CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Lloyd Miller & The Heliocentrics - Lloyd Miller & The Heliocentrics

CD-RECENSIE

Lloyd Miller & The Heliocentrics - Lloyd Miller & The Heliocentrics
bezetting: Lloyd Miller, o.a. piano, klarinet; Malcolm Catto, drums & piano; Jake Ferguson, bas & Thai gitaar; Mike Burnham, synthesizer & effecten; Jack Yglesias, fluiten, percussie; Adrian Owusu, gitaar, ud & percussie; James Arben, klarinet, tenor- & baritonsax; Ray Carless, alt-, tenor- & baritonsax; Max Weissenfeldt, vibrafoon & percusssie; Khadijatou Doyneh, vocalen; Neil Yates, trompet; Byron Wallen, trompet; Ollie Parfitt, toetsen; James Allsopp, sax, basklarinet; Shabaka Hutchings, klarinet, sax
opgenomen: 2010
release: augustus 2010
label: Strut Records
tracks: 12
tijd: 51:23
websites: www.lloydmilller-and-theheliotronics.com - www.strut-records.com
myspace: www.myspace.com/drlloydmiller - www.myspace.com/heliocentrics
door: Jan Jasper Tamboer

De samensmelting van westerse en oosterse klanken kan bijzonder aanstekelijk werken. Dat is ook zo op het titelloze album van Lloyd Miller & The Heliocentrics, bijvoorbeeld direct in het openingsnummer 'Electricone', waarop een dwarrelende, exotische fluit de dwingende basgroove à la Charles Mingus lijkt te ontvluchten. De verbinding van culturen is een rode draad op de cd, zonder dat één wereld dominant is. Meerdere sferen vloeien harmonisch ineen.


The David Liebman Trio – Lieb Plays The Blues à la Trane

CD-RECENSIE 

The David Liebman Trio – Lieb Plays The Blues à la Trane
bezetting: David Liebman sopraan- en tenorsaxofoon; Marius Beets contrabas; Eric Ineke slagwerk
opgenomen: 3 april 2008 in De Singer, Rijkevorsel (België)
release: 2010
label: Daybreak, distr. Challenge Records
tracks: 5
tijd: 53.16
website: www.challengerecords.com
door: Rinus van der Heijden

Vreemd, als je als tenorsaxofonist een groot deel van je carrière je uiterste best moet doen om niet als Coltrane-adept te worden weggezet en dan een album te gaan opnemen met werk dat is opgedragen aan diezelfde John Coltrane. Sopraan- en tenorsaxofonist David Liebman koos ervoor en hij trok er drie stukken van Trane, een van Miles Davis en een van Duke Ellington voor uit de kast. Om ze vervolgens zelf te arrangeren.


Starvinsky Orkestar kent zijn gelijke niet

CONCERTRECENSIE. Starvinsky Orkestar, Tilburg, Paradox, 24 september 2010.
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Wegmijmeren naar lang vervlogen tijden. Die in je herinneringen vooral gevormd worden door sierlijke melodieën. Zon, rust, vrede. Nauwelijks te omschrijven gevoelens, die ergens in je zitten opgesloten en soms worden losgemaakt. Die prettige vergetelheid overkwam de schrijver van deze  recensie bij het bijwonen van het concert van het Starvinsky Orkestar van bandleider/componist Martin Fondse. Een aparte gewaarwording, die je slechts enkele malen in je leven overkomt.


Martin Fondse neemt een aparte plaats in binnen het Nederlandse improvisatiemilieu.


Food - Quiet Inlet

CD-RECENSIE

Food - Quiet Inlet
bezetting: Thomas Str?nen; drums, live-electronics, Iain Ballamy; tenor- en sopraansax. Gasten Nils Petter Molvaer; trompet, electronics, Christian Fennesz; gitaar, electronics
release: 2010
label: ECM / Challenge
tracks: 7
tijd: 46:46
website: www.thomasstronen.com  - www.ballamy.com  - www.ecmrecords.nl
myspace: www.myspace.com/foodx
door: Mischa Andriessen

‘Quiet Inlet’ is het debuut van de groep Food op het ECM label. Er zijn eerder echter al vijf cd’s van de groep verschenen, waarvan drie op het Noorse Rune label. Uit de oorspronkelijke line-up zijn trompettist Arve Henriksen en bassist Mats Eilertsen inmiddels verdwenen. De kern van Food bestaat nu uit drummer Thomas Str?nen en saxofonist Iain Ballamy.


Fay Claassen - Sing!

CD-RECENSIE 

Fay Claassen - Sing!
bezetting: Fay Claassen, zang met WDR Big Band Cologne en WDR Rundfunkorchester
opgenomen: december 2009 in WDR-studio Keulen (D)
release: 2010
label: Challenge Records
tracks: 12
tijd: 65.17
website: www.challengerecords.com - www.fayclaassen.com 
door: Rinus van der Heijden



Fay Claassen is fantastisch. Wie dat nog niet wist of eraan twijfelde, krijgt deze straffe mening bevestigd bij het beluisteren van ‘Sing’, Fay Claassens nieuwste album. De titel vertelt waar deze plaat eigenlijk uitsluitend om draait: om de fenomenale zangkwaliteiten van deze bijzondere Nederlandse jazzvocaliste.


'Powertrio' Kyrill toont kracht en beheersing

CONCERTRECENSIE. Achim Kaufmann Trio Kyrill, Bimhuis Amsterdam, 17 september 2010
beeld: Staeske Rebers
door: Jan Jasper Tamboer

In de jaren zestig ontstond het fenomeen 'powertrio' in de popmuziek. Groepen als Cream en The Jimi Hendrix Experience behaalden de status van supergroep en koppelden virtuositeit aan volume, waarbij een tot dan toe ongekende hoeveelheid energie vrijkwam. Bij het trio Kyrill van de Duitse pianist Achim Kaufmann gaan de volumeknoppen niet zo ver open als bij bijvoorbeeld Hendrix, maar power hebben ze wel. En virtuositeit zeker ook.


Tomeloze energie van het trio Achim Kaufmann, Valdi Kolli, Jim Black in het Bimhuis.


Jazzjournalistiek

COLUMN
door: Rinus van der Heijden











Wat moet je weten als jazzrecensent? Moet een jazzjournalist een bepaalde vorm van muzikaliteit bezitten? Moet een jazzjournalist aan bepaalde eisen voldoen? Maakt het voor een musicus uit wat er over hem wordt geschreven? Hoe internationaal georiënteerd is de jazzjournalistiek? Wat is de rol van internet als er over jazz wordt geschreven?


The Nexus - Further Out

CD-RECENSIE

The Nexus - Further Out
bezetting: Franz von Chossy, toetsen; Rodrigo Reijers, contrabas; Phillippe Lemm, drums. Gast: Terence McKenna, stem.
opgenomen: 2009
release: 2009
label: TryTone
tracks: 11
tijd: 39:13
websites: www.thenexus.nl - www.trytone.org
myspace: www.myspace.com/thenexuspage
door: Jan Jasper Tamboer


Het is altijd prettig als kunst ergens over gaat, of dat nu begrijpelijk is of niet. Het maakt historisch perspectief mogelijk en je kan creaties in een context plaatsen. Het trio The Nexus biedt met het album 'Further Out' een programma voor het meest wezenlijke in het leven, hoe we als mensen samenleven in en met onze omgeving.


Toots Thielemans European Quartet - Live

CD-RECENSIE

Toots Thielemans European Quartet - Live
bezetting: Toots Thielemans harmonica, Karel Boehlee piano en synthesizer, Hein Van de Geyn contrabas, Hans van Oosterhout drums
opgenomen: 2006, 2007, 2008
release: 2010
label: Challenge Jazz
tracks: 12
tijd: 56:25
website: www.tootsthielemans.com - www.challenge.nl
door: Erno Elsinga


Onvermoeibaar wordt hij genoemd, de bij leven al legendarische Toots Thielemans. De achtentachtigjarige jazzicoon maakte deel uit van de bloeiperiode van de jazz, deelde met alle grootheden het podium en bleef in tijden dat de jazz vertakte moeiteloos overeind, trouw aan zijn muzikale roots. Het levendige bewijs is dit live-album dat Toots opnam met zijn Nederlandse ‘European Quartet’ tussen 2006 en 2008.


Festival Evil Rabbit Records: muziek die aandacht vraagt

CONCERTRECENSIE. Evil Rabbit Records Festival: Albert van Veenendaal, Gianni Lenoci, Ab Baars, Meinrad Kneer. Gast: Bill Elgert. Bimhuis, Amsterdam, 10 september 2010
beeld: Staeske Rebers
door: Rosa Groen

Het driejarig bestaansfeest van Evil Rabbit Records werd vrijdagavond in het Bimhuis gevierd met een festival waar drie cd-presentaties in één plaatsvonden. Het internationaal gerenommeerde Amsterdamse label heeft inmiddels veertien cd’s uitgebracht, gemaakt door gelijkgestemden in de geïmproviseerde jazzmuziek.


Het Nederlandse label Evil Rabbit, opgericht door pianist Albert van Veenendaal en contrabassist Meinrad Kneer, vierde vrijdag in het Bimhuis zijn driejarig bestaan met drie cd-presentaties.


Nguyên Lê – Signature Edition 1

4 CD-RECENSIES. ACT-serie ‘Signature Edition’

Nguyên Lê – Signature Edition 1
opgenomen:  1989 - 2009
release: 2010
label: ACT: www.actmusic.com / Challenge
tracks: 24, 2 cd’s
tijd: 69:48 en 78:16
website: www.nguyen-le.com - www.myspace.com/nguyenle1
door: Erno Elsinga





‘Signature Edition’ is een uitgave van het gerenommeerde Duitse jazzlabel ACT waarbij vier muzikanten de gelegenheid geboden werd om hun meest essentiële repertoire vast te leggen op afzonderlijke dubbelalbums. Geen ‘Best off’, maar een persoonlijke introductie en tevens weerspiegeling van de muzikale ontwikkeling van de gitaristen Nguyên Lê en Ulf Wakenius, bassist/cellist Lars Danielsson en slagwerker Wolfgang Haffner.


EW’s QXTD – The Divine Cockeyed Glimpse

CD-RECENSIE

EW’s QXTD – The Divine Cockeyed Glimpse
bezetting: Jimmy Wordsworth Rage gedichten; Erwin Vann saxofoon, soundmodelling; Angelo Verploegen trompet en flugelhorn; Ilja Reijngoud trombone; Bram Stadhouders gitaar en gitaarsynthesizer; Wiboud Burkens Fender Rhodes, orgel en synthesizers; Erwin Hoorweg Fender Rhodes; Richard van Kruysdijk additional production/solo processing; Hermann Blaupunkt analog sampling editing; Eric van der Westen contrabas, synthesizer, samples, solo processing
opgenomen: 2010 Tafelbergstudio Tilburg en Larger Than Live Studio Tilburg
release: 2010
label: EWM
tracks: 12
tijd: 72.24
website: www.ewm-music.com
door: Rinus van der Heijden

In de jaren zestig hadden veel Afro-Amerikaanse jazzmusici een boodschap. John Coltrane verpakte zijn muziek in een spiritueel monsterverbond, Archie Shepp predikte gelijkheid tussen zwart en blank, Charles Mingus stelde het vraagstuk van leven en dood ter discussie. Er waren er méér, die van hun muziek een vehikel maakten om te tonen dat er meer is dan je hoort.


Andres Thor - Blik

CD-RECENSIE

Andres Thor - Blik
bezetting: Andres Thor; gitaar, Valdimar K. Sigurjonsson; contrabas, Einar Scheving; drums
opgenomen: maart en juni 2009
release: 2010
label: Dimma
tracks: 9
tijd: 46.52
website: www.myspace.com/andresthor - www.dimma.is
door: Mischa Beckers



De IJslandse jazzgitarist Andres Thor studeerde in Nederland bij onder meer Eef Albers en Hein Van de Geyn. Nog voor zijn afstuderen in 2006 was hij actief in het orgeltrio Wijnen, Winter & Thor en kort er na formeerde hij de band Bonsom. ‘Blik’, dat onlangs uitkwam, is zijn tweede album onder eigen naam.


Triolex: avant-garde met uitzonderlijk stemvertoon

CONCERTRECENSIE. Triolex, Bimhuis, Amsterdam, 2 september 2010
beeld: Staeske Rebers
door: Jan Jasper Tamboer

Dadaïstisch worden ze genoemd, de muzikanten van het ensemble Triolex. In zoverre het gaat om het niet wortel schieten en niet onderhouden van conventies, klopt die aanduiding. Maar per se zich afzetten tegen de gevestigde orde doet de groep niet. Ze staan in een traditie van geïmproviseerde toonkunst en ze maken gewoon knettergoede muziek.


Triolex met stemacrobaat Phil Minton, bassist Luc Ex en cellist Tristan Honsinger speelt onbeperkt en als in een opwelling, zonder te ontsporen.


CD-RECENSIE + DVD-RECENSIE

DJ Grazzhoppa’s DJ Big Band + Aka Moon
bezetting: DJ Grazzhoppa’s Big Band: DJ Grazzhoppa, DJ Boulaone, DJ Courtasock, DJ Iron, DJ J to the C, DJ Lamont, DJ Mixmonster Menno, DJ Optimus, DJ Smimooz, DJ Vindictic, DJ XXL, DJ Yzerbeat, DJ Cee Brown, allen draaitafels, Monique Harcum, zang.
bezetting Aka Moon: Fabrizio Cassol altsaxofoon, Stéphane Galland basgitaar, Michel Hatzigeorgiou, slagwerk
opgenomen: 13 maart 2007 in Koninklijke Vlaamse Schouwburg Brussel
label: Cypres Records
release: 2010
tracks: 12
tijd: 48.19
website: www.djbigband.com - www.akamoon.com - www.cypres-records.com
door: Rinus van der Heijden


Een bigband van dertien DJ´s, dat is een uitvinding van DJ Grazzhoppa, die met een kleinere bezetting een paar jaar geleden aantrad op Jazz Middelheim in Antwerpen. En als ´big band´wordt gezegd, dat bedoelt DJ Grazzhoppa ook een big band. De inclusief hemzelf uit dertien DJ´s bestaande groep speelt als een big band, omdat iedere DJ een deel van de orkestratie voor zijn rekening neemt: de rietblazers, de koperblazers, de ritmesectie enzovoorts.


DAAU kruipt onder de huid van de luisteraar

CONCERTRECENSIE. DAAU, Zeeland Nazomerfestival, Abdijplein Middelburg, 31 augustus 2010
beeld: Lex de Meester, Dirk Janssens
door: Mischa Beckers

Op het nieuwste album, ‘The Shepherd’s Dream’, keert het Belgische DAAU terug naar hun akoestische wortels. DAAU, voluit Die Anarchistische Abendunterhaltung, ontleend aan ‘Der Steppenwolf’ van auteur Herman Hesse, debuteerde in 1995 met een titelloos debuut. Ontsproten uit dezelfde Antwerpse scene als onder meer dEUS en Zita Swoon experimenteerden deze klassiek geschoolde muzikanten al met elementen uit klassiek, jazz, electro beat, funk, reggae en dub. Improvisatie vervult bij hen altijd een belangrijke rol. Dinsdagavond speelde DAAU op het Abdijplein in Middelburg.


De Belgische formatie DAAU bracht tijdens Zeeland Nazomerfestival een intrigerende uitvoering van 'The Shepherds Dream'.