CONCERTRECENSIE. Mike Reed People, Places & Things ft Art Hoyle, Julian Priester, Ari Brown. Bimhuis, 28 april
beeld: Frans Goddijn
door: Mischa Andriessen
Drummer Mike Reed is de drijvende kracht achter minstens twee projecten: Loose Assembly en People, Places & Things (PPT). Met PPT verkent hij de muziek uit Chicago uit de jaren vijftig, zoals de vroege bands van Sun Ra, maar ook tal van plaatselijke grootheden die buiten de stadsgrenzen niet of nauwelijks roem hebben vergaard. Reed documenteerde het project met drie cd’s.
Slagwerker Mike Reed en zijn People, Places & Things met onder meer trombonist Julian Priester (m) in het Bimhuis.
CD-RECENSIE
Polar Bear - Peepers
bezetting: Pete Wareham; tenorsax, Mark Lockheart; tenorsax, Sebastian Rochford; drums, Tom Herbert; bas, Leafcutter John; elektronica,, gitaar
release: 2010
label: Leaf
tracks: 12
tijd: 49:19
websites: www.polarbearmusic.com - www.theleaflabel.com
myspace: www.myspace.com/sebastianrochford
door: Mischa Andriessen
Vanaf het debuut ‘Dim lit’ heeft de Engelse groep Polar Bear frisse, eigengereide jazz voortgebracht met muziek die het sympathieke, dromerige karakter van drummer en bandleider Sebastian Rochford weerspiegelt. Daarnaast heeft de band een tot de verbeelding sprekende blazerssectie waarin de aan elkaar tegengestelde temperamenten van de beide tenoristen Mark Lockheart en Pete Wareham heel fraai tegen elkaar worden uitgespeeld.
CD-RECENSIE
Jan Verwey meets Bert van den Brink – Standards and other pieces
bezetting: Jan Verwey mondharmonica; Bert van den Brink piano. Gast: Fay Claassen zang
opgenomen: 27 maart en 23 april 2009
release: 2010
label: Daybreak / Challenge Records International
tracks: 15
tijd: 67.07
website: www.janverwey.com - www.bertvandenbrink.com - www.challenge.nl
door: Mischa Beckers
Mondharmonicaspeler Jan Verwey combineerde zijn muzikale carrière lange tijd met een baan als ontwerper en binnenhuisarchitect. In de jaren zeventig deed hij veel radioshows en speelde wanneer de producers niet over Toots Thielemans konden beschikken. In 1985 besloot Verwey zich fulltime te richten op muziek, Hij verdiepte zich verder in muziektheorie en perfectioneerde zijn techniek. Op 73-jarige leeftijd bracht hij onlangs het album ‘Standards and other pieces’ uit, dat voornamelijk bestaat uit duetten met pianist Bert van den Brink.
CD-RECENSIE
Trio BraamDeJoodeVatcher – Quartet
bezetting: Michiel Braam piano; Wilbert de Joode contrabas; Michael Vatcher slagwerk. Gasten: Michael Moore altsax, klarinet, basklarinet; Mats Gustafsson baritonsax; François Houle klarinet; Taylor Ho Bynum cornet en trumpbone; Peter van Bergen sopraan- en tenorsax; Paul Dunmall doedelzak en sopraansax
opgenomen: div. data van maart tot oktober 2009 in Amsterdam, Wageningen, New Haven (VS), Istanbul (Turkije) en Vancouver (Canada)
release: 2010
label: BBB, distr. ToonDist/Subdist
tracks: 16
tijd: 57.32 en 56.41 (2-cd)
website: www.michielbraam.com - www.toondist.nl - www.subdist.com
myspace: www.myspace.com/bikbentbraam
door: Rinus van der Heijden
Componist en pianist Michiel Braam heeft al jarenlang de unieke gewoonte zijn concerten met de grootst mogelijke onbevangenheid tegemoet te treden. Dat wil zeggen: geen vooropgezette afspraken, noch voor hem, noch voor zijn bandleden. Beginnen maar en zien wat er van komt.
CONCERTRECENSIE. Jim Hall Trio, Bimhuis Amsterdam, 21 april 2010
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers
Als de lichten dimmen verdwijnt het geroezemoes. Mooi, terwijl er niets gebeurt op het podium. Het duurt een minuut, de sfeer balanceert tussen gespannen en ontspannen. Dan klinkt een opluchting in de vorm van lang applaus terwijl Jim Hall zijn entree maakt. Met gebogen rug en wandelstok schuifelt hij naar zijn kruk, vriendelijk wuivend naar de zaal. Het is een genot om de 79-jarige gitarist aan het werk te zien, het publiek beseft dit al bij aanvang.
Innemend concert van de 79-jarige Jim Hall, met drummer Joey Baron en bassist Scott Colley.
COLUMN
door: Mischa Andriessen
Joris Posthumus Quartet feat. Tom Beek - The Abyss
Het wordt er niet makkelijker op om plaatsen te vinden waar je als jazzmusicus op kunt treden. Zeker niet als je aan het begin van je carrière staat en je nog bij een breed publiek bekend moet zien te geraken.
CD-RECENSIE
Manu Katché – Third round
bezetting: Manu Katché drums; Tore Brunborg saxofoon; Jason Rebello piano, Fender Rhodes; Pino Palladino bas; Jacob Young gitaar; Kami Lyle trompet, zang
opgenomen: december 2009
release: 2010
label: ECM Records / Challenge
tracks: 11
tijd: 44.31
website: www.manu-katche.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers
De Franse drummer en componist Manu Katché was druk als begeleider van vele grote popsterren, zoals Sting en Peter Gabriel, toen hij in de jaren negentig omarmd werd door Jan Garbarek. Dit contact voegde een nieuwe dimensie toe aan het spectrum van de Fransman en in 2004 kwam zijn meer jazz-georiënteerde debuutalbum uit. Onlangs kwam ‘Third round’ uit, inderdaad het derde album van Manu Katché als bandleider.
CD-RECENSIE
Paul Klee 4TET - Philip Glass Quartets
bezetting: Alessandro Fagiuoli; viol, Stefano; Antonello; viool, Andrea Amendola; altviool, Luca Paccagnella; cello
opgenomen: 2008
release: 2008 (Nederland 2010)
label: Blue Serge / Challenge
tracks: 20 (5 strijkkwartetten)
tijd: 79:25
websites: www.quartettopaulklee.it - www.blueserge.it - www.challenge.nl
door: Mischa Andriessen
Het kan raar lopen in een leven. Begin jaren zeventig verscheen componist Philip Glass aan het firmament als een avant-gardist. Samen met Steve Reich bracht hij in beeldende kunstmusea een nieuw soort muziek ten gehore die als Minimal Music werd gemunt. Een term waarvan zowel Glass als Reich zich later zou distantiëren, zoals ze zich later ook van elkaar distantieerden.
CD-RECENSIE
Flow - Moving South
bezetting: Florian Friedrich, bas; Edoardo Righini, gitaar; Randal Corsen, piano en rhodes; Mark de Jong, drums en percussie
opgenomen: Mokosound, Middelburg en Flowriders Music Studio, Amsterdam
release: 2010
label: Flow-Production
tracks: 9
tijd: 47:38
website: www.florianfriedrich.com
door: Jan Jasper Tamboer
Melancholie wordt vaak geassocieerd met diepgang, bij vrolijkheid denk je al gauw aan oppervlakkigheid. Op het album 'Moving South' laat de band Flow horen dat muziek die oppeppend is voor het humeur, wel degelijk verder kan graven dan luchtig vermaak.
CONCERTRECENSIE. Ploctones, Porgy en Bess, Terneuzen, 15 april 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers
Het juryrapport van de VPRO/Boy Edgar Prijs bevat een flink aantal superlatieven voor de winnaar van 2010, gitarist Anton Goudsmit. Aanstekelijk, humorvol en avontuurlijk waren daarvan ook van toepassing op zijn band Ploctones, waarmee hij deze avond in de Terneuzense jazzclub Porgy en Bess aantrad.
De Ploctones denderen voort, zoals in Porgy en Bess in Terneuzen.
CD-RECENSIE
Michiel Borstlap – Solo 2010
bezetting: Michiel Borstlap, piano
opgenomen: 2009
release: 2010
label: Gramercy Park/Harmonia Mundi
tracks: 15 (cd), 11 (dvd)
tijd: cd 68:12, dvd pl/m 70:00
website: www.michielborstlap.com
door: Erno Elsinga
Met drie volledig geïmproviseerde stukken, elf composities plus een werk van Monk laat Michiel Borstlap op ‘Solo 2010’ horen een gepassioneerd maar zeker ook een technisch hoogstaand pianist te zijn.
CD-RECENSIE
Octurn – 7eyes
bezetting: Lynn Cassiers zang; Bo van der Werf baritonsaxofoon; Jozef Dumoulin Fender Rhodes, toetsen; Gilbert Nouno live-elektronica; Fabian Fiorini piano; Nelson Veras gitaar; Jean-Luc Lehr contrabas; Chander Sardjoe slagwerk
opgenomen: maart 2009 in KVS Brussel en Jet Studio Brussel
release: 2009
label: Sabam
tracks: 33 (2-cd)
tijd: 65.26 en 58.56
website: www.octurn.com
myspace: www.myspace.com/octurn
door: Rinus van der Heijden
Het is een intrigerend gezelschap, het Belgische Octurn. De groep bestaat al ruim tien jaar en is al die jaren alleen maar bezig geweest haar originaliteit verder te benadrukken. Daarvoor wendt zij alle stijlmiddelen aan. Of die nu uit de hoek van de geïmproviseerde muziek of uit de gecomponeerde richting moeten komen, alles lijkt welkom. Daarmee zijn twee brede terreinen bestreken, want als je improviseert kom je al snel terecht bij jazzinvloeden, componeer je dan staan de verworvenheden van eigentijdse Westeuropese ‘klassieken’ te dringen om binnen te komen.
CONCERTRECENSIE. Celano/Baggiani Group, Paradox, Tilburg, 9 april 2010
door: Erno Elsinga
De Argentijnen Guillermo Celano en Marcos Bagginani vestigden zich begin deze eeuw in Amsterdam. Al rap kwamen zij in contact met de Amerikaanse en eveneens in Nederland woonachtige rietblazer Michael Moore en aangevuld met contrabassist Sven Schuster werden twee albums uitgebracht. De Spaanse tenorsaxofonist Gorka Benitez completeert het gezelschap dat van zins is in het najaar een nieuw album uit te brengen.
CD-RECENSIE
Fra Fra Sound - Black, Dutch & More
bezetting: Andro Biswane gitaar; Robin van Geerke piano; Vincent Henar basgitaar; Michael Simon trompet, bugel; Efraïm Trujillo tenor/sopraansaxofoon, fluit; Carlo Ulrichi Hoop percussie; Walther Muringen slagwerk, Ghasem Batamuntu (gast) stemkunst
opgenomen: E.Studio Weesp en Tattoria Musica Studio, Osnabrück
release: 2010
label: Samponé/Pramisi Records
tracks: 10
tijd: 58:11
website: www.frafrasound.com - www.myspace.com/frafrasound
youtube: www.youtube.com/user/Dutchcaribbeanmusic
door: Robin Austen
‘Black, Dutch and More’ is het nieuwste album van Fra Fra Sound. Waar vorige albums veelal een non-verbale reactie waren op wat er op dat moment gebeurde, is er aan ‘Black, Dutch and More’ een verbaal element toegevoegd in de persoon van Ghasem Batamuntu.
CD-RECENSIE
Satori Society - Satori Society
bezetting: Kim Weemhoff, drums, percussie; Wim Bronnenberg, gitaar; Tom Beek, tenor-, sopraansaxofoon; Udo Pannekeet, bas
opgenomen: 2009
release: 2010
label: SASO
tracks: 10
tijd: 54:25
website: www.satorisociety.com
door: Jan Jasper Tamboer
Je moet maar durven om in deze tijden een religie uit te dragen. 'Satori Society' staat geheel in het teken van Zen Boeddhisme en refereert aan de verlichting die je kunt ondervinden bij meditatie. Bandleider Kim Veemhoff beleeft aan het improviseren dezelfde kalmte en eenwording met het grotere geheel als bij het mediteren. Hij spreekt de wens uit dat de luisteraar dit ook zo ervaart. Maar hebben de klanken op 'Satori Society' wel deze zelfde uitwerking?
CD-RECENSIE
Valentin Silvestrov - Sacred Works
bezetting: Kiev Chamber Choir o.l.v. Mykola Hobdych
opgenomen: 2006/2007
release: 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 23
tijd: 75:35
website: www.ecmrecords.nl
door: Mischa Andriessen
De vorige cd van de Oekraïense componist Valentin Silvestrov; ‘Bagatellen und Serenaden’ was een tussendoortje. Lichter van toon dan bij Silvestrov gebruikelijk is en uiteindelijk ook minder indrukwekkend. Nu is er een nieuwe plaat uit met daarop zes koorwerken die in verschillende delen uiteenvallen.
CONCERTRECENSIE. Festival Jazz & Sounds, Gent, met Josse De Pauw & Eric Thielemans, Flat Earth Society feat. John Watts, Elliott Sharp’s Carbon, 26 maart 2010
beeld: Bruno Bollaert
door: Georges Tonla Briquet
Zes dagen konden liefhebbers in hartje Gent op verschillende plaatsen terecht voor een vuurwerk van crossover-projecten en improvisatie. Vrijdagavond was de Vooruit de plek waar alles gebeurde.
Josse De Pauw & Eric Thielemans, John Watts met Flat Earth Society en de groep van Elliot Sharp vormden de ingrediënten tijdens festival Jazz & Sounds in de Vooruit in Gent.
CD-RECENSIE
Paul Motian Trio – Lost in a dream
bezetting: Paul Motian drums; Chris Potter tenorsaxofoon; Jason Moran piano.
opgenomen: 12 en 13 februari 2009
release: 2010
label: ECM Records / Challenge
tracks: 10
tijd: 57.22
website: www.myspace.com/paulmotian - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers
Onlangs vierde drummer Paul Motian zijn negenenzeventigste verjaardag. In de loop der jaren leidde hij diverse bands in soms ongebruikelijke samenstellingen, met daarin opvallend vaak één of meerdere gitaristen. Onlangs kwam ‘Lost in a dream’ uit. Motian nam het album live op met zijn nieuwe trio in The Village Vanguard in New York. Daarin heeft saxofonist Chris Potter, met wie Motian al sinds 1994 werkt, een prominente rol. Nieuw aan boord is pianist Jason Moran.
CD-RECENSIE
Dhafer Youssef - Abu Nawas Rhapsody
bezetting: Dhafer Youssef; oud, zang, Tigran Hamasyan; piano, Chris Jennings; bas, Mark Giuliana; drums
opgenomen: april 2009
release: 2010
label: Jazzland / Universal
tracks: 12
tijd: 60:38
websites: www.dhaferyoussef.com - www.jazzlandrec.com
door: Mischa Andriesssen
De Tunesische oudspeler en zanger Dhafer Youssef blijft sinds hij in 1999 met ‘Malak’ debuteerde naar nieuwe muzikale verbindingen zoeken. Jazz en Arabische muziek zijn daarin wel steeds herkenbare invloeden, maar Youssefs interesse bestrijkt een veel breder muzikaal spectrum. Youssefs markante stemgeluid en indrukwekkend hoge uithalen, zorgen ervoor dat wat hij ook onderneemt telkens duidelijk zijn stempel draagt en herkenbaar blijft.
CD-RECENSIE
HermanHerman – Fugain
bezetting: Herman van Doorn zang, percussie en programmering; Herman Onnen gitaren en orgel; Jeroen van Helsdingen toetsen; Boudewijn Lucas contrabas; Claus Tofft percussie; Edwin Schimscheimer toetsen en accordeon; Xander Buvelot basgitaar; Dave van Beek slagwerk; Arthur Bont cajón; Saartje van Campen cello; Friedmar Hitzer violen; Jan van Duikeren trompet; Gert Wantenaar accordeon; Michel Pagie orgel
opgenomen: 2009 in Studio Boslust en Power Sound Studio
release: 2010
label: Brigadoon
tracks: 13
tijd: 70.42
website: www.hermanherman.nl - www.brigadoon.nl
door: Rinus van der Heijden
Eerst maar de naam: Hermanherman. Even splitsen en dan ben je er: Herman van Doorn, zanger en Herman Onnen, gitarist. In 2003 ontmoetten zij elkaar in de Franse Auvergne en daar ontstond het idee ‘iets’ te gaan doen met de muziek van de Franse chansonnier Michel Fugain. Zo, dan is ook meteen de titel van deze cd verklaard.