CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Jazzpianist Frans Elsen overleden

25 feb - Jazzpianist en jazzdocent Frans Elsen (1934) is op woensdag 23 februari in Den Haag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Muziek Centrum Nederland donderdag laten weten. 
» Jazz bladmuziek weer terug op Jazzenzo

24 feb – Muzikanten kunnen hun hart weer ophalen, zo’n 250 ‘scores en transcriptions’ zijn weer beschikbaar op de site van Jazzenzo, te vinden in het menu onder ‘scores’.

De pagina is een initiatief van pianist en componist Harmen Fraanje en bevat onder meer werk van Eric Vloeimans, Jesse van Ruller, Jeroen van Vliet, Stefan Lievestro, Robert Jan Vermeulen, Tom Beek, Rembrandt Frerichs, Mark Haanstra, Misha Mengelberg en van buitenlandse musici zoals Kurt Rosenwinkel, Radiohead, Bill Evans, Chris Cheek, E.S.T., Der Rote Bereich en Chris Cheek.

De bladmuziek is gratis te downloaden. Muzikanten worden uitgenodigd hun ‘scores of transcriptions’ te posten. 
» 'Paradox zwart-wit' biedt foto's en discussie

21 feb - Een jazzfoto-expositie van fotograaf Stef Mennens, een paneldiscussie met journalist/schrijver Rinus van der Heijden en 'de wereld in Jazz' belicht door hoogleraar jazz en improvisatiemuziek Walter van de Leur. Twee laatstgenoemde activiteiten staan in het kader van de foto-expositie van documentaire- en theaterfotograaf Mennens waarin de jazzmusicus centraal staat. Alle beelden zijn gemaakt in het Tilburgse jazzpodium Paradox, de opening is op 1 maart in de Bibliotheek Tilburg Centrum. 
» Grace Jones opent The Hague Jazz 2011

21 feb - De 63-jarige diva, stijlicoon, zangeres en voormalig topmodel Grace Jones opent op woensdag 15 juni festival The Hague Jazz, dat voor het eerst gehouden wordt op de nieuwe locatie, het Kyocera Stadion in Den Haag. Jones vierde hoogtij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig en had wereldhits met onder meer 'Nightclubbing' en 'Slave to the Rhytm'. 
» VPROJazzLive weekend in Bimhuis

20 feb - Voor de derde keer organiseert VPROJazzLive een concert en uitzendweekend in het Bimhuis in Amsterdam. Acht avontuurlijke bands uit de actuele jazz & improvisatiemuziek met ensembles uit Nederland, Engeland, Italië, USA en Duitsland in speciale- of nieuwe combinaties geven acte de présence op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 maart. 
» Red Ear: drie dagen gedurfde muziek in Rotterdam

18 feb - Van 25 tot en met 27 februari bundelen De Doelen, Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, Codarts Hogeschool voor de Kunsten, DoelenEnsemble en WORM hun krachten. Samen schotelen ze de meest eigenzinnige en verrassende combinaties voor van onder meer jazz, modern klassiek en elektronica. Drie dagen vol ‘nieuwe noten’. 
» Baer Traa winnaar Jazz Vocalisten Concours

16 feb - In Theater Odeon heeft de Venloze jazz-zanger Baer Traa zaterdag het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2011 gewonnen. Traa is onder meer bekend van de band Juliette Travis. De tweede plaats was voor Yunmi Kang (1981) uit Zuid-Korea, de derde voor Victorija Pilatovic (1989) uit Litouwen. 
» Grammy's voor Esperanza Spalding en Herbie Hancock

15 feb - Afgelopen nacht werden in Los Angeles de Grammy Awards 2011 uitgereikt. Volgens de jury werd het beste jazzalbum uit 2010 gemaakt door Stanley Clarke en kwam de beste solo voor rekening van Herbie Hancock. Esperanza Spalding wordt gezien als de beste nieuwkomer. 
» George Shearing 'Lullaby of Birdland' overleden

15 Feb - De Amerikaanse componist en jazzpianist George Shearing is maandag op 91-jarige leeftijd overleden. Shearing werd wereldberoemd door zijn compositie 'Lullaby of Birdland' dat talloze malen door grote musici als Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald werd uitgevoerd. Shearing geldt als een van de grootste liedcomponisten van de Verenigde Staten en is daarmee voor een belangrijk deel medevertegenwoordiger van de Amerikaanse liedcultuur. 
» Aftrap Young VIPs Tournee 2011 in het Bimhuis

15 feb - De dertiende editie van de Young VIPs Tournee gaat op 17 februari van start in het Binhuis. De Clemens van der Feen Band en het Castel/Van Damme Quartet - de Young Vips 2011 - spelen dan hun eerste concert in een reeks van vijftien door heel Nederland. Het VPRO themakanaal Radio 6 JazzJong volgt de musici tijdens hun tournee. 
» Jazzclub Bird presenteert Gregory Porter en Soweto Kinch

15 feb - Rotterdam krijgt eind 2011 zijn eigen Jazzclub Bird, vernoemd naar de legendarische jazzclub in New York. Voorafgaand aan dit gegeven presenteert Bird op 25 februari een speciale editie van Straight up Jazz in Heidegger, het gloednieuwe podium aan het Grotekerkplein in Rotterdam. Gregory Porter en Soweto Kinch betreden dan het podium. 
» Nathalie Matteau bouwt carrière verder uit

10 feb – De Canadese zangeres Nathalie Matteau, die een carrière wil opbouwen in Nederland, ziet haar wens steeds meer in vervulling gaan. Sinds zij drie jaar geleden het plan opvatte om na haar vaderland een tweede leven te gaan beginnen in Europa, boekt zij steeds meer optredens. 
» Rita Reys en Hans Dulfer samen op de planken

7 feb - Voor het eerst in hun lange carrières zullen Rita Reys (86) en Hans Dulfer (70) samen een concert geven. Dat gebeurt op 15 mei, tijdens het Amersfoort Jazzfestival. 
» 'Het mooiste jazzpodium ter wereld'

4 feb - In de eerste jaren na de opening van het Bimhuis in 1974 kwamen muzikanten als Art Blaky,  Chet Baker, Dexter Gordon en Archy Shepp terecht in een uitgewoonde ruimte op de Oudeschans, met versleten crapauds en vieze toiletten. Ondanks dat gold het Bimhuis, voortkomend uit de Bond voor Improviserende Musici, al snel als een van de beste jazzpodia ter wereld. Wat ging er vooraf aan de BIM? En hoe waren die eerste jaren in het oude Bimhuis? 
» Paul Guldemond nieuwe directeur van Paradox

4 feb - Paul Guldemond is de nieuwe directeur van jazzpodium Paradox in Tilburg. Hij volgt Aad van Nieuwkerk op, die zich eind 2010 om persoonlijke redenen als directeur teruggetrokken heeft. Guldemond is eigenaar en uitbater van rockcafé Little Devil in Tilburg. 
» Benjamin Herman op zoek naar talent

03 feb - Benjamin Herman en het whisky-merk Johnny Walker slaan de handen ineen op zoek naar nieuw Nederlands talent. Door middel van een video post worden getalenteerde musici en performers uitgenodigd zichzelf onder de aandacht te brengen, om in aanmerking te komen voor een coaching-project op weg naar een professionele carrière. Aanmelden kan tot 2 maart. 

Aaron Parks Trio vertolkt al zoekend het verhaal

CONCERTRECENSIE:  Aaron Parks Trio, Lantaren/Venster, Rotterdam 26 februari 2011
beeld: Robert Tjalondo
door: Kees Schreuders

Schuchter betrad het trio het podium. Aaron Parks begroet het publiek met de Anjali Mudra-groet en begon bescheiden aan een avond met een solide Matt Brewer op contrabas en de originele Craig Weinrib op drums. Naast een enkele standard - Here comes that rainy day - veel eigen werk en nieuwe stukken die zich nog aan het ontwikkelen zijn. Maar ook een opvallende cover van Robert Wyatts' Sea song.


Trio Aaron Parks, Matt Brewer, Craig Weinrib tijdens het concert in Lantaren Venster in Rotterdam.


Blast maakt piepknor van de betere soort

CONCERTRECENSIE. Blast, Bimhuis Amsterdam, 26 februari 2011
beeld: Ronald Rijntjes
door: Jan Jasper Tamboer

Dat avant-garde en freejazz zich nooit in de belangstelling van een miljoenenpubliek hebben mogen verheugen, is niet verwonderlijk. De makkelijke melodieën die daarvoor nodig zijn, vind je niet bij deze stijlen. Dat deze muzieksoorten echter ook het publiek van het Bimhuis zouden afschrikken is merkwaardig, dat heeft toch wel een wat geoefender oor, zou je zeggen. De avant-gardistische freejazzband Blast trad slechts voor een handvol luisteraars op.


Blast trad in het Bimhuis op in een nieuwe bezetting, naast oudgedienden gitarist Frank Crijns en saxofonist Dirk Bruinsma onder meer slagwerker Onno Govaert en saxofonist John Dikeman.


Jazzpianist Frans Elsen overleden

25 feb - Jazzpianist en jazzdocent Frans Elsen (1934) is op woensdag 23 februari in Den Haag op 76-jarige leeftijd overleden. Dat heeft Muziek Centrum Nederland donderdag laten weten.


Ramon Valle Trio dwingt respect af

CONCERTRECENSIE. Ramon Valle Trio, ’t Schuttershof, Middelburg, 23 februari 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

De van oorsprong Cubaanse jazzpianist Ramon Valle (1964), die al enige tijd in Amsterdam woont, is een muzikale verhalenverteller. Op zijn nieuwste album ‘Playground’ vertelt hij, zonder worden, onder meer over de vrolijke wereld van spelende kinderen, over zijn zussen en zijn vrouw. “Muziek is praten, je stem verheffen, je mening geven. Elke dag, die ik voor de piano zit, is een zoektocht naar nieuwe woorden, naar mijn eigen stem”, is een treffende uitspraak van deze jazzpianist. Woensdag speelde het Ramon Valle Trio, op uitnodiging van Muziekpodium Zeeland, in ‘t Schuttershof in Middelburg.


Ramon Valle, Omar Rodriguez Calvo en Hart Jr. in 't Schuttershof in Middelburg.


Jazz bladmuziek weer terug op Jazzenzo

24 feb – Muzikanten kunnen hun hart weer ophalen, zo’n 250 ‘scores en transcriptions’ zijn weer beschikbaar op de site van Jazzenzo, te vinden in het menu onder ‘scores’.

De pagina is een initiatief van pianist en componist Harmen Fraanje en bevat onder meer werk van Eric Vloeimans, Jesse van Ruller, Jeroen van Vliet, Stefan Lievestro, Robert Jan Vermeulen, Tom Beek, Rembrandt Frerichs, Mark Haanstra, Misha Mengelberg en van buitenlandse musici zoals Kurt Rosenwinkel, Radiohead, Bill Evans, Chris Cheek, E.S.T., Der Rote Bereich en Chris Cheek.

De bladmuziek is gratis te downloaden. Muzikanten worden uitgenodigd hun ‘scores of transcriptions’ te posten.


Feestelijke cd-presentatie Quincey met veel afwisseling

CONCERTRECENSIE. Quincey, De Badcuyp Amsterdam, 22 februari 2011
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

Beter een kleine zaal die afgeladen vol is, dan een grote zaal die gedeeltelijk leeg is. Dat moet trompettist Diederik Rijpstra van jazzband Quincey gedacht hebben toen hij het publiek nadrukkelijk bedankte voor de grote opkomst. De sfeer was in ieder geval prima met zoveel aanwezige enthousiastelingen in een volgepakte Badcuyp in de Amsterdamse Pijp. Vanavond hield Quincey zijn presentatie van het nieuwe album 'Balcony of the Irish Turtle'.


Trompettist Diederik Rijpstra toont de nieuwe cd ''Balcony of the Irish Turtle' aan het publiek, geflankeerd door saxofonist Floris van der Vlugt en pianist Daan Herweg.


Joey Sellers – Solo Trombone

CD-RECENSIE 

Joey Sellers – Solo Trombone
bezetting: Joey Sellers trombone
opgenomen: juni en augustus 2007 in Saddleback College Recording Studio
release: 2010
label: Circumvention
tracks: 22
tijd: 43.54
website: www.joeysellers.com - www.circumventionmusic.com
door: Rinus van der HeijdenIn tweeëntwintig korte stukken laten horen wat een trombone allemaal vermag, dat was de opdracht die de Amerikaanse jazzmusicus Joey Sellers zich stelde, toen hij voor deze solo-cd de studio indook. Dat hij daarbij niet schuwde alleen zijn instrument te laten horen, maar ook zijn hele lijf en persoonlijkheid mee te sturen, mag alleen maar worden toegejuicht.


‘On the road’ met het Amina Figarova Sextet

CONCERTRECENSIE Amina Figarova Sextet, Terneuzen, Porgy en Bess, 20 februari 2011
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

“Jullie zijn zeer bevoorrecht om deze Azerbenelux band, zo heb ik bedacht dat ze heten, hier nog te kunnen zien, voor ze aan een intensieve tournee door Amerika beginnen”, zo kondigde Hans Zuiderbaan, voorzitter van Stichting Porgy en Bess, het Amina Figarova Sextet aan.


Het sextet van Amina Figarova deed Terneuzen aan, voorafgaand aan hun Amerikaanse tournee. Met Bart Platteau en Jeroen Vierdag.


'Paradox zwart-wit' biedt foto's en discussie

21 feb - Een jazzfoto-expositie van fotograaf Stef Mennens, een paneldiscussie met journalist/schrijver Rinus van der Heijden en 'de wereld in Jazz' belicht door hoogleraar jazz en improvisatiemuziek Walter van de Leur. Twee laatstgenoemde activiteiten staan in het kader van de foto-expositie van documentaire- en theaterfotograaf Mennens waarin de jazzmusicus centraal staat. Alle beelden zijn gemaakt in het Tilburgse jazzpodium Paradox, de opening is op 1 maart in de Bibliotheek Tilburg Centrum.


Grace Jones opent The Hague Jazz 2011

21 feb - De 63-jarige diva, stijlicoon, zangeres en voormalig topmodel Grace Jones opent op woensdag 15 juni festival The Hague Jazz, dat voor het eerst gehouden wordt op de nieuwe locatie, het Kyocera Stadion in Den Haag. Jones vierde hoogtij eind jaren zeventig, begin jaren tachtig en had wereldhits met onder meer 'Nightclubbing' en 'Slave to the Rhytm'.


VPROJazzLive weekend in Bimhuis

20 feb - Voor de derde keer organiseert VPROJazzLive een concert en uitzendweekend in het Bimhuis in Amsterdam. Acht avontuurlijke bands uit de actuele jazz & improvisatiemuziek met ensembles uit Nederland, Engeland, Italië, USA en Duitsland in speciale- of nieuwe combinaties geven acte de présence op donderdag 10, vrijdag 11 en zaterdag 12 maart.


New York Downtown avond met haken en ogen

CONCERTRECENSIE. Erik Friedlander solo / Jen Shyu solo / Mary Halvorson-Jessica Pavone, Bimhuis, Amsterdam, 18 februari 2011.
beeld: Elton Eerkens, Maarten Mooijman
door: Tim Sprangers

Downtown jazz uit New York: weinigen die kunnen zeggen wat het precies inhoud of wie er deel van uit maken. Kort gezegd lijkt het steeds meer op een beweging rond John Zorn, die zich weinig aantrekt van jazztradities. Er klinkt altijd wel iets origineels, iets eigens, vaak filmisch en multimediaal, veel rock ook. Emotioneel beladen, maar soms intellectueel. Het is een kweekvijver voor serieuze, zeer bedreven muzikanten die tegelijkertijd over een dosis zelfspot beschikken. Brooklyn is de basis.


Vertegenwoordigers van de New Yorkse jazzscene deden het Bimhuis aan: Erik Friedlander, Jen Shyu en jazzgitariste Mary Holvorson die optrad met Jessica Pavone.


Red Ear: drie dagen gedurfde muziek in Rotterdam

18 feb - Van 25 tot en met 27 februari bundelen De Doelen, Jazz International Rotterdam, LantarenVenster, Codarts Hogeschool voor de Kunsten, DoelenEnsemble en WORM hun krachten. Samen schotelen ze de meest eigenzinnige en verrassende combinaties voor van onder meer jazz, modern klassiek en elektronica. Drie dagen vol ‘nieuwe noten’.


Ketil Bjørnstad, Svante Henryson – Night song

CD-RECENSIE

Ketil Bjørnstad, Svante Henryson – Night song
bezetting: Ketil Bjørnstad; piano, Svante Henryson; cello
release: 2011
opgenomen: januari 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 16
tijd: 77.06
website: www.ketilbjornstad.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers
De Noorse pianist en componist Ketil Bjørnstad nam al in diverse bezettingen albums voor het ECM-label op. Onlangs kwam ‘Night song’ uit, waarop hij speelt met ‘zijn favoriete kamermuziekmuzikant’, cellist Svante Henryson. Het idee voor dit album kwam van ECM’s Manfred Eicher zelf. Hij drong er bij Bjørnstad op aan een duo-album met Henryson op te nemen.


Trio Mike Keneally laat publiek verdoofd achter

CONCERTRECENSIE. Trio Mike Keneally, Paradox Tilburg, 14 februari 2011.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

De gastheer van Paradox die deze avond het concert van het Mike Keneally Trio aankondigde, begroette ook gasten uit Duitsland en Londen. Het duidelijkste teken dat de aankondiging van dit eenmalige concert van de drie Amerikanen in Nederland en ommelanden, de ware fans had bereikt. Paradox zat dan ook nagenoeg vol.


Voormalig Frank Zappa-gitarist Mike Keneally gaf in Paradox een eenmalig concert in Nederland, met drummer Marco Minnemann en bassist Bryan Beller.


Baer Traa winnaar Jazz Vocalisten Concours

16 feb - In Theater Odeon heeft de Venloze jazz-zanger Baer Traa zaterdag het Nederlands Jazz Vocalisten Concours 2011 gewonnen. Traa is onder meer bekend van de band Juliette Travis. De tweede plaats was voor Yunmi Kang (1981) uit Zuid-Korea, de derde voor Victorija Pilatovic (1989) uit Litouwen.


Nel Jazz Sessions, kweekvijver en speelplek met open karakter

SESSIE. Nel Jazz Sessions, Café-restaurant Nel, Amsterdam, 14 februari 2011
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

Geen feest zonder muziek. Het omgekeerde is lang niet altijd waar, muziek kan bijvoorbeeld prima gepaard gaan met reflectie en inkeer. Als het aan de gastheren van Nel Jazz Sessions ligt, musiceren ze om de stemming te verhogen, en daar slagen ze prima in. Hun bijeenkomsten zijn laagdrempelig en ze zorgen ervoor dat iedereen het naar zijn zin heeft.


Bekende en aanstormende jazzmusici musiceren iedere maandagavond tot in de late uurtjes tijdens de sessies in Nel Amstelveld in Amsterdam, zoals pianist Daan Herweg, saxofonist Emiel Wienholtz en contrabassist Jakob Rheinländer.


Grammy's voor Esperanza Spalding en Herbie Hancock

15 feb - Afgelopen nacht werden in Los Angeles de Grammy Awards 2011 uitgereikt. Volgens de jury werd het beste jazzalbum uit 2010 gemaakt door Stanley Clarke en kwam de beste solo voor rekening van Herbie Hancock. Esperanza Spalding wordt gezien als de beste nieuwkomer.


George Shearing 'Lullaby of Birdland' overleden

15 Feb - De Amerikaanse componist en jazzpianist George Shearing is maandag op 91-jarige leeftijd overleden. Shearing werd wereldberoemd door zijn compositie 'Lullaby of Birdland' dat talloze malen door grote musici als Sarah Vaughan en Ella Fitzgerald werd uitgevoerd. Shearing geldt als een van de grootste liedcomponisten van de Verenigde Staten en is daarmee voor een belangrijk deel medevertegenwoordiger van de Amerikaanse liedcultuur.


Aftrap Young VIPs Tournee 2011 in het Bimhuis

15 feb - De dertiende editie van de Young VIPs Tournee gaat op 17 februari van start in het Binhuis. De Clemens van der Feen Band en het Castel/Van Damme Quartet - de Young Vips 2011 - spelen dan hun eerste concert in een reeks van vijftien door heel Nederland. Het VPRO themakanaal Radio 6 JazzJong volgt de musici tijdens hun tournee.


Jazzclub Bird presenteert Gregory Porter en Soweto Kinch

15 feb - Rotterdam krijgt eind 2011 zijn eigen Jazzclub Bird, vernoemd naar de legendarische jazzclub in New York. Voorafgaand aan dit gegeven presenteert Bird op 25 februari een speciale editie van Straight up Jazz in Heidegger, het gloednieuwe podium aan het Grotekerkplein in Rotterdam. Gregory Porter en Soweto Kinch betreden dan het podium.


De Bende van Drie – Traces of Tides

CD-RECENSIE

De Bende van Drie – Traces of Tides
bezetting: Onno van Swigchem sopraan-, alt- en baritonsaxofoon; Dion Nijland contrabas; Pieter Jan Cramer van den Bogaart accordeon en zang
opgenomen: 2 t/4 juni in Sing-Sing Studio’s Metslawier
release: 2011
label: LopLop
tracks: 11
tijd: 53.16
website: www.debendevandrie.nl - www.loplop.nl
door: Rinus van der Heijden


Een luister-cd van de bovenste orde. Daar heeft de Bende van Drie opnieuw voor gezorgd met het uitbrengen van ‘Traces of Tides’. Het is niet alleen de afwijkende keuze van instrumentarium, maar ook de keuze van het repertoire. En zeker ook de manier waarop het muzikale materiaal is uitgewerkt en op elkaar afgestemd.


Pianotrio Matthew Shipp wijkt af met persoonlijke signatuur

CONCERTRECENSIE. Matthew Shipp New Trio, Bimhuis Amsterdam, 11 februari 2011
beeld: Staeske Rebers
door: Jan Jasper Tamboer

Improvisatie en een goede melodie kunnen prima samengaan. Dat bewezen pianist Matthew Shipp en zijn New Trio in het Bimhuis tijdens hun Europese tournee. Hun spel was volkomen vrij, maar toch had je vaak het gevoel dat je naar een liedje zat te luisteren. Het schitterende uitzicht over de stad Amsterdam vanuit het jazzcentrum diende de band daarbij tot inspiratie, aldus de Amerikaan.


Twee lange suites bracht het New Trio van Matthew Shipp in het Bimhuis, dat soms als een orkest klonk.


Marc Ribot – Silent Movies

CD-RECENSIE

Marc Ribot – Silent Movies
bezetting: Marc Ribot – gitaar, (Keefus Ciancia – soundscapes)
release: 2010
label: Pi-recordings / Codaex
tracks: 13
tijd: 60:37
website: www.marcribot.com - www.pirecordings.com
door: Erno Elsinga

Eigenlijk wilde Marc Ribot zijn solo gitaaralbum ‘Blind Movies’ noemen, omdat nagenoeg niet één track daadwerkelijk voor filmmuziek werd gebruikt. Maar het werd ‘Silent Movies’, een prachtige compilatie harmonieuze en verstilde gitaarmuziek die het midden houdt tussen folk en jazz, met een knipoog naar country en moeiteloos onder elk filmfragment past.


Brunoise – Volume 2

CD-RECENSIE

Brunoise – Volume 2
bezetting: Nicolas Pirillo hang; Dominic Ntoumos trompet; Laurent Stelleman elektrische gitaren en geluidseffecten; Quentin Dujardin contrabas, slide-, akoestische-, fretloze en 12-snarige gitaren, percussie en achtergrondzang; Dozzy Randriamampionona akoestische gitaar; Pata Randriamanjava en David Donnat slagwerk.
opgenomen: 2010 in MSYP-studio België
release: 2010
label: Agua
tracks: 7
tijd: 36.44
website: www.myspace.com/brunoisemusic -  www.itunes.com/nicolaspirillo  - www.myspace.com/brunoisemusic 
door: Rinus van der Heijden

De hang is een slaginstrument dat bestaat uit twee met de open kant op elkaar bevestigde koperen wokken. Daarin bevindt zich een aantal kuiltjes, waarmee het geluid kan worden beïnvloed. Binnen de hang is een element aangebracht, dat het geluid elektronisch kan versterken. De hang werd aanvankelijk gebruikt om op straat muziek mee te maken, maar bespeler Nicolas Pirillo – die ook als straatmuzikant begon – heeft het binnen de concertpodia gebracht.


Nathalie Matteau bouwt carrière verder uit

10 feb – De Canadese zangeres Nathalie Matteau, die een carrière wil opbouwen in Nederland, ziet haar wens steeds meer in vervulling gaan. Sinds zij drie jaar geleden het plan opvatte om na haar vaderland een tweede leven te gaan beginnen in Europa, boekt zij steeds meer optredens.


Winther-Storm - Patchwork

CD-RECENSIE

Winther-Storm - Patchwork
bezetting: Håkon Storm, gitaar; Thomas Winther Andersen, akoestische bas; Natalio Sued, tenorsaxofoon; Mark Coehoorn, drums
opgenomen: 30 en 31 november 2009
release: november 2010
label: TWA Music / NORCD
tracks: 10
tijd: 53:05
websites: www.stormjazz.com - www.twamusic.eu
door: Jan Jasper Tamboer


Zijn jazzrock en fusion dood of gedateerd? Verbindingen leggen tussen genres en culturen is aan de orde van de dag, maar dé muzieksoort uit de jaren zeventig lijkt zijn tijd te hebben gehad. Natuurlijk zijn bands als Yellowjackets en Kneebody nog succesvol, maar de stijl lijkt ten onder gegaan aan krachtpatserij en vingervlug geneuzel. Een band als Winther-Storm begeeft zich ook op dit gebied.


Rita Reys en Hans Dulfer samen op de planken

7 feb - Voor het eerst in hun lange carrières zullen Rita Reys (86) en Hans Dulfer (70) samen een concert geven. Dat gebeurt op 15 mei, tijdens het Amersfoort Jazzfestival.


Jazzpianist Cor Bakker moet nog wennen aan status

CONCERTRECENSIE. Cor Bakker Kwartet, Paradox, Tilburg, 4 februari 2011 
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Met een sterk (jazz) debuutalbum onder de arm, was het uitzien of de notengoochelaar van de lichte muziek zijn onlangs verworven jazzstatus op het podium waar kon maken. Pianist Cor Bakker en zijn kwartet maakten er in Tilburg een amusante avond van, met composities en verhalen die er in gingen als koek.


Cor Bakker verkent tijdens een tournee het jazzpubliek van Nederland, met Jesse van Ruller en Hans van Oosterhout.


Clazz Ensemble viert de momenten van nú van de muziek

INTERVIEW 
door: Rinus van der Heijden
Interview met Dick de Graaf over de 'His Master's Choise' - tournee van het Clazz Ensemble die vanavond in Den Haag van start gaat.


‘His Master’s Choice’ is de titel van een programma, waarmee het Clazz Ensemble op tournee gaat. Drie vooraanstaande componisten leveren de muzikale bouwstenen, de mini-big band van Dick de Graaf en Gerard Kleijn voert ze met graagte uit.


'Het mooiste jazzpodium ter wereld'

4 feb - In de eerste jaren na de opening van het Bimhuis in 1974 kwamen muzikanten als Art Blaky,  Chet Baker, Dexter Gordon en Archy Shepp terecht in een uitgewoonde ruimte op de Oudeschans, met versleten crapauds en vieze toiletten. Ondanks dat gold het Bimhuis, voortkomend uit de Bond voor Improviserende Musici, al snel als een van de beste jazzpodia ter wereld. Wat ging er vooraf aan de BIM? En hoe waren die eerste jaren in het oude Bimhuis?


Paul Guldemond nieuwe directeur van Paradox

4 feb - Paul Guldemond is de nieuwe directeur van jazzpodium Paradox in Tilburg. Hij volgt Aad van Nieuwkerk op, die zich eind 2010 om persoonlijke redenen als directeur teruggetrokken heeft. Guldemond is eigenaar en uitbater van rockcafé Little Devil in Tilburg.


Benjamin Herman op zoek naar talent

03 feb - Benjamin Herman en het whisky-merk Johnny Walker slaan de handen ineen op zoek naar nieuw Nederlands talent. Door middel van een video post worden getalenteerde musici en performers uitgenodigd zichzelf onder de aandacht te brengen, om in aanmerking te komen voor een coaching-project op weg naar een professionele carrière. Aanmelden kan tot 2 maart.


Mats Eilertsen Trio - Elegy

CD-RECENSIE

Mats Eilertsen Trio - Elegy
bezetting: Mats Eilertsen; bas, Harmen Fraanje; piano, Thomas StrØnen; drums
opgenomen: oktober 2009
release: 2010
label: Hubro / Challenge
tracks: 10
tijd: 53.58
website: www.matseilertsen.com - www.hubromusic.com
door: Mischa BeckersMats Eilertsen betreedt diverse muzikale paden als begeleider en is op een aantal ECM albums te horen. Als bandleider concentreert hij zich op kleine bezettingen met een focus op lyrische, geïmproviseerde muziek. De meeste stukken op ‘Elegy’ komen van zijn hand of hij schreef er aan mee. De uitnodiging voor slagwerker Thomas StrØnen lag voor de hand. Om het trio te completeren koos Eilertsen voor Harmen Fraanje op piano. De wisselwerking tussen de twee Noren en Fraanje bleek uitstekend te werken.


Paul van Kemenade – Close Enough

CD-RECENSIE

Paul van Kemenade – Close Enough
bezetting: Paul van Kemenade altsaxofoon, Cappella Pratensis Renaissance vocaal ensemble, El Periquin flamencogitaar, Serigne Gueye percussie, Rein Godefroy piano, Angelo Verploegen flugelhorn, Louk Boudesteijn trombone, Wiro Mahieu contrabas, Ray Anderson trombone, Han Bennink slagwerk, Frank Möbus elektrische gitaar, Ernst Glerum contrabas, Ernst Reijseger cello, Eckard Koltermann basklarinet, Stevko Busch piano, Achim Krämer slagwerk, Benjamin Trawinski contrabas
opgenomen: juni, oktober, november 2010 in Tafelberg Studio Tilburg
release: 2010
label: Kemo
tracks: 9
tijd: 51.59
website: www.paulvankemenade.com
door: Rinus van der Heijden

De nieuwste cd van Paul van Kemenade bevat negen stukken die de altsaxofonist in verschillende bezettingen opnam. Speelde de Tilburger al eens met onder meer een harmonie-orkest en in Afrikaanse-, Spaanse-, pop- en computerbezettingen, nu zocht hij samenwerking met Cappella Pratensis, een vocaal ensemble dat Renaissancemuziek levend houdt. Drie zangers uit de Cappella weven in het openingsstuk ‘Fantasy Colours’ op de tekst ‘Lauda Jerusalem’ uit de bijbelse psalm 147 hun etherische klanken door de lappendeken die het geheel omspant.