CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Pianist Rob van den Broeck overleden

30 apr - In het Overijsselse Enter is vanmorgen jazzpianist Rob van den Broeck op 71-jarige leeftijd overleden. Van den Broeck was jarenlang de begeleider van Masha Bijlsma en begeleidde in de jaren zestig Amerikaanse muzikanten als Ben Webster en Dexter Gordon op hun tournees door Nederland. Van den Broeck verwierf eveneens faam als beeldend kunstenaar. 
» Programma Jazzdag bekend, jazzmedia onder de loep

30 apr - Tijdens de jaarlijkse Jazzdag op 22 juni in Rotterdam presenteren zo'n 25 Nederlandse groepen zich aan een internationaal gezelschap van belanghebbenden. Overdag is er traditioneel een conferentieprogramma met talloze onderwerpen omtrent jazz en marketing. Dit jaar buigt een deskundig panel zich onder meer over de vraag welke jazzmedia de toekomst hebben. 
» Tineke Postma met Wayne Shorter op International Jazz Day

27 apr - Tineke Postma is uitgenodigd om op maandag 30 april op te treden tijdens de International Jazz Day in New York. In het gebouw van United Nations speelt de saxofoniste met een internationaal gezelschap met daarin niemand minder dan Wayne Shorter. 
» Jazzin’ The Hague introduceert Talent Award

26 apr - Ook het nieuwe festival Jazzin' The Hague wenst zich in te zetten voor jong talent. Vandaar dat de organisatie de Jazzin’ The Hague Talent Award in het leven roept, waarbij de winnaar door competitie bepaald wordt. Muzikanten tot 28 jaar kunnen zich tot 21 mei inschrijven voor deelname. Uiteindelijk worden vijf finalisten geselecteerd die tijdens Jazzin' The Hague op 2 juni strijden om de eer en betaalde optredens in onder meer Bangkok. 
» Utrecht bundelt jazzconcerten op nieuwe website

26 apr - Met het wegvallen van het SJU Jazzpodium in 2011 is de jazz uit Utrecht niet verdwenen. De nieuwe website Jazz030 is een initiatief van Vredenburg, Tivoli, Muziekhuis Utrecht en de vereniging U Jazz en biedt een overzicht van alle jazzconcerten, -sessies en -workshops in Utrecht. 
» Subsidiestop dreigt voor Jazz International Rotterdam

25 apr - Stichting Jazz International Rotterdam krijgt vanaf de volgende subsidieperiode mogelijk geen geld meer van Rotterdam. De Raad voor Kunst en Cultuur heeft woensdag een negatief advies afgegeven op de aanvraag van de stichting. Ook cultuurpodium Nieuwe Oogst, het Nieuw Rotterdams Jazz Orkest en het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest ontvingen een negatief advies. 
» North Sea Jazz Club opent deuren in Amsterdam

25 apr - In de Westergasfabriek in Amsterdam wordt op donderdag 10 mei een nieuwe jazzclub geopend: de North Sea Jazz Club. In samenwerking met het gelijknamige festival biedt de jazzclub ruimte aan alle jazzstijlen; van traditionele jazz tot funk, soul en hiphop, en van grote namen tot nieuw talent. In mei treden onder meer het James Carter Trio op en Postmen. 
» Jazzpodium DJS viert 65-jarig bestaan

25 apr - Jazzpodium DJS bestaat 65 jaar en dat wordt dit jaar verschillende keren gevierd met activiteiten, die in en rondom het podium georganiseerd worden. Komend weekeinde is de eerste van die reeks. Op vrijdag 27 april speelt de Ruben Hoeke Band en een dag later speelt saxofonist David Liebman in de jubilerende jazzclub aan het Grotekerksplein. Kinderen zijn op zondag 29 april aan de beurt met een speciale peutervoorstelling gecomponeerd door Marius Beets. 
» Toots Thielemans ontvangt huldeboek Toots90

20 apr - In Brussel heeft Toots Thielemans vandaag ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag het huldeboek 'Toots90' in ontvangst genomen. 'Toots90' bevat het levensverhaal van de mondharmonicavirtuoos, aangevuld door concertfoto's en beelden uit zijn privéarchief. Ook bevat het boek getuigenissen van onder meer Quincy Jones, Paul Simon en Billy Joel. 
» Inschrijving Dutch Jazz Competition 2012 gestart

19 apr - Nederlandse jazzgroepen kunnen zich aanmelden voor de negende editie van de Dutch Jazz Competion. Tien groepen strijden in twee halve finales om een plek in de finale, die op 30 juni gehouden wordt in Lantaren Venster in Rotterdam als onderdeel van North Sea Round Town. De laatste winnaar van de tweejaarlijkse competitie was het Castel/Van Damme Quartet in 2010. 
» Jazzclub Mahogany Hall met expositie te gast bij Bimhuis

17 apr - In het Bimhuis is vanaf 3 mei een bijzondere expositie te zien. Tot 14 juli is er een tentoonstelling met foto's en kunstwerken uit de collectie van de vijftig jaar oude Jazzclub Mahogany Hall uit Edam. Het werk is afkomstig uit de in 1993 gestarte permanente tentoonstelling onder supervisie van Kees Koedam. Onder de fotografen bevinden zich onder meer Ed van der Elsken, Camilla van Zuylen, Eddy Posthuma de Boer en Rico D'Rozario. 
» Han Bennink viert 70e verjaardag in New York

15 apr - Slagwerker Han Bennink viert op dinsdag 17 april zijn zeventigste verjaardag en doet dat in New York. Op uitnodiging van Columbia University geeft hij concerten in het Italian Theatre en Dixon Place. Ook verzorgt Bennink enkele workshops aan de gerenommeerde La Guardia High School for the Performing Arts, de zogenaamde 'Fame School'. WKCR Radio eert de Nederlandse slagwerker door van 17 tot en met 24 april uitsluitend muziek van Bennink te draaien. 
» ‘Requiem voor Auschwitz’ in Amsterdam en Tilburg

13 apr - De zestigkoppige Roma- und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van Riccardo M Sahiti, een gemengd koor, vier zangsolisten en een orgel. Daarmee wordt op 3 en 4 mei in respectievelijk de Nieuwe Kerk in Amsterdam en Concertzaal Tilburg het ‘Requiem voor Auschwitz’ opgevoerd. NOS-televisie zendt op 3 mei het concert in de Nieuwe Kerk integraal uit, plus een documentaire over de achtergronden van dit nieuwe  ‘Requiem’. 
» Paul Acket Award 2012 voor Craig Taborn

13 apr - Toetsenist en componist Craig Taborn is winnaar van de Paul Acket Award 2012. Taborn zal de prijs in ontvangst nemen tijdens North Sea Jazz, waar hij op 7 juli optreedt met de formatie PRISM. De Award wordt jaarlijks toegekend aan 'een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap'. 
» Eric Vloeimans met barokensemble naar Jazz Middelheim 2012

12 apr - Eric Vloeimans & Holland Baroque Society doen dit jaar festival Jazz Middelheim aan. Het festival, dat gehouden wordt van 16 tot en met 19 augustus in Antwerpen, maakte dat vandaag bekend. Ook Stefano Bollani & Hamilton de Holanda komen naar Middelheim, evenals Toots Thielemans die met zijn Quartet 90 Years ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag favoriete nummers in een nieuw jasje speelt. 
» 186 kinderen geven concert op elektrische gitaar

11 apr - Vooruitlopend op het grootste elektrische gitaarfestival van Europa 'Amsterdam Electric Guitar Heaven 2012' geven 186 kinderen onder toeziend oog van ambassadeur Jan Akkerman op 27 april een concert op de elektrische gitaar. Het ochtendconcert in het Atrium van Muziekgebouw 't IJ vormt de afsluiting van het Amsterdam Electric Educatie Project. 
» Herbie Hancock schrijft memoires

11 apr - Jazzicoon Herbie Hancock gaat zijn memoires optekenen. De Amerikaan, die deze week 72 jaar wordt, heeft een deal hiervoor gesloten met uitgever Viking. Naast Hancock's muzikale belevenissen met onder meer Miles Davis zal het boek ook verhalen over 'de mens' Hancock. Het is de intentie dat het boek in 2014 verschijnt. 
» Roy Hargrove voor twee concerten naar Scheldejazz Festival

10 apr - Roy Hargrove verzorgt met twee concerten de finale van de 40e editie van het driedaagse Scheldejazz Festival. De jazztrompettist treedt op zondag 3 juni in Terneuzen aan met zowel zijn quintet als met zijn vermaarde band RH Factor. Ook Roberta Gambarini, New Cool Collective, Laura Vane & The Vipertones en Sven Hammond Soul komen naar Zeeland. 
» Jazzpromotor Willem 'Wodka' van Empel overleden

6 apr - De geestelijk vader van de Rotterdamse jazz Willem van Empel is op 81-jarige leeftijd overleden in een verpleeginstelling. Van Empel drukte onder de naam Willem Wodka in de tweede helft van de vorige eeuw zijn stempel op de Rotterdamse jazzscene. Hij was de drijvende kracht achter verschillende jazzclubs in de havenstad zoals Thelonius en de Sunship Jazzbunker. Ook haalde Van Empel grote jazzartiesten naar Rotterdam zoals Archie Shepp en Chet Baker. 
» Jim Marshall 'Father of Loud' overleden

5 apr - Jim Marshall, de oprichter van de fabrikant van gitaarversterkers Marshall, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het bedrijf vandaag op Facebook. Marshall was oorspronkelijk drumleraar voordat hij in de jaren zestig op verzoek gitaarversterkers ontwikkelde voor een meer specifiek geluid. Aanvankelijk voor gitaristen als Ritchie Blackmore en Pete Townshend. Het leverde hem de bijnaam 'The Father of Loud' op. 
» North by North East wint Keep an Eye Jazz Award 2012

4 apr - North by North East heeft op 1 april in een overvol Bimhuis de Keep an Eye International Jazz Award 2012 gewonnen, een internationale ensemblecompetitie voor getalenteerde jazzstudenten. North by North East bestaat uit studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Het evenement vond voor de vierde keer plaats. 

Pianist Rob van den Broeck overleden

30 apr - In het Overijsselse Enter is vanmorgen jazzpianist Rob van den Broeck op 71-jarige leeftijd overleden. Van den Broeck was jarenlang de begeleider van Masha Bijlsma en begeleidde in de jaren zestig Amerikaanse muzikanten als Ben Webster en Dexter Gordon op hun tournees door Nederland. Van den Broeck verwierf eveneens faam als beeldend kunstenaar.


Programma Jazzdag bekend, jazzmedia onder de loep

30 apr - Tijdens de jaarlijkse Jazzdag op 22 juni in Rotterdam presenteren zo'n 25 Nederlandse groepen zich aan een internationaal gezelschap van belanghebbenden. Overdag is er traditioneel een conferentieprogramma met talloze onderwerpen omtrent jazz en marketing. Dit jaar buigt een deskundig panel zich onder meer over de vraag welke jazzmedia de toekomst hebben.


Tomasz Stanko ‘New York’ Quartet op verkenning

CONCERTRECENSIE. Tomasz Stanko ‘New York’ Quartet, ‘t Schuttershof, Middelburg, 25 april 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De van oorsprong Poolse trompettist en componist Tomasz Stanko (1942) behoort tot de gevestigde orde op het prestigieuze ECM-label. Elke noot die hij speelt, of de ruimte die hij daaromheen creëert, heeft impact. Vaak wordt de invloed van onder meer Miles Davis genoemd, maar Stanko heeft ontegenzeggelijk een unieke stijl. Dit concert speelde Stanko met zijn ‘New York’ Quartet, op uitnodiging van Muziekprodium Zeeland, in ‘t Schuttershof in Middelburg.


Trompettist Tomasz Stanko met contrabassist Slawomir Kurkiewicz en pianist David Virelles in 't Schuttershof in Middelburg.


Joshua Redman voert North Sea Jazz aan

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden

Joshua Redman Artist in Residence North Sea Jazz 2012.

Foto © Jos L. Knaepen.


Joshua Redman en Bram Stadhouders vervullen speciale taken op het komende North Sea Jazz Festival, dat zich afspeelt van 6 tot en met 8 juli in Ahoy Rotterdam. De Amerikaanse tenorsaxofonist is Artist in Residence, de uit Tilburg afkomstige gitarist Bram Stadhouders is de MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2012 toegekend.


Tineke Postma met Wayne Shorter op International Jazz Day

27 apr - Tineke Postma is uitgenodigd om op maandag 30 april op te treden tijdens de International Jazz Day in New York. In het gebouw van United Nations speelt de saxofoniste met een internationaal gezelschap met daarin niemand minder dan Wayne Shorter.


Lunapark is onvergelijkelijk mooi

CONCERTRECENSIE. Lunapark met gasten Bert en Jacq Palinckx, Paradox Tilburg, 25 april ’12
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Lunapark is de naam van een groep Brabantse musici, die zich sinds  2009 verzamelt rond dirigent en percussionist Arnold Marinissen en componist Anthony Fiumara. Het ensemble, dat in steeds wisselende bezettingen speelt, verkent muziek uit alle hoeken en gaten en daarom is de naam Lunapark een fleurige vlag die alle lading dekt.


Marion Traenkle, Janneke van Ooijen, Jacq Palinckx en Arnold Marinissen in actie.


Jazzin’ The Hague introduceert Talent Award

26 apr - Ook het nieuwe festival Jazzin' The Hague wenst zich in te zetten voor jong talent. Vandaar dat de organisatie de Jazzin’ The Hague Talent Award in het leven roept, waarbij de winnaar door competitie bepaald wordt. Muzikanten tot 28 jaar kunnen zich tot 21 mei inschrijven voor deelname. Uiteindelijk worden vijf finalisten geselecteerd die tijdens Jazzin' The Hague op 2 juni strijden om de eer en betaalde optredens in onder meer Bangkok.


Utrecht bundelt jazzconcerten op nieuwe website

26 apr - Met het wegvallen van het SJU Jazzpodium in 2011 is de jazz uit Utrecht niet verdwenen. De nieuwe website Jazz030 is een initiatief van Vredenburg, Tivoli, Muziekhuis Utrecht en de vereniging U Jazz en biedt een overzicht van alle jazzconcerten, -sessies en -workshops in Utrecht.


Subsidiestop dreigt voor Jazz International Rotterdam

25 apr - Stichting Jazz International Rotterdam krijgt vanaf de volgende subsidieperiode mogelijk geen geld meer van Rotterdam. De Raad voor Kunst en Cultuur heeft woensdag een negatief advies afgegeven op de aanvraag van de stichting. Ook cultuurpodium Nieuwe Oogst, het Nieuw Rotterdams Jazz Orkest en het Rotterdams Jeugd Symfonie Orkest ontvingen een negatief advies.


North Sea Jazz Club opent deuren in Amsterdam

25 apr - In de Westergasfabriek in Amsterdam wordt op donderdag 10 mei een nieuwe jazzclub geopend: de North Sea Jazz Club. In samenwerking met het gelijknamige festival biedt de jazzclub ruimte aan alle jazzstijlen; van traditionele jazz tot funk, soul en hiphop, en van grote namen tot nieuw talent. In mei treden onder meer het James Carter Trio op en Postmen.


Jazzpodium DJS viert 65-jarig bestaan

25 apr - Jazzpodium DJS bestaat 65 jaar en dat wordt dit jaar verschillende keren gevierd met activiteiten, die in en rondom het podium georganiseerd worden. Komend weekeinde is de eerste van die reeks. Op vrijdag 27 april speelt de Ruben Hoeke Band en een dag later speelt saxofonist David Liebman in de jubilerende jazzclub aan het Grotekerksplein. Kinderen zijn op zondag 29 april aan de beurt met een speciale peutervoorstelling gecomponeerd door Marius Beets.


Jazzfestivals in mei: waar kunnen we naartoe?

NIEUWS/ACHTERGROND
door: Erno Elsinga


Negen Nederlandse jazzfestivals in mei uitgelicht.Traditiegetrouw worden in Nederland gedurende de maand mei veel jazzfestivals georganiseerd. Groot, klein, avontuurlijk, toegankelijk, grote artiesten, jong talent. Voor wie een beetje zoekt vindt zijn weg in het talrijke aanbod. Jazzenzo selecteerde negen jazzfestivals die plaatsvinden in mei en zet de feiten op een rij.


Bouwen met geluid in plaats van LEGOblokken

CONCERTRECENSIE. Mellits Consort, de Spot, Middelburg, 20 april 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Voor editie I en II van het programma Going Maximal nodigde de Zeeuwse Concertzaal al eerder respectievelijk Real Quiet en pianist Andrew Russo uit. Vrijdag klonk in de Spot, in Middelburg, editie III. Ditmaal met muziek van de Amerikaanse componist Marc Mellits. Met zijn groep Mellits Consort brengt hij, met een ongebruikelijke combinatie van versterkte instrumenten, muziek die bol staat van groove, repeterende patronen en aangrijpende lyriek.


Mellits Consort met celliste Elizabeth Simkin en marimbaspeler Danny Tunick in De Spot in Middelburg.


Lidlboj wiegt tussen elektronica en akoestiek

CONCERTRECENSIE. Jozef Dumoulin’s Lidlboj. Paradox Tilburg, 20 april ’12
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Bij groepen die overduidelijk kiezen voor elektronica binnen hun bezetting, is de balans tussen elektrisch aangedreven knoppen en schuiven en akoestisch instrumentarium, vaak ver te zoeken. Als er computers en elektrische regelapparatuur op het podium staan, moeten de van oudsher bekende met menskracht bespeelde instrumenten, nogal eens het dunne bewijs vormen dat hier toch écht nog jazz wordt gespeeld.


Toetsenist Jozef Dumoulin (r) trad in Paradox op met zijn Lidlboj, met daarin onder andere Bo van der Werf en zangeres Lynn Cassiers.


Toots Thielemans ontvangt huldeboek Toots90

20 apr - In Brussel heeft Toots Thielemans vandaag ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag het huldeboek 'Toots90' in ontvangst genomen. 'Toots90' bevat het levensverhaal van de mondharmonicavirtuoos, aangevuld door concertfoto's en beelden uit zijn privéarchief. Ook bevat het boek getuigenissen van onder meer Quincy Jones, Paul Simon en Billy Joel.


Nieuwe adem voor C-mine Jazz Genk Festival

CONCERTRECENSIE. C-mine Jazz Genk Festival, Genk (B), 13 april 2012
beeld: Jos L. Knaepen
door: Georges Tonla Briquet

C-mine Jazz Genk onderging voor de tweede editie een heuse verjongingskuur. Het resultaat: een veel grotere opkomst dan in het verleden, maar vooral een aantal sterke concerten. Daarmee werd het de gedroomde opener van het festivalseizoen.


De Britse trompettist Matthew Halsall, Bruno Vansina met Steve Nelson, maar ook Liz Wright trad op tijdens de openingsavond van C-mine Genk.


Inschrijving Dutch Jazz Competition 2012 gestart

19 apr - Nederlandse jazzgroepen kunnen zich aanmelden voor de negende editie van de Dutch Jazz Competion. Tien groepen strijden in twee halve finales om een plek in de finale, die op 30 juni gehouden wordt in Lantaren Venster in Rotterdam als onderdeel van North Sea Round Town. De laatste winnaar van de tweejaarlijkse competitie was het Castel/Van Damme Quartet in 2010.


Steven Kamperman’s Carrousel – Mallemolen

CD-RECENSIE

Steven Kamperman’s Carrousel – Mallemolen
bezetting: Steven Kamperman alt- en besklarinet en sopraansaxofoon; Jeroen van Vliet piano; Meinrad Kneer contrabas; Andreas Pichler slagwerk
opgenomen: 16 en 17 september 2008, Fattoria Musica, Osnabrück
release: 2011
label: LopLop
tracks: 9
tijd: 45.18
website: www.stevenkamperman.nl - www.loplop.nl
door: Rinus van der Heijden


Alleen al die duur van de cd, 45 minuten. Drie kwartier om alles te zeggen wat je zeggen wilt. Een muzikale boodschap te verkondigen, die zijn gelijke niet kent. Drie kwartier om rondjes te draaien door de wereld van jazz, etnische muziek, eigentijdse klanken en vooral improvisatie. Waarmee Carrousel op onnavolgbare wijze alle elementen die goede jazz kenmerken, in vaak duizelingwekkende vaart, aan de luisteraar presenteert.


‘Ultimate sideman’ Eric Ineke viert 65e verjaardag

CONCERTRECENSIE. Eric Ineke JazzXpress & Deborah Brown, Porgy en Bess Terneuzen, 15 april '12
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Jazzdrummer Eric Ineke werd op 1 april 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt het boek 'The Ultimate Sideman'. Hij begeleidde immers talloze grote artiesten en is na veertig jaar in het vak nog steeds een veelgevraagde drummer. Het boek wordt op 26 april gepresenteerd in het Bimhuis tijdens een concert van Eric Ineke JazzXpress met David Liebman en het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Zondag was Ineke met zijn JazzXpress en zangeres Deborah Brown te zien en te horen in Porgy en Bess in Terneuzen.


De JazzXpress van slagwerker Eric Ineke trad in Porgy en Bess op met zangeres Deborah Brown. Met trompettist Rodolfo Ferreira Neves.


Jazzclub Mahogany Hall met expositie te gast bij Bimhuis

17 apr - In het Bimhuis is vanaf 3 mei een bijzondere expositie te zien. Tot 14 juli is er een tentoonstelling met foto's en kunstwerken uit de collectie van de vijftig jaar oude Jazzclub Mahogany Hall uit Edam. Het werk is afkomstig uit de in 1993 gestarte permanente tentoonstelling onder supervisie van Kees Koedam. Onder de fotografen bevinden zich onder meer Ed van der Elsken, Camilla van Zuylen, Eddy Posthuma de Boer en Rico D'Rozario.


E.S.T. – 301

CD-RECENSIE

E.S.T. – 301
bezetting: Esbjörn Svensson piano, elektronica, transistorradio; Dan Berglund contrabas, elektronica; Magnus Öström slagwerk, stem, elektronica
opgenomen:  2007, Studio 301, Sydney, Australië.
release: 2012
label: ACT / Challenge
tracks: 7
tijd: 61:06
website: www.est-music.com - www.actmusic.com
door: Erno Elsinga


Kort na het overlijden van pianist Esbjörn Svensson in 2008, verscheen ‘Leucocyte’ dat geacht werd het laatste album te zijn van het succesvolle trio E.S.T.  Het was het resultaat van dagenlang gezamenlijk componeren en spelen in opnamestudio 301 in het Australische Sydney. Onlangs keerden contrabassist Dan Berglund en slagwerker Magnus Öström terug naar de muzikale archieven van die opnamen en selecteerden een laatste afscheid.


Han Bennink viert 70e verjaardag in New York

15 apr - Slagwerker Han Bennink viert op dinsdag 17 april zijn zeventigste verjaardag en doet dat in New York. Op uitnodiging van Columbia University geeft hij concerten in het Italian Theatre en Dixon Place. Ook verzorgt Bennink enkele workshops aan de gerenommeerde La Guardia High School for the Performing Arts, de zogenaamde 'Fame School'. WKCR Radio eert de Nederlandse slagwerker door van 17 tot en met 24 april uitsluitend muziek van Bennink te draaien.


Bart Wirtz: graag op herhaling!

CONCERTRECENSIE. Bart Wirtz NY Quintet featuring Jeremy Pelt, Bimhuis Amsterdam, 13 april 2012
beeld: Ron Beenen
door: Jan Jasper Tamboer

Allemachtig, wat zijn die Amerikanen goed. Het neusje van de zalm lijkt toch nog altijd uit New York te komen. Altsaxofonist Bart Wirtz wist al drie van hen te strikken voor zijn album 'iDreamer', nu is de fenomenale trompettist Jeremy Pelt er ook nog bij. Alle muzikanten op deze avond in het Bimhuis blinken uit in een optreden van uitzonderlijk hoog niveau, maar de meeste aandacht gaat uit naar Pelt, die op charmante wijze het publiek losjes om zijn vingers weet te winden.


Altsaxofonist Bart Wirtz trad in Bimhuis op met zijn New York Quintet, met contrabassist Richie Goods en trompettist Jeremy Pelt.


‘Requiem voor Auschwitz’ in Amsterdam en Tilburg

13 apr - De zestigkoppige Roma- und Sinti Philharmoniker uit Frankfurt am Main onder leiding van Riccardo M Sahiti, een gemengd koor, vier zangsolisten en een orgel. Daarmee wordt op 3 en 4 mei in respectievelijk de Nieuwe Kerk in Amsterdam en Concertzaal Tilburg het ‘Requiem voor Auschwitz’ opgevoerd. NOS-televisie zendt op 3 mei het concert in de Nieuwe Kerk integraal uit, plus een documentaire over de achtergronden van dit nieuwe  ‘Requiem’.


Paul Acket Award 2012 voor Craig Taborn

13 apr - Toetsenist en componist Craig Taborn is winnaar van de Paul Acket Award 2012. Taborn zal de prijs in ontvangst nemen tijdens North Sea Jazz, waar hij op 7 juli optreedt met de formatie PRISM. De Award wordt jaarlijks toegekend aan 'een artiest die meer aandacht verdient voor zijn of haar uitzonderlijke muzikantschap'.


Amsterdam Klezmer Band – Mokum

CD-RECENSIE

Amsterdam Klezmer Band – Mokum
bezetting: Job Chajes altsaxofoon, zang en contrabas; Gijs Levelt trompet; Joop van der Linden trombone en percussie; Janfie van Strien klarinet en zang; Alec Kopyt zang en percussie; Theo van Tol accordeon; Jasper de Beer contrabas, gitaar, banjo en zang.
opgenomen: 20 en 21 juli 2011 in Studio 150 in Amsterdam
release: 2012
label: Essay Recordings
tracks: 16
tijd: 69.57
website: amsterdamklezmerband.com - essayrecordings.com 
door: Rinus van der Heijden


De Amsterdam Klezmer Band (AKB) bestaat vijftien jaar en is al die tijd al een constante in de wereld van de Nederlandse geïmproviseerde muziek. Wellicht vragen sommigen zich af of de AKB wel degelijk tot die richting behoort, want het septet speelt toch jiddische- oftewel klezmermuziek? Het muzikale concept is daar inderdaad op gestoeld, maar het orkest dat drie decennia geleden als straat- en feestgezelschap begon, heeft vanaf die tijd het begrip improvisatie tot zijn belangrijkste gereedschap verheven.


Eric Vloeimans met barokensemble naar Jazz Middelheim 2012

12 apr - Eric Vloeimans & Holland Baroque Society doen dit jaar festival Jazz Middelheim aan. Het festival, dat gehouden wordt van 16 tot en met 19 augustus in Antwerpen, maakte dat vandaag bekend. Ook Stefano Bollani & Hamilton de Holanda komen naar Middelheim, evenals Toots Thielemans die met zijn Quartet 90 Years ter gelegenheid van zijn 90e verjaardag favoriete nummers in een nieuw jasje speelt.


Trolleybus – Non Dondolarsi

CD-RECENSIE

Trolleybus – Non Dondolarsi
bezetting: Nora Mulder piano; Yedo Gibson saxofoons, hoorn; Renato Ferreira contrabas
opgenomen: 2011
release: 4 april 2012
label: eigen beheer
tracks: 4
tijd: 31:03
website: www.trolleybustrio.wordpress.com
door: Erno ElsingaEen vrijgevochten trio. Zo mag je het improvisatiegezelschap Trolleybus, bestaande uit een Nederlandse en twee Brazilianen, gerust noemen. ‘Non Dondolarsi’ heet het debuutalbum, dat verpakt gaat in door de muzikanten handgemaakte hoesjes. De inhoud daarvan is evenzo verrassend als onvoorspelbaar.


186 kinderen geven concert op elektrische gitaar

11 apr - Vooruitlopend op het grootste elektrische gitaarfestival van Europa 'Amsterdam Electric Guitar Heaven 2012' geven 186 kinderen onder toeziend oog van ambassadeur Jan Akkerman op 27 april een concert op de elektrische gitaar. Het ochtendconcert in het Atrium van Muziekgebouw 't IJ vormt de afsluiting van het Amsterdam Electric Educatie Project.


Herbie Hancock schrijft memoires

11 apr - Jazzicoon Herbie Hancock gaat zijn memoires optekenen. De Amerikaan, die deze week 72 jaar wordt, heeft een deal hiervoor gesloten met uitgever Viking. Naast Hancock's muzikale belevenissen met onder meer Miles Davis zal het boek ook verhalen over 'de mens' Hancock. Het is de intentie dat het boek in 2014 verschijnt.


Rez Abbasi’s Invocation – Suno Suno

CD-RECENSIE

Rez Abbasi’s Invocation – Suno Suno
bezetting: Rez Abbasi gitaar; Rudresh Mahanthappa altsaxofoon; Vijay Iyer piano; Johannes Weidenmüller contrabas; Dan Weiss slagwerk
opgenomen: 19 en 20 december 2010 in studio Systems Two New York
release: 2011
label: Enja
tracks: 7
tijd: 64.18
website: www.enjarecords.com - www.RezTone.com
door: Rinus van der HeijdenRez Abbasi is in Pakistan geboren en opgegroeid in Californië. Hij kreeg interesse in de gitaar toen hij Joe Pass hoorde en ging helemaal plat toen hij voor het eerst kennis maakte met de snelle-vingeracrobatiek van Allan Holdsworth. Hij ging klassieke- en jazzgitaar studeren aan onder meer de Manhattan School of Music, maar nam tegelijkertijd de basisprincipes van de klassieke Indiase ritmiek tot zich. Nadien deed hij in India verdere kennis van zuidelijke aziatische muziek op.


Roy Hargrove voor twee concerten naar Scheldejazz Festival

10 apr - Roy Hargrove verzorgt met twee concerten de finale van de 40e editie van het driedaagse Scheldejazz Festival. De jazztrompettist treedt op zondag 3 juni in Terneuzen aan met zowel zijn quintet als met zijn vermaarde band RH Factor. Ook Roberta Gambarini, New Cool Collective, Laura Vane & The Vipertones en Sven Hammond Soul komen naar Zeeland.


Iman Spaargaren Quartet & Septet - Flow

CD-RECENSIE

Iman Spaargaren Quartet & Septet - Flow
bezetting: Iman Spaargaren tenorsaxofoon; Marzio Scholten en  Santeri Sulkunen gitaar; Cord Heineking contrabas; Klaas van Donkersgoed en Mark Coehoorn drums; Mark Alban Lotz,fluit; Gerard Kleijn trompet; Marike van Dijk altsaxofoon.
opgenomen: september, oktober 2010
release: 2011
label: eigen beheer
tracks: 7
tijd: 50:12
websites: www.imanspaargaren.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Wie van mooie melodieën in de jazz houdt, hoeft hier niet verder te lezen, maar kan meteen het album 'Flow' van Iman Spaargaren Quartet & Septet aanschaffen. Het zijn de belangrijkste, want sterkste elementen van een overigens gevarieerde plaat met bop, funk en ballads. Spaargaren heeft daarmee een troef in handen die een breed publiek zal aanspreken. Hieronder enige duiding bij elke track van de cd.


Ntjam Rosie – Elle

CD-RECENSIE                                                                                                         

Ntjam Rosie – Elle
bezetting: Ntjam Rosie zang; Alexander van Popta keyboard; Tuur Moens slagwerk en percussie; Ronald Snijders fluit; Esperanzah zang  en gasten als Nathan Allen, Alex Bofanti en Roël Calister          
opgenomen:  2010
release: 2011
label: Vision4talent
tracks: 11
tijd: 43.44
website: www.ntjamrosie.com                                          
door: Annemarie Janus


Zangeres Ntjam Rosie heeft als vocaliste en songwriter een enorme groei doorgemaakt. In 2010 won ze de Music Matters Award en mocht daarom een jaar ‘Music ambassador’ van Rotterdam zijn. Zij was te zien in vele tv-programma’s en was succesvol op North Sea Jazz 2011.


Jazzpromotor Willem 'Wodka' van Empel overleden

6 apr - De geestelijk vader van de Rotterdamse jazz Willem van Empel is op 81-jarige leeftijd overleden in een verpleeginstelling. Van Empel drukte onder de naam Willem Wodka in de tweede helft van de vorige eeuw zijn stempel op de Rotterdamse jazzscene. Hij was de drijvende kracht achter verschillende jazzclubs in de havenstad zoals Thelonius en de Sunship Jazzbunker. Ook haalde Van Empel grote jazzartiesten naar Rotterdam zoals Archie Shepp en Chet Baker.


Talking Cows – Almost Human

CD-RECENSIE

Talking Cows – Almost Human
bezetting: Frans Vermeerssen tenorsaxofoon; Robert Jan Vermeulen piano; Dion Nijland contrabas; Yonga Sun slagwerk
opgenomen: 3 en 4 juli 2011 in Studio Wijnbergen in Harlingen
release: 2012
label: Morvin Records
tracks: 10
tijd: 64.06
website: www.talkingcows.nl - www.morvinrecords.nl
door: Rinus van der HeijdenTalking Cows pretendeert een puur Nederlands jazzkwartet te zijn. Is dat natuurlijk ook, met vier Nederlandse uitvoerders binnen de gelederen. Ook de aanpak lijkt vaderlands: Talking Cows wil de grenzen verkennen van hetgeen de Nederlandse geïmproviseerde muziek in pakweg veertig jaar heeft opgeleverd.


Jim Marshall 'Father of Loud' overleden

5 apr - Jim Marshall, de oprichter van de fabrikant van gitaarversterkers Marshall, is op 88-jarige leeftijd overleden. Dat meldt het bedrijf vandaag op Facebook. Marshall was oorspronkelijk drumleraar voordat hij in de jaren zestig op verzoek gitaarversterkers ontwikkelde voor een meer specifiek geluid. Aanvankelijk voor gitaristen als Ritchie Blackmore en Pete Townshend. Het leverde hem de bijnaam 'The Father of Loud' op.


Lils Mackintosh – Lils 40 years on stage

CD-RECENSIE

Lils Mackintosh – Lils 40 years on stage
bezetting: Lils Mackintosh zang; Clous van Mechelen en Hans Dulfer tenorsaxofoon; George Konings gitaar; Cajan Witmer vleugel en Fender Rhodes; Harm Wijntjes contrabas; Kim Weemhoff slagwerk
opgenomen: 2011 in Sound Vision Studio’s Arnhem
release: 2012
label: SVS
tracks: 13
tijd: 44.05
website: www.lilsmackintosh.nl - www.soundvisionstudios.com 
door: Rinus van der Heijden


Lils Mackintosh zit veertig jaar in het vak en zoals dat wel vaker voorkomt, is daar een overzicht-cd van uitgekomen. Hoewel daarbij moet worden aangetekend dat de 56-jarige zangeres ongeveer de helft van die vier decennia, als jazzvocaliste de podia betrad. Zij begon ooit als zangeres in musicals en popbands, maar rond 1990 legde ze haar ziel in het vertolken van jazzmuziek.


North by North East wint Keep an Eye Jazz Award 2012

4 apr - North by North East heeft op 1 april in een overvol Bimhuis de Keep an Eye International Jazz Award 2012 gewonnen, een internationale ensemblecompetitie voor getalenteerde jazzstudenten. North by North East bestaat uit studenten van het Conservatorium van Amsterdam. Het evenement vond voor de vierde keer plaats.


Wim Verbei - Boom’s Blues

BOEKBESPREKING

Wim Verbei - Boom’s Blues; muziek, journalistiek en vriendschap in oorlogstijd
Uitgeverij In De Knipscheer
Verschenen: november 2011
Bindwijze: gebonden
Pagina’s: 283
Isbn 978-90-6265-667-7
website: www.indeknipscheer.com
door: Mischa Andriessen
Eerst maar een verzuchting, of eigenlijk twee; waarom verschijnen er in Nederland zo weinig boeken over jazz en blues? Waarom zo weinig die zo fraai uigegeven en gedegen gedocumenteerd zijn als deze studie van blueskenner en journalist Wim Verbei? Een studie trouwens, waarin de zorgvuldigheid van het feitenrelaas niets afdoet aan de leesbaarheid van het verhaal.


Mengeling oude en nieuwe jazz gaat aan publiek voorbij

CONCERTRECENSIE. JazzTown Tilburg, 013 Tilburg, 31 maart 2012
beeld: Gemma Kessels
door: Erno Elsinga

In Tilburg werd voor het tweede achtereenvolgende jaar JazzTown Tilburg gehouden. Een festival dat in de programmering beoogt liefhebbers van oude-stijljazz en moderne jazz bijeen te brengen. Met een beperkt budget werd op drie podia een avondvullend programma geboden, met als publiekstrekkers jazzzangeres Rita Reys (87), Dutch Swing College Band en saxofonist Hans Dulfer (71).


Trio Krijger met saxofonist Joris Posthumus, Rita Reys en de Tilburg Bigband tijdens de tweede editie van festival JazzTown Tilburg in 013.