CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Meer Jazz Festival met Richard Bona & Metropole Orkest

22 mei - In Hoofddorp wordt van 24 tot en met 26 mei het negentiende Meer Jazz Festival en het Internationaal Big Band Concours gehouden. Van de 120 concerten die in en rondom Het Cultuurgebouw en op diverse pleinen gehouden worden, is het concert van Richard Bona met het Metropole Orkest het meest in het oog springend. 
» Franz Von Chossy centraal bij Huis voor Actuele Muziek

15 mei - Franz Von Chossy is komend seizoen Artist in Residence bij Lindenberg Huis voor Actuele Muziek in Nijmegen. Dat werd duidelijk met de bekendmaking van de programmering voor seizoen 2013 - 2014. De pianist neemt vier concerten voor zijn rekening, in wisselende bezettingen. 
» Compositieopdracht North Sea Jazz voor Guillermo Celano

7 mei - De Argentijnse gitarist en componist Guillermo Celano gaat de jaarlijkse compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival invullen. Op vrijdag 12 juli in zaal Yanisei voert Celano zijn stukken uit met zijn Celano Baggiani Group, verder bestaande uit rietblazer Joachim Badenhorst, contrabassist Clemens van der Feen en slagwerker Marc Baggiani. 
» Bryan Ferry op Gent Jazz Festival

6 mei - Bryan Ferry komt in juli met een orkest naar Gent Jazz Festival. The Bryan Ferry Orchestra speelt werk van Roxy Music en werk uit de soloperiode van het voormalig popicoon, maar dan in een jazzy jasje. 

Timeless Jazz: McCoy Tyner Trio en Louis Hayes & Company

CD-RECENSIES

McCoy Tyner Trio – Bon Voyage
bezetting: McCoy Tyner piano; Avery Sharpe contrabas;
Louis Hayes slagwerk
opgenomen: 9 juni 1987 in Studio 44, Monster
release: 2013
label: Timeless Jazz Legacy
tracks: 8
tijd: 54.37
website: www.timelessjazz.com - www.challengerecords.nl
door: Rinus van der HeijdenIn de door Challenge Records gedistribueerde serie Timeless Jazz Legacy zijn het McCoy Tyner Trio en de Louis Hayes Company de jongste loten aan de stam. Timeless, in 1975 opgericht door de Nederlandse impresario Wim Wigt, werd vanaf dat moment met argusogen bekeken. Het zou in de storm van modernisme die toen over het Nederlandse jazzmilieu woedde, niet genoeg eigentijds zijn.


Mulgrew Miller: afscheid van een leven vol blues

NECROLOGIE
door: Rinus van der Heijden
Mulgrew Miller: 1955 - 2013.

Foto © Eddy Westveer.


Hij was een boom van een kerel, maar hij aaide de pianotoetsen als de beste minnares die een man zich maar kan wensen. Maar dat zal nooit meer gebeuren, want Mulgrew Miller overleed woensdag in een ziekenhuis in het Amerikaanse Allentown aan de gevolgen van een hartaanval. Hij werd 57 jaar.


Baritonsaxofoon Ronnie Cuber dendert over Scheldejazz

CONCERTRECENSIE. Scheldejazzfestival, Terneuzen, 24-26 mei 2013.
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Commissaris van de Koning in Zeeland, Han Polman opende vrijdagavond passend de 41e editie van het Scheldejazzfestival in Terneuzen: ondersteund door trompettist Jan Groen speelde hij in Porgy en Bess, op de vleugel ‘Summertime’.


The More Socially Relevant Jazz Music Ensemble, Willie Jones III Quartet en de band rond Ronnie Cuber vormden onder meer de ingrediënten van Scheldejazz.


Moers Festival brengt legendarische 42e editie

CONCERTRECENSIE. Moers Festival, 17-20 mei 2013, Moers (D)
beeld: Patrick Essex
door: Georges Tonla Briquet

Na tweeënveertig edities mag het Moers Festival zich nog steeds uitroepen tot een van de avontuurlijkste, zoniet hét avontuurlijkste muziekevenement op het gebied van improvisatie, jazz en aanverwante stijlvormen. Fred Frith & Evelyn Glennie, Sidsel Endresen & Stian Westerhus en Michael Schiefel’s Platypus Trio zorgden voor absolute hoogtepunten.


De Duitse vocalist en artist in residence Michael Schiefel. Sidsel Endresen en Stian Westerhus. Rapper Kokayi trad op met het Dafnis Prieto Proverb Trio.


Joshua Redman doet de regen vergeten

CONCERTRECENSIE. 7e International Jazz Festival Middelburg, 18-20 mei 2013.
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Een keur aan nationale en internationale artiesten trad op tijdens de zevende editie van het International Jazzfestival Middelburg. Het festival kende een uitgebalanceerde programmering met grote namen en veel varianten van jazz en verwante muziekstijlen.


Ethan Iverson van The Bad Plus, Mike Stern en Joshua Redman stonden onder meer op het hoofdpodium van Jazz Festival Middelburg.


Meer Jazz Festival met Richard Bona & Metropole Orkest

22 mei - In Hoofddorp wordt van 24 tot en met 26 mei het negentiende Meer Jazz Festival en het Internationaal Big Band Concours gehouden. Van de 120 concerten die in en rondom Het Cultuurgebouw en op diverse pleinen gehouden worden, is het concert van Richard Bona met het Metropole Orkest het meest in het oog springend.


Jazz in Duketown vernieuwt zich van binnenuit

CONCERTRECENSIE. Jazz in Duketown Den Bosch, 18 en 19 mei 2013.
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Den Bosch heeft een nieuw jazzfestival en het heet Jazz in Duketown. Hoewel er 39 afleveringen waren van een soortgelijk evenement, heeft de veertigste editie alle stof van die 39 jaren verjaagd en is Jazz in Duketown een festival geworden, dat zichzelf van binnenuit heeft vernieuwd. Het schaart zich daarmee in de rij van (nog weinige) serieuze Nederlandse jazzfestivals.


Gregory Porter en Kurt Elling stonden op het hoofdpodium van Jazz in Duketown. Saxofonist Joris Posthumus (m) speelde in de Toonzaal.


Storm op komst: Windkracht 7

CONCERTRECENSIE. Windkracht 7, De Badcuyp Amsterdam, 17 mei 2013
beeld: Thomas Huisman
door: Stefan de Graaf

Windkracht 7 is volgens het KNMI een harde wind met een gemiddelde windsnelheid van 50 – 61 km/uur. Nog net geen zware storm, maar wel genoeg om alles een beetje in beweging te zetten en op te ruien. Die dynamiek is ook eigen aan de de kersverse zevenkoppige jazzformatie Windkracht 7, die zichzelf deze dag in De Badcuyp presenteerde met fraaie eigen composities.


De nieuwe Nederlandse zevenkoppige groep Windkracht 7, met baritonsaxofoniste Katharina Thomsen, hoornist Morris Kliphuis en gitarist Reinier Baas.


Chris Corstens Quartet – Treiffel

CD-RECENSIE

Chris Corstens Quartet – Treiffel
bezetting: Chris Corstens tenor- en sopraansaxofoon; Oscar Jan Hoogland piano; Martin van Leusden slagwerk; Harald Austbø cello
opgenomen: 9 september 2011 Palmgracht Amsterdam
release: 2013
label/distr. Toondist
tracks: 10
tijd: 44.14
website: www.toondist.nl 
door: Rinus van der HeijdenNaar saxofonist Chris Corstens luisteren is een lust voor het oor. Daarmee is zijn kwaliteit als uitvoerend musicus zo kort mogelijk geschetst, maar ook zo kwalitatief als mogelijk. De Amsterdammer beheerst de sopraan- en tenorsaxofoon tot in de finesses – en de altsaxofoon ook, maar die heeft hij hier thuisgelaten.


Walter Wolff – Tomorrow

CD-RECENSIE

Walter Wolff – Tomorrow
bezetting: Walter Wolff piano; Francesco Angiuli contrabas; Andreas Fryland drums
opgenomen: 8, 9 januari 2012
release: 2013
label: Challenge Records
tracks: 11
tijd: 52:23
websites: www.walterwolffmusic.com - www.challengerecords.nl
door: Jan Jasper TamboerDoor de geschiedenis van pianist Walter Wolff raak je ontzet. Hij heeft een zeldzame neurologische ziekte* en bij behandeling daarvan werden zenuwen zodanig beschadigd dat hij zijn handen niet goed meer kon gebruiken. Op zijn website schreef hij in februari jongstleden dat hij zich wegens gezondheidsproblemen terug zou trekken als pianist en optredende artiest. Zijn album 'Tomorrow' is meteen onherroepelijk zijn laatste, hoe navrant.


Franz Von Chossy centraal bij Huis voor Actuele Muziek

15 mei - Franz Von Chossy is komend seizoen Artist in Residence bij Lindenberg Huis voor Actuele Muziek in Nijmegen. Dat werd duidelijk met de bekendmaking van de programmering voor seizoen 2013 - 2014. De pianist neemt vier concerten voor zijn rekening, in wisselende bezettingen.


Volop jazzfestivals tijdens Pinksterweekeinde

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Gregory Porter komt naar Jazz in Duketown, Jazz Festival
Middelburg en SummerJazz Festival.Traditiegetrouw vinden er tijdens de maand mei veel jazzfestivals plaats. Het zwaartepunt ligt rond het Pinksterweekeinde. Dan vinden Amersfoort Jazz, Jazz in Duketown, ToneJazz Festival, International Jazz Festival Middelburg en het Nijmeegse Music Meeting plaats. Liefhebbers van Gregory Porter, Kurt Elling, de groep van Mike Stern & Bill Evans en Dr. Lonnie Smith komen extra aan hun trekken; zij treden op meerdere festivals op. Een beknopt overzicht.


Hiromi Uehara probeert elke dag nieuw landschap te vinden

INTERVIEW
door: Quint Italianer

Hiromi Uehara: “Als je met een trio speelt, weet je nooit van
wie de bal komt”. Foto © Ron Beenen.Pianiste Hiromi Uehara (34) tourt al tien jaar over de wereld, maar is nog lang niet uitgeoefend. “Wanneer ik twintig uur op een dag aan het reizen ben, kan ik niet echt spelen. Maar wanneer ik vrij ben, oefen ik bijna de hele dag. Op tour probeer ik een paar uur eerder naar de stad te komen om ergens een piano te huren, zodat ik kan spelen.”


eBraam – 3

CD-RECENSIE

eBraam – 3
bezetting: Michiel Braam toetsen; Pieter Douma basgitaar;
Dirk-Peter Kölsch slagwerk
opgenomen:  december 2012 in The Cabin Music in Veghel
release: 2013
label: BBB
tracks: 9
tijd: 45.52
website: www.michielbraam.com
door: Rinus van der HeijdenEen cd, geïnspireerd op het werk van de cultgroep Soft Machine. En dan nog wel op het derde (dubbel)album ‘Third’ dat de Britten in 1970 uitbrachten. Dat was de uitdaging voor Michiel Braam, die er de derde plaat van zijn groep eBraam mee volspeelde.


Lama – Oneiros

CD-RECENSIE 

Lama – Oneiros
bezetting: Susana Santos Silva trompet, bugel, elektronika; Gonçalo Almeida contrabas, effecten, loops; Greg Smith drums
label: Clean Feed
release: 2011
tracks: 8
duur: 48.00
websites: cleanfeed-records.com - myspace.com/lamatrio
door: Mischa Andriessen
Het is zeker niet altijd zo dat je aan de hoes kunt aflezen met wat voor muziek je te maken hebt. Bij ‘Oneiros’, de debuut-cd van het Portugees-Canadese trio Lama geeft de hoestekening echter een goede indicatie. Veel verschillende vormen en kleuren, vlakken die uiteindelijk allemaal met elkaar verbonden zijn, veel leeg gelaten plekken.


Soo Cho Jass United - Pandora

CD-RECENSIE

Soo Cho Jass United - Pandora
bezetting: Soo Cho piano; Javier Girotto sopraansaxofoon, fluit;
Sven Happel contrabas; Jasper van Hulten drums
release: 2013
label: Curling Legs
tracks: 11
tijd: 62.59
websites: www.soocho.nl - www.curlinglegs.no
door: Mischa Beckers
Jass United is het jazzkwartet van pianiste Soo Cho. Hun album ‘Pandora’ is net uit. Sommige composities zoals ‘Waves’ en ‘Illusionist’ stonden al op haar repertoire, maar andere ontstonden pas vlak voor de opnames. Met uitzondering van ‘She believes in me’ zijn alle stukken van Cho’s hand.


Compositieopdracht North Sea Jazz voor Guillermo Celano

7 mei - De Argentijnse gitarist en componist Guillermo Celano gaat de jaarlijkse compositieopdracht voor het North Sea Jazz Festival invullen. Op vrijdag 12 juli in zaal Yanisei voert Celano zijn stukken uit met zijn Celano Baggiani Group, verder bestaande uit rietblazer Joachim Badenhorst, contrabassist Clemens van der Feen en slagwerker Marc Baggiani.


Bryan Ferry op Gent Jazz Festival

6 mei - Bryan Ferry komt in juli met een orkest naar Gent Jazz Festival. The Bryan Ferry Orchestra speelt werk van Roxy Music en werk uit de soloperiode van het voormalig popicoon, maar dan in een jazzy jasje.


Geïmproviseerde muziek met verhalende inhoud

CONCERTRECENSIE. Doek Festival # 11, Bimhuis Amsterdam, 4 mei 2013
beeld: Charlie Crooijmans
door: Jan Jasper Tamboer

Geïmproviseerde muziek heeft wel degelijk een verhalende inhoud en koerst ook ergens op aan. Dat bleek wel weer bij een groepsimprovisatie op het podium van het Bimhuis bij het Doek Festival, het jaarlijkse hoogtepunt van muzikantencollectief Doek, dat zich internationaal hard maakt voor improvisatie in de toonkunst.


Oscar Jan Hoogland, Tobias Delius met Available Jelly Big Band, en Okkyung Lee (Trio De Joode) stonden op de zaterdag op het podium tijdens het Doek Festival.


Hiromi overdondert met allstar-trio

CONCERTRECENSIE. Hiromi Trio Project ft. Anthony Jackson & Simon Phillips, Cultuurpodium Boerderij Zoetermeer, 1 mei 2013
beeld: Ron Beenen
door: Quint Italianer

Welke muzikanten zouden met de Japanse pianiste Hiromi Uehara het podium kunnen delen zonder te verbleken bij haar grandioze spel? Het antwoord op die vraag wordt vanavond in Zoetermeer snel duidelijk. Naast zich heeft Hiromi twee grootmeesters zitten: bassist Anthony Jackson, Grammy-winnaar en uitvinder van de zessnarige bas; en drummer Simon Phillips, een goede bekende uit zowel de rock- als de jazzwereld. Met zijn drieën namen ze de afgelopen jaren twee albums op onder de naam ‘The Trio Project’.


Weergaloze show Hiromi Trio in de Boerderij te Zoetermeer.


Fotografeerverbod

VAN DE HOOFDREDACTIE 
door: Rinus van der HeijdenTijd voor een nieuwe auto. Dus op naar een van de plaatselijke automobielbedrijven. In de showroom staat precies de wagen die het moet worden. Even onderhandelen en de koop is gesloten. Wanneer wordt-ie afgeleverd? Over twee dagen? Mooi zo!