CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Miles Davis-gitarist Pete Cosey overleden

31 mei - De Amerikaanse gitarist Pete Cosey is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. Cosey werd vermaard door zijn samenwerking met Miles Davis in de jaren zeventig. Samen namen ze vier albums op. Ook in de blues was Cosey geen onbekende. 
» Kaartjes North Sea Jazz nu goedkoper door BTW-verlaging

31 mei - Wie nog geen kaarten heeft voor North Sea Jazz, maar wel van plan is die nog aan te schaffen, is vanaf vandaag 10 procent goedkoper uit. Dat komt door de BTW-verlaging op de podiumkunsten van 19 naar de vertrouwde 6 procent voor evenementen die plaatsvinden na 1 juli 2012. North Sea Jazz kan dat voordeel vanaf 31 mei doorberekenen. 
» Jasper van Damme wint Conservatorium Talent Award

30 mei - Saxofonist Jasper van Damme heeft tijdens Jazz in Duketown de eerste editie van de Conservatorium Talent Award gewonnen. De voormalig student aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam en saxofonist van het Castel/Van Damme Quartet won daarmee een bedrag van tienduizend euro. 
» Jazz by Duurstede heeft programma rond en gaat door

29 mei - Lang hing het voortbestaan aan een zijden draadje, maar dankzij meelevende inwoners, een loterij en een fonds dat bereid was bij te springen, wordt op 2 juni alsnog de 20e editie van het gratis toegankelijke festival Jazz by Duurstede gehouden. Het programma is nu ook rond. 
» 'Veel gedoe om niks' met New Cool Collective

26 mei - Theatergezelschap De Utrechtse Spelen en New Cool Collective hebben elkaar gevonden in Shakespeare’s romantische komedie Veel gedoe om niks. Vanaf 17 augustus wordt het decadente dansfeest zes avonden uitgevoerd in de Douwe Egbertszaal van Stadsschouwburg Utrecht, dat voor de gelegenheid een complete metamorfose ondergaat. 
» Neneh Cherry & The Thing samen op 'The Cherry Thing'

24 mei - De Zweedse zangeres Neneh Cherry en het Scandinavische jazztrio The Thing hebben samen een album opgenomen. 'The Cherry Thing' verschijnt op 18 juni en biedt naast eigen werk ook composities van Ornette Coleman en The Stooges. Op Soundcloud is een voorproefje van het album te beluisteren. 
» Roy Hargrove en Roberta Gambarini toch in Den Haag

24 mei - De Amerikaanse jazztrompettist Roy Hargrove en de Italiaanse zangeres Roberta Gambarini, die eigenlijk zouden optreden op het afgelaste Jazzin' The Hague, spelen dat weekend alsnog in Den Haag. Bel Air Hotel wist de twee te strikken voor exclusieve concerten op 1 en 2 juni. 
» Volledig programma Dutch Jazz & World Meeting 2012

23 mei - Tijdens de tweede Dutch Jazz & World Meeting, 5 en 6 oktober in Amsterdam, presenteren 26 toonaangevende Nederlandse jazz- en wereldmuziekacts zich aan internationale en nationale muziekprofessionals. Muziek Centrum Nederland heeft vandaag de volledige line-up van de showcases bekendgemaakt. 
» Winnaars DuvelVibes Challenge bekend: Blue Note lonkt

23 mei - Melphi, GVDW Music, Erik-Jan de Waard en Jasper Merle zijn de winnaars van de Inspirational Challenge, die dit jaar voor het eerst gehouden werd. De vier winnaars brengen als beloning een track uit op een promotie-cd van jazzlabel Blue Note Records en treden op tijdens Jazz Middelburg, Jazzweekend Bergen Op Zoom en Jazzfestival Delft. 
» Zeven jazzfestivals in Nederland in de startblokken

23 mei - Met zomers weer in het verschiet, staan de komende tien dagen maar liefst zeven jazzfestivals in Nederland op het programma. In de steden Den Bosch, Middelburg, Enschede, Nijmegen, Tilburg en Terneuzen kunnen festivalgangers zich laven aan jazzmuziek. Een overzicht. 
» Rotterdamse jazzsector reageert in open brief op bezuinigingen

22 mei - De Doelen, Lantaren Venster, Jazz International Rotterdam en North Sea Round Town hebben in een open brief aan de Rotterdamse wethouder Antoinette Laan gezamenlijk gereageerd op de voorgenomen bezuinigingen op de jazzprogrammering in de havenstad. Zij vrezen voor een ernstige terugval van het jazzaanbod in hun stad. 
» Kandidaten Dutch Jazz Competition 2012 bekend

21 mei - Opnieuw zijn tien groepen geselecteerd om deel te nemen aan de Dutch Jazz Competiton. De twee halve finales spelen zich af op 24 mei in het Rotterdamse Bird en op 14 juni in het Bimhuis te Amsterdam. Onder meer Kapok en het Michiel Stekelenburg Quartet nemen deel aan de competitie waarvan de finale op 30 juni wordt gehouden, tijdens North Sea Round Town. 
» Vanavond valt het doek voor Jazz Impuls

18 mei - In De Doelen in Rotterdam komt vanavond een einde aan een reeks van bijna duizend jazzconcerten die de stichting Jazz Impuls organiseerde in acht jaar tijd. Slinkende subsidies voor theaters is de belangrijkste oorzaak voor de drooglegging. De groep Bongomatik sluit de indrukwekkende reeks van 997 jazzconcerten af. 
» Zelfs gebroken voet houdt Toots Thielemans niet tegen

17 mei - Toots Thielemans heeft aan een ongelukkige val een gebroken voet overgehouden. Het weerhoudt de onlangs 90 jaar geworden harmonicavirtuoos niet zijn verjaardagstournee af te werken, ook al moet dat - zoals afgelopen week - in een rolstoel. 
» Jazzin' The Hague gaat niet door

16 mei - Festival Jazzin' The Hague, dat zou plaatsvinden op 1 en 2 juni in het World Forum, is afgelast. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Door de zeer tegenvallende kaartverkoop is het volgens de organisatie onverantwoord de eerste editie van het festival door te laten gaan. Of er volgend jaar een doorstart komt, is nog onbekend. 
» Dee Dee Bridgewater krijgt Edison Jazz Oeuvreprijs

16 mei - De Edison Jazz Oeuvreprijs is dit jaar voor de Amerikaanse jazzzangeres Dee Dee Bridgewater. Dat maakte de Edison Stichting bekend. Op 28 november wordt de prestigieuze prijs uitgereikt in Muziekgebouw Eindhoven. De 61-jarige zangeres treedt tijdens de gala-avond op met Het Metropole Orkest. 
» Moers Festival 2012 in de startblokken

16 mei - In Duitsland gaat op 25 mei de 41e editie van het Moers Festival van start. Op een steenworp van de provincie Limburg treden drie dagen lang ensembles op uit Europa, New York en Duitsland. Onder meer Andrew D'Angelo treedt op, en Carla Bley die met 'La Leçon Française' nieuw werk presenteert. 
» Eerste namen van mogelijk laatste Dutch Jazz & World Meeting

15 mei - Royal Improvisers Orchestra, PumpOrgan, Hybrid 10tet, Testimoni en Yuri Honing, de kersverse VPRO/Boy Edgarprijs-winnaar, zijn de eerste namen die dit najaar zullen optreden tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in het Bimhuis. Naast het showcaseprogramma met 26 actuele jazz- en wereldmuziekgroepen is er ook een conferentieprogramma waarin actuele kwesties worden besproken. 
» Koninklijke Onderscheiding voor Han Bennink

14 mei - Han Bennink is zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bennink kreeg de onderscheiding voor zijn meer dan 50-jarige carrière als beeldend kunstenaar en jazzslagwerker. Dat gebeurde tijdens het afsluitingsconcert van de tentoonstelling 'Bennink - Beats - Belvédère' in Museum Belvédère in Heerenveen. 
» ZomerJazzFietsTour presenteert eerste namen

13 mei - In Groningen gaat op de laatste zaterdag in augustus de 26e editie van de ZomerJazzFietsTour van start. Een gedeelte van het programma, dat zich afspeelt in kerkjes en boerenschuren in het Reitdiepdal, is inmiddels bekend. Onder meer Atomic staat op het affiche. 
» Verdwijnt Prospero van het Haagse jazztoneel?

12 mei - Nadat eerder de Rotterdamse Stichting JIR een negatief subsidieadvies ontving van de Raad voor Kunst en Cultuur, staat nu ook het voortbestaan van de Haagse Stichting Prosepero op losse schroeven. Evenals JIR in Rotterdam, organiseert Prospero op verschillende podia in Den Haag jazzconcerten en is daarmee een vooraanstaande speler op de lokale jazzmarkt. 
» Boy Edgar vol in de belangstelling op radio en tv

10 mei – In het Bimhuis wordt op woensdag 16 mei de VPRO/Boy Edgar Prijs uitgereikt aan saxofonist Yuri Honing. Maar wie was Boy Edgar eigenlijk? De komende week wordt op radio en tv volop aandacht besteed aan de legendarische Nederlandse jazzdirigent, pianist en trompettist. Ook is er aandacht voor prijswinnaar Yuri Honing. Hier volgt een overzicht van de programma’s. 
» Muziekprijs uitgereikt tijdens festival November Music

9 mei - Het makersduo Rob van Rijswijk & Jeroen Strijbos krijgt in 's Hertogenbosch op 7 november tijdens de openingsavond van fesival November Music de Muziekprijs 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. Op dezelfde avond gaat de nieuwste compositie van het tweetal ‘Cross Avenue’ in première die ze zelf uitvoeren met het New Yorkse strijkkwartet Ethel. 
» 'Women in Jazz' nieuwe concertreeks van Beaux Jazz

9 mei - Na ‘Componisten Aan De Vleugel’ en ‘The Sound of Europe’ zijn nu de jazzvrouwen aan de beurt in de nieuwe concertreeks van Beaux Jazz. FIDAN, de band van zangeres en componist Esra Dalfidan, opent de reeks op donderdag 7 juni in Café Het Hijgend Hert in Breda. 
» Gent Jazz en Middelheim hebben programma's rond

8 mei - Met laatste toezeggingen van Bobby Womack en de Jamaican Legends voor Gent Jazz en Ornette Coleman, Avishai Cohen en Paolo Conte voor het Antwerpse Jazz Middelheim, hebben beide Vlaamse jazzfestivals hun programma's rond. De festivals hebben grootheden op hun affiche's staan, die veelal ook op North Sea Jazz te zien zijn. Gent Jazz wordt gehouden van 5 tot en met 14 juli. Jazz Middelheim van 16 tot en met 19 augustus. 
» Kunstvormen mengen zich op Rightaboutnow Festival

8 mei - In het MC Theater in Amsterdam wordt van 15 tot en met 19 mei het Rightaboutnow Festival gehouden. Het festival brengt interdisciplinaire kunstenaars uit de grote Westerse steden bij elkaar om zo nieuwe kunstvormen, cross-overs en verhalen te laten zien die de Westerse stedelijke meltingpot voortbrengt. Vanavond gaat het festival feitelijk al van start met de theatershow 'Nina Simone (a)live', dat tot 20 mei loopt. 
» Bekijk video optreden Tineke Postma met Wayne Shorter

3 mei - Aangekondigd worden door Herbie Hancock en vervolgens optreden met Wayne Shorter. Het gebeurde Tineke Postma tijdens de eerste International Jazz Day op 30 april jongstleden in New York. De saxofoniste trad er op met een internationaal gezelschap, een ontmoeting die op film werd vastgelegd. 
» Amersfoort Jazz Festival gaat de breedte in

2 mei - Onlangs redde Stichting Amersfoort Jazz het noodlijdende Global Village Festival van de ondergang door een samenwerkingsverband aan te gaan. Daardoor gaat de programmering van het Amersfoort Jazz Festival, van 10 tot en met 13 mei, de breedte in. Naast jazz valt er te genieten van blues, soul, funk, wereldmuziek, gipsy en rap. Het jubilerende Rosenberg Trio is opener van het jazzfestival. 
» Tachtig bands op gratis Jazz in Duketown Festival

1 mei - Jan Akkerman & Izaline Callister openen op 25 mei de 39e editie van het gratis vierdaagse jazzfestival Jazz in Duketown. In hartje Den Bosch treden vanaf de aftrap tot en met 28 mei zo'n 80 ensembles op tien podia op. Nieuw dit jaar is de Conservatorium Talent Award. 

Miles Davis-gitarist Pete Cosey overleden

31 mei - De Amerikaanse gitarist Pete Cosey is gisteren op 69-jarige leeftijd overleden. Cosey werd vermaard door zijn samenwerking met Miles Davis in de jaren zeventig. Samen namen ze vier albums op. Ook in de blues was Cosey geen onbekende.


Kaartjes North Sea Jazz nu goedkoper door BTW-verlaging

31 mei - Wie nog geen kaarten heeft voor North Sea Jazz, maar wel van plan is die nog aan te schaffen, is vanaf vandaag 10 procent goedkoper uit. Dat komt door de BTW-verlaging op de podiumkunsten van 19 naar de vertrouwde 6 procent voor evenementen die plaatsvinden na 1 juli 2012. North Sea Jazz kan dat voordeel vanaf 31 mei doorberekenen.


Jasper van Damme wint Conservatorium Talent Award

30 mei - Saxofonist Jasper van Damme heeft tijdens Jazz in Duketown de eerste editie van de Conservatorium Talent Award gewonnen. De voormalig student aan de conservatoria van Rotterdam en Amsterdam en saxofonist van het Castel/Van Damme Quartet won daarmee een bedrag van tienduizend euro.


Richard Bona laat publiek dansen en meezingen

CONCERTRECENSIE. 6e editie International Jazzfestival Middelburg, 26 t/m 28 mei 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Op de zesde editie van het International Jazzfestival Middelburg, dat afgelopen Pinksterweekend plaatsvond, was er voor elk wat wils. De swingers, de vernieuwers en aanstormende talenten waren er, en natuurlijk de festivalbands die er een feestje van maakten. Verdeeld over drie dagen viel er heel wat kwaliteit te ontdekken.


Onder meer het kwartet van slagwerker Magnus Öström, gitarist Reinier Baas en publieksfavoriet Richard Bona traden aan gedurende het driedaagse Jazzfestival Middelburg.


Jazz by Duurstede heeft programma rond en gaat door

29 mei - Lang hing het voortbestaan aan een zijden draadje, maar dankzij meelevende inwoners, een loterij en een fonds dat bereid was bij te springen, wordt op 2 juni alsnog de 20e editie van het gratis toegankelijke festival Jazz by Duurstede gehouden. Het programma is nu ook rond.


Het nieuwe rauwe imago van Norah Jones is onbevlekt

CONCERTRECENSIE. Norah Jones, Carré Amsterdam, 28 mei 2012
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers

Vanaf nu spreken we niet meer over Norah Jones als het over jazzzangeressen gaat. Het concert in Carré was de druppel. Elementen als improvisatie en swing: ooit in de verte aanwezig, maar nu verdwenen. Ze speelde alle nummers van haar laatste plaat ‘… Little Broken Hearts’, waarin Jones haar wilde haren toont. Denk aan gruizige gitaarriffs, vuige synthesizerkleuringen, een orgeltje en sombere vocalen. Andere discussie: is het dan slecht wat ze nu doet? In elk geval behoorlijk suf.


Norah Jones en haar band in het hoofdstedelijke Carré.


Masabumi Kikuchi Trio – Sunrise

CD-RECENSIE

Masabumi Kikuchi Trio – Sunrise
bezetting: Masabumi Kikuchi piano; Thomas Morgan contrabas; Paul Motian drums
opgenomen: september 2009
release: 2012
label: ECM / Chalenge
tracks: 10
tijd: 51:00
website: www.ecmrecords.nl - www.challenge.nl
door: Koen GraatDe Japanse pianist Masabumi Kikuchi werkte in het verleden samen met collega’s als Sonny Rollins, Miles Davis, Elvin Jones en Gary Peacock, waarbij de jazzstijlen die hij speelde net zo gevarieerd waren als de namen doen vermoeden. Met het onlangs verschenen ‘Sunrise’ debuteert Kikuchi op 72-jarige leeftijd op ECM Records met een album vol hedendaagse klanken dat à l’improviste in de studio ontstond.


'Veel gedoe om niks' met New Cool Collective

26 mei - Theatergezelschap De Utrechtse Spelen en New Cool Collective hebben elkaar gevonden in Shakespeare’s romantische komedie Veel gedoe om niks. Vanaf 17 augustus wordt het decadente dansfeest zes avonden uitgevoerd in de Douwe Egbertszaal van Stadsschouwburg Utrecht, dat voor de gelegenheid een complete metamorfose ondergaat.


Bugge Wesseltoft – Songs

CD-RECENSIE

Bugge Wesseltoft – Songs
bezetting: Bugge Wesseltoft, vleugel
opgenomen: april - september 2011
release: 2012
label: Jazzland Recordings
tracks: 9
tijd: 59:09
websites: www.gubemusic.com/artist_2 - www.jazzlandrec.com
door: Jan Jasper Tamboer
Het artwork op de cd-hoes van 'Songs' is overwegend van een hermetisch zwart, met afgetekende, verschillende grijstinten. De afgebeelde vormen zijn abstract, maar bij nader inzien blijken het onderdelen van de vleugel waarop Bugge Wesseltoft zijn liederen opnam. De pianist zelf is onherkenbaar in beeld als donker silhouet dat zich eerbiedig lijkt te buigen voor zijn instrument. In weerwil van dit ontwerp is de muziek op 'Songs' niet duister en ontoegankelijk.


Neneh Cherry & The Thing samen op 'The Cherry Thing'

24 mei - De Zweedse zangeres Neneh Cherry en het Scandinavische jazztrio The Thing hebben samen een album opgenomen. 'The Cherry Thing' verschijnt op 18 juni en biedt naast eigen werk ook composities van Ornette Coleman en The Stooges. Op Soundcloud is een voorproefje van het album te beluisteren.


Roy Hargrove en Roberta Gambarini toch in Den Haag

24 mei - De Amerikaanse jazztrompettist Roy Hargrove en de Italiaanse zangeres Roberta Gambarini, die eigenlijk zouden optreden op het afgelaste Jazzin' The Hague, spelen dat weekend alsnog in Den Haag. Bel Air Hotel wist de twee te strikken voor exclusieve concerten op 1 en 2 juni.


Volledig programma Dutch Jazz & World Meeting 2012

23 mei - Tijdens de tweede Dutch Jazz & World Meeting, 5 en 6 oktober in Amsterdam, presenteren 26 toonaangevende Nederlandse jazz- en wereldmuziekacts zich aan internationale en nationale muziekprofessionals. Muziek Centrum Nederland heeft vandaag de volledige line-up van de showcases bekendgemaakt.


Winnaars DuvelVibes Challenge bekend: Blue Note lonkt

23 mei - Melphi, GVDW Music, Erik-Jan de Waard en Jasper Merle zijn de winnaars van de Inspirational Challenge, die dit jaar voor het eerst gehouden werd. De vier winnaars brengen als beloning een track uit op een promotie-cd van jazzlabel Blue Note Records en treden op tijdens Jazz Middelburg, Jazzweekend Bergen Op Zoom en Jazzfestival Delft.


Clazz Ensemble/Frank Carlberg – Federico on Broadway

CD-RECENSIE

Clazz Ensemble/Frank Carlberg – Federico on Broadway
bezetting: Dick de Graaf tenor- en sopraansaxofoon en fluit; Arno Bornkamp tenor- en sopraansaxofoon, Paul van der Feen altsaxofoon en klarinet; Nils van Haften baritonsaxofoon en basklarinet; Gerard Kleijn, Frank Anepool, Charlie Biggs trompet;
Vincent Veneman, Koen Kaptijn trombone; Kris Goessens piano; Guus Bakker contrabas; Joost Kesselaar slagwerk; Frank Carlberg dirigent, composities en piano.
opgenomen: 5 juni 2011 live in Bimhuis
release: 2012
label: Red Piano Records
tracks: 7
tijd: 60,25
website: www.clazzensemble.nl - www.frankcarlberg.com - www.redpianorecords.com
door: Rinus van der Heijden


De Finse, in New York wonende en werkende componist, pianist – en op dit album dirigent – Frank Carlberg werkt in zijn nieuwe vaderland al ruim twintig jaar met vrijwel iedereen uit het improvisatiemilieu. Ook zette hij een dikke honderdvijftig gedichten op muziek. Een klasbak die van alle markten thuis is derhalve.


Zeven jazzfestivals in Nederland in de startblokken

23 mei - Met zomers weer in het verschiet, staan de komende tien dagen maar liefst zeven jazzfestivals in Nederland op het programma. In de steden Den Bosch, Middelburg, Enschede, Nijmegen, Tilburg en Terneuzen kunnen festivalgangers zich laven aan jazzmuziek. Een overzicht.


Rotterdamse jazzsector reageert in open brief op bezuinigingen

22 mei - De Doelen, Lantaren Venster, Jazz International Rotterdam en North Sea Round Town hebben in een open brief aan de Rotterdamse wethouder Antoinette Laan gezamenlijk gereageerd op de voorgenomen bezuinigingen op de jazzprogrammering in de havenstad. Zij vrezen voor een ernstige terugval van het jazzaanbod in hun stad.


Nieuwe band Franz von Chossy: recht in je gezicht

CONCERTRECENSIE. Franz von Chossy Quintet. Bimhuis Amsterdam, 19 mei 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Drommels, wat een voortreffelijke band. De fluwelen thema’s, spontaniteit, beladen crescendo’s, swing, het drama, technisch vernuft en de talloze in het moment gespeelde solo’s: in your face. Je staat werkelijk perplex na de wervelwind van het gestroomlijnde kwintet van pianist Franz von Chossy. Een ervaring die naar meer doet verlangen. Het concept met de enorme hoeveelheid kleuren vraagt om een orkestuitvoering. Hoewel het in het Bimhuis al orkestraal klinkt.


Franz von Chossy Quintet presenteerde in Bimhuis het nieuwe album 'When the world comes home'. Met Jeffrey Bruinsma, Alex Simu en Yonga Sun.


Kandidaten Dutch Jazz Competition 2012 bekend

21 mei - Opnieuw zijn tien groepen geselecteerd om deel te nemen aan de Dutch Jazz Competiton. De twee halve finales spelen zich af op 24 mei in het Rotterdamse Bird en op 14 juni in het Bimhuis te Amsterdam. Onder meer Kapok en het Michiel Stekelenburg Quartet nemen deel aan de competitie waarvan de finale op 30 juni wordt gehouden, tijdens North Sea Round Town.


Eef van Breen Group – Changing Scenes

CD-RECENSIE

Eef van Breen Group – Changing Scenes
bezetting: Eef van Breen zang, trompet, flugelhorn, ventieltrombone, glockenspiel en composities en verder o.a. Eva Tebbe concertharp, troubadourharp en zang; Walter Wolff piano, melodica, zingende zaag, glockenspiel en zang; Hadewych Hofland viool en zang; Joao Lobo percussie en zang
opgenomen: 5 en 6 september 2011 in Fattoria Musica Studio Osnabrück (D)
label: Challenge Records
tracks: 11
tijd: 50.23
website: www.eefvanbreengroup.com  - www.changeyourscene.com 
door: Rinus van der Heijden


Een album vol rijke fantasie, pretenties ook. Een amalgaam van stijlen en sferen, die nauwelijks valt te omschrijven. Muziek uit het dagelijks leven geplukt, vertolkt door een multi-instrumenteel ensemble, dat verrassing na verrassing presenteert. Muziek regelrecht aan hart en hersenen ontsproten. Maar die pretenties, die schuren en wringen.


Vanavond valt het doek voor Jazz Impuls

18 mei - In De Doelen in Rotterdam komt vanavond een einde aan een reeks van bijna duizend jazzconcerten die de stichting Jazz Impuls organiseerde in acht jaar tijd. Slinkende subsidies voor theaters is de belangrijkste oorzaak voor de drooglegging. De groep Bongomatik sluit de indrukwekkende reeks van 997 jazzconcerten af.


Bezinnende ambientpop van Nils Frahm blijft aan de oppervlakte

CONCERTRECENSIE. Nils Frahm, Amstelkerk Amsterdam, 17 mei 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

We worden overal overweldigd door een beeldenstorm en allerlei media dringen zich aan ons op. Je moet op de hoogte blijven van wat er gebeurt in jouw kleine kring via twitter en facebook en laten weten waar jij mee bezig bent en wat je interesseert. Met een Iphone als zielsmaat ben je constant up-to-date. Zeker als Randstedelijke, goed opgeleide jongvolwassene behoor je aanwezig te zijn bij openingsfeestjes van tentoonstellingen of pop-up cafés. En dat weer te verspreiden via social media. In deze gehaaste Westerse maatschappij is de opgefokte bewijsdrang verhevigd.


Nils Frahm tijdens zijn soloconcert in de Amstelkerk te Amsterdam.


Zelfs gebroken voet houdt Toots Thielemans niet tegen

17 mei - Toots Thielemans heeft aan een ongelukkige val een gebroken voet overgehouden. Het weerhoudt de onlangs 90 jaar geworden harmonicavirtuoos niet zijn verjaardagstournee af te werken, ook al moet dat - zoals afgelopen week - in een rolstoel.


Eindelijk krijgt Yuri Honing de VPRO Boy Edgar Prijs

VPRO BOY EDGAR PRIJS UITREIKING. Yuri Honing, Bimhuis Amsterdam, 16 mei 2012
beeld: Eric van Nieuwland
door: Tim Sprangers

Dat het festijn rond de uitreiking van de VPRO Boy Edgar Prijs een muzikaal feest zou gaan worden, is een understatement. Yuri Honing krijgt van alle kanten lof toegezwaaid om zijn hokjesverwerping, uiteenlopende projecten en trendsettercapaciteiten. Die veelzijdigheid wilde hij natuurlijk laten zien in het Bimhuis, de plek waar het plastiek van Jan Wolkers en de geldprijs (12.500 euro) gisteren officieel werden uitgereikt aan de muzikant die ‘zich reeds lange tijd onderscheidt door zijn/haar actieve, initiërende en vooral oorspronkelijke rol’.


Yuri Honing ontvangt uit handen van Ellen ten Damme de VPRO/Boy Edgar Prijs 2012. Pianisten Wolfert Brederode en Jef Neve. Celliste Amber Docters van Leeuwen.


Jazzin' The Hague gaat niet door

16 mei - Festival Jazzin' The Hague, dat zou plaatsvinden op 1 en 2 juni in het World Forum, is afgelast. Dat maakte de organisatie zojuist bekend. Door de zeer tegenvallende kaartverkoop is het volgens de organisatie onverantwoord de eerste editie van het festival door te laten gaan. Of er volgend jaar een doorstart komt, is nog onbekend.


Dee Dee Bridgewater krijgt Edison Jazz Oeuvreprijs

16 mei - De Edison Jazz Oeuvreprijs is dit jaar voor de Amerikaanse jazzzangeres Dee Dee Bridgewater. Dat maakte de Edison Stichting bekend. Op 28 november wordt de prestigieuze prijs uitgereikt in Muziekgebouw Eindhoven. De 61-jarige zangeres treedt tijdens de gala-avond op met Het Metropole Orkest.


Moers Festival 2012 in de startblokken

16 mei - In Duitsland gaat op 25 mei de 41e editie van het Moers Festival van start. Op een steenworp van de provincie Limburg treden drie dagen lang ensembles op uit Europa, New York en Duitsland. Onder meer Andrew D'Angelo treedt op, en Carla Bley die met 'La Leçon Française' nieuw werk presenteert.


Billy Hart – All Our Reasons

CD-RECENSIE

Billy Hart – All Our Reasons
bezetting: Billy Hart slagwerk; Ethan Iverson piano; Mark Turner tenorsaxofoon; Ben Street contrabas
opgenomen: 2011, Avatar Studios, New York
release: 2012
label: ECM / Challenge
tracks: 9
tijd: 59:36
website: www.billyhartmusic.com - www.ecmrecords.nl
door: Erno ElsingaBilly Hart’s lange carrière reikt van mainstream en bebop tot vrije improvisatie. Op ‘All Our Reasons’ vindt de 71-jarige slagwerker aansluiting bij een jongere generatie musici, die zonder uitzondering ieder hun eigen signatuur ontwikkelden binnen de hedendaagse jazz.


Eerste namen van mogelijk laatste Dutch Jazz & World Meeting

15 mei - Royal Improvisers Orchestra, PumpOrgan, Hybrid 10tet, Testimoni en Yuri Honing, de kersverse VPRO/Boy Edgarprijs-winnaar, zijn de eerste namen die dit najaar zullen optreden tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in het Bimhuis. Naast het showcaseprogramma met 26 actuele jazz- en wereldmuziekgroepen is er ook een conferentieprogramma waarin actuele kwesties worden besproken.


Marzio Scholten Group en de kunst van fijnzinnige spanningsbogen

CONCERTRECENSIE. Marzio Scholten Group, Bimhuis Amsterdam, 10 mei 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Kees Schreuders

Om hun inmiddels derde album ‘Voids, Echoes and Whispers’ te presenteren, stond de Marzio Scholten Group in de Amsterdamse jazztempel. De band trapte meteen af met het bij de International Songwriting Competition 2011 eervol vermelde ‘The king is dead (Long live the king)’.


Gitarist Marzio Scholten te midden van slagwerker Mark Schilders en contrabassist Stefan Lievestro op het poidium van het Bimhuis.


Koninklijke Onderscheiding voor Han Bennink

14 mei - Han Bennink is zondag benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje-Nassau. Bennink kreeg de onderscheiding voor zijn meer dan 50-jarige carrière als beeldend kunstenaar en jazzslagwerker. Dat gebeurde tijdens het afsluitingsconcert van de tentoonstelling 'Bennink - Beats - Belvédère' in Museum Belvédère in Heerenveen.


ZomerJazzFietsTour presenteert eerste namen

13 mei - In Groningen gaat op de laatste zaterdag in augustus de 26e editie van de ZomerJazzFietsTour van start. Een gedeelte van het programma, dat zich afspeelt in kerkjes en boerenschuren in het Reitdiepdal, is inmiddels bekend. Onder meer Atomic staat op het affiche.


Philip Catherine alleenheerser over erfenis Cole Porter

CONCERTRECENSIE. Philip Catherine Quartet. Paradox Tilburg, 11 mei 2012
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

Er bestaat een plaatopname van Ray Charles en Betty Carter uit 1961. Een van de mooiste composities daarop is ‘Ev’ry Time We Say Goodbye’. Het is een gloedvol duet, waarop de twee vocalisten het onderste uit de kan halen. Hetzelfde nummer vormde deze avond in Paradox de toegift van een concert van Philip Catherine, dat hij opdroeg aan componist Cole Porter. Je kon je afvragen: wie zong het mooist: het duo Charles/Carter of Catherine?


Gitarist Philip Catherine speelde in Paradox werk van Cole Porter. Met pianist Nicola Andrioli en slagwerker Joost Patocka.


Verdwijnt Prospero van het Haagse jazztoneel?

12 mei - Nadat eerder de Rotterdamse Stichting JIR een negatief subsidieadvies ontving van de Raad voor Kunst en Cultuur, staat nu ook het voortbestaan van de Haagse Stichting Prosepero op losse schroeven. Evenals JIR in Rotterdam, organiseert Prospero op verschillende podia in Den Haag jazzconcerten en is daarmee een vooraanstaande speler op de lokale jazzmarkt.


Greetje Bijma kent geen angst voor zingende zaag

CONCERTRECENSIE. Greetje Bijma/Michiel Braam Sextet, ‘t Schuttershof, Middelburg, 9 mei 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Greetje Bijma is sinds begin jaren tachtig actief als improviserend stemkunstenares. Met haar soepele stem en theatrale kwaliteiten is ze ook ver buiten het circuit van jazzpodia bekend. In het Greetje Bijma/Michiel Braam Sextet bundelt ze haar krachten met vijf muzikanten die hun sporen in de improvisatiescene ruimschoots hebben verdiend. Het concert van dit sextet vond op uitnodiging van Muziekpodium Zeeland plaats in ’t Schuttershof in Middelburg.


Wilbert de Joode, Michiel Braam en Greetje Bijma, en Michael Vatcher tijdens hun concert in Middelburg.


Antonio Sanchez viert de vrijheid

CONCERTRECENSIE. Antonio Sanchez Migration, Bimhuis Amsterdam, 9 mei 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Jan Jasper Tamboer

"Godverdorie zeg, niet te geloven wat een vogel." Drummer John Engels maakt op zijn geheel eigen wijze duidelijk hoezeer hij genoten heeft van het optreden van collega Antonio Sanchez. Na afloop van het concert komt Engels het podium op om de drumkit van de geboren Mexicaan aan een nauwkeurige inspectie te onderwerpen. Hij vindt het allemaal indrukwekkend.


Altsaxofonist Will Vinson, pianist John Escreet en slagwerker Antonio Sanchez op het podium van het Bimhuis.


Boy Edgar vol in de belangstelling op radio en tv

10 mei – In het Bimhuis wordt op woensdag 16 mei de VPRO/Boy Edgar Prijs uitgereikt aan saxofonist Yuri Honing. Maar wie was Boy Edgar eigenlijk? De komende week wordt op radio en tv volop aandacht besteed aan de legendarische Nederlandse jazzdirigent, pianist en trompettist. Ook is er aandacht voor prijswinnaar Yuri Honing. Hier volgt een overzicht van de programma’s.


Muziekprijs uitgereikt tijdens festival November Music

9 mei - Het makersduo Rob van Rijswijk & Jeroen Strijbos krijgt in 's Hertogenbosch op 7 november tijdens de openingsavond van fesival November Music de Muziekprijs 2012 van het Prins Bernhard Cultuurfonds uitgereikt. Op dezelfde avond gaat de nieuwste compositie van het tweetal ‘Cross Avenue’ in première die ze zelf uitvoeren met het New Yorkse strijkkwartet Ethel.


'Women in Jazz' nieuwe concertreeks van Beaux Jazz

9 mei - Na ‘Componisten Aan De Vleugel’ en ‘The Sound of Europe’ zijn nu de jazzvrouwen aan de beurt in de nieuwe concertreeks van Beaux Jazz. FIDAN, de band van zangeres en componist Esra Dalfidan, opent de reeks op donderdag 7 juni in Café Het Hijgend Hert in Breda.


Gent Jazz en Middelheim hebben programma's rond

8 mei - Met laatste toezeggingen van Bobby Womack en de Jamaican Legends voor Gent Jazz en Ornette Coleman, Avishai Cohen en Paolo Conte voor het Antwerpse Jazz Middelheim, hebben beide Vlaamse jazzfestivals hun programma's rond. De festivals hebben grootheden op hun affiche's staan, die veelal ook op North Sea Jazz te zien zijn. Gent Jazz wordt gehouden van 5 tot en met 14 juli. Jazz Middelheim van 16 tot en met 19 augustus.


Het zwerk losgeweekt bij Paul van Kemenade c.s.

CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade-Han Bennink-Jasper Stadhouders en Three Horns and a Bass. Wilhelmina Eindhoven, 7 mei 2012.
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

In sommige gevallen kunnen noodverbanden helend werken. Toen altsaxofonist en bandleider Paul van Kemenade vorige week een telefoontje kreeg met de boodschap dat pianiste Aki Takase wegens ziekte verstek moest laten gaan voor drie concerten in Brabant, moest er op korte termijn zo’n noodverband worden gelegd.


Paul van Kemenade trad in Eindhoven op met gitarist Jasper Stadhouders en slagwerker Han Bennink. Daarna nog eens met Three Horns and a Bass (l).


Kunstvormen mengen zich op Rightaboutnow Festival

8 mei - In het MC Theater in Amsterdam wordt van 15 tot en met 19 mei het Rightaboutnow Festival gehouden. Het festival brengt interdisciplinaire kunstenaars uit de grote Westerse steden bij elkaar om zo nieuwe kunstvormen, cross-overs en verhalen te laten zien die de Westerse stedelijke meltingpot voortbrengt. Vanavond gaat het festival feitelijk al van start met de theatershow 'Nina Simone (a)live', dat tot 20 mei loopt.


AmRo JazzClash haalt niet het beste naar boven

CONCERTRECENSIE. AmRo JazzClash 02, met Earswideopen en The New Earth Group, Paradox Tilburg, 4 mei 2012
beeld: Liesbeth Keder
door: Erno Elsinga

Leuk gevonden, de AmRo JazzClash. Waarbij AmRo voor Amsterdam en Rotterdam staat en clash zoveel wil zeggen als botsing of gevecht. Voor deze tweede, door Paradox geïnitieerde, editie stonden Earswideopen uit Amsterdam en The New Earth Group uit Rotterdam op het podium.


Earswideopen met Jurriaan Berger, Achim Heine, Felix Hildebrand en gastmuzikant Anton Goudsmit.


Een imposante roep uit de massagraven

CONCERTRECENSIE. ‘Requiem voor Auschwitz’, Nieuwe Kerk Amsterdam, 3 mei ’12. Met Roma- und Sinti Philharmoniker o.l.v. Riccardo M. Sahiti; solisten; Studentenkoor Amsterdam o.l.v. Servaas Schreuders en organist Jan Raas. 
beeld: Jan van Eerd
door: Rinus van der Heijden

Zelden heeft een dodenmis een imposantere indruk nagelaten dan het ‘Requiem voor Auschwitz’ van de hand van Sinticomponist Roger ‘Moreno’ Rathgeb. Een dodenmis die niet alleen de miljoenen slachtoffers van de Holocaust herdenkt, maar vooral een muzikaal monument is dat ook trots, blijdschap, respect en waardering voor de wereld van nú herbergt. Een gedenkteken dat zijn weerga niet kent en een onverbiddelijke plaats opeist tussen de honderden dodenmissen die componisten vóór Rathgeb al schreven.


Componist Roger 'Moreno' Rathgeb en dirigent Riccardo M. Sahiti; Studentenkoor Amsterdam; overzicht Nieuwe Kerk.


Bekijk video optreden Tineke Postma met Wayne Shorter

3 mei - Aangekondigd worden door Herbie Hancock en vervolgens optreden met Wayne Shorter. Het gebeurde Tineke Postma tijdens de eerste International Jazz Day op 30 april jongstleden in New York. De saxofoniste trad er op met een internationaal gezelschap, een ontmoeting die op film werd vastgelegd.


Lee Konitz/Zoot Sims e.a. – Jazz from Carnegie Hall live in Amsterdam 1958

CD-RECENSIE 

Lee Konitz/Zoot Sims e.a. – Jazz from Carnegie Hall live in Amsterdam 1958
bezetting: Lee Konitz altsaxofoon; Zoot Sims tenorsaxofoon; Phineas Newborn piano; Red Garland piano; Oscar Pettiford contrabas; Kenny Clarke slagwerk
opgenomen: 27 september 1958 in Concertgebouw Amsterdam
release: 2012
label: Muziek Centrum Nederland
tracks: 12
tijd: 63.07
website: www.mcn.nl
door: Rinus van der Heijden


De serie Dutch Jazz Archive Series ‘Jazz at the Concertgebouw’ is uitgebreid met  nummertje zes in de serie: Zoot Sims, Lee Konitz en de vier anderen die in de albumgegevens boven deze recensie staan vermeld. De serie is een - steeds verder toe te juichen - initiatief van Muziek Centrum Nederland.


Amersfoort Jazz Festival gaat de breedte in

2 mei - Onlangs redde Stichting Amersfoort Jazz het noodlijdende Global Village Festival van de ondergang door een samenwerkingsverband aan te gaan. Daardoor gaat de programmering van het Amersfoort Jazz Festival, van 10 tot en met 13 mei, de breedte in. Naast jazz valt er te genieten van blues, soul, funk, wereldmuziek, gipsy en rap. Het jubilerende Rosenberg Trio is opener van het jazzfestival.


Tachtig bands op gratis Jazz in Duketown Festival

1 mei - Jan Akkerman & Izaline Callister openen op 25 mei de 39e editie van het gratis vierdaagse jazzfestival Jazz in Duketown. In hartje Den Bosch treden vanaf de aftrap tot en met 28 mei zo'n 80 ensembles op tien podia op. Nieuw dit jaar is de Conservatorium Talent Award.


Lochs, Balthaus, Herskedal – Choices

CD-RECENSIE

Lochs, Balthaus, Herskedal – Choices
bezetting: Bert Lochs trompet; Dirk Balthaus toetsen; Daniel Herskedal tuba; gast: Michael Moore klarinet, altsaxofoon
opgenomen: 13, 14 en 20 juni 2011
release: 2012
label: Berthold Records
tracks: 9
tijd: 53:22
websites: lochsbalthausherskedal.com -  berthold-records.de
door: Jan Jasper TamboerSmaakvol kan het zijn, als muzikanten veel aandacht hebben voor het artwork van hun cd en zich ook daarmee weten te profileren. De digipack of jewelcase  zal nooit de aloude elpeehoes kunnen evenaren, alleen al vanwege het formaat, maar kan toch een gewild kleinood zijn. En wat websites betreft, die heeft iedereen tegenwoordig, zie daar nog maar eens mee af te wijken.