CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Harmen Fraanje Trio - Avalonia

CD-RECENSIE

Harmen Fraanje Trio - Avalonia
bezetting: Harmen Fraanje, piano; Clemens van der Feen, bas; Flin van Hemmen, slagwerk. Gast: Michael Moore, saxofoon, klarinet.
opgenomen: 2009, Osnabrück, Duitsland
release: 2010
label: Challenge Jazz
tracks: 13
tijd:
website: www.harmenfraanje.nl - www.challengerecords.nl
myspace: www.myspace.com/harmenfraanje
door: Erno Elsinga


‘Avalonia’ bestaat uit improvisaties, sketches, standards en door Harmen Fraanje gecomponeerde stukken. Alle dertien werken hebben één gemeenschappelijke deler; vanuit het niets spelenderwijs ‘iets’ maken. Een kunst die Fraanje als geen ander verstaat; de pianist verbindt de muzikale vezels als vanzelfsprekend tot een organisch geheel waardoor het eindresultaat zich laat lezen als een spannend boek.


Maurice Leenaars evenaart Oscar Freire

CONCERTRECENSIE. Presentatie nieuwe cd Maurice Leenaars, Theater De NWE Vorst Tilburg, 21 maart 2010
beeld: Marcel Mutsaers
door: Rinus van der Heijden

Een dag nadat de Spaanse wielrenner Oscar Freire de prestigieuze klassieker Milaan-San Remo won, kwam Spanje weer uitgebreid aan bod. Ditmaal in Tilburg bij een concert dat flamencogitarist Maurice Leenaars verzorgde ter presentatie van zijn nieuwe cd ‘El Calor’. Waar de Spanjaard, die zich driehonderd kilometer tussen de wielen had laten meevoeren pas op de streep scoorde, knalde de Tilburger er bijna drie uur lang in. Waardoor hij na afloop eveneens de volle winst binnenhaalde en een uitzinnig Theater De NWE Vorst achter liet.


Flamencogitarist Maurice Leenaars presenteerde in een uitverkocht NWE Vorst zijn nieuwe cd ‘El Calor’. Met onder meer danser Juan Reyes en zanger José Ligero.


Ravi Coltrane Quartet zuigt luisteraar de muziek in

CONCERTRECENSIE. Ravi Coltrane Quartet, ’t Schuttershof Middelburg, 24 maart 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Vorig jaar kwam ‘Blending Times’ uit, het vijfde album op eigen naam van de Amerikaanse saxofonist Ravi Coltrane. Hij nam het album op met zijn vaste kwartet waarmee hij al sinds 2003 toert. Het is de kroon op zijn muzikale ontwikkeling tot nu toe en heeft een hoge emotionele lading vanwege recente persoonlijke ervaringen.

 
Ravi Coltrane Quartet in Middelburg, met Drew Gress op contrabas.


Dee Dee Bridgewater – Eleanora Fagan, To Billie With Love

CD-RECENSIE 

Dee Dee Bridgewater – Eleanora Fagan, To Billie With Love
bezetting: Dee Dee Bridgewater zang, James Carter tenorsaxofoon, sopraansaxofoon, basklarinet, altfluit; Edsel Gomez piano; Christian McBride contrabas; Lewis Nash slagwerk
opgenomen: 5 t/m 7 juni 2009 in Avatar Studio’s New York
release: 2010
label: DDB Records / Emarcy Records
tracks: 12
tijd: 51.55
website: www.deedeebridgewater.com - www.ddbprods.com
door: Rinus van der Heijden


Het repertoire van Billie Holiday, na Bessie Smith een van de pioniers op het terrein van jazzzang, is talloze malen gekopieerd, getracht in een eerbetoon te proppen, maar veelal verkracht. Je moet dan ook het nodige lef hebben om buiten de onafzienbare rij mislukkingen te blijven. De Amerikaanse jazzvocaliste Dee Dee Bridgewater durfde het en met haar ‘To Billie With Love’ plaatst zij de muziek van Billie Holiday op een fijnzinnig, doordacht en respectvol niveau.


Spacelab – The Champ

CD-RECENSIE

Spacelab – The Champ
bezetting: Nikolaj Hess Hammondorgel; Anders Christensen bas; Mikkel Hess drums
opgenomen: maart 2009
release: 2009
label: Stunt Records
tracks: 10
tijd: 54.30
website: www.nhess.dk - www.sundance.dk
myspace: www.myspace.com/nikohess
door: Mischa Beckers


Spacelab is het Hammondorgeltrio van pianist, componist en docent Nicolaj Hess. De Deen komt uit een muzikaal nest. Zijn broers Emil en Mikkel spelen respectievelijk saxofoon en drums. Vooral in de Scandinavische jazzwereld zijn het gevestigde namen. Hess durft wel: ´The Champ´ als albumtitel kiezen en zichzelf op de hoes laten afbeelden in bokshouding in bijpassende outfit. Geldt die bravoure ook voor de muziek?


Eberhard Weber - Colours

CD-RECENSIE

Eberhard Weber - Colours
bezetting: Eberhard Weber bas; Charlie Mariano sopraansax, fluit, shenai, nagaswaram; Rainer Brüninghaus keyboard, piano, synthesizer; Jon Christensen drums (op Yellow Fields); John Marshall; drums
opgenomen: 1975, 1977 en 1980
release: 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 12
tijd: 129.22
website: www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers

ECM bracht de langspeelplaten ‘Yellow Fields’ (1975), ‘Silent Feet’ (1977) en ‘Little Movements’ (1980) van de groep Colours opnieuw, in één cd-box, uit. Colours is de band die bassist en componist Eberhard Weber van 1975 tot 1981 leidde en die toen zeer succesvol was. Webers muziek beïnvloedde een hele generatie musici onder wie  Pat Metheny, Jaco Pastorius, Jan Garbarek en John McLaughlin.


Brad Mehldau improviseert pop naar klassiek

CONCERTRECENSIE. Brad Mehldau, solo, Muziekcentrum Frits Philips Eindhoven, 17 maart 2010
beeld: Ron Beenen
door: Erno Elsinga

Brad Mehldau ontpopte zich als een ware illusionist tijdens de eerste van drie Nederlandse soloconcerten in het Eindhovense Muziekcentrum Frits Philips. Het programma van op pop gestoelde covers werd door de pianist in een spervuur van improvisaties uit elkaar getrokken, onderworpen aan donderende klassieke bewerkingen en op dusdanige wijze teruggebracht naar het origineel dat je zonder meer aannam dat Bach, jazz en Neil Young geestverwanten zijn.


Brad Mehldau tijdens de soundcheck voorafgaand aan zijn soloconcert in Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven.


Masha Stepina Trio – The place we’re longing for

CD-RECENSIE

Masha Stepina Trio – The place we’re longing for
bezetting: Masha Stepina – piano, Wim Essed – contrabas, Hans van Oosterhout - slagwerk
opgenomen: 2008, PC Hoofdstraat Studio
release: 2010
label: Stepina Productions
tracks: 8
tijd: 53.14
website: www.mashastepina.com
myspace: www.myspace.com/mariastepina
door: Erno Elsinga


‘The place we’re longing for’ is de eersteling van pianiste Masha Stepina. Deze Russische, afkomstig van muzikale ouders, was voordat ze naar Nederland toog, in eigen land een  succesvol muziekpedagoog. Ze verruilde echter zekerheid in voor avontuur, ging jazz studeren aan het Rotterdams Conservatorium Codarts en ontmoette daar haar huidige trioleden; contrabassist Wim Essed en slagwerker Hans van Oosterhout.


Hiromi – Place to be

CD-RECENSIE

Hiromi – Place to be
bezetting: Hiromi Uehara – piano 
opgenomen: 2009, New York
release: 2009
label: Telarc / Codaex
tracks: 12
tijd: 65.08
website: www.hiromimusic.com - www.telarc.com
myspace: www.myspace.com/hiromimusic
door: Erno ElsingaSinds haar plaatdebuut in 2003 is de Japanse pianiste Hiromi Uehara een niet meer weg te denken fenomeen in de jazz. Naast vijf albums onder eigen naam nam ze op met het trio van bassist Stanley Clarke en verscheen er een duo-album met Chick Corea. Met ‘Place to be’ verschijnt haar eerste soloalbum.


Previte / Petrella / Salis – Big Guns

CD-RECENSIE

Previte / Petrella / Salis – Big Guns
bezetting: Bobby Previte drums; Gianluca Petrella trombone, effecten, melodica;  Antonello Salis piano, Hammondorgel, Fender Rhodes
opgenomen: 27 – 28 november 2007
release: 2008
label: Jazz Engine
tracks: 12
tijd: 47.49
website: www.bobbyprevite.com - www.jazzos.com
myspace: www.myspace.com/previte
door: Mischa Beckers

Drummer en componist Bobby Previte bracht zijn eerste plaat halverwege de jaren tachtig uit. Sindsdien bouwde hij aan een flink oeuvre met invloeden van onder andere Miles Davis, Edgard Varese, Charles Mingus en Igor Stravinsky. Jazz en experimentele muziek vormen de boventoon. Op ‘Set the Alarm for Monday’ uit 2008 mengt hij er zijn rock- en soulwortels door. In datzelfde jaar kwam ‘Big Guns’ uit. Een volledig geïmproviseerd album dat Previte opnam met de Italianen Gianluca Petrella en Antonello Salis.


Jeroen van Vliet & Sikeda – Thin Air

CD-RECENSIE

Jeroen van Vliet & Sikeda – Thin Air
bezetting: Jeroen van Vliet piano en synthesizers; Erwin Vann tenorsaxofoon; Jörg Brinkman cello; Afra Mussawisade percussie en sampling; Frans van der Hoeven contrabas; Pascal Vermeer slagwerk
opgenomen: 12 en 13 juni 2009 in Fattoria Musica Osnabrück, Duitsland
release: 2010
label: Challenge Records
tracks: 13
tijd: 72.02
website: www.jeroenvanvliet.com - www.challengerecords.com 
door: Rinus van der Heijden


Jeroen van Vliet heeft zich lang geleden al geprofileerd als een pianist die tot de top van de Nederlandse improvisatoren behoort. Typisch is dan dat hij tot nu toe als mens, maar ook als uitvoerder de bescheidenheid zelf is gebleven. ‘Luisteren’, dat leek het enige devies dat hij aan zijn toehoorders wilde meegeven.


Vincent Herring’s Earth Jazz brengt een explosie van bop en funk

CONCERTRECENSIE. Vincent Herring’s Earth Jazz, Porgy en Bess, Terneuzen, 7 maart 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

“A soulful explosion of worldbop and funk“ is waar altsaxofonist Vincent Herring naar eigen zeggen voor staat met zijn band Earth Jazz. Dat is goed te horen op ‘Morning Star’, hun derde album, dat onlangs uitkwam. Afgelopen zondag speelde deze groep in Porgy en Bess in Terneuzen. Natuurlijk stonden de stukken van de nieuwe cd centraal. Maar liefst drieëneenhalf uur trokken ze uit voor twee zinderende sets.


Saxofonist Vincent Herring geflankeerd door pianist Anthony Wonsey en bassist Richie Goods in Porgy en Bess in Terneuzen.


Holland Bigband – Live

CD-RECENSIE

Holland Bigband – Live
bezetting: Loet van der Lee leider; Charles Biggs, Hans Bloemen, Gerard Kleijn, Kurt Weiss, Loet van der Lee trompet; Bastiaan Woltjer, Freek Halsema, Bart Lust, Marcel Schot trombone; Carlo Hesselink, Mischa van der Wekken, Tom Beek, Willem Hellbreker, Sebastian Ohm saxofoon en klarinet; Jee Rabs gitaar; Dirk Balthaus piano en Fender Rhodes; Guus Bakker contrabas en basgitaar; Haye Jellema slagwerk
opgenomen: 5 april 2009 in Theater Pier K in Nieuw-Vennep
release: 2009
label: Jazzshop Records
tracks: 8
tijd: 54.12
website: www.hollandbigband.comwww.jazzshoprecords.com  
door: Rinus van der Heijden


De Holland Bigband bestaat ruim zes jaar. Hij is een broedplaats voor negentien jonge Nederlandse en internationale jazzmusici onder leiding van trompettist Loet van der Lee. In 2007 kwam de eerste cd ‘Happy House, music of Loet van der Lee’ uit, nu gevolgd door de tweede: ‘Live’.


Creatieve uitstapjes met bezieling van Narcissus

CONCERTRECENSIE. Narcissus, ’t Schuttershof, Middelburg, 3 maart 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Het Narcissus kwartet bracht in 2006 zijn gelijknamige debuutalbum uit. Sindsdien zijn ze op onregelmatig basis – het zijn inmiddels veelgevraagde muzikanten – op pad. Afgelopen woensdag speelde Narcissus, op uitnodiging van Muziekpodium Zeeland, in ’t Schuttershof in Middelburg, het eerste concert van de groep sinds een half jaar. “We gaan één lange set spelen dus zet je schrap”, kondigde bassist Clemens van der Feen, die een thuiswedstrijd speelde, het optreden aan.


Flin van Hemmen, Robin Verheyen en Guillermo Celano. Het internationale kwartet Narcissus speelde onder meer werk van het in het najaar te verschijnen nieuwe album.


Steve Lehman Octet - Travail, Transformation and Flow

CD-RECENSIE

Steve Lehman Octet - Travail, Transformation and Flow
Bezetting: Steve Lehman; altsax, Mark Shim; tenorsax, Jonathan Finlayson; trompet, Tim Albright; trombone, Chris Dingman; vibrafoon, Jose Davila; tuba, Drew Gress; bas, Tyshawn Sorey; drums
opgenomen: 22 december 2008
release: 2009
label: Pi Recordings
tracks: 8
tijd:  40:17
websites: www.stevelehman.com - www.pirecordings.com
door: Mischa Andriessen

Steve Lehman had in verschillende projecten al danig van zich doen spreken als musicus en  als componist, toch komt de indrukwekkende manier waarmee hij met de allereerste tonen van deze nieuwe cd bij de luisteraar binnenkomt als een grote verrassing. Een aangename wel te verstaan.


Jack DeJohnette, John Patitucci, Danilo Perez - Music We Are

CD-RECENSIE

Jack DeJohnette, John Patitucci, Danilo Perez - Music We Are
bezetting: Jack de Johnette, drums, melodica, John Patitucci, bas; Danilo Perez, toetsen
opgenomen: 2008
release: 2009
label: Golden Beams Productions / Challenge
tracks: 11
tijd: 62:36 (cd), dvd
websites: www.jackdejohnette.com - www.goldenbeams.net
myspace: www.myspace.com/jackdejohnette
door: Jan Jasper Tamboer


Je moet als pianist van goeden huize komen wil je Chick Corea of Keith Jarrett doen vergeten. Vergelijkingen worden snel getrokken als je hun plaats inneemt, zoals bij het nieuwe trio van slagwerker Jack DeJohnette. Maar het is onzin om Danilo Perez en deze jazzgiganten aan elkaar te spiegelen, hij verdient het om op zijn eigen kwaliteiten beoordeeld te worden.


Bassist Hein van de Geyn stopt

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Hein van de Geyn legt de contrabas definitief neer en vertrekt naar Zuid Afrika om daar een pension te beginnen. Met zijn vrouw en dochter gaat Van de Geyn zich vestigen aan de kust van Kaap de Goede Hoop.


Polar Bear bakt er werkelijk niets van

CONCERTRECENSIE. Rub Recordings Label Night: Curios en Polar Bear, Paradox Tilburg, 26 februari 2010
beeld: Marcel Mutsaers
door: Rinus van der Heijden

Het Britse cd-label Rub Records vond het wel een mooi idee ter promotie van zichzelf én om de horde fans te bedienen die het ensemble Polar Bear inmiddels heeft verworven, de groep rond slagwerker Seb Rochford in één pakket aan te bieden met het aanstormende trio Curios. Dat dit geen onverdeeld succes werd lag niet aan het onbekende driemanschap, maar aan het zo gelauwerde Polar Bear. Het kwintet bakte er deze avond werkelijk niets van.

 
Polar Bear met Mark Lockheart, Tom Herbert, Pete Wareham en Seb Rochford, wist in Paradox niet te overtuigen.