CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Diana Krall en McCoy Tyner naar North Sea Jazz

27 feb - North Sea Jazz heeft opnieuw een aantal namen van festivaleditie 2013 bekend gemaakt. Zo komen jazzlegendes McCoy Tyner en Chick Corea in juli naar Rotterdam, alsmede Marcus Miller, Diana Krall en Joe Jackson die samen met Regina Carter een ode brengt aan Duke Ellington. 
» Musicus Behsat Üvez (Baraná) overleden

24 feb - In Groningen is op 53-jarige leeftijd zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez overleden. Üvez was met Steven Kamperman artistiek leider van het Turks-Nederlandse wereldjazzensemble Baraná. Behsat Üvez overleed vrijdag aan de gevolgen van longkanker. 
» Dr. Lonnie Smith naar 34e Amersfoort Jazz Festival

21 feb - Edisonwinnaar Bart Wirtz, Dr. Lonnie Smith & the Jazzinvaders, Young VIP Reinier Baas, de 75-jarige Ruud Jacobs, Madeline Bell, Kapok, The Nordanians, de Dutch Swing College Band, King Mo en Festival Youth Big Band zijn dit jaar onder meer van de partij op de 34e editie van het festival Amersfoort Jazz dat gehouden wordt van 16 tot en met 19 mei. 
» Peter Brandjes (Dox Records) omgekomen

21 feb - Medeoprichter Peter Brandjes van Dox Records is bij een ski-ongeluk in de Franse Alpen, nabij Morzine-Avoriaz, om het leven gekomen.  De 46-jarige Brandjes raakte dinsdag vermist tijdens een skitocht. Een dag later werd de labelmanager buiten de piste gevonden. Brandjes laat een vrouw en jonge zoon achter. 
» Programma ToneJazz Festival bekend

19 feb - Het programma van het ToneJazz Festival, dat in Den Bosch gelijktijdig gehouden wordt met festival Jazz in Duketown, is bekend. Van jazzglamrock, Indiase kamerfunk tot pianojazz weerklinken van 17 tot en met 19 mei in De Toonzaal dat het festival in samenwerking met VPROJazzLive organiseert. 
» Fay Claassen neemt concert op met orkest

19 feb - Fay Claassen neemt op 24 april een concert op met het Northern European Jazzorchestra. Dat gebeurt in het Posthuis Theater in Heerenveen. Voor het orkest, dat onder leiding staat van de Amerikaanse dirigent Kurt Weiss, betekent het zijn debuutalbum. 
» Hiromi met trio naar Cultuurpodium Boerderij

16 feb - De Japanse pianiste en componiste Hiromi komt voor een eenmalig concert naar Nederland. Op woensdag 1 mei staat ze met haar trio bestaande uit bassist Anthony Jackson en drummer Simon Phillips op het podium van Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer. 
» Prince drie avonden op Montreux Jazz Festival

14 feb - Prince geeft op het komende Montreux Jazz Festival in juli in drie dagen tijd drie concerten. Een herhaling van het huzarenstukje van twee jaar geleden toen de Amerikaanse popmuzikant drie nachtconcerten gaf op North Sea Jazz. Het is voor de derde keer in zes jaar tijd dat Prince concerten geeft op het Zwitserse festival. 
» Gregory Porter naar International Jazz Festival Middelburg

14 feb - update. Bill Evans, Mike Stern, Gregory Porter, The Bad Plus, Kurt Elling en Joshua Redman vormen de hoofdacts van het International Jazz Festival Middelburg dat tijdens het Pinksterweekeinde gehouden wordt. Daarmee wordt een stevige basis gelegd aan de zevende editie van het Zeeuwse jazzfestival dat naast eigentijds ook oude stijl programmeert. 
» Greetje Bijma op openingsavond Huis voor Actuele Muziek

13 feb - In Nijmegen gaat op 1 maart het Huis voor Actuele Muziek van start, een fusie van het Lindenberg Productiehuis en Het Muziekenhuis. Tijdens het openingsweekeinde treden stemkunstenares Greetje Bijma en de Vlaamse pianist Jef Neve op. 
» Jubileum '10 jaar schrijvers in concert' in Bimhuis

12 feb - Dit jaar is het 10 jaar geleden dat gitariste en componiste Corrie van Binsbergen startte met haar serie 'Schrijvers in Concert', traditiegetrouw uitgevoerd in het Bimhuis tijdens het Brokkenbal voorafgaand aan de Boekenweek. De drie auteurs die ze voor de eerste serie in februari 2003 uitnodigde geven tijdens het jubileumprogramma op 13 maart in het Bimhuis opnieuw acte de présence: Kees van Kooten, Toon Tellegen en Remco Campert. 
» John Scofield en David Gilmore naar Paradox

11 feb - Het toch al rijkelijk bedeelde affiche van jazzpodium Paradox is aangevuld met de komst van twee topgitaristen. In november komen John Scofield en David Gilmore naar Tilburg. Scofield presenteert zijn band The Return of the Uberjam, Gilmore komt met zijn Art of Ascension trio met Matt Garrison op bas en Gene Lake op drums. 
» Geen Grammy voor Metropole Orkest

11 feb - Het Metropole Orkest is er afgelopen nacht niet in geslaagd om in Los Angeles een Grammy Award in de wacht te slepen. Het orkest was genomineerd in twee categorieën maar zag zangeres en bassiste Esperanza Spalding er met de Awards vandoor gaan. 
» Trompettist Donald Byrd (80) overleden

8 feb – De Amerikaanse jazztrompettist Donald Byrd is op 4 februari in New Jersey overleden. Dat maakte zijn familie gisteren bekend. Byrd werd 80 jaar. De doodsoorzaak is onbekend. 
» Hammond a Go Go Festival in de Lindenberg

6 feb - De Lindenberg in Nijmegen wordt deze maand getransformeerd tot Hammondhonk. Met onder andere Rob Mostert, BRUUT!, Arno Krijger en Cees Schrama staat van 21 tot en met 23 februari de Hammond centraal tijdens het festival Hammond a Go Go. Naast de concerten zijn er workshops en een expositie van platenhoezen in beeld en geluid. 
» Henk Kraaijeveld wint Nederlands Jazz Vocalisten Concours

4 feb - Henk Kraaijeveld heeft zondag in Zwolle het Nederlands Jazz Vocalisten Concours gewonnen. De 30-jarige zanger versloeg in de finale vijf medefinalisten dankzij, volgens de jury, 'een zeer relaxte optreden'. Aan de prijs is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden. 

Vincent Houdijk overdondert overvol Paradox

CONCERTRECENSIE. Cd-presentatie ‘15’ door Vincent Houdijk en VinnieVibes. Paradox Tilburg, 24 februari ’13
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Hij had het wel voor elkaar, deze zondagmiddag in muziekpodium Paradox. Vibrafonist Vincent Houdijk was een particuliere kruistocht begonnen richting vrienden, familie, pers, ja iedereen die in zijn adressenboek voorkomt. Of ze niet naar de presentatie van zijn cd ‘15’ wilden komen? Ja, dat wilden ze wel en nog massaal ook: Paradox had nog nooit zoveel mensen geborgen als tijdens dit presentatieconcert.


VinnieVibes van vibrafonist Vincent Houdijk presenteerde zijn cd in een uitverkocht Paradox.


Diana Krall en McCoy Tyner naar North Sea Jazz

27 feb - North Sea Jazz heeft opnieuw een aantal namen van festivaleditie 2013 bekend gemaakt. Zo komen jazzlegendes McCoy Tyner en Chick Corea in juli naar Rotterdam, alsmede Marcus Miller, Diana Krall en Joe Jackson die samen met Regina Carter een ode brengt aan Duke Ellington.


Marc Ribot jankt elke noot een stoot emotie in

CONCERTRECENSIE. Marc Ribot Ceramic Dog, Bimhuis Amsterdam, 23 februari 2013
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Zal Paul Desmond zich in zijn graf hebben omgedraaid afgelopen zaterdag? Ceramic Dog gedraagt zich in het Bimhuis daadwerkelijk als hond ten opzichte van zijn ‘Take Five’: niets, maar dan ook helemaal niets blijft heel. Tempo maal drie en energie maal tien. Weg lieve, beheerste Brubeck, welkom onbesuisde Ribot. Dag cool jazz, gegroet grungerock.


De onnavolgbare Marc Ribot met zijn Ceramic Dog in het Bimhuis.


Eliane Elias houdt controle over Johnson en LaBarbera

CONCERTRECENSIE. Marc Johnson featuring Eliane Elias & Joe LaBarbera, North Sea Jazz Club Amsterdam, 21 februari 2013
door: Stefan de Graaf

Wie ervan uit ging dat Eliane Elias en Marc Johnson hun nieuwste ECM-album ‘Swept Away’ aan het Nederlandse publiek kwamen presenteren – gezien de aankondiging moet de North Sea Jazz Club dat kennelijk ook hebben gedacht – kon zich spontaan laten verrassen door een zeer divers programma dat eerder een dwarsdoorsnede bood van composities en arrangementen van albums uit de afgelopen – pak 'm beet – tien jaar.


Eliane Elias met contrabassist Marc Johnson en slagwerker Joe LaBarbera.


Kepera Trio met Yoram Lachish creëren topconcert

CONCERTRECENSIE. Kepera Trio en Yoram Lachish met ‘Levantasy’. Paradox Tilburg, 23 februari
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Tony Overwater, contrabassist van het Kepera Trio, weet het zeker: zijn belangstelling voor muziek uit - ten opzichte van Europa gelegen - oosterse landen groeit nog altijd. Maar hoe noem je zíjn visie op muziek uit het Midden-Oosten en verre omgeving? Tony Overwater denkt hardop: “Wereldmuziek? Oriëntaalse muziek? Etnische? Arabische? Ik weet het niet.”


Het Kepera Trio met pianist Rembrandt Frerichs en gastmusicus Yoram Lachish.


Musicus Behsat Üvez (Baraná) overleden

24 feb - In Groningen is op 53-jarige leeftijd zanger en multi-instrumentalist Behsat Üvez overleden. Üvez was met Steven Kamperman artistiek leider van het Turks-Nederlandse wereldjazzensemble Baraná. Behsat Üvez overleed vrijdag aan de gevolgen van longkanker.


BEAM - Sensitive Material

CD-RECENSIE

BEAM - Sensitive Material
bezetting: Markus Stockhausen trompet; Martin Fondse toetsen, vibrandoneon; Bart van Dongen toetsen; Yonga Sun drums; Richard van Kruysdijk elektronica; Andreas van Zoelen, Miguel Boelens saxofoons; Herman van Haaren viool; Jacqueline Hamelink cello; Hans Sparla trombone, accordeon
opgenomen: 11 november 2011, November Music
release: december 2012
label: Muzieklab Brabant
tracks: 6
tijd: 48:10
websites: www.muzieklab.com
door: Jan Jasper Tamboer


Het begrip 'intuïtie' staat tegenover 'beredenering'. Onmiddelijke ingeving hoeft niet per se in iets goeds te resulteren, maar is in elk geval puur en direct. Een eerste indruk is vaak adequaat en veel beslissingen worden eerder met het gevoel gemaakt dan met het verstand. BEAM komt nu met intuïtieve muziek op 'Sensitive Material'.


Dr. Lonnie Smith naar 34e Amersfoort Jazz Festival

21 feb - Edisonwinnaar Bart Wirtz, Dr. Lonnie Smith & the Jazzinvaders, Young VIP Reinier Baas, de 75-jarige Ruud Jacobs, Madeline Bell, Kapok, The Nordanians, de Dutch Swing College Band, King Mo en Festival Youth Big Band zijn dit jaar onder meer van de partij op de 34e editie van het festival Amersfoort Jazz dat gehouden wordt van 16 tot en met 19 mei.


Tussen parende walvissen en een boerende Pruis

CONCERTRECENSIE. Mostly Other People Do The Killing, Paradox Tilburg, 20 februari 2013
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

En toen was de slagwerker zoek. Het ene moment zat hij nog op zijn kruk, het andere keken zijn medebandleden enigszins beteuterd naar de lege plaats achter het slagwerk. Maar niet getreurd, Kevin Shea lag onder zijn drumkit, een lege kist er bovenop waar hij allerlei troep uit tevoorschijn trok om daarna onhandig op te krabbelen om zijn oorspronkelijke positie weer in te nemen.


De band Mostly Other People Do The Killing ging als een wervelwind door Paradox.


Peter Brandjes (Dox Records) omgekomen

21 feb - Medeoprichter Peter Brandjes van Dox Records is bij een ski-ongeluk in de Franse Alpen, nabij Morzine-Avoriaz, om het leven gekomen.  De 46-jarige Brandjes raakte dinsdag vermist tijdens een skitocht. Een dag later werd de labelmanager buiten de piste gevonden. Brandjes laat een vrouw en jonge zoon achter.


Programma ToneJazz Festival bekend

19 feb - Het programma van het ToneJazz Festival, dat in Den Bosch gelijktijdig gehouden wordt met festival Jazz in Duketown, is bekend. Van jazzglamrock, Indiase kamerfunk tot pianojazz weerklinken van 17 tot en met 19 mei in De Toonzaal dat het festival in samenwerking met VPROJazzLive organiseert.


Jack DeJohnette – Special Edition

CD-RECENSIE

Jack DeJohnette – Special Edition
bezetting: David Murray tenorsaxofoon en basklarinet; Arthur Blythe altsaxofoon; Peter Warren contrabas en cello; Chico Freeman tenorsaxofoon, fluit en basklarinet; John Purcell alt- en baritonsaxofoon en fluit; Baikida Carroll trompet; Rufus Reid contrabas en basgitaar; Howard Johnson tuba en baritonsaxofoon; Jack DeJohnette slagwerk, piano, melodica, orgel, percussie, zang, clavinet en toetsen
opgenomen: tussen 1979 en 1984 in New York en Ludwigsburg
release: 2012
label: ECM
tracks: 4-cd
website: www.ecmrecords.nl
door: Rinus van der Heijden

Special Edition was de naam van een groep die slagwerker Jack DeJohnette in 1979 oprichtte en waarmee hij vier albums opnam bij het vermaarde Duitse label ECM. Die plaat kreeg de naam van de groep mee. Nadien zouden er – tot 1984 - nog drie volgen: ‘Tin Can Alley’, ‘Inflation Blues’ en ‘Album Album’. ECM heeft nu het schitterende initiatief genomen de vier platen te bundelen en in een doosje met de titel ‘Special Edition’ opnieuw uit te brengen.


Fay Claassen neemt concert op met orkest

19 feb - Fay Claassen neemt op 24 april een concert op met het Northern European Jazzorchestra. Dat gebeurt in het Posthuis Theater in Heerenveen. Voor het orkest, dat onder leiding staat van de Amerikaanse dirigent Kurt Weiss, betekent het zijn debuutalbum.


Tineke Postma ontkomt niet aan zekere middelmatigheid

CONCERTRECENSIE. Tineke Postma Quartet, Paradox Tilburg, 15 februari 2013.
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Zoals wel vaker het geval is, was de toegift van het Tineke Postma Quartet tegelijk het hoogtepunt van het concert. In ‘Cançao do Amor’ van de Braziliaanse componist Heitor Villa-Lobos bedreef sopraan- en altsaxofoniste Tineke Postman de liefde met de jazz; vol overgave, gepassioneeerd, ongeremd en met een hartstocht die de rest van de avond niet had misstaan.


Het Tineke Postma Quartet in Paradox, met contrabassist Clemens van der Feen.


Hiromi met trio naar Cultuurpodium Boerderij

16 feb - De Japanse pianiste en componiste Hiromi komt voor een eenmalig concert naar Nederland. Op woensdag 1 mei staat ze met haar trio bestaande uit bassist Anthony Jackson en drummer Simon Phillips op het podium van Cultuurpodium Boerderij in Zoetermeer.


Leïla Martial – Dancefloor

CD-RECENSIE

Leïla Martial – Dancefloor
bezetting: Leïla Martial zang; Jean-Christophe Jacques sopraan- en tenorsaxofoon; Laurent  Chavoit contrabas; Eric Perez slagwerk, sampling, zang
opgenomen: december 2010 in Studio du Moulin in Montcabrier (F)
release: 2012
label: OutNote Records
tracks: 8
tijd: 52.47
website: www.outhere-music.com
door: Rinus van der Heijden


De Franse zangeres Leïla Martial (1984) komt uit een muzikale familie. Haar vader is muziekleraar, haar moeder operazangeres. De weg die Leïla Martial aflegde was derhalve al enigszins geplaveid, maar de Française bewandelde vanaf haar jonge jaren volledig haar eigen pad. Al vanaf haar vijfde kreeg ze pianoles van een leraar die dol was op jazzmuziek, vijf jaar later bezocht ze een muziekschool om jazz te leren. Al snel kwam ze terecht in de muzikale wereld van gospel, gipsy en Hongaarse en Roemeense muziek.


Eric van der Westen & Aron Raams – A Traveller’s Tale / Alvin

CD-RECENSIE

Eric van der Westen & Aron Raams – A Traveller’s Tale / Alvin
bezetting: Eric van der Westen contrabas; Aron Raams gitaren
opgenomen: 4 januari 2012 in Studio Cell4 in Zaltbommel
release: 2013
label: EWM Music
tracks: 14
tijd: 57.32
website: www.aronraams.nl - www.ewm-music.com
door: Rinus van der Heijden
Alvin is een Amerikaan die na een mislukte liefdesrelatie door de VS gaat trekken, aan het einde van zijn zoektocht zijn vrouw opbelt, die constateert dat met de man met wie ze nu is, ze feitelijk dezelfde relatie heeft opgebouwd als met Alvin.


Prince drie avonden op Montreux Jazz Festival

14 feb - Prince geeft op het komende Montreux Jazz Festival in juli in drie dagen tijd drie concerten. Een herhaling van het huzarenstukje van twee jaar geleden toen de Amerikaanse popmuzikant drie nachtconcerten gaf op North Sea Jazz. Het is voor de derde keer in zes jaar tijd dat Prince concerten geeft op het Zwitserse festival.


Gregory Porter naar International Jazz Festival Middelburg

14 feb - update. Bill Evans, Mike Stern, Gregory Porter, The Bad Plus, Kurt Elling en Joshua Redman vormen de hoofdacts van het International Jazz Festival Middelburg dat tijdens het Pinksterweekeinde gehouden wordt. Daarmee wordt een stevige basis gelegd aan de zevende editie van het Zeeuwse jazzfestival dat naast eigentijds ook oude stijl programmeert.


Greetje Bijma op openingsavond Huis voor Actuele Muziek

13 feb - In Nijmegen gaat op 1 maart het Huis voor Actuele Muziek van start, een fusie van het Lindenberg Productiehuis en Het Muziekenhuis. Tijdens het openingsweekeinde treden stemkunstenares Greetje Bijma en de Vlaamse pianist Jef Neve op.


Tom Beek – Bliss

CD-RECENSIE 

Tom Beek – Bliss
bezetting: Tom Beek tenor- en sopraansaxofoon. Gasten: Mike Boddé piano; Udo Pannekeet contrabas; Tim Langedijk gitaren; Marcel Serierse slagwerk
opgenomen: 14 oktober 2012 in St. Vituskerk Hilversum en 5 november 2012 in Power Sound Studio’s Amsterdam
release: 2013
label: TomLaLa Records
tracks: 13
tijd: 46.18
website: www.tombeek.nl
door: Rinus van der Heijden


Nadat Tom Beek kennis had gemaakt met de cd ‘Officium’ van het Hilliard Ensemble met als gast Jan Garbarek op, jawel, sopraan- en tenorsaxofoon, wilde hij in elk geval één ding: solo saxofoonspelen in een kerk. Dat was in 1994. Nu, achttien jaar later, is het ervan gekomen. Alleen niet als solist. Dat leek Tom Beek, naar eigen zeggen, ‘wat aan de kruidige kant’.


Jubileum '10 jaar schrijvers in concert' in Bimhuis

12 feb - Dit jaar is het 10 jaar geleden dat gitariste en componiste Corrie van Binsbergen startte met haar serie 'Schrijvers in Concert', traditiegetrouw uitgevoerd in het Bimhuis tijdens het Brokkenbal voorafgaand aan de Boekenweek. De drie auteurs die ze voor de eerste serie in februari 2003 uitnodigde geven tijdens het jubileumprogramma op 13 maart in het Bimhuis opnieuw acte de présence: Kees van Kooten, Toon Tellegen en Remco Campert.


John Scofield en David Gilmore naar Paradox

11 feb - Het toch al rijkelijk bedeelde affiche van jazzpodium Paradox is aangevuld met de komst van twee topgitaristen. In november komen John Scofield en David Gilmore naar Tilburg. Scofield presenteert zijn band The Return of the Uberjam, Gilmore komt met zijn Art of Ascension trio met Matt Garrison op bas en Gene Lake op drums.


Geen Grammy voor Metropole Orkest

11 feb - Het Metropole Orkest is er afgelopen nacht niet in geslaagd om in Los Angeles een Grammy Award in de wacht te slepen. Het orkest was genomineerd in twee categorieën maar zag zangeres en bassiste Esperanza Spalding er met de Awards vandoor gaan.


Virtuositeit keert zich tegen Vijay Iyer

CONCERTRECENSIE. Vijay Iyer Trio, Paradox Tilburg, 8 februari 2013
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Virtuositeit kan zich ook tégen een mens keren. En daarmee een bepaald doel voorbijstreven. Dat ondervond pianist Vijay Iyer deze avond, hoewel het zo goed als zeker is, dat hij dat zelf niet zo beleefde. Hij werd (gedeeltelijk) slachtoffer van zijn eigen virtuositeit.


Vijay Iyer Trio speelde twee uur onafgebroken in jazzpodium Paradox.


Zandscape – Zandscape

CD-RECENSIE

Zandscape – Zandscape
bezetting: Mark Zandveld contrabas; Gunnar Graafmans vibrafoon; Daniel de Moraes gitaar; Enrique Firpi drums
label: Dot Time Records
release: 2012
tracks: 12
tijd: 58:37
websites: www.zandscape.com - www.dottimerecords.mfmmedia.nl
door: Jan Jasper Tamboer
Als 'zoet' een beloning is en 'zuur' een straf, dan bevindt contrabassist en componist Mark Zandveld zich aan de veilige kant van de smaakbalans. In zijn project ‘Zandscape’ streelt hij de luisteraar met klanken die hier en daar in honing gedrenkt lijken. De opgepoetste instrumenten klinken daarbij alsof zij zo uit de winkel komen. Met dank aan de voortreffelijke opnamekwaliteit.


Trompettist Donald Byrd (80) overleden

8 feb – De Amerikaanse jazztrompettist Donald Byrd is op 4 februari in New Jersey overleden. Dat maakte zijn familie gisteren bekend. Byrd werd 80 jaar. De doodsoorzaak is onbekend.


Bodurov Trio – Seven Stamps

CD-RECENSIE

Bodurov Trio – Seven Stamps
bezetting: Dimitar Bodurov piano; Jens Düppe drums; Mihail Ivanov contrabas. Gast: Theodosii Spassov kaval.
opgenomen: 2012, Optomusic Studio, Amsterdam
release: 2013
label: Challenge
tracks: 8
tijd: 54:39
website: www.dimitarbodurov.com - www.challengerecords.nl
door: Erno ElsingaOp ‘Seven Stamps’ laat Dimitar Bodurov zich wederom inspireren door de Bulgaarse volksmuziek, het land van herkomst van de in Amsterdam woonachtige 33-jarige pianist en componist. In de veelal geïmproviseerde stukken voeren thema’s als liefde en wanhoop de boventoon. Vertaald naar onregelmatige, maar levendig klinkende maatsoorten.


Hammond a Go Go Festival in de Lindenberg

6 feb - De Lindenberg in Nijmegen wordt deze maand getransformeerd tot Hammondhonk. Met onder andere Rob Mostert, BRUUT!, Arno Krijger en Cees Schrama staat van 21 tot en met 23 februari de Hammond centraal tijdens het festival Hammond a Go Go. Naast de concerten zijn er workshops en een expositie van platenhoezen in beeld en geluid.


Murmer - What are the roots that clutch

CD-RECENSIE

Murmer - What are the Roots that clutch
bezetting: Patrick McGinley - field recordings
opgenomen: Estland, Finland, Frankrijk 2008-2012
release: 2012
label: Helen Scarsdale Agency
tracks: 5
tijd: 59.57
website: www.murmerings.com
door: Tim Sprangers
Bedoeld of onbedoeld, de klankwereld van Patrick McGinley is een statement naar alle vormen van muziek. Waarom zijn we zo geforceerd, omslachtig en gehaaid gefocust op esthetisch verantwoorde klanken, terwijl de meest menselijke, natuurlijke tonen worden genegeerd? McGinley, aka Murmer, is een field recorder. Hij zoekt naar schone geluiden die wij als vanzelfsprekend ervaren en ongeïnteresseerd, onwetend voorbij laten waaien.


Muziek New Niks spitsvondig en contrastrijk

CONCERTRECENSIE. New Niks, Bimhuis Amsterdam, 2 februari 2013
beeld: Sonny Lensen
door: Stefan de Graaf

Niks is niks en dús alles, zou je kunnen zeggen. New Niks (naamgever is drummer Arend Niks) is alles – of in ieder geval véél – in stilistisch opzicht. Naar hartelust worden uiteenlopende stijlen, motiefjes en fragmenten geknipt, geplakt en vermengd tot een muzikale collage.


New Niks speelde in het Bimhuis onder meer werk van hun laatste cd 'ON'.


Henk Kraaijeveld wint Nederlands Jazz Vocalisten Concours

4 feb - Henk Kraaijeveld heeft zondag in Zwolle het Nederlands Jazz Vocalisten Concours gewonnen. De 30-jarige zanger versloeg in de finale vijf medefinalisten dankzij, volgens de jury, 'een zeer relaxte optreden'. Aan de prijs is een geldbedrag van vijftienhonderd euro verbonden.


De hitsige en meedogenloze heksenketel van Wired Paradise

CONCERTRECENSIE. Yuri Honing Wired Paradise, Paradox Tilburg, 1 februari 2013
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

Winden waaiden deze avond rond de rotsen van muziekpodium Paradox. Winterse, elektronische winden, ijzig en onverbiddelijk, snoeihard aangeblazen door vier musici die zich verenigen binnen de groep Wired Paradise. Weliswaar op naam gesteld van tenorsaxofonist Yuri Honing, maar zoals dat bij alle toonaangevende ensembles het geval is, één grote som der delen.


Yuri Honing Wired Paradise overdonderde jazzpodium Paradox.


Donny McCaslin met een nieuw jazzgeluid

CONCERTRECENSIE. Donny McCaslin Quartet, ’t Schuttershof Middelburg, 31 januari 2013
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Amerikaanse jazzsaxofonist Donny McCaslin's bracht onlangs zijn tiende album, 'Casting for gravity', uit. Een bijzondere plaat waarop hij zijn kenmerkende krachtige tenorsaxofoongeluid nog meer combineert met funkgeoriënteerde ritmiek en ook elektronica. Dit concert demonstreerde het Donny McCaslin Quartet, op uitnodiging van Muziekpodium Zeeland, in 't Schuttershof in Middelburg, hoe dat live uitpakt. 


Een wervelend concert van saxofonist Donny McCaslin met in zijn band onder meer basgitarist Tim Lefebvre en slagwerker Nate Wood.