CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» VPROJazzLive stopt vanuit het Bimhuis

30 jun - VPROJazzLive stopt na vijf jaar met de maandelijkse live-uitzendingen vanuit het Bimhuis. Het programma, dat ook een live webcast en video's behelsde, was in zijn geheel een project dat gesteund werd door het Mediafonds. Daar komt na 17 september, wanneer op Radio 6 de laatste aflevering wordt uitgezonden, een einde aan. De wekelijkse edities op donderdag en vrijdag blijven wel bestaan. 
» Paul McCartney steunt Muziek Centrum Nederland

28 jun - De Europese Componisten en Songwriters Alliantie (ECSA) heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra per brief opgeroepen om de cultuurbezuinigingen terug te draaien. Bij de ECSA zijn twaalfduizend componisten aangesloten, onder wie Ennio Morricone, Paul McCartney, Lorenzo Ferrero en Elton John. 
» Musici steunen SJU in openbare brief aan B&W

27 jun - Een groep van zo'n 25 musici waaronder Michiel Borstlap, Corrie van Binsbergen en Colin Benders, verzoekt in een openbare brief aan de Gemeente Utrecht en de Stichting Jazz in Utrecht het besluit om het SJU Jazzpodium te sluiten te herzien. Zij vrezen niet alleen het gemis van een concertpodium, maar ook het gemis van een plek voor talentontwikkeling in de vorm van sessies, workshops, repetities en nieuwe producties. Bijgaand de volledige tekst van de openbare brief. 
» Festival November Music 2011 boordevol premières

27 jun - ‘De muziek van nu door de makers van nu’ is de lijfspreuk van Festival November Music dat van 9 tot en met 13 november voor de negentiende keer gehouden wordt in Den Bosch. Het festival biedt traditiegetrouw een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van hedendaags gecomponeerde muziek, jazz/impro, muziektheater, elektronica en geluidsinstallaties. Dit jaar staan onder meer trompettist Markus Stockhausen en de David Kweksilber Big Band op het programma en is er een speciale ECM-avond. 
» Jazzfestival West-Friesland voor dertiende keer in Hoorn

27 jun - Gesponsord door de Rabobank, presenteert Jazzfestival West-Friesland in Hoorn op zaterdag 1 oktober veertien concerten. Verdeeld over vier podia treden onder meer op Anton Goudsmit, Andy Bruce, Joris Posthumus en Kim Hoorweg die het repertoire van Peggy Lee brengt. 
» Bezuinigingsspook houdt ook gemoederen Jazzdag 2011 bezig

25 jun – Met overdag een conferentie en in de avond een festival bestaande uit 24 showcases,  werd afgelopen vrijdag in Rotterdam de vijfde editie van de Nederlandse Jazzdag gehouden. Bedoeld als netwerkevenement, discussieplatform en etalage voor de Nederlandse jazz aan een internationaal publiek, was het gesprek van de dag in de wandelgangen toch vooral de naderende cultuurbezuinigingen die een kaalslag veroorzaakt onder kunstminnend Nederland. 
» Programma actieweekend 'Mars der Beschaving'

25 jun - Kunstenaars en kunstliefhebbers organiseren op zondag 26 en maandag 27 juni de Mars der Beschaving: een massale nachtelijke tocht van Rotterdam naar Den Haag. Met de Mars der Beschaving willen zij hun ongenoegen tonen over het ondoordachte kabinetsbeleid. Een beleid dat met keiharde bezuinigen niet alleen de kunsten maar ook zorg, onderwijs en milieu disproportioneel treft. Gerenommeerde kunstenaars onder wie Pierre Audi, Johan Simons, Ivo van Hove, Joost Conijn, Freek Bartels, Mark Rietman en Ramsey Nasr lopen mee. De Mars der Beschaving roept alle verontruste Nederlanders op om zich aan te sluiten. Bijgaand het programma van de Mars der Beschaving. 
» Geen tweede editie Festival Mecc Jazz Maastricht

23 jun - Festival Mecc Jazz Maastricht, dat vorig jaar voor het eerst gehouden werd, krijgt geen vervolg. Dat meldt Stichting Jazz Maastricht, één van de drie organiserende partners van het festival. Ondanks het succes van de eerste editie bleek het financiële resultaat dusdanig dat een herhaling uitgesloten is. Op de eerste editie traden onder meer Liz Wright, Matt Bianco, Angie Stone, Mike Stern, Toots Thielemans, Roy Hargrove en Wayne Shorter op. 
» Belangengroep bekijkt doorstart SJU Jazzpodium

23 jun - In Utrecht wordt vanavond in SJU Jazzpodium een actievergadering gehouden om een mogelijke doorstart van het jazzpodium te bespreken. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in belangengroep 'U Jazz 2011' en bestaat uit onder meer Michael Baird, mede-oprichter van SJU, initiatiefnemers van de oorspronkelijke Stichting Jazz Utrecht en musici als Ad Colen, Gijs Hendriks, Tjitse Vogel, Steven Kamperman en Dion Nijland. De belangengroep vindt het huidige SJU-bestuur incompetent. 
» Tineke Postma in internationale 'All Star' meidengroep

22 jun - De Amerikaanse slagwerkster en producer Terri Lyne Carrington brengt in juli een nieuw album uit: 'The Mosaic Project'. Een opmerkelijk album want de hele line up bestaat uit gerenommeerde dames, zoals Cassandra Wilson, Dianne Reeves, Nona Hendryx, Esperanza Spalding, Sheila E. én Tineke Postma. 
» Deurwaarders nemen deel opbrengst The Hague Jazz mee

22 jun - Deurwaarders van Buma/Stemra hebben afgelopen weekeinde een deel van de opbrengst van The Hague Jazz meegenomen. Het festival, dat dit jaar 20.000 bezoekers trok, zou de gebruikelijke voorschotten op vergoedingen voor de componisten niet betaald hebben. Eerder liet de gemeente Den Haag al weten de financiële afwikkeling van The Hague Jazz scherp in de gaten te houden en bij onregelmatigheden de 178.000 euro subsidie van het festival terug te vorderen. 
» SJU Jazzpodium noodgedwongen naar nieuwe locatie

20 jun - Het SJU Jazzpodium zal met ingang van het nieuwe culturele seizoen de programmering op het podium aan de Varkenmarkt beëindigen. De stichting organiseert vanaf september de  jazzprogrammering op de locatie Vredenburg Leeuwenbergh. Een komende huurverhoging, wegvallende subsidies in combinatie met langere tijdsdruk op de organisatie zijn voor het SJU-bestuur doorslaggevend om het tij direct te keren. “Deze oplossing is de enige manier om de jazzmuziek te behouden voor Utrecht”, zegt SJU-voorzitter Paul Adriaanse. 
» 'Mars der Beschaving' richting Den Haag

20 jun - Met een grote 'Mars der Beschaving' uit de Nederlandse kunstsector op zondag 26 en maandag 27 juni een laatste noodkreet tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat heeft een woordvoerster van Kunsten '92, de overkoepelende organisatie van kunst- en cultuurinstanties, vandaag gemeld. De protestmarathon begint zondagmiddag in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In de avond vindt vervolgens de grote mars plaats van Rotterdam naar Den Haag. Iedereen die kunst maakt of zich kunstliefhebber noemt, wordt uitgenodigd mee te lopen. 
» Stemmen op Edison Publieksprijs Jazz van start

20 jun – In Eindhoven worden in november voor de vijfde keer de Edisons Jazz World uitgereikt. Onderdeel daarvan is de Edison Publieksprijs waarbij liefhebbers hun stem kunnen uitbrengen op één van de tien genomineerde Nederlandse albums die recent verschenen. 
» Ook Oerol verdwijnt mogelijk in 2013

17 jun - Zoals de zaken er nu voor staan, zal ook het multidisciplinair festival Oerol, dat vandaag op Terschelling voor de dertigste keer van start is gegaan, verdwijnen. De structurele rijkssubsidie van vier ton wordt, als het aan staatssecretaris Halbe Zijlstra ligt, met ingang van 2013 beëindigd. Een ramp voor Oerol, Terschelling én voor de overheid zelf: zij loopt miljoenen aan belastingen mis die Oerol genereert. 
» ECM-avond tijdens November Music 2011

16 jun - Tijdens de komende editie van November Music vindt er op de zaterdagavond een concertprogramma plaats met 'recording-artists' van het befaamde platenlabel ECM Records. Arve Henriksen, Iro Haarla en Craig Taborn doen het festival in Den Bosch aan, dat dit jaar van 9 t/m 13 november wordt gehouden. Pianist Taborn speelt met zijn trio en geeft daarnaast een exclusief duo-concert met de Nederlandse saxofonist Yuri Honing. 
» Rita Reys populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden

16 jun - Rita Reys is met grote voorsprong de populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Arno Prins MusicResearch.Nl in opdracht van Buma Cultuur dat tijdens de Jazzdag op vrijdag 24 juni in Rotterdam wordt gepresenteerd. Rita Reys eindigt in de lijst met internationale muzikanten op de derde plaats na Louis Armstrong en Miles Davis. In de lijst met alleen nationale artiesten eindigt ze als eerste. 
» Lee Konitz getroffen door hersenbloeding

15 jun - Lee Konitz is opgenomen in een ziekenhuis in Melbourne nadat hij vlak voor een optreden op het lokale International Jazz Festival getroffen werd door een hersenbloeding. De 83-jarige Amerikaanse saxofonist is inmiddels geopereerd. Volgens bandlid pianist Dan Tepfer maakt Konitz, gezien de omstandigheden, het redelijk goed. 
» Spinifex brengt Indiaas muziekproject

15 jun – Het Nederlandse improvisatiegezelschap Spinifex zorgt voor een primeur in de vorm van een optreden met de Indiase musici Dr. Suma Sudhindra en B.C. Manjunath. Dat gebeurt zondag 19 juni tijdens Festival Mundial in Tilburg onder de noemer ‘Spinifex Indian Spin [FX]’. 
» Muziek Centrum Nederland uit de cultuurbegroting

10 jun - Vandaag maakte het kabinet bekend dat de beoogde bezuiniging van 200 miljoen euro op de cultuursector vanaf 2013 voltrokken zal worden. Voor Muziek Centrum Nederland (MCN) betekent dat einde verhaal. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer waarin hij schrijft:  “Er zal geen ruimte meer in de basisinfrastructuur zijn voor Muziek Centrum Nederland (…).” MCN, het kennis- en promotiecentrum voor de Nederlandse professionele muziek, reageert met grote verbijstering en ongeloof. 
» Music Meeting Nijmegen vol verrassingen

9 jun - In Nijmegen barst tijdens de Pinksterdagen het Music Meeting Festival los. Van 11 tot en met 13 juni treden tijdens de 27e editie van het festival in Park Brakkenstein musici uit de jazz en wereldmuziek op, zijn er talloze workshops, masterclasses, akoestische sessies en films te beleven. Onder meer Lionel Loueke, Gary Lucas, Getatchew Mekuria & The Ex, en de uit Duitsland afkomstige Max Wild Band komen naar Nijmegen. 
» Nieuw driedaags jazzfestival op Texel

9 jun - Jazz on the Waves heet het nieuwe jazzfestival dat van 8 tot en met 10 juli gehouden wordt in Den Hoorn op het eiland Texel. Naast diverse workshops is er dagelijks een avondvullend programma met onder meer het ICP Orchestra, Eric Vloeimans & Gatecrash en The Universal Free Form Quartet, een groep musici bijeengebracht door de Texelse producer, muzikant en componist Ger Schäfer, tevens een van de initiatiefnemers van Jazz on the Waves. 
» Vrije Geluiden wint Jazz Media Award

7 jun - Vrije Geluiden (VPRO) wint de Jazz Media Award 2011, dit heeft de organisatie van de Jazzdag vandaag bekend gemaakt. De award - waarvoor Jazzenzo dit jaar eveneens werd genomineerd - wordt door een vakjury toegekend en uitgereikt tijdens de Jazzdag op 24 juni te Rotterdam. 
» Extra orgelconcert John Zorn op Jazz Middelheim

6 jun - John Zorn geeft op zaterdag 13 augustus een extra nachtelijk orgelconcert in de Protestantse kerk De Olijfberg in Antwerpen. Dat gebeurt in het kader van Jazzfestival Middelheim waar Zorn diezelfde dag in het middelpunt staat tijdens  ‘John Zorn’s Book of Angels’ waarin vier projecten worden gepresenteerd met en rondom de muziek van de New Yorkse musicus. 
» Jubilerend Jazzfestival Middelburg met Tania Maria

6 jun - Tijdens de Pinksterdagen wordt de vijfde editie gehouden van het International Jazz Festival Middelburg. Van vrijdag 10 tot en met zondag 13 juni komen internationale grootheden als Tania Maria, Joey Calderazzo Trio, het Duitse Three Fall en de Fun Lovin’ Criminals naar het Abdijplein in Middelburg. Ook Kytecrash en het Castel/Van Damme Quartet staan op het programma. 
» Jazzpianist Ray Bryant overleden

3 jun - De Amerikaanse jazzpianist Ray Bryant is op 2 juni op 79-jarige leeftijd overleden. Bryant bracht vanaf 1956 een kleine dertig albums onder eigen naam uit, speelde met grootheden als Miles Davis en Aretha Franklin en is te horen op het album 'Sonny Side Up' uit 1957 met Sonny Rollins, Dizzy Gillespie en Sonny Stitt. 
» ZomerJazzFietsTour 2011 volgt Berlijnse route

2 jun - De ZomerJazzFietsTour in de omgeving van Groningen wordt op 27 augustus voor de 25e keer gehouden. De jubileumeditie geeft de levendige jazzscène uit Berlijn speciale aandacht in de Berlijnse route. Langs een aangename route door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 28 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren. 

VPROJazzLive stopt vanuit het Bimhuis

30 jun - VPROJazzLive stopt na vijf jaar met de maandelijkse live-uitzendingen vanuit het Bimhuis. Het programma, dat ook een live webcast en video's behelsde, was in zijn geheel een project dat gesteund werd door het Mediafonds. Daar komt na 17 september, wanneer op Radio 6 de laatste aflevering wordt uitgezonden, een einde aan. De wekelijkse edities op donderdag en vrijdag blijven wel bestaan.


‘Zigeunerin met rode hoofddoek’

COLUMN
door: Rinus van der Heijden
Afgelopen weekeinde ook meegelopen in de Mars der Beschaving? In de veronderstelling dat die mars slager Zijlstra op andere gedachten zou brengen? Dat meende je toch niet echt, hè? Denken dat die uitbener zich iets gelegen zou laten liggen aan wat kunstenaars van zijn aanpak vinden? Dat hij cultureel Nederland tot op het bot afbreekt, daar hebben die kunstenaars toch niks mee te maken! Híj is het toch die het pluche van regerend Den Haag onder zijn vadsige kont voelt, niet die kunstenmakers. En dus maakt hij uit wat goed is voor kunstenmakers en de rest van Nederland, al heeft hij hier evenveel verstand van als het dementerende hondje van mijn buren.


Paul McCartney steunt Muziek Centrum Nederland

28 jun - De Europese Componisten en Songwriters Alliantie (ECSA) heeft staatssecretaris Halbe Zijlstra per brief opgeroepen om de cultuurbezuinigingen terug te draaien. Bij de ECSA zijn twaalfduizend componisten aangesloten, onder wie Ennio Morricone, Paul McCartney, Lorenzo Ferrero en Elton John.


Musici steunen SJU in openbare brief aan B&W

27 jun - Een groep van zo'n 25 musici waaronder Michiel Borstlap, Corrie van Binsbergen en Colin Benders, verzoekt in een openbare brief aan de Gemeente Utrecht en de Stichting Jazz in Utrecht het besluit om het SJU Jazzpodium te sluiten te herzien. Zij vrezen niet alleen het gemis van een concertpodium, maar ook het gemis van een plek voor talentontwikkeling in de vorm van sessies, workshops, repetities en nieuwe producties. Bijgaand de volledige tekst van de openbare brief.


Festival November Music 2011 boordevol premières

27 jun - ‘De muziek van nu door de makers van nu’ is de lijfspreuk van Festival November Music dat van 9 tot en met 13 november voor de negentiende keer gehouden wordt in Den Bosch. Het festival biedt traditiegetrouw een overzicht van ontwikkelingen op het gebied van hedendaags gecomponeerde muziek, jazz/impro, muziektheater, elektronica en geluidsinstallaties. Dit jaar staan onder meer trompettist Markus Stockhausen en de David Kweksilber Big Band op het programma en is er een speciale ECM-avond.


Jazzfestival West-Friesland voor dertiende keer in Hoorn

27 jun - Gesponsord door de Rabobank, presenteert Jazzfestival West-Friesland in Hoorn op zaterdag 1 oktober veertien concerten. Verdeeld over vier podia treden onder meer op Anton Goudsmit, Andy Bruce, Joris Posthumus en Kim Hoorweg die het repertoire van Peggy Lee brengt.


“Ik krijg steeds meer haast om alles te doen wat ik nog graag wil doen”

INTERVIEW
door: Marloes Jager

Bandleider Henk Meutgeert over 'zijn' Jazz Orchestra of the Concertgebouw. Foto © Eddy Westveer.


Nadat Henk Meutgeert in de jaren tachtig pianist was geweest bij de Skymasters richtte hij in 1996 samen met bassist Frans van Geest en drummer Hans Dekker de New Concert Big Band op. Inmiddels  bestaat de band, die sinds 1999 de naam Jazz Orchestra of the Concertgebouw (JOC) draagt, vijftien jaar en is het uitgegroeid tot een orkest van internationale allure dat samenwerkte met wereldberoemde musici als Chick Corea, Richard Galliano, Wayne Shorter en Branford Marsalis. Maar Meutgeert wil meer en is nog lang niet uit gemusiceerd: “Hoewel ik bijna de pensioengerechtigde leeftijd heb bereikt, wil, doe en kan ik niet anders!”


Bezuinigingsspook houdt ook gemoederen Jazzdag 2011 bezig

25 jun – Met overdag een conferentie en in de avond een festival bestaande uit 24 showcases,  werd afgelopen vrijdag in Rotterdam de vijfde editie van de Nederlandse Jazzdag gehouden. Bedoeld als netwerkevenement, discussieplatform en etalage voor de Nederlandse jazz aan een internationaal publiek, was het gesprek van de dag in de wandelgangen toch vooral de naderende cultuurbezuinigingen die een kaalslag veroorzaakt onder kunstminnend Nederland.


Programma actieweekend 'Mars der Beschaving'

25 jun - Kunstenaars en kunstliefhebbers organiseren op zondag 26 en maandag 27 juni de Mars der Beschaving: een massale nachtelijke tocht van Rotterdam naar Den Haag. Met de Mars der Beschaving willen zij hun ongenoegen tonen over het ondoordachte kabinetsbeleid. Een beleid dat met keiharde bezuinigen niet alleen de kunsten maar ook zorg, onderwijs en milieu disproportioneel treft. Gerenommeerde kunstenaars onder wie Pierre Audi, Johan Simons, Ivo van Hove, Joost Conijn, Freek Bartels, Mark Rietman en Ramsey Nasr lopen mee. De Mars der Beschaving roept alle verontruste Nederlanders op om zich aan te sluiten. Bijgaand het programma van de Mars der Beschaving.


Geen tweede editie Festival Mecc Jazz Maastricht

23 jun - Festival Mecc Jazz Maastricht, dat vorig jaar voor het eerst gehouden werd, krijgt geen vervolg. Dat meldt Stichting Jazz Maastricht, één van de drie organiserende partners van het festival. Ondanks het succes van de eerste editie bleek het financiële resultaat dusdanig dat een herhaling uitgesloten is. Op de eerste editie traden onder meer Liz Wright, Matt Bianco, Angie Stone, Mike Stern, Toots Thielemans, Roy Hargrove en Wayne Shorter op.


Belangengroep bekijkt doorstart SJU Jazzpodium

23 jun - In Utrecht wordt vanavond in SJU Jazzpodium een actievergadering gehouden om een mogelijke doorstart van het jazzpodium te bespreken. De initiatiefnemers hebben zich verenigd in belangengroep 'U Jazz 2011' en bestaat uit onder meer Michael Baird, mede-oprichter van SJU, initiatiefnemers van de oorspronkelijke Stichting Jazz Utrecht en musici als Ad Colen, Gijs Hendriks, Tjitse Vogel, Steven Kamperman en Dion Nijland. De belangengroep vindt het huidige SJU-bestuur incompetent.


Divers programma verdeeld over veel podia bij Scheldejazz Festival

CONCERTRECENSIE. Scheldejazz Festival, Terneuzen, 17-19 juni 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De 39e editie van het Scheldejazz Festival in Terneuzen bood een divers programma. “En dat is ook wat we willen”, zei Peter de Graaf, voorzitter van Stichting Jazzclub Zeeuws Vlaanderen. Dus vond het publiek traditionele jazz naast andere varianten en veel blues naast bijvoorbeeld Blurt met gedichten, saxofoon en poppentheaterspel.


Zangeres Ellen ten Damme trad op met de Konrad Koselleck Big Band (m) tijdens Scheldejazz. Ook het Jef Neve Trio gaf een concert.


Tineke Postma in internationale 'All Star' meidengroep

22 jun - De Amerikaanse slagwerkster en producer Terri Lyne Carrington brengt in juli een nieuw album uit: 'The Mosaic Project'. Een opmerkelijk album want de hele line up bestaat uit gerenommeerde dames, zoals Cassandra Wilson, Dianne Reeves, Nona Hendryx, Esperanza Spalding, Sheila E. én Tineke Postma.


Festival Mundial verrast bezoeker met 'Here be Dragons' podium

CONCERTRECENSIE. Festival Mundial, Leijpark Tilburg, 19 en 20 juni 2011
Tekst en beeld: Stef Mennens

De weergoden waren het Tilburgse Festival Mundial niet goed gezind. De zon liet zich tijdens het (wereld)muziekfestival maar mondjesmaat zien; vrijwel de gehele zaterdag en een deel van de zondag hadden de regenbuien de overhand. Dit weerhield de festivalgangers niet om af te reizen naar het festivalterrein in het Leijpark. In de tent waarin zich het nieuwe 'Here be Dragons' podium bevond was het druk bij vrijwel elk concert. En dat was niet uitsluitend omdat men wilde schuilen voor de regen; in een samenwerkingsverband zorgden Incubate, Muzieklab Brabant en muziekpodium Paradox voor een gevarieerd programma dat zowel de wereldmuziekliefhebber, de jazzliefhebber als de meer op de popmuziek georiënteerde bezoeker wist te boeien.


Onder meer Maral Afsharian (Vers), Patrick Votrian (De Kift) en Dr. Suma Sudhindra (Spinifex Indian Spin) traden op het nieuwe Mundial-podium 'Here be Dragons' op.


Deurwaarders nemen deel opbrengst The Hague Jazz mee

22 jun - Deurwaarders van Buma/Stemra hebben afgelopen weekeinde een deel van de opbrengst van The Hague Jazz meegenomen. Het festival, dat dit jaar 20.000 bezoekers trok, zou de gebruikelijke voorschotten op vergoedingen voor de componisten niet betaald hebben. Eerder liet de gemeente Den Haag al weten de financiële afwikkeling van The Hague Jazz scherp in de gaten te houden en bij onregelmatigheden de 178.000 euro subsidie van het festival terug te vorderen.


Veel soul en funk op tweede dag The Hague Jazz

CONCERTRECENSIE. The Hague Jazz 2011, Kyocera Stadion, Den Haag, 18 juni 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Ook de tweede dag van The Hague Jazz bracht een ruim aanbod van grote en minder grote nationale en internationale namen. Ruben Hein was er, Gare du Nord, Trilok Gurtu maar ook Joey Calderazzo, Gino Vannelli en Angie Stone. Weer bleek dat het begrip jazz erg rekbaar is. Net als op overige jazzfestivals was de programmering in Den Haag breed. Het resulteerde in een aanbod van meer pure jazz, mengvormen met onder meer popmuziek en vooral veel soul / funk.


Danilo Perez, Gino Vannelli en de fameuze slagwerkster Sheila E. bevolkten onder meer de podia op de zaterdag van The Hague Jazz 2011.


SJU Jazzpodium noodgedwongen naar nieuwe locatie

20 jun - Het SJU Jazzpodium zal met ingang van het nieuwe culturele seizoen de programmering op het podium aan de Varkenmarkt beëindigen. De stichting organiseert vanaf september de  jazzprogrammering op de locatie Vredenburg Leeuwenbergh. Een komende huurverhoging, wegvallende subsidies in combinatie met langere tijdsdruk op de organisatie zijn voor het SJU-bestuur doorslaggevend om het tij direct te keren. “Deze oplossing is de enige manier om de jazzmuziek te behouden voor Utrecht”, zegt SJU-voorzitter Paul Adriaanse.


'Mars der Beschaving' richting Den Haag

20 jun - Met een grote 'Mars der Beschaving' uit de Nederlandse kunstsector op zondag 26 en maandag 27 juni een laatste noodkreet tegen de bezuinigingsplannen van het kabinet. Dat heeft een woordvoerster van Kunsten '92, de overkoepelende organisatie van kunst- en cultuurinstanties, vandaag gemeld. De protestmarathon begint zondagmiddag in het museum Boijmans Van Beuningen in Rotterdam. In de avond vindt vervolgens de grote mars plaats van Rotterdam naar Den Haag. Iedereen die kunst maakt of zich kunstliefhebber noemt, wordt uitgenodigd mee te lopen.


Gelaten sfeer op openingsdag The Hague Jazz 2011

CONCERTRECENSIE. The Hague Jazz 2011, Kyocera Stadion, Den Haag, 17 juni 2011
beeld: Ron Beenen
door: Kees Schreuders

The Hague Jazz wilde het festival met een dag extra uitbreiden en week daarom uit van het World Forum naar het ADO-stadion. Praktisch gezien wellicht een verstandige keus; makkelijk te bereiken, ruim voldoende parkeerplaatsen en ruimte. Hoewel het weer in dit openingsweekend van het festivalseizoen niet meehielp, was de sfeer toch wel erg gelaten. Je vraagt je dan ook af of dit voetbalstadion de ideale locatie voor The Hague Jazz is, qua sfeer, beleving en setting.


Onder meer Dr. Lonnie Smith, Bobby Womack en Rachelle Ferrell betraden het podium tijdens de openingsdag van The Hage Jazz 2011.


Stemmen op Edison Publieksprijs Jazz van start

20 jun – In Eindhoven worden in november voor de vijfde keer de Edisons Jazz World uitgereikt. Onderdeel daarvan is de Edison Publieksprijs waarbij liefhebbers hun stem kunnen uitbrengen op één van de tien genomineerde Nederlandse albums die recent verschenen.


Polar Bear behoort tot de leukste jazzbands van Europa

CONCERTRECENSIE. Polar Bear, Paradiso, Amsterdam, 16 juni 2011
beeld: Vera Mennens
door: Tim Sprangers

Een van de bijzondere eigenschappen van jazzmuziek is de openheid, het spelen met elkaar op sessies en het onderhouden van meerdere projecten. Een niet volledig exclusieve eigenschap van jazz, maar toch zeker een opvallend kenmerk dat de veelzijdigheid van muzikanten ten goede komt. Wel is het waken voor de beperkende vluchtigheid van allerlei kortdurende ensembles. Want enkel losse projecten met een paar optredens zal muzikant noch publiek structureel bevredigen.


Niets is voorspelbaar bij Polar Bear, dat optrad in Paradiso Amsterdam.


East Drive - Folksongs

CD-RECENSIE

East Drive - Folksongs
bezetting: Bodek Janke, drums, percussie; Philipp Bardenberg, bas; Vitaliy Zolotov, gitaar; gast: Olivia Trummer, piano, zang
opgenomen: november 2010
release: 2011
label: Neuklang Records / Challenge
tracks: 9
tijd: 65:34
websites: www.oliviatrummer.de - www.bodekjanke.de - www.vitaliyzolotov.com
labels: www.neuklangrecords.de - www.challenge.nl
door: Jan Jasper Tamboer


'Folksongs' staat er als titel midden op de cd-hoes van het album van trio East Drive. Wat de buitenkant suggereert vind je echter niet terug in de binnenkant, enkele uitzonderingen daargelaten. Zou het een marketingtruc zijn? Verkoopt folk tegenwoordig beter dan jazz? Hoe dan ook, de plaat bevat fijne muziek, die zich niet opdringt en velen zal aanspreken.


Ook Oerol verdwijnt mogelijk in 2013

17 jun - Zoals de zaken er nu voor staan, zal ook het multidisciplinair festival Oerol, dat vandaag op Terschelling voor de dertigste keer van start is gegaan, verdwijnen. De structurele rijkssubsidie van vier ton wordt, als het aan staatssecretaris Halbe Zijlstra ligt, met ingang van 2013 beëindigd. Een ramp voor Oerol, Terschelling én voor de overheid zelf: zij loopt miljoenen aan belastingen mis die Oerol genereert.


ECM-avond tijdens November Music 2011

16 jun - Tijdens de komende editie van November Music vindt er op de zaterdagavond een concertprogramma plaats met 'recording-artists' van het befaamde platenlabel ECM Records. Arve Henriksen, Iro Haarla en Craig Taborn doen het festival in Den Bosch aan, dat dit jaar van 9 t/m 13 november wordt gehouden. Pianist Taborn speelt met zijn trio en geeft daarnaast een exclusief duo-concert met de Nederlandse saxofonist Yuri Honing.


Kytecrash publiekstrekker op International Jazzfestival Middelburg

CONCERTRECENSIE. International Jazzfestival Middelburg, 11, 12 en 13 juni 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Met de breedste programmering tot nu toe en grote namen zoals Tania Maria en, niet zo makkelijk te boeken, Kytecrash, vond tijdens de Pinksterdagen in Middelburg de vijfde editie van het International Jazzfestival plaats.


Tania Maria, The Fun Lovin' Criminals en Kytecrash waren de belangrijkste publiekstrekkers op de vijfde editie van International Jazzfestival Middelburg 2011.


Rita Reys populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden

16 jun - Rita Reys is met grote voorsprong de populairste Nederlandse jazzmuzikant aller tijden. Dat blijkt uit een onderzoek uitgevoerd door Arno Prins MusicResearch.Nl in opdracht van Buma Cultuur dat tijdens de Jazzdag op vrijdag 24 juni in Rotterdam wordt gepresenteerd. Rita Reys eindigt in de lijst met internationale muzikanten op de derde plaats na Louis Armstrong en Miles Davis. In de lijst met alleen nationale artiesten eindigt ze als eerste.


Lee Konitz getroffen door hersenbloeding

15 jun - Lee Konitz is opgenomen in een ziekenhuis in Melbourne nadat hij vlak voor een optreden op het lokale International Jazz Festival getroffen werd door een hersenbloeding. De 83-jarige Amerikaanse saxofonist is inmiddels geopereerd. Volgens bandlid pianist Dan Tepfer maakt Konitz, gezien de omstandigheden, het redelijk goed.


Festival Moers na veertig jaar nog altijd springlevend

CONCERTRECENSIE. Festival Moers, Freizeitpark te Moers, Duitsland, 11 en 12 juni 2011
beeld: Oliver Heisch
door: Georges Tonla Briquet

Ook voor deze veertigste jubileumeditie bleven ze zichzelf trouw in Moers ondanks de drastische besnoeiingen in het budget waardoor er maar drie van de vier festivaldagen overbleven. Met concerten van onder anderen The Ambush Party, Jon Irabagon Trio, Michiyo Yagi Double Trio, La - 33 en de in laatste instantie toch nog opgedoken Ornette Coleman was het weer volop genieten van boeiende improvisatiemomenten, pure jazz en feestelijke wereldmuziek.


Onder meer Ornette Coleman, Michiyo Yagi en Tia Fuller zorgden voor een uitverkochte jubileumeditie van Festival Moers 2011.


Spinifex brengt Indiaas muziekproject

15 jun – Het Nederlandse improvisatiegezelschap Spinifex zorgt voor een primeur in de vorm van een optreden met de Indiase musici Dr. Suma Sudhindra en B.C. Manjunath. Dat gebeurt zondag 19 juni tijdens Festival Mundial in Tilburg onder de noemer ‘Spinifex Indian Spin [FX]’.


The Ex en Gétatchèw Mèkuria brengen ultieme bezwering

CONCERTRECENSIE. The Ex & Gétatchèw Mèkuria, Rasa, Utrecht, 10 juni 2011
beeld: Maarten Mooijman
door: Tim Sprangers

Waar is hij nou? Gétatchèw Mèkuria is plotseling van het podium verdwenen. Indruk maakte hij net tijdens de eerste nummers met zijn kenmerkend vibrerende tenor, die in veertig jaar tijd aan kracht noch dimensie heeft ingeboet. Maar toch voelde je ergens een klein gemis. Terwijl The Ex de Ethiopische grooves vrolijk doorpompt, sluipt Mèkuria terug het podium op. En ja, dit voelt beter. Om zijn schouders hangt nu een machtig gewaad, op zijn hoofd ligt een prachtig kleurrijk hoofddeksel. Hij ziet eruit als een koning die trots zijn suprematie verkondigt. En zo hoort het.


Groot feest in het Utrechtse Rasa met The Ex & Gétatchèw Mèkuria.


Charme kan magere muzikaliteit niet verbloemen

CONCERTRECENSIE. Gary Lucas met Sally Kwok & Mo Hai Jin, Bimhuis Amsterdam, 10 juni 2011
beeld: Ronald Rijntjes
door: Jan Jasper Tamboer

Wie gitarist Gary Lucas vooral kent van zijn inbreng in de Magic Band van Captain Beefheart begin jaren tachtig, zat even raar te kijken in het Bimhuis. De muziek die hij bracht met zijn groep Gods and Monsters en twee Chinese zangeressen staat wel erg ver af van die van de kapitein. Toch vond het publiek het allemaal prachtig, niet in het minst vanwege de charmes van Lucas en de twee vrouwen.


Gary Lucas met de Chinese zangeressen Sally Kwok (l) en Mo Hai Jin in het Bimhuis.


‘Ballade van de Rijzende Zon’ goed bedoeld probeersel

CONCERTRECENSIE. Ballade van de Rijzende Zon, diverse uitvoerders, Radijskas  Zwinbrothers Monster, 8 juni 2011.
beeld: Gemma Kessels
door: Rinus van der Heijden

Plannen zijn er om te maken. Dat wordt in deze wereld dan ook tot in het oneindige  gedaan. Maar plannen zijn er ook om uit te voeren en daar komt het meestal niet van. Als het dan soms wel gebeurt, dan is grote nieuwsgierigheid gerechtvaardigd om te zien wat de uitkomst ervan is.


'Ballade van de Rijzende Zon' met onder meer zangeres Yuka Kawabe, Paul van Kemenade Quintet en het Westlands Mannenkoor.


Muziek Centrum Nederland uit de cultuurbegroting

10 jun - Vandaag maakte het kabinet bekend dat de beoogde bezuiniging van 200 miljoen euro op de cultuursector vanaf 2013 voltrokken zal worden. Voor Muziek Centrum Nederland (MCN) betekent dat einde verhaal. Dat blijkt uit een brief van staatssecretaris Halbe Zijlstra aan de Tweede Kamer waarin hij schrijft:  “Er zal geen ruimte meer in de basisinfrastructuur zijn voor Muziek Centrum Nederland (…).” MCN, het kennis- en promotiecentrum voor de Nederlandse professionele muziek, reageert met grote verbijstering en ongeloof.


Jazz Leeft! – 5 jaar The Hague Jazz

FOTOBOEK

Jazz Leeft! – 5 jaar The Hague Jazz
Fotografie: Eric van Nieuwland en Ron Beenen
Kleur- en zwart/wit foto's
110 pagina’s
ISBN 9789081588010
door: Erno ElsingaFestival The Hague Jazz beleefde tot nu toe vijf edities. Als het driedaagse festival op 17 juni van start gaat is het precies zes jaar geleden dat The Hague Jazz van meet af aan succesvol de leemte vult die het North Sea Jazz Festival achterliet toen het van Den Haag naar Rotterdam verhuisde. Fotografen Eric van Nieuwland en Ron Beenen waren vanaf het eerste uur de huisfotografen van The Hague Jazz. Ter gelegenheid van de vorige jubileumeditie van het festival brengen zij gezamenlijk Jazz Leeft! uit, een fotoboek – aangevuld met muzikanteninterviews – die de rijke schakering van het festival treffend vastlegt.


Music Meeting Nijmegen vol verrassingen

9 jun - In Nijmegen barst tijdens de Pinksterdagen het Music Meeting Festival los. Van 11 tot en met 13 juni treden tijdens de 27e editie van het festival in Park Brakkenstein musici uit de jazz en wereldmuziek op, zijn er talloze workshops, masterclasses, akoestische sessies en films te beleven. Onder meer Lionel Loueke, Gary Lucas, Getatchew Mekuria & The Ex, en de uit Duitsland afkomstige Max Wild Band komen naar Nijmegen.


Nieuw driedaags jazzfestival op Texel

9 jun - Jazz on the Waves heet het nieuwe jazzfestival dat van 8 tot en met 10 juli gehouden wordt in Den Hoorn op het eiland Texel. Naast diverse workshops is er dagelijks een avondvullend programma met onder meer het ICP Orchestra, Eric Vloeimans & Gatecrash en The Universal Free Form Quartet, een groep musici bijeengebracht door de Texelse producer, muzikant en componist Ger Schäfer, tevens een van de initiatiefnemers van Jazz on the Waves.


Fra Fra Sound staat voor jazz met rafelranden

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

In gesprek met Vincent Henar, bassist en artistiek leider van
Fra Fra Sound.Haha, laat ze niet lachen, de mannen van Fra Fra Sound. Paramaribop, het zou wat. Voor degenen die het nog niet wisten: die muziekstijl hebben ze al in 1986 vaarwel gezegd. Great Black Music, in de geest van Oliver Lake, het Art Ensemble of Chicago en David Murray is er voor in de plaats gekomen. Plus het loslaten van de waan van de dag.


The Ambush Party - The Ambush Party

CD-RECENSIE

The Ambush Party - The Ambush Party
bezetting: Natalio Sued, tenorsaxofoon; Oscar Jan Hoogland, piano; Harald Austbø, cello; Marcos Baggiani, drums
opgenomen: februari 2008
release: december 2010
label: Toondist / de Platenbakkerij
tracks: 12
tijd: 39:46
websites: www.toondist.nl
myspace: www.myspace.com/ambushtheparty
door: Jan Jasper Tamboer


Amsterdam oefent een zekere aantrekkingskracht uit op buitenlandse muzikanten die, al dan niet na een studie aan het conservatorium, in de hoofdstad blijven hangen en van daaruit opereren, gezamenlijk met Nederlandse collega's. In The Ambush Party gaan een Noor, twee Argentijnen en een Nederlander de samenwerking aan op een titelloos album, dat geheel live is opgenomen in de studio of, zoals de cd-hoes vermeldt: "all tracks are uncut recorded improvisations".


Vrije Geluiden wint Jazz Media Award

7 jun - Vrije Geluiden (VPRO) wint de Jazz Media Award 2011, dit heeft de organisatie van de Jazzdag vandaag bekend gemaakt. De award - waarvoor Jazzenzo dit jaar eveneens werd genomineerd - wordt door een vakjury toegekend en uitgereikt tijdens de Jazzdag op 24 juni te Rotterdam.


Extra orgelconcert John Zorn op Jazz Middelheim

6 jun - John Zorn geeft op zaterdag 13 augustus een extra nachtelijk orgelconcert in de Protestantse kerk De Olijfberg in Antwerpen. Dat gebeurt in het kader van Jazzfestival Middelheim waar Zorn diezelfde dag in het middelpunt staat tijdens  ‘John Zorn’s Book of Angels’ waarin vier projecten worden gepresenteerd met en rondom de muziek van de New Yorkse musicus.


Jubilerend Jazzfestival Middelburg met Tania Maria

6 jun - Tijdens de Pinksterdagen wordt de vijfde editie gehouden van het International Jazz Festival Middelburg. Van vrijdag 10 tot en met zondag 13 juni komen internationale grootheden als Tania Maria, Joey Calderazzo Trio, het Duitse Three Fall en de Fun Lovin’ Criminals naar het Abdijplein in Middelburg. Ook Kytecrash en het Castel/Van Damme Quartet staan op het programma.


‘Ballade van de Rijzende Zon’ totaalvoorstelling in radijskas in Monster

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden

Jan Doms is de bedenker van het multidisciplinaire project 'Ballade van de Rijzende Zon'.


Een tuinbouwkas van 10.000 m2 met daarin de nietige verschijningen van beeldend kunstenaar Jan Doms, het Paul van Kemenade Quintet met de Afrikaanse percussionist Serigne Gueye, de Japanse zangeres Yuka Kawabe, het Westlands Mannenkoor, de popmusici Ries Doms en Wout Kemkens, de elektronicamusici Jeroen Strijbos en Rob van Rijswijk, filmanimator Rudi Klumpkes en de meesterknutselaars Moniek Smeets en Bram Wiersma. Zij geven de groots opgezette ‘Ballade van de Rijzende Zon’ gestalte in de immense Radijskas Zwinbrothers in Monster: tegen het vallen van de avond op 8 en 10 juni.


The Ploctones weten van de fluit en de ketel

CONCERTRECENSIE. The Ploctones, SJU jazzpodium Utrecht, 1 juni 2011 
beeld: Ron Beenen
door: Kees Schreuders

Wat begon als gelegenheidsformatie voor VPRO’s Live op het Dak, is in zes jaar, drie albums en vele optredens verder, uitgegroeid tot The Ploctones als solide, bevlogen, ‘high energy’, live-act. Een aanstekelijke en eclectische mix van funk, rock, jazz, punk, latin en humor. Met primus inter pares Anton Goudsmit als visuele en compositorische smaakmaker op de Gretsch-gitaar. Als collectief, muzikaal en qua persoonlijkheid aan elkaar gewaagd en dat levert een spannende synergie.


The Ploctones presenteerden in het Utrechtse SJU Jazzpodium hun nieuwe live-cd ' 3… 2… 1…'


Konitz, Mehldau, Haden, Motian – Live at Birdland

CD-RECENSIE

Konitz, Mehldau, Haden, Motian – Live at Birdland
bezetting: Lee Konitz altsaxofoon, Brad Mehldau piano, Charlie
Haden contrabas, Paul Motian drums
opgenomen: 9 en 10 december 2009, Birdland New York
release: 2011
label: ECM / Challenge
tracks: 6
tijd: 71.22
websites: www.ecmrecords.nl  www.bradmehldau.com  www.charliehadenmusic.com   www.challenge.nl
door: Erno Elsinga


Lee Konitz, Brad Mehldau, Charlie Haden en Paul Motian mogen dan grootheden van de jazz zijn, de registratie van hun concert in de New Yorkse jazzclub Birdland uit 2009 is enigszins tegenvallend. Het heilige vuur ontbreekt bij de inmiddels 83-jarige Konitz om de veelvoud aan ideeën naar behoren uit te voeren. Het is met name aan pianist Brad Mehldau te danken dat het concert in eniger mate waardevol is.


Jazzpianist Ray Bryant overleden

3 jun - De Amerikaanse jazzpianist Ray Bryant is op 2 juni op 79-jarige leeftijd overleden. Bryant bracht vanaf 1956 een kleine dertig albums onder eigen naam uit, speelde met grootheden als Miles Davis en Aretha Franklin en is te horen op het album 'Sonny Side Up' uit 1957 met Sonny Rollins, Dizzy Gillespie en Sonny Stitt.


ZomerJazzFietsTour 2011 volgt Berlijnse route

2 jun - De ZomerJazzFietsTour in de omgeving van Groningen wordt op 27 augustus voor de 25e keer gehouden. De jubileumeditie geeft de levendige jazzscène uit Berlijn speciale aandacht in de Berlijnse route. Langs een aangename route door het Reitdiepdal, ten noordwesten van Groningen, kan een keuze gemaakt worden uit 28 concerten in middeleeuwse kerkjes en boerenschuren.


James Farm als caleidoscopische road movie

CONCERTRECENSIE. James Farm, Lantaren/Venster Rotterdam, 30 mei 2011 
beeld: Ron Beenen
door: Kees Schreuders

Saxofonist Joshua Redman, pianist Aaron Parks, contrabassist Mat Penman en slagwerker Eric Harland hebben de afgelopen jaren al diverse keren in wisselende samenstellingen en als gelegenheidsformatie opgetreden. Blijkbaar bevielen de intrinsieke kruisbestuivingen tussen de musici zo goed, dat ze nu als James Farm, inclusief een eigen album, verder gaan. Tijdens hun verblijf in Nederland werden zowel het Bimhuis als Lantaren/Venster uitverkocht, en spreekt men al van ‘supergroup’ of ‘all star jazz quartet’. Maar worden de bijbehorende verwachtingen ook ingelost?


De band James Farm, met Aaron Parks, Joshua Redman en Mat Penman, verkocht zowel Bimhuis als Lantaren Venster uit.


Ranjit Barot – Bada Boom

CD-RECENSIE

Ranjit Barot – Bada Boom
bezetting: Ranjit Barot slagwerk, zang, konnakol, toetsen. O.a. John McLaughlin gitaar; Matthew Garrison bas; Mattias IA Eklundh gitaren; Palakkad Sreeram synthesizer, fluit, zang; Harmeet Manseta toetsen, piano; Sanjay Divecha gitaar; Punya Srinivas veena; The Nirvana String Section en vele anderen.
opgenomen: 2010 in Nirvana Studio, Angel Studio 1, Blue Studio, Muzik Lounge
release: 2010
label: Abstract Logix
tracks: 6
tijd: 47.13
website: www.ranjitbarot.com - www.abstractlogix.com 
door: Rinus van der Heijden

Vanaf de geboorte is jazz een smeltkroes van invloeden. Voorbijgaande aan dit cliché kun je constateren, dat de laatste twee decennia jazzmusici alles uit de kast hebben gehaald om de meest afwijkende én exotische combinaties tussen culturen tevoorschijn te toveren. Vrijages tussen westers georiënteerde jazz en Indiase muziek zijn er al ruim een halve eeuw; de Indiase percussionist Ranjit Barot doet een nieuwe poging met deze cd.