CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Sociaal Fonds helpt noodlijdende jazzmusici

30 apr - Het Sociaal Fonds Jazz- en Improviserende Musici bestaat al sinds 1984, maar is relatief onbekend. Het fonds is opgericht om jazzmusici te ondersteunen wanneer door omstandigheden eigen inkomsten wegvallen en verzekeringen geen uitkomst bieden. 
» Programma North Sea Jazz nu helemaal compleet

24 apr - Vandaag werden de laatste nog ontbrekende namen voor de komende editie van het North Sea Jazz Festival  bekend gemaakt. Onder meer Sheila E. komt naar Rotterdam en Christian McBride is met drie optredens artist in residence. 
» Compositieopdracht North Sea Jazz voor Tony Roe

24 apr - Pianist Tony Roe, onder meer bekend van Tin Men & The Telephone, vult dit jaar de compositieopdracht in die North Sea Jazz jaarlijks toekent aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist. 
» Courtney Pine, Larry Graham, José James naar Jazzfestival Middelburg

23 apr - Courtney Pine, José James en Larry Graham zijn de publiekstrekkers van de achtste editie van het International Jazzfestival Middelburg dat gehouden wordt in het Pinksterweekeinde, van 7 tot en met 9 juni. 
» Koningsnacht en -dagsessie in Nel Amstelveld

23 apr - Op de eerste Koningsdag ooit organiseert Café Nel in Amsterdam een supersessie die van start gaat in de Koningsnacht en verder gaat op de Koningsdag. Naar verwachting zullen meer dan vijftig musici deelnemen aan een sessie die in totaal dertien uur in beslag neemt. 
» Philip Glass met onder meer Yuri Honing in de Melkweg

20 apr - Philip Glass komt op zondag 11 mei voor een benefietconcert naar de Melkweg in Amsterdam. Tijdens het concert - waarvan de opbrengst bestemd is voor het Phillip Glass Center for Arts, Science and the Environment in Californië - deelt Glass met vele (Nederlandse) muzikanten het podium waaronder Yuri Honing en zijn band. 
» Martin Fondse met 'lofdicht op de vrouw' het land in

19 apr - Na het succes van Testimoni in 2012 en goed voor een Edison, brengt Martin Fondse in samenwerking met Eric Vloeimans, het Matangi Strijkkwartet en Tania Kross met Rosefire opnieuw een theaterconcept op de planken. Het eerste concert is op 20 april in Porgy en Bess. 
» Programma Summer Jazz Leiden compleet

17 apr - Met internationale toppers als José James, Rokia Traoré en Antibalas op het affiche wordt op 1 juni de vierde editie van het openluchtfestival Summer Jazz Leiden gehouden in de Leidse Hout. 
» Eervolle Amerikaanse prijs voor Herbie Hancock

17 apr - Herbie Hancock is dit jaar de winnaar van de Lifetime Achievement in Jazz Award, een prijs die jaarlijks wordt toegekend door Amerikaanse journalisten. Wayne Shorter werd verkozen tot beste muzikant van het jaar. De Awards worden in juni uitgereikt. 
» Concertgebouw Jazz Award 2014 voor Bobby McFerrin

17 apr - De Concertgebouw Jazz Award 2014 is toegekend aan de Amerikaanse musicus Bobby McFerrin. De prijs wordt op 27 mei uitgereikt na afloop van het eenmalige concert dat McFerrin in Nederland geeft in Het Koninklijk Concertgebouw. 
» Festival rondom 50e verjaardag Michiel Braam

16 apr - Jazzpianist en componist Michiel Braam wordt op 17 mei 50 jaar. De Nijmegenaar wordt die dag in zijn geboortestad in het zonnetje gezet met een reeks bijzondere optredens in de Lindenberg met musici uit binnen- en buitenland. Ook in juni vinden concerten met Braam als middelpunt plaats in zowel Amsterdam als Nijmegen. 
» Jazz for Syria gelijktijdig in Den Haag, Beiroet en Amman

14 apr - In Den Haag, Beiroet en Amman wordt tijdens de internationale Jazzdag van Unesco op 30 april 'Jazz for Syria' gehouden. Een evenement bestaande uit benefietconcerten om Syrische vluchtelingen te ondersteunen en geld in te zamelen. De concerten in de drie landen vinden gelijktijdig plaats en zijn via een live stream op Internet te volgen. 
» Eenmalig concert gitarist Stanley Jordan in Nederland

12 apr - Stanley Jordan geeft op zaterdag 24 mei een eenmalig soloconcert in het Paard van Troje in Den Haag. De Amerikaanse gitarist was in 1987 voor het laatst in Nederland toen hij optrad op het North Sea Jazz Festival, eveneens in de hofstad. 
» Doek Festival #12 neemt Amsterdam zes dagen in beslag

12 apr - Het Amsterdamse Doek Festival beleeft  van dinsdag 29 april tot en met zondag 4 mei zijn twaalfde editie. Het wordt tevens de grootste editie van het festival voor improvisatiemuziek dat zich afspeelt op de podia van Zaal 100, OT301, Splendor en Bimhuis. 
» Programma November Music nu al opzienbarend

8 apr - Met Marc Ribot, The Bad Plus met Anton Goudsmit, Colin Stetson en de fameuze strijkkwartetten Kronos Quartet en Arditti Quartet op het voorlopige programma van November Music, kan nu al gesproken worden van een opzienbarende editie van het festival dat van 5 tot en met 9 november gehouden wordt in Den Bosch. 
» Internationale toppers op Jazz in Duketown 2014

4 apr - Met onder meer José James, Larry Graham en Billy Cobham op het affiche presenteerde Jazz in Duketown, dat van 6 tot en met 9 juni gehouden wordt in 's Hertogenbosch, vandaag zijn programma. 
» The Isley Brothers en Trout niet naar North Sea

2 apr - De concerten van The Isley Brothers en bluesgitarist Walter Trout op North Sea Jazz gaan niet door. Dat meldt de organisatie van North Sea Jazz op zijn website. 
» Noord-Brabantse Uden krijgt eigen jazzfestival

1 apr - Het Noord-Brabantse Uden krijgt zijn eigen jazzfestival. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 september vindt de eerste editie van Late Summer Jazz Festival plaats. Een gedeelte van het programma is al rond, de kaartverkoop start in mei. 

Sociaal Fonds helpt noodlijdende jazzmusici

30 apr - Het Sociaal Fonds Jazz- en Improviserende Musici bestaat al sinds 1984, maar is relatief onbekend. Het fonds is opgericht om jazzmusici te ondersteunen wanneer door omstandigheden eigen inkomsten wegvallen en verzekeringen geen uitkomst bieden.


Phronesis – Life To Everything

CD-RECENSIE

Phronesis – Life To Everything
bezetting: Jasper Høiby contrabas, Ivo Neame piano, Anton Eger drums
opgenomen: 16 en 17 november 2013 live bij Jazz In The Round, The Cockpit, Londen
uitgebracht: 7 april, 2014 label: Edition Record
saantal stukken: 9
tijdsduur: 63:21
website: www.phronesismusic.com - www.editionrecords.com
door: Thomas KokContrabassist Jasper Høiby richtte in 2005 de band Phronesis op. Het in 2010 uitgekomen album ‘Alive’ werd de definitieve doorbraak en nu heeft het trio wederom een live plaat uitgebracht, ‘Life To Everything’. Het trio bestaat verder uit pianist Ivo Neame en drummer Anton Eger. Laatstgenoemde werd op het album ‘Alive’ vervangen door Mark Guiliana, maar het trio speelt nu weer in de originele bezetting.


De stille kracht van Melanie de Biasio

CONCERTRECENSIE: Melanie de Biasio, MC Theater Amsterdam, 24 april 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Kees Schreuders 

De Waalse Melanie de Biasio studeerde zang en dwarsfluit en bracht onlangs het in België en Nederland als verrassend onthaalde album ‘No Deal’ uit. De Biasio speelt deze avond met Sam Gerstmans op contrabas en Pascal Mohy op toetsen en elektronica. In tegenstelling tot het album zonder drummer.

  
Melanie de Biasio in het Amsterdamse MC Theater. Met toetsenist Pascal Mohy.


Rosefire tekent voor ontroerend en monumentaal monsterverbond

CONCERTRECENSIE. Rosefire, Paradox Tilburg, 25 april 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

De kracht en het vuur dat een roos in zich bergt was voor componist/arrangeur/pianist en bandleider Martin Fondse de inspiratie om een meer dan opmerkelijk Nederlands muziekgezelschap de naam Rosefire mee te geven. Onder die paraplu schuilen trompettist Eric Vloeimans, mezzosopraan Tania Kross, het Matangi Strijkkwartet en Martin Fondse zelf.

  
Martin Fondse, Eric Vloeimans en Tania Kross traden op met het Matangi Strijkkwartet.


Big Bizar Habit wijdt TivoliVredenburg waardig in

CONCERTRECENSIE. Big Bizar Habit. TivoliVredenburg Utrecht, 23 april 2014
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

In een gebouw waar zelfs het personeel de weg nog niet weet, het koffiezetapparaat voor het eerst wordt gebruikt, de rijen voor de bar angstaanjagende lengtes aannemen en de toegang tot de concertzaal alleen kan worden bereikt via een lift mét bediende, vond deze avond voor de eerste keer een jazzconcert plaats. Big Bizar Habit was de gelukkige uitvoerder.

  
Big Bizar Habit van gitarist Marc van Vugt en zangeres/pianiste Ineke Vandoorn in zaal Cloud Nine van het nieuwe TivoliVredenburg in Utrecht.


Verfijnde geluid Scott Hamilton peilloos diep

CONCERTRECENSIE. Scott Hamilton, De Badcuyp Amsterdam, 22 april 2014
beeld: Thomas Huisman
door: Stefan de Graaf

Hij wordt één van de laatste crooners op zijn instrument (tenorsax) genoemd, speelde samen met onder andere Benny Goodman en Rosemary Clooney, heeft meer dan veertig albums op zijn naam én nog steeds geen kapsones. 

  
Tenorsaxofonist Scott Hamilton met gitarist Martien Oster in de Badcuyp.


Programma North Sea Jazz nu helemaal compleet

24 apr - Vandaag werden de laatste nog ontbrekende namen voor de komende editie van het North Sea Jazz Festival  bekend gemaakt. Onder meer Sheila E. komt naar Rotterdam en Christian McBride is met drie optredens artist in residence.


Compositieopdracht North Sea Jazz voor Tony Roe

24 apr - Pianist Tony Roe, onder meer bekend van Tin Men & The Telephone, vult dit jaar de compositieopdracht in die North Sea Jazz jaarlijks toekent aan een veelbelovende Nederlandse jazzcomponist.


Improviserend Estafest gaat geen moment de mist in

CONCERTRECENSIE. Estafest, Bimhuis Amsterdam, 23 april ‘14
beeld: Ron Beenen
door: David Cohen

Buiten was het nog licht, een rode lentezon zakte langzaam in het IJ. Op de achtergrond werd een zacht ‘Goodbye Pork Pie Hat’ uitgezet. “Welkom!” zei gitarist Anton Goudsmit opgewekt, waarna hij de musici voorstelde aan de zaal. Op het podium stond Estafest, de vereniging van twee duo’s, voor de presentatie van haar nieuwe cd ‘Eno Supo’. 

  
Estafest, met Anton Goudsmit, Oene van Geel en Mete Erker, presenteerde in het Bimhuis  'Eno Supo'.


Courtney Pine, Larry Graham, José James naar Jazzfestival Middelburg

23 apr - Courtney Pine, José James en Larry Graham zijn de publiekstrekkers van de achtste editie van het International Jazzfestival Middelburg dat gehouden wordt in het Pinksterweekeinde, van 7 tot en met 9 juni.


Koningsnacht en -dagsessie in Nel Amstelveld

23 apr - Op de eerste Koningsdag ooit organiseert Café Nel in Amsterdam een supersessie die van start gaat in de Koningsnacht en verder gaat op de Koningsdag. Naar verwachting zullen meer dan vijftig musici deelnemen aan een sessie die in totaal dertien uur in beslag neemt.


Michael Wollny Trio - Weltentraum

CD-RECENSIE

Michael Wollny Trio - Weltentraum
bezetting: Michael Wollny piano en clavecimbel; Tim Lefebvre contrabas; Eric Schaefer drums
opgenomen: 24 & 25 september 2013 in Bauer Studios, Ludwigsburg (D)
uitgebracht: 2014
label: ACT
aantal stukken: 14
tijdsduur: 57,32 
website: www.michael-wollny.de - www.actmusic.com
door: Mathilde Löffler


De Duitse jazzpianist Michael Wollny  (1978) heeft na zijn studie aan de Hochschule für Musik Würzburg in Duitsland gedurende de afgelopen tien jaar een indrukwekkende staat van dienst in de Duitse en internationale jazzscene opgebouwd. Hij deed dit met diverse jazzprijzen en cd’s onder eigen naam.


De kleuren van de Oriënt zijn nooit ver weg

CONCERTRECENSIE: Dhafer Youssef, Bimhuis Amsterdam, 17 april 2014
beeld: Maarten Mooijman
door: Kees Schreuders 

Meteen bij opkomst wordt duidelijk dat Dhafer Youssef graag zijn publiek tegemoet komt. Joviaal wijst hij het staande publiek in het uitverkochte Bimhuis op de nog onbezette stoelen.

   
Dhafer Youssef met onder meer gitarist Eivind Aarset in een uitverkocht Bimhuis.


Philip Glass met onder meer Yuri Honing in de Melkweg

20 apr - Philip Glass komt op zondag 11 mei voor een benefietconcert naar de Melkweg in Amsterdam. Tijdens het concert - waarvan de opbrengst bestemd is voor het Phillip Glass Center for Arts, Science and the Environment in Californië - deelt Glass met vele (Nederlandse) muzikanten het podium waaronder Yuri Honing en zijn band.


Martin Fondse met 'lofdicht op de vrouw' het land in

19 apr - Na het succes van Testimoni in 2012 en goed voor een Edison, brengt Martin Fondse in samenwerking met Eric Vloeimans, het Matangi Strijkkwartet en Tania Kross met Rosefire opnieuw een theaterconcept op de planken. Het eerste concert is op 20 april in Porgy en Bess.


De kruisbestuivingen van Tin Men & the Telephone

INTERVIEW
door: Maud Mentink

Tony Roe: "De mogelijkheid om een app te gebruiken heeft zoveel deuren voor ons geopend." Foto © Eddy Westveer.
 


Composities met kreunende tennissers en de klantenservicelijn van KPN, vrije-jazzimprovisaties en sexy-front-lady Eve. Conservatief is het trio Tin Men & the Telephone allerminst. De band, met pianist Tony Roe, bassist Lucas Dols en drummer Bobby Petrov, bracht een half jaar geleden een app uit in plaats van een album. 


Donald Edwards – Evolution Of An Influenced Mind

CD-RECENSIE

Donald Edwards – Evolution Of An Influenced Mind
bezetting: Donald Edwards drums, Walter Smith III tenorsaxofoon, Orrin Evans piano, David Gilmore gitaar, Eric Revis contrabas
opgenomen: 8 oktober 2013, Systems Two Recording Studios, Brooklyn, New York
uitgebracht: 2014
label: Criss Cross
aantal stukken: 11
tijdsduur: 63.55
website: www.donaldedwards.comwww.crisscrossjazz.com
door: Thomas Kok


Drummer Donald Edwards is vooral bekend van zijn werk als begeleider. Op veel albums van het label Criss Cross is hij te horen, maar nu treedt hij eens op de voorgrond. Tien van de elf nummers op 'Evolution Of An Influenced Mind' zijn door Edwards geschreven, het laatste is op naam van pianist Orrin Evans.


Programma Summer Jazz Leiden compleet

17 apr - Met internationale toppers als José James, Rokia Traoré en Antibalas op het affiche wordt op 1 juni de vierde editie van het openluchtfestival Summer Jazz Leiden gehouden in de Leidse Hout.


Eervolle Amerikaanse prijs voor Herbie Hancock

17 apr - Herbie Hancock is dit jaar de winnaar van de Lifetime Achievement in Jazz Award, een prijs die jaarlijks wordt toegekend door Amerikaanse journalisten. Wayne Shorter werd verkozen tot beste muzikant van het jaar. De Awards worden in juni uitgereikt.


Concertgebouw Jazz Award 2014 voor Bobby McFerrin

17 apr - De Concertgebouw Jazz Award 2014 is toegekend aan de Amerikaanse musicus Bobby McFerrin. De prijs wordt op 27 mei uitgereikt na afloop van het eenmalige concert dat McFerrin in Nederland geeft in Het Koninklijk Concertgebouw.


Festival rondom 50e verjaardag Michiel Braam

16 apr - Jazzpianist en componist Michiel Braam wordt op 17 mei 50 jaar. De Nijmegenaar wordt die dag in zijn geboortestad in het zonnetje gezet met een reeks bijzondere optredens in de Lindenberg met musici uit binnen- en buitenland. Ook in juni vinden concerten met Braam als middelpunt plaats in zowel Amsterdam als Nijmegen.


Torun Eriksen brengt sfeer die de geest balsemt

CONCERTRECENSIE. Torun Eriksen, North Sea Jazz Club Amsterdam, 12 april 2014
beeld: Maurits van Hout
door: Stefan de Graaf

Paul Simon, Tom Waits, Prince, Coldplay, het zijn artiesten (en een band) die in Eriksens jeugd, persoonlijke leven en muzikale carrière sporen hebben achtergelaten. Musici die in veler levens wel van betekenis zijn geweest. 

  
Zangeres Torun Eriksen en haar band op het podium van de North Sea Jazz Club.


Steven Kamperman mengt Turkse muziek met jazz en big band

CONCERTRECENSIE. Horizon Trio en Baraná Orchestra, Baraná Wereldjazz Festival, Rasa Utrecht, 12 april '14
beeld: Maarten Mooijman
door: Armand van Wijck

Klarinettist en saxofonist Steven Kamperman organiseerde op 11 en 12 april voor de tweede keer het Baraná Wereldjazz Festival in Rasa in Utrecht. Tijdens de tweede dag stond alles in het teken van Turkse volksmuziek en een eerbetoon aan de Turkse zanger, saz-speler en percussionist Behsat Üvez.

  
Het Horizon Trio en Baraná Orchestra traden aansluitend op met onder andere zangeres Sanem Kalfa en rietblazer Steven Kamperman.


Jazz for Syria gelijktijdig in Den Haag, Beiroet en Amman

14 apr - In Den Haag, Beiroet en Amman wordt tijdens de internationale Jazzdag van Unesco op 30 april 'Jazz for Syria' gehouden. Een evenement bestaande uit benefietconcerten om Syrische vluchtelingen te ondersteunen en geld in te zamelen. De concerten in de drie landen vinden gelijktijdig plaats en zijn via een live stream op Internet te volgen.


Mischa van der Wekken - Make It Happen

CD-RECENSIE

Mischa van der Wekken - Make It Happen
bezetting: Mischa van der Wekken sopraan- en tenorsaxofoon; Eran Har Even gitaar; Nicola Andrioli piano; Dion Nijland contrabas; Erik Kooger slagwerk. Gasten: Daniël Damen altsaxofoon en Vincent Veneman trombone
opgenomen: 15 en 16 april 2013 in Bullet Sound Studio's in Nederhorst den Berg
uitgebracht: 2014
label: mvd
waantal stukken: 8
tijdsduur: 48.25
website: www.mischavanderwekken.nl
door: Rinus van der Heijden


'Make It Happen' is de tweede cd van sopraan- en tenorsaxofonist Mischa van der Wekken, die studeerde aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag. De Maarssenaar vervolgde zijn studie in 2003 aan het Conservatoire de Paris, via het Erasmus-uitwisselingsprogramma. Hij benutte zijn verblijf daar verder om gastlessen te nemen bij de Amerikaanse saxofonist Rick Margitza. Tevens bekwaamde hij zich als componist en arrangeur.


Eenmalig concert gitarist Stanley Jordan in Nederland

12 apr - Stanley Jordan geeft op zaterdag 24 mei een eenmalig soloconcert in het Paard van Troje in Den Haag. De Amerikaanse gitarist was in 1987 voor het laatst in Nederland toen hij optrad op het North Sea Jazz Festival, eveneens in de hofstad.


Doek Festival #12 neemt Amsterdam zes dagen in beslag

12 apr - Het Amsterdamse Doek Festival beleeft  van dinsdag 29 april tot en met zondag 4 mei zijn twaalfde editie. Het wordt tevens de grootste editie van het festival voor improvisatiemuziek dat zich afspeelt op de podia van Zaal 100, OT301, Splendor en Bimhuis.


Bill Frisell krijg je nooit te pakken

CONCERTRECENSIE. Bill Frisell’s Beautiful Dreamers, Paradox Tilburg, 9 april ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

De Amerikaanse gitarist Bill Frisell is vanaf het begin van zijn glorieuze carrière iemand geweest die bij het vertolken van zijn muziek er allerlei vraagtekens aan meegeeft. Daarmee is hij een mysticus, die niet is te rubriceren. Sterke punt hierbij is, dat hij dat geheimzinnige, dat element van niet te pakken krijgen, vanaf 1973 toen hij de podia beklom, steeds verder weet uit te bouwen.

   
Een weergaloze avond met Eyvind Kang, Rudy Royston en Bill Frisell.


Waar Marc Ribot is, daar is wat te beleven

CONCERTRECENSIE. Marc Ribot’s Ceramic Dog, ’t Schuttershof Middelburg, 7 april 2014
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Noise, filmmuziek, (free)jazz, rock, Tom Waits, John Zorn. Zomaar wat termen en namen die opgesomd worden in veel stukken over gitarist Marc Ribot. Voor dit concert, met zijn powertrio Ceramic Dog, voegen we daaraan toe: punkjazz. Op hoog VOLUME. Waar Ribot is, daar is wat te beleven, zo bleek.

  
Shahzad Ismaily, Ches Smith en Marc Ribot maakten er een gedenkwaardige avond van in Middelburg.


Programma November Music nu al opzienbarend

8 apr - Met Marc Ribot, The Bad Plus met Anton Goudsmit, Colin Stetson en de fameuze strijkkwartetten Kronos Quartet en Arditti Quartet op het voorlopige programma van November Music, kan nu al gesproken worden van een opzienbarende editie van het festival dat van 5 tot en met 9 november gehouden wordt in Den Bosch.


Billy Hart Quartet – One Is The Other

CD-RECENSIE

Billy Hart Quartet – One Is The Other
bezetting: Mark Turner tenorsaxofoon, Ethan Iverson piano, Ben Street contrabas, Billy Hart drums
opgenomen: april/mei 2013 in Avatar Studios, New York
uitgebracht: maart 2014
label: ECM
aantal stukken: 8
tijdsduur: 51:31
website: www.ecmrecords.com
door: Thomas KokNa zijn debuut in 2012 bij ECM komt Billy Hart met zijn tweede plaat voor het label. De bezetting is intact gebleven en speelt nu al ongeveer tien jaar samen. Het album staat net als zijn voorganger vol met interessante melodieën en de groep laat horen uitstekend op elkaar te zijn ingespeeld.


Internationale toppers op Jazz in Duketown 2014

4 apr - Met onder meer José James, Larry Graham en Billy Cobham op het affiche presenteerde Jazz in Duketown, dat van 6 tot en met 9 juni gehouden wordt in 's Hertogenbosch, vandaag zijn programma.


Reinier Baas schrijft verder aan hoofdstuk Nederlandse jazz

CONCERTRECENSIE. Reinier Baas’ Smooth Jazz Apocalypse: cd-presentatie. Paradox Tilburg, 2 april ’14
beeld: Gemma van der Heyden
door: Rinus van der Heijden

De nieuwe groep van gitarist Reinier Baas is een ware openbaring. Want hoewel het muzikale concept nauwelijks valt te omschrijven, druipt het van nieuwe muzikale inzichten, enthousiasme, daadkracht, inventiviteit en verrassende vondsten. Kortom, het is allemaal Reinier Baas met zijn mannen wat de klok slaat en dat is heel wat meer dan het handvol kwalificaties in de vorige zin.


Ben van Gelder, Harmen Fraanje, Maarten Hogenhuis en gitarist Reinier Baas op het podium van Paradox.


Tamikrest heeft een missie, maar boeit met mate

CONCERTRECENSIE. Tamikrest, North Sea Jazz Club Amsterdam, 30 maart 2014.
beeld: Maurits van Hout
door: Stefan de Graaf

Mannen half verscholen achter hun gezichtssluier. Misschien wel één van de opvallendste kenmerken van de Touareg-nomadenstam uit Afrika: niet de vrouw maar de man draagt een sluier. Hier op het kleinbehuisde podium van de North Sea Jazz Club staan de twee gesluierde mannen (percussie, bas) wat aan de zijlijn, maar het zijn de steunpilaren waar de band op rust.


Ousmane Ag Mossa, Aghaly Ag Mohamedine en Cheikh Ag Tiglia van de groep Tamikrest in de North Sea Jazz Club.


The Isley Brothers en Trout niet naar North Sea

2 apr - De concerten van The Isley Brothers en bluesgitarist Walter Trout op North Sea Jazz gaan niet door. Dat meldt de organisatie van North Sea Jazz op zijn website.


Marc van Vugt & Ineke Vandoorn – (what about) WORDS

CD-RECENSIE

Marc van Vugt & Ineke Vandoorn – (what about) WORDS
bezetting: Ineke Vandoorn zang, live-electronics, piano; Marc van Vugt elektrische-, slide en akoestische baritongitaar; Paul van Kemenade altsaxofoon; Robin Eubanks trombone; Mario Pavone contrabas; Michael Sarin slagwerk; Sander van Herk elektrische gitaar; Big Bizar Habit; Nederlands Kamerkoor
opgenomen: Theater a/d Slinger en SJU Jazzpodium in 2009; Muziekcentrum Vredenburg Utrecht 2005; Bimhuis Amsterdam 2009; Muziekgebouw aan ’t IJ Amsterdam 2007
uitgebracht: 2014
label: Baxim records
aantal stukken: 14
tijdsduur: 42.33 en 52.19
website: www.marcvanvugt.com
door: Rinus van der Heijden


‘White’ was een cd die het duo Marc van Vugt en Ineke Vandoorn vorig jaar uitbracht. De schijf kreeg als ondertitel mee ‘Collectables One’. Nu is er het vervolg ‘(what about) WORDS’, dat serie twee en drie van Collectables bevat.


Noord-Brabantse Uden krijgt eigen jazzfestival

1 apr - Het Noord-Brabantse Uden krijgt zijn eigen jazzfestival. Op vrijdag 19 en zaterdag 20 september vindt de eerste editie van Late Summer Jazz Festival plaats. Een gedeelte van het programma is al rond, de kaartverkoop start in mei.