CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Winnaars Prinses Christina Jazz Concours 2012

26 nov - Stefan Franssen Group, Oosterdok 4, Refrein, Floris Kappeyne en de Festival Youth Big Band hebben op het Prinses Christina Jazz Concours een eerste prijs gewonnen. Afgelopen weekeinde deden rond de driehonderd jonge jazzmuzikanten mee aan het Jazz Concours, dat plaatsvond in het Bimhuis en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam. 
» Ernstig busongeluk Marcus Miller op weg naar Nederland

25 nov - UPDATE. De tourbus van jazzbassist Marcus Miller is vandaag in Zwitserland betrokken geraakt bij een ernstig ongeval. De bus sloeg op de snelweg om bij het nemen van een bocht. De chauffeur van de bus is door de crash om het leven gekomen. De reservechauffeur en alle bandleden - waaronder Marcus Miller - raakten licht gewond. Miller was op weg naar Nederland voor drie concerten. 
» ‘Zorn at 60’ op Gent Jazz Festival 2013

21 nov - Volgend jaar viert John Zorn zijn 60e verjaardag en dat is voor het Gent Jazz Festival reden om eens flink uit te pakken met opnieuw een thema-avond rondom de New Yorkse componist en musicus. Zorn neemt op 14 juli een keur aan musici mee naar Gent die verschillende projecten van de musicus zullen uitvoeren. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf vrijdag 23 november. 
» Drummer Pete La Roca (74) overleden

21 nov - De Amerikaanse slagwerker Pete La Roca is afgelopen maandag aan longkanker overleden. La Roca verwierf faam door zijn samenwerking met onder andere John Coltrane, Sonny Rollins, Art Farmer en Freddy Hubbard in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij nam twee albums onder eigen naam op. 
» Benefietconcert voor Nederlands Jazz Archief

15 nov - Het Nederlands Jazz Archief vecht voor zijn voortbestaan en organiseert daarom op zondag 16 december een benefietconcert in het Bimhuis. Onder meer Benjamin Herman, Rita Reys, en Michael Moore verlenen hun medewerking aan de benefietavond, dat ook nog een veiling kent en voordrachten van Jules Deelder. 
» Curaçao North Sea Jazz populair onder toeristen

15 nov - Deze week maakte Gregory Elias, organisator van North Sea Jazz  Curaçao, bekend dat editie 2013 gehouden wordt op 30 en 31 augustus. Het evenement blijkt populair onder toeristen. Tijdens de derde editie afgelopen september, bezochten 5.312 toeristen het festival. Dat is bijna acht procent meer dan in 2011. 
» ‘Krakauer plays John Zorn’ op Jiddisch Festival Tilburg

13 nov - David Krakauer & The Madness Orchestra is de hoofdact van het Jiddisch Festival Tilburg dat traditiegetrouw in het laatste weekeinde van november gehouden wordt op diverse locaties in Tilburg. Zij brengen het programma ‘Play John Zorn’ met daarin speciaal door John Zorn geselecteerde composities uit diens Masada 'Book of Angels'-oeuvre. Het concert op 23 november in Paradox is het enige in Nederland. 
» Laatste Jazz Bizz Nizz over 'de crisis als keerpunt'

8 nov - Publiek en jazzprofessionals zijn op 20 november welkom in Huis aan de Werf in Utrecht op de voorlopig laatste Jazz Bizz Nizz. Een talkshow en meeting die sinds 2010 georganiseerd wordt door Muziek Centrum Nederland. Thema van deze laatste bijeenkomst is 'de crisis als keerpunt' en handelt over de veranderingen binnen de Nederlandse jazzsector en de gevolgen voor de betrokkenen. De toegang is gratis. 
» Jazz in Duketown haalt progressieve programmeurs

7 nov - Bartho van Straaten (Paradox) en Koen Graat (November Music) zijn de nieuwe programmeurs van het Bossche festival Jazz in Duketown. Zij volgen daarmee Bert Boeren op die het programmeurschap niet langer kon combineren met zijn muzikale carrière. Van Straaten en Graat streven naar een brede programmering vol cross-overs aangevuld met hedendaagse jazz en willen daarmee de progressieve lijn die Boeren in de afgelopen drie jaar uitstippelde, verder uitbouwen. 
» Edisons voor Martin Fondse en Christian Scott

5 nov - De winnaars voor de Edison Jazz/World 2012 zijn bekend. Martin Fondse won met zijn album 'Testimoni' - dat hij met Eric Vloeimans opnam - een Edison in de categorie Jazz Nationaal. Trompettist Christian Scott won de Internationale Edison. Ook de serie 'Jazz at the Concertgebouw', een uitgave van Muziek Centrum Nederland, viel in de prijzen. De Edisons worden op 28 november uitgereikt in het Muziekgebouw te Eindhoven. 
» Mariza wil album met Herbie Hancock

4 nov - Fadoster Mariza heeft vandaag in het programma Kunststof TV Herbie Hancock gevraagd een album met haar op te nemen. Beiden waren te gast in het programma om hun Nederlandse concerten te promoten: Hancock speelt op 5 november in het Concertgebouw een soloconcert, Mariza geeft eind november concerten in Groningen, Eindhoven en Amsterdam. Hancock stond welwillend tegenover Mariza's verzoek. 
» Jaarlijkse supersessie Nel Amstelveld tot in kleine uurtjes

4 nov - De wekelijkse jazzsessie bij Café Nel op het Amstelveld in Amsterdam bestaat drie jaar en dat wordt, evenals voorgaande jaren, gevierd met een supersessie. Minstens vijftig musici doen op maandag 12 november mee aan de jubileumsessie, vanaf 20.00 uur tot diep in de nacht. 
» Don Byron op tweede U Jazz Festival in december

2 nov - In Utrecht wordt voor het tweede jaar op rij het U Jazz Festival gehouden. Na het ophouden van het bestaan van SJU Jazzpodium twee jaar geleden, besloot een belangengroep de handen ineen te slaan. Onder meer het jazzfestival op 15 december in het Vorstelijk Complex in de Utrechtse Wijk Zuilen is daarvan het resultaat. 

Edisons uitgereikt tijdens sfeervol gala

EDISONS JAZZ/WORLD. Uitreiking. Muziekgebouw Eindhoven, 28 november 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Erno Elsinga

In een uitverkocht Muziekgebouw zijn woensdagavond de Edisons Jazz/World uitgereikt. Het jaarlijkse muziekevenement waarbij de winnaars optreden met het Metropole Orkest, grossierde wederom in bijzondere concertfragmenten. Publiekslieveling Bart Wirtz, trompettist Christian Scott en zangeres Dee Dee Bridgewater die naar Eindhoven was gekomen om een oeuvreprijs in ontvangst te nemen, maakten de meeste indruk.


Bart Wirtz, Dee Dee Bridgewater en Christian Scott ontvangen hun Edisons in het Muziekgebouw Eindhoven.


Florian Wittenburg – Artefacts (Solo Electronics)

CD-RECENSIE 

Florian Wittenburg – Artefacts (Solo Electronics)
bezetting: Florian Wittenburg electronica
opgenomen: 2011
release: 2012
label: NurNichtNur
tracks: 5
tijd: 44.52
website: www.florianwittenburg.com
door: Rinus van der Heijden
De in Berlijn geboren Florian Wittenburg studeerde Muziektechnologie in Utrecht, waar hij in 1999 afstudeerde. Nadien deed hij het Centre de Création Musicale Iannis Xenakis in Parijs nog aan. In Nederland en in het buitenland werkte hij met mensen als componist en dirigent Arno Dieteren, beeldhouwer Willem Fermont, celliste Jacqueline Hamelink, thereminspeelster Lydia Kavina, de pianisten Daan Vandewalle en Nico Huijbregts en componist Stephan Froleyks.


Winnaars Prinses Christina Jazz Concours 2012

26 nov - Stefan Franssen Group, Oosterdok 4, Refrein, Floris Kappeyne en de Festival Youth Big Band hebben op het Prinses Christina Jazz Concours een eerste prijs gewonnen. Afgelopen weekeinde deden rond de driehonderd jonge jazzmuzikanten mee aan het Jazz Concours, dat plaatsvond in het Bimhuis en het Muziekgebouw aan ’t IJ in Amsterdam.


Tingvall Trio is meedogenloos één

CONCERTRECENSIE. Tingvall Trio. North Sea Jaz Club, Amsterdam. 23 november 2012
beeld: Ruth Sotnik
door: Stefan de Graaf
 
Sinds zijn debuutalbum ‘Skagerrak’ uit 2006 heeft het Tingvall Trio in korte tijdsbestek een plek weten te verwerven op de internationale kaart van de jazz. Met een mix van jazz, rock, latin en Zweedse volksmuziek weet het trio – met een eveneens internationale bezetting – heldere melodieën in een dynamische, beeldende, regelmatig onstuimige en dan weer plots verstilde expressiviteit, te verpakken. Vanaf het in 2009 verschenen album ‘Vattensaga’ en diens opvolger ‘Vägen’ lijkt het alsof het trio één is geworden. Er is meer ruimte ontstaan voor een gelijke rolverdeling, wat de bandbreedte van de expressiviteit van zijn muziek ten goede komt. Het trio van pianist Martin Tingvall wordt steeds meer het resultaat van een gezamenlijke inspanning.


Pianist Martin Tingvall, contrabassist Omar Rodriguez Calvo en slagwerker Jürgen Spiegel.*


Ernstig busongeluk Marcus Miller op weg naar Nederland

25 nov - UPDATE. De tourbus van jazzbassist Marcus Miller is vandaag in Zwitserland betrokken geraakt bij een ernstig ongeval. De bus sloeg op de snelweg om bij het nemen van een bocht. De chauffeur van de bus is door de crash om het leven gekomen. De reservechauffeur en alle bandleden - waaronder Marcus Miller - raakten licht gewond. Miller was op weg naar Nederland voor drie concerten.


Béla Fleck and Marcus Roberts Trio - Across the Imaginary Divide

CD-RECENSIE

Béla Fleck and Marcus Roberts Trio - Across the Imaginary Divide
bezetting: Béla Fleck banjo; Marcus Roberts piano; Rodney Jordan contrabas; Jason Marsalis drums
opgenomen: december 2011
release: 2012
label: Rounder Records
tracks: 12
tijd: 62:53
websites: www.belafleck.com & www.marcusroberts.com 
& www.rounder.com
door: Jan Jasper Tamboer


Denk je bij jazz al gauw aan een saxofoon, bij bluegrass komt snel de gedachte op aan de banjo. Beide genres hebben meer overeen dan op het eerste gezicht lijkt, maar het gebruik van een banjo in de jazz is toch een witte raaf. Béla Fleck doet het en dat kan een verbluffend resultaat geven.


Tim Berne - Snakeoil

CD-RECENSIE

Tim Berne - Snakeoil
bezetting: Tim Berne altsaxofoon; Oscar Noriega klarinet en basklarinet; Matt Mitchell piano; Ches Smith slagwerk en percussie
opgenomen: januari 2011 in Avatar Studio’s New York
release: 2012
label: ECM / Challenge
tracks: 6
tijd: 68.36
website: www.ecmrecords.nl - www.challenge.nl
door: Rinus van der HeijdenEr zit een eigenaardig element in deze ‘Snakeoil’. Hoewel de cd zes stukken bevat, lijkt het of ze zó onlosmakelijk met elkaar zijn verbonden, dat er evengoed sprake had kunnen zijn van één compositie. Dat ligt aan het feit, dat het album als een vliegtuig dat opstijgt, eerst gang moet maken om op volle snelheid pas aan zijn vlucht te kunnen beginnen.


‘Zorn at 60’ op Gent Jazz Festival 2013

21 nov - Volgend jaar viert John Zorn zijn 60e verjaardag en dat is voor het Gent Jazz Festival reden om eens flink uit te pakken met opnieuw een thema-avond rondom de New Yorkse componist en musicus. Zorn neemt op 14 juli een keur aan musici mee naar Gent die verschillende projecten van de musicus zullen uitvoeren. Kaarten zijn verkrijgbaar vanaf vrijdag 23 november.


Drummer Pete La Roca (74) overleden

21 nov - De Amerikaanse slagwerker Pete La Roca is afgelopen maandag aan longkanker overleden. La Roca verwierf faam door zijn samenwerking met onder andere John Coltrane, Sonny Rollins, Art Farmer en Freddy Hubbard in de jaren zestig van de vorige eeuw. Hij nam twee albums onder eigen naam op.


Show Grandmothers of Invention doldriest

CONCERTRECENSIE. Grandmothers of Invention. Paradox Tilburg, 18 november 2012
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

De muziek van Frank Zappa onder één noemer vatten is ondoenlijk. Toch weten sommigen er raad mee. Neem Napoleon Murphy Brock, bandlid van Zappa’s Mothers of Invention van 1974 tot 1984. Nu is hij de stuwende kracht achter de retrogroep Grandmothers of Invention en in een uitverkocht Paradox schreeuwde hij het meermalen: ‘This is Total Music Theatre’. De voorlopige omschrijving van Zappa’s muziek derhalve, want daar houden de Grandmothers zich tijdens deze Europese tournee mee bezig.


The Grandmothers of Inventions deden met hun Europese tournee ‘Roxy & Elsewhere & More’ ook Paradox Tilburg aan. Met o.a. Don Preston, Napoleon Murphy Brock en Mike Miller.


Jazz met meeslepende scheuten rafelige rock

CONCERTRECENSIE: Marzio Scholtens Hologram 5, Mirliton Theater Utrecht 16 november 2012
beeld: Ronald Rijntjes
door: Kees Schreuders

U Jazz, dat afgelopen jaar als reactie op het sluiten van het SJU-jazzpodium is opgericht, wil maandelijks jazzconcerten gaan organiseren. Locatie voor deze serie is één van de beter bewaarde geheimen van Utrechts Hoog Catharijne: het Mirliton Theater. Een klein, prettig en intiem theater dat in de jaren zeventig de bakermat was voor de Utrechtse kleinkunst-scene en recentelijk voor cultureel Utrecht, weer gerenoveerd en al heropend is.


Marzio Scholtens Hologram 5 trad in de serie ‘In de club’ van U Jazz op in het Mirliton Theater in Utrecht.


Soo Cho zoekt naar wat werkt en raakt

CONCERTRECENSIE. Soo Cho Quartet, Porgy en Bess Terneuzen, 18 november 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Koreaanse pianiste Soo Cho is klassiek opgeleid en kwam in 2001 naar Nederland om jazzmuziek te studeren. Niet alleen hier, maar ook in New York waar ze les nam bij onder meer Jason Moran. Inmiddels heeft de pianiste met haar kwartet twee albums uitgebracht en slaat ze met haar ensembles ook buiten Nederland regelmatig de vleugels uit. Dit concert speelde het Soo Cho Quartet, met daarin trompettist Angelo Verploegen, contrabassist Janos Bruneel en Jasper van Hulten op slagwerk, in Porgy en Bess in Terneuzen.


Het Soo Cho Quartet met Angelo Verploegen op het podium van Porgy en Bess.


Reinier Baas - Mostly Improvised Instrumental Indie Music

CD-RECENSIE

Reinier Baas - Mostly Improvised Instrumental Indie Music
bezetting: Ben van Gelder, Maarten Hogenhuis altsaxofoon; Sean Fasciani contrabas; Mark Schilders drums; Reinier Baas gitaar, piano
opgenomen: 10, 11 juli 2012
release: 2012
label: Mainland Records
tracks: 9
tijd: 43:22
websites: www.reinierbaas.com - www.mainlandmusic.nl
door: Jan Jasper Tamboer'Mostly Improvised Instrumental Indie Music', zoals de verse cd van gitarist Reinier Baas heet, lijkt weer zo'n titel vol ironie. Je kunt de benamingen die Baas hanteert vaak met een flinke korrel zout nemen. Maar dat de muziek op zijn tweede album 'mostly improvised' is, lijkt te corresponderen met een waarheid zonder spot. Dat het hier om 'Indie Music' zou gaan, zoals de titel ook beweert, hoef je echter niet al te serieus te nemen, wat het dan weer verwarrend maakt. En dat is precies de bedoeling.


Benefietconcert voor Nederlands Jazz Archief

15 nov - Het Nederlands Jazz Archief vecht voor zijn voortbestaan en organiseert daarom op zondag 16 december een benefietconcert in het Bimhuis. Onder meer Benjamin Herman, Rita Reys, en Michael Moore verlenen hun medewerking aan de benefietavond, dat ook nog een veiling kent en voordrachten van Jules Deelder.


Curaçao North Sea Jazz populair onder toeristen

15 nov - Deze week maakte Gregory Elias, organisator van North Sea Jazz  Curaçao, bekend dat editie 2013 gehouden wordt op 30 en 31 augustus. Het evenement blijkt populair onder toeristen. Tijdens de derde editie afgelopen september, bezochten 5.312 toeristen het festival. Dat is bijna acht procent meer dan in 2011.


Acquaphonica - Private Enemy

CD-RECENSIE

Acquaphonica - Private Enemy
bezetting: Federica Colangelo piano; Matthijs Tuijn klassieke gitaar; Jon Bittman sopraansaxofoon, klarinet; Mihail Ivanov contrabas; Kaspars Kurdeko drums, percussie
opgenomen: 23, 24 juni 2011
release: 2 december 2012
label: eigen beheer
tracks: 9
tijd: 51:26
websites: www.acquaphonica.com
door: Jan Jasper Tamboer


En weer is er een jazzband met leden uit Nederland en verschillende buitenlanden, die zetelt in Amsterdam. Spil is de Italiaanse Federica Colangelo, die piano speelt en in de groep alle composities levert. Zij studeerde onder meer bij Bert van den Brink en werkte samen met Otto Ketting, wat haar al gauw op het kruispunt plaatst van jazz en hedendaags klassiek. Haar band Acquaphonica komt nu met het debuutalbum 'Private Enemy'.


‘Krakauer plays John Zorn’ op Jiddisch Festival Tilburg

13 nov - David Krakauer & The Madness Orchestra is de hoofdact van het Jiddisch Festival Tilburg dat traditiegetrouw in het laatste weekeinde van november gehouden wordt op diverse locaties in Tilburg. Zij brengen het programma ‘Play John Zorn’ met daarin speciaal door John Zorn geselecteerde composities uit diens Masada 'Book of Angels'-oeuvre. Het concert op 23 november in Paradox is het enige in Nederland.


Jazzfest Amsterdam plots bij eredivisie Nederlandse jazzfestivals

CONCERTRECENSIE. Jazzfest Amsterdam. Studio/K, 10 november 2012
beeld: Ronald Rijntjes
door: Tim Sprangers 

Er wordt nogal eens wat gezegd over de teloorgang van de jazz in Nederland. Merkwaardig genoeg heeft zich bij vele leken het beeld ontwikkeld dat jazz op de rand van de afgrond staat. Muziek voor oude lullen, beetje swingen, rood wijntje, knippen met de vingers, brallen over vroeger. Deze associaties komen niet uit de lucht vallen. Want er is inderdaad sprake van een elite die jazz ziet als een upperclass-cultuurvorm, waarmee je uit de hoogte moet koketteren.


Er viel veel te genieten tijdens de tweede editie van Jazzfest, zoals bij de concerten van Mechanical Duck (Charles Hens), Ben van Gelder Trio en Erik Vaarzon Morel, Maartje Meijer, Jesse van Ruller.


ECM-avond mooi onderdeel van November Music

CONCERTRECENSIE. November Music: ECM Artists In Concert.  Verkadefabriek Den Bosch, 10 november ’12
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Een gloednieuwe formatie. Zo omschreef samplermusicus en ambientjazz-producer Jan Bang het trio, waarmee hij de avond ‘ECM Artists In Concert’ van November Music afsloot. Zijn samenwerking met trompettist Arve Henriksen duurt al járen, de komst van gitarist Stian Westerhus is een noviteit.


Stian Westerhus (Jan Bang Trio), Wolfert Brederode International Quartet, en het duo Harmen Fraanje/Enrico Rava bevolkten de ECM-avond van November Music.


Milde Misha Mengelberg opent jazzavond November Music

CONCERTRECENSIE. November Music 2012. De Toonzaal en Verkadefabriek in Den Bosch, 9 november 2012
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

November Music 2012 kende twee avonden waarop jazz- en moderne improvisatiemuziek centraal stonden: de vrijdag met concerten van Misha Mengelberg en Vijay Iyer; Octurn met de Gyoto Monks en Tetzepi met Louis Sclavis. Op de zaterdag trokken musici uit de ECM-stal voorbij. Van dit evenement doet Jazzenzo later verslag.


Misha Mengelberg en Vijay Iyer, de Gyoto Monks met Octurn en Louis Sclavis met Tetzepi vulden de vrijdagavond van November Music in Den Bosch.


Een verjaardagsfeest voor nostalgici

CONCERTRECENSIE. Rein de Graaffs 70’s Birthday Jazzparty, Bimhuis Amsterdam, 8 november
beeld: Ronald Rijntjes
door: Tim Sprangers

Dat belerende vingertje van Rein de Graaff in de tweede set. Nee, nee, nee, jongens, nog niet! Met hun instrument onder de arm en staart tussen de benen lopen de muzikanten weer uit de spotlights. Niet goed geluisterd, ze waren nog niet aan de beurt.


Veel muzikale gasten op het 70e verjaardagsfeest van pianist Rein de Graaff in het Bimhuis, zoals Benjamin Herman, Ben van Gelder, Houston Person en zangeres Silvia Droste.


Willem Breuker Kollektief zorgt zelf voor bloemen en zakdoeken

CONCERTRECENSIE. ‘Happy End’, afscheidstournee Willem Breuker Kollektief. Laatste try-out, Leidse Schouwburg Leiden, 7 november ’12
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Wie Willem Breuker nog eens wil zien vlammen als musicus, kan tot aan het einde van het jaar terecht bij het Willem Breuker Kollektief. Niet dat de in 2010 overleden componist, arrangeur en orkestleider is gereïncarneerd. Nee, maar hij speelt er op zijn tenorsaxofoon tijdens een bij leven opgenomen filmfragment waarlijk de sterren van de hemel. Daarmee ten overvloede aantonend, dat zijn overlijden een onherstelbaar gat heeft geslagen in de loop van de vaderlandse improvisatiemuziek.


Het Willem Breuker Kollektief met onder meer Loes Luca en trompettist Andy Altenfelder tijdens de laatste try-out van 'Happy End'  in Leiden.


Laatste Jazz Bizz Nizz over 'de crisis als keerpunt'

8 nov - Publiek en jazzprofessionals zijn op 20 november welkom in Huis aan de Werf in Utrecht op de voorlopig laatste Jazz Bizz Nizz. Een talkshow en meeting die sinds 2010 georganiseerd wordt door Muziek Centrum Nederland. Thema van deze laatste bijeenkomst is 'de crisis als keerpunt' en handelt over de veranderingen binnen de Nederlandse jazzsector en de gevolgen voor de betrokkenen. De toegang is gratis.


Jazz in Duketown haalt progressieve programmeurs

7 nov - Bartho van Straaten (Paradox) en Koen Graat (November Music) zijn de nieuwe programmeurs van het Bossche festival Jazz in Duketown. Zij volgen daarmee Bert Boeren op die het programmeurschap niet langer kon combineren met zijn muzikale carrière. Van Straaten en Graat streven naar een brede programmering vol cross-overs aangevuld met hedendaagse jazz en willen daarmee de progressieve lijn die Boeren in de afgelopen drie jaar uitstippelde, verder uitbouwen.


Herbie Hancock beweegt tussen modern-klassiek en jazz

CONCERTRECENSIE. Herbie Hancock solo, ‘Plugged in: A night of Solo Explorations’, Concertgebouw Amsterdam, 5 november 2012
beeld: Stef Mennens
door: Stefan de Graaf

In de bijna uitverkochte grote zaal van het Concertgebouw worden de lichten gedimd, even wordt er geklapt voor iemand die de trap afkomt en snel z'n plaats inneemt, voordat het helemaal donker wordt. Gevolgd door een spotlight verschijnt Herbie Hancock, de trap op, richting het podium. Nadat het applaus is gedimd kijkt hij even rond op het podium, alsof hij zichzelf het dilemma inbeeldt van de keuzevrijheid die alle electronica te bieden heeft, en duikt vervolgens in de pianotoetsen.


Tijdens zijn soloconcert in het Concertgebouw bediende Herbie Hancock zich vrijelijk van toetsen en elektronica.


Veelvoud aan koortjes bij Sax Connection

CONCERTRECENSIE. Sax Connection, Porgy en Bess Terneuzen, 4 november 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Belgische saxofonist John Snauwaert is vaak in New York en ontmoet daar muzikanten met wie hij op tournee gaat. Momenteel reist hij rond met het kwintet Sax Connection. Daarin spelen twee kopstukken uit het Vanguard Jazz Orchestra, de saxofonisten Dick Oatts en Gary Smulyan. Al vanaf 1965 speelt dit orkest elke  maandagavond in The Village Vanguard, een van de oudste en beroemdste jazzclubs van New York. En waren die saxofoons connected tijdens dit concert in Porgy en Bess in Terneuzen?


De kopstukken van Sax Connection: Gary Smulyan, Dick Oatts en John Snauwaert.


Gedeeltelijke synergie bij Mike Mainieri & Northern Lights

CONCERTRECENSIE. Mike Mainieri & Northern Lights, LantarenVenster, Rotterdam, 3 november
beeld: Maarten Mooijman 
door: Kees Schreuders

Als Mike Mainieri & Northern Lights treedt hij aan, vibrafonist Manieri. Op een podium met een select gezelschap Noorse musici, onder wie de meesterlijke Arild Andersen op contrabas. Voor het repertoire wordt naast eigen composities van de verschillende bandleden, ook geput uit klassiekers als ‘Nature Boy’, ‘Naima’ en ‘Flamenco Sketches’. Maar eveneens uit werk van gitarist/componist Marnix Busstra, in wiens kwartet Mainieri ook speelt.


Vibrafonist Mike Mainieri op het podium met pianist Bugge Wesseltoft en saxofonist Bendik Hofseth.


Edisons voor Martin Fondse en Christian Scott

5 nov - De winnaars voor de Edison Jazz/World 2012 zijn bekend. Martin Fondse won met zijn album 'Testimoni' - dat hij met Eric Vloeimans opnam - een Edison in de categorie Jazz Nationaal. Trompettist Christian Scott won de Internationale Edison. Ook de serie 'Jazz at the Concertgebouw', een uitgave van Muziek Centrum Nederland, viel in de prijzen. De Edisons worden op 28 november uitgereikt in het Muziekgebouw te Eindhoven.


Marcus Miller vlamt in het Dorpshuis van Renesse

CONCERTRECENSIE. Marcus Miller, Dorpshuis Renesse, 3 november 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Horecaondernemer Ludo Vlaander uit Renesse haalde vorig jaar Al Di Meola naar het Zeeuwse Renesse. Dit jaar nam hij, samen met zijn dorpsgenoten Martin Krijger en Leo Hart, het initiatief om Marcus Miller op zijn Europese ‘Renaissance’-tournee ook in het Dorpshuis te laten optreden. “It’s the first time we play here”, grapte Miller bij aanvang van dit concert tegen de vierhonderd bezoekers.


Marcus Miller en zijn band op het podium van het Dorpshuis in Renesse.


Mariza wil album met Herbie Hancock

4 nov - Fadoster Mariza heeft vandaag in het programma Kunststof TV Herbie Hancock gevraagd een album met haar op te nemen. Beiden waren te gast in het programma om hun Nederlandse concerten te promoten: Hancock speelt op 5 november in het Concertgebouw een soloconcert, Mariza geeft eind november concerten in Groningen, Eindhoven en Amsterdam. Hancock stond welwillend tegenover Mariza's verzoek.


Jaarlijkse supersessie Nel Amstelveld tot in kleine uurtjes

4 nov - De wekelijkse jazzsessie bij Café Nel op het Amstelveld in Amsterdam bestaat drie jaar en dat wordt, evenals voorgaande jaren, gevierd met een supersessie. Minstens vijftig musici doen op maandag 12 november mee aan de jubileumsessie, vanaf 20.00 uur tot diep in de nacht.


Lina Allemano Four - Live at the Tranzac

CD-RECENSIE

Lina Allemano Four - Live at the Tranzac
bezetting: Lina Allemano trompet; Brodie West altsaxofoon; Andrew Downing contrabas; Nick Fraser drums
opgenomen: 13 november 2011, 12 februari & 10 juni 2012
release: 2012
label: Lumo Records
tracks: 7
tijd: 50:25
websites: www.linaallemano.com
door: Jan Jasper TamboerIn deze grenzeloze tijd, waarin genreaanduidingen er steeds minder toe doen, blijft het zaak om muziek enigszins te plaatsen, dat is handig voor de programmeurs en zeker ook voor het publiek. Het lijkt tegenwoordig haast een vernedering als je als band of artiest een label opgespeld krijgt, zonder dat daarbij direct vermeld wordt dat je je uiteraard niets aantrekt van hokjes. Handvatten blijven echter nodig om duidelijkheid te scheppen.


Blazin’ Quartet – Jalkan Bazz

CD-RECENSIE

Blazin’ Quartet – Jalkan Bazz
bezetting: Michael Rörby trombone; Joao Driessen tenorsaxofoon, EWI; Mihail Ivanov contrabas; Srdjan Ivanovic slagwerk, tapan, synthesizer. Gasten: Zlatko Baracskai draaitafel; Rambo Amadeus gitaar, stem, orgel en synthesizer
opgenomen: 12 en 13 november 2010 in Fattoria Musica Studio’s Osnabrück (D)
release: 2012
label: Challenge Records
tracks: 11
tijd: 46.33
website: www.blazinquartet.com - www.challengerecords.nl
door: Rinus van der Heijden


Nee, het is geen verschrijving in de titel van de plaat. Als je de beide hoofdletters omwisselt, staat er Balkan Jazz. Dat geeft aan in welke hoek het muzikale resultaat moet worden gezocht: in die van de Servische, Bosnische en Griekse volksmuziek. Dat de musici de titel van de plaat hebben verbasterd heeft wellicht te maken met het feit dat zij het musiceren niet opvatten als een doodserieuze zaak, maar er luchtig mee omgaan. Om daarmee hun creatieve stempel nog sterker te kunnen drukken.


Don Byron op tweede U Jazz Festival in december

2 nov - In Utrecht wordt voor het tweede jaar op rij het U Jazz Festival gehouden. Na het ophouden van het bestaan van SJU Jazzpodium twee jaar geleden, besloot een belangengroep de handen ineen te slaan. Onder meer het jazzfestival op 15 december in het Vorstelijk Complex in de Utrechtse Wijk Zuilen is daarvan het resultaat.


Jazz weer centraal tijdens November Music

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Louis Sclavis tijdens November Music met Tetzepi op de planken.
Foto © Jos Knaepen.November Music, het festival voor nieuwe, hedendaagse muziek, dat elk jaar in Den Bosch wordt georganiseerd, heeft wederom een essentieel deel van zijn programmering gewijd aan jazzmuziek. Vijay Iyer, Misha Mengelberg, Octurn, Tetzepi en Louis Sclavis en een aantal ECM-musici zijn de vaandeldragers.