CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Programma Jazzdag 2011 rond

23 apr - In Rotterdam wordt dit jaar de vijfde editie van de nationale Jazzdag gehouden. Het eendaagse festival op 24 juni biedt 24 showcases en is tevens het startpunt voor twee weken non-stop jazz in Rotterdam, met North Sea Jazz en North Sea Round Town. 
» Paul Acket Award 2011 voor Arve Henriksen

22 apr - De Noorse muzikant Arve Henriksen ontvangt dit jaar op North Sea Jazz de Paul Acket Award. Henriksen was betrokken bij projecten van de popgroep Japan en maakt deel uit van de band Supersilent. De 'Artist Deserving Wider Recognition’ wordt op 9 juli tijdens het festival uitgereikt, waar Henriksen zal optreden met Jan Bang en Ingar Zach. 
» Compositieopdracht North Sea Jazz 2011 voor Dirk Bruinsma

21 apr - De compositieopdracht North Sea Jazz 2011 is verstrekt aan altsaxofonist en basgitarist Dirk Bruinsma. Bruinsma maakt onder meer deel uit van Blast, Brown vs Brown en Pumporgan. Met laatstgenoemde band voert Bruinsma de nieuwe compositie Hijinks & Jitters uit tijdens het North Sea Jazz Festival 2011, op zaterdag 9 juli in de Yenisei zaal. 
» Jazzfestival East of Eastern op tweede paasdag

20 apr - In Nijmegen-Oost vindt op tweede paasdag (maandag 25 april) de zevende editie van jazzfestival East of Eastern plaats. Op achttien podia worden zeventig concerten gegeven, onder meer door Tineke Postma, Willem Breuker Kollektief en Simin Tander. 
» Vloeimans genomineerd voor Gouden Notekraker

20 apr - NORMA en Sena hebben de genomineerden voor de Gouden Notekraker 2011 bekend gemaakt. Met de Gouden Notekraker eren acteurs en musici elkaar voor de meest opvallende artistieke prestaties van het afgelopen seizoen. In de categorie muziek zijn Eric Vloeimans, zangeres Laura Jansen en rapper Yes-R genomineerd. 
» Radio 6 en MCN organiseren jazztalentenjacht

18 apr - NTR Radio 6 en Muziek Centrum Nederland presenteren ‘Get Your Jazz On Stage!’; een wedstrijd waarbij nieuw jazztalent uit Nederland zichzelf moet zien te promoten op de landelijke poppodia aan de hand van drie opdrachten. Met de wedstrijd willen de organisatoren laten zien dat de nu-generatie van jazz alle ingrediënten in zich heeft om een breed publiek binnen het clubcircuit te bereiken. 
» Spotify beperkt gratis luisteren

16 apr – De populaire online muziekdienst Spotify gaat het aantal uren dat gratis naar muziek geluisterd kan worden terugbrengen van twintig naar tien uur per maand. Bovendien mag een nummer nog maar vijf keer per maand gratis beluisterd worden. Spotify hoopt hiermee het aantal betalende leden op te schroeven. 
» Hans Dulfer centraal op Amersfoort Jazzfestival

15 apr - Hans Dulfer is dit jaar Artist in Residence van het Amersfoort Jazzfestival. In die hoedanigheid treedt de saxofonist vijfmaal op. Tijdens de 32e editie van het Amersfoortse festival treden onder meer ook Wouter Hamel, Boris, Cubop City Bigband, Magic Frankie en Rita Reys op. Het festival vindt plaats van 13 tot en met 15 mei. 
» Philip Glass treedt op in Nederland

12 apr - De Amerikaanse pianist, componist Philip Glass komt in mei naar Nederland. Glass geeft op 13 mei een concert in de Melkweg in Amsterdam dat zal bestaan uit diverse werken in een wisselende, kleine bezetting. Glass laat zich vergezellen door de Days And Nights Festival Players, onder wie violist Tim Fain en harpiste Lavinia Meyer. 
» Shouting Boots failliet

10 apr - Het VPRO Radio 6 programma Shouting Boots is failliet. Het programma dat gedurende twee jaar gepresenteerd werd door Koen Schouten en Jaap Boots stopt per 1 mei. De organisatie achter het programma heeft zich teruggetrokken. 
» Programma The Hague Jazz 2011 bekend

7 apr - Met een nieuwe locatie, een extra festivaldag en een openingsact met disco-diva Grace Jones, belooft de zesde editie van The Hague Jazz op voorhand een succesvolle te worden. Onder meer Lizz Wright, Cassandra Wilson, David Murray en Bobby Hutcherson komen naar The Hague Jazz dat van 17 tot en met 19 juni gehouden wordt in het Kyocera Stadion. De organisatie maakte vandaag tijdens een persconferentie het volledige programma bekend. 
» Benjamin Herman brengt nieuw werk op vinyl uit

7 apr - Vanavond gaat de nieuwe tour van Benjamin Herman en zijn kwartet van start in Lantaren/Venster in Rotterdam, om daarna nog zeven locaties in Nederland aan te doen. Speciaal voor deze tour brengt de saxofonist twee nieuwe nummers op vinyl-single uit die exclusief tijdens de tour worden verkocht. 
» Jazz in Duketown heeft programma bijna rond

6 apr - Jazz in Duketown, het grootste gratis jazzfestival van Nederland, heeft zijn programma bijna rond. Onder meer State of Monc, Eric Vloeimans en Benjamin Herman komen in het Pinksterweekeinde naar Den Bosch om er te spelen op de diverse podia in de stad. 
» Nieuwe scores van Van Binsbergen en Citroen

5 apr - In de rubriek 'Scores and Transcriptions' van Jazzenzo hebben Corrie van Binsbergen en Soesja Citroen eigen stukken gepost die gratis te downloaden zijn. Van Binsbergen postte 'De trein naar Ulan Bator' van het CRAM-album For a Dog, het stuk 'Dr Schweitzers Last Mission' afkomstig van Vanbinsbergen (met o.a. Anton Goudsmit), Sisyfus (album Ouvrir Ici) en 'The Wheezy Whelp'. Van Soesja Citroen is nu haar 'Complete Songbook' beschikbaar. 
» Vrijkaarten The Hague Jazz en Grace Jones

4 apr - In de laatste nieuwsbrief van april verloot Jazzenzo vrijkaarten voor het concert van Grace Jones op 15 juni in Den Haag en vrijkaarten voor The Hague Jazz, voor zondag 19 juni. Wil je kans maken op deze vrijkaarten, meld je dan aan voor de tweewekelijkse gratis nieuwsbrief van Jazzenzo! Naast een handig overzicht van recent gepubliceerde artikelen, worden in de nieuwsbrieven regelmatig vrijkaarten verloot voor (grote) jazzconcerten. 
» Jazzprofessor Walter van de Leur laat steken vallen

1 apr – Walter van de Leur heeft donderdagavond tijdens een lezing in muziekpodium Paradox in Tilburg steken laten vallen. De hoogleraar jazz en improvisatiemuziek aan de Universiteit van Amsterdam was door Studium Generale van de Universiteit van Tilburg en Paradox uitgenodigd om de geschiedenis van de jazz in Nederland van 1920 tot 1940 en 1965 tot 1985 te komen vertellen. Tijdens zijn verhandeling ging hij slechts in op ontwikkelingen die in Amsterdam plaatsvonden. 
» Martijn Vink stopt als drummer bij The Ploctones

1 apr - Na zes intensieve en zeer succesvolle jaren met The Ploctones gaat drummer Martijn Vink de groep verlaten. Hij gaat zich richten op meerdere andere projecten, waaronder ook diverse mogelijkheden in het buitenland, om zich zo muzikaal nog breder te ontwikkelen. Door de volle agenda van The Ploctones was er tot dit moment weinig ruimte voor deze projecten. 

Verlies je verstand bij fenomeen VLEK

CONCERTRECENSIE. VLEK, Paradox Tilburg, 27 april 2011.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

VLEK is de naam, een groep Brabantse musici die zich verenigde toen twee jaar geleden werd gevierd dat Tilburg tweehonderd jaar stadsrechten had. Sindsdien trad VLEK nauwelijks op, maar manifesteerde het septet zich voornamelijk als huisorkest van Paradox en de Verkadefabriek in Den Bosch. Dat is onterecht, want VLEK ontwikkelde zich in de korte tijd van zijn bestaan tot een opmerkelijk fenomeen.


Het Brabantse VLEK riep bij vlagen herinneringen op aan de muziek van Pink Floyd, met onder meer Bart van Dongen, Edward Capel en Jacq Palinckx.


Cd-presentatie earswideopen met welkome gasten

CONCERTRECENSIE. earswideopen + gasten, De Roode Bioscoop, Amsterdam, 25 april 2011
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

De band earswideopen noemt zich een 'pianotrio plus'.  Die 'plus' zit hem in de melodica en de elektronica die pianist Jurriaan Berger hanteert. Vanavond in De Roode Bioscoop presenteert het drietal zijn nieuwe, titelloze cd, met verschillende gastoptredens. Kenmerkend voor earswideopen is zijn variëteit aan invloeden en stijlen, dat blijkt nu ook uit de keuze van de gastmuzikanten, met hiphopper mc-dj Hades, trompettist Peter Huber, dwarsfluitist Mark Alban Lotz en percussiegroep Twitching Eye Trio.


Het Nederlandse trio Earswideopen trad in De Roode Bioscoop onder meer aan met mc-dj Hades.


North Sea Jazz Festival presenteert vooral jongste generatie

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden

Drie dagen 'carte blanche' voor altsaxofonist Rudresh Mahanthappa.
Foto © Jos L. Knaepen.Ruimte geven aan de jongste generatie jazzmusici. En daarbij de lichting vóór hen niet vergeten. Dat is het credo van het komende North Sea Jazz Festival (NSJF), dat zich op 8, 9 en 10 juli in het Rotterdamse Ahoy afspeelt.


Mario Diaz de Léon - Enter Houses Of

CD-RECENSIE

Mario Diaz de Léon - Enter Houses Of
bezetting: Michi Wiancko; viool, Wendy Richman; altviool, Kivie Cahn-Lipman; cello, Claire Chase; fluiten, Eric Lamb; fluiten, Joshua Rubin; clarinet, Jacob Greenberg; piano, Nathan Davis; percussie, Dave Schotzko; percussie
opgenomen: 2005-2008
release: 2010
label: Tzadik / Challenge
tracks: 5
tjd: 48:30
websites: www.ikatmethod.com - www.tzadik.com
myspace: www.myspace.com/mariodiazdeleon
door: Mischa Andriessen

Mario Diaz de Léon is een van de opmerkelijke componisten die in de ‘Composer series’ van het Tzadik label onder de aandacht wordt gebracht. Diaz de Léon heeft een verleden als gitarist in hardcore en punk bands, maar legt zich al enige jaren toe op het componeren. Zijn composities stoelen op contrasten zoals krakende elektronische geluiden in combinatie met lieflijke melodieën.


Jeff Berlin Trio sterkst in bebopstukken

CONCERTRECENSIE. Jeff Berlin Trio, Paradox Tilburg, 21 april.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Een akoestisch pianotrio met elektrische bas. Zo omschreef de Amerikaanse basgitarist Jeff Berlin zijn ensemble, waarmee hij in Paradox optrad. Het had ook kunnen zijn: een drummer met twee bassisten. Want Richard Drexler speelde even vaardig piano als contrabas.


Bassist/pianist Richard Drexler, drummer Mike Clark en basvirtuoos Jeff Berlin in Paradox Tilburg.


Programma Jazzdag 2011 rond

23 apr - In Rotterdam wordt dit jaar de vijfde editie van de nationale Jazzdag gehouden. Het eendaagse festival op 24 juni biedt 24 showcases en is tevens het startpunt voor twee weken non-stop jazz in Rotterdam, met North Sea Jazz en North Sea Round Town.


Een nieuwe richting voor Benjamin Herman?

CONCERTRECENSIE. Benjamin Herman Kwartet, ’t Schuttershof, Middelburg, 20 april 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Saxofonist Benjamin Herman is hot. Onlangs spetterde hij nog als gast bij Go back to the zoo, tijdens de 3FM Awards 2011. Maar hij is natuurlijk vooral bekend als bandleider en saxofonist van New Cool Collective en zijn eigen, kleinere ensembles, waarmee hij niet zelden met grote nationale en internationale sterren speelt. Daarnaast heeft Herman zijn eigen radioprogramma op Radio 6. Woensdag speelde de saxofonist, met zijn Benjamin Herman Kwartet, in ‘t Schuttershof in Middelburg.


Benjamin Herman trad in Middelburg op met Jesse van Ruller, Cyril Directie en Carlo de Wijs.


Paul Acket Award 2011 voor Arve Henriksen

22 apr - De Noorse muzikant Arve Henriksen ontvangt dit jaar op North Sea Jazz de Paul Acket Award. Henriksen was betrokken bij projecten van de popgroep Japan en maakt deel uit van de band Supersilent. De 'Artist Deserving Wider Recognition’ wordt op 9 juli tijdens het festival uitgereikt, waar Henriksen zal optreden met Jan Bang en Ingar Zach.


Compositieopdracht North Sea Jazz 2011 voor Dirk Bruinsma

21 apr - De compositieopdracht North Sea Jazz 2011 is verstrekt aan altsaxofonist en basgitarist Dirk Bruinsma. Bruinsma maakt onder meer deel uit van Blast, Brown vs Brown en Pumporgan. Met laatstgenoemde band voert Bruinsma de nieuwe compositie Hijinks & Jitters uit tijdens het North Sea Jazz Festival 2011, op zaterdag 9 juli in de Yenisei zaal.


Dimami meets Joost Buis – Shadow of a Cloud

CD-RECENSIE

Dimami meets Joost Buis – Shadow of a Cloud
bezetting: Miguel Boelens sopraan- en altsaxofoon; Dion Nijland contrabas; Makki van Engelen slagwerk; Joost Buis trombone
opgenomen: 22 en 23 februari 2010 in Fattoria Musica Osnabrück (D)
release: 2011
label: Morvin Records
tracks: 15
tijd: 58.08
website: www.dimami.nl - www.morvinrecords.nl
door: Rinus van der HeijdenMooi is in moderne jazz vaak een beladen woord. Het staat nogal eens synoniem voor ouderwets, oubollig, commercieel, weinig avontuurlijk en ga zo maar door. Het trio Dimami echter heeft zich nooit iets aangetrokken van al die clichés en geeft ‘mooi’ bij elk optreden en elke uitgebrachte cd de enige echte betekenis mee die het verdient: esthetisch, fraai en aanlokkelijk, kortom mooi om te beleven.


Jazzfestival East of Eastern op tweede paasdag

20 apr - In Nijmegen-Oost vindt op tweede paasdag (maandag 25 april) de zevende editie van jazzfestival East of Eastern plaats. Op achttien podia worden zeventig concerten gegeven, onder meer door Tineke Postma, Willem Breuker Kollektief en Simin Tander.


Vloeimans genomineerd voor Gouden Notekraker

20 apr - NORMA en Sena hebben de genomineerden voor de Gouden Notekraker 2011 bekend gemaakt. Met de Gouden Notekraker eren acteurs en musici elkaar voor de meest opvallende artistieke prestaties van het afgelopen seizoen. In de categorie muziek zijn Eric Vloeimans, zangeres Laura Jansen en rapper Yes-R genomineerd.


earswideopen - earswideopen

CD-RECENSIE

earswideopen - earswideopen
bezetting: Jurriaan Berger, piano, melodica, elektronica; Felix Hildenbrand, bas; Achim Heine, drums, percussie; gastmuzikanten: Eric Vloeimans, trompet; Paul Willemsen, gitaar
opgenomen: 22, 23 september 2010
release: december 2010
label: EBF Music
tracks: 15
tijd: 65:12
websites: www.earswideopen.nl - www.ebf-music.com
door: Jan Jasper Tamboer


Melodie mag weer, schoonheid mag weer, traditie mag weer. Dat is te horen bij Nederlandse ensembles zoals Talking Cows en Quincey, en ook bij het pianotrio earswideopen. Het hoeft allemaal niet meer radicaal anders en vernieuwend te zijn, het kan best lekker klinken en toegankelijkheid is geen vies woord. Maar dan wel volop ruimte voor improvisatie, waarbij meestal alle bandleden zijn betrokken, en die het aantrekkelijke van vrije jazz vertegenwoordigt.


Nguyên Lê – Songs of Freedom

CD-RECENSIE

Nguyên Lê – Songs of Freedom
bezetting: Nguyên Lê – gitaar, computer, Illya Amar – vibrafoon, marimba, elektronica, Linley Marthe – basgitaar, vocal, Stéphane Galland – drums. Gasten o.a. Youn Sun Nah, David Linx, Dhafer Youssef, David Binney, Chris Speed.
opgenomen: juli, oktober 2010, Parijs
release: 2011
label: ACT / Challenge
tracks: 15
tijd: 70:06
website: www.nguyen-le.com - www.actmusic.com
door: Erno Elsinga


Met ‘Songs of Freedom’ eert Nguyên Lê de popcultuur uit de jaren zestig en zeventig. De Franse gitarist selecteerde vijftien songs uit deze voor de popmuziek belangrijke periode en arrangeerde de composities geheel naar eigen inzicht. Onder meer werk van The Beatles, Led Zeppelin, Janis Joplin, Stevie Wonder, Bob Marley en Iron Butterfly zien opnieuw het licht.


Radio 6 en MCN organiseren jazztalentenjacht

18 apr - NTR Radio 6 en Muziek Centrum Nederland presenteren ‘Get Your Jazz On Stage!’; een wedstrijd waarbij nieuw jazztalent uit Nederland zichzelf moet zien te promoten op de landelijke poppodia aan de hand van drie opdrachten. Met de wedstrijd willen de organisatoren laten zien dat de nu-generatie van jazz alle ingrediënten in zich heeft om een breed publiek binnen het clubcircuit te bereiken.


Estafest - Live!

CD-RECENSIE

Estafest - Live!
bezetting: Anton Goudsmit – gitaar, Mete Erker – tenor- en sopraan sax, basklarinet, Oene van Geel - viool, Jeroen van Vliet - piano
release: mei 2011
label: Challenge Records
tracks: 9
tijd: 49:48
website: www.estafest.com - www.challenge.nl
door: Kees Schreuders
Tijdens een optreden in mei 2009 gingen de duo’s Goudsmit/van Geel en Erker/van Vliet een muzikale stoelendans aan onder de noemer ‘Estafest’ in De Toonzaal van Den Bosch. De registratie van dit concert vormt nu het debuutalbum van Estafest.


Spotify beperkt gratis luisteren

16 apr – De populaire online muziekdienst Spotify gaat het aantal uren dat gratis naar muziek geluisterd kan worden terugbrengen van twintig naar tien uur per maand. Bovendien mag een nummer nog maar vijf keer per maand gratis beluisterd worden. Spotify hoopt hiermee het aantal betalende leden op te schroeven.


Cookin’ jazz

COLUMN
door: Tim Sprangers
Een sterrenkok heeft keihard moeten vechten voor zijn status. Hij zal op zijn knieën hebben gelegen voor beroemde chefs om stage te lopen in gerenommeerde restaurants. Avonden lang knoflook pellen, tienduizend quenelles scheppen uit de bavarois, drie kilometer pasta draaien en loempia’s vouwen tot hij erbij neervalt. Repeteren en repeteren tot in den treuren. En daarbij de nodige risico’s nemen. Durven klanten en vrienden dingen voor te schotelen die zij nog nooit hebben geproefd. Rare combinaties, uitheemse ingrediënten of gesneden koek in een modern jasje. Niet blijven hangen in het vertrouwde, maar de uitdaging aangaan. Voor zichzelf en voor anderen.


Hans Dulfer centraal op Amersfoort Jazzfestival

15 apr - Hans Dulfer is dit jaar Artist in Residence van het Amersfoort Jazzfestival. In die hoedanigheid treedt de saxofonist vijfmaal op. Tijdens de 32e editie van het Amersfoortse festival treden onder meer ook Wouter Hamel, Boris, Cubop City Bigband, Magic Frankie en Rita Reys op. Het festival vindt plaats van 13 tot en met 15 mei.


Simin Tander – Wagma

CD-RECENSIE 

Simin Tander – Wagma
bezetting: Simin Tander zang; Jeroen van Vliet piano en elektronica; Cord Heineking contrabas; Etienne Nillesen slagwerk
opgenomen: voorjaar en herfst 2010 in Bauer Studios Ludwigsburg (D)
release: 2011
label: Neu Klang / Challenge
tracks: 10
tijd: 50.02
website: www.simintander.com - www.myspace.com/simintander
door: Rinus van der Heijden


Wie met zekere regelmaat concerten bijwoont van Simin Tander ziet als het ware haar talent groeien. Naast zelfbewuste podiumoptredens, buit de Duits-Afghaanse zangeres de mogelijkheden van haar stem telkens weer verder uit. Als voorlopig hoogtepunt van haar carrière én ontwikkeling is er nu het debuutalbum ‘Wagma’. In tien stukken geeft Simin Tander bovenstaande beweringen klank.


Michael Formanek – The rub and spare change

CD-RECENSIE

Michael Formanek – The rub and spare change
bezetting: Michael Formanek; bas, Tim Berne; altsaxofoon, Craig Taborn; piano Gerald Cleaver; drums
opgenomen: juni 2009
release: 2010
label: ECM / Challenge
tracks: 6
tijd: 58.09
website: www.amibotheringyou.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa BeckersIn zijn meer dan dertigjarige carrière begeleidde bassist Michael Formanek heel wat grote artiesten in jazz en andere genres. Daarnaast vormde hij de nodige eigen bands. Op zijn meest recente album als bandleider, ‘The rub and spare change’, zijn debuut op het ECM-label, was het lang wachten. Formanek speelt in Tim Berne’s groep Bloodcount maar sowieso kennen de muzikanten, die Formanek om zich heen verzamelde voor deze plaat, elkaar goed van eerdere onderlinge samenwerkingen in diverse samenstellingen. En dat betaalt zich terug.


Philip Glass treedt op in Nederland

12 apr - De Amerikaanse pianist, componist Philip Glass komt in mei naar Nederland. Glass geeft op 13 mei een concert in de Melkweg in Amsterdam dat zal bestaan uit diverse werken in een wisselende, kleine bezetting. Glass laat zich vergezellen door de Days And Nights Festival Players, onder wie violist Tim Fain en harpiste Lavinia Meyer.


Kakelende Vjays niet geïnteresseerd in State of Monc

CONCERTRECENSIE. Vjazz @ Paradox met State of Monc, Paradox Tilburg, 9 april 2011
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Een initiatief van muziekpodium Paradox; laat Vjays en aspirant vormgevers van de Academie voor Beeldende Vorming in de concertruimte hun gang gaan begeleid door het DJ collectief Jazzjunkies, en programmeer daar een vette band bij zoals deze avond met State of Monc. De beoogde opzet om een breder en jonger publiek te bereiken werd hiermee moeiteloos ingevuld, ware het niet dat de verzameling disciplines niet werkelijk in elkaar geïnteresseerd bleek.


State of Monc trad op in Paradox begeleid door Vjays, om een breder en jonger publiek te bereiken.


Shouting Boots failliet

10 apr - Het VPRO Radio 6 programma Shouting Boots is failliet. Het programma dat gedurende twee jaar gepresenteerd werd door Koen Schouten en Jaap Boots stopt per 1 mei. De organisatie achter het programma heeft zich teruggetrokken.


Wereld- en jazzmuziek versmelten in Tales of Tala

CONCERTRECENSIE. Tales of Tala, Tropentheater, Amsterdam, 7 april 2011
beeld: Thomas Huisman
door: Rosa Groen

Tales of Tala, een bonte verzameling musici uit binnen- en buitenland, maakt een korte, maar krachtige tournee in Nederland. Musici zijn ingevlogen uit Hongarije, Bangladesh en Palestina. Sommigen binnen de groep hebben elkaar pas een aantal dagen voor de concertreeks ontmoet, en zich alleen thuis kunnen voorbereiden. Dat oefenen was belangrijk, want de ritmische cycli uit de Indiase muziek, de tala’s, zijn niet eenvoudig. Ook zeker niet voor bassist Tjitze Vogel en saxofonist Paul Weiling, die dit gezelschap samenstelden in het kader van de concertreeks van ‘Music: World Series’.


Tjitze Vogel, Nizar Rohana en Niti Ranjan Biswas verhaalden muzikaal in Tales of Tala, uitgevoerd in het Tropentheater in Amsterdam.


Wolfert Brederode laat het (muzikaal) geschrevene los en zoekt verder

INTERVIEW
door: Mischa Beckers
"Belangrijk voor mij is dat musici, de mood van een stuk
aanvoelen, en daar hun eigen invulling aan geven".Pianist Wolfert Brederode is de eerste Nederlander, van wie een album verscheen op het gerenommeerde ECM-label (‘Currents’ in 2008). Deze maand verschijnt zijn tweede cd op dat label, ‘Post Scriptum’. Het Wolfert Brederode Quartet verzorgt de presentatie daarvan op 14 april in het Bimhuis. Daarna is het kwartet nog te horen op Radio 6 in de live show ‘Mijke's Middag’ (15 april) en ‘Shouting Boots’ (16 april) en onder meer in LantarenVenster te Rotterdam (16 april). Brederode legt graag uit waar hij zijn inspiratie vandaan haalt, en hoe zijn muziek tot stand komt.


Programma The Hague Jazz 2011 bekend

7 apr - Met een nieuwe locatie, een extra festivaldag en een openingsact met disco-diva Grace Jones, belooft de zesde editie van The Hague Jazz op voorhand een succesvolle te worden. Onder meer Lizz Wright, Cassandra Wilson, David Murray en Bobby Hutcherson komen naar The Hague Jazz dat van 17 tot en met 19 juni gehouden wordt in het Kyocera Stadion. De organisatie maakte vandaag tijdens een persconferentie het volledige programma bekend.


Benjamin Herman brengt nieuw werk op vinyl uit

7 apr - Vanavond gaat de nieuwe tour van Benjamin Herman en zijn kwartet van start in Lantaren/Venster in Rotterdam, om daarna nog zeven locaties in Nederland aan te doen. Speciaal voor deze tour brengt de saxofonist twee nieuwe nummers op vinyl-single uit die exclusief tijdens de tour worden verkocht.


Bill Evans – The Sesjun Radio Shows / The Brilliant

2 CD-RECENSIES

Bill Evans – The Sesjun Radio Shows
bezetting: Bill Evans, Eddy Gomez, Eliot Zigmund, Marc Johnson, Joe Labarbera, Toots Thielemans
opgenomen: 1973, 1975, 1979, Boerenhofstede, Laren. De Meerkoel, Lelystad
release: 2011
label: Out of the Blue / T2 Entertainment
tracks: 19, dubbel-cd
tijd: 60:58 en 66:28
door: Erno ElsingaBill Evans’ overlijden lag op 15 september 2010 precies dertig jaar achter ons. De legendarische pianist werd slechts 51 jaar, maar liet een schat aan talloze opnamen achter. Sommige albums zien via een opgepoetste heruitgave opnieuw het licht zoals nu het live-album The Brilliant, dat een week voor Evans' dood werd opgenomen. Soms verschijnt er nog nieuw materiaal, zoals de niet eerder op cd uitgebrachte Tros Sesjun uit 1979 van het Bill Evans Trio met Toots Thielemans, opgenomen in de De Meerkoel in Lelystad.


Jazz in Duketown heeft programma bijna rond

6 apr - Jazz in Duketown, het grootste gratis jazzfestival van Nederland, heeft zijn programma bijna rond. Onder meer State of Monc, Eric Vloeimans en Benjamin Herman komen in het Pinksterweekeinde naar Den Bosch om er te spelen op de diverse podia in de stad.


JOC haalt meer uit samenwerking met Tom Harrell

CONCERTRECENSIE. Jazz Orchestra of the Concertgebouw & Tom Harrell, Porgy en Bess, Terneuzen, 3 april  2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Het Jazz Orchestra of the Concertgebouw is een bigband, die bestaat uit enkele van de meest getalenteerde jazzmusici van Nederland. Rond 1996 begon het gezelschap gedurende acht maanden per jaar, om de twee weken te spelen in het Bimhuis in Amsterdam. Elke keer stond een ander thema, of een (internationaal) gelouterde solist centraal. Op deze manier bouwde men een enorme bibliotheek op, met ruim achthonderd composities en arrangementen. Zondag speelde het Jazz Orchestra of the Concertgebouw met zo’n internationale grootheid, de Amerikaanse trompettist Tom Harrell, als solist, in Porgy en Bess in Terneuzen.


Trompettist Tom Harrell trad op met het Jazz Orchestra of the Concertgebouw onder leiding van Henk Meutgeert.


Nieuwe scores van Van Binsbergen en Citroen

5 apr - In de rubriek 'Scores and Transcriptions' van Jazzenzo hebben Corrie van Binsbergen en Soesja Citroen eigen stukken gepost die gratis te downloaden zijn. Van Binsbergen postte 'De trein naar Ulan Bator' van het CRAM-album For a Dog, het stuk 'Dr Schweitzers Last Mission' afkomstig van Vanbinsbergen (met o.a. Anton Goudsmit), Sisyfus (album Ouvrir Ici) en 'The Wheezy Whelp'. Van Soesja Citroen is nu haar 'Complete Songbook' beschikbaar.


Colin Stetson - New History Warfare Vol. 2: Judges

CD-RECENSIE

Colin Stetson - New History Warfare Vol. 2: Judges
bezetting: Colin Stetson, saxen, hoorn; Shara Worden, zang; Laurie Anderson, stem
opgenomen: 2010
release: februari 2011
label: Constellation Records 
tracks: 14
tijd: 44:43
websites: www.colinstetson.com - www.cstrecords.com
myspace: www.myspace.com/colinstetsonmusic
door: Jan Jasper Tamboer


Soms krijg je muziek te beluisteren die zo intens en doordringend is, dat je haar alleen in wezenloosheid kan ondergaan, dat overwegingen uit je leeglopende hoofd verdwijnen en aanhoren een vorm van mediteren wordt. Pas na een aantal keren draaien lukt het dan om op de klanken te reflecteren en er gedachten over te formuleren. Het album 'New History Warfare Vol. 2: Judges' van de Amerikaanse multisaxofonist Colin Stetson is een authentiek document dat een dreunende indruk maakt.


Vrijkaarten The Hague Jazz en Grace Jones

4 apr - In de laatste nieuwsbrief van april verloot Jazzenzo vrijkaarten voor het concert van Grace Jones op 15 juni in Den Haag en vrijkaarten voor The Hague Jazz, voor zondag 19 juni. Wil je kans maken op deze vrijkaarten, meld je dan aan voor de tweewekelijkse gratis nieuwsbrief van Jazzenzo! Naast een handig overzicht van recent gepubliceerde artikelen, worden in de nieuwsbrieven regelmatig vrijkaarten verloot voor (grote) jazzconcerten.


Frisse vrijheidsode Gwilym Simcock

CONCERTRECENSIE. Gwilym Simcock Quartet + Dario Fo Koor ‘I prefer the gorgeous freedom’, Theater aan het Spui Den Haag 30 maart 2011
beeld: Ron Beenen
door: Mischa Andriessen

Op de slotavond van het door Amnesty International georganiseerde filmfestival ‘Movies That Matter’ was plaats ingeruimd voor een bijzonder muzikaal project. De uit Wales afkomstige Gwilym Simcock – als pianist en componist een interessant talent – voerde daar zijn suite voor jazzkwartet en koor uit.


Het kwartet van pianist Gwilym Simcock trad tijdens het Movies That Matter Festival in Den Haag op met het Dario Fo Koor.


Jazzprofessor Walter van de Leur laat steken vallen

1 apr – Walter van de Leur heeft donderdagavond tijdens een lezing in muziekpodium Paradox in Tilburg steken laten vallen. De hoogleraar jazz en improvisatiemuziek aan de Universiteit van Amsterdam was door Studium Generale van de Universiteit van Tilburg en Paradox uitgenodigd om de geschiedenis van de jazz in Nederland van 1920 tot 1940 en 1965 tot 1985 te komen vertellen. Tijdens zijn verhandeling ging hij slechts in op ontwikkelingen die in Amsterdam plaatsvonden.


Martijn Vink stopt als drummer bij The Ploctones

1 apr - Na zes intensieve en zeer succesvolle jaren met The Ploctones gaat drummer Martijn Vink de groep verlaten. Hij gaat zich richten op meerdere andere projecten, waaronder ook diverse mogelijkheden in het buitenland, om zich zo muzikaal nog breder te ontwikkelen. Door de volle agenda van The Ploctones was er tot dit moment weinig ruimte voor deze projecten.


Ethel Strijkkwartet en JacobTV sluiten monsterverbond

CONCERTRECENSIE. Ethel, The New York String Band. Paradox Tilburg, 29 maart 2011
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

‘Speech Music’ is het onderwerp van een concertreeks, waarmee het Newyorkse strijkkwartet Ethel momenteel door Nederland trekt. ‘Speech music’ is een fenomeen, dat bestaat sinds de jaren tachtig en waarin opgenomen spraak wordt omgezet in melodie.


Het New Yorkse strijkkwartet Ethel bracht in de Tilburgse Paradox werk van Steve Reich, Scott Johnson en Jacob TV.