CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Belgische musici in de prijzen met film The Artist

30 jan - Het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en de Vlaamse pianist Jef Neve - allen uitvoerenden van de filmmuziek van The Artist - zijn in de filmwereld in de prijzen gevallen. De Franse stomme film van cineast Michel Hazanavicius won in januari drie Golden Globes, waaronder die voor beste filmmuziek. Bovendien werd The Artist deze maand eveneens genomineerd voor een Oscar, onder andere vanwege de muziek. 
» Scofield en Rosenwinkel in nieuwe band op North Sea Jazz 2012

28 jan - Vandaag is de Early Bird-kaartverkoop voor North Sea Jazz 2012 van start gegaan. De vroege vogels krijgen tien euro korting op een driedagenkaart (199 euro) en een code voor 15 gratis muziekdownloads waarbij gekozen kan worden uit 50 voor North Sea Jazz geselecteerde albums. Het programma voor North Sea Jazz (6, 7 en 8 juli)  is nog onbekend, hoewel het al wel zeker is dat The John Scofield Hollowbodyband naar Rotterdam komt met gitaristen Kurt Rosenwinkel en Peter Bernstein in de gelederen. 
» Pianist en arrangeur Clare Fischer (83) overleden

28 jan - In Amerika is donderdag jazzpianist en arrangeur Clare Fischer op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Fischer componeerde voor grote namen uit de pop- en jazzwereld. Zo speelde hij nog met Dizzy Gillespy en schreef hij arrangementen voor Prince en Paul McCartney. In 1998 nam hij een album op met het Metropole Orkest.  Fischer onderscheidde zich door jazz met Latijns-Amerikaanse genres als mambo en bossa nova te combineren. 
» Nederlandse Jazzdag 2012 op 22 juni in Rotterdam

24 jan - De zesde editie van de Nederlandse Jazzdag wordt dit jaar gehouden op vrijdag 22 juni in Rotterdam. Tijdens de Jazzdag presenteren Nederlandse jazzensembles zich aan belanghebbenden en publiek en is er een conferentieprogramma. Jazzgroepen die voor een presentatie tijdens de Jazzdag in aanmerking willen komen, kunnen zich bij de organisatie tot en met 13 maart aanmelden. 
» Lils Mackintosh viert 40-jarig jubileum met album en concert

23 jan - De Nederlandse jazzzangeres Lils Mackintosh viert op donderdag 2 februari het feit dat ze 40 jaar in het vak zit. Dat doet ze tijdens een concert in de Expozaal van de Brakke Grond in Amsterdam. Gelijktijdig wordt ook haar nieuwe album 'Lils' aldaar gepresenteerd. Mackintosh won onder meer een Edison voor haar album 'Black Girl' uit 2000. 
» Nederlandse improvisatoren en Timeart Ensemble bijeen

22 jan - Onder de titel Music Kitchen organiseert Stichting Trytone unieke ontmoetingen met hoogwaardige, avontuurlijke muziek. In deze editie staat de ontmoeting tussen Nederlandse improvisatoren en Timeart mediakunstenaars en musici centraal. Op 2 februari, tijdens het maandelijkse cultuurprogramma TrouwAmsterdam in De Verdieping, treffen zij elkaar op het podium. 
» Jazzin' The Hague nieuw Haags jazzfestival

19 jan - Voor de derde keer na het vertrek van North Sea Jazz in 2005 wordt in Den Haag een nieuw jazzfestival gestart. Initiatiefnemer is jazzpianist en Hagenaar Peter Beets die samenwerking vond in onder meer AT Events. Het nieuwe festival Jazzin' The Hague vindt plaats op 1 en 2 juni en wordt gehouden in het World Forum. Het programma wordt half februari bekendgemaakt. Dan start ook de kaartverkoop. 
» Nederlandse jazzdames veroveren Darmstadt

18 jan - In Darmstadt in Duitsland gaat volgende week een literatuurfestival van start waar Nederlandse jazzvrouwen en Nederlandse schrijvers centraal staan. Onder de noemer ‘Europaische Nachbarn: Passion Niederlande' treden van 22 januari tot en met 19 februari diverse Nederlandse coryfeeën op in de plaatselijke Stadtkirche zoals Tineke Postma, Fay Claassen en Cees Nooteboom en Adriaan van Dis. 
» Jazzprogrammering Amsterdams Orgelpark bekend

16 jan - Het Orgelpark in Amsterdam stelt zich als doel het orgel door een nieuwe presentatie te integreren in het muziekleven. Naast verschillende muzikale disciplines komt ook maandelijks op de zaterdagavond de jazz aan bod door middel van bijzondere combinaties. Het programma tot en met mei is bekend en pianist Franz von Chossy bijt op 28 januari het spits af door in concert te gaan met Sabine Kühlich en Alex Simu. 
» Duo-concertserie Rembrandt Frerichs in Murphy's Law

14 jan - Pianist en componist Rembrandt Frerichs gaat vanaf 28 januari maandelijks op de zaterdagavond duo-concerten geven in het Haagse Murphy's Law. Daarmee wordt ook de zaterdagse concertavond van het jazzcafé in ere hersteld. Frerichs opent zijn concertserie met de Spaanse vocaliste Nadia Basurto. 
» Haarlem heeft weer een jazzclub

12 jan - Na een afwezigheid van vijftien jaar is de Haarlemse Jazzclub terug. De club opent met een festival op 29 januari, daarvoor kunnen de bezoekers al terecht op 15 januari wanneer het Turks/Israëlische Aravah Quintet optreedt. De Haarlemse Jazzclub is gevestigd in het oude belastingkantoor, aan de Surinameweg 2. 
» Gino Vanelli annuleert Nederlandse tour met JOC

10 jan - De vijf concerten die Gino Vanelli in januari en februari zou geven met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaan niet door. Vanelli moest noodgedwongen annuleren vanwege stemproblemen en mag tien weken niet spelen. Dat maakte zijn management bekend. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw werkt aan een vervangende programmering voor de data waarop het met Vannelli zou optreden. 
» Benjamin Herman schrijft filmmuziek Deal

10 jan - Saxofonist en componist Benjamin Herman gaat de muziek verzorgen voor de film Deal van de Nederlandse filmmaker Eddy Terstall. Het betreft een romantische komedie van circa 35 minuten, tot stand gekomen door crowdfunding; geïnteresseerd publiek financiert vooraf de film. Deal gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival in september, ook verschijnt er een album met de filmmuziek van Herman. 
» Wired Paradise volgens AAJ een van de beste liveshows 2011

8 jan - In de buitenlandse eindejaarslijstjes valt weer een Nederlands succes te noteren. Volgens Ian Patterson van All About Jazz, een van de meest toonaangevende jazzsites ter wereld, heeft Yuri Honing's Wired Paradise een van de beste jazzshows van 2011 gegeven. Eerder werd Paul van Kemenade's album 'Close Enough' door DownBeat uitgeroepen tot een van de beste albums van vorig jaar. 
» Jazzactiviteiten Leiden nu op één site gebundeld

4 jan - Stichting Jazzstad Leiden heeft een website gelanceerd waarop de programma's van alle Leidse jazzpodia te volgen zijn. De stichting werd in 2011 opgericht en vertegenwoordigt een samenwerkingsverband tussen die podia met als hoogtepunt de Leidse Jazzweek. In 2012 verschijnt de eerste Leidse Jazzweek-cd. 
» WordPress Matt Mullenweg bundelt jazz quotes op website

2 jan - Matt Mullenweg is niet alleen de grote man achter WordPress, hij is ook fervent jazzliefhebber. Vanuit die achtergrond startte Mullenweg een site waarop hij jazz quotes verzamelt; een definitieve collectie uitspraken van beroemde jazzmusici. De site ging op 1 januari 2012 van start, uiteraard gemaakt in WordPress. 
» Korte tournee Artvark met sopraan Claron McFadden

2 jan - De try-out vond vorig jaar september plaats in Tilburg, maar in januari maken Artvark Saxophone Quartet en sopraan Claron McFadden een korte tournee door Nederland. Hun voorstelling 'Sly meets Callas' is dan in vijf steden te zien, waaronder het Bimhuis op 13 januari. 
» Gelukkig Nieuwjaar!

De medewerkers van Jazzenzo wensen u een voorspoedig, gezond en muzikaal 2012! 

Aangename pesterijen van Ellery Eskelin’s Trio New York

CONCERTRECENSIE. Ellery Eskelin’s Trio New York. Bimhuis Amsterdam, 28 januari 2012
door: Tim Sprangers

Het is een rare gewaarwording om te tikken met je vingers, te knikken met je nek en dan te ontdekken dat de groove die je voelt afwezig is. Het nieuwe trio van de New Yorkse tenorsaxofonist Ellery Eskelin speelt met muzikale platitudes. Dat begint al bij de basis: een klassieke Hammondtriobezetting met wat oude standards op het repertoire. Gaat funky worden, denk je, leuk zondagmiddagbandje. Maar je loopt naar buiten met je handen in het haar.


Trio New York van saxofonist Ellery Eskelin met toetsenist Gary Versace en slagwerker Gerald Cleaver*.


Belgische musici in de prijzen met film The Artist

30 jan - Het Brussels Philharmonic, het Brussels Jazz Orchestra en de Vlaamse pianist Jef Neve - allen uitvoerenden van de filmmuziek van The Artist - zijn in de filmwereld in de prijzen gevallen. De Franse stomme film van cineast Michel Hazanavicius won in januari drie Golden Globes, waaronder die voor beste filmmuziek. Bovendien werd The Artist deze maand eveneens genomineerd voor een Oscar, onder andere vanwege de muziek.


Dromerigheid van Wolfert Brederode Quartet mondt uit in muzikale lava

CONCERTRECENSIE. Wolfert Brederode International Quartet. Paradox Tilburg, 27 januari 2012.
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

Een concert dat je helemaal opslorpt. Dat geen ruimte meer laat voor persoonlijke bespiegelingen over de beslommeringen van alledag. Dat je voor even doet vergeten dat je ruziënd met je partner zojuist het huis hebt verlaten om naar Paradox te gaan. Zo’n situatie maak je niet zo vaak mee, maar wie deze avond in Tilburg het concert van het Wolfert Brederode International Quartet bijwoonde, weet wat bovenstaande woorden willen uitdrukken.


Pianist Wolfert Brederode met zijn buitenlandse kompanen Mats Eilertsen, Samuel Rohrer en Claudio Puntin in een vol Paradox in Tilburg.


Peter Beets Quartet Meets Curtis Fuller

CD-RECENSIE

Peter Beets Quartet Meets Curtis Fuller
bezetting: Curtis Fuller trombone; Peter Beets piano; Simon Rigter
tenorsax; Frans van Geest contrabas; Joost van Schaik drums
opgenomen: 8 mei 1999 op Anova Jazzfestival Amersfoort
release: 2011
label: Maxanter Records
tracks: 7
tijd: 52.25
websites: www.peterbeets.nl - www.maxanter.nl
door: Annemarie JanusOp 8 mei 1999 trad Curtis Fuller op in Theater De Lieve Vrouw in Amersfoort tijdens het Anova Jazzfestival, begeleid door de jonge muzikanten Simon Rigter op tenorsax, Frans van Geest op contrabas en Joost van Schaik op slagwerk, onder leiding van een toen nog onbekende pianist Peter Beets. Dat is nu wel anders, zijn carrière zit de laatste jaren in een stroomversnelling.


Scofield en Rosenwinkel in nieuwe band op North Sea Jazz 2012

28 jan - Vandaag is de Early Bird-kaartverkoop voor North Sea Jazz 2012 van start gegaan. De vroege vogels krijgen tien euro korting op een driedagenkaart (199 euro) en een code voor 15 gratis muziekdownloads waarbij gekozen kan worden uit 50 voor North Sea Jazz geselecteerde albums. Het programma voor North Sea Jazz (6, 7 en 8 juli)  is nog onbekend, hoewel het al wel zeker is dat The John Scofield Hollowbodyband naar Rotterdam komt met gitaristen Kurt Rosenwinkel en Peter Bernstein in de gelederen.


Pianist en arrangeur Clare Fischer (83) overleden

28 jan - In Amerika is donderdag jazzpianist en arrangeur Clare Fischer op 83-jarige leeftijd overleden aan de gevolgen van een hartaanval. Fischer componeerde voor grote namen uit de pop- en jazzwereld. Zo speelde hij nog met Dizzy Gillespy en schreef hij arrangementen voor Prince en Paul McCartney. In 1998 nam hij een album op met het Metropole Orkest.  Fischer onderscheidde zich door jazz met Latijns-Amerikaanse genres als mambo en bossa nova te combineren.


Bart Quartier & Bart van Caenegem – Profiles

CD-RECENSIE

Bart Quartier & Bart van Caenegem – Profiles
bezetting: Bart Quartier vibrafoon; Bart van Caenegem piano
opgenomen: 28 t/m 30 augustus 2011 in Concerthal Koninklijk Conservatorium Brussel
release: 2012
label: WERF
tracks: 24
tijd: 65.43
website: www.bartquartier.be - www.dewerf.be
door: Rinus van der HeijdenDe ondertitel voor deze cd luidt: ’24 essays for vibraphone and piano’ en dat zegt meer dan die andere aanduiding: ‘Profiles’. Want met de 24 essays die Quartier en Van Caenegem behandelen, wordt een bijna ondenkbare wereld open gelegd.


Leo Cuypers – Leo Cuypers

CD-RECENSIE

Leo Cuypers – Leo Cuypers
bezetting: Leo Cuypers piano
opgenomen: 1972 en 1973 in Studio André van de Water in Baarn, Brakke Grond Amsterdam en VARA-studio Hilversum
release: 2011
label: Muziek Centrum Nederland
tracks: 12
tijd: 65.35
website: www.mcn.nl 
door: Rinus van der HeijdenHij is misschien niet het grootste pianotalent dat Nederland ooit heeft gekend, maar zeker wel het origineelste. Leo Cuypers, getogen in Maastricht en pas later ‘bekeerd’ tot Amsterdam, is een vreemde eend in de bijt geweest. Met name toen in de hoofdstad in de jaren zestig en zeventig de Nederlandse improvisatiescene wortel schoot. Die musici als Willem Breuker, Han Bennink, Pierre Courbois – al kwam die van Arnhem – Misha Mengelberg en Theo Loevendie voortbracht.


Nederlandse Jazzdag 2012 op 22 juni in Rotterdam

24 jan - De zesde editie van de Nederlandse Jazzdag wordt dit jaar gehouden op vrijdag 22 juni in Rotterdam. Tijdens de Jazzdag presenteren Nederlandse jazzensembles zich aan belanghebbenden en publiek en is er een conferentieprogramma. Jazzgroepen die voor een presentatie tijdens de Jazzdag in aanmerking willen komen, kunnen zich bij de organisatie tot en met 13 maart aanmelden.


Yuri Honing winnaar VPRO/Boy Edgarprijs 2012

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden

Yuri Honing: een oprechte keuze voor een oprechte musicus.
Foto © Joost van den Broek.


De VPRO/Boy Edgarprijs 2012 is toegekend aan saxofonist Yuri Honing. Dit werd vanavond bekend gemaakt in het televisieprogramma ‘De Wereld Draait Door’. De VPRO/Boy Edgarprijs is de belangrijkste onderscheiding in Nederland op het gebied van jazz- en geïmproviseerde muziek.


Lils Mackintosh viert 40-jarig jubileum met album en concert

23 jan - De Nederlandse jazzzangeres Lils Mackintosh viert op donderdag 2 februari het feit dat ze 40 jaar in het vak zit. Dat doet ze tijdens een concert in de Expozaal van de Brakke Grond in Amsterdam. Gelijktijdig wordt ook haar nieuwe album 'Lils' aldaar gepresenteerd. Mackintosh won onder meer een Edison voor haar album 'Black Girl' uit 2000.


Bram Stadhouders, Sidsel Endresen, Jim Black - Bell Time

CD-RECENSIE

Bram Stadhouders, Sidsel Endresen, Jim Black - Bell Time
bezetting: Bram Stadhouders gitaar, laptop; Sidsel Endresen stem; Jim Black drums, laptop
opgenomen: 16, 18 september 2010
release: 15 november 2011
label: IDGR / Muzieklab Brabant
tracks: 9
tijd: 54:46
websites: www.bramstadhouders.nl - www.sidselendresen.com - www.jimblack.com
door: Jan Jasper Tamboer


Een goed verstaander heeft aan een half woord genoeg. De zielsverwantschap die gitarist Bram Stadhouders toch al voelde met enkele bewonderde collega's, bleek zich te kunnen uiten in een spontaan samenspel met verrassend en groots resultaat. Prachtig dat daar nu een weerslag van is in de vorm van het album 'Bell Time'.


Nederlandse improvisatoren en Timeart Ensemble bijeen

22 jan - Onder de titel Music Kitchen organiseert Stichting Trytone unieke ontmoetingen met hoogwaardige, avontuurlijke muziek. In deze editie staat de ontmoeting tussen Nederlandse improvisatoren en Timeart mediakunstenaars en musici centraal. Op 2 februari, tijdens het maandelijkse cultuurprogramma TrouwAmsterdam in De Verdieping, treffen zij elkaar op het podium.


Tetzepi laat componisten met zaadjes werken

CONCERTRECENSIE: Tetzepi en Nils Wogram, ’t Schuttershof Middelburg, 18 januari 2012.
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Aan het bestaande podium in het ’t Schuttershof was een extra deel toegevoegd. Toch was het nog dringen voor het veertienkoppige Tetzepi, aangevuld met de jonge Duitse trombonist Nils Wogram. Met het album ‘Seed’, uit 2009, introduceerde Tetzepi een bijzondere werkwijze. Afgezien van ‘Waste land’ waren alle op deze avond gespeelde stukken volgens die werkwijze gecomponeerd.


Nils Wogram (l) met Tetzepi op het podium van 't Schuttershof in Middelburg. Hans Leeuw bespeelde de electrompet.


Jazzin' The Hague nieuw Haags jazzfestival

19 jan - Voor de derde keer na het vertrek van North Sea Jazz in 2005 wordt in Den Haag een nieuw jazzfestival gestart. Initiatiefnemer is jazzpianist en Hagenaar Peter Beets die samenwerking vond in onder meer AT Events. Het nieuwe festival Jazzin' The Hague vindt plaats op 1 en 2 juni en wordt gehouden in het World Forum. Het programma wordt half februari bekendgemaakt. Dan start ook de kaartverkoop.


The Auratones (& Thijs en Berenice van Leer) – The Adventure Continues

CD-RECENSIE 

The Auratones (featuring Thijs en Berenice van Leer) – The Adventure Continues
bezetting: o.a. Rolf Delfos alt- en tenorsaxofoon en zang; Boudewijn Lucas bas; Tjeerd van Zanen gitaar. Plus gasten: Thijs van Leer zang, HammondB3, fluiten etc; Berenice van Leer zang , en anderen
opgenomen: 2011 in Rotterdam en ’s Gravendeel
label: Supertracks / Challenge Records
release: 2011
tracks: 11
tijd: 60.16
website: www.theauratones.com - www.supertracks.nl
door: Rinus van der Heijden


The Auratones is een ensemble dat funk, soul en ‘jazz met een beat’ in zijn concept verwerkt. Dat zegt de groep zelf en wat dit laatste betekent, daar kan de luisteraar naar raden. Het gezelschap is in 1986 opgericht door gitarist Tjeerd van Zanen, saxofonist Rolf Delfos en bassist Boudewijn Lucas. Het bracht tot nu toe diverse cd’s uit, met als laatste ‘The Adventure Continues’, een absoluut dieptepunt dat als het in 2012 was uitgebracht, weinig goeds voor dit prille jaar voorspelt.


Nederlandse jazzdames veroveren Darmstadt

18 jan - In Darmstadt in Duitsland gaat volgende week een literatuurfestival van start waar Nederlandse jazzvrouwen en Nederlandse schrijvers centraal staan. Onder de noemer ‘Europaische Nachbarn: Passion Niederlande' treden van 22 januari tot en met 19 februari diverse Nederlandse coryfeeën op in de plaatselijke Stadtkirche zoals Tineke Postma, Fay Claassen en Cees Nooteboom en Adriaan van Dis.


Spitsvondige zinnen krijgen muzikale inleving in ‘Klaarlichte Nacht’

MUZIEKTHEATERRECENSIE. Klaarlichte Nacht (met Ernst Reijseger, Wolfert Brederode en Felix Strategier), Roode Bioscoop, Amsterdam, 15 januari 2012
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

De Belgische dichter Herman de Coninck, overleden in 1997, schreef op begrijpelijke wijze over dingen die hij zag, dacht of hoopte. Zijn poëzie behelsde zijn overwegingen. Hij hield van woordspelingen. Zijn stijl was lyrisch, zangerig en nodigde hartelijk uit om mee te varen in zijn opmerkzaamheden en vondsten. Makkelijk was zijn leven niet, het leek een gevecht waarin hij op het grootste geluk kon balanceren, maar ook zo de bodemloze afgrond in kon vallen.


Ernst Reijseger, Wolfert Brederode en Felix Strategier tijdens de reprise van 'Klaarlichte Nacht' in de Roode Bioscoop.


Jazzprogrammering Amsterdams Orgelpark bekend

16 jan - Het Orgelpark in Amsterdam stelt zich als doel het orgel door een nieuwe presentatie te integreren in het muziekleven. Naast verschillende muzikale disciplines komt ook maandelijks op de zaterdagavond de jazz aan bod door middel van bijzondere combinaties. Het programma tot en met mei is bekend en pianist Franz von Chossy bijt op 28 januari het spits af door in concert te gaan met Sabine Kühlich en Alex Simu.


Jef Neve houdt kolkende notenzee in bedwang met penseelstreken

CONCERTRECENSIE. Jef Neve Trio, Paradox Tilburg, 13 januari 2012
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

Een kleine man achter een groot instrument. Vaak rijst hij op van zijn kruk om met gebogen knieën de vleugel te bedwingen. Een voortdurende fysieke strijd lijkt het, het muzikantschap van Jef Neve. Maar de Vlaming wint altijd. Daarvan getuigde het concert in Tilburg van deze kleine man, waar hij met zijn individuele aanpak een nieuwe standaard leek te willen zetten voor het klassieke pianotrio in de jazz.


Een uitmuntend Jef Neve Trio presenteerde in het Tilburgse Paradox hun nieuwste album 'Imaginary Road’.


Duo-concertserie Rembrandt Frerichs in Murphy's Law

14 jan - Pianist en componist Rembrandt Frerichs gaat vanaf 28 januari maandelijks op de zaterdagavond duo-concerten geven in het Haagse Murphy's Law. Daarmee wordt ook de zaterdagse concertavond van het jazzcafé in ere hersteld. Frerichs opent zijn concertserie met de Spaanse vocaliste Nadia Basurto.


Celano Baggiani Group – Alienology

CD-RECENSIE

Celano Baggiani Group – Alienology
bezetting: Michael Moore altsaxofoon en klarinet; Gorka Benitez tenorsaxofoon en fluit; Guillermo Celano gitaar; Sven Schuster contrabas; Marcos Baggiani slagwerk en percussie.
opgenomen: 11 april 2010 in Le Roy Studio’s Amsterdam
release: 2011
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 58.04
website: www.celanobaggianigroup.com - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden


Een badkuip vol ritmes, vol referenties aan jazz, rock, volksmuziek, improvisaties en uitgeschreven stukken. Zo vol dat je er in dreigt te verdrinken. Maar als dat zou gebeuren, dan zou je er vrede mee hebben. Want mooier sterven dan bij de extatische klanken van de Celano Baggiano Group is nauwelijks denkbaar.


Haarlem heeft weer een jazzclub

12 jan - Na een afwezigheid van vijftien jaar is de Haarlemse Jazzclub terug. De club opent met een festival op 29 januari, daarvoor kunnen de bezoekers al terecht op 15 januari wanneer het Turks/Israëlische Aravah Quintet optreedt. De Haarlemse Jazzclub is gevestigd in het oude belastingkantoor, aan de Surinameweg 2.


Baraná & Ceyl’an Ertem – Xenopolis

CD-RECENSIE

Baraná & Ceyl’an Ertem – Xenopolis
bezetting: Ceyl’an Ertem zang; Behsat Üvez zang en elektrische baglama; Steven Kamperman altklarinet en sopraansaxofoon; Jeff Sopacua elektrische gitaar; Ernst Reijseger cello en elektrische cello; Afra Mussawissade percussie en elektronica
opgenomen: 2010 en 2011 in diverse studio’s
release: 2011
label: Baykus Music
tracks: 9
tijd: 50.38
website: www.barana.nl - www.baykusmusic.com
door: Rinus van der Heijden


De metropool Istanbul is de spil waar het nieuwste project van de Nederlandse rietblazer Steven Kamperman en zijn Turkse evenknie Behsat Üvez om draait. De hoofdstad van Turkije wordt vanuit allerlei uitgangspunten benaderd en daarmee is deze cd ‘Xenopolis’ in feite een reisgids door een stad waar oud en nieuw en oost en west samenvloeien.


Gino Vanelli annuleert Nederlandse tour met JOC

10 jan - De vijf concerten die Gino Vanelli in januari en februari zou geven met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw gaan niet door. Vanelli moest noodgedwongen annuleren vanwege stemproblemen en mag tien weken niet spelen. Dat maakte zijn management bekend. Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw werkt aan een vervangende programmering voor de data waarop het met Vannelli zou optreden.


Benjamin Herman schrijft filmmuziek Deal

10 jan - Saxofonist en componist Benjamin Herman gaat de muziek verzorgen voor de film Deal van de Nederlandse filmmaker Eddy Terstall. Het betreft een romantische komedie van circa 35 minuten, tot stand gekomen door crowdfunding; geïnteresseerd publiek financiert vooraf de film. Deal gaat in première tijdens het Nederlands Film Festival in september, ook verschijnt er een album met de filmmuziek van Herman.


Groove en dynamiek Ploctones krijgt extra dimensie door Andreas Schaerer

CONCERTRECENSIE. Andreas Schaerer en Ploctones, ’t Beest ,Goes, 7 januari 2012
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers.

Ploctones, de energieke en enerverende band rond gitarist Anton Goudsmit zette al diverse Zeeuwse podia in vuur en vlam. In januari en februari geven ze zes bijzondere concerten. Daarbij werkt de groep samen met de Zwitserse stemkunstenaar Andreas Schaerer. Deze zaterdag speelde deze bijzondere combinatie in ‘t Beest in Goes.


Ploctones met stemkunstenaar Andreas Schaerer in 't Beest in Goes. Met Anton Goudsmit en Jeroen Vierdag.


Wired Paradise volgens AAJ een van de beste liveshows 2011

8 jan - In de buitenlandse eindejaarslijstjes valt weer een Nederlands succes te noteren. Volgens Ian Patterson van All About Jazz, een van de meest toonaangevende jazzsites ter wereld, heeft Yuri Honing's Wired Paradise een van de beste jazzshows van 2011 gegeven. Eerder werd Paul van Kemenade's album 'Close Enough' door DownBeat uitgeroepen tot een van de beste albums van vorig jaar.


Een ‘Night in Terneuzia’ van formaat

CONCERTRECENSIE. Benefietconcert met Philip Catherine, Jan Menu, Jasper Soffers, Clemens van der Feen, Hans van Oosterhout, Benjamin Herman en Joris Roelofs, Porgy en Bess, Terneuzen, 6 januari 2012.
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Eind vorig jaar sloegen de gemeente Terneuzen en de provincie Zeeland de handen ineen en zorgden voor een structurele financiële basis, die het voortbestaan van Porgy en Bess garandeerde. Voor de bekostiging van de vernieuwing van het interieur, de uitstraling en de techniek programmeerde de Terneuzense jazzclub enkele benefietconcerten. Zo was Freek de Jonge er al met de band Ocobar. Deze dag speelden zeven gerenommeerde jazzmuzikanten in één bestaande én in nieuwe samenstellingen in een afgeladen Porgy en Bess.


Veel bekende musici op de benefietavond voor Porgy en Bess, zoals Philip Catherine, Benjamin Herman en Clemens van der Feen.


Angelo Verploegen e.a. – The Ballad Album

CD-RECENSIE 

Angelo Verploegen e.a. – The Ballad Album
bezetting: Angelo Verploegen trompet en flugelhorn; Marc van Roon piano; Guus Bakker contrabas; Jasper van Hulten slagwerk
opgenomen: 21 en 22 juni 2010 in Fattoria Musica Osnabrück (D)
release: 2011
label: Challenge Records
tracks: 10
tijd: 50.00
website: www.challengerecords.nl
myspace: www.myspace.com/angeloverploegen
door: Rinus van der Heijden


Een cd met alleen maar ballads. Dat leek Angelo Verploegen wel wat. Zeker nadat producer Hein van de Geyn de trompettist hiervoor had uitgenodigd. Besloten werd om de uitvoering van de stukken zo dicht mogelijk bij de originelen te laten, gewoon uit een oogpunt van respect. En natuurlijk vond een en ander plaats onder supervisie van Hein van de Geyn.


European Union Quartet – The Dark Peak

CD-RECENSIE 

European Union Quartet – The Dark Peak
bezetting: Iman Spaargaren sopraan- en tenorsaxofoon en basklarinet; Ulrich Elbracht gitaar; Gavin Barras contrabas; Marek Dorcik slagwerk
opgenomen: februari 2011 in Wedgeview Studio
release: 2011
label: OAP Records
tracks: 9
tijd: 50.59
website: www.jazzquartet.eu - www.oaprecords.com
door: Rinus van der HeijdenEen saxofonist die klinkt als John Coltrane. Oeioeioei denk je dan, daar gaan we weer. Want hoe vaak is deze icoon uit de moderne jazz al niet benaderd of gekopieerd? Ontelbare keren inmiddels en vrijwel altijd met bedroevend resultaat.


Jazzactiviteiten Leiden nu op één site gebundeld

4 jan - Stichting Jazzstad Leiden heeft een website gelanceerd waarop de programma's van alle Leidse jazzpodia te volgen zijn. De stichting werd in 2011 opgericht en vertegenwoordigt een samenwerkingsverband tussen die podia met als hoogtepunt de Leidse Jazzweek. In 2012 verschijnt de eerste Leidse Jazzweek-cd.


I Compani – The film music of Nino Rota

CD-RECENSIE 

I Compani – The film music of Nino Rota
bezetting: o.a. Bo van de Graaf en Vera Vingerhoeds saxofoons; Jeroen Doomernik en Wouter van Bemmel trompet; Jeroen van Vliet piano; Arjen Gorter contrabas, Fred van Duijnhoven slagwerk
opgenomen: van 1985 tot 2011
label: isdisc, distr. Toondist
release: 2011
tracks: 25
tijd: 78.40
website: www.icompani.nl - www.toondist.nl - www.subdist.com
door: Rinus van der Heijden


Om te zeggen dat I Compani, de groep rond de Nijmeegse altsaxofonist Bo van de Graaf, groot is geworden door de vertolkingen van muziek van componist Nino Rota, gaat misschien iets te ver. Maar dat het veelkoppige ensemble wat betreft zijn naamsbekendheid veel heeft te danken aan de Italiaan, is zeker.


WordPress Matt Mullenweg bundelt jazz quotes op website

2 jan - Matt Mullenweg is niet alleen de grote man achter WordPress, hij is ook fervent jazzliefhebber. Vanuit die achtergrond startte Mullenweg een site waarop hij jazz quotes verzamelt; een definitieve collectie uitspraken van beroemde jazzmusici. De site ging op 1 januari 2012 van start, uiteraard gemaakt in WordPress.


Korte tournee Artvark met sopraan Claron McFadden

2 jan - De try-out vond vorig jaar september plaats in Tilburg, maar in januari maken Artvark Saxophone Quartet en sopraan Claron McFadden een korte tournee door Nederland. Hun voorstelling 'Sly meets Callas' is dan in vijf steden te zien, waaronder het Bimhuis op 13 januari.


Brokken Oud & Nieuw Festival hoogtepunt vol contrasten

CONCERTRECENSIE. Brokken Oud en Nieuw Festival, Bimhuis Amsterdam, 31 december 2011
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

Oud en nieuw is voor veel Nederlanders samen met koninginnedag zo'n beetje het hoogtepunt van het jaar. Reden voor een subliem feest, maar ook komen ongewilde sentimenten bovendrijven en een ongenadig besef van tijd en eindigheid dringt door. Allemaal ingrediënten die bij het Brokken Oud & Nieuw Festival in het Bimhuis een perfecte setting krijgen. Voor de aanwezigen bleek de keus om aan de familiesfeer te ontsnappen een volkomen juiste.


Een uitverkocht Bimhuis ging met het Brokken Oud & Nieuw Festival het nieuwe jaar in. Met onder meer Corrie van Binsbergen, trompettiste Felicity Provan en slagwerker Gerri Jäger.


Eric Vloeimans & Florian Weber – Live at the Concertgebouw

CD-RECENSIE 

Eric Vloeimans & Florian Weber – Live at the Concertgebouw
bezetting: Eric Vloeimans trompet; Florian Weber piano
opgenomen: 12 april 2011 in Concertgebouw Amsterdam
release: 2011
label: Challenge Jazz
tracks: 13
tijd: 46.55
websites: www.ericvloeimans.com - www.florianweber.net 
- www.challengerecords.nl
door: Rinus van der HeijdenAls Eric Vloeimans violist was geweest in plaats van trompettist, zou ‘Live at the Concertgebouw’ in bijvoorbeeld het klassieke vaktijdschrift Luister wel eens een laaiend enthousiaste bespreking hebben kunnen krijgen. Maar Eric Vloeimans is nu eenmaal trompettist en daarom prijst Jazzenzo zijn nieuwste album maar huizenhoog de lucht in. Dit omdat Eric Vloeimans en pianist Florian Weber kans hebben gezien een naadloze synthese te scheppen tussen jazz en klassieke muziek.


Gelukkig Nieuwjaar!

De medewerkers van Jazzenzo wensen u een voorspoedig, gezond en muzikaal 2012!