CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Tsabropoulos, Lechner, Gandhi indrukwekkend maar in schaduw van eigen kunnen

CONCERTRECENSIE. Vassilis Tsabropoulos, Anja Lechner, U.T. Gandhi, Tropentheater Amsterdam, 26 februari
beeld: Frans Goddijn
door: Mischa Andriessen

De Griekse pianist Vassilis Tsabropoulos en de Duitse celliste Anja Lechner hadden in 2004 een even grote als onverwachte hit met ‘Chants, Hymns and Dances’. Die plaat was grotendeels gewijd aan de muziek van G.I. Gurdjieff. Een markant figuur uit wat tegenwoordig Armenië heet, een goeroe met vele volgelingen en vele talenten, zo was hij componist zonder dat hij een muziekinstrument kon bespelen en evenmin het notenschrift beheerste. Keith Jarrett nam ook al eens een plaat op met muziek van Gurdjieff: ‘Sacred Hymns’, maar de interpretatie van Tsabropoulos en Lechner was vrijer en waarschijnlijk daardoor levendiger. Lang stond ‘Chants, Hymns and Dances’ in de Amerikaanse hitlijsten voor klassieke muziek.


Vassilis Tsabropoulos, Anja Lechner en U.T. Gandhi in het Tropentheater in Amsterdam.


Muzieklaboratorium: Tobias Klein over de veelzijdige jazzorganisatie Trytone

INTERVIEW
door: Tim Sprangers








Rietblazer en organisator Tobias Klein: 'Trytone geeft de mogelijkheid aan creatieve muzikanten om zich te ontplooien'.



Waarom de Trytone-avonden in Zaal 100 matig worden bezocht? Het is een raadsel, wellicht slechts een kwestie van tijd. Natuurlijk, Trytone staat voor geïmproviseerde muziek met vaak typische jazzinstrumenten, een groot publiek lijkt uitgesloten. Maar de organisatie zoekt veel verder dan deze jazzniche. 'Trytone is een nationaal en internationaal muzieklaboratorium waarin bands en muzikanten de kans krijgen zich te ontwikkelen en te rijpen', aldus Tobias Klein. Hierbij worden geen drempels in conventies of genres ervaren. Resultaat: een buitengewoon interessante brouwerij die voor elke muziekliefhebber de moeite waard is.


Johnny Griffin - From Johnny Griffin with love

CD-RECENSIE

Johnny Griffin - From Johnny Griffin with love
bezetting: Johnny Griffin; tenorsax en zang met onder andere Eddy ‘Lockjaw’ Davis; tenorsax, Art Taylor; Drums, Kenny Drew; piano, Niels-Henning Ørsted Pedersen; bas, Kenny Washington; drums, Harry Pickens; piano, Curtis Lundy; bas
opgenomen: 1964 (cd1) 1984 (cd2) 1989 (cd3) 1981 (Griffin) 1985 (Davis) (dvd)
release: 2009
label: Storyville / Challenge
tracks: 24 (3cd + 1 dvd)
tijd: 69:55 (cd1) 73:13 (cd2) 69:15 (cd3) 46:47 (dvd)
website: www.storyvillerecords.com - www.challenge.nl
door: Mischa Andriessen

Producer, schrijver en platenbaas Orrin Keepnews begon zijn geschreven eerbetoon aan goede vriend Johnny Griffin ooit met een opmerkelijke verzuchting: het kleine, geïnteresseerde publiek veronachtzaamt de getalenteerde jazzmusici. Niet het grote publiek dat zich überhaupt niets aan jazz gelegen laat liggen, maar juist degenen die van die muziek houden, hebben geen oog voor degenen die (net) niet tot de absolute top behoren. De in 2008 overleden Johnny Griffin was een van de grote tenorsaxofonisten, maar zoals Keepnews schreef; ‘hij was geen John Coltrane, geen Sonny Rollins, geen Coleman Hawkins, geen Lester Young, geen Ben Webster.'


Jasper Blom Quartet goochelt er levendig op los

CONCERTRECENSIE. Jasper Blom kwartet, Porgy en Bess, Terneuzen, 21 februari 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

“We gaan heel wat nieuwe geluiden horen, zie ik”, zei Hans Zuiderbaan toen hij het Jasper Blom kwartet afgelopen zondag aankondigde in Porgy en Bess. Hij doelde op de hoeveelheid effectapparatuur die voor gitarist Jesse van Ruller en saxofonist Jasper Blom lag. Blom was al een tijdje in de zaal maar de rest van de band arriveerde, door een gemiste afslag, laat, en had net in recordtempo opgesteld. Hoe pakten die nieuwe geluiden uit in de Terneuzense jazzclub?

 
Het Jasper Blom Quartet bracht veel nieuw materiaal tijdens hun optreden in Porgy en Bess.


PitchWhiteStorm - Four Layers of Abstraction

CD-RECENSIE

PitchWhiteStorm - Four Layers of Abstraction
bezetting:  Jeroen Pek, fluiten, stem; Stormvogel, piano, synthesizer, stem; Mark Thur, elektronica, percussie; Onno Witte, drums, klokkenspel, percussie, stem; David de Marez Oyens, basgitaar, elektronica; Oene van Geel, viool, stem
opgenomen: 2009
release: 2009
label: Stab/UpCycle Records
tracks: 5
tijd: 52:58
websites: www.jeroenpek.nl - www.stormvogel.org - www.owme.nl
myspace: www.myspace.com/pitchwhitestorm
door: Jan Jasper Tamboer 

Wie behoefte heeft aan structuur kan 'Four Layers of Abstraction' van PitchWhiteStorm beter terzijde leggen. De klanken op het tweede album van de band kenmerken zich door onbeteugelde vrijheid en bieden weinig houvast. Ook wie een afkeer heeft van technologie moest de plaat maar mijden, zij vormt een integraal onderdeel van het instrumentarium. Voor wie zich wil laten overrompelen, is hier een kans.


Archie Shepp onverslijtbaar en vitaal

CONCERTRECENSIE. Archie Shepp Quartet, Bimhuis Amsterdam, 21 februari 2010
beeld: Ron Beenen
door: Jan Jasper Tamboer

De vos verliest wel zijn haren, maar niet zijn streken. Nu gaat het beperkte kapsel van Archie Shepp weliswaar schuil onder zijn onafscheidelijke hoed, maar diens sluwigheden zijn wel goed zichtbaar. Voor aanvang van het concert in het uitverkochte Bimhuis stuurt Shepp zijn drummer en bassist alvast het podium op, om vijf minuten en een hoop gejoel later, zelf met de pianist de bühne te betreden.


Blazen, declameren en zingen; Archie Shepp ten voeten uit in een uitverkocht Bimhuis.


Gayle, Booth en Murray; het drietal dat geen trio werd

CONCERTRECENSIE. Charles Gayle, Juini Booth, Sunny Murray, Bimhuis Amsterdam, 18 februari 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Mischa Andriessen

Als de drie muzikanten bijna drie kwartier te laat eindelijk het podium betreden, begint drummer Sunny Murray te oreren: zijn bekkens zijn op het vliegveld in Parijs kwijtgeraakt, gestolen. Hij drinkt al jaren niet meer, maar nu moest hij drinken en hoewel hij in ‘detox’ zit, moest hij ook een joint roken.

  
Charles Gayle, Juini Booth en Sunny Murray zorgden voor een wonderbaarlijke avond in het Bimhuis.


Joris Posthumus Quartet bereikt volle schoonheid

CONCERTRECENSIE Joris Posthumus Quartet, Paradox Tilburg, 19 februari 2010
door: Rinus van der Heijden

Altsaxofonist Joris Posthumus brengt deze dagen zijn eerste cd op de markt: ‘The Abyss’. De musicus, een exponent van het Tilburgse jazzmilieu, had er uiteraard voor gekozen om zijn presentatieconcert te geven in muziekpodium Paradox. En het publiek was hem daar dankbaar voor: Paradox zat mudjevol.


Rembrandt Frerichs imponeert niet

CONCERTRECENSIE. Rembrandt Frerichs Ordem e Progresso, Bimhuis Amsterdam, 17 februari 2010
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers

Heel plotseling nee, maar opvallend is het zeer zeker. Veelbelovende jazzpianisten uit Nederland (of met Nederlandse achtergrond) duiken op. Pieter de Graaf, Anne Guus Teerhuis, Franz von Chossy, Gideon van Gelder en Rembrandt Frerichs. Het zijn slechts de voornaamste namen. Zoeken naar een oorzaak is onmogelijk, zonder te ondervinden waar deze muzikanten zich mee bezig houden. Hun gemeenschappelijke kenmerk? Allen lijken grote inspiratie te halen uit juist niet de jazzmuziek.


Het trio van Rembrandt Frerichs met gastblazer Jan Menu speelde in Bimhuis de cd-presentatie van ‘Ordem e Progresso’.


Yuri Honing’s Wired Paridise opereert als goed geoliede machine

CONCERTRECENSIE. Yuri Honing’s Wired Paradise, ‘t Schuttershof, Middelburg, 17 februari 2010
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

‘White Tiger’, het nieuwe album van Yuri Honing’s Wired Paradise verschijnt op 26 maart. Deze live-registratie werd opgenomen tijdens de wereldtournee van de band in 2009. Honing is er trots op. "Al was het maar omdat je kunt horen hoe fantastisch de groep in het buitenland onthaald wordt", aldus de saxofonist. Afgelopen woensdag speelde hij met Wired Paradise, op uitnodiging van Muziek Podium Zeeland, in 't Schuttershof in Middelburg.


Opzwepende klanken van Yuri Hong's Wired Paradise in 't Schuttershof, met de gitaristen Frank Möbus (l) en Stef van Es.


Viktor Tóth - Tartim

CD-RECENSIE

Viktor Tóth - Tartim
bezetting: Viktor Tóth; altsax, fluiten, Hamid Drake; drums, frame drum, Mátyas Szandai; bas. Gasten: Ferenc Kovács; trompet, viool, Mihály Dresch; sopraansax, fluiten, Adam Jávorka; altviool, György Jeszenszky; drums, percussive
opgenomen: 18-20 september 2008
release: 2009
label: BMC / Codaex
tracks: 14
tijd: 70:40
website: www.tothviktor.extra.hu/EN/ - www.bmcrecords.hu
myspace: www.myspace.com/tothviktor
door: Mischa Andriessen

Altsaxofonist Viktor Tóth bracht op het BMC-label al eerder de cd ‘Climbing with mountains’ uit. Die cd  liet horen dat de jonge Hongaar hart en oren op de juiste plaats heeft. In gelijke mate geïnspireerd door John Coltrane en Ornette Coleman bracht hij vrije jazz waarin de gedrevenheid wel doorklonk maar nog niet direct op de luisteraar oversprong.


Giovanni Falzone – Around Jimi

CD-RECENSIE

Giovanni Falzone – Around Jimi
bezetting: Giovanni Falzone, trompet, elektronica, stem; Valerio Scrignoli, gitaar; Michelle Tachi, bas; Riccardo Tossi, drums
opgenomen: 12 en 13 oktober 2009, Miami
release: 2010
label: CamJazz
tracks: 8
tijd: 54:34
website: www.giovannifalzone.it - www.camjazz.com
door: Erno Elsinga


Eind jaren zestig smeedden Miles Davis en Jimi Hendrix plannen gezamenlijk een concert te geven. Hendrix overleed echter en daarmee was een op voorhand legendarisch concert van de baan. Dit gegeven plus het feit dat Hendrix in 2010 veertig jaar dood is, fascineerde de Italiaanse trompettist Giovanni Falzone dermate dat hij besloot een album op te nemen met hoofdzakelijk Hendrix en Davis composities in de geest hoe het concert had kunnen klinken.


Brussels Jazz Orchestra & Tutu Puoane – Mama Africa

CD-RECENSIE

Brussels Jazz Orchestra & Tutu Puoane – Mama Africa
bezetting: Brussels Jazz Orchestra met o.a. Frank Vaganée alt- en sopraansaxofoon en fluit; Kurt van Herck tenorsaxofoon en fluit; Bart Defoort tenorsaxofoon en klarinet; Bo van der Werf baritonsaxofoon en basklarinet; trompetsectie o.l.v. Serge Plume; trombonesectie o.l.v. Marc Godfroid; Hendrik Braeckman gitaar; Nathalie Loriers piano; Jos Machtel contrabas; Klaas Balijon slagwerk; Koen Maes manager, Tutu Puoane zang
opgenomen: 30 september en 1 oktober in Hogent Studio in Gent (B)
release: 2010
label: Music&Words
tracks: 9
tijd: 71.16
website: www.brusselsjazzorchestra.com - www.tutupuoane.info
myspace: www.myspace.com/brusselsjazzorchestra - www.myspace.com/tutuouoanemusic
door: Rinus van der Heijden

De Zuidafrikaanse zangeres Tutu Puoane had al tijdens haar studie, eind jaren negentig aan het Soutn African Music College of Cape Town University als hartenwens om met de bigband van school op te treden. Dat kwam ervan, maar haar wens werd verder aangescherpt toen zij - nadat ze zich had gevestigd in Brussel - door Frank Vaganée van het Brussels Jazz Orchestra werd uitgenodigd voor een project rond de muziek van Billie Holiday. En Tutu Puoane werd helemaal ten hemel gevoerd toen Vaganée een vervolg wilde, nu met muziek die nóg dichter bij de zangeres stond. Namelijk die van haar vaderland.


Vincent Herring & Earth Jazz – Morning Star

CD-RECENSIE

Vincent Herring & Earth Jazz – Morning Star
bezetting: Vincent Herring; saxofoon, Anthoney Wonsey; piano, Richie Goods; bas, Joris Dudli; drums en gastspeler Danny Sadownich; percussie
release: 2010
label: Challenge Records International
tracks: 10
tijd: 71.22
website: www.vincentherring.com - www.challengerecords.nl
door: Mischa Beckers



Altsaxofonist Vincent Herring verdiende zijn sporen ruimschoots in straight-ahead jazz. Hij speelde met vele groten uit met name de hardbopscene en bracht zelf inmiddels vijftien albums uit. Hij groeide op met jazz maar er was een andere belangrijke invloed: funk. Zijn band Earth Jazz representeert zijn funk-jazz connectie. ‘Morning Star’ is hun derde album.


Pat Metheny’s Orchestrion imponeert het meest door de techniek

CONCERTRECENSIE. Pat Metheny, 11 februari 2010 Concertgebouw Amsterdam
door: Mischa Andriessen


Met zijn nieuwste project heeft Pat Metheny de wildste muzikale fantasieën die hij had sinds hij op negenjarige leeftijd de pianola van zijn opa zag, vrij baan gegeven. Een aantal vernuftige technici heeft in samenspraak met de gitarist een systeem bedacht waarmee Metheny met zijn instrument een immense batterij aan instrumenten in werking kan stellen, die reageren op wat hij speelt. Het gaat niet om de techniek, maar om de muziek heeft Metheny al in menig interview laten weten. Zoals hij eerder ook telkens technische verfijningen of vernieuwingen ten dienste van zijn composities stelde.


Sean Bergin’s New Mob - Chicken Feet

CD-RECENSIE

Sean Bergin’s New Mob - Chicken Feet
bezetting: Sean Bergin saxofoons, fluit, ukulele, vocals; Felicity Provan
trompet, vocals; Una Bergin vocals; Anna Nijdam harp; Ernst Glerum bas;
Allan ‘Gunga’ Purves percussie
opgenomen: september 2007, Bimhuis Amsterdam
release: 2009
label: Pingo Records
tracks: 8
tijd: 48.32
website: www.seanbergin.nl
door: Jacques Los

Sean Bergin heeft veel met zang. Naast zijn MOB (My Own Band) uit de jaren ’80 en ’90  richtte hij Song MOB op met de vocalisten Phil Minton, Maggie Nichols en Mola Sylla. Sinds kort is er de New MOB met vocale bijdragen van Bergin zelf, zijn dochter Una Bergin en trompettiste Felicity Provan.


Anne Guus Teerhuis Trio – Tarhouse Tales

CD-RECENSIE

Anne Guus Teerhuis Trio – Tarhouse Tales
bezetting: Anne Guus Teerhuis, piano; Glenn Gaddum Jr., elektrische bas; Kristijan Krajncan, drums
opgenomen: 2009
release: 2010
label: YPF Artists / Challenge
tracks: 12
tijd: 73:26
website: www.anneguus.com - www.ypf.nlwww.challengerecords.nl
myspace: www.myspace.com/anneguus
door: Tim Sprangers


In alles klinkt een ongeremd plezier op de debuutplaat van pianist Anne Guus Teerhuis. De parttime tandarts won vorig jaar het YPF Jazz Pianoconcours en wist met hulp van de Young Pianist Foundation ‘Tarhouse Tales’ te realiseren. Momenten van rust zijn er weinig. Teerhuis overrompelt door een uitgestrekt notenkwantum, sublieme genreversmelting en volstrekt eigen geestdrift.


West Coast Big Band – New Dutch

CD-RECENSIE 

West Coast Big Band – New Dutch
bezetting: Kurt Weiss dirigent; Kitty Looten alt- en sopraansaxofoon; Aad Vincenten altsaxofoon; Jaap Winder en Johan Ehrlich tenorsaxofoon; Dick Boere baritonsaxofoon; Gert Bloemen, Janco Blanken, Martin Hartog trombone; Jelle Post bastrombone; Andries Faber, Ronald Kappert, Jeroen van Vugt, Erika Klap en Ellister van der Molen trompet; Bob Wijnen en Eva Novoa piano en Fender Rhodes; Jens Larsen gitaar; Eric Hartgers contrabas; Koen van der Wel slagwerk
opgenomen: 1 t/m 3 mei 2009 Power Sound Studio Amsterdam
release: 2009
label: WCBB
tracks: 11
tijd: 59.23
website: www.westcoastbigband.nl 
door: Rinus van der Heijden

De Nederlandse West Coast Big Band brengt met ‘New Dutch’ zijn derde project uit. Na ‘All Dutch’ en ‘More Dutch’ wordt nog steeds de weg van het begin gevolgd: proberen jonge, onbekende componisten samen te brengen met jonge, relatief onbekende arrangeurs en hun werk laten uitvoeren door een mix van gevorderde amateurs en professionele musici. Dit alles onder de muzikale leiding van de Amerikaan Kurt Weiss.


Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band - Complexity in simplicity

CD-RECENSIE

Pawel Kaczmarczyk Audiofeeling Band - Complexity in simplicity
Bezetting: Pawel Kaczmarczyk; piano met onder anderen Radek Nowicki; sopraan- en tenorsax, Tomasz Grezegorski; tenorsax, basklarinet, Jerzy Malek; trompet, Rafal Sarnecki; gitaar, Wojcieh Pulcyn; bas, Pawel Dobrowolski; drums
opgenomen: januari 2009
release: 2009
label: ACT / Challenge
tracks: 11
tijd: 62:34
website: www.pawelkaczmarczyk.com - www.actmusic.com
myspace: www.myspace.com/audiofeeling
door: Mischa Andriessen

Jazz is populair in Polen en met bijvoorbeeld Leszek Mozdzer, Marcin Wasilewski en de gebroeders Oles heeft zich de laatste jaren ook veel Pools jazztalent gemeld. Pawel Kaczmarczyk is halverwege de twintig, maar heeft al de nodige jazzprijzen in de wacht gesleept. Het Poolse tijdschrift Audiofeeling benoemde Kaczmarczyk eerste plaat onder eigen naam tot plaat van het jaar wat leidde tot een contract bij het ACT-label. Bij wijze van eerbetoon vernoemde de pianist zijn band naar het blad.


Rob van de Wouw - Tunnelvision

CD-RECENSIE

Rob van de Wouw - Tunnelvision
bezetting: Rob van de Wouw, trompet; Mark de Clive-Lowe, programmering, sythesizers; Wiboud Burkens, toetsen; Marc Bien, gitaar; Manuel Hugas, bas; Cyril Directie, drums; e.a.
opgenomen: 2009
release: 2009
label: Embrace Recordings
tracks: 14
tijd: 45:17
website: www.robvandewouw.nl - www.embracerecordings.com
myspace: www.myspace.com/robvandewouwmusic
door: Jan Jasper Tamboer

De titel van zijn nieuwe album 'Tunnelvision' doet anders vermoeden, maar trompettist Rob van de Wouw heeft bepaald geen last van een bekrompen blik. Dat hij de plaat toch die naam meegaf heeft te maken met de intensiteit van het wordingsproces van de cd, waarbij hij zo volledig gericht was op de muziek dat hij het gevoel had in een tunnel te leven.


Martin Fondse – Martian Art

CD-RECENSIE

Martin Fondse – Martian Art
bezetting: Martin Fondse bandleider, composities, arrangementen; Claudio Puntin klarinetten en basklarinet; Sander Hop gitaar. En verder een trompet- en flugelhornsectie; trombonesectie; saxofoon- en fluitsectie; klarinetten- en fluitsectie; viool- en cellosectie; slagwerk, basgitaar, piano en Fender Rhodes
opgenomen: september 2009 in Powersound Studio Amsterdam
label: XLJazz
release: 2009
tracks: 11
tijd: 69.11 
website: www.martinfondse.com - www.buitenkunst.nl - www.xljazz.nl 
myspace: www.myspace.com/martinfondse
door: Rinus van der Heijden

Dit wordt een lang verhaal. Over een meer dan bijzondere cd. Die veel woorden nodig heeft om te beschrijven wat er allemaal op gebeurt. En weinig om de daaruit voortvloeiende kwaliteit te duiden. Een cd die de titel ‘Martian Art’ mee kreeg en het geestesproduct is van componist, arrangeur en bandleider Martin Fondse. Hij maakte er een muzikale tocht door zijn leven van en dat verhaal móet worden opgetekend.


Brick Quartet - Brick Quartet

CD-RECENSIE

Brick Quartet - Brick Quartet
bezetting: Ben Sluijs altsax en fluit; Mathias van de Wiele gitaar; Lode Vercampt cello; Dimitri Simoen slagwerk
opgenomen: 2 januari 2008 en 12 februari 2009 bij De Vieze Gasten & Lode’s Place, Gent
release: 2009
label: Chop Stick
tracks: 10
tijd: 55.02
website: www.brickquartet.be  - www.chopstick.be 
myspace: www.myspace.com/brickquartet
door: Rinus van der Heijden

Het Belgische Brick Quartet is een initiatief van Mathias van de Wiele. De gitarist begon ermee in 2004, omdat hij de behoefte voelde een akoestische groep te beginnen, die vooral jazz en improvisatiemuziek zou uitdragen. Het heeft tot dit jaar geduurd, voordat de eerste cd op de markt kwam: ‘Brick Quartet’.


Max Roach & Archie Shepp - The Long March

CD-RECENSIE

Max Roach & Archie Shepp - The Long March
bezetting: Max Roach; drums, Archie Shepp; tenorsax
opgenomen: 30 augustus 1979
release: 2009
label: Hathut
tracks: 8
tijd: 50:29, 42:51 (2cd)
website: www.archieshepp.com - www.hathut.com
door: Mischa Andriessen




Door het overlijden van de legendarische Max Roach, inmiddels al weer bijna drie jaar terug, is deze heruitgave alleen nog maar waardevoller geworden. ‘The Long March’ bevat opnamen van een concert dat de drummer gaf tezamen met een musicus die weliswaar van een jongere generatie was, maar ook in menig opzicht aan hem verwant: Archie Shepp. Roach en Shepp deelden behalve een grote drang tot vernieuwing, een sterk sociaal, cultureel en politiek bewustzijn die zij beide in hun muziek lieten doorklinken. Alleen op deze dubbel-cd zijn daar al de nodige voorbeelden van te vinden, waaronder het titelnummer en het eveneens door Roach gecomponeerde ‘South Africa Goddamn’.


Tim Langedijk Trio - Inside the house

CD-RECENSIE

Tim Langedijk Trio - Inside the house

bezetting: Tim Langedijk, gitaar; Udo Pannekeet, bas; Haye Jellema, drums
opgenomen: 2009
release: 2010
label:  The Sand Records
tracks: 9
tijd: 59:15
website: www.timlangedijktrio.nl
myspace: www.myspace.com/timlangedijktrio
door: Erno Elsinga


Dat gitarist Tim Langedijk nog niet is doorgebroken bij het grote jazzpubliek, mag gerust een raadsel worden genoemd. Was ‘Testimonials’ uit 2008 al een zeer behoorlijk plaatdebuut, met ‘Inside the house’ laat Langedijks trio – met Udu Pannekeet op bas en Haye Jellema op drums – andermaal horen moeiteloos boven het Nederlandse maaiveld van de jazz en aanverwante stijlen uit te steken.