CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Koninklijke onderscheiding voor Jan Akkerman

28 dec - Jan Akkerman is vanavond in de Melkweg benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De gitaarvirtuoos werd 24 december 65 jaar en staat inmiddels 50 jaar op de planken. In de Melkweg trad hij onder meer op met zijn oude band Brainbox en Eric Vloeimans. 
» Reinier Baas en Morris Kliphuis zijn Young VIPs 2013

26 dec - Gitarist Reinier Baas en hoornist Morris Kliphuis zijn verkozen tot de Young VIPs 2013. De jazztalenten verzorgen vanaf maart tot en met mei van het volgend jaar met hun ensembles - respectievelijk The More Socially Relevant Jazz Ensemble en Kapok - een dubbelprogramma gedurende de 15e editie van de Young Vips Tournee. 
» Metropole Orkest voorlopig gered

18 dec - Vorige week leek het einde van het Metropole Orkest nog in zicht, maar vandaag besloten de regeringspartijen VVD en PvdA dat uit de mediabegroting nog eens 7 miljoen naar het orkest gaat, boven op de eerdere subsidie van 9 miljoen. De subsidie geldt tot 2017. Daarna moet het orkest op eigen benen staan of opnieuw subsidie aanvragen. 
» Anton Goudsmit met Rotterdams orkest op tournee

18 dec - Het New Rotterdam Jazz Orchestra gaat de uitdaging aan met Anton Goudsmit. Orkest en gitarist maken in de maanden december en januari een korte tournee door Nederland. Op 11 januari wordt de concertreeks afgesloten in het Bimhuis. 
» Duizenden steunbetuigingen Metropole Orkest

13 dec - Nadat afgelopen maandag bekend werd dat het einde in zicht is voor het Metropole Orkest, hebben al ruim elfduizend mensen online een petitie ondertekend voor behoud van het orkest. Leden van het orkest willen de petitie op 1 februari aanbieden aan staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker. Tot die tijd kunnen mensen via de petitie hun steun betuigen. 
» Kristien Hemmerechts verbiedt muziekvoorstelling in België

10 dec - De Belgische auteur Kristien Hemmerechts heeft via de Arbeiderspers laten weten geen toestemming te verlenen aan Theatergroep Flint om de muziekvoorstelling Klaarlichte Nacht uit te voeren in België. Het stuk is een hommage aan haar in 1997 overleden man dichter Herman de Coninck. Hemmerechts is als weduwe rechthebbende en zag zich genoodzaakt om tot deze beslissing te komen, omdat ‘De tederheid en de kracht van zijn poëzie (…) totaal niet tot zijn recht (komt)’. 
» Doek valt alsnog voor Metropole Orkest

10 dec - Het kabinet is niet van plan het Metropole Orkest te redden. Ondanks dat enkele politieke partijen aandrongen tot een oplossing, wil staatssecretaris Sander Dekker (VVD) geen geld meer uittrekken voor het onlangs met twee Grammy's genomineerde orkest. Daarmee is het voorbestaan van het Metropole Orkest hoogst onwaarschijnlijk geworden, en verdwijnt het mogelijk in augustus 2013 van de culturele radar. 
» Dave Brubeck postuum genomineerd voor Grammy

7 dec - De eergisteren overleden jazzmusicus Dave Brubeck is enkele uren na zijn dood postuum genomineerd voor een Grammy Award. De nominatie is voor het stuk 'Ansel Adams: America' dat Brubeck samen met zijn zoon Chris in 2008 schreef, maar dat pas dit jaar werd uitgebracht. 
» Metropole Orkest genomineerd voor twee Grammy's

6 dec - Het Metropole Orkest is in twee categorieën genomineerd voor een Grammy Award. Beide nominaties zijn voor opnamen van het orkest met zanger Al Jarreau voor de cd 'Live'. Het album werd genomineerd voor 'Best Jazz Vocal Album' en een nummer daarvan voor 'Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s)'. 
» C-mine Genk Jazz Festival stopt ermee

4 dec - Niet alleen Nederlandse jazzfestivals zuchten onder de bezuinigingsperikelen, ook in België vallen slachtoffers. Het C-mine Genk Jazz Festival is een van de eersten waarvoor het doek valt naar aanleiding van het bezuinigingsbeleid bij onze zuiderburen. Het jaarlijkse jazzfestival trekt de stekker eruit nu het niet langer op subsidie hoeft te rekenen. 
» Het Tropentheater sluit met laatste voorstellingen zijn deuren

4 dec - Na veertig jaar moet het Tropentheater na het wegvallen van de overheidssubsidie eind december zijn deuren sluiten. Een einde van een tijdperk met inspirerende voorstellingen uit de hele wereld. In de laatste maand van het Tropentheater staan nog enkel voorstellingen op het programma, zoals het festival Amsterdam Electric Guitar Heaven, het Retrospectief Edward Yang en het Apocalyps Weekend. 
» Tweede U Jazz Festval in de startblokken

3 dec -  In Utrecht wordt voor het tweede jaar op rij het U Jazz Festival gehouden. Na het ophouden van het bestaan van SJU Jazzpodium twee jaar geleden, besloot een belangengroep de handen ineen te slaan. Onder meer het jazzfestival op 15 december in het Vorstelijk Complex in de Utrechtse Wijk Zuilen is daarvan het resultaat. 

Lachende en sublieme Archie Shepp sluit ‘Paranoia’ af

CONCERTRECENSIE. Slot festival Stranger Than Paranoia, Paradox Tilburg, 29 december ’12
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

‘Hoe ouder hoe gekker’ klinkt het spreekwoord. Maar dat gaat niet op voor jazzlegende Archie Shepp. Op hem is de uitspraak ‘hoe ouder hoe blijer’ beter van toepassing. Dag mag je althans opmaken uit de laatste minuten van een schitterend concert, waarmee de Amerikaanse saxofoonreus het 20e Stranger Than Paranoiafestival zaterdagnacht afsloot. Want Archie Shepp lachte en dat is een historisch moment.


Dan Berglund's Tonbruket, Archie Shepp en een trio met Paul van Kemenade sloten de twintigste editie van Stranger Than Paranoia af in Tilburg.


Eindejaarslijstjes 2012

DE FAVORIETEN

Het einde van het jaar nadert en dat nodigt uit tot terugkijken. Vier medewerkers van Jazzenzo noteren hun vijf favoriete cd’s en concerten van 2012 en geven een korte toelichting op hun keuze. In deze tweede en laatste aflevering de eindejaarslijstjes van Koen Graat en Tim Sprangers.


Koninklijke onderscheiding voor Jan Akkerman

28 dec - Jan Akkerman is vanavond in de Melkweg benoemd tot ridder in de orde van Oranje Nassau. De gitaarvirtuoos werd 24 december 65 jaar en staat inmiddels 50 jaar op de planken. In de Melkweg trad hij onder meer op met zijn oude band Brainbox en Eric Vloeimans.


Paul van Kemenade c.s. vormen betoverende eenheid

CONCERTRECENSIE. Tweede dag Stranger Than Paranoia, De Avenue Breda, 27 december ’12.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

De tweede festivaldag is een echte Stranger Than Paranoiahappening geworden. Diversiteit in muziek, verschil in kwaliteit en een fikse graad van verrast worden tekenden de vier concerten in De Avenue in Breda. Het leverde een talrijk en dankbaar publiek op.


Stranger Than Paranoia in Breda met pianiste Aki Takase en Paul van Kemenade, Nynke Laverman, en het New Rotterdam Jazz Orchestra met Anton Goudsmit.


Eindejaarslijstjes 2012

DE FAVORIETEN

Het einde van het jaar nadert en dat nodigt uit tot terugkijken. Vier medewerkers van Jazzenzo noteren hun vijf favoriete cd’s en concerten van 2012 en geven een korte toelichting op hun keuze. In deze eerste aflevering de eindejaarslijstjes van Mischa Beckers en Jan Jasper Tamboer.

 


Reinier Baas en Morris Kliphuis zijn Young VIPs 2013

26 dec - Gitarist Reinier Baas en hoornist Morris Kliphuis zijn verkozen tot de Young VIPs 2013. De jazztalenten verzorgen vanaf maart tot en met mei van het volgend jaar met hun ensembles - respectievelijk The More Socially Relevant Jazz Ensemble en Kapok - een dubbelprogramma gedurende de 15e editie van de Young Vips Tournee.


Stranger Than Paranoia komt moeizaam op gang

CONCERTRECENSIE. Opening Stranger Than Paranoia, Paradox Tilburg, 24 december 2012
beeld: Stef Mennens, Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Het improvisatiefestival Stranger Than Paranoia heeft na negentien opvoeringen naam gemaakt als een evenement waar alles mogelijk is.  Het is nooit beperkt geweest tot alleen muziek; alle andere kunstvormen zijn er vanaf het begin welkom geweest. Daarom zal niemand vreemd hebben opgekeken dat de festivaleditie 2012 nu opende met muziek én videobeelden.


De twintigste editie van Stranger Than Paranoia werd in Tilburg geopend met 'At The Movies', het Willem Breuker Kollektief en het slagwerkersduo Han Bennink/Ries Doms.


Fris Brokken Festival verrast – en betovert zelfs

CONCERTRECENSIE. Brokken Festival, Bimhuis Amsterdam, 23 december 2012
door: Anne-Marie Vervelde

Vraagt Corrie van Binsbergen voor haar Brokken Festival eens andere muzikanten dan de usual suspects, komt meteen slechts de helft van het publiek opdagen. Jammer, want het programma van deze vijfde editie bood verrassende miniconcerten van onder anderen de Turks scattende Sanem Kalfa en een knisperend vers snarentrio met Frances-Marie Uiti en Nora Mulder.


Nora Mulder op cimbalom. Frances-Marie Uiti op elektrische cello. De indierockband Nosoyo.


Atos – East

CD-RECENSIE

Atos – East
bezetting: Lucas Acuña gitaar; Gonçalo Almeida contrabas; Wieland Moeller drums
opgenomen: 2011
release: 2012
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 57:44
websites: www.lucasacuna.com - www.trytone.org
door: Jan Jasper TamboerMuziek verbroedert. Dat blijkt maar weer als een Argentijn, een Portugees en een Duitser elkaar tegenkomen in Rotterdam en de band Atos beginnen. Woonachtig in drie verschillende landen opereren ze geregeld vanuit de havenstad om vele delen van de wereld te beslaan. Na 'Our Landscapes' is 'East' het tweede album dat uitkomt van het trio, eerder in eigen beheer, nu op TryTone.


New Niks - On

CD-RECENSIE

New Niks – On
bezetting: Andreas Suntrop elektrische gitaar; Jasper le Clercq viool; Erwin Hoorweg elektrische piano; Arend Niks slagwerk
opgenomen: live in Walhalla Rotterdam in 2012
release: 2012
label: No Can Do Music/distr. Toondist
tracks: 14
tijd: 56.05
website: www.newniks.com
door: Rinus van der HeijdenHet hoesje spreekt: ‘nieuwe stukken, nieuw concept, nieuwe benadering, nieuw plezier, nieuwe hoes, nieuwe jazz, nieuwe opname, nieuwe energie, nieuwe uitrusting, nieuw, nieuw, nieuw…’ Tja, wat moet je als recensent daaraan toevoegen? Niks en dus zou dit het einde van de bespreking kunnen zijn.


Archie Shepp speerpunt Paranoia-festival

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden

Archie Shepp tweemaal op Stranger Than Paranoia 2012.

Foto © Eric Cabanis.


Met saxofoonlegende Archie Shepp gaat op kerstavond het festival Stranger Than Paranoia 2012 van start. Met niet alleen Tilburg als thuisbasis, maar ook de Brabantse steden Den Bosch en Breda. Die doen voor de tweede maal mee aan het vierdaagse festival, dat wederom een mix kent van buitenlandse- en vaderlandse musici.


Oguz Büyükberber Trio – Gibi

CD-RECENSIE

Oguz Büyükberber Trio – Gibi
bezetting: Oguz Büyükberber klarinet; Demirhan Baylan elektrische bas; Cem Aksel, Cengiz Baysal drums
opgenomen: Babajim Studio’s Istanbul (Turkije) 2012
release: 2012
label: TryTone
tracks: 10
tijd: 54:43
websites: www.oguzbyukberber.net - www.trytone.org
door: Jan Jasper TamboerIn de beeldende kunst kom je het vaak tegen, schilderijen met de vermelding 'zonder titel'. Bij jazzmuziek krijgen composities doorgaans wel namen, ook al is het verband met de muziek meestal arbitrair. Op 'Gibi' van het Oguz Büyükberber Trio krijgen alle stukken het opschrift 'adsiz', wat Turks is en 'zonder titel' betekent. Ze zijn te onderscheiden door de nummers 1 tot en met 10.


Metropole Orkest voorlopig gered

18 dec - Vorige week leek het einde van het Metropole Orkest nog in zicht, maar vandaag besloten de regeringspartijen VVD en PvdA dat uit de mediabegroting nog eens 7 miljoen naar het orkest gaat, boven op de eerdere subsidie van 9 miljoen. De subsidie geldt tot 2017. Daarna moet het orkest op eigen benen staan of opnieuw subsidie aanvragen.


Anton Goudsmit met Rotterdams orkest op tournee

18 dec - Het New Rotterdam Jazz Orchestra gaat de uitdaging aan met Anton Goudsmit. Orkest en gitarist maken in de maanden december en januari een korte tournee door Nederland. Op 11 januari wordt de concertreeks afgesloten in het Bimhuis.


Emotie en vuur bij Ramón Valle

CONCERTRECENSIE. Ramón Valle Trio, Porgy en Bess Terneuzen, 16 december 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Begin dit jaar kwam het album 'Flashes from Holland' van jazzpianist Ramón Valle uit. Het is de muzikale vertolking van zijn Nederlandse impressies. Op het album speelt gitarist Jesse van Ruller een prominente rol. Dit concert was echter zonder gitarist. Van Ruller was ziek en min of meer vaste vervanger Reinier Baas had een andere gig. Nog sterker:  bij dit concert zat niet vaste drummer van het Ramón Valle Trio, Owen Hart Jr., achter de drumkit, maar invaller Jamie Peet. Hoe pakte dat uit?


Pianist Ramón Valle speelde met vaste waarde contrabassist Omar Rodriguez Calvo en invaller Jamie Peet achter het slagwerk.


Reggie Washington Trio eert traditie van funky gitaarjazz

CONCERTRECENSIE. Reggie Washington FREEDOM Trio, Paradox Tilburg, 14 december 2012.
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

De woorden van basgitarist/leider Reggie Washington die het concert inleidden, beloofden niet veel goeds: “I’ts been a very very long day.” Ze duidden op vermoeidheid en tegenslag, want die hadden de drie genoeg ondervonden. Vliegtuig te laat in Brussel geland, verkeersdrukte en nieuwe vertraging onderweg naar Tilburg. En daardoor te laat in Paradox. Moest er nog een bordje Thais naar binnen worden gewerkt en beklom het trio derhalve drie kwartier later dan gepland het podium.


Reggie Washington, Poogie Bell en Ronny Drayton op het podium van Paradox in Tilburg.


Vrije val van Three Fall pakt goed uit

CONCERTRECENSIE. Three Fall, 't Schuttershof Middelburg, 12 november 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Tsja, blijf daar maar eens rustig bij op je stoeltje zitten. Het jonge Duitse trio Three Fall was net begonnen aan het concert en zijn kenmerkende funkjazz denderde al door de zaal. En dat met een bezetting van drums, tenorsaxofoon en trombone. Middelburg maakte al eens kennis met dit bijzondere gezelschap. Vorig jaar stond het op het grote podium van het International Jazzfestival Middelburg. Dit concert was de reprise in 't Schuttershof.


Sebastian Winne, Til Schneider en Lutz Streun pakten met beats en vernuftige breaks stevig uit.


Duizenden steunbetuigingen Metropole Orkest

13 dec - Nadat afgelopen maandag bekend werd dat het einde in zicht is voor het Metropole Orkest, hebben al ruim elfduizend mensen online een petitie ondertekend voor behoud van het orkest. Leden van het orkest willen de petitie op 1 februari aanbieden aan staatssecretaris van Cultuur Sander Dekker. Tot die tijd kunnen mensen via de petitie hun steun betuigen.


Bennink # Co

CD-RECENSIE

Bennink # Co
bezetting: Han Bennink snaredrum; Joachim Badenhorst tenorsaxofoon, basklarinet, klarinet, Simon Toldam piano
opgenomen: Jazz Case Dommelhof, Neeerpelt (B)
release: 2012
label: Ilkmusic
tracks: 12
tijd: 45.16
website: www.hanbennink.com - www.ilkmusic.com
door: Rinus van der HeijdenEen trioplaat en nog wel een van een bijzondere soort. Van Han Bennink mag je in bijna alle gevallen verwachten dat hij de boel danig op zijn kop zet. Maar ‘Bennink # Co’ maakt daar een uitzondering op. Toegegeven, ook hier houdt de slagwerker zich meestal niet in, maar in tegenstelling tot de meeste voorgaande albums, is deze ‘Bennink # Co’ een luisterplaat geworden.


Over troost – de ziekte tot de dood

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

Ton Vermunt: ‘Woorden in muziek zijn niet belangrijk, de melodie wel’. Foto © Gemma Kessels.Of muziek troost biedt? Misschien voor een enkeling niet, maar al sinds mensenheugenis voor de meesten wél. Maar in welke mate? Ton Vermunt is de man die er het juiste antwoord op weet. De stafmedewerker van muziekpodium Paradox in Tilburg en groot muziekliefhebber, lijdt aan uitgezaaide kanker en heeft nog maar kort te leven.


Floriaan Wempe – Flo’s Flow

CD-RECENSIE

Floriaan Wempe – Flo’s Flow
bezetting: Floriaan Wempe tenorsaxofoon, Karel Boehlee piano, Jos Machtel contrabas, Willie Jones III slagwerk. Gasten: Tom van der Zaal altsaxofoon, John Ruocco klarinet.
opgenomen: oktober 2011, Fattoria Musica, Osnabrück, Duitsland
release: 2012
label: Challenge Records
tracks: 8
tijd: 63:28
website: www.floriaanwempe.com - www.challengerecords.nl
door: Erno Elsinga


Het debuutalbum van Floriaan Wempe is het zoveelste bewijs van de welhaast onuitputtelijke bron aan jazztalent in Nederland. Omringd door gearriveerde jazzcoryfeeën levert de jonge tenorsaxofonist met ‘Flo’s Flow’ een album af, dat zich nestelt in de jazztraditie met een ferme knipoog naar het hedendaagse.


Kristien Hemmerechts verbiedt muziekvoorstelling in België

10 dec - De Belgische auteur Kristien Hemmerechts heeft via de Arbeiderspers laten weten geen toestemming te verlenen aan Theatergroep Flint om de muziekvoorstelling Klaarlichte Nacht uit te voeren in België. Het stuk is een hommage aan haar in 1997 overleden man dichter Herman de Coninck. Hemmerechts is als weduwe rechthebbende en zag zich genoodzaakt om tot deze beslissing te komen, omdat ‘De tederheid en de kracht van zijn poëzie (…) totaal niet tot zijn recht (komt)’.


Doek valt alsnog voor Metropole Orkest

10 dec - Het kabinet is niet van plan het Metropole Orkest te redden. Ondanks dat enkele politieke partijen aandrongen tot een oplossing, wil staatssecretaris Sander Dekker (VVD) geen geld meer uittrekken voor het onlangs met twee Grammy's genomineerde orkest. Daarmee is het voorbestaan van het Metropole Orkest hoogst onwaarschijnlijk geworden, en verdwijnt het mogelijk in augustus 2013 van de culturele radar.


Jef Neve’s verbond tussen heisa en romantiek

CONCERTRECENSIE. Jef Neve Trio + blazerkwintet, Paradox Tilburg, 7 december 2012
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Alle muziek wordt geboren uit inspiratie. Voor Jef Neve’s laatste project ‘Sons of the new world’ liet de Belgische pianist en componist zich inspireren door gebeurtenissen die recentelijk van invloed waren op het wereldnieuws. Een nieuwe wereld, volgens Neve, die verbonden wordt door het internet en die onze planeet tot ‘een groot dorp’ maakt.


Pianist Jef Neve vulde voor ‘Sons of the new world’ zijn trio aan met vijf blazers, waaronder Jo Hermans en Michael Campagna.


Helge Lien – Kattenslager

CD-RECENSIE

Helge Lien – Kattenslager
bezetting: Helge Lien, piano
opgenomen: 3, 4 oktober 2011
release: 2012
label: Ozella Music
tracks: 9
tijd: 52:00
websites: www.helgelien.com - www.ozellamusic.com
door: Jan Jasper Tamboer
Op de cd-hoes van zijn eerste soloalbum 'Kattenslager' is Helge Lien te zien in opgevouwen toestand in het binnenwerk van zijn piano. Alsof hij gevangene is van zijn eigen instrument. Dat is wel het laatste dat er feitelijk aan de hand is. De Noor lijkt meester over de piano, het instrument dat hem grote heerschappij bezorgt en hem met  uitputtende expressieve mogelijkheden zegent.


Dave Brubeck postuum genomineerd voor Grammy

7 dec - De eergisteren overleden jazzmusicus Dave Brubeck is enkele uren na zijn dood postuum genomineerd voor een Grammy Award. De nominatie is voor het stuk 'Ansel Adams: America' dat Brubeck samen met zijn zoon Chris in 2008 schreef, maar dat pas dit jaar werd uitgebracht.


Arifa – Anatolian Alchemy

CD-RECENSIE

Arifa – Anatolian Alchemy
bezetting: Alex Simu klarinetten en laptop; Mehmet Polat ud; Franz von Chossy piano; Sjahin During Afro-Anatolische percussie
opgenomen: Fattoria Musica Studio’s Osnabrück (D)
release: 2012
label: Mundus Productions
tracks: 11
tijd: 58.14
website: www.arifamusic.com
door: Rinus van der HeijdenKleine klankwerelden zijn het, letterlijk alle passages die voorbij komen op Arifa’s nieuwe album ‘Anatolian Alchemy’. De twinkelende, hoge pianoklanken die op speeldoosjesgeluiden lijken met daaronder rammelende percussieklanken. En evengoed de bedachtzame, de luisteraar eeuwen terugvoerende udgeluiden gekoppeld aan de slepende, melancholische klarinetgeluiden, waarin de mystiek van oosterse muziek zo knap verborgen zit.


Metropole Orkest genomineerd voor twee Grammy's

6 dec - Het Metropole Orkest is in twee categorieën genomineerd voor een Grammy Award. Beide nominaties zijn voor opnamen van het orkest met zanger Al Jarreau voor de cd 'Live'. Het album werd genomineerd voor 'Best Jazz Vocal Album' en een nummer daarvan voor 'Best Instrumental Arrangement Accompanying Vocalist(s)'.


Dave Brubeck richtte ‘musea van verleden’ opnieuw in

IN MEMORIAM
door: Rinus van der Heijden

Dave Brubeck op 91-jarige leeftijd overleden.

Foro © Carolyn Cole


Op het moment dat Elvis Presley in de tweede helft van de jaren vijftig een revolutie in de (Amerikaanse) muziekwereld ontketende die in feite uitliep op de geboorte van de popmuziek, leek voor Amerika’s eigen ‘volksmuziek’, de jazz, het einde nabij. Presley en zijn volgelingen gingen zo hard, dat jazz van het ene op het andere moment bij jongeren niet hip meer was.


Philip Catherine - Côté Jardin

CD-RECENSIE

Philip Catherine - Côté Jardin
bezetting: Philip Catherine gitaren; Nicola Andrioli piano; Philippe Aerts contrabas; Antoine Pierre drums en percussie; Philippe Decock keyboards. Gast: Isabelle Catherine zang
opgenomen: juni 2012, Fattoria Musica, Osnabruck, Duitsland
release: 2012
label: Challenge Records
tracks: 12
tijd: 60:25
website: www.philipcatherine.com - www.challengerecords.nl
door: Erno Elsinga


Het is niet iedere musicus gegeven een leven lang in de schijnwerpers te staan. De eind oktober 70 jaar geworden Belgische gitarist Philip Catherine kan echter bogen op een rijke muzikale geschiedenis waarin hij jazzlegendes begeleidde, prestigieuze awards in de wacht sleepte en bovendien een ruimschoots gevuld oeuvre aan eigen werk het levenslicht gunde.


C-mine Genk Jazz Festival stopt ermee

4 dec - Niet alleen Nederlandse jazzfestivals zuchten onder de bezuinigingsperikelen, ook in België vallen slachtoffers. Het C-mine Genk Jazz Festival is een van de eersten waarvoor het doek valt naar aanleiding van het bezuinigingsbeleid bij onze zuiderburen. Het jaarlijkse jazzfestival trekt de stekker eruit nu het niet langer op subsidie hoeft te rekenen.


Het Tropentheater sluit met laatste voorstellingen zijn deuren

4 dec - Na veertig jaar moet het Tropentheater na het wegvallen van de overheidssubsidie eind december zijn deuren sluiten. Een einde van een tijdperk met inspirerende voorstellingen uit de hele wereld. In de laatste maand van het Tropentheater staan nog enkel voorstellingen op het programma, zoals het festival Amsterdam Electric Guitar Heaven, het Retrospectief Edward Yang en het Apocalyps Weekend.


Bobo Stenson Trio - Indicum

CD-RECENSIE

Bobo Stenson Trio - Indicum
bezetting: Bobo Stenson piano, Anders Jormin contrabas, Jon Fält drums
opgenomen: november, december 2011
release: 2012
label: ECM / Challenge
tracks: 12
tijd: 68:36
website: www.ecmrecords.nl
door: Erno ElsingaDe albums van pianist Bobo Stenson laten zich het best beluisteren als een organisch, poëtisch geheel. Gespeend van pianistische hoogstandjes komen Stensons melodielijnen recht uit het hart om te verworden tot de fantasie sprekende beelden.


Tweede U Jazz Festval in de startblokken

3 dec -  In Utrecht wordt voor het tweede jaar op rij het U Jazz Festival gehouden. Na het ophouden van het bestaan van SJU Jazzpodium twee jaar geleden, besloot een belangengroep de handen ineen te slaan. Onder meer het jazzfestival op 15 december in het Vorstelijk Complex in de Utrechtse Wijk Zuilen is daarvan het resultaat.


Corkestra - Gas Station Sessions

CD-RECENSIE

Corkestra - Gas Station Sessions
bezetting: Cor Fuhler toetsen; Anne La Berge fluit; Tobias Delius tenorsax, klarinet; Xavier Charles klarinet; Andy Moor gitaar; Nora Mulder cimbaal; Wilbert de Joode contrabas; Tony Buck drums; Michael Vatcher drums, zingende zaag
opgenomen: 26 juni 2008
release: 2011
label: ToonDist
tracks: 10
tijd: 49:09
websites: www.cor-fuhler.blogspot.nl - www.toondist.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Als Cor Fuhler in de buurt is, is Misha Mengelberg nooit ver weg. Dat is helemaal niet erg, want Fuhler mag dan schatplichtig zijn aan de ervaren avant-gardist, hij beschikt over voldoende persoonlijkheid om zijn eigen toon aan te slaan. Ruim vier jaar zat er tussen de opnames van zijn debuutalbum 'Corkestra' en de voorliggende nieuwe plaat 'Gas Station Sessions'. Maar ze sluiten naadloos op elkaar aan.


Bruut! speelt jazz met iets extra's

CONCERTRECENSIE. Bruut!, Porgy en Bess Terneuzen, 29 november 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Bruut! staat garant voor opzwepende, hitsige jazz met een nostalgische ondertoon. Het gelijknamige debuutalbum kwam onlangs uit en afgelopen jaar toerde de groep onder meer in Duitsland en Japan. In december wacht België en in februari Polen. Donderdag speelde Bruut! in Porgy en Bess in Terneuzen.

 
Folkert Oosterbeek, Maarten Hogenhuis, Felix Schlarmann en Thomas Rolff bouwden in Porgy en Bess een waar feestje.