CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Antony en Wayne Shorter-hommage op Gent Jazz Festival

28 feb - Antony is de verrassende publiekstrekker van het Gent Jazz Festival, editie 2012. De zanger met de typerende falsetstem treedt op met zijn band The Johnsons aangevuld door het Metropole Orkest. Voor Wayne Shorter is een complete festivalavond vrijgemaakt; op zaterdag 7 juli speelt de jazzlegende met zijn kwartet en staat het overige programma volledig in het teken van de muziek van de saxofonist, met onder meer het  Joe Lovano & Dave Douglas Quintet. 
» Jazzin' The Hague maakt eerste namen bekend

28 feb - Niet alleen North Sea Jazz maakte vandaag een deel van zijn programma bekend, ook Jazzin' The Hague deed dat. Tijdens de eerste editie van het festival dat gehouden wordt op 1 en 2 juni in het World Forum is Roy Hargrove benoemd tot Artist in Residence en komen onder meer Kurt Rosenwinkel Standards Trio, Barry Harris, Roberta Gambarini en New Cool Collective Big Band naar Den Haag. De kaartverkoop is vandaag gestart. 
» North Sea Jazz 2012 maakt eerste namen bekend

28 feb - Onder meer Van Morrison, Wayne Shorter, McCoy Tyner Trio met Ravi Coltrane, Hiromi, Pat Metheny en The Kyteman Orchestra komen naar North Sea Jazz 2012. Dat maakte festivaldirecteur Jan Willem Luyken vanmorgen bekend. De kaartverkoop voor het festival dat gehouden wordt op 6, 7 en 8 juli start op donderdag 1 maart. Eind april wordt het volledige programma bekendgemaakt. 
» Monsieur Dubois stopt ermee

27 feb - 'Het verhaal is verteld, de creatieve fles is leeggedronken.' Zo luidt de verklaring van de Rotterdamse formatie Monsieur Dubois dat vandaag liet weten definitief de stekker uit de band te trekken. Na ruim twaalf jaar, een handvol albums en ep's en honderden optredens in binnen- en buitenland vindt de formatie met onder meer Bart Wirtz en Daniel Nösig in de gelederen, dat het mooi is geweest. 
» Iman Spaargaren en John Dikeman starten Young VIPs Tournee 2012

27 feb - In Bimhuis te Amsterdam gaat op 1 maart de Youg VIPs Tournee 2012 van start met in de hoofdrollen het Iman Spaargaren Quartet en de formatie John Dikeman & Cactus Truck. Daarna trekt de jaarlijkse jazztournee voor 'buitengewoon talent met hoogwaardig eigen repertoire' langs toonaangevende Nederlands jazzpodia. 
» Belgische filmmuziek The Artist wint Oscar

27 feb - De stomme film The Artist van regisseur Michel Hazanavicius heeft vannacht in Los Angeles vijf Oscars gewonnen waaronder die voor beste muziek. Daarmee vallen ook Belgische musici in de prijzen want de door Ludovic Bource gecomponeerde filmmuziek werd uitgevoerd door het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en de Vlaamse pianist Jef Neve. 
» 'Nina Simone (a)live' op 10 mei in première in MC

22 feb - De nieuwe MC theatervoorstelling 'Nina Simone (a)live' gaat op 10 mei in première in het MC Theater in Amsterdam. In de voorstelling, geïnspireerd op het leven van de Amerikaanse jazzangeres, gaan de makers op zoek naar Nina en de Nina in henzelf. Rollen zijn er onder meer voor Sabrina Starke en Hans Dagelet. 
» Diana Krall in najaar naar Nederland

21 feb - Na Norah Jones (28 mei in Carré) komt ook Diana Krall naar Nederland. De Canadese zangeres en pianiste geeft in het najaar twee concerten, op 2 november in Carré en op 7 november in Muziekgebouw Eindhoven. De voorverkoop start vrijdag 24 februari. 
» Eerste namen November Music 2012 bekend

20 feb - Festival November Music in Den Bosch heeft de eerste namen bekendgemaakt. Zo treden pianist Harmen Fraanje en de Italiaanse trompettist Enrico Rava voor het eerst samen op. Daarnaast is saxofonist Colin Stetson te zien, net als de groep Octurn die een samenwerking aan gaat met zes Tibetaanse monniken. Bigband Tetzepi treedt op met klarinettist Louis Sclavis en ensemble AskoISchönberg voert 'Music for 18 Musicians' van Steve Reich uit. 
» Toots Thielemans viert 90e verjaardag met concertreeks

15 feb - Jazzicoon Toots Thielemans wordt op 29 april 90 jaar. De Belgische mondharmonicaspeler viert dat gegeven in eigen land met acht concerten, waarbij ook contrabassist Hein van de Geyn acte de presence geeft. Eveneens verschijnt er een dubbelalbum op cd en vinyl met niet eerder uitgebracht materiaal van Thielemans, geproduceerd door Cees Schrama. 
» Candy Dulfer naar Goois Jazz Festival

14 feb - Met Candy Dulfer, Ruben Hein en Ntjam Rosie prominent op het affiche wordt op 10 maart in theater Spant! in Bussum de 29e editie van het Goois Jazz Festival gehouden. Gesponsord door de Rabobank treden veertien muziekensembles op de zaterdagavond aan. De opbrengst van het festival wordt geschonken aan goede doelen. 
» ‘Amersfoort krijgt meest gevarieerde jazzfestival ooit’

13 feb - Nu het Amersfoort Jazzfestival samengaat met het Global Village Festival, belooft de 33e editie van het gratis festival een van de veelzijdigste te worden in zijn bestaan. Onder meer Candy Dulfer, Rita Reys, Ploctones, Bruut! & Sabrina Starke en Ntjam Rosie komen van 10 tot en met 13 mei naar de Amersfoortse binnenstad. 
» Grammy Award voor The Mosaic Project

13 feb - Het album The Mosaic Project van Terri Lyne Carrington heeft vannacht een Grammy Award gewonnen in de categorie 'Best Jazz Vocal Album'. Aan het project werkten eenentwintig vrouwelijke musici mee, waaronder Tineke Postma. De Grammy's werden vannacht in Los Angeles voor de 54e keer uitgereikt. Grote winnaar was Adele, de zangeres won zes Grammy Awards. 
» Dood Whitney Houston overschaduwt Grammy's

12 feb - In een hotelkamer in Los Angeles is vannacht zangeres Whitney Houston overleden. De Amerikaanse was in L.A. om de uitreiking van de 54e Grammy Awards bij te wonen. Het is nog onbekend waaraan de 48-jarige Houston is overleden. 
» Haagse Pro Jazz presenteert serie akoestische concerten

10 feb - De nog jonge stichting Pro Jazz uit Den Haag organiseert vanaf maart in samenwerking met het Koorenhuis een miniserie van in totaal drie duo-concerten onder de noemer Acoustic Jazz Nights. Jeroen van Vliet en Mete Erker openen de reeks op woensdag 14 maart. 
» Nieuwe jazzserie in Vredenburg Utrecht

10 feb - Stukje bij beetje keert de jazz, na de sluiting van SJU Jazzpodium, terug naar Utrecht. Onder de noemer Sunny Afternoon Jazz start Vredenburg Leeuwenberg een nieuwe jazzserie waarin Nederlandse jazzmusici acte de présence geven. De aftrap is op zondag 12 februari. Gastheer Hans Mantel presenteert dan het trio Benjamin Herman, Ernst Glerum en Daniel von Piekartz. 
» Norah Jones in mei naar Carré

8 feb - De Amerikaanse zangeres Norah Jones geeft op maandag 28 mei een concert in Carré te Amsterdam. Van Jones, dochter van sitarspeler Ravi Shankar, verschijnt een maand eerder haar nieuwe album 'Little Broken Hearts'. De zangeres was in 2010 voor het laatst in Nederland te zien tijdens het North Sea Jazz Festival. 
» ICP zoekt kopers voor 50-delige cd-box

6 feb - Het Nederlandse Instant Composers Pool bestaat 45 jaar. Reden voor een speciale jubileumuitgave. Het orkest met onder meer Mischa Mengelberg, Han Bennink, Ernst Glerum, Michael Moore en Wolter Wierbos is van zins een 50-delige cd-box uit te brengen, aangevuld met drie dvd's en een fotoboek van Pieter Boersma. Als op voorhand driehonderd boxen worden verkocht, wordt er met de productie gestart. 
» Paul McCartney maakt jazzalbum, beluister hem hier

2 feb - Het componistenduo Paul McCartney en John Lennon behoort tot de meest succesvolle componisten uit de popgeschiedenis. De voormalige leden van The Beatles scoorden in de jaren zestig talloze wereldhits die heden ten dage steeds vaker hun weg vinden in het repertoire van jazzmusici. Deze maand brengt de inmiddels 69-jarige McCartney een jazzalbum op de markt, getiteld 'Kisses on the Bottom'. 
» Dianne Reeves naar Jazz Maastricht Masters

1 feb - Viervoudig Grammy winnares Dianne Reeves en pianist Enrico Pieranunzi zijn de hoofdgasten van Jazz Maastricht Masters 2012. Het eendaagse festival op 23 maart biedt plek aan artiesten uit de wereldtop en aan verrassende, onbekende vernieuwers uit de Euregio en wordt voor de tiende keer gehouden. 

Hoornist Morris Kliphuis maakt wel de stap naar improvisatie

CONCERTRECENSIE. Kapok, Porgy en Bess Terneuzen, 26 februari 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Jazzhoornisten zijn dun gezaaid. De jonge Morris Kliphuis is een uitzondering op de regel en maakte van improvisatie op de hoorn zijn specialiteit. Recent kwam van zijn trio Kapok het album ‘Flatlands’ uit. Daarop staat zowel ingetogen als energieke jazz met een eigen draai. Deze dag speelde Kapok in Porgy en Bess in Terneuzen.


Trio Kapok presenteerde zijn debuutalbum Flatlands in Zeeland, met Morris Kliphuis, Remco Menting en Timon Koomen.


Antony en Wayne Shorter-hommage op Gent Jazz Festival

28 feb - Antony is de verrassende publiekstrekker van het Gent Jazz Festival, editie 2012. De zanger met de typerende falsetstem treedt op met zijn band The Johnsons aangevuld door het Metropole Orkest. Voor Wayne Shorter is een complete festivalavond vrijgemaakt; op zaterdag 7 juli speelt de jazzlegende met zijn kwartet en staat het overige programma volledig in het teken van de muziek van de saxofonist, met onder meer het  Joe Lovano & Dave Douglas Quintet.


Jazzin' The Hague maakt eerste namen bekend

28 feb - Niet alleen North Sea Jazz maakte vandaag een deel van zijn programma bekend, ook Jazzin' The Hague deed dat. Tijdens de eerste editie van het festival dat gehouden wordt op 1 en 2 juni in het World Forum is Roy Hargrove benoemd tot Artist in Residence en komen onder meer Kurt Rosenwinkel Standards Trio, Barry Harris, Roberta Gambarini en New Cool Collective Big Band naar Den Haag. De kaartverkoop is vandaag gestart.


North Sea Jazz 2012 maakt eerste namen bekend

28 feb - Onder meer Van Morrison, Wayne Shorter, McCoy Tyner Trio met Ravi Coltrane, Hiromi, Pat Metheny en The Kyteman Orchestra komen naar North Sea Jazz 2012. Dat maakte festivaldirecteur Jan Willem Luyken vanmorgen bekend. De kaartverkoop voor het festival dat gehouden wordt op 6, 7 en 8 juli start op donderdag 1 maart. Eind april wordt het volledige programma bekendgemaakt.


Hardbop verliest bij The Cookers nooit zeggingskracht

CONCERTRECENSIE. The Cookers. Bimhuis Amsterdam, 25 februari 2012.
beeld: Vera Mennens
door: Tim Sprangers

Als haakse reactie op de relaxte cooljazz kon je met hardbop (ontstaan midden jaren vijftig van de vorige eeuw) opstaan uit de stoelen en schudden met die heupen. Minder intellectueel en virtuoos dan de eveneens swingende bebop en meer gericht op (rhythm &) blues. Een stuk toegankelijker dus, aanraakbaar, herkenbaar en al snel immens populair. Drummer Art Blakey mag gerust gezien worden als de grondlegger van de hardbop. Met zijn Jazz Messengers maakte hij de vetste jazzplaten.


The Cookers, met onder andere contrabassist Cecil McBee en altsaxofonist Craig Handy (r), sloten hun Europese tournee af in het Bimhuis.


Monsieur Dubois stopt ermee

27 feb - 'Het verhaal is verteld, de creatieve fles is leeggedronken.' Zo luidt de verklaring van de Rotterdamse formatie Monsieur Dubois dat vandaag liet weten definitief de stekker uit de band te trekken. Na ruim twaalf jaar, een handvol albums en ep's en honderden optredens in binnen- en buitenland vindt de formatie met onder meer Bart Wirtz en Daniel Nösig in de gelederen, dat het mooi is geweest.


Iman Spaargaren en John Dikeman starten Young VIPs Tournee 2012

27 feb - In Bimhuis te Amsterdam gaat op 1 maart de Youg VIPs Tournee 2012 van start met in de hoofdrollen het Iman Spaargaren Quartet en de formatie John Dikeman & Cactus Truck. Daarna trekt de jaarlijkse jazztournee voor 'buitengewoon talent met hoogwaardig eigen repertoire' langs toonaangevende Nederlands jazzpodia.


Belgische filmmuziek The Artist wint Oscar

27 feb - De stomme film The Artist van regisseur Michel Hazanavicius heeft vannacht in Los Angeles vijf Oscars gewonnen waaronder die voor beste muziek. Daarmee vallen ook Belgische musici in de prijzen want de door Ludovic Bource gecomponeerde filmmuziek werd uitgevoerd door het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en de Vlaamse pianist Jef Neve.


Nieuwe schippers op het Verdronken Land van de Modale Jazz

CONCERTRECENSIE. Yuri Honing Acoustic Quartet. Paradox Tilburg, 24 februari 2012
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Eén milliseconde. Die was nodig om zeker te weten dat het concert van het Yuri Honing Acoustic Quartet een bijzondere gebeurtenis zou worden. Voor die milliseconde tekende de leider zelf met de eerste fractie van een noot uit zijn tenorsaxofoon. Waarmee hij een kort intro inzette en dat onverklaarbaar mooie tenorgeluid van hem losliet op een nagenoeg uitverkocht Paradox. De toon was gezet en dat was heel fijn, want ‘toon’ is het belangrijkste onderdeel als je de akoestische jazz aan een onderzoek wilt onderwerpen.


Het Yuri Honing Acoustic Quartet presenteerde zijn nieuwste cd 'True' in een nagenoeg uitverkocht Paradox.


Bruut!

CD-RECENSIE

Bruut!
bezetting: Maarten Hogenhuis altsaxofoon, Folkert Oosterbeek hammondorgel, Thomas Rolff contrabas, Felix Schlarmann drums.
opgenomen: 2011
release: 2012
label: Dox Records
tracks: 13
tijd: 47:07
website: www.bruutmusic.com - www.doxrecords.com
door: Erno ElsingaWie het debuutalbum van Bruut! beluistert zal snel de link leggen met New Cool Collective. Opzwepende, hitsige jazz met een nostalgische ondertoon, met in de hoofdrollen een groovend hammondorgel en een snerpende altsax, welig tierend op de kolkende ritmesectie. Een nieuwe festivalband is geboren.


Uitbundig feest onder onweerswolken in Brugge

CONCERTRECENSIE. W.E.R.F. Labelnight. Brugge Concertgebouw, België, 18 februari 2012.
beeld: Jos L. Knaepen
door: Georges Tonla Briquet

Negen concerten, vijf gloednieuwe cd-releases en een uitverkocht Concertgebouw. Alle elementen waren aanwezig om een uitbundig feest op te bouwen ter gelegenheid van het Belgische W.E.R.F.-label. Dat gebeurde dan ook in Brugge. Zij het met een domper op de vreugde door een negatief preadvies van de commissie Kunstencentra voor de subsidietoekenning periode 2013 - 2016.


Velen uit de Belgische jazzscene traden aan tijdens de W.E.R.F Labelnight, zoals Jeroen van Herzeele, Kris Defoort en Tutu Puoane.


'Nina Simone (a)live' op 10 mei in première in MC

22 feb - De nieuwe MC theatervoorstelling 'Nina Simone (a)live' gaat op 10 mei in première in het MC Theater in Amsterdam. In de voorstelling, geïnspireerd op het leven van de Amerikaanse jazzangeres, gaan de makers op zoek naar Nina en de Nina in henzelf. Rollen zijn er onder meer voor Sabrina Starke en Hans Dagelet.


Tyshawn Sorey - Oblique – 1

CD-RECENSIE

Tyshawn Sorey - Oblique – 1
bezetting: Tyshawn Sorey drums; Loren Stillman altsaxofoon; Todd Neufeld gitaar; John Escreet toetsen; Chris Tordini bas
opgenomen: 5 juni 2011
release: 27 september 2011
label: Pi Recordings
tracks: 10
tijd: 76:35
websites: www.tyshawnsorey.net - www.pirecordings.com
myspace: www.myspace.com/tyshawnsorey/music
door: Jan Jasper Tamboer


Wie denkt dat een slagwerker alleen verstand heeft van ritme, ziet zijn ongelijk bevestigd door de Newyorkse drummer Tyshawn Sorey. Op diens album 'Oblique - 1' zijn alle composities van eigen hand. Hij schreef die zeker niet voor louter trommels en cymbalen. Het is echter niet voor te stellen dat die muziek helemaal uitgeschreven is, er wordt in een aantal stukken volop ruimte ingevuld door improvisatie.


Diana Krall in najaar naar Nederland

21 feb - Na Norah Jones (28 mei in Carré) komt ook Diana Krall naar Nederland. De Canadese zangeres en pianiste geeft in het najaar twee concerten, op 2 november in Carré en op 7 november in Muziekgebouw Eindhoven. De voorverkoop start vrijdag 24 februari.


Eerste namen November Music 2012 bekend

20 feb - Festival November Music in Den Bosch heeft de eerste namen bekendgemaakt. Zo treden pianist Harmen Fraanje en de Italiaanse trompettist Enrico Rava voor het eerst samen op. Daarnaast is saxofonist Colin Stetson te zien, net als de groep Octurn die een samenwerking aan gaat met zes Tibetaanse monniken. Bigband Tetzepi treedt op met klarinettist Louis Sclavis en ensemble AskoISchönberg voert 'Music for 18 Musicians' van Steve Reich uit.


Marc Copland & John Abercrombie – Speak To Me

CD-RECENSIE

Marc Copland & John Abercrombie – Speak To Me
bezetting: Marc Copland piano; John Abercrombie gitaar
opgenomen: 14 en 15 maart 2011 in Pirouet Studio Munchen (D)
release: 2011
label: Pirouet Records
tracks: 10
tijd: 58.26
website: marccopland.com- johnabercrombie.com - pirouet.com
door: Rinus van der Heijden
Pianist Marc Copland en gitarist John Abercrombie kennen elkaar al ruim veertig jaar, maar nog nooit hadden ze samen een plaat opgenomen. Daar kwam vorig jaar maart verandering in, toen ze als duo de studio ingingen en er twee dagen later uitkwamen met tien geregistreerde stukken. De meeste van beider hand, maar ook werk van Ornette Coleman (‘Blues Connotation’), Ralph Rainger en Cy Coleman.


Verbeeldingskracht en sprankeling bij nieuwe composities Martin Fondse

CONCERTRECENSIE. Martin Fondse & Starvinsky Orkestar met ‘Homelands’. Bimhuis Amsterdam, 16 februari 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Jan Jasper Tamboer

Hij had de teugels strak in handen, deze avond in het Bimhuis. Bandleider Martin Fondse liet zijn Starvinsky Orkestar schitteren, maar eigen interpretaties van de individuele bandleden bleven beperkt. De balans tussen compositie en eigen invulling viel zodoende uit in het voordeel van het geschreven werk.


'Homelands', het nieuwe programma van Martin Fondse en Starvinsky Orkestar, beleefde zijn première in het Bimhuis.


Jazz is tegenwoordig een ruim begrip

CONCERTRECENSIE. Puma, Bimhuis Amsterdam, 15 februari 2012
beeld: Michael Amama
door Jan Jasper Tamboer

“Moet je oordopjes hebben?” Personeel van het Bimhuis heeft een doosje met de gehoorbescherming klaar staan. “Het is heel hard.” Er geldt nóg een waarschuwing, die aan de deur van de concertzaal is opgehangen: 'Tijdens het concert zal er gebruik worden gemaakt van een stroboscoop.' En dan blijft nog onvermeld dat er gedurende de avond ondoorzichtige rookgordijnen worden opgetrokken.


De eclectische Noorse band Puma in een mistig Bimhuis: Øystein Moen, Stian Westerhus en Gard Nilssen.


Kapok – Flatlands

CD-RECENSIE

Kapok – Flatlands
bezetting: Morris Kliphuis hoorn, flugelhoorn, tuba, arrangementen. Timon Koomen gitaar. Remco Menting drums, piano. Gasten: Ernst Glerum contrabas. Joshua Samson percussie. Marc Constandse bandoneon. Het Regazze Kwartet.
opgenomen: Studio Kytopia Utrecht
release: 2012
label: Kytopia/Rough Trade
tracks: 10
tijd: 42:55
website: www.kapokmusic.com - www.morriskliphuis.nl
door: Erno Elsinga


Verontrustend goed, dit debuutalbum van Kapok uit de stal van het jonge Utrechtse label Kytopia. Een energieke mix van jazz, rock en improvisatie in een ongewone triobezetting leidt tot een eigenaardige synergie, die moeiteloos de aandacht van de avontuurlijke luisteraar opeist.


Dick de Graaf/Pascal Vermeer/Arno Krijger – Out of the Blues

CD-RECENSIE

Dick de Graaf/Pascal Vermeer/Arno Krijger – Out of the Blues
Celebrating the music of Oliver Nelson

bezetting: Dick de Graaf tenor- en sopraansaxofoon; Arno Krijger Hammondorgel; Pascal Vermeer slagwerk
opgenomen: mei/juni 2011 in E-Studio Weesp
release: 2012
label: Soundroots Records
tracks: 10
tijd: 64.05
wesbite: dickdegraaf.com - pascalvermeer.nl - arnokrijger.nl
door: Rinus van der Heijden


Omdat zijn muziek zo was gedrenkt in blues. En omdat het een uitdaging is – kan zijn – om muziek die is geschreven voor grote bezetting, terug te brengen tot die in triovorm. En omdat veel van zijn composities monumenten zijn in de moderne jazz. Redenen voor het trio Dick de Graaf/Arno Krijger/Pascal Vermeer de Amerikaanse saxofonist en componist Oliver Nelson in het zonnetje te zetten. En daarom kwam er deze cd ‘Out of the Blues’, die deze week in de winkels ligt.


Toots Thielemans viert 90e verjaardag met concertreeks

15 feb - Jazzicoon Toots Thielemans wordt op 29 april 90 jaar. De Belgische mondharmonicaspeler viert dat gegeven in eigen land met acht concerten, waarbij ook contrabassist Hein van de Geyn acte de presence geeft. Eveneens verschijnt er een dubbelalbum op cd en vinyl met niet eerder uitgebracht materiaal van Thielemans, geproduceerd door Cees Schrama.


Candy Dulfer naar Goois Jazz Festival

14 feb - Met Candy Dulfer, Ruben Hein en Ntjam Rosie prominent op het affiche wordt op 10 maart in theater Spant! in Bussum de 29e editie van het Goois Jazz Festival gehouden. Gesponsord door de Rabobank treden veertien muziekensembles op de zaterdagavond aan. De opbrengst van het festival wordt geschonken aan goede doelen.


‘Dat was weer een fijn gesprek’

CONCERTRECENSIE. Eric Vloeimans & Minsarah, Bimhuis Amsterdam, 9 februari 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

‘Dat was weer een fijn gesprek’, glimlacht trompettist Eric Vloeimans na een inderdaad mooie gedachte-uitwisseling. Het is de muzikale interactie die centraal staat in zijn ontmoeting met Minsarah, een internationaal pianotrio, dat bekend staat als de jonge begeleiders van altsaxheld Lee Konitz. Vloeimans kent pianist Florian Weber goed. Ze maakten afgelopen jaar samen een fraaie duoplaat, opgenomen in het Concertgebouw in Amsterdam. Drummer en bassist zijn hem minder bekend en daarom is het aftasten, eens kijken hoe diep de te bespreken onderwerpen gaan.


In het Bimhuis gaf Eric Vloeimans een concert met pianotrio Minsarah, met daarin slagwerker Ziv Ravitz en pianist Florian Weber.


‘Amersfoort krijgt meest gevarieerde jazzfestival ooit’

13 feb - Nu het Amersfoort Jazzfestival samengaat met het Global Village Festival, belooft de 33e editie van het gratis festival een van de veelzijdigste te worden in zijn bestaan. Onder meer Candy Dulfer, Rita Reys, Ploctones, Bruut! & Sabrina Starke en Ntjam Rosie komen van 10 tot en met 13 mei naar de Amersfoortse binnenstad.


Special Delivery – Live at LantarenVenster

DVD-RECENSIE 

Special Delivery – Live at LantarenVenster
bezetting: Nils van Haften sopraan-, tenorsaxofoon en basklarinet; Ed Baatsen piano; Henk de Ligt contrabas; Wim Kegel slagwerk.
opgenomen: 18 december 2010 in LantarenVenster Rotterdam
release: 2011
label: White Muse
tracks: 7
tijd: 70.15
website: www.specialdeliveryquartet.com
door: Rinus van der HeijdenWie er als niet-musicus ooit van droomde tussen musici op een podium te staan maar die kans nooit kreeg, kan nu gedeeltelijk aan zijn trekken komen door deze dvd van het kwartet Special Delivery aan te schaffen. Want zelden is een concert mooier geregistreerd dan de vier cameramensen van Withagen Moving Media deden. Ze staan tussen de musici, plaatsen hun lenzen middenin de gezichten van de uitvoerders – de baardhaartjes van saxofonist Nils van Haften kun je stuk voor stuk tellen – brengen gedetailleerde elementen van de diverse instrumenten in beeld en laten letterlijk zien hoe handen en monden – prachtige - muziek kunnen maken.


Grammy Award voor The Mosaic Project

13 feb - Het album The Mosaic Project van Terri Lyne Carrington heeft vannacht een Grammy Award gewonnen in de categorie 'Best Jazz Vocal Album'. Aan het project werkten eenentwintig vrouwelijke musici mee, waaronder Tineke Postma. De Grammy's werden vannacht in Los Angeles voor de 54e keer uitgereikt. Grote winnaar was Adele, de zangeres won zes Grammy Awards.


Dood Whitney Houston overschaduwt Grammy's

12 feb - In een hotelkamer in Los Angeles is vannacht zangeres Whitney Houston overleden. De Amerikaanse was in L.A. om de uitreiking van de 54e Grammy Awards bij te wonen. Het is nog onbekend waaraan de 48-jarige Houston is overleden.


Isoritmische groovetrein dendert door ‘t Schuttershof

CONCERTRECENSIE. Christoph Stiefel Inner Language Trio, ’t Schuttershof Middelburg, 8 februari
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De Zwitserse pianist Christoph Stiefel startte in 1980 de funkband Stiletto. Hij bekwaamde zich steeds meer in fusion en jazz en formeerde, na een verblijf van vijf jaar bij Andreas Vollenweider, zijn eigen jazztrio en –kwartet. Stiefel ontwikkelde een eigen muzikaal concept. Hoe dat uitpakt met zijn Inner Language Trio maakte hij duidelijk in ’t Schuttershof in Middelburg.


Het veelzijdige Inner Language Trio van de Zwitserse pianist Christoph Stiefel met contrabassist Thomas Lähns en slagwerker Lionel Friedli in Middelburg.


Haagse Pro Jazz presenteert serie akoestische concerten

10 feb - De nog jonge stichting Pro Jazz uit Den Haag organiseert vanaf maart in samenwerking met het Koorenhuis een miniserie van in totaal drie duo-concerten onder de noemer Acoustic Jazz Nights. Jeroen van Vliet en Mete Erker openen de reeks op woensdag 14 maart.


Nieuwe jazzserie in Vredenburg Utrecht

10 feb - Stukje bij beetje keert de jazz, na de sluiting van SJU Jazzpodium, terug naar Utrecht. Onder de noemer Sunny Afternoon Jazz start Vredenburg Leeuwenberg een nieuwe jazzserie waarin Nederlandse jazzmusici acte de présence geven. De aftrap is op zondag 12 februari. Gastheer Hans Mantel presenteert dan het trio Benjamin Herman, Ernst Glerum en Daniel von Piekartz.


Martin Fondse/Ramón Valle: XLJAZZ2011 – Martian World

CD-RECENSIE 

Martin Fondse/Ramón Valle: XLJAZZ2011 – Martian World
bezetting: o.a. Martin Fondse orkestleider, composities, arrangementen; Ramón Valle gastsolist en piano; en verder koper-, riet-, strijk- en ritmesectie
opgenomen: 8 en 9 oktober 2011 in Powersound Studio Amsterdam
release: 2012
label: BK Disc
tracks: 11
tijd: 65.54
wesbite: www.xljazz.nl - www.buitenkunst.nl
door: Rinus van der Heijden


De negende in de reeks XLJazz die in 2003 begon: ‘Martian World’. En wederom een kroonjuweel. Eigenlijk is hier alles mee gezegd, want alle jaargangen vertonen vrijwel hetzelfde kenmerk: hoogstaande improvisatiemuziek, vertolkt door amateurs en semi-professionele muzikanten. Waarbij dient opgemerkt dat in de jaargangen 2009, 2010 en 2011 nóg meer edelsteentjes zijn opgenomen, verwerkt door orkestleider, componist en arrangeur Martin Fondse. Zonder vorige orkestleiders te kort te doen: Fondse maakt van de serie XLJazz wel héél bijzondere mijlpalen.


Norah Jones in mei naar Carré

8 feb - De Amerikaanse zangeres Norah Jones geeft op maandag 28 mei een concert in Carré te Amsterdam. Van Jones, dochter van sitarspeler Ravi Shankar, verschijnt een maand eerder haar nieuwe album 'Little Broken Hearts'. De zangeres was in 2010 voor het laatst in Nederland te zien tijdens het North Sea Jazz Festival.


Han Litz Group – Epiphany

CD-RECENSIE

Han Litz Group – Epiphany
bezetting: Han Litz fluiten; Thijs Cuppen toetsen; Eric Calmes contrabas; Udo Demandt drums; Folker Tettero gitaar; Kris Rietveld zang; gasten: Orlando Mino, Jeffrey Zuhdy, vocals; Claus Tofft percussie
opgenomen: 2011
release: 9 maart 2012
label: eigen beheer
tracks: 10
tijd: 63:39
websites: www.hanlitzgroup.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Vooropgesteld, Han Litz is een uitstekende fluitist, die voortdurend kleur en variatie aanbrengt in zijn spel, waarin hij met veel lucht ook voor een pakkende sfeer zorgt. Hij klinkt op 'Epiphany' bezield en weet als voortrekker en leider van de Han Litz Group als geen ander nog enige spanning te leveren in het overigens wat voorspelbare klankbeeld. Zijn solo in het popnummer 'Blue Pages' lijkt uit zijn tenen te komen en raakt rechtstreeks het hart van de ontvankelijke luisteraar.


ICP zoekt kopers voor 50-delige cd-box

6 feb - Het Nederlandse Instant Composers Pool bestaat 45 jaar. Reden voor een speciale jubileumuitgave. Het orkest met onder meer Mischa Mengelberg, Han Bennink, Ernst Glerum, Michael Moore en Wolter Wierbos is van zins een 50-delige cd-box uit te brengen, aangevuld met drie dvd's en een fotoboek van Pieter Boersma. Als op voorhand driehonderd boxen worden verkocht, wordt er met de productie gestart.


Balans in ritmiek, harmonie en melodie in basloos kwartet

CONCERTRECENSIE. Marc Mommaas’ Landmarc, The Guitar Project, Porgy en Bess, Terneuzen,
5 februari 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

In 1997 streek de Nederlandse saxofonist Marc Mommaas in New York neer. Hij stortte zich onmiddellijk in de daar heersende competitieve jazzscene en groeide er uit tot een vaste waarde. Sindsdien bracht hij verschillende albums uit en leidt diverse gezelschappen. In februari vorig jaar maakte Mommaas indruk in jazzclub Porgy en Bess met het sextet van Amina Figarova. Dit keer speelde hij met zijn eigen band in de Terneuzense jazzgelegenheid.


Saxofonist Marc Mommaas trad in Porgy en Bess op met de gitaristen Vic Juris en Nate Radley.


Joep van Leeuwen/Gero Körner - Jazz Guitar meets Church Organ

CD-RECENSIE

Joep van Leeuwen/Gero Körner - Jazz Guitar meets Church Organ
bezetting: Joep van Leeuwen, gitaren, synthesizergitaar; Gero Körner, orgel
opgenomen: juli 2010
release: 2011
label: ORGANpromotion
tracks: 12
tijd: 54:56
websites: joepvanleeuwen.nlgero-koerner.de - organpromotion.org
door: Jan Jasper TamboerNiemand kijkt nog op van bijzondere bezettingen in de muziek, de mogelijkheden daartoe lijken inmiddels zelfs wel uitgeput. Toch komt er nog wel eens iets uitzonderlijks voorbij, zoals blijkt op het album van Joep van Leeuwen en Gero Körner, waar jazzgitaar en kerkorgel één podium delen.


Chad McCullough/Bram Weijters Quartet – Imaginary Sketches

CD-RECENSIE

Chad McCullough/Bram Weijters Quartet – Imaginary Sketches
bezetting: Chad McCullough trompet; Bram Weijters piano; Chuck Deardorf contrabas;
John Bishop drums
opgenomen: 11 juni 2010, Seattle
release: 2011
label: W.E.R.F. / Origin Records
tracks: 8
tijd: 47.45
website: chadmccullough.com - bramweijters.com - dewerf.be
door: Annemarie Janus


Pianist Bram Weijters behoort tot de nieuwe generatie beloftevolle jazztalenten die België rijk is. Je zou zijn spel kunnen vergelijken met dat van Brad Mehldau. Samen met Chuck Deardorf (contrabas) en John Bishop (drums) vormt hij zijn eigen Bram Weijters Trio. Co-leader van dit project, de talentvolle trompettist ChadMcCullough uit Seattle, is samen met drummer John Bisschop de drijvende kracht achter Origin Records. Dit is een Amerikaans label voor hedendaagse jazz met meer dan driehonderd  titels en in 2009 nog tot ‘Label of the Year’gekozen door het Jazz Week Magazine.


Paul McCartney maakt jazzalbum, beluister hem hier

2 feb - Het componistenduo Paul McCartney en John Lennon behoort tot de meest succesvolle componisten uit de popgeschiedenis. De voormalige leden van The Beatles scoorden in de jaren zestig talloze wereldhits die heden ten dage steeds vaker hun weg vinden in het repertoire van jazzmusici. Deze maand brengt de inmiddels 69-jarige McCartney een jazzalbum op de markt, getiteld 'Kisses on the Bottom'.


Belgische W.E.R.F.-label brengt honderdste cd uit

INTERVIEW
door: Georges Tonla Briquet

Coördinator jazzafdeling Rik Bevernage over het label W.E.R.F. en de jazz in België.


Het Brugse Kunstencentrum De Werf bestaat 25 jaar en het eigen jazzlabel W.E.R.F. brengt op 18 februari officieel de honderdste release uit. Een mooie gelegenheid om een feestje te bouwen in het imposante Brugse concertgebouw dat tien jaar geleden zijn deuren opende. Met op het affiche het Brussels Jazz Orchestra featuring Bert Joris, Nathan Daems Quintet, Rêve d’Eléphant Orchestra, Nathalie Loriers New Trio, Cezariusz Gadzina Quartet, Tuur Florizoone & Mixtuur en het Kris Defoort Trio wordt het voor elk wat wils.


Dianne Reeves naar Jazz Maastricht Masters

1 feb - Viervoudig Grammy winnares Dianne Reeves en pianist Enrico Pieranunzi zijn de hoofdgasten van Jazz Maastricht Masters 2012. Het eendaagse festival op 23 maart biedt plek aan artiesten uit de wereldtop en aan verrassende, onbekende vernieuwers uit de Euregio en wordt voor de tiende keer gehouden.