CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Producer post 'nieuwe nummers' Amy Winehouse

30 jul - (Hier te beluisteren) Producer Salaam Remi heeft enkele alternatieve tracks van Amy Winehouse op zijn blog gezet. Het betreft de nummers Round Midnight en Some Unholy War V2.0. Remi produceerde enkele nummers op Winehouse debuutalbum 'Frank' alsmede op diens opvolger 'Back to Black' en werkte met de Britse soul-jazz zangeres aan een nieuw album dat dit jaar zou verschijnen. 
» Jazz Middelheim 2011 in de startblokken

29 jul - Met een thema-avond met en rondom John Zorn en concerten van onder meer Omar Sosa, Toots Thielemans Quartet met Kenny Werner en Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra op het affiche, wordt van 12 tot en met 15 augustus de dertigste editie van het Antwerpse festival Jazz Middelheim gehouden. 
» Saxofonist Frank Foster (82) overleden

26 jul - Bebopper, solist, componist en arrangeur Frank Foster is vandaag op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was een generatiegenoot van Sonny Rollins en Dexter Gordon en vestigde zijn naam in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Count Basie Orchestra. Decennia later, na Basie's dood in 1984, arrangeerde hij stukken voor het orkest dat onder zijn leiding verder ging. Foster nam ook onder eigen naam op. 
» Gratis Jazz Festival Delft op twintig podia

26 jul - Gratis genieten van meer dan zestig groepen verdeeld over twintig podia, dat kan van 19 tot en met 21 augustus tijdens Jazz Festival Delft. Naast andere genres zoals pop, hip hop, dance en world, zijn de belangrijkste hoofdgasten op het gebied van jazz onder meer Sven Hammond Soul, Ntjam Rosie, CaboCubaJazz, Marzio Scholten Group met Tom Beek in de gelederen en Sinas. 
» Prince verrast Melkweg met twee concerten

25 jul - Afgelopen nacht gaf Prince een verrassingsconcert in de Amsterdamse Melkweg. Het concert werd kort van tevoren op Twitter aangekondigd en was rond middernacht uitverkocht. Tijdens de drie uur durende show bracht Prince met het nummer 'Love is a losing game' een onverwacht eerbetoon aan de zaterdag overleden Amy Winehouse. Vanavond speelt Prince opnieuw in de Melkweg. 
» Amy Winehouse overleden

23 jul – De Britse zangeres Amy Winehouse is overleden. Ze is vanmiddag dood aangetroffen in haar appartement in Camden Square, in Noord-Londen. De 27-jarige zangeres gold als een grote belofte, maar haar korte carrière werd getekend door drugs en alcohol. 
» Alex Steinweiss, bedenker platenhoes overleden

21 jul - In Florida is zondag Alex Steinweiss, grafisch ontwerper en de uitvinder van de geïllustreerde platenhoes, op 94-jarige leeftijd overleden. Steinweiss werkte als artistiek directeur voor platenlabel Colombia toen hij in 1939 op het idee kwam platenhoezen te voorzien van kunstzinnige illustraties. De platenverkoop steeg hierdoor exponentieel. Zijn uitvinding werd dan ook snel door andere platenmaatschappijen overgenomen. 
» Rotterdams jazzcafé Dizzy failliet

20 jul - Het bekende Rotterdamse jazzcafé Dizzy is failliet. Een verschil van inzicht tussen de uitbater en brouwerij Heineken over het onderhoud van het pand aan de 's Gravendijkwal zou aan de grondslag liggen van het faillissement dat dinsdag op verzoek van de eigenaar, Dennis Bunsee, door Rechtbank Rotterdam is uitgesproken. 
» NL Real Book biedt beste van eigen bodem

19 jul - Iedere muzikant kent het Real Book; een bonte en uitgebreide verzameling bladmuziek van jazzstandards die geschiedenis schreven. Vanaf heden is er het Nederlandse Real Book, een uigave van Muziek Centrum Nederland, met daarin het beste van Nederlandse bodem. Het NL Real Book is een 'work in progress', jaarlijks komen er nieuwe titels bij. 
» Foto’s North Sea Jazz 2011

14 jul – Dik 70.000 mensen bezochten het afgelopen weekeinde de 36e editie van North Sea Jazz in Rotterdam. Onder hen honderden journalisten en fotografen waaronder Ron Beenen en Eddy Westveer die voor Jazzenzo het festival in beeld brachten. Gedurende drie dagen bezochten zij talloze concerten en schoten honderden foto’s. Een selectie daarvan kunt u nu hier zien. 
» Trio Herd winnaar Europese Sena Award

10 jul - Het Finse trio Herd heeft de European Jazz Competition tijdens North Sea Jazz gewonnen. Zij ontvingen zaterdagavond de 'Sena Award Best Group 2011'. Pianist Thierry Castel werd uitgeroepen tot beste solist. De prijs werd voor de derde keer uitgereikt. 
» Bezoekers Prince: 'goed maar oorverdovend'

9 jul - Het eerste concert van Prince op North Sea Jazz is niet iedereen goed bevallen. Op internet wordt volop geklaagd over het veel te harde geluid dat de megaster uit Minneapolis met zijn band produceerde. Een aantal klagers heeft zelfs halverwege het concert de zaal verlaten omdat de pijngrens werd bereikt, met hoofdpijn tot gevolg. Een persoon die naast de mengtafel stond, meldde dat de geluidsmeter permanent  116 decibel aangaf. 
» Buena Vista gitarist Manuel Galban overleden

9 juli - Manual Galban, gitarist van de Cubaanse groep Buena Vista Social Club, is donderdag (7 juli) in de Cubaanse hoofdstad Havana overleden aan een hartaanval. Galban was 80 jaar. Galban was nog altijd actief in de muziek, hij werkte in Havanna aan een solo-album, getiteld Blue Cha Cha. 
» Edison Jazz Oeuvreprijs 2011 voor Ivan Lins

8 jul - De Braziliaanse zanger-songwriter Ivan Lins is de winnaar van de Edison Jazz Oeuvreprijs 2011. Dat maakte de Edison Stichting vandaag bekend. De prestigieuze prijs wordt in het Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt op 16 november. De 66-jarige Ivan Lins komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen. 
» Kim Hoorweg tekent bij Challenge Records

7 jul - Zangeres Kim Hoorweg brengt haar eerstvolgende album uit bij Challenge Records. Hoorweg nam in juni met het jazz sextet The Houdini's repertoire op van Peggy Lee. 'Tribute to Peggy Lee' verschijnt op 2 september bij het Nederlands label. Aansluitend volgt een Nederlandse tournee. 
» Ab Baars Trio in najaar op Europese jubileumtour

7 jul - Het Ab Baars Trio bestaat in november twintig jaar en dat wordt gevierd met 'Invisible Blow', een Europese tournee samen met de New Yorkse gastmusici Vincent Chancey en Fay Victor. Het programma bevat nieuwe composities van Baars die zijn geïnspireerd op gedichten en teksten van een  groot aantal schrijvers. Gelijktijdig met de Invisible Blow tournee wordt een jubileum cd-box in gelimiteerde oplage uitgebracht met een selectie van bestaande cd’s uit het oeuvre van het trio van de afgelopen twintig jaar en een cd met nieuwe composities van Baars. 
» Jason Moran grote winnaar Downbeat Critics Poll 2011

6 jul - Ook dit jaar maakten de Amerikaanse muziekjournalisten hun lijstjes op met de in hun ogen beste musici van het afgelopen jaar. De Amerikaanse pianist Jason Moran - dit jaar te bewonderen op North Sea Jazz - scoorde het hoogst. Moran werd verkozen tot jazzmuzikant van het jaar en beste pianist van 2011. Ook leverde hij het beste album af, 'Ten', dat verscheen bij Blue Note. Craig Taborn - die dit jaar debuteerde op het ECM-label - werd verkozen tot meest talentvolle pianist en organist. 
» Minder studenten jazz op conservatoria

6 jul - Kunsthogescholen zoals conservatoria nemen de komende jaren minder studenten aan. Daarmee wil de HBO-raad tegemoet komen aan de kritiek van onder meer staatssecretaris Halbe Zijlstra die stelt dat er te veel kunstenaars worden opgeleid, waarvoor later geen werk is. 
» Jazz Middelheim opent virtueel museum

5 jul - Het Antwerpse festival Jazz Middelheim viert van 12 tot en met 15 augustus zijn dertigste editie. Naar aanleiding daarvan opende Cobra.be op internet een virtueel Jazz Middelheim Museum met memorabele momenten uit de geschiedenis van het festival. Aan de hand van een interactieve tijdslijn kan online gekeken worden naar concertfilmpjes uit het VRT-archief, zoals Anthony Braxton, Sonny Rollins, Lionel Hampton, Toots Thielemans, David Murray of Liberation Music Orchestra. 
» Ruud Wijkniet stopt met The Hague Jazz

4 jul - Festivaldirecteur Ruud Wijkniet stopt met The Hague Jazz. Dat zegt hij in een interview met het AD. Wijkniet kan het niet meer opbrengen om een nieuwe editie te organiseren. 
» ‘Stranger Than Paranoia’ in Breda, Den Bosch en Tilburg

2 jul – Voor het eerst sinds het negentienjarig bestaan van Stranger Than Paranoia wordt het festival gehouden in drie Brabantse steden: Breda, ’s Hertogenbosch en Tilburg. ‘Paranoia’ dat gewoonlijk tussen kerst en oud en nieuw gehouden werd in het Tilburgse Paradox, trapt nu af op 19 december in De Avenue in Breda. 
» Lee Konitz niet op North Sea Jazz

2 jul - Lee Konitz heeft zijn concert op North Sea Jazz wegens gezondheidsredenen afgezegd. Konitz (83) werd in juni getroffen door een hersenbloeding vlak voordat hij het podium op zou gaan voor een concert in Melbourne. Op North Sea wordt zijn plaats nu ingenomen door het Tomasz Stanko Quintet met onder meer Chris Potter en Jim Black. Ook de concerten van Buddy DeFranco en Space Invadas gaan om verschillende redenen niet door. 
» Rudresh Mahanthappa altsaxofonist van het jaar

1 jul - Rudresh Mahanthappa is door Downbeat Critics Poll 2011 uitgeroepen tot beste altsaxofonist. Mahanthappa tekende deze maand een platencontract bij ACT Music en heeft op het komende North Sea Jazz Festival een driedaagse 'Carte Blanche'. Lee Konitz en Miguél Zenon werden tweede en derde in de door jazzjournalisten opgestelde Critics Poll. 
» Vader Amy Winehouse brengt jazzplaat uit

1 jul - Mitch Winehouse, de 60-jarige vader van de veel besproken zangeres Amy Winehouse, heeft zijn eerste plaat uitgebracht, 'Rush of Love'. De voormalige taxichauffeur brengt swing in de traditie van Frank Sinatra. 
» Bestuursleden 'kunst en cultuur' stappen op

1 jul - Zowel voorzitter van de Raad van Cultuur Els Swaab als de leden van de commissie Podiumkunsten leggen hun lidmaatschap neer. Directe aanleiding voor hun vertrek zijn de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur. 

Producer post 'nieuwe nummers' Amy Winehouse

30 jul - (Hier te beluisteren) Producer Salaam Remi heeft enkele alternatieve tracks van Amy Winehouse op zijn blog gezet. Het betreft de nummers Round Midnight en Some Unholy War V2.0. Remi produceerde enkele nummers op Winehouse debuutalbum 'Frank' alsmede op diens opvolger 'Back to Black' en werkte met de Britse soul-jazz zangeres aan een nieuw album dat dit jaar zou verschijnen.


Jazz Middelheim 2011 in de startblokken

29 jul - Met een thema-avond met en rondom John Zorn en concerten van onder meer Omar Sosa, Toots Thielemans Quartet met Kenny Werner en Charlie Haden’s Liberation Music Orchestra op het affiche, wordt van 12 tot en met 15 augustus de dertigste editie van het Antwerpse festival Jazz Middelheim gehouden.


Courtney Pine – Europa

CD-RECENSIE 

Courtney Pine – Europa
bezetting: Courtney Pine basklarinet en toetsen met o.a. Amanda Drummond altviool; Zoe Rahman piano; Omar Puente electrische viool; Alec Dankworth contrabas; Mark Mondesir slagwerk
opgenomen: 2010 in Holodeck Studio’s Londen
release: 2011
label: Destin-E-Records
tracks: 13
tijd: 73.03
website: www.courtney-pine.com
myspace: www.myspace.com/courtneypineuk
door: Rinus van der Heijden


De Britse rietblazer Courtney Pine heeft als leidraad voor zijn nieuwste album het werelddeel Europa genomen. Hij maakt onder meer een muzikale rondreis door Scandinavië, de Britse eilanden, Frankrijk, Spanje, Italië, Rusland en de landen rond de Middellandse Zee. Dit alles om erachter te komen hoe Europa is ontstaan, maar tegelijk ook om aan te geven dat dit werelddeel een stoofpot is van muzikale invloeden en stijlen.


Fred Frith - Clearing Customs

CD-RECENSIE

Fred Frith - Clearing Customs
bezetting: Fred Frith, gitaar en zelfgemaakte instrumenten; Wu Fei, zang, guzheng; Anantha Krishnan, mridangam, tabla's; Marque Gilmore, drums, elektronica; Tilman Müller, trompet; Patrice Scanlon, Daniela Cattivelli, elektronica
opgenomen: 29 november, 1 december 2007
release: 2011
label: Intakt Records
tracks: 1
tijd: 67:50
websites: www.fredfrith.com - www.intaktrec.ch
door: Jan Jasper Tamboer


Het geluid van een misthoorn lijkt op te doemen als het album 'Clearing Customs' van gitarist en componist Fred Frith opent. In werkelijkheid gaat het om elektronica, waar volop van gebruik wordt gemaakt op deze plaat. Die vormt een wonderlijk geheel met de puur traditionele instrumenten guzheng, een Chinese luit, en een Indiase trommel, de mridangam. Gevoegd bij de tonen van de elektrische gitaar van Frith en de trompet van Tilman Müller krijg je een klankbeeld dat nergens conventioneel aandoet, rijkelijk tot de verbeelding spreekt en alleen daarom al deze muziek exclusief maakt.


Saxofonist Frank Foster (82) overleden

26 jul - Bebopper, solist, componist en arrangeur Frank Foster is vandaag op 82-jarige leeftijd overleden. Hij was een generatiegenoot van Sonny Rollins en Dexter Gordon en vestigde zijn naam in de jaren vijftig van de vorige eeuw in de Count Basie Orchestra. Decennia later, na Basie's dood in 1984, arrangeerde hij stukken voor het orkest dat onder zijn leiding verder ging. Foster nam ook onder eigen naam op.


Gratis Jazz Festival Delft op twintig podia

26 jul - Gratis genieten van meer dan zestig groepen verdeeld over twintig podia, dat kan van 19 tot en met 21 augustus tijdens Jazz Festival Delft. Naast andere genres zoals pop, hip hop, dance en world, zijn de belangrijkste hoofdgasten op het gebied van jazz onder meer Sven Hammond Soul, Ntjam Rosie, CaboCubaJazz, Marzio Scholten Group met Tom Beek in de gelederen en Sinas.


Prince verrast Melkweg met twee concerten

25 jul - Afgelopen nacht gaf Prince een verrassingsconcert in de Amsterdamse Melkweg. Het concert werd kort van tevoren op Twitter aangekondigd en was rond middernacht uitverkocht. Tijdens de drie uur durende show bracht Prince met het nummer 'Love is a losing game' een onverwacht eerbetoon aan de zaterdag overleden Amy Winehouse. Vanavond speelt Prince opnieuw in de Melkweg.


Paul van Kemenade’s International Quintet – Who is in charge?

CD-RECENSIE

Paul van Kemenade’s International Quintet – Who is in charge?
bezetting: Paul van Kemenade altsaxofoon; Ray Anderson trombone; Frank Möbus gitaar; Ernst Glerum contrabas; Han Bennink snaredrum.
opgenomen: 18 oktober 2010 in Tafelbergstudio Tilburg.
release: 2011
label: Kemo
tracks: 7
tijd: 43.02
website: www.paulvankemenade.com
door: Rinus van der Heijden


Als een musicus zich tegenover een ander niet (meer) hoeft te bewijzen, wordt vruchtbare aarde blootgelegd om heel mooie muziek te creëren. Paul van Kemenade’s International Quintet geeft daar met ‘Who is in charge’ een verbluffend staaltje van en gaat nog een stapje verder: de vijf reiken naar de allermooiste muziek.


Amy Winehouse overleden

23 jul – De Britse zangeres Amy Winehouse is overleden. Ze is vanmiddag dood aangetroffen in haar appartement in Camden Square, in Noord-Londen. De 27-jarige zangeres gold als een grote belofte, maar haar korte carrière werd getekend door drugs en alcohol.


Dinant Jazz Nights beleeft jazzprogramma in historisch kader

CONCERTRECENSIE. Dinant Jazz Nights 2011, Dinant België, 15, 16, 17 en 18 juli 2011
beeld: Jos L. Knaepen
door: Georges Tonla Briquet

Dinant Jazz Nights blijft tot nader order het meest kleinschalige maar vooral ook het gezelligste Belgische festival met de grootste namen. Dinant Jazz presenteert nog een puur jazzprogramma en dat in een indrukwekkend historisch kader. Mede dankzij Joe Lovano, die peter was dit jaar, zag het affiche er indrukwekkend uit. John Scofield, Kenny Werner, Toots Thielemans, Steve Grossman, Charles Lloyd, Mike Stern kwamen naar Dinant.


Artist in Residence Joe Lovano, Charles Lloyd en Toots Thielemans waren enkele smaakmakers van Dinant Jazz Nights 2011.


Alex Steinweiss, bedenker platenhoes overleden

21 jul - In Florida is zondag Alex Steinweiss, grafisch ontwerper en de uitvinder van de geïllustreerde platenhoes, op 94-jarige leeftijd overleden. Steinweiss werkte als artistiek directeur voor platenlabel Colombia toen hij in 1939 op het idee kwam platenhoezen te voorzien van kunstzinnige illustraties. De platenverkoop steeg hierdoor exponentieel. Zijn uitvinding werd dan ook snel door andere platenmaatschappijen overgenomen.


Rotterdams jazzcafé Dizzy failliet

20 jul - Het bekende Rotterdamse jazzcafé Dizzy is failliet. Een verschil van inzicht tussen de uitbater en brouwerij Heineken over het onderhoud van het pand aan de 's Gravendijkwal zou aan de grondslag liggen van het faillissement dat dinsdag op verzoek van de eigenaar, Dennis Bunsee, door Rechtbank Rotterdam is uitgesproken.


Schizofrene Secret Chiefs 3 brengen explosieve satire

CONCERTRECENSIE. Secret Chiefs 3, OCCII Amsterdam, 17 juli 2011
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Als je een in zwarte pakken met puntmuts gehesen band ziet staan in een van de nog weinig overgebleven kraakkrochten van Amsterdam, rijzen instinctief enige vraagtekens. Zal dit een zich veel te serieus nemend collectief zijn dat zich gaat wijden aan de verkondiging van Satans wetten? Of is het een lachen, gieren, brullen-festijn, waarin met de duizend-in-een-dozijn metalbands de draak wordt gestoken? Na twee uur blijkt: vertrouw vooral niet op je eerste gedachten.


De gestoorde mengelmoes van Secret Chiefs 3 bulderde in het Amsterdamse OCCII.


NL Real Book biedt beste van eigen bodem

19 jul - Iedere muzikant kent het Real Book; een bonte en uitgebreide verzameling bladmuziek van jazzstandards die geschiedenis schreven. Vanaf heden is er het Nederlandse Real Book, een uigave van Muziek Centrum Nederland, met daarin het beste van Nederlandse bodem. Het NL Real Book is een 'work in progress', jaarlijks komen er nieuwe titels bij.


Trio Grande & Matthew Bourne – Hold The Line

CD-RECENSIE

Trio Grande & Matthew Bourne – Hold The Line
bezetting: Michel Debrulle, slagwerk en percussie; Laurent Dehors klarinetten en saxofoon; Michel Massot tuba’s en trombone; gast: Matthew Bourne piano en zang
opgenomen: maart 2011 in Studio Jet Brussel
release: 2011
label: WERF
tracks: 13
tijd: 54.46
myspace: www.myspace.com/triograndebelgium
website: www.matthewbourne.com www.dewerf.be
door: Rinus van der Heijden


Trio Grande behoort tot het beste wat het Belgische jazzmilieu heeft te bieden. Het trio rond tubaïst Michel Massot is een kokend vat, waar ingrediënten voor een totaalmuziek met handenvol ingesmeten zijn. Nadat Trio Grande eerder al eens samenwerkte met de Britse pianist Matthew Bourne, zochten de vier elkaar weer op voor deze nieuwste ‘Hold The Line’.


Gent Jazz Festival eert helden, maar verzuimt de toekomst

CONCERTRECENSIE. Gent Jazz Festival 2011, Bijloke Gent, 7, 8 en 10 juli 2011
beeld: Jos L. Knaepen, Bruno Bollaert
door: Georges Tonla Briquet

Gent Jazz vierde zijn tienjarig jubileum met op het affiche een reeks tributes, de aanwezigheid van heel wat jazziconen zoals Sonny Rollins, en eindelijk weer een stijlvolle ingang van de Bijloke na een jarenlange verbouwing. Echt verrassend was Gent Jazz niet, maar Michel Portal, Terence Blanchard en Dave Holland zorgden wel voor de nodige hoogtepunten.


Onder meer Sonny Rollins, Al Di Meola en Chick Corea waren de publiekstrekkers van Gent Jazz 2011.


Foto’s North Sea Jazz 2011

14 jul – Dik 70.000 mensen bezochten het afgelopen weekeinde de 36e editie van North Sea Jazz in Rotterdam. Onder hen honderden journalisten en fotografen waaronder Ron Beenen en Eddy Westveer die voor Jazzenzo het festival in beeld brachten. Gedurende drie dagen bezochten zij talloze concerten en schoten honderden foto’s. Een selectie daarvan kunt u nu hier zien.


Slotdag North Sea Jazz top ondanks Prince

CONCERTRECENSIE, North Sea Jazz 2011, Ahoy Rotterdam, zondag 10 juli 2011
beeld: Ron Beenen, Eddy Westveer
door: Koen Graat

Anouar Brahem voerde zijn publiek mee naar verre oorden, Tomasz Stanko merkte terecht op dat hij met een 'super band' op de proppen was gekomen en James Blake was inderdaad zo goed als door velen wordt beweerd. Volkomen onverwacht was het de grootste superster van allemaal die het niet waarmaakte. Prince bleek niet de kroon die North Sea Jazz 2011 verdiende.


Drie grootheden uit de muziek op slotdag North Sea Jazz 2011: Herbie Hancock, Prince en Wayne Shorter.


Slotdag North Sea Jazz Festival: overdaad met ‘kies’pijn

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz 2011, Ahoy Rotterdam, zondag 10 juli 2011
beeld: Ron Beenen, Eddy Westveer
door: Kees Schreuders 

Als je door een geoliede organisatie en een overdadige programmatische mix van gevestigde publieksfavorieten tot meer exotische en avontuurlijke muziek in diverse stijlen 70.000 bezoekers bijeen weet te brengen en voor je wint, dan weet je na 35 edities North Sea Jazz Festival wel waar Abraham de mosterd haalt.


Bootsy Collins, Dr. John en Kytemans Hiphop Orchestra op de slotdag van North Sea Jazz.


Trio Herd winnaar Europese Sena Award

10 jul - Het Finse trio Herd heeft de European Jazz Competition tijdens North Sea Jazz gewonnen. Zij ontvingen zaterdagavond de 'Sena Award Best Group 2011'. Pianist Thierry Castel werd uitgeroepen tot beste solist. De prijs werd voor de derde keer uitgereikt.


Tweede dag North Sea Jazz Festival wisselvallig

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz 2011, Ahoy Rotterdam, zaterdag 9 juli 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Koen Graat

Op papier was de zaterdagprogrammering van North Sea Jazz de minst interessante van de drie dagen. Ook in de praktijk bleek dat de tweede dag van het festival niet kon tippen aan de openingsdag. Dat nam niet weg dat het Rotterdamse Ahoy gisteren afgeladen vol was en John Scofield en Arve Henriksen voor topconcerten zorgden. Brad Mehldau en Joshua Redman konden de hooggespannen verwachtingen niet inlossen tijdens hun eerste gezamenlijke concert op Europese bodem.


John Scofield trad aan met zijn nieuwe kwartet, Arve Henriksen gaf een topconcert, en rijzende ster Ntjam Rosie op tweede dag North Sea Jazz.


Bezoekers Prince: 'goed maar oorverdovend'

9 jul - Het eerste concert van Prince op North Sea Jazz is niet iedereen goed bevallen. Op internet wordt volop geklaagd over het veel te harde geluid dat de megaster uit Minneapolis met zijn band produceerde. Een aantal klagers heeft zelfs halverwege het concert de zaal verlaten omdat de pijngrens werd bereikt, met hoofdpijn tot gevolg. Een persoon die naast de mengtafel stond, meldde dat de geluidsmeter permanent  116 decibel aangaf.


Openingsdag North Sea Jazz Festival is meteen raak

CONCERTRECENSIE. North Sea Jazz 2011, Ahoy Rotterdam, vrijdag 8 juli 2011
beeld: Eddy Westveer, Ron Beenen
door: Koen Graat

Esperanza Spalding kende een valse start, de muzikale mogelijkheden van ijs bleken beperkt, Mostly Other People Do the Killing en Kneebody smeten met energie en Pharoah Sanders musiceerde ondanks en niet met zijn begeleidingsband. De kop van de 36ste editie van North Sea Jazz Festival is eraf. De openingsdag van het indoorfestival dat in 2006 naar Rotterdam verhuisde, leverde tal van interessante jazzmomenten op.


De openingavond van North Sea Jazz kende concerten van Esperanza Spalding en oudgediende Pharoah Sanders, evenals een ijsconcert van Terje Isunget en Mari Kvien Brunvoll.


Buena Vista gitarist Manuel Galban overleden

9 juli - Manual Galban, gitarist van de Cubaanse groep Buena Vista Social Club, is donderdag (7 juli) in de Cubaanse hoofdstad Havana overleden aan een hartaanval. Galban was 80 jaar. Galban was nog altijd actief in de muziek, hij werkte in Havanna aan een solo-album, getiteld Blue Cha Cha.


Hommage aan Eric Dolphy doet verlangen naar de meester zelf

CONCERTRECENSIE. Eric Dolphy at the Five Spot Revisited, Bimhuis Amsterdam, 7 juli 2011
beeld: Staeske Rebers
door Jan Jasper Tamboer

Na een avond eerbetoon aan Eric Dolphy ben je helemaal sufgeblazen. Hoeveel noten kan een mens  verdragen voordat de krankzinnigheid toeslaat? En al die noten dringen ook nog allemaal om voorrang. Al met al was het een onrustig optreden bij het programma Eric Dolphy at the Five Spot Revisited.


Onder meer Kevin Shea, Peter Evans en Rudi Mahall brachten in het Bimhuis met 'Five Spot Revisited' een eerbetoon aan Eric Dolphy.


Edison Jazz Oeuvreprijs 2011 voor Ivan Lins

8 jul - De Braziliaanse zanger-songwriter Ivan Lins is de winnaar van de Edison Jazz Oeuvreprijs 2011. Dat maakte de Edison Stichting vandaag bekend. De prestigieuze prijs wordt in het Muziekgebouw Eindhoven uitgereikt op 16 november. De 66-jarige Ivan Lins komt de prijs hoogstpersoonlijk in ontvangst nemen.


Kim Hoorweg tekent bij Challenge Records

7 jul - Zangeres Kim Hoorweg brengt haar eerstvolgende album uit bij Challenge Records. Hoorweg nam in juni met het jazz sextet The Houdini's repertoire op van Peggy Lee. 'Tribute to Peggy Lee' verschijnt op 2 september bij het Nederlands label. Aansluitend volgt een Nederlandse tournee.


Ab Baars Trio in najaar op Europese jubileumtour

7 jul - Het Ab Baars Trio bestaat in november twintig jaar en dat wordt gevierd met 'Invisible Blow', een Europese tournee samen met de New Yorkse gastmusici Vincent Chancey en Fay Victor. Het programma bevat nieuwe composities van Baars die zijn geïnspireerd op gedichten en teksten van een  groot aantal schrijvers. Gelijktijdig met de Invisible Blow tournee wordt een jubileum cd-box in gelimiteerde oplage uitgebracht met een selectie van bestaande cd’s uit het oeuvre van het trio van de afgelopen twintig jaar en een cd met nieuwe composities van Baars.


Jason Moran grote winnaar Downbeat Critics Poll 2011

6 jul - Ook dit jaar maakten de Amerikaanse muziekjournalisten hun lijstjes op met de in hun ogen beste musici van het afgelopen jaar. De Amerikaanse pianist Jason Moran - dit jaar te bewonderen op North Sea Jazz - scoorde het hoogst. Moran werd verkozen tot jazzmuzikant van het jaar en beste pianist van 2011. Ook leverde hij het beste album af, 'Ten', dat verscheen bij Blue Note. Craig Taborn - die dit jaar debuteerde op het ECM-label - werd verkozen tot meest talentvolle pianist en organist.


Minder studenten jazz op conservatoria

6 jul - Kunsthogescholen zoals conservatoria nemen de komende jaren minder studenten aan. Daarmee wil de HBO-raad tegemoet komen aan de kritiek van onder meer staatssecretaris Halbe Zijlstra die stelt dat er te veel kunstenaars worden opgeleid, waarvoor later geen werk is.


Rudresh Mahanthappa & Bunky Green - Apex

CD-RECENSIE

Rudresh Mahanthappa & Bunky Green - Apex
bezetting: Rudresh Mahanthappa; altsaxofoon, Bunky Green; altsaxofoon, Jason Moran; piano, François Moutin; bas, Jack DeJohnette; drums (op 4 tracks), Damion Reid; drums (op 6 tracks)
opgenomen: 22 en 23 april 2010
release: 2010
label: Pi Records
tracks: 10
tijd: 71.37
websites: www.rudreshm.com - www.pirecordings.com
door: Mischa Beckers


Rudresh Mahanthappa is door Downbeat Critics Poll 2011 uitgeroepen tot beste altsaxofonist. Een mooie bekroning van zijn toch al zo imposante carrière waarin hij continu op zoek is naar vernieuwing. De New Yorkse altsaxofonist, met Indiase roots, heeft op het komende North Sea Jazz Festival een driedaagse 'Carte Blanche'. Hij treedt er met drie van zijn ensembles op. In één daarvan werkt hij samen met altsaxofonist Bunky Green. Zij brachten vorig jaar het album ‘Apex’ uit. Beide saxofonisten leverden vijf composities voor het album.


Jazz Middelheim opent virtueel museum

5 jul - Het Antwerpse festival Jazz Middelheim viert van 12 tot en met 15 augustus zijn dertigste editie. Naar aanleiding daarvan opende Cobra.be op internet een virtueel Jazz Middelheim Museum met memorabele momenten uit de geschiedenis van het festival. Aan de hand van een interactieve tijdslijn kan online gekeken worden naar concertfilmpjes uit het VRT-archief, zoals Anthony Braxton, Sonny Rollins, Lionel Hampton, Toots Thielemans, David Murray of Liberation Music Orchestra.


Ruud Wijkniet stopt met The Hague Jazz

4 jul - Festivaldirecteur Ruud Wijkniet stopt met The Hague Jazz. Dat zegt hij in een interview met het AD. Wijkniet kan het niet meer opbrengen om een nieuwe editie te organiseren.


Met Dirk Bruinsma dansen op North Sea Jazz

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden
Multi-instrumentalist/componist Dirk Bruinsma brengt met Pump-
organ oudere dansmuziek tot leven. Foto © Andreas Terlaak.Dirk Bruinsma tekent dit jaar voor de MCN Compositieopdracht North Sea Jazz 2011. Daarvoor heeft hij een nieuwe groep samengesteld: Pumporgan. Die brengt het project ‘Hijinks & Jitters’. Dat betekent dansen op een mengeling van rock n roll, rhythm & blues en swing. “Pumporgan is een soort hybrideversie van waar ik de laatste jaren mee bezig was: moderne jazz en energieke rockmuziek”, zo vat Dirk Bruinsma zijn nieuwste project samen.


‘Stranger Than Paranoia’ in Breda, Den Bosch en Tilburg

2 jul – Voor het eerst sinds het negentienjarig bestaan van Stranger Than Paranoia wordt het festival gehouden in drie Brabantse steden: Breda, ’s Hertogenbosch en Tilburg. ‘Paranoia’ dat gewoonlijk tussen kerst en oud en nieuw gehouden werd in het Tilburgse Paradox, trapt nu af op 19 december in De Avenue in Breda.


Lee Konitz niet op North Sea Jazz

2 jul - Lee Konitz heeft zijn concert op North Sea Jazz wegens gezondheidsredenen afgezegd. Konitz (83) werd in juni getroffen door een hersenbloeding vlak voordat hij het podium op zou gaan voor een concert in Melbourne. Op North Sea wordt zijn plaats nu ingenomen door het Tomasz Stanko Quintet met onder meer Chris Potter en Jim Black. Ook de concerten van Buddy DeFranco en Space Invadas gaan om verschillende redenen niet door.


Sean Jones - No Need For Words

CD-RECENSIE

Sean Jones - No Need For Words
bezetting: Sean Jones, trompet; Brian Hogans, altsaxofoon; Matt Stevens, gitaar; Orrin Evans, piano; Corey Henry, orgel; Luques Curtis, contrabas; Obed Calvaire, drums; Khalil Kwame Bell, percussie
release: mei 2011
label: Mack Avenue Records / Challenge
tracks: 8
tijd: 56:21
websites: www.seanjonesmusic.com - www.mackavenue.com
myspace: www.myspace.com/seanjonesjazz
door: Jan Jasper Tamboer


De liefde wil wat, onuitputtelijk is zij. Ook trompettist Sean Jones ontkomt er niet aan. Thema van zijn nieuwe album 'No Need For Words' is inderdaad de liefde, waarbij Jones clichés zoveel mogelijk wil vermijden. Hij beschrijft niet alleen de affectie tussen man en vrouw, maar ook bijvoorbeeld die tussen zoon en moeder. Niet alleen de hemelbestormende facetten van verliefdheid komen aan bod, maar ook het gevaar van obsessie en andere duistere elementen.


Rudresh Mahanthappa altsaxofonist van het jaar

1 jul - Rudresh Mahanthappa is door Downbeat Critics Poll 2011 uitgeroepen tot beste altsaxofonist. Mahanthappa tekende deze maand een platencontract bij ACT Music en heeft op het komende North Sea Jazz Festival een driedaagse 'Carte Blanche'. Lee Konitz en Miguél Zenon werden tweede en derde in de door jazzjournalisten opgestelde Critics Poll.


Vader Amy Winehouse brengt jazzplaat uit

1 jul - Mitch Winehouse, de 60-jarige vader van de veel besproken zangeres Amy Winehouse, heeft zijn eerste plaat uitgebracht, 'Rush of Love'. De voormalige taxichauffeur brengt swing in de traditie van Frank Sinatra.


Bestuursleden 'kunst en cultuur' stappen op

1 jul - Zowel voorzitter van de Raad van Cultuur Els Swaab als de leden van de commissie Podiumkunsten leggen hun lidmaatschap neer. Directe aanleiding voor hun vertrek zijn de bezuinigingsmaatregelen van staatssecretaris Halbe Zijlstra van Cultuur.