CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Edison Jazzism Publieksprijs voor Ruth Jacott

31 okt -  Ruth Jacott heeft de Edison Jazzism Publieksprijs 2011 gewonnen. Haar album A Tribute to Billie Holiday heeft van het publiek de meeste stemmen gekregen. De zangeres nam het album op met het Metropole Orkest onder leiding van Michael Abene en in samenwerking met toparrangeurs. Op 16 november aanstaande zal Ruth Jacott haar Edison in Eindhoven in ontvangst nemen. 
» North Sea Jazz zet Joris Roelofs in de spotlights

31 okt - Voor het eerst promoten de zestien leden van de International Jazz Festival Organization onder elkaar jong talent van eigen bodem. North Sea Jazz vertegenwoordigt Nederland en presenteert Joris Roelofs in Cornelia Street Cafe in New York. 
» Bassist Larry Graham voor twee concerten naar Nederland

31 okt - De legendarische bassist Larry Graham geeft in november twee concerten in Nederland. Het voormalig bandlid van Sly and the Family Stone en Prince zijn New Power Generation speelt met zijn Graham Central Station op 14 november in de Oosterpoort in Groningen en op 15 november in Tivoli in Utrecht. 
» Tineke Postma wint Edison Jazz

29 okt - Saxofoniste Tineke Postma heeft de Edison Jazz Nationaal gewonnen met haar album The Dawn Of Light. Dat maakte de Edison Stichting vrijdag bekend. De jury vindt dat de saxofoniste met dit album toont dat haar muzikale ontwikkeling gestaag voortschrijdt en haar eigen stijl zich steeds duidelijker aftekent. Ook viel het de jury op dat Postma veel ruimte laat voor haar begeleiders Marc van Roon, Frans van der Hoeven en Martijn Vink met wie ze een hecht kwartet vormt. 
» Vierdaags Festival de Loftrompet in Nijmegen

26 okt - Onder meer Gatecrash en Bert Lochs zijn te gast op het vierdaagse Nijmeegse Festival de Loftrompet. Van 17 tot en met 20 november zijn er avondvullende concerten waarbij de verschillende kanten van de trompet ten gehore wordt gebracht. Het festival wordt gehouden in de Lindenberg en georganiseerd door Jazz Impro Nijmegen. 
» Vijfde deel Jazz Icons dvd-box in november

24 okt - In de dvd-reeks van jazziconen uitgebracht door Mosaic Records verschijnt in november een vijfde deel. De zesdelige dvd-box bevat dit keer historische concerten van John Coltrane, Thelonious Monk, Johnny Griffin, Freddie Hubbard, Rahsaan Roland Kirk en Art Blakey’s Jazz Messengers. Alle concerten werden in Frankrijk opgenomen. 
» Metropole Orkest Arrangers Workshop met Kurt Elling

21 okt- Het Metropole Orkest organiseert in 2012 een Arrangers Worksop onder leiding van Vince Mendoza. Deelnemende arrangeurs tussen de 19 en 35 jaar worden uitgenodigd zich aan te melden voor 5 december. De arrangeurs in spé krijgen onder meer de gelegenheid een arrangement te schrijven voor gastvocalist Kurt Elling dat uitgevoerd zal worden op 24 maart 2012 in Lantaren Venster in Rotterdam. 
» Masterclass en concert Marc Ribot in Eindhoven

20 okt - Gitarist Marc Ribot geeft op verzoek van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc) en Axesjazzpower een masterclass in Eindhoven op maandag 7 november. Om kwaliteit te garanderen is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Brabantse deelnemers hebben voorrang. 's Avonds geeft de Amerikaanse avant-garde gitarist met zijn trio een concert in Café Wilhelmina. 
» Young Vips weer op pad

20 okt - Voor 2011 hebben de programmeurs van de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia (VIP) bassist Clemens van der Feen en de winnaar van de Dutch Jazz Competition, het Castel/van Damme quartet, geselecteerd voor de Young VIPs Tournee. In februari startte hun reeks dubbelconcerten in het Bimhuis. In oktober en november sluiten de Young Vips hun serie van vijftien concerten langs toonaangevende podia af met vijf optredens, te beginnen op 27 oktober in Edam. 
» Oude en nieuwe jazz onderdak tijdens drie concerten in Tilburg

18 okt – De pogingen om in Tilburg oude en nieuwe jazz bijeen te brengen, hebben geresulteerd in drie concertavonden. Twee ervan worden ingericht in muziekpodium Paradox (22 oktober en 21 januari), de derde krijgt op 31 maart 2012 gestalte in poppodium 013. De eerste avond, JazzTown Festival 01 staat komende zaterdag op het programma. 
» Festival voor nieuwsgierige oren in Groningen

18 okt - Op verschillende locaties in Groningen wordt van 26 tot en met 30 oktober Soundsofmusic, het festival voor nieuwsgierige oren, gehouden. De concerten van Steve Reich, Marc Ribot en Mark-Anthony Turnage plus de installaties van kunstenaar Harry de Wit staan centraal. Met minimal music en cross-over presenteren zij een panorama aan actuele muziek. Het Noord Nederlands Orkest speelt vier klassiekers van de ‘godfather van de minimal music’, Steve Reich. 
» Genomineerden Edison Jazz/World bekend

14 okt - De Edison-vakjury heeft de genomineerden voor de Edison Jazz/World bekendgemaakt. The Ploctones, Wolfert Brederode Quartet en Tineke Postma maken kans op de Edison Jazz Nationaal. Ruben Hein is de enige Nederlander die genomineerd is in de categorie Jazz Vocaal. De Edisons worden uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven op 16 november 2011. 
» Tropentheater mogelijk in 2013 dicht

12 okt - Het Tropentheater in Amsterdam dreigt in 2013 de deuren te moeten sluiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken draait de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waaronder het theater valt, dicht. Bezuinigingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking is de voornaamste reden; het Tropenmuseum wordt voor het grootste deel betaald uit ontwikkelingsgelden. 
» Saxofonist Piet Noordijk overleden

9 okt - In zijn woonplaats Hellevoetsluis is zaterdag op 79-jarige leeftijd saxofonist Piet Noordijk na een kort ziekbed overleden. Noordijk, winnaar van een Bird Award in 2007, was een belangrijk pleitbezorger van de naoorlogse bebop in Nederland. De saxofonist was nog immer actief. Voordat hij ziek werd werkte hij aan de voorbereiding van een aantal concerten die hij volgend jaar, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, hoopte te geven. 
» Concertzender vaker live vanuit Vredenburg

 5 okt - Radiostation Concertzender gaat samenwerken met het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Het ligt in de bedoeling dit seizoen zo'n veertig concerten (al dan niet live) vanuit Vredenburg Leeuwenbergh wekelijks uit te zenden. Jazz-, klassieke- en wereldmuziek staan centraal. Bovendien gaat de Concertzender een samenwerking aan met Arrow Jazz, dat onlangs weer via de ether te beluisteren is. 
» Festival Jazz at the Castle stopt met bestaan

4 okt - Na 21 edities is er een eind gekomen aan festival Jazz at the Castle in Amerongen. Het eendaagse festival, dat jaarlijks gehouden werd in Kasteel Amerongen, kampt met financiële problemen ondanks een succesvolle laatste editie afgelopen zomer. Stichting Jazz at the Castle bezint zich nu over een eventuele voortzetting van een evenement op kleinere schaal. 
» Masterclass Scott Henderson in Maasdijk

3 okt - Voor liefhebbende gitaristen van de fusion ligt in Maasdijk een buitenkansje wanneer op 19 oktober gitarist Scott Henderson langskomt voor een masterclass. Henderson, die zijn grootste faam verwierf als mede-oprichter van Tribal Tech in 1984, speelt bovendien 's avonds in de Boerderij in Zoetermeer met drummer Dennis Chambers en bassist Jeff Berlin. 

Edison Jazzism Publieksprijs voor Ruth Jacott

31 okt -  Ruth Jacott heeft de Edison Jazzism Publieksprijs 2011 gewonnen. Haar album A Tribute to Billie Holiday heeft van het publiek de meeste stemmen gekregen. De zangeres nam het album op met het Metropole Orkest onder leiding van Michael Abene en in samenwerking met toparrangeurs. Op 16 november aanstaande zal Ruth Jacott haar Edison in Eindhoven in ontvangst nemen.


North Sea Jazz zet Joris Roelofs in de spotlights

31 okt - Voor het eerst promoten de zestien leden van de International Jazz Festival Organization onder elkaar jong talent van eigen bodem. North Sea Jazz vertegenwoordigt Nederland en presenteert Joris Roelofs in Cornelia Street Cafe in New York.


Bassist Larry Graham voor twee concerten naar Nederland

31 okt - De legendarische bassist Larry Graham geeft in november twee concerten in Nederland. Het voormalig bandlid van Sly and the Family Stone en Prince zijn New Power Generation speelt met zijn Graham Central Station op 14 november in de Oosterpoort in Groningen en op 15 november in Tivoli in Utrecht.


Mike Walker meest opmerkelijke Impossible Gentleman

CONCERTRECENSIE. The Impossible Gentlemen. Paradox Tilburg. 29 oktober 2011
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Pas vorig jaar kwam dit gezelschap onmogelijke heren op initiatief van gitarist Mike Walker voor het eerst bij elkaar. De Engelsman formeerde met landgenoot Gwilym Simcock en de Amerikaanse grootheden uit de muziek Steve Swallow en Adam Nussbaum een superformatie onder de merkwaardige naam The Impossible Gentlemen. In Brittannië werd de band op veel lof getrakteerd en dat resulteerde in een gelijknamig debuutalbum en een Europese tournee waarvan de aftrap afgelopen zaterdag in Paradox plaatsvond.


Gwilym Simcock, Steve Rodby en Mike Walker aan het begin van hun Europese tournee in Paradox.


Cinema Sonore nieuwe impuls voor concertpraktijk

CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade Invites… Paul van Kemenade altsax, Peter Hofland elektronica en beeld, Sjaak Swinkels elektrische piano. Paradox Tilburg, 26 oktober ’11.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Er dendert een trein door Paradox, industriële geluiden vullen de ruimte.  Vogelgeluiden klinken op, het knisperen van een grammofoonnaald speelt heel even de baas. Een contrabas en slagwerk zorgen voor een strak ritme, maar ze zijn nergens te bekennen. Vreemdsoortige vissen zwemmen diep onder water, een danser beweegt op een drijvend ponton…. Hallucinaties? Nee, het is allemaal wel aanwezig, maar al deze zaken worden opgediend in beeld en geluid in het halfduistere muziekpodium Paradox.


Geluidskunstenaar Peter Hofland (m) en toetsenist Sjaak Swinkels te gast in de reeks Paul van Kemenade Invites, een initiatief van het Tilburgse Paradox.


Tineke Postma wint Edison Jazz

29 okt - Saxofoniste Tineke Postma heeft de Edison Jazz Nationaal gewonnen met haar album The Dawn Of Light. Dat maakte de Edison Stichting vrijdag bekend. De jury vindt dat de saxofoniste met dit album toont dat haar muzikale ontwikkeling gestaag voortschrijdt en haar eigen stijl zich steeds duidelijker aftekent. Ook viel het de jury op dat Postma veel ruimte laat voor haar begeleiders Marc van Roon, Frans van der Hoeven en Martijn Vink met wie ze een hecht kwartet vormt.


Marc Ribot maakt van imperfecties een genot

CONCERTRECENSIE. Marc Ribot & Lucien Dubuis Trio, VERA Groningen, 26 oktober 2011
beeld: Willem Schwertmann
door: Tim Sprangers

Al breekt de hel los met verwoestende bliksemschichten en onophoudelijk gedonder. Al raast een kilometerslange goederentrein door een stoomlocomotief aangedreven voorbij: Marc Ribot legt er zonder moeite een solo bovenop. Sterker nog, hij denigreert de herrie tot beschaafd achtergrondgeluid, dankzij zijn allesvernietigende, relativerende gitaargeweld met een ijzeren karakter.


Marc Ribot trad in het Groningse VERA op met het trio van blazer Lucien Dubuis.


Sonny Rollins roept wisselende gevoelens op

CONCERTRECENSIE. Sonny Rollins, Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven, 25 oktober 2011.
beeld: Ron Beenen
door: Rinus van der Heijden

Hoevelen zullen deze avond naar Eindhoven zijn getogen met in het achterhoofd de gedachte dat dit bezoek van Sonny Rollins wel eens het laatste kan zijn dat zij kunnen bijwonen? En hoevelen zullen dit eerder al hebben gedacht, want de Amerikaanse tenorreus is een regelmatige gast op Nederlandse podia. Of het Eindhovense concert de zwanenzang zal zijn van Rollins valt natuurlijk niet te voorspellen, wel dat het een optreden werd dat wisselende gevoelens opriep.


Een nog altijd overtuigende Sonny Rollins in Muziekgebouw Frits Philips in Eindhoven.


Vierdaags Festival de Loftrompet in Nijmegen

26 okt - Onder meer Gatecrash en Bert Lochs zijn te gast op het vierdaagse Nijmeegse Festival de Loftrompet. Van 17 tot en met 20 november zijn er avondvullende concerten waarbij de verschillende kanten van de trompet ten gehore wordt gebracht. Het festival wordt gehouden in de Lindenberg en georganiseerd door Jazz Impro Nijmegen.


Oude stijl en moderne jazz mengen als de gewoonste zaak van de wereld

CONCERTRECENSIE. JazzTown Festival 01. Joris Posthumus TraditionalModerna Group, Lamarotte en sessie. Paradox Tilburg, 22 oktober ’11.
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Vertegenwoordigers van oudestijl- en moderne jazz komen samen hooguit voor op de affiches van festivals. Ze zijn dan binnen de programmering bijeen geveegd, maar met elkaar op één podium, ho maar. Al sinds mensenheugenis zijn het wel niet precies vijanden van elkaar, maar vreedzaam met elkaar optrekken is er niet bij. Het zijn twee verschillende bloedgroepen, waarbij de ene nooit moeite heeft gedaan de ander op te zoeken. Of omgekeerd.


Henk Koekkoek en pianist Rogier Teldeman. Joris Posthumus in de frontlinie van Lamarotte. Henk Velema en Hans Scheerder. 


Michiel Borstlap - Blue

CD-RECENSIE

Michiel Borstlap – Blue. Songs from Father to Daughter
bezetting: Michiel Borstlap – piano
opgenomen: 2011, CPM Studio en Concertgebouw Amsterdam
release: 7 oktober, 2011
label: Gramercy Park Music / Harmonia Mundi
tracks: 11
tijd: 46:58
website: www.michielborstlap.com
door: Erno Elsinga
Na de geboorte van zijn dochter Blue componeerde Michiel Borstlap elf solostukken, een geschenk voor zijn eerste kind weergegeven in de subtitel Songs from Father to Daughter. In deze voor Borstlap blijmoedige periode ging de pianist op zoek naar het ultieme gevoel.


Vijfde deel Jazz Icons dvd-box in november

24 okt - In de dvd-reeks van jazziconen uitgebracht door Mosaic Records verschijnt in november een vijfde deel. De zesdelige dvd-box bevat dit keer historische concerten van John Coltrane, Thelonious Monk, Johnny Griffin, Freddie Hubbard, Rahsaan Roland Kirk en Art Blakey’s Jazz Messengers. Alle concerten werden in Frankrijk opgenomen.


Ches Smith & These Arches gidsen in muzikaal labyrint

CONCERTRECENSIE. Ches Smith & These Arches, Bimhuis Amsterdam, 21 oktober 2011
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

Ches Smith behoort met Tyshawn Sorey en Nasheen Waits tot de beste jonge drummers in het circuit wereldwijd. Alle drie zijn ze actief in de New Yorkse scene. Niet geheel toevallig, want er komt  meer belangwekkends op jazzgebied uit deze metropool. De beweging rond visionair John Zorn trekt veel talent aan. Smith speelde zich in de schijnwerpers bij Marc Ribots Ceramic Dog en staat nu met zijn eigen band These Arches in het Bimhuis.


De New Yorkse slagwerker Ches Smith met Andrea Parkins en Mary Holvorson in het Bimhuis.


Metropole Orkest Arrangers Workshop met Kurt Elling

21 okt- Het Metropole Orkest organiseert in 2012 een Arrangers Worksop onder leiding van Vince Mendoza. Deelnemende arrangeurs tussen de 19 en 35 jaar worden uitgenodigd zich aan te melden voor 5 december. De arrangeurs in spé krijgen onder meer de gelegenheid een arrangement te schrijven voor gastvocalist Kurt Elling dat uitgevoerd zal worden op 24 maart 2012 in Lantaren Venster in Rotterdam.


Misha Mengelberg/Piet Noordijk Quartet - Journey

CD-RECENSIE

Misha Mengelberg/Piet Noordijk Quartet – Journey
bezetting: Piet Noordijk altsaxofoon; Misha Mengelberg piano; Rob Langereis contrabas; Han Bennink slagwerk. Gast: Ted Curson trompet
opgenomen: 7 april 1966 in Concertgebouw Amsterdam
release: 2011
label: MCN
tracks: 5
tijd: 54.13
website: www.mcn.nl
door: Rinus van der HeijdenHet Misha Mengelberg/Piet Noordijk Quartet beleefde in de tweede helft van de jaren zestig moeilijke tijden - evenals de jazz in haar algemeenheid overigens. Het Nederlandse kwartet had een nijpend gebrek aan inspiratie en belandde daardoor in de nadagen van zijn bestaan. Toch keken velen uit naar het concert dat de vier op Witte Donderdag 1966 in het Concertgebouw in Amsterdam gaven: Mengelberg en Noordijk hadden immers naam gemaakt als representanten van respectievelijk avontuur en (relatieve) behoudenheid.


Masterclass en concert Marc Ribot in Eindhoven

20 okt - Gitarist Marc Ribot geeft op verzoek van het Brabants Kenniscentrum Kunst en Cultuur (bkkc) en Axesjazzpower een masterclass in Eindhoven op maandag 7 november. Om kwaliteit te garanderen is er slechts een beperkt aantal plaatsen beschikbaar. Brabantse deelnemers hebben voorrang. 's Avonds geeft de Amerikaanse avant-garde gitarist met zijn trio een concert in Café Wilhelmina.


Young Vips weer op pad

20 okt - Voor 2011 hebben de programmeurs van de Vereniging van Jazz en Improvisatiemuziek Podia (VIP) bassist Clemens van der Feen en de winnaar van de Dutch Jazz Competition, het Castel/van Damme quartet, geselecteerd voor de Young VIPs Tournee. In februari startte hun reeks dubbelconcerten in het Bimhuis. In oktober en november sluiten de Young Vips hun serie van vijftien concerten langs toonaangevende podia af met vijf optredens, te beginnen op 27 oktober in Edam.


Frank McComb laat geen enkele kans meer voorbij gaan

INTERVIEW
door: Marloes Jager
Hoewel hij eigenlijk automonteur wilde worden maar zijn handen wilde sparen voor het pianospelen, is Frank McComb regelmatig te horen op de radio en gaf hij acte de présence tijdens het The Hague Jazz Festival en een voorgaande editie van het North Sea Jazz Festival. Toch is er tot nu toe geen sprake van een doorbraak bij het grote publiek.


Seun Kuti & Egypt 80 hypnotiseren tot zwetens toe

CONCERTRECENSIE. Paradiso, Amsterdam, Seun Kuti & Egypt 80, 15 oktober 2011
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers

Het zijn leuke trends die de saaie housebeats tijdelijk naar de achtergrond drijven. Had je een aantal jaar geleden nog de balkanbeat die alle pop- en danstempels veroverde, inmiddels is de afrobeat doorgedrongen tot clubs en festivals. De combinatie van traditionele Yoruba muziek uit Nigeria, in combinatie met jazz en funk is dan ook een bezwering die weinig heupen onbewogen zal laten.


Seun Kuti, de zoon van, gaf met zijn Egypt 80 een wervelend concert in Paradiso.


Oude en nieuwe jazz onderdak tijdens drie concerten in Tilburg

18 okt – De pogingen om in Tilburg oude en nieuwe jazz bijeen te brengen, hebben geresulteerd in drie concertavonden. Twee ervan worden ingericht in muziekpodium Paradox (22 oktober en 21 januari), de derde krijgt op 31 maart 2012 gestalte in poppodium 013. De eerste avond, JazzTown Festival 01 staat komende zaterdag op het programma.


Festival voor nieuwsgierige oren in Groningen

18 okt - Op verschillende locaties in Groningen wordt van 26 tot en met 30 oktober Soundsofmusic, het festival voor nieuwsgierige oren, gehouden. De concerten van Steve Reich, Marc Ribot en Mark-Anthony Turnage plus de installaties van kunstenaar Harry de Wit staan centraal. Met minimal music en cross-over presenteren zij een panorama aan actuele muziek. Het Noord Nederlands Orkest speelt vier klassiekers van de ‘godfather van de minimal music’, Steve Reich.


Exercities van muzikale woudlopers

CONCERTRECENSIE. Harmen Fraanje/Ernst Reijseger/Mola Sylla. Paradox Tilburg, 14 oktober
beeld: Liesbeth Keder
door: Rinus van der Heijden

Twee Nederlanders en een Senegalees. Geen twee, maar drie culturen bijeen gebracht. Zo mag je het merkwaardige trio Fraanje/Reijseger/Molla omschrijven. Cellist Ernst Reijseger en pianist Harmen Fraanje verbinden zich met elkaar door hun achtergronden op het gebied van klassieke- en geïmproviseerde muziek. Maar hun benadering van muziek is zó individueel, dat je gerust mag spreken van ambassadeurs van verschillende culturen.


Harmen Fraanje, Ernst Reijseger en Mola Sylla brachten drie culturen bijeen in een druk bezocht Paradox.


Steve Reich: Different Trains / WTC 9/11

2 CD-RECENSIES

The London Steve Reich Ensemble - Different Trains
bezetting: Kevin Griffiths; dirigent, Vincent Corver piano, Andreas Janke, viol, Mari Samuelsen; viol, Lech Antonio Uszynski; altviool, Hakon Samuelsen; cello, Sebastian Bohren; viol, Ronnie Spiegel; viol, Janka Mekis; altviool, Peter Somodari, Mateus Szcezepkowski; viool, Noëlle Grüebler; viool, Maria Opotskaya; altviool, Daniela Oswald; cello
opgenomen: 4/5 juni 2011
release: 2011
label: EMI Classics
tracks: 7 (3 composities)
tijd: 54:43
door: Mischa Andriessen

Deze maand werd Steve Reich 75 jaar. Reden voor twee nieuwe cd's en een reeks concerten waaronder eind oktober driemaal in Groningen.

Eind jaren zestig, begin jaren zeventig begonnen de componisten Philip Glass en Steve Reich – toen nog vaak zij aan zij opererend - naam te maken met hun versie van wat dankzij componist Michael Nyman blijvend Minimal Music is gaan heten, hoezeer die term ook door de meeste makers van die muziek verafschuwd wordt. Minimal Music was een contrarevolutie; een breuk met seriële, atonale klassieke muziek. Minimal Music draaide om zich in je hoofd vastzuigende melodieën en hypnotiserende ritmes. De verschuivingen en variaties in beide waren subtiel, vandaar de naam: minimaal.


Genomineerden Edison Jazz/World bekend

14 okt - De Edison-vakjury heeft de genomineerden voor de Edison Jazz/World bekendgemaakt. The Ploctones, Wolfert Brederode Quartet en Tineke Postma maken kans op de Edison Jazz Nationaal. Ruben Hein is de enige Nederlander die genomineerd is in de categorie Jazz Vocaal. De Edisons worden uitgereikt in het Muziekgebouw Frits Philips Eindhoven op 16 november 2011.


Henry Mancini – The Music of Peter Gunn / More Music from Peter Gunn

CD-RECENSIE 

Henry Mancini – The Music of Peter Gunn / More Music from Peter Gunn
bezetting: Henry Mancini Orchestra
opgenomen: 1959 bij RCA Victor
release: remastered lp’s in 2011
label: Hot Records
tracks: 24
tijd: 79.51
website: www.henrymancini.com - www.hottestsoundsaround.com
door: Rinus van der HeijdenOrkestleider Henry Mancini werd in de jaren vijftig van de vorige eeuw bekend als bakker van zoete koekjes. Zijn orkestrale bewerkingen van amusementsmuziek klonken weliswaar als een klok, maar avontuur was ver te zoeken. Mancini zocht het vooral in zoetsappige, veilige middle-of-the-roadklanken voor een groot publiek.


Tropentheater mogelijk in 2013 dicht

12 okt - Het Tropentheater in Amsterdam dreigt in 2013 de deuren te moeten sluiten. Het ministerie van Buitenlandse Zaken draait de subsidiekraan voor het Koninklijk Instituut voor de Tropen (KIT), waaronder het theater valt, dicht. Bezuinigingen op het gebied van ontwikkelingssamenwerking is de voornaamste reden; het Tropenmuseum wordt voor het grootste deel betaald uit ontwikkelingsgelden.


Mijke Loeven - Loeven

CD-RECENSIE

Mijke Loeven - Loeven
bezetting: Mijke Loeven zang, Erwin Hoorweg piano, hammond, Mick Pauwe bas, Arend Niks drums, Andreas Suntrop gitaar, Tom Beek saxofoon, Martijn Verdonk percussie.
release: 2011
label: Harmonia Mundi
tracks: 11 
tijd: 48:07
website: www.mijkeloeven.com
door: Erno ElsingaMaar weinigen zullen weten dat Mijke Loeven, directeur van Jazz International Rotterdam, tot voor tien jaar geleden als zangeres een carrière in de muziek bezigde, met als hoogtepunt een optreden op North Sea Jazz. Met ‘Loeven’ levert de zangeres haar derde album af, Nederlandstalig en opgenomen met louter jazzmusici.


Bert Joris Quartet intiem en expressief

CONCERTRECENSIE. Bert Joris Quartet, Porgy en Bess Terneuzen, 9 oktober 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Van het Bert Joris Quartet verscheen eind september het album 'Only for the honest'. Gestileerde jazz, gebracht door een kwartet dat al sinds 2000 samen is en samenspel met een hoge intensiteit laat horen. Met veel aandacht voor de melodie, soms lyrisch, maar net zo goed speels uitgevoerd, met een vleugje soul of blues. Joris vindt ’Only for the honest’ logischerwijze een vervolg op al hun eerdere samenwerkingen. Het is echter het eerste project dat ze volledig zelf in handen hadden en waarin ze zichzelf konden zijn, zonder enige druk van buitenaf, zo meldde hij. Zondag speelde het Bert Joris Quartet in Porgy en Bess in Terneuzen.


Het kwartet van trompettist Bert Joris presenteerde in Porgy en Bess hun nieuwste album 'Only for the honest'.


Saxofonist Piet Noordijk overleden

9 okt - In zijn woonplaats Hellevoetsluis is zaterdag op 79-jarige leeftijd saxofonist Piet Noordijk na een kort ziekbed overleden. Noordijk, winnaar van een Bird Award in 2007, was een belangrijk pleitbezorger van de naoorlogse bebop in Nederland. De saxofonist was nog immer actief. Voordat hij ziek werd werkte hij aan de voorbereiding van een aantal concerten die hij volgend jaar, ter gelegenheid van zijn tachtigste verjaardag, hoopte te geven.


Tuur Florizoone: Queskia? / Mixtuur

2 CD-RECENSIES

Tricycle - Queskia?
bezetting: Tuur Florizoone; accordeons, piano, klokkenspel, Phillippe Laloy; sopraan- en altsax, fluit, basfluit, Vincent Noiret; bas
opgenomen: januari 2011
release: 2011
label: Aventura Musica
tracks: 10
tijd: 53:12
websites: www.tuurflorizoone.be - www.aventuramusica.be
door: Mischa AndriessenDat de Belgische accordeonist Tuur Florizoone als filmcomponist heeft gewerkt, hoor je meteen terug in zijn muziek. Hij kan met slechts een paar noten een verhaal vertellen en is excellent als sfeerbrenger. Kort na elkaar heeft hij twee cd’s uitgebracht die sterk van elkaar verschillen, maar beide zijn grote talent benadrukken. Tricycle is van beide projecten het minder ambitieuze. Niettemin een sterke plaat met frisse muziek. De cd heeft het soort ongedwongen geluid alsof de drie muzikanten gewoon op staat wat staan weg te jammen. Opgewekt en schwungvol met geraffineerde composities, empatisch samenspel en een heerlijke ruimtelijkheid. Heel knap is de genuanceerde manier waarop het drietal met de klankkleuren speelt.


Charles Lloyd – Athens Concert

CD-RECENSIE

Charles Lloyd – Athens Concert

bezetting: Charles Lloyd, saxofoon, fluit; Maria Farantouri, vocalen; Jason Moran, piano; Reuben Rogers, contrabas; Eric Harland, drums; Socratis Sinopoulos, lier; Takis Farazis, piano
opgenomen: juni 2010
release: 2011
label: ECM Records / Challenge
tracks: 18
tijd: 1:27:14 (dubbel-cd)
website: www.charleslloyd.com - www.ecmrecords.nl
door: Koen Graat


Financieel mag Griekenland dan aan de grond zitten, muzikaal valt er nog voldoende te halen, zo bewijst de Amerikaanse saxofonist Charles Lloyd. Hij nam met de Griekse zangeres Maria Farantouri een liveconcert op in Athene, waarbij traditionals en modernere werken uit het veelgeplaagde land waren bewerkt tot jazz- en improvisatiestukken. Het leverde een ongekende klankrijkdom op  met het beste uit twee werelden.


Concertzender vaker live vanuit Vredenburg

 5 okt - Radiostation Concertzender gaat samenwerken met het Utrechtse muziekcentrum Vredenburg. Het ligt in de bedoeling dit seizoen zo'n veertig concerten (al dan niet live) vanuit Vredenburg Leeuwenbergh wekelijks uit te zenden. Jazz-, klassieke- en wereldmuziek staan centraal. Bovendien gaat de Concertzender een samenwerking aan met Arrow Jazz, dat onlangs weer via de ether te beluisteren is.


Igor Roma laat op aftandse piano de hemel neerdalen

CONCERTRECENSIE. Igor Roma, Café Weemoed Tilburg, 2 oktober 2011
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Een vroege zondagmiddag in het uitgaanscentrum hartje Tilburg. Het ene café na het andere baadt in de zon. Eén is er dicht: Weemoed. Van de plek waar de laatste échte drinkers van Tilburg hun heil plegen te zoeken, is de voordeur hermetisch gesloten, het terras leeg. Voorbijgangers kijken bevreemd op, er zal toch niet…


Igor Roma voorafgaand en tijdens zijn unieke concert in Café Weemoed in Tilburg.


Festival Jazz at the Castle stopt met bestaan

4 okt - Na 21 edities is er een eind gekomen aan festival Jazz at the Castle in Amerongen. Het eendaagse festival, dat jaarlijks gehouden werd in Kasteel Amerongen, kampt met financiële problemen ondanks een succesvolle laatste editie afgelopen zomer. Stichting Jazz at the Castle bezint zich nu over een eventuele voortzetting van een evenement op kleinere schaal.


Masterclass Scott Henderson in Maasdijk

3 okt - Voor liefhebbende gitaristen van de fusion ligt in Maasdijk een buitenkansje wanneer op 19 oktober gitarist Scott Henderson langskomt voor een masterclass. Henderson, die zijn grootste faam verwierf als mede-oprichter van Tribal Tech in 1984, speelt bovendien 's avonds in de Boerderij in Zoetermeer met drummer Dennis Chambers en bassist Jeff Berlin.


Corrie en de Grote Brokken indrukwekkend en glansrijk

CONCERTRECENSIE. Corrie en de Grote Brokken: VIER. Paradox Tilburg, 30 september 2011.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Een feestje slaagt pas echt als je levende muziek laat komen. Ben je muzikant en je hebt wat te vieren, dan doe je dat met je eigen muziek. Succes is niet altijd verzekerd, behalve als je Corrie van Binsbergen heet. Daarvan getuigde het concert in Tilburg, dat een ware happening werd en blijk gaf van wat een magistrale band Corrie en de Grote Brokken is.


Gitariste Corrie van Binsbergen en haar Grote Brokken op jubileumtour in Tilburg, met onder meer Beatrice van der Poel en Angelo Verploegen.


Helge Lien Trio - Natsukashii

CD-RECENSIE

Helge Lien Trio - Natsukashii
bezetting: Helge Lien, piano; Frode Berg, contrabas; Knuf Aalefjær, drums
opgenomen: 24, 25, 26 september 2010
release: 2011
label: Ozella Music / Codaex
tracks: 10
tijd: 52:17
websites: www.helgelien.comwww.ozellamusic.com
myspace: www.myspace.com/helgelientrio
door: Jan Jasper Tamboer


Na het drama in Noorwegen eind juli van dit jaar komt er ook goed nieuws uit dit Scandinavische land. Het nieuw uitgebrachte album 'Natsukashii' van het Helge Lien Trio komt niet uit de koker van een gestoorde geest, maar is een voortbrengsel van hogere kunst, een staaltje van menselijk kunnen dat het leven verrijkt. De mogelijkheden van het pianotrio als instituut binnen de jazz zijn nog lang niet uitgeput.