CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Jubilerend dOek Festival pakt het groots aan

29 mrt - Het dOeK Festival viert dit jaar zijn tienjarig jubileum en pakt op zaterdag 21 en zondag 22 april uit met twee avonden in het Bimhuis, een Amsterdam Real Book fietstocht door veertig jaar geïmproviseerde muziek langs diverse podia, een interactieve klankinstallatie voor jong en oud en concerten op podia buiten Amsterdam. 
» Macy Gray naar Jazzin 'The Hague, volledig programma bekend

28 mrt - Vandaag maakte Jazzin 'The Hague het volledige affiche van de eerste editie van het festival openbaar. Onder meer Macy Gray en Oleta Adams zijn aan de line-up toegevoegd, evenals Eric Vloeimans Gatecrash, Randy Brecker, Lilian Vieira en Alain Clark. 
» Toch nieuw album Esbjörn Svensson Trio

28 mrt - Van het Esbjörn Svensson Trio verschijnt op 30 maart postuum een nieuw album. '301' bevat uniek en niet eerder uitgebracht materiaal dat opgenomen is tijdens de opnamesessies van het laatst verschenen album 'Leucocyte'. Pianist en naamgever van het trio Esbjörn Svensson overleed in 2008 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een duikongeluk. 
» Ook D’Angelo en George Benson naar North Sea Jazz

28 mrt - Vandaag maakte de organisatie van North Sea Jazz een nieuwe reeks namen bekend. Onder meer D'Angelo en George Benson komen naar Rotterdam, evenals Brad Mehldau Trio, Rudder, Monty Alexander, Rufus Wainwright, Rodrigo y Gabriela and C.U.B.A, Michael Kiwanuka en Ron Carter. 
» Paco de Lucia, Brad Mehldau naar Gent Jazz Festival

27 mrt - Het Gent Jazz Festival dat gehouden wordt van 5 tot en met 14 juli, maakte vandaag nieuwe namen bekend. Onder meer Paco de Lucia, Brad Mehldau Trio, The Bad Plus met Joshua Redman, Jim Hall & Scott Colley zijn aan het affiche toegevoegd. Eerder kondigde het festival al het Wayne Shorter Quartet aan en een 'special night' met Antony and the Johnsons en Metropole Orkest. 
» Tv-documentaire Eric Vloeimans vanavond bij NTR

27 mrt - In de reeks 'Het uur van de Wolf' wordt vanavond de documentaire 'Het fluisteren van Eric Vloeimans' uitgezonden. Regisseur Jan Louter belicht in zestig minuten de muziek van Vloeimans onder meer aan de hand van concertfragmenten en biedt een blik achter de schermen. Het programma van de NTR is vanaf 23.00 uur te zien op Nederland 2. 
» Saxofoniste Stephanie Francke wint Erasmus Jazz Prijs

26 mrt - De uit Zoutelande afkomstige saxofoniste Stephanie Francke heeft zondag de 17e editie van de Erasmus Jazz Prijs gewonnen. Francke nam het in de Doelen in Rotterdam op tegen drummer Niek de Bruijn en zanger Baer Traa en won zowel de jury- als de publieksprijs. De saxofoniste wint een geldbedrag van drieduizend euro. 
» JazzTown Tilburg klaar om los te barsten

22 mrt - Drie podia en evenzovele concertruimtes worden er zaterdag 31 maart ingeruimd in poppodium 013 in Tilburg. Daar vindt dan van 20.00 tot 02.00 uur JazzTown Tilburg plaats. De tweede editie van het festival tracht wederom oude en nieuwere jazz onder één paraplu samen te brengen. 
» Boek en Beatles-cd voor 65-jarige Eric Ineke

20 mrt - Slagwerker Eric Ineke wordt op 1 april 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt het boek 'The Ultimate Sideman' dat op 26 april gepresenteerd wordt in het Bimhuis tijdens een concert van The Eric Ineke JazzXpress met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Twee dagen later presenteert Ineke in Dordrecht ‘Lieb plays The Beatles’, dat uiteindelijk op album verschijnt met David Liebman. 
» Jazzstudenten strijden om Keep An Eye Jazz Award 2012

19 mrt - Deze maand organiseert het Conservatorium van Amsterdam voor de vierde keer de Keep An Eye Jazz Award, een internationale ensemblecompetitie voor getalenteerde jazzstudenten. De halve finales worden 22 en 29 maart gehouden in het Conservatorium, de finale vindt plaats op zondag 1 april in het Bimhuis. 
» Dino Saluzzi exclusief in Paradox Tilburg

16 mrt – Bandoneonlegende Dino Saluzzi komt op zaterdag 24 maart voor een exclusief concert naar muziekpodium Paradox in Tilburg. Het is het enige concert dat de Argentijn verzorgt in de Benelux. 
» Dox Records viert 15-jarig bestaan in Paradiso

15 mrt - Het Nederlandse label dat eigenlijk geen label is, Dox Records, bestaat 15 jaar en dat wordt op vrijdag 11 mei groots gevierd in Paradiso. Tijdens een Dox' Family Night treden artiesten die door Dox begeleid worden in verschillende samenstellingen op om de jubilaris in het zonnetje te zetten. Onder meer New Cool Collective, Wouter Hamel en Giovanca zijn van de partij. 
» Richard Bona naar Music Meeting Nijmegen

15 mrt - Richard Bona is een van de smaakmakers op het programma van het Nijmeegse Music Meeting. Tijdens de 28e editie van het festival dat gehouden wordt van 26 tot en met 28 mei treedt de jazzbassist en Grammy-winnaar op met Mandekan Cubano, een groep Cubaanse sterren. Ook de New Yorkse altsaxofoniste Lakecia Benjamin komt naar Nijmegen, zij treedt op met haar Soul Squad. 
» Rik Mol alias Ryan Ricks hit in België

12 mrt - Onder het pseudoniem Angelo nam Rik Mol in 2009 al eens een duet op met Frans Bauer, nu scoort de trompettist onder de naam Ryan Ricks een hit in België. Deze maand verscheen het gelijknamig debuutalbum van Ryan Ricks bij onze zuiderburen, meteen goed voor een nummer één notering. 
» Ook Jef Neve zoekt zijn heil in 'crowdfunding'

12 mrt - De Vlaamse pianist Jef Neve wil voor zijn nieuwe project 'Sons of The New World' een bijbehorende video maken. Voor het ophoesten van de productiekosten roept hij middels het nieuwe fenomeen 'crowdfunding' de hulp van het publiek in. Via een speciale site kunnen mensen tot 5 juni geld doneren om de benodigde 9000 euro bij elkaar te brengen. 
» I Compani met Diva's op Nederlandse tournee

9 mrt - Het Nijmeegse jazzensemble I Compani trekt komende weken met een nieuwe productie door Nederland: Diva’s . Samen met filmhistoricus Constant Hoogenbosch ging het ensemble op zoek naar prikkelende voorbeelden in honderd jaar filmgeschiedenis. Het resultaat is een voorstelling waarbij live muziek het commentaar geeft op beelden en teksten van filmdiva's die in de afgelopen eeuw een groot publiek in vervoering bracht. 
» Jazz010.com biedt overzicht jazzaanbod Rotterdam

9 mrt - Voor alle jazzconcerten, nieuwtjes en informatie omtrent jazz in Rotterdam kun je vanaf vandaag terecht op één plek: www.jazz010.com. De site bedient de jazz vertegenwoordigende podia in de havenstad zoals Lantaren Venster, de Doelen, Grounds, Dizzy, BIRD en Vagebond. Ook conservatorium Codarts heeft een plek verworven op het nieuwe Rotteramse platform. 
» C-mine Genk Jazz Festival heeft programma rond

6 mrt - Het jaarlijkse C-mine Genk Jazz Festival - ter hoogte van Maastricht - presenteert in april een gevarieerd programma met veel ruimte voor geïmproviseerde muziek uit eigen land alsmede enkele internationale grootheden zoals Tania Maria, Liz Wright, Fly Trio en Monty Alexander. Het jazzfestival wordt gehouden op 13 en 14 april in de voormalige mijngebouwen van Genk. 
» Antony & The Johnsons met Metropole op Holland Festival

5 mrt - De Engelse zanger Antony geeft met zijn band The Johnsons en het Metropole Orkest op 5 juni een concert in Het Concertgebouw. Het concert is onderdeel van de 65e editie van het Holland Festival dat gehouden wordt van 1 tot en met 28 juni in Amsterdam. De kaartverkoop voor het eenmalige concert van Antony start op donderdag 15 maart. 
» Altsaxofonist Kenny Garrett naar Paradox en Bimhuis

1 mrt - Deze maand is de Amerikaanse altsaxofonist Kenny Garrett tweemaal in Nederland te bewonderen. Het voormalig bandlid van de groepen van onder meer Miles Davis en Art Blakey speelt op 17 maart in de Paradox in Tilburg en op 18 maart in het Bimhuis te Amsterdam. Vandaag verscheen ook Garrett's nieuwe album 'Seeds From The Underground'. 
» Saxofonist James ’Red’ Holloway (84) overleden

1 mrt - In een verzorgingstehuis in Californië is zaterdag tenor- en altsaxofonist James 'Red' Holloway overleden. De saxofonist maakte naam in zowel de bebop, blues, souljazz als moderne jazz en speelde met grote namen zoals Dexter Gordon, B.B. King, Billie Holiday en Aretha Franklin. Holloway werd 84 jaar. 

Jazz met bladmuziek, ja het kan!

CONCERTRECENSIE. Tim Berne Snakeoil, Bimhuis Amsterdam, 28 maart 2012
beeld: Julia M. Free
door: Jan Jasper Tamboer

Jazz en bladmuziek, gaan die twee wel samen? Volgens sommige puristen is jazz ver te zoeken als geschreven noten dichtbij zijn. Maar er kan juist een enorm spanningsveld zijn tussen datgene wat op papier staat en het vrije spel. Vaak is het niet uit te maken waar het een ophoudt en het ander begint. In het Bimhuis zijn de blikken van de avant-gardistische altsaxofonist/componist Tim Berne en klarinettist Oscar Noriega voortdurend gericht op de vellen voor hun neus, toch lijkt hun spel volledig geïmproviseerd.


In het Bimhuis onderzochten Matt Mitchell, Tim Berne en Oscar Noriega de mogelijkheden van hun instrumenten.


The Kyteman Orchestra - The Kyteman Orchestra

CD-RECENSIE

The Kyteman Orchestra - The Kyteman Orchestra
bezetting: Colin Benders trompet, met strijkers en pauken
opgenomen: 2011
release: 30 maart 2012
label: Kytopia
tracks: 12
tijd: 63:22
websites: www.kyteman.nl
door: Jan Jasper Tamboer
Colin Benders als Kyteman verraste Nederland in 2009 met 'The Hermit Sessions'. De titelloze opvolger is een inhoudelijk al even onverwacht werkstuk, want het heeft een geheel ander gevoel dan het debuut. Hier niet voornamelijk hiphop en jazz, maar klassiek aandoende stukken met veel strijkers en koorzang.


Met een reisje naar Chicago komt het toch nog goed

CONCERTRECENSIE. Ray Anderson’s Pocket Brass Band. Paradox Tilburg, 28 maart 2012
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Een muzikale rondgang door Chicago, de geboortestad van Ray Anderson. Dat werd de tweede set van het concert dat de trombonist met zijn Pocket Brass Band gaf in Paradox. Het leverde een rijke luisterervaring op en maakte bovendien, dat de eerste set waarin het kwartet niet op gang leek te kunnen komen, snel was vergeten.


Lew Soloff, Ray Anderson en Matt Perrine speelden onder meer de zesdelige ‘Sweet Chicago Suite’ in Paradox.


Jubilerend dOek Festival pakt het groots aan

29 mrt - Het dOeK Festival viert dit jaar zijn tienjarig jubileum en pakt op zaterdag 21 en zondag 22 april uit met twee avonden in het Bimhuis, een Amsterdam Real Book fietstocht door veertig jaar geïmproviseerde muziek langs diverse podia, een interactieve klankinstallatie voor jong en oud en concerten op podia buiten Amsterdam.


Ingeborg Helder – Light Interchange

CD-RECENSIE 

Ingeborg Helder – Light Interchange
bezetting: Ingeborg Helder zang; Rob van Bavel piano; Wim Bronnenberg gitaar; Udo Pannekeet contrabas; Marcel Serierse drums
opgenomen: Studio 47, Enkhuizen
release: 2012
label: The Sand Records
tracks: 9
tijd: 41:25
website: www.ingeborghelder.com
door: Erno ElsingaPas afgestudeerd aan het Koninklijk Conservatorium in Den Haag, verdiepte Ingeborg Helder zich in de klank van Scandinavische- en Bulgaarse liederen. Het resultaat verwerkte ze in ‘Light Interchange’, het debuutalbum van de 23-jarige zangeres met uitsluitend eigen composities.


Macy Gray naar Jazzin 'The Hague, volledig programma bekend

28 mrt - Vandaag maakte Jazzin 'The Hague het volledige affiche van de eerste editie van het festival openbaar. Onder meer Macy Gray en Oleta Adams zijn aan de line-up toegevoegd, evenals Eric Vloeimans Gatecrash, Randy Brecker, Lilian Vieira en Alain Clark.


Toch nieuw album Esbjörn Svensson Trio

28 mrt - Van het Esbjörn Svensson Trio verschijnt op 30 maart postuum een nieuw album. '301' bevat uniek en niet eerder uitgebracht materiaal dat opgenomen is tijdens de opnamesessies van het laatst verschenen album 'Leucocyte'. Pianist en naamgever van het trio Esbjörn Svensson overleed in 2008 op 44-jarige leeftijd aan de gevolgen van een duikongeluk.


Gretchen Parlato’s verleidelijke vervoering

CONCERTRECENSIE. Gretchen Parlato, Bimhuis Amsterdam, 25 maart 2012
beeld: Jula Aimée
door: Kees Schreuders

In een goed gevuld Bimhuis verschijnt de frêle Gretchen Parlato op de bühne, met Taylor Eigsti aan piano en keyboard, Burniss Travis op bas en Kendrick Scott achter de drums. Snel wordt al duidelijk dat we niet met een vocaliste en haar begeleidingsband te maken hebben, maar met een inventief muzikaal kwartet. Waarbij Parlato’s delicaat, hees fluisterende stemgeluid onderdeel is van het instrumentarium en het samenspel.


Een muzikale meditatie met Gretchen Parlato en haar band in het Bimhuis.*


Ook D’Angelo en George Benson naar North Sea Jazz

28 mrt - Vandaag maakte de organisatie van North Sea Jazz een nieuwe reeks namen bekend. Onder meer D'Angelo en George Benson komen naar Rotterdam, evenals Brad Mehldau Trio, Rudder, Monty Alexander, Rufus Wainwright, Rodrigo y Gabriela and C.U.B.A, Michael Kiwanuka en Ron Carter.


Paco de Lucia, Brad Mehldau naar Gent Jazz Festival

27 mrt - Het Gent Jazz Festival dat gehouden wordt van 5 tot en met 14 juli, maakte vandaag nieuwe namen bekend. Onder meer Paco de Lucia, Brad Mehldau Trio, The Bad Plus met Joshua Redman, Jim Hall & Scott Colley zijn aan het affiche toegevoegd. Eerder kondigde het festival al het Wayne Shorter Quartet aan en een 'special night' met Antony and the Johnsons en Metropole Orkest.


Tv-documentaire Eric Vloeimans vanavond bij NTR

27 mrt - In de reeks 'Het uur van de Wolf' wordt vanavond de documentaire 'Het fluisteren van Eric Vloeimans' uitgezonden. Regisseur Jan Louter belicht in zestig minuten de muziek van Vloeimans onder meer aan de hand van concertfragmenten en biedt een blik achter de schermen. Het programma van de NTR is vanaf 23.00 uur te zien op Nederland 2.


Gedempte passie rond kermende hart van bandoneon

CONCERTRECENSIE. Trio Dino Saluzzi, Paradox Tilburg, 24 maart 2012
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Alleen al die woorden: “Ik ben mens, niet perfect.” Tegen het einde van zijn concert sprak bandoneonlegende Dino Saluzzi ze uit: zonder opsmuk, spontaan opborrelend uit het diepste van zijn binnenste, gemeend en even puur als zijn muziek. Een emotioneel moment, zoals er deze avond talloze waren.


Dino Saluzzi, broer Felix en Anja Lechner brachten in een uitverkocht Paradox muziek vol weemoed en gedempte passie.


Saxofoniste Stephanie Francke wint Erasmus Jazz Prijs

26 mrt - De uit Zoutelande afkomstige saxofoniste Stephanie Francke heeft zondag de 17e editie van de Erasmus Jazz Prijs gewonnen. Francke nam het in de Doelen in Rotterdam op tegen drummer Niek de Bruijn en zanger Baer Traa en won zowel de jury- als de publieksprijs. De saxofoniste wint een geldbedrag van drieduizend euro.


Dansorkest en improvisatiehofje, dát is Rudder

CONCERTRECENSIE. Rudder, Paradox Tilburg, 23 maart 2012
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

Het was het laatste concert van de voorjaarstournee door Europa, dat de Newyorkse groep Rudder in het Tilburgse Paradox verzorgde. Of dat de reden was dat het kwartet bovenal uitblonk in speelvreugde en daardoor een prachtig optreden gaf, is niet helemaal duidelijk. Hoeft ook niet, want het concept van de vier stemt sowieso tot optimisme en speelplezier.


Een ontketend Rudder in een uitverkocht Paradox, met Chris Cheek, Henry Hey en Tim Lefebvre.


Popheld Brad Mehldau blijkt toch jazzcat

CONCERTRECENSIE. Brad Mehldau Trio, Bimhuis Amsterdam, 22 maart 2012
beeld: Ger Koelemij
door: Jan Jasper Tamboer

Hij wisselde in het verleden al jazzstandards af met eigenzinnige uitvoeringen van nummers van Radiohead en Nirvana. Inmiddels lijkt pianist en componist Brad Mehldau zelf de status van popster te hebben bereikt.


Het Brad Mehldau Trio speelde in het Bimhuis veel werk van het nieuwe album 'Ode', met contrabassist Larry Granadier en slagwerker Jeff Ballard.*


JazzTown Tilburg klaar om los te barsten

22 mrt - Drie podia en evenzovele concertruimtes worden er zaterdag 31 maart ingeruimd in poppodium 013 in Tilburg. Daar vindt dan van 20.00 tot 02.00 uur JazzTown Tilburg plaats. De tweede editie van het festival tracht wederom oude en nieuwere jazz onder één paraplu samen te brengen.


Toots Thielemans – Yesterday & Today

CD-RECENSIE

Toots Thielemans – Yesterday & Today
bezetting: Toots Thielemans met Cal Tjader, Hank Jones, Zoot Sims, McCoy Tyner, Elvin Jones, Herbie Hancock, George Duke, Louis van Dijk, Shirley Horn, George Shearing en vele anderen.
opgenomen: 1946 - 2001
release: 2012
label: Out of the Blue/Universal Music
tracks: 38 (2 cd)
tijd: 72:00 (cd 1), 72:14 (cd 2)
website: www.tootsthielemans.com
door: Erno Elsinga


Toots Thielemans viert op 29 april zijn 90e verjaardag en dat zullen we – zeer terecht – weten. Naast een concertreeks van de mondharmonicavirtuoos tussen 30 april en 18 mei verschijnt er een huldeboek, is er in Brussel een overzichtstentoonstelling van zijn leven en carrière, wordt er een praline naar Toots vernoemd, en komt er onder de titel ’90 Years’ een nieuw album plus dvd uit van het Toots Thielemans European Quartet. Daarnaast verscheen dit dubbelalbum: ‘Yesterday & Today’ met veelal zeldzame opnamen vanaf 1946, die een overzicht bieden van de rijke muzikale carrière van Thielemans, samengesteld door Cees Schrama.


Bluesjargon virtuoos omzeild

CONCERTRECENSIE. ‘Out of the blues – celebrating the music of Oliver Nelson’ met Dick de Graaf, Arno Krijger en Pascal Vermeer. Porgy en Bess Terneuzen, 18 maart 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Mannen schijnen niet te kunnen multitasken, maar dat weerlegde Arno Krijger in Porgy en Bess overtuigend. Met de rechtervoet regelde hij het volume van zijn Hammondorgel terwijl zijn linkervoet, soms razendsnelle, baspartijen uit de pedalen toverde. Tegelijkertijd ontsproten akkoorden, melodieën en solo’s uit linker – en rechterhand. En vooruit, ook het hoofd bewoog ritmisch mee.


Trio Dick de Graaf, Arno Krijger, Pascal Vermeer werpt nieuw licht op het repertoire van Oliver Nelson.


Boek en Beatles-cd voor 65-jarige Eric Ineke

20 mrt - Slagwerker Eric Ineke wordt op 1 april 65 jaar. Ter gelegenheid daarvan verschijnt het boek 'The Ultimate Sideman' dat op 26 april gepresenteerd wordt in het Bimhuis tijdens een concert van The Eric Ineke JazzXpress met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Twee dagen later presenteert Ineke in Dordrecht ‘Lieb plays The Beatles’, dat uiteindelijk op album verschijnt met David Liebman.


Oerkracht in een lommerrijk notenbos

CONCERTRECENSIE. Kenny Garrett Quartet. Paradox Tilburg, 17 maart 2012
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Een overdonderende lakmoesproef. Zo kan het concert van het Kenny Garrett Quartet worden omschreven, dat deze avond bewees dat de muziek die als postbop wordt omschreven, door deze Amerikanen op een nieuw fundament is gehesen. Want postbop mag dan wel langzaamaan in de vergetelheid geraken, exponenten als Garrett c.s. maken overduidelijk dat deze vorm van hardbop, modale jazz, avantgarde en free jazz in ruime mate levensvatbaar is.


Een weergaloze Kenny Garrett, onder andere bijgestaan door pianist Vernell Brown en contrabassist Corcoran Holt, overdonderde het dik uitverkochte Paradox vanaf de eerste noot.


Jazzstudenten strijden om Keep An Eye Jazz Award 2012

19 mrt - Deze maand organiseert het Conservatorium van Amsterdam voor de vierde keer de Keep An Eye Jazz Award, een internationale ensemblecompetitie voor getalenteerde jazzstudenten. De halve finales worden 22 en 29 maart gehouden in het Conservatorium, de finale vindt plaats op zondag 1 april in het Bimhuis.


Allen Lowe - Blues and the Empirical Truth

CD-RECENSIE

Allen Lowe - Blues and the Empirical Truth
bezetting: Allen Lowe componist, arrangeur, altsax, c melody sax, tenorsax; Marc Ribot gitaar; Ray Suhy gitaar; Spike Spikes altsax;  Jessie Hautala bas; Chris Day bas; Derek Reynolds bas; Jake Millet elektronische drums; Matthew Shipp piano, farfisa orgel; Lewis Porter piano; Roswell Rudd trombone; Todd Hutchissen zang
opgenomen: oktober en december 2009
release: 2011
label: Music & Arts
tijd: 66.39 (cd1) 77.42 (cd2) 79.03 (cd3)
website: www.allenlowe.com - www.musicandarts.com
door: Mischa Andriessen


Saxofonist, componist en musicoloog Allen Lowe is in kleine kring bekend om de paar bijzondere platen die hij maakte en die een onweerlegbaar bewijs van Lowe’s eigenzinnigheid zijn. Daarnaast is hij de man achter de serie ‘Really the blues’, een reeks cd’s waarop aan de hand van zeldzame opnamen de geschiedenis van de blues vanaf 1893 in kaart wordt gebracht.


Dino Saluzzi exclusief in Paradox Tilburg

16 mrt – Bandoneonlegende Dino Saluzzi komt op zaterdag 24 maart voor een exclusief concert naar muziekpodium Paradox in Tilburg. Het is het enige concert dat de Argentijn verzorgt in de Benelux.


Dox Records viert 15-jarig bestaan in Paradiso

15 mrt - Het Nederlandse label dat eigenlijk geen label is, Dox Records, bestaat 15 jaar en dat wordt op vrijdag 11 mei groots gevierd in Paradiso. Tijdens een Dox' Family Night treden artiesten die door Dox begeleid worden in verschillende samenstellingen op om de jubilaris in het zonnetje te zetten. Onder meer New Cool Collective, Wouter Hamel en Giovanca zijn van de partij.


Richard Bona naar Music Meeting Nijmegen

15 mrt - Richard Bona is een van de smaakmakers op het programma van het Nijmeegse Music Meeting. Tijdens de 28e editie van het festival dat gehouden wordt van 26 tot en met 28 mei treedt de jazzbassist en Grammy-winnaar op met Mandekan Cubano, een groep Cubaanse sterren. Ook de New Yorkse altsaxofoniste Lakecia Benjamin komt naar Nijmegen, zij treedt op met haar Soul Squad.


Gerrie van der Klei – Lovers & Friends

CD-RECENSIE 

Gerrie van der Klei – Lovers & Friends
bezetting: Gerrie van der Klei zang en ukelele; Martien Oster en Peter Nieuwerf gitaar; Jasper Soffers piano en Hammondorgel; Rob van Kreeveld piano; Harry Emmery en Jan Voogd contrabas; Ferdinand Povel tenorsaxofoon; Jan Menu baritonsaxofoon; John Engels slagwerk
opgenomen: oktober en november 2011 in Wedgeview Studio in Woerdense Verlaat
release: 2012
label: O.A.P. Records
tracks: 14
tijd: 64.10
website: www.oaprecords.com
door: Rinus van der Heijden


In een persbericht bij de nieuwste cd van Gerrie van der Klei wordt zij omschreven als musicalactrice, cabaretière en jazzzangeres. In deze volgorde. Vreemd, want de vocaliste is – getuige deze ‘Lovers & Friends’ - toch vooral jazzuitvoerder. En dan ook nog een die je bij het beluisteren, diep in je ziel raakt.


Goudsmit/Kool/Lievestro/Schilders – Tepin

CD-RECENSIE

Goudsmit/Kool/Lievestro/Schilders – Tepin
bezetting: Anton Goudsmit gitaar; Ronald Kool Fender Rhodes, keyboards; Stefan Lievestro contrabas; Mark Schilders slagwerk
opgenomen: 25 juni 2011, Rotterdam
release: 2012
label: Alive! Modern Savior
tracks: 9
tijd: 57:11
website: www.alivemodernsavior.nl
door: Erno Elsinga‘Tepin’ is de eersteling van het nieuwe label Alive! Modern Savior, een initiatief van Rotterdammer Arjan Smeulders. Het concept van het label bestaat eruit muzikanten in een nieuwe bezetting bijeen te brengen voor een huiskamerconcert, met kersvers geschreven eigen materiaal. Met gitarist Anton Goudsmit, contrabassist Stefan Lievestro, Ronald Kool op Fender Rhodes en de jonge slagwerker Mark Schilders maakt het label een prima start.


Jason Moran’s ode aan Monk keurig en ’n tikkie curieus

CONCERTRECENSIE. Jason Moran - In my mind: Monk at Town Hall 1959, Muziekgebouw aan ‘t IJ i.s.m. het Bimhuis, 9 maart 2012
beeld: Jon Vachon
door: Kees Schreuders

Thelonious Monk werd in het begin van zijn carrière nauwelijks serieus genomen, totdat dit halverwege de  jaren vijftig zonder al teveel aanleiding ineens kenterde en hij als genie werd onthaald. Hij deed wat hij altijd al deed, creëerde zijn eigen muzikale universum met stride-speeltechnieken als basis en speelde korrelige, asynchrone, hinkstapimprovisaties en -composities.


Jason Moran koos voor een conceptuele aanpak met audio- en videofragmenten om Monk's Town Hall-concert te doen herleven.*


Rik Mol alias Ryan Ricks hit in België

12 mrt - Onder het pseudoniem Angelo nam Rik Mol in 2009 al eens een duet op met Frans Bauer, nu scoort de trompettist onder de naam Ryan Ricks een hit in België. Deze maand verscheen het gelijknamig debuutalbum van Ryan Ricks bij onze zuiderburen, meteen goed voor een nummer één notering.


Ook Jef Neve zoekt zijn heil in 'crowdfunding'

12 mrt - De Vlaamse pianist Jef Neve wil voor zijn nieuwe project 'Sons of The New World' een bijbehorende video maken. Voor het ophoesten van de productiekosten roept hij middels het nieuwe fenomeen 'crowdfunding' de hulp van het publiek in. Via een speciale site kunnen mensen tot 5 juni geld doneren om de benodigde 9000 euro bij elkaar te brengen.


Bite the Gnatze – Peeling of Slowly

CD-RECENSIE

Bite the Gnatze – Peeling of Slowly
bezetting: Joost Buis trombone, lapsteelgitaar; Michel Duijves (bas)klarinet, tinwhistle; Paul Pallesen gitaar, banjo, bouzouki; Frank van Bommel piano, vibrafoon, klokkenspel; Meinrad Kneer contrabas; Alan Purves slagwerk, percussie, squeekie toys. Gast: Jorrit Dijkstra altsaxofoon
opgenomen: 15 en 16 januari 2011, Power Studio Amsterdam
release: 2011
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 50:56
website: www.bitethegnatze.nl
door: Erno Elsinga


Het Amsterdamse jazz- en improvisatiecollectief Bite the Gnatze van bandleider en componist  Paul Pallesen bestaat inmiddels zestien jaar en timmert nog immer met dezelfde kern musici aan de weg. Getuige ‘Peeling of Slowly’ nog altijd met een bezielende intensiteit, waarbij vrije improvisatievormen luchtig wentelen in vreemdsoortige melodieën en harmonieën, toegedekt met humor en flair.


Lars Danielsson - Liberetto

CD-RECENSIE

Lars Danielsson - Liberetto
bezetting: Lars Danielsson bas, cello; Tigran Hamasyan piano; Arve Henriksen trompet; John Parricelli gitaar; Magnus Öström slagwerk
opgenomen: 2012
release: 2012
label: ACT/Challenge
tracks: 12
tijd: 54:40
websites: www.larsdanielsson.com  - www.actmusic.com
door: Koen GraatDe Zweedse bassist Lars Danielsson is vooral bekend als leider van zijn eigen kwartet met onder andere tenorsaxofonist Dave Liebman en pianist Bobo Stetson, hoewel hij zich de laatste jaren niet meer verbindt aan vaste bezettingen. Zo gooide hij in 2009 hoge ogen met ‘Tarantella’ waarop trompettist Mathias Eick een hoofdrol speelt.


I Compani met Diva's op Nederlandse tournee

9 mrt - Het Nijmeegse jazzensemble I Compani trekt komende weken met een nieuwe productie door Nederland: Diva’s . Samen met filmhistoricus Constant Hoogenbosch ging het ensemble op zoek naar prikkelende voorbeelden in honderd jaar filmgeschiedenis. Het resultaat is een voorstelling waarbij live muziek het commentaar geeft op beelden en teksten van filmdiva's die in de afgelopen eeuw een groot publiek in vervoering bracht.


Jazz010.com biedt overzicht jazzaanbod Rotterdam

9 mrt - Voor alle jazzconcerten, nieuwtjes en informatie omtrent jazz in Rotterdam kun je vanaf vandaag terecht op één plek: www.jazz010.com. De site bedient de jazz vertegenwoordigende podia in de havenstad zoals Lantaren Venster, de Doelen, Grounds, Dizzy, BIRD en Vagebond. Ook conservatorium Codarts heeft een plek verworven op het nieuwe Rotteramse platform.


IJ en Maas liggen bij Michael Moore heel dicht naast elkaar

Michael Moore Quartet/Quintet: Amsterdam/Rotterdam
CD-RECENSIES

Michael Moore Quartet - Amsterdam
bezetting: Michael Moore altsaxofoon, klarinetten; Harmen Fraanje piano; Clemens van der Feen contrabas; Michael Vatcher drums, percussie
opgenomen: 16 februari 2010
release: 2011
label: Ramboy Recordings
tracks: 12
tijd: 67:53
websites: www.ramboyrecordings.com
door: Jan Jasper Tamboer


Je moet een Amsterdammer maar niet vragen om een vergelijking te maken tussen Amsterdam en  Rotterdam, want chauvinisme is hem zelden vreemd. Doe je dat wel, dan mag het een verrassing heten als hij geen voorkeur uitspreekt. Op de beide nieuwe albums van Michael Moore met als titels de namen van de twee grootste steden van Nederland, laat de geboren Amerikaan zich louter begeleiden door zulke formidabele muzikanten dat een competitie zinloos is.


Olivier’s Army – Deal with Demons

CD-RECENSIE

Olivier’s Army – Deal with Demons
bezetting: Floris van der Klein zang, gitaar; Olivier Schutte gitaar, toetsen; Lodewijk Schutte drums; Dan Simon contrabas; Ruud Peper trompet; Martijn Vogten Rhodes, Wurlitzer, gitaar. Gasten: Eric Vloeimans trompet; Jeroen Vierdag contrabas; Jasper Blom basklarinet; Folkert Oosterbeek hammond; Leonie van der Klein zang.
opgenomen: 2008 – 2011, Ollie’s Golden Sound Palace, Warmond
release: 2012
label: eigen beheer
tracks: 10
tijd: 50:09
website: www.oliviersarmy.com
door: Erno Elsinga


Banden tussen pop en jazz worden steeds nauwer. Dat getuigt ook ‘Deal with Demons’, het tweede album sinds de oprichting in 2008 van Olivier’s Army, waarop pop- en jazzmusici hand in hand gaan. Het resultaat is alleszins luisterbaar; sfeermakers en improvisatoren tekenen voor atmosferische muziek waarbij de muzikale landschappen een vruchtbare bodem vormen voor de vocalen van Floris van der Klein.


C-mine Genk Jazz Festival heeft programma rond

6 mrt - Het jaarlijkse C-mine Genk Jazz Festival - ter hoogte van Maastricht - presenteert in april een gevarieerd programma met veel ruimte voor geïmproviseerde muziek uit eigen land alsmede enkele internationale grootheden zoals Tania Maria, Liz Wright, Fly Trio en Monty Alexander. Het jazzfestival wordt gehouden op 13 en 14 april in de voormalige mijngebouwen van Genk.


Antony & The Johnsons met Metropole op Holland Festival

5 mrt - De Engelse zanger Antony geeft met zijn band The Johnsons en het Metropole Orkest op 5 juni een concert in Het Concertgebouw. Het concert is onderdeel van de 65e editie van het Holland Festival dat gehouden wordt van 1 tot en met 28 juni in Amsterdam. De kaartverkoop voor het eenmalige concert van Antony start op donderdag 15 maart.


Kepera Trio & Yoram Lachish – Levantasy

CD-RECENSIE

Kepera Trio & Yoram Lachish – Levantasy
bezetting: Yoram Lachish hobo, Engelse hoorn, zurna, shehnai; Rembrandt Frerichs vleugel, shrutibox; Tony Overwater contrabas; Vinsent Planjer slagwerk, tomba
opgenomen: 2009 in Dudok Studio Amsterdam
release: 2012
label: Kepera Records/Challenge
tracks: 12
tijd: 64.16
website: www.levantasy.com - www.challengerecords.nl
door: Rinus van der Heijden


Het Kepera Trio bestond al. Gevormd door Rembrandt Frerichs, Tony Overwater en Vinsent Planjer beijverde het zich om muziek uit het Midden-Oosten - in het bijzonder die uit Arabische en Perzische culturen - meer bekendheid te geven. Individueel hadden de drie musici al banden met deze contreien; Rembrandt Frerichs bijvoorbeeld leefde en werkte als bijna-volwassene een paar jaar in Cairo.


Groene blaadjes bij Young VIPs Tournee

CONCERTRECENSIE. Iman Spaargaren Quartet / Cactus Truck, Première Young VIPs Tournee, Bimhuis Amsterdam, 1 maart 2012
beeld: Michael Amama
door: Jan Jasper Tamboer

De bezetting van beide bands is precies dezelfde. Hun voormannen zijn beiden uitverkoren voor de Young VIPs tournee 2012, die jaarlijks georganiseerd wordt door de  Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia, in samenwerking met Muziekcentrum Nederland. Hier houdt de gelijkenis op.


Cactus Truck met saxofonist John Dikeman (l) en het Iman Spaargaren Quartet (r) openden de Young VIPs Tournee 2012 in het hoofdstedelijke Bimhuis.


Ramón Valle – Flashes from Holland

CD-RECENSIE 

Ramón Valle – Flashes from Holland
bezetting: Ramón Valle piano; Omar Rodriguez Calvo contrabas; Owen Hart jr.  slagwerk. Gast Jesse van Ruller gitaar
opgenomen: 25 en 26 oktober 2011 in Power Sound Studio Amsterdam
release: 2012
label: RVS Music
tracks: 9
tijd: 60.54
website: www.ramonvalle.nl 
door: Rinus van der HeijdenDe Cubaanse pianist Ramón Valle verblijft sinds 1998 in Europa en het grootste deel van die periode in Nederland. Dat hij het daar naar zijn zin heeft en in het bijzonder in Amsterdam, mag blijken uit deze nieuwste cd van hem: ‘Flashes from Holland’. Ramón Valle maakt er een muzikale rondreis op door Amsterdam dat hij doorgaans per fiets doorkruist. Het openingsstuk op de cd, ‘A Cuban Lost’, refereert daar aan: hoe de Cubaan  in zijn eerste jaren in de hoofdstad zonder stadsplattegrond zijn weg trachtte te vinden.


Altsaxofonist Kenny Garrett naar Paradox en Bimhuis

1 mrt - Deze maand is de Amerikaanse altsaxofonist Kenny Garrett tweemaal in Nederland te bewonderen. Het voormalig bandlid van de groepen van onder meer Miles Davis en Art Blakey speelt op 17 maart in de Paradox in Tilburg en op 18 maart in het Bimhuis te Amsterdam. Vandaag verscheen ook Garrett's nieuwe album 'Seeds From The Underground'.


Saxofonist James ’Red’ Holloway (84) overleden

1 mrt - In een verzorgingstehuis in Californië is zaterdag tenor- en altsaxofonist James 'Red' Holloway overleden. De saxofonist maakte naam in zowel de bebop, blues, souljazz als moderne jazz en speelde met grote namen zoals Dexter Gordon, B.B. King, Billie Holiday en Aretha Franklin. Holloway werd 84 jaar.