CONCERTRECENSIE. Cosa Brava, Bimhuis Amsterdam, 26 mei 2010
beeld: Frans Goddijn
door: Tim Sprangers
Een componist als John Zorn kan prachtige, lang uitgerekte stukken schrijven. Hij leunt op constructies die luisteraars langzaam meevoeren in melodramatische reizen. Het zijn vaak composities met een beeldend karakter. Voor projecten als ‘The Dreamers’ of ‘Filmworks’ componeert Zorn sferische filmmuziek, die bijna te mooi en glad klinkt. De avant-gardist legt de filmische facetten er met opzet dik bovenop. Wat Fred Frith met Cosa Brava doet is het omgekeerde: hij spot met verschillende genres, waaronder filmmuziek, door het publiek slechts te prikken met zulke fragmenten.
Cosa Brava in het Bimhuis, met speciale gast Shahzad Ismaily, Fred Frith en Carla Kihlstedt.
CONCERTRECENSIE. Moers Festival, Moers, Duitsland, 21 t/m 24 mei 2010
beeld: Oliver Heisch
door: Georges Tonla Briquet
Het Duitse stadje Moers vlakbij de grens van Nederland en België, werd tijdens het Pinksterweekend voor de negenendertigste keer omgetoverd tot het walhalla voor liefhebbers van improvisatie en hedendaagse muziek. Terje Rypdal, Bill Frisell, Peter Brötzmann, Fred Frith en Arto Lindsay waren de meest in het oog springende namen op het affiche. Moers eert de oudere generatie maar staat ook keer op keer synoniem voor het ontdekken van nieuw talent. Dit jaar stond daarbij de New Yorkse jazzscène extra in de kijker.
Moers Festival 2010 bood onder meer concerten van Matthias Schriefl Shreefpunk, Bill Frisell (met Arve Henriksen) en Arto Lindsay.
INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden
Corrie van Binsbergen over de opera 'over de bergen' die zij samen schreef met Josse De Pauw. Foto © Herman Sorgeloos.
Een aantal jaren geleden al zei iemand tegen componiste/gitariste Corrie van Binsbergen: “En nu een opera!” Een logische conclusie voor iemand die in haar band Corrie en de Grote Brokken werkt met teksten, daarna schrijversconcerten organiseerde en nu toe is aan een groots en meeslepend operadrama. ‘over de bergen’ heet de productie, die Corrie van Binsbergen maakt samen met de Vlaamse theatermaker Josse De Pauw.
CONCERTRECENSIE. 4e International Jazz Festival Middelburg, 21 t/m 24 mei 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers
Dit Pinksterweekend beleefde een zonovergoten Middelburg een geslaagde, goedbezochte vierde editie van het International Jazz Festival.
Al Di Meola, Avishai Cohen en Rik Mol Funk On Me met gastvocalist Nate James traden op tijdens het vierde International Jazz Festival Middelburg.
CONCERTRECENSIE. Steve Lehman Octet, Bimhuis Amsterdam, 21 mei 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Mischa Andriessen
‘Travail, Transformation, and Flow’ de eerste cd van het Steve Lehman Octet is met gemak een van de beste jazzplaten van de laatste jaren. Net veertig minuten hondsmoeilijke muziek – met recht een uitdaging om daar een avondvullend concert uit te destilleren.
Prachtig concert van het Steve Lehman Octet in het Bimhuis. Met Jose Davila en Jonathan Finlayson.
CONCERTRECENSIE. Yuri Honing Acoustic Quartet, Paradox Tilburg, 21 mei 2010
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga
Een album is er niet, van het Yuri Honing Acoustic Quartet. Opvallend omdat Honing zijn carrière begon in een dergelijke bezetting, met piano, alvorens de saxofonist aan zijn succesreeks begon met projecten als Wired Paradise, Winterreise en samenwerkingen met danceproducers en Arabische musici.
Het gloednieuwe Acoustic Quartet van Yuri Honing gaf een intiem concert in Paradox. Met pianist Wolfert Brederode en bassist Frans van der Hoeven.
CONCERTRECENSIE. Kenny Garrett Presents, Bimhuis, Amsterdam, 20 mei 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Mischa Andriessen
In het eerste nummer dat Kenny Garrett met zijn kwartet in het Bimhuis speelde, refereerde de saxofonist meteen al aan twee van zijn belangrijkste voorbeelden: John Coltrane en Miles Davis. In zijn solo vlocht hij citaten uit respectievelijk ‘Impressions’ en ‘Jean Pierre’. Dat laatste nummer is uit de koker van Marcus Miller met wie Garrett frequent samenspeelde en waarmee hij stevige funk als muzikaal uitgangspunt deelt. Met de felle drummer Nathan Webb en de puntige bassist Kona Khasu als belangrijkste bondgenoten liet hij in een uitverkocht Bimhuis horen dat hij het funken beslist niet is verleerd.
Kenny Garrett in een uitverkocht Bimhuis. Met slagwerker Nathan Webb en bassist Kona Khasu.
CD-RECENSIE
New Cool Collective Big Band - Pachinko
bezetting: 19-koppige bigband met onder meer Benjamin Herman, Anton Goudsmit, Joost Kroon, Frank van Dok, Willem Friede, Jos de Haas, David Rockefeller. Gast Felix Maginn.
opgenomen: Studio 150, Amsterdam
release: 2010
label: Dox Records
tracks: 12
tijd: 56:34
websites: www.newcoolcollective.com - www.doxrecords.com
myspace: www.myspace.com/newcoolcollective
door: Jan Jasper Tamboer
Als New Cool Collective in de buurt is, is het avontuur niet ver weg. Ga maar na. Onlangs nog brachten ze een album uit met rapper Typhoon. Niet ver daarvoor speelden ze een plaat vol samen met een Zuid-Amerikaanse en Afrikaanse band en op de nieuwe cd 'Pachinko' is de volledige bigband te horen met een wederom nieuw geluid, dat kolkend is en krachtiger dan ooit.
CONCERTRECENSIE. Jamie Lidell, Paradiso, Amsterdam, 18 mei 2010
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers
'You've probably got a hard time this evening.' Jamie Lidell verontschuldigt zich tegenover Paradiso. Het optreden is voornamelijk een etalage van zijn vierde plaat Compass. En deze bezit veel meer rauw experiment dan de jonge fans gewend zijn. Kan er dan niet gedanst worden? Zeker wel. Maar de vrolijke deuntjes hebben plaatsgemaakt voor een flinke hoeveelheid barbaarse electro-soul. De samenwerking met Beck, de personificatie van vunzige popmuziek, sijpelt door in elke noot.
Jamie Lidell presenteerde in Paradiso zijn nieuwe plaat 'Compass'.
CD-RECENSIE
Max Roach - Live in Berlin
bezetting: Max Roach; drums, Cecil Bridgewater; trompet, Odean Pope; tenorsax, Tyrone Brown; elektrische bas
opgenomen: 16 juni 1984
release: 2009
label: Jazzwerkstatt / Codaex
tracks: 5
tijd: 59:22
website: www.records-cd.com
door: Mischa Andriessen
Naast cd’s van nieuw met name Duits talent brengt het Jazzwerkstattlabel ook live-opnamen van de grote namen uit de jazz op de markt. Deze zijn doorgaans zeer de moeite waard en dit meer dan vijfentwintig jaar oude optreden van het Max Roach kwartet is daarop geen uitzondering.
CONCERTRECENSIE. Evan Parker Electro-Acoustic Ensemble (Break Ups), Bimhuis Amsterdam, 17 mei 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Tim Sprangers
Hij behoort tot de meest bekende, invloedrijke en inspirerende improvisatoren van de afgelopen decennia. Saxofonist Evan Parker (1944) is nog steeds op zoek naar nieuwe speltechnieken, zeldzame combinaties en unieke concepten. Zoals in het Bimhuis gisteren. Zijn Electro-Acoustic Ensemble, met twaalf andere grote avant-gardisten uit de jazz en elektronica, is gesplit in zes kleine groepen. Vanavond zullen de voorspelen in de trechter worden gegooid en concerteert de dertienkoppige groep in Muziekgebouw aan ’t IJ.
Electro-Acoustic Ensemble van saxofonist Evan Parker met onder meer trompettist Peter Evans en Ichikawa So in het Bimhuis.
NIEUWS
door: Erno Elsinga
In New York is afgelopen nacht jazzpianist Hank Jones op 91-jarige leeftijd overleden. Ondanks zijn hoge leeftijd was Jones nog immer zeer actief binnen de jazz. Vorig jaar trad hij nog op tijdens North Sea Jazz en dit jaar zou hij een concert geven op Jazz Middelheim. Recentelijk toerde Jones nog met Joe lovano en trad hij op met zangeres Roberto Gambarini. In totaal nam Hank Jones meer dan zestig albums op.
MIJKE’S MIDDAG, Radio 6 on stage' vanuit Club Panama, Amsterdam, 14 mei 2010
beeld: George van Voorden
door: Jan Jasper Tamboer
Wanneer grootheden als Chris Potter, George Duke en Lonnie Smith de samenwerking met jouw band roemen, dan moet je wel iets bijzonders te bieden hebben. De drie traden allen op bij de NPS op Radio 6 in het jazz- en soulprogramma 'Mijke's Middag: Radio 6 on stage', een live-uitzending op iedere vrijdag die publiek gratis bij kan wonen. De betreffende band, The Ob6sions onder leiding van drummer Victor de Boo, is de huisband en rode draad van Mijke's Middag.
Sietske Roscam Abbing van Follow Alice, Victor de Boo van huisband The Ob6sions en Gianna Tam traden afgelopen vrijdag aan in het live radiopramma Mijke's Middag vanuit Club Panama in Amsterdam.
CD-RECENSIE
Matangi Quartet – Candybox
bezetting: Maria-Paula Majoor viool; Daniel Torrico Menacho viool; Karsten Kleijer altviool; Arno van der Vuurst cello
opgenomen: 29 juni t/m 3 juli 2009 in FWL Studios Leipzig
release: 2010
label: A&R Challenge Records
tracks: 11
tijd: 60.10
website: www.matangi.nl - www.challengerecords.nl - www.fwlstudios.com
door: Rinus van der Heijden
Wie het Matangi Quartet niet kent, krijgt met deze ‘Candybox’ de gelegenheid om zomaar in het concept én actueelste repertoire van dit bijzondere strijkkwartet te duiken. Waarbij direct dient opgemerkt, dat een beetje muziekliefhebber het ‘Matangi’ allang kent, want het viertal is al sinds 1999 bij elkaar.
CD-RECENSIE
Chick Corea – Solo Piano
bezetting: Chick Corea piano
opgenomen: 1971, 1983
release: 2010
label: ECM / Challenge
tracks: 34
tijd: 120.45
website: www.chickcorea.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers
ECM heeft drie solo-albums van pianist Chick Corea in een 3-cd-set opnieuw uitgebracht: ‘Piano improvisations Volume 1 en 2’, beide uit 1971 en ‘Children’s songs’, dat in 1983 verscheen. De hoogtijdagen van de jazzrock kwamen er begin jaren zeventig aan. Sterker nog, Corea had er bij Miles Davis een aanzet toe gegeven op ‘In a silent way’ en later ‘Bitches brew’. Zelf was hij op dat moment actief met het avantgardegezelschap Circle. De impact was dus groot toen de pianist met de twee albums uit kwam waarop hij solo, achter de piano, improviseerde, met voornamelijk eigen materiaal.
CONCERTRECENSIE. Chris Potter Underground, Bimhuis Amsterdam, 10 mei 2010
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers
Het aardige van livemuziek is dat het publiek kan horen en zien hoe de band communiceert. Een stiekeme blik of een prikkende noot die de ander uitdaagt. Interactieve elementen vormen een belangrijke kracht van een concert. Ook de communicatie tussen muzikant en publiek is fascinerend. Ruimte overlaten voor interpretatie. Dit lukt Chris Potter voor geen meter.
Chris Potter Underground liet een wisselvallige indruk achter in het Amsterdamse Bimhuis.
CD-RECENSIE
Cor Bakker - Elettra
bezetting: Cor Bakker, piano; Jesse van Ruller, gitaar; Clemens van der Feen, bas; Hans van Oosterhout, drums
opgenomen: 22, 23, 24 juli 2008, Studio Elettra, Italië
release: 2010
label: Eigen beheer / Challenge
tracks: 12
tijd: 62.30
website: www.corbakker.nl
myspace: www.myspace.com/corbakker
door: Erno Elsinga
Met het album ‘Elettra’ keert Cor Bakker terug naar zijn oude liefde: jazz. De pianist die vooral in de lichte muziek bekendheid geniet, ronselde enkele kopstukken uit de Nederlandse jazz en vertrok met hen naar Italië om er een verrassend mooi album op te nemen.
CD-RECENSIE
Wadada Leo Smith - Spiritual Dimensions
bezetting: Wadada Leo Smith; trompet, John Lindberg; bas, Pheeroan AkLaff; drums (cd 1 & 2) Vijay Iyer; piano, synthesizer, Don Moye; drums (cd1) Nels Cline, gitaar, Michael Gregory; gitaar, Brandon Ross; gitaar, Lamar Smith; gitaar, Okkyung Lee; cello, SKulli Sverrisson; bas (cd2)
opgenomen: 13 juni 2008 (cd1) 17 april 2009 (cd2)
release: 2009
label: Cuneiform Records
tracks: 9
tijd: 55:50, 63:45 2cd
website: www.myspace.com/wadadaleosmith - www.cuneiformrecords.com
door: Mischa Andriessen
In 2008 bracht Wadada Leo Smith met zijn Golden Quartet de cd 'Tabligh' uit. Een plaat die ondanks de sterbezetting met onder meer Vjay Iyer en John Lindberg tegenviel. Naast sprankelende passages was de muziek te vaak stuurloos. Vorig jaar verscheen deze dubbellaar als opvolger. Een plaat die opvalt door de ongewone bezettingen.
CD-RECENSIE
Ketil Bjørnstad – Remembrance
bezetting: Ketil Bjørnstad; piano, Tore Brunborg; tenorsaxofoon, Jon Christensen; drums
release: 2010
label: ECM Records / Challenge
tracks: 11
tijd: 51.21
website: www.ketilbjornstad.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers
Ketil Bjørnstad is pianist en componist en schrijft daarnaast onder meer boeken, gedichten en essays. Deze Noorse muzikant speelt al bijna veertig jaar in diverse combinaties met ECM-huisdrummer John Christensen. In 1993 bracht Bjørnstad voor het eerst een album uit op het ECM-label, ‘Water stories’. Natuurlijk was Christensen erbij. Onlangs verscheen ‘Remembrance’ en daarvoor trok Bjørnstad ook saxofonist Tore Brunborg, die recentelijk op een aantal bij ECM-releases meespeelde, aan.
2 CD-RECENSIES
Gerry Mulligan- Western Reunion
tijd: 77:25
label: Muziek Centrum Nederland
website: www.gerrymulligan.com - www.muziekcentrumnederland.nl
door: Mischa Andriessen
Muziek Centrum Nederland is de nieuwe overkoepelende muziekorganisatie waarin onder meer het jazzarchief is opgegaan. Gelukkig blijft het niet bij archiveren, maar worden vondsten ook met het publiek gedeeld. Eerder al verscheen een cd met opnamen uit 1955 van het Chet Baker Quartet in het Concertgebouw, dewelke alleen al bijzonder was omdat pianist Dick Twardzik die kort daarop in Parijs aan een overdosis overleed, daarop te horen is. Inmiddels is er ook een tweede (Mulligan) en een derde deel (Johnson) verschenen en het einde is hopelijk nog niet in zicht. De opnamen van Mulligan dateren uit 1956, die van Johnson uit ’57 wat het vermoeden sterkt dat de archivaris gewoon bij het begin begonnen is.
CD-RECENSIE
Yuri Honing Wired Paradise – White Tiger
bezetting: Yuri Honing; tenorsaxofoon, Frank Möbus, Stef van Es, Paul Jan Bakker; gitaar, Mark Haanstra; bas. Joost Lijbaart; drums.
opgenomen: 2009, live, tijdens de wereldtournee
release: 2010
label: Jazz in Motion / Challenge
tracks: 7
tijd: 52.33
website: www.yurihoning.com - www.jazzinmotion.com - www.challenge.nl
myspace: www.myspace.com/wiredparadise
door: Mischa Beckers
‘White Tiger’ van Yuri Honing’s Wired Paradise is een live-registratie, die werd opgenomen tijdens de wereldtournee van de band in 2009. Honing is er trots op. "Al was het maar omdat je kunt horen hoe fantastisch de groep in het buitenland onthaald wordt." Het album is geïnspireerd op het boek ‘The white tiger’ van Aravind Adiga. Dat boek is een blauwdruk van de Indiase samenleving en maakte grote indruk op Honing, die veel in India toerde en er een deel van het live-album opnam.
CD-RECENSIE
Jimi Hendrix – Valleys of Neptune
bezetting: Jimi Hendrix zang en gitaar, Noel Redding en Billy Cox basgitaar; Mitch Mitchell slagwerk. Gasten o.a. Roger Chapman, Chris Grimes, Rocki Dzidzornu en Andy Fairweather Low
opgenomen: mei 1967 en diverse data in 1969
release: 2010
label: Sony Music
tracks: 12
tijd: 62.02
website: www.jimihendrix.com - www.sonymusic.nl
door: Rinus van der Heijden
Roofpraktijken. Dat zijn het meestal, de albums die verschijnen na de dood van een wel of niet bekende musicus. In het geval van Jimi Hendrix zijn er ettelijke lui die dik geld hebben verdiend aan de dood van de gitaarheld, want de postume ‘albums’- in een aantal gevallen met een recordertje vanuit het publiek opgenomen en daardoor nergens op lijkende muziek – van Hendrix zijn talrijk.
CD-RECENSIE
New Cool Collective feat. Los Papinos & Mapacha Afrika - Sugar Protocol
bezetting: Benjamin Herman altsaxofoon; David Rockefeller trompet, bugel en trombone; Anton Goudsmit gitaar; Willem Friede Fender Rhodes; Leslie López elektrische en baby bas; Joost Kroon slagwerk; Frank van Dok claves en percussie; Jos de Haas conga’s, chekere, bongo en percussie. Mapacha Africa & Los Papinos.
release: september 2009
label: Dox Records
tracks: 9
tijd:46:02
websites: www.newcoolcollective.com - www.doxrecords.com
myspace: www.myspace.com/newcoolcollective
door: Robin Austen
Bij concerten van New Cool Collective gaat het dak er altijd af. Hippe clubs, hip publiek, stijlvol geklede muzikanten en een eigentijdse Nederlandse variant van de cool- en Afro-jazzsound. Wie niet beter weet zou kunnen denken dat het hierbij eigenlijk ophoudt. Niets is minder waar! Met ‘Sugar Protocol’ gaat New Cool Collective nadrukkelijk het avontuur aan met bands uit Kenia en Cuba. Landen met een rijke muziektraditie en bands die de muziek spelen zoals die authentiek klinkt.