CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Judith Berkson - Oylam

CD-RECENSIE

Judith Berkson - Oylam
bezetting: Judith Berkson; zang, piano, Wurlitzer, Fender Rhodes, Hammond
opgenomen: april 2009
release: 2010
label: ECM Records / Challenge
tracks: 14
tijd: 49.09
website: www.judithberkson.com - www.ecmrecords.nl
myspace: www.myspace.com/judithberkson
door: Mischa Beckers


Op haar debuutalbum ‘Lu-Lu’ combineerde Judith Berkson al onder meer originals, jazzstandards en Schubert. Onlangs kwam opvolger ‘Oylam’ uit en daarop verbreedt Berkson het scala: meer experimentelere stukken en - ze werkt ook als cantor in New York – cantoriale, Jiddische muziek. Een bonte verzameling muziek?


Avontuurlijke gezelligheid siert Dinant Jazz Nights

CONCERTRECENSIE, Dinant Jazz Nights, België, 17 t/m 20 juli 2010
beeld: Jos L. Knaepen
door: Georges Tonla Briquet

Vier dagen jazz in de binnentuin van een abdij, het is eens wat anders. Voeg daar zomerse temperaturen aan toe en een affiche met bekende namen als Manu Katché, Joshua Redman, Dee Dee Bridgewater, Philip Catherine, David Sanborn en Jan Garbarek en van bij de start waren alle troeven voorhanden om er een succes van te maken. De organisators van Dinant Jazz Nights in het zuiden van België kunnen dan ook terugblikken op een geslaagde dertiende editie.


Zomerse temperaturen bij de concerten van Dee Dee Bridgewater, Joshua Redman en Manu Katché tijdens Dinant Jazz Nights 2010.


Willem Breuker overleden

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden
Willem Breuker 1944 - 2010.
Foto © Eddy Westveer


Componist/arrangeur/musicus/bandleider Willem Breuker is vandaag op 65-jarige leeftijd in Amsterdam overleden. Dat heeft bandlid Bernard Hunnekink bekend gemaakt. Breuker is overleden aan een longontsteking. Hij kampte al geruime tijd met leverproblemen. Twee jaar geleden onderging hij een levertransplantatie.


David Binney - Aliso & Third Occasion

2 CD-RECENSIES

David Binney - Aliso
bezetting: David Binney; altsax, Wayne Krantz; gitaar, Jacob Sacks; piano, Eivind Opsik; bas, Dan Weiss; drums. Gast John Escreet; piano
opgenomen: 2 november 2009
release: 2010
label: Criss Cross / Challenge
tracks: 9
tijd: 73:23
websites: www.davidbinney.com - www.crisscrossjazz.com
myspace: www.myspace.com/davidbinneymusic
door: Mischa Andriessen

Weinigen in de hedendaagse jazz hebben zo’n herkenbaar signatuur als David Binney. Als componist en altist heeft hij een eigen stijl ontwikkeld, met een typische Binney klankkleur en emotioneel geladen gevoel voor melodie. Binney is ook een hardwerkend man. Sinds zijn debuut in 1995 heeft hij gemiddeld bijna een plaat per jaar uitgebracht. Voor het leeuwendeel daarvan leverde hij nieuwe, eigen composities aan.


Regenorchester mengt ambacht en elektronica

CONCERTRENSIE. Regenorchester XIII, Bimhuis Amsterdam, 14 juli 2010
beeld: Staeske Rebers
door: Jan Jasper Tamboer

Het podium van het Bimhuis lijkt wel op de hobbykamer van een elektronicafreak met al die draden, knoppen, kastjes en pedalen. Gelukkig blijkt dat er gestructureerde patronen schuil gaan achter de zichtbare wirwar en loopt er nergens een draad dood. De klanken die de avant-gardemuzikanten van het Regenorchester XIII eraan ontlenen zijn weliswaar niet altijd helder, maar treffen wel doel.


Luc Ex, Oren Ambarchi en bandleider Franz Hautzinger van de dertiende versie van het Regenorchester.


Jazz als levenselixer op slotdag North Sea

35e NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, Ahoy Rotterdam, zondag 11 juli 2010
beeld: Eddy Westveer, Ron Beenen
door: Mischa Andriessen

Eindelijk op North Sea, na tweeëndertig jaren van afwezigheid: Sonny Rollins. Ter ere van zijn tachtigste verjaardag kwam hij naar Ahoy om duidelijk te maken dat hij vooralsnog niet van plan is er mee op te houden. In november staat hij al weer in het concertgebouw geboekt. Rollins kwam schijnbaar vers van het oplaadpunt want hij speelde met onvoorstelbaar veel kracht en energie.


Reikhalzend werd uitgekeken naar de concerten van Steve Wonder en Sonny Rollins op de slotdag van North Sea Jazz 2010. Links Stanley Clarke.


Chick Corea indrukwekkend, Toots Thielemans steelt de show

GENT JAZZ FESTIVAL, Bijlokesite, Gent, 9 & 10 juli 2010
beeld: Jos L. Knaepen
door: Georges Tonla Briquet

Zowel de jongeren als de gevestigde waarden zorgden op dag drie en vier van het jazzluik van Gent Jazz Festival voor opmerkelijke momenten.


Chick Corea, Toots Thielemans en Hiromi zorgden voor muzikaal vuurwerk tijdens Gent Jazz Festival 2010.


Sonny Rollins en Ornette Coleman nog altijd even machtig

35e NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, Ahoy Rotterdam, zondag 11 juli 2010
beeld: Eddy Westveer, Ron Beenen
door: Rinus van der Heijden

Op de laatste dag van North Sea Jazz werd de aandacht vanzelf naar twee namen in het programma getrokken: Sonny Rollins en Ornette Coleman. Beiden zijn inmiddels 80 jaar oud en beiden zijn nog boegbeeld van een verloren gegane generatie. Tenorsaxofonist Rollins van die welke de historische tenoristenlijn Coleman Hawkins-Lester Young-John Coltrane beëindigt; altsaxofonist/trompettist Ornette Coleman van die van de free-jazz, waarvan hijzelf ontdekker en tegelijkertijd zowat afsluiter is. Oude mannen derhalve van wie velen vanwege hun hoge leeftijd hebben gedacht: kunnen ze het nog?


Een weergaloze Sonny Rollins, Dave Holland met flamencomusici en Ornette Coleman eindelijk in vorm tijdens de slotdag van North Sea Jazz 2010.


Castel/Van Damme Kwartet wint Dutch Jazz Competition

11 juli - Tijdens de zaterdag van North Sea Jazz werd de finaleronde gespeeld van de Dutch Jazz Competition 2010. Volgens de jury was het een fotofinish, maar de uiteindelijke winnaar werd het Castel/Van Damme Kwartet.


Vernieuwing en hedendaagse popjazz siert warm Gent Jazz Festival

GENT JAZZ FESTIVAL, Bijlokesite, Gent, 7 & 8 juli 2010
beeld: Jos L. Knaepen
door: Georges Tonla Briquet

Door de eerste twee dagen meteen drie hoofdpijlers uit het jazzgebeuren anno 2010 op het affiche te plaatsen, illustreerde het Gent Jazz Festival zijn brede invalshoek. Met een eerbetoon aan Django Reinhardt, Ornette Coleman en Norah Jones werd het ook een trip door de jazzgeschiedenis, van traditie over radicale vernieuwing tot hedendaagse popjazz.


Kurt Elling, Koen De Cauter en publiekstrekker Ornette Coleman speelden op een zonovergoten Gent Jazz Festival 2010.


Christian Scott top op verrassend sterke tweede festivaldag

35e NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, Ahoy Rotterdam, zaterdag 10 juli, 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Andriessen

Terwijl zijn leermeester Bob Brookmeyer in de Hudson met zijn New Art Orchestra speelde, verzorgde componist Darcy James Argue zijn eerste optreden op North Sea in de veel kleinere Missouri. Gezien de sensationele cd ‘Infernal Machines’ waarmee Darcy James Argue in 2009 debuteerde, is het een kwestie van tijd voor de jonge Canadees zelf in een van de grote zalen staat.


Christian Scott toont zijn juist ontvangen Paul Acket Award. Zangeres Macy Gray en Herbie Hancock tijdens North Sea Jazz 2010.


Veel overtuigende kleine namen op eerste hete dag North Sea

35e NORTH SEA JAZZ FESTIVAL. Ahoy Rotterdam, vrijdag 9 juli 2010
beeld: Eddy Westveer, Ron Beenen
door: Mischa Andriessen

Nog voor er een noot was gespeeld was duidelijk dat de vijfendertigste editie van het North Sea Jazz Festival als bijzonder de boeken in zou gaan. Met tropische hitte en een historische voetbalfinale als belangrijke afleiders, en met de opmerkelijke keuze voor Ornette Coleman als artist-in-residence. Ja, Colemans festivaloptreden in 2007 was onvergetelijk, maar een man die nog altijd hordes toehoorders de deur uitjaagt als hoofdgast op een groot publieksevenement uitnodigen, getuigt wel degelijk van moed.


Concerten van Ornette Coleman, Thomas Stanko en Lee Konitz op een snikhete eerste dag van North Sea Jazz 2010.


Francesco Bearzatti Bizart Trio + Rava - Hope

CD-RECENSIE

Francesco Bearzatti Bizart Trio + Rava - Hope
bezetting: Francesco Bearzatti; tenorsax, klarinet, keyboards, zang, Emmanuel Bex; orgel, elektronica, Aldo Romano; drums, gitaar. Speciale gast: Enrico Rava; trompet. Gasten; Enrico Terragnoli; gitaar, Oscar Marchoni; Hammond orgel, Paolo Mappa; drums
opgenomen: 21-23 juni 2004
release in Nederland: 2010
label: Auand / Challenge
tracks: 10
tijd: 55:14
websites: www.francescobearzatti.com - www.auand.com - www.challenge.nl
door: Mischa Andriessen

Nu het Nederlandse Challenge Records de distributie van Auand op zich genomen heeft, zijn de releases van dat Italiaanse label nu ook hier goed verkrijgbaar. Een daarvan is ‘Hope’, een cd waarop het jonge talent Francesco Bearzatti de samenwerking zoekt met oude rotten als Aldo Romano en Enrico Rava. Zoals ook op zijn latere platen te horen valt, laaft Bearzatti zich aan een veelheid aan genres en stijlen.


Esra Dalfidan’s FIDAN – Counter Point

CD-RECENSIE

Esra Dalfidan’s FIDAN – Counter Point
bezetting: Esra Dalfidan; zang, Tobias Klein; (contra)basklarinet, klarinet, Franz von Chossy; piano, accordeon, Sean Fasciani; contrabas, Uli Genenger; drums. Gasten: Tineke Postma; alt – en sopraansaxofoon, Olaf Tarenskeen; gitaar, Raphael Vanoli; gitaar, effecten
opgenomen: november 2009
release: 2010
label: Challenge Records
tracks: 11 + 1 bonus
tijd: 65.06
website: www.fidan.nl - www.challengerecords.nl
myspace: www.myspace.com/esradalfidan
door: Mischa Beckers

‘Counter Point’ is het tweede album van jazzgroep FIDAN rondom zangeres Esra Dalfidan. Ze timmerde al een tijdje aan de weg toen ze in 2007 afstudeerde aan het Conservatorium van Amsterdam. In datzelfde jaar won ze meteen de eerste prijs tijdens de Dutch Jazz Competition voor vocalisten. De Turkse Dalfidan groeide op in Duitsland en slaat met FIDAN een brug tussen haar culturele achtergrond en meer Westerse muzikale invloeden.


Een smakelijke glimlach en Afrikaanse virtuositeit

CONCERTRECENSIE. Aka Moon + Baba Sissoko & Black Machine, Bimhuis Amsterdam, 1 juli 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Tim Sprangers

Aan het enthousiasme ligt het niet. De call and reponsespelletjes die telkens leiden tot polyritmisch geweld, zijn spannend in het begin, maar het avontuur en de uitdaging voor het publiek verdwijnen na herhaling. Hoe anders op het podium. Vooral de smakelijke glimlach van Baba Sissoko neemt na elk nummer in volume en lengte toe. De Malinees zou nog uren kunnen doorspelen. Het is hoe dan ook een feestje, naast of op de bühne. 


Het trio Aka Moon en Baba Sissoko (m) vierden met Black Machine een feestje in het Bimhuis.


Roos Jonker - Mmmmm

CD-RECENSIE

Roos Jonker - Mmmmm
bezetting: Roos Jonker, zang, piano, gitaar, saxofoon, harp, beats; Tim Dudek, Ruben Steyn, Bo Koek, drums; Gijs Anders van Stralen, percussie; Glenn Gaddum, Cord Heineking, bas; Rory Ronde, gitaar; Maaike de Rijk, fluit; Kobi Arditi, trombone; Benjamin Herman, altsaxofoon
opgenomen: 2009, 2010
release: 28 mei 2010
label: Dox Records
tracks: 11
tijd: 39:28
websites: www.roosjonker.com - www.doxrecords.com
myspace: www.myspace.com/roosjonker
door: Jan Jasper Tamboer

De Dox Family is een gezegend geslacht. Steeds meer breidt het uit, want muzikanten voelen zich er thuis en worden liefdevol opgenomen. Nieuwste telg is zangeres Roos Jonker. Haar debuutalbum 'Mmmmm' kun je met recht een persoonlijk document noemen, want ze had overal de hand in en liet niets aan het toeval over.


Het enige wat blijft is de verandering

COLUMN
door: Mischa Andriessen

Pierre Courbois > Révocation
.

Prijzen zijn een verhoudingsgewijs veel te grote rol gaan spelen in het Nederlandse kunstklimaat. Voor wie zijn werk niet bekroond ziet, is het steeds moeilijker geworden om de aandacht van het publiek te krijgen. In culturele sectoren waar er niet of nauwelijks geld voor promotie is – poëzie bijvoorbeeld, maar zeker ook jazz - betekent het winnen van een prijs een levensgroot verschil tussen wel of geen werk.