CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 
» Jazzpianist Billy Taylor overleden

30 dec - De Amerikaanse jazzpianist en componist Billy Taylor is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden aan hartfalen in New York. Taylor ontving in 2005 een Grammy Award voor zijn hele oeuvre. Hij schreef meer dan driehonderd composities. Ook behaalde de pianist een doctoraal in de muziek aan de universiteit van Massachusetts, wat hem de titel Dr. opleverde. 
» Concerten Lou Donaldson afgelast

28 dec - De twee concerten die Lou Donaldson in Nederland zou geven gaan niet door. De legendarische altsaxofonist moet om gezondheidsredenen zijn hele tournee afgelasten. De 84-jarige Amerikaan zou in januari in Lantaren Venster en Bimhuis optreden. 
» Herstel Jazzenzo

24 dec – De website van Jazzenzo werd op woensdag 22 december getroffen door een ernstige storing. Wij zijn hard op zoek gegaan naar een oplossing met als voornaamste doel de website zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Dat is vandaag gelukt. Met een ‘nieuwe’ website zijn we terug on line met de meest recente artikelen. Wat ons nog rest is het terugzetten van het volledige archief van Jazzenzo. Dat doen we zo snel mogelijk na de jaarwisseling.

Echter, vanaf vandaag vindt u op Jazzenzo weer de laatste concert- en cd-recensies, artikelen, interviews en nieuws. Blijf Jazzenzo dus volgen!

Met vriendelijke groet,
De redactie van Jazzenzo. 
» Btw-verhoging half jaar uitgesteld

21 dec - De verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes wordt uitgesteld tot 1 juli volgend jaar. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) dinsdag bekend in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer stemde vorige week tegen de btw-verhoging en druiste daarmee in tegen de voornemens van het Kabinet die de btw-verhoging van 6 naar 19% al op 1 januari wilde invoeren. De Senaat vond dat echter 'onbehoorlijk bestuur' en wilde de verhoging niet eerder invoeren dan bij het begin van het nieuwe theaterseizoen, september 2011. 
» Leidse Jazzweek groter dan ooit

20 dec - Met een bomvol programma en meer podia dan voorheen belooft de Leidse Jazzweek - van 13 tot en met 23 januari 2011 - een recordbrekende editie te worden. Optredens zijn er onder meer van The Ploctones, Yuri Honing en Gare du Nord en wordt de Leidse Jazz Award uitgereikt. 
» Eerste Kamer tegen btw-verhoging kaartjes

14 dec - De Eerste Kamer vindt dat er op 1 januari geen hogere btw op kaartjes voor concerten moet komen. Een motie daarover werd vandaag in de Eerste Kamer aangenomen. De regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen. Het is desondanks nog niet zeker of daarmee de btw-verhoging van 6 naar 19 procent van de baan is. 
» Young Vips Tournee 2011 in de startblokken

14 dec - De nieuwe band van Clemens van der Feen en het Castel/van Damme Quartet vormen de ingrediënten van de Young Vips Tournee 2011 die in februari van start gaat. De reeks dubbelconcerten loopt tot en met november 2011 en gaat langs alle belangrijke jazzpodia van Nederland. 
» Saturday Jazz Night nieuw in Rotterdam

13 dec - Jazz International Rotterdam gaat in januari van start met een nieuw initiatief. Het betreft een maandelijkse concertserie onder de naam Saturday Jazz Night waarbij iedere tweede zaterdag van de maand twee of drie jazzbands op één avond optreden. Iedere editie heeft een speciaal thema, kleur of accent. De concerten vinden plaats in het nieuwe Lantaren Venster en gaan van start op zaterdag 15 januari met een dubbelconcert van Fullduplexx en Stefan Lievestro’s Mona Lisa Overdrive. 
» James Moody overleden

10 dec - De Amerikaanse jazzsaxofonist en fluitist James Moody is op 9 december overleden. Moody vergaarde bekendheid door zijn samenwerking met Dizzy Gillespy in de jaren veertig, zestig en tachtig en was een van de eersten die de fluit in de jazz introduceerde. Moody maakte ook deel uit van de Dizzy Gillespy All Stars waarmee hij, met onder meer Roy Hargrove en Slide Hamilton, in 2008 op North Sea Jazz speelde. Moody werd 85 jaar. 
» Gideon Hamburger meest veelbelovende jazzstudent

7 dec - De 22-jarige gitarist Gideon Hamburger heeft zondagmiddag in Amsterdam in huize Zeerust het jaarlijkse stipendium van de stichting Jazztalent in ontvangst genomen. De prijs bestaat uit een studiebeurs van 2500 euro en een wisselprijs, een glasplastiek van de kunstenaar Jan Verschoor. 
» Kaartverkoop North Sea Jazz 2011 start donderdag

6 dec - Hoewel de aangekondigde dertien procent btw-verhoging wellicht toch nog wordt uitgesteld, neemt ook de organisatie van North Sea Jazz geen risico. Vanaf donderdag 9 december gaan de driedagenkaarten in de verkoop van het grootste jazzfestival van Nederland. Wie voor 1 januari bestelt, bespaart dertig euro. De losse kaartverkoop gaat volgend jaar in de voorverkoop. 
» Drummer Lucas van Merwijk krijgt wereldmuziekprijs

2 dec - Tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in Amsterdam heeft drummer Lucas van Merwijk donderdag de MCN Global Act Award gewonnen. De prijs is bestemd voor een Nederlandse artiest die al langere tijd toonaangevend is binnen de wereldmuziek. De prijs wordt toegekend door Muziek Centrum Nederland (MCN), het promotiecentrum voor de professionele Nederlandse muziek. 

Blonde ijskoning breit fascinerend einde aan Stranger Than Paranoia

CONCERTRECENSIE. Festival Stranger Than Paranoia. Paradox Tilburg, 29 december 2010.
beeld: Stef Mennens, Vera Mennens
door: Rinus van der Heijden

Een ijskoning met spierwitte manen en baard, gehouwen uit de besneeuwde wanden van Noorse fjorden, maakte woensdagavond een einde aan een geslaagd Stranger Than Paranoia 2010. Het vier dagen durende muziekfestival moest het vooral hebben van wat onbekendere namen, maar die zorgden wel voor de ene na de andere verrassing.


De concerten van Eivind Aarset, Paolo Angeli en Ali Haurand vormden het slotakkoord van Stranger Than Paranoia 2010.


Erika Stucky verovert jazzhuis met speelse performance

CONCERTRECENSIE. Erika Stucky & Roots of Communication, Bimhuis Amsterdam, 28 december
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

Erika Stucky houdt van haar publiek in het Bimhuis en haar publiek in het Bimhuis houdt van Erika Stucky. Dat bleek het duidelijkst toen Stucky het optreden bezegelde met een kus op de microfoon ter afsluiting van de avond. Het publiek had haar op dat moment het liefst omhelsd en geknuffeld, maar het bleef bij kreten en geklap en het rijzen uit de zetel. Ook al heel wat.


Erika Stucky vermaakt het publiek in het Bimhuis op aanstekelijke wijze.


Jazzpianist Billy Taylor overleden

30 dec - De Amerikaanse jazzpianist en componist Billy Taylor is dinsdag op 89-jarige leeftijd overleden aan hartfalen in New York. Taylor ontving in 2005 een Grammy Award voor zijn hele oeuvre. Hij schreef meer dan driehonderd composities. Ook behaalde de pianist een doctoraal in de muziek aan de universiteit van Massachusetts, wat hem de titel Dr. opleverde.


Diepzee mondt uit in complete ijzerhandel

CONCERTRECENSIE. Festival Stranger Than Paranoia 2010, Paradox Tilburg, 27 en 28 december
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Twee volstrekt verschillende zangeressen, die nog nooit met elkaar hadden samengewerkt. De ene, stemkunstenares, bedreven als een werknemer met een vijftigjarig dienstverband; de andere minder geroutineerd en onzeker over de tot dan in duisternis gehulde samenwerking. Het was zowel voor de uitvoerders als voor het publiek een prikkelende uitdaging.


Greetje Bijma en Masha Bijlsma, Conny Bauer, en de Italiaanse pianist Antonello Salis traden onder meer op tijdens Stranger Than Paranoia.


Concerten Lou Donaldson afgelast

28 dec - De twee concerten die Lou Donaldson in Nederland zou geven gaan niet door. De legendarische altsaxofonist moet om gezondheidsredenen zijn hele tournee afgelasten. De 84-jarige Amerikaan zou in januari in Lantaren Venster en Bimhuis optreden.


Wayman Tisdale – The Fonk Record

CD-RECENSIE

Wayman Tisdale – The Fonk Record
bezetting: Wayman Tisdale; zang, bas, gitaar, keyboards, ‘Tha Sukaz’; achtergrondzang, Arthur Thompson; drums, percussie, O’dell Ross; gitaar, Perry Hardin; gitaar, Donald Hayes; saxofoon, Sennie Martin; trompet, Joey Summerfield; trompet, Doug Lovelace; synthesizer, Brian Jones; orgel, Jr. Swinga; vocoder
Gasten: George Duke; zang, George Clinton; zang, Ali Woodson; zang
release: 2010
label: Mack Avenue Records
tracks: 11
tijd: 48.30
website: www.mackavenue.com/waymantisdale
door: Mischa Beckers

Wayman Tisdale is een gewezen NBA-basketballer die, vooral na zijn sportcarrière, furore maakte als jazzbassist in het smooth jazz genre. Daarin bracht hij acht goedlopende albums uit. Gedurende zijn loopbaan maakte hij enkele keren, als zijn alter ego Tiz, korte uitstapjes naar de funkmuziek. Vele jaren broedde hij op daarbij behorende ideeën die hij gestalte wilde geven op een album. De laatste twee jaar van zijn leven werkte hij dan ook intensief aan ‘The fonk record’. Het verscheen onlangs, ruim een jaar nadat Tisdale op 44-jarige leeftijd overleed.


Renaissancemuziek hand in hand met luie Zuidamerikaanse blues

CONCERTRECENSIE. Festival Stranger Than Paranoia 2010, Paradox Tilburg, 24 december 2010
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Al staat Stranger Than Paranoia al zeventien jaar – zij het indirect – in het teken van kerstmis, nog nooit is er muziek te beluisteren geweest, die zo dichtbij het in sacrale sferen gedompelde feest aansluit. Programmeur Paul van Kemenade heeft een tijd geleden samenwerking gezocht met het Renaissance-ensemble Cappella Pratensis. Hoe dat klinkt is te horen op de allernieuwste cd ‘Close Enough’ van zijn kwintet, die tijdens de openingsavond van het festival werd gepresenteerd. Maar ook tijdens deze openingsavond van Stranger Than Paranoia 2010. Drie mannenstemmen waren op band vastgelegd en Van Kemenade c.s. sloten zich erbij aan, namen er afstand van en vermengden zich ermee.


Bonte mengeling aan stijlen tijdens openingsavond Stranger Than Paranoia in Tilburg.


Alsof je rond de kerstboom zat

CONCERTRECENSIE. NL-Ruhr Music Kitchen: Kristina Fuchs im Röseligarte meets Marc Brenken/Kristian Kappe Quartett, Bimhuis, Amsterdam, 20 december 2010
beeld: Julia Free
door: Tim Sprangers

Als een grote emmer soep werd het project ‘Music Kitchen’ aangekondigd door de Nederlandse jazzorganisatie Trytone. Gooi wat Nederlandse muzikanten samen met muzikanten uit het Ruhrgebied in een grote pan, goed roeren, en kijken hoe het smaakt. Het aardige initiatief vormt een onderdeel van NL-Ruhr, waarin Nederland op verschillende wijzen samenwerkt met het Ruhrgebied, in 2010 uitgeroepen tot Europese Culturele Hoofdstad.


In de muzikale keuken ontmoette zangeres Kristina Fuchs onder meer trompettist Christian Kappe in het Bimhuis.


Herstel Jazzenzo

24 dec – De website van Jazzenzo werd op woensdag 22 december getroffen door een ernstige storing. Wij zijn hard op zoek gegaan naar een oplossing met als voornaamste doel de website zo snel mogelijk weer in de lucht te krijgen. Dat is vandaag gelukt. Met een ‘nieuwe’ website zijn we terug on line met de meest recente artikelen. Wat ons nog rest is het terugzetten van het volledige archief van Jazzenzo. Dat doen we zo snel mogelijk na de jaarwisseling.

Echter, vanaf vandaag vindt u op Jazzenzo weer de laatste concert- en cd-recensies, artikelen, interviews en nieuws. Blijf Jazzenzo dus volgen!

Met vriendelijke groet,
De redactie van Jazzenzo.


Scott Johnson - Americans

CD-RECENSIE

Scott Johnson - Americans
bezetting: Scott Johnson; electrische gitaar. Met o.a. Michael lowenstern; clarinet, basklarinet, Kermitt Driscoll; bas, Ken Thomson; clarinet, Alex Waterman; cello, Greg Chudzik; bas, John GFerrari; drums, Mary Rowell; altviool, Stephen Gosling; piano
release: 2010
tabel: Tzadik / Challenge
tracks: 6 (4 composities)
tijd: 46:03
websites: www.scottjohnsoncomposer.com - www.tzadik.com
door: Mischa Andriessen


Een van de meest lovenswaardige zaken die John Zorn met zijn Tzadik label teweeg brengt, is dat hij experimentele componisten met een vaak moeilijk toegankelijk oeuvre in staat stelt hun werk op cd te laten verschijnen.


Btw-verhoging half jaar uitgesteld

21 dec - De verhoging van de btw op theater- en concertkaartjes wordt uitgesteld tot 1 juli volgend jaar. Dat maakte staatssecretaris Frans Weekers van Financiën (VVD) dinsdag bekend in de Eerste Kamer. De Eerste Kamer stemde vorige week tegen de btw-verhoging en druiste daarmee in tegen de voornemens van het Kabinet die de btw-verhoging van 6 naar 19% al op 1 januari wilde invoeren. De Senaat vond dat echter 'onbehoorlijk bestuur' en wilde de verhoging niet eerder invoeren dan bij het begin van het nieuwe theaterseizoen, september 2011.


Drumloos trio vormt een bijzondere combinatie

CONCERTRECENSIE. Trio Van Ruller, Roelofs & Van der Feen, Porgy en Bess, Terneuzen, 19 december 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Onlangs verscheen het album ‘Chambertones’ van het relatief nieuwe trio Jesse van Ruller, Joris Roelofs en Clemens van der Feen. Kamermuziek dus van deze jazzmusici, melodieus, melancholisch en ingetogen maar met veel ruimte voor creatieve improvisaties van hen allen. Het drietal werkte bewust zonder drummer. Een bijzondere combinatie: Van Ruller is al lange tijd internationaal vermaard om zijn fenomenale techniek en prachtige composities en ook de zeer actieve Van der Feen en Roelofs timmeren in het internationale jazzcircuit flink aan de weg.


Het kersverse trio Jesse van Ruller, Joris Roelofs, Clemens van der Feen trad op in Porgy & Bess in Terneuzen.


Steeds op zoek naar de muziek van nu

INTERVIEW
door: Mischa Andriessen
Yuri Honing over 'Winterreise' dat hij op 29 december presenteert in Paradiso. Een festival zonder label.

‘Winterreise is een weerslag van mijn jaar. Waarnaar ik heb geluisterd, waar ik mee bezig ben geweest, wie ik heb ontmoet.’  Op 29 december biedt Paradiso voor de vierde keer plaats aan Yuri Honings Winterreise, een festival zonder label, bedoeld voor een publiek dat zich wil laten verrassen. Dat publiek is er gelukkig. Zoals de postbode met wie Honing bij toeval in gesprek raakte en die later vier cd’s kocht die hij wilde laten signeren. Van klassiek tot blues, poëzie en disco, van muziek met een seksuele ondertoon tot wat je hardcore jazz zou kunnen noemen als je, anders dan Honing zelf, in hokjes denkt. 


Leidse Jazzweek groter dan ooit

20 dec - Met een bomvol programma en meer podia dan voorheen belooft de Leidse Jazzweek - van 13 tot en met 23 januari 2011 - een recordbrekende editie te worden. Optredens zijn er onder meer van The Ploctones, Yuri Honing en Gare du Nord en wordt de Leidse Jazz Award uitgereikt.


Zapp 4 – Radiohunter

CD-RECENSIE

Zapp 4 – Radiohunter
bezetting: Jasper le Clercq en Jeffrey Bruinsma viool, Oene van Geel altviool, Emile Visser cello
opgenomen: 30 april en 1 mei 2010 in Fattoria Musica Studio (D)
release: 2010
label: LopLop
tracks: 7
tijd: 46.33
website: www.zapp4.com - www.loplop.nl
door: Rinus van der Heijden


Het kon niet anders dan dat het Zapp String Quartet kortgeleden zijn naam wijzigde in Zapp 4. Strijkkwartet is een enigszins beladen betiteling, omdat het vrijwel altijd doelt op de viermans strijkersformatie, waarvoor in klassieke muziek zoveel oeuvre is geschreven. Op Zapp heeft het allang geen betrekking meer: de twee violisten, altviolist en cellist hebben zich allang aan de klassieke betekenis onttrokken. Bij Zapp 4 vindt álle muziek van de wereld dankbaar onderdak. Bovendien speelt improvisatie een belangrijke rol in zijn concept.


Improvisatie deert jochies van Rotterdams Jongenskoor niet

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden
Sfeerimpressie repetitie Eric Vloeimans met Rotterdams Jongenskoor voor concert Horn Please! Foto © Jaap Reedijk.


Je bent tussen de negen en vijftien jaar oud en wordt dan geconfronteerd met het begrip improvisatie. Het zal weinig jochies van die leeftijd overkomen en het zal nog minder voorkomen dat ze er zelf voor kiezen. Toch loopt er in Rotterdam een groep rond die deze keuze heeft gemaakt: vrijwillig uitvlooien wat improvisatie in muziek teweeg kan brengen. Het zijn leden van het Rotterdams Jongerenkoor. Ze maken eind januari deel uit van het concert ´Horn Please!´ van Eric Vloeimans in de Marekerk in Leiden en de Oosterkerk in Zeist.


Yaron Herman Trio – Follow the white rabbit

CD-RECENSIE

Yaron Herman Trio – Follow the white rabbit
bezetting: Yaron Herman; piano, Chris Tordini; contrabas, Tommy Crane; drums
opgenomen: 10-12 juni 2010
release: 2010
label: ACT Music / Challenge
tracks: 14
tijd: 60.00
website: www.yaron-herman.com - www.actmusic.com
door: Mischa BeckersDe jonge, in Tel Aviv geboren, pianist Yaron Herman klom de afgelopen vijf jaar aanzienlijk op de jazzladder. ‘Follow the white rabbit’ is zijn vijfde album en het eerste met zijn nieuwe trio. Bassist Chris Tordini en drummer Tommy Crane ontmoette hij begin 2010 tijdens een Canadese tournee. Niet snel daarna zaten ze al in de studio.


Jorrit Dijkstra - Pillow Circles

CD-RECENSIE

Jorrit Dijkstra - Pillow Circles
bezetting: Jorrit Dijkstra; altsax, lyricon, analoge synthesizer, kraakbox, Tony Malaby; tenor- en sopraansax, Jeb Bishop; trombone, Oene van Geel; altviool, Paul Pallesen; gitaar, banjo, Raphael Vanoli; gitaar, Jason Roebke; bas, kraakbox, Frank Rosaly; drums, percussie, kraakbox
opgenomen: 12 juli 2009
release: 2010
label: Clean Feed
tracks: 9
tijd: 62:02
websites: www.jorritdijkstra.com - www.cleanfeed-records.com
door: Mischa Andriessen

In 2009 vervulde Jorrit Dijkstra de jaarlijkse compositieopdracht van Muziekcentrum Nederland en North Sea Jazz. Na de première op het festival dook het octet enkele dagen later de studio in. Nota bene het Portugese Clean Feed label heeft die opnamen nu uitgebracht.


Vicente Amigo’s fabuleuze techniek ademt ziel van Spaanse temperament

CONCERTRECENSIE. Vicente Amigo, Vredenburg (Leidsche Rijn) Utrecht, 9 december 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Tim Sprangers

Een beetje wrang is het wel. Cultuur verheffen tot kunst, uit zijn originele plek halen en neerzetten op een podium waar honderden aapjes naar kunnen kijken. Geïsoleerd, misplaatst en (letterlijk en figuurlijk) ver weg van zoals het bedoeld is. De met de Spaanse duende gevoede flamenco hoort in Andalucía thuis, waar de hartstochtelijke ziel huist in elke inwoner. Vicente Amigo bewees het tegendeel in de koude zaal van het Utrechtse Vredenburg (Leidsche Rijn). Met de ogen dicht waande je je in een bezweten flamencokroeg waar de luisteraars werden opgefokt en gedwongen tot aanhitsende oerkreten.


Flamencogitarist Vicente Amigo voor een enthousiast publiek in de Utrechtse Vredenburg.


Eerste Kamer tegen btw-verhoging kaartjes

14 dec - De Eerste Kamer vindt dat er op 1 januari geen hogere btw op kaartjes voor concerten moet komen. Een motie daarover werd vandaag in de Eerste Kamer aangenomen. De regeringspartijen VVD en CDA stemden tegen. Het is desondanks nog niet zeker of daarmee de btw-verhoging van 6 naar 19 procent van de baan is.


Young Vips Tournee 2011 in de startblokken

14 dec - De nieuwe band van Clemens van der Feen en het Castel/van Damme Quartet vormen de ingrediënten van de Young Vips Tournee 2011 die in februari van start gaat. De reeks dubbelconcerten loopt tot en met november 2011 en gaat langs alle belangrijke jazzpodia van Nederland.


Dave Liebman haalt fraaie tonen uit lastig instrument

CONCERTRECENSIE. Dave Liebman Group, Bimhuis Amsterdam, 11 december 2010
beeld: Julia Free
door: Jan Jasper Tamboer

'Waar voor je geld', dat kregen de toeschouwers in het Bimhuis bij het optreden van Dave Liebman Group op zaterdag 11 december. Niet alleen kwantitatief, maar zeker ook kwalitatief. De band speelde drie uur lang op hoog niveau en Liebman bewees weer eens dat hij een kanjer is op sopraansax. Na de eerste set en een korte pauze stonden ze alweer te trappelen voordat het publiek zover was. Wat een dadendrang.


De Dave Liebman Group speelde maar liefst drie uur in Bimhuis, met onder meer gitarist Vic Juris en slagwerker Marco Marcinko.


Saturday Jazz Night nieuw in Rotterdam

13 dec - Jazz International Rotterdam gaat in januari van start met een nieuw initiatief. Het betreft een maandelijkse concertserie onder de naam Saturday Jazz Night waarbij iedere tweede zaterdag van de maand twee of drie jazzbands op één avond optreden. Iedere editie heeft een speciaal thema, kleur of accent. De concerten vinden plaats in het nieuwe Lantaren Venster en gaan van start op zaterdag 15 januari met een dubbelconcert van Fullduplexx en Stefan Lievestro’s Mona Lisa Overdrive.


‘Componeren is in je eigen hoofd gaan zitten’

INTERVIEW 
door: Rinus van der Heijden
Altvioliste Ig Henneman wordt 65 en zit 25 jaar in het vak. Reden voor een tournee en interview. Foto © Marko Mazej.

Geestverwanten. Die zijn voor altvioliste Ig Henneman zo belangrijk, dat zij die benaming heeft meegegeven aan een toernee, die zij momenteel maakt. De aanleiding voor deze Kindred Spiritstour heeft met getallen te maken. Deze maand wordt Ig Henneman 65 jaar. En speelt zij 25 jaar een vooraanstaande rol in de wereld van improvisatie- en gecomponeerde muziek. ‘Verbeelding moet je in noten vatten’.


Kontra-Trio - Jeux Circulaires

CD-RECENSIE

Kontra-Trio - Jeux Circulaires
bezetting: Madeleine Bischof, contrabasfluit; Thomas K.J. Mejer, contrabassaxofoon; Leo Bachmann, tuba
opgenomen: 1 juni 2009
release: 2010  
label: Between The Lines / Challenge 
tracks: 6
tijd: 48:14
websites: www.kontra-trio.ch - www.betweenthelines.de - www.challenge.nl
door: Jan Jasper Tamboer


Zelfs zoiets traditioneels als een pianotrio is tegenwoordig al niet meer conventioneel. Zelden dat het nog een combo is van een solerende pianist met ritmebegeleiding, nee, de verschillende rollen zijn meestal volstrekt gelijkwaardig. Maar wat te denken als alle drie de muzikanten een min of meer zeldzaam basinstrument bespelen? Dan is er helemaal geen sprake van hiërarchie en conventie. Het Kontra-Trio heeft een uitzonderlijke bezetting en maakt daarmee uitzonderlijke muziek.


James Moody overleden

10 dec - De Amerikaanse jazzsaxofonist en fluitist James Moody is op 9 december overleden. Moody vergaarde bekendheid door zijn samenwerking met Dizzy Gillespy in de jaren veertig, zestig en tachtig en was een van de eersten die de fluit in de jazz introduceerde. Moody maakte ook deel uit van de Dizzy Gillespy All Stars waarmee hij, met onder meer Roy Hargrove en Slide Hamilton, in 2008 op North Sea Jazz speelde. Moody werd 85 jaar.


Emil de Waal+ – Elguitar & Saxofon

CD-RECENSIE

Emil de Waal+ – Elguitar & Saxofon
bezetting: Emil de Waal, drums en elektronica; Gustaf Ljungreen, saxofoon, bas, gitaar, klarinet;  Jens Bjørnkjær, saxofoon, bas en gitaar; Albert Raft, saxofoon en gitaar.
opgenomen:  januari 2010, Kopenhagen, Denemarken.
release: 2010
label: Your Favourite Jazz
tracks: 9
tijd: 41.56
website: www.emildewaal.com - www.yfr.dk/jazz
myspace: www.myspace.com/emildewaal
door: Erno Elsinga

‘Elguitar & Saxofon’ is het vijfde album dat verschijnt in het solo ‘+ project’ van jazzdrummer en componist Emil de Waal. De Deense musicus koos ditmaal voor een bezetting van drie saxofonisten die op het album tevens gitaar spelen. De Waal zelf neemt plaats achter de drums en elektronica.


Anthony Coleman plays Jelly Roll Morton – Freakish

CD-RECENSIE

Anthony Coleman plays Jelly Roll Morton – Freakish
bezetting: Anthony Coleman piano
opgenomen: januari 2009 Brooklyn Recordings New York
release: 2010
label: Tzadik / Challenge
tracks: 13
tijd: 58.23
website: www.tzadik.com
door: Rinus van der HeijdenBij een progressief label als Tzadik, waar als grote man John Zorn achter schuilt, verwacht je niet snel een eerbetoon aan de eerste grote naam uit de jazzgeschiedenis: Jelly Roll Morton. Anthony Coleman denkt er ook zo over, want zijn verklaring in de hoestekst van de cd begint met ‘Tradition. Sometimes I really don’t like that word’. Toch waagde hij het de (gedateerde?) muziek van Jelly Roll Morton in een eigentijds kader te plaatsen.


Gideon Hamburger meest veelbelovende jazzstudent

7 dec - De 22-jarige gitarist Gideon Hamburger heeft zondagmiddag in Amsterdam in huize Zeerust het jaarlijkse stipendium van de stichting Jazztalent in ontvangst genomen. De prijs bestaat uit een studiebeurs van 2500 euro en een wisselprijs, een glasplastiek van de kunstenaar Jan Verschoor.


Schrijvers in Concert toont ongelofelijke muzikaliteit Ramsey Nasr

CONCERTRECENSIE. Schrijvers in Concert: Ramsey Nasr, Remco Campert en Corrie van Binsbergen met band, Zeeuwse Concertzaal, Middelburg, 3 december  2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Gitariste-componiste Corrie van Binsbergen startte in 2003 haar Schrijvers in Concert-project. Gerenommeerde Nederlandse schrijvers waaronder Kees van Kooten, Renate Dorrestein en Tjitske Jansen dragen daarbij voor uit eigen werk. Van Binsbergen zorgt met haar ensemble(s) voor de muzikale omlijsting. Deze succesvolle samenwerkingen leverden vele concerten op en inmiddels ook zeven cd’s. Vorig jaar begeleidde Van Binsbergen in Middelburg met het Wisselend Toonkwintet schrijver Toon Tellegen. Vrijdag kwam ze opnieuw, op uitnodiging van Muziekpodium Zeeland, naar de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg. Dit keer met Dichter des Vaderlands Ramsey Nasr en Remco Campert.


De schrijvers Ramsey Nasr en Remco Campert gaven invulling aan Corrie van Binsbergen's project Schrijvers in Concert, in de Zeeuwse Concertzaal in Middelburg.


Kaartverkoop North Sea Jazz 2011 start donderdag

6 dec - Hoewel de aangekondigde dertien procent btw-verhoging wellicht toch nog wordt uitgesteld, neemt ook de organisatie van North Sea Jazz geen risico. Vanaf donderdag 9 december gaan de driedagenkaarten in de verkoop van het grootste jazzfestival van Nederland. Wie voor 1 januari bestelt, bespaart dertig euro. De losse kaartverkoop gaat volgend jaar in de voorverkoop.


Mikkel Nordsø, Tine Rehling, Ole Theill – Blue lotus

CD-RECENSIE

Mikkel Nordsø, Tine Rehling, Ole Theill – Blue lotus
bezetting: Mikkel Nordsø; akoestische gitaar, Tine Rehling; harp, Ole Theill; tabla
opgenomen: 2010
release: 2010
label: Stunt Records
tracks: 10
tijd: 42.23
website: www.myspace.com/mikkelnordsoewww.sundance.dk
door: Mischa BeckersMikkel Nordsø is een bekende Deense gitarist. Hij speelde met een keur aan Scandinavische muzikanten maar ook met Stanley Clarke, George Duke, Randy Brecker en Gino Vanelli. Sinds 1985 bestaat de Mikkel Nordsø Band en met harpspeelster Tine Rehling vormt hij al jaren een duo. Voor ‘Blue Lotus’ componeerde de gitarist nieuw materiaal en herschreef stukken van zijn eerdere bands Acoustic guitars en Bombay hotel. Tablaspeler Theill tekende ook voor drie composities.


Mor Karbasi – The Beauty and the Sea

CD-RECENSIE

Mor Karbasi – The Beauty and the Sea
bezetting: Mor Karbasi, zang; Joe Taylor, gitaren; Andres Ticino, percussie; Fred Thomas, piano, bas; Jorge Bravo, flamenco gitaar.
release: 2010
label: Mintaka Music / Challenge
tracks: 13
tijd: 58.53
website: www.mintakamusic.com - www.challenge.nl
door: Erno Elsinga


Pittige dame, deze 22-jarige in Londen woonachtige Israëlische zangeres. Gezegend met een imponerende krachtige stem, vol dramatiek, vertolkt Mor Karbasi op indringende wijze ladino-muziek, zo nu en dan vermengd met invloeden uit de flamenco en fado. Afgelopen november gaf ze verschillende concerten in Nederland en was ze te zien bij Vrije Geluiden.


Drummer Lucas van Merwijk krijgt wereldmuziekprijs

2 dec - Tijdens de Dutch Jazz & World Meeting in Amsterdam heeft drummer Lucas van Merwijk donderdag de MCN Global Act Award gewonnen. De prijs is bestemd voor een Nederlandse artiest die al langere tijd toonaangevend is binnen de wereldmuziek. De prijs wordt toegekend door Muziek Centrum Nederland (MCN), het promotiecentrum voor de professionele Nederlandse muziek.