CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Buzz Bros Band – The same new story; live 2005

CD-RECENSIE

Buzz Bros Band – The same new story; live 2005
bezetting: Marnix Busstra; gitaar, elektrische sitar, bouzouki, Berthil Busstra; Fender rhodes, keyboards, René Dissel; bas, Chris Strik; drums
opgenomen: 4 april 2005
release: 2009
label: Challenge Records International
tracks: 10
tijd: 70.45
websites: www.buzzmusic.nl - www.challengerecords.nl
door: Mischa Beckers


De gebroeders Busstra verdienden hun sporen ruimschoots in de (inter)nationale jazzscene. In 2001 startten ze The Buzz Bros Band en richtten zich op "avontuurlijke, vrij geïnterpreteerde electro-akoestische funky jazz met een etnische kwinkslag". 'The same new story', het tweede album van de band, is een live opname die oorspronkelijk in 2005 verscheen. Inmiddels verving Frans van Geest, René Dissel op bas.


Franz von Chossy – Pendulum

CD-RECENSIE 

Franz von Chossy – Pendulum
bezetting: Franz von Chossy piano; Clemens van der Feen contrabas; Paul Wiltgen slagwerk
opgenomen: 22 t/m 24 juni Fattoria Studio, Osnabrück Duitsland
release: 2010
label: EtceteraNOWRecords
tracks: 11
tijd: 56.32
website: www.franzvonchossy.com  - www.etcetera-records.com  
myspace: www.myspace.com/franzvonchossy
door: Rinus van der Heijden


Na het binnenhalen van de Dutch Jazz Competition in 2006, de eretitel ‘beste solist’ tijdens dezelfde competitie en de tweede prijs in de Montreux Jazz Solo Piano Competition 2009, lijkt het kostje van de Duitse pianist Franz von Chossy gekocht. Hij wordt als een welkome gast op Nederlandse jazzpodia binnengehaald – hij studeerde in 2006 cum laude af aan het Conservatorium van Amsterdam, vandaar – waar hij met diverse groten aantrad. Tijd dus voor een album waarop alles waarvoor hij gelauwerd is, is terug te horen.


Maurizio Brunod – Svartisen

CD-RECENSIE

Maurizio Brunod – Svartisen
bezetting: Maurizio Brunod elektrische-, akoestische gitaar en live sampling;
Ivar Antonsen piano; Bjørn Alterhaug contrabas; Paolo Vinaccia percussie;
gast John Surman sopraan- en tenorsaxofoon
opgenomen: 22 en 23 april 2009 Rainbow Studio Oslo
label: Splasc(H) Records
release: 2009
tracks: 10
tijd: 54.54
website: www.splaschrecords.com - www.brunod.com  
door: Rinus van der Heijden

Deze cd gaat over Noorse muziek. Noorse jazzmuziek om precies te zijn. Ook al staat de schijf dan op naam van de Italiaanse gitarist Maurizio Brunod, de Scandinavische jazzinvloeden zijn zo prominent aanwezig dat de nadruk vooral dáár ligt.


Dertien musici zijn niet uit balans te krijgen

CONCERTRECENSIE. Trytone Dubbelplus: Spinifex Tuba Band, Umlaut Double Trio, Paradox Tilburg, 22 januari
beeld: Stef Mennens
door: Erno Elsinga

Contrast en samensmelting van stijlen, met gecomponeerde geïmproviseerde muziek. Het klinkt tegenstrijdig, maar toch vormden deze elementen de kern van het Trytone Dubbelplusconcert dat met de Spinifex Tuba Band en het Umlaut Double Trio in vijf dagen langs vier podia trok.


Trytone Dubbelplusconcert 2010 in Paradox met gitarist Marc Ducret van Umlaut Double Trio. Trombonist Joost Buis en Ned McGowan, hier te zien met zijn contrabasdwarsfluit, van de Spinifex Tuba Band.


Broken Arm Trio beseft waar muziek om draait

CONCERTRECENSIE. Erik Friedlander Broken Arm Trio, Bimhuis Amsterdam, 20 januari 2010
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Dat de NYC’s downtown jazzscène tot de meest vooruitstrevende en originele jazzvijvers behoort, is een gegeven. Programmeur van het Bimhuis, Huub van Riel, heeft dit maar al te goed in de gaten. Ook het North Sea Jazz Festival lijkt dit te hebben erkend door nota bene het kopstuk, John Zorn, afgelopen editie tot Artist in Residence te kronen. Zorn speelde zes maal in drie dagen. Hoewel deze verkiezing meer verbazing dan waardering opwekte, was deze beslissing alleszins logisch.


Erik Friedlander, Trevor Dunn en Michael Sarin begonnen hun Europese Tournee afgelopen woensdag in het Bimhuis met grote gedrevenheid.


AKA Moon, Baba Sissoko & Black Machine - Culture Griot

CD-RECENSIE

AKA Moon, Baba Sissoko & Black Machine - Culture Griot
bezetting: Fabrizio Cassol; altsaxofoon, Michel Hatzigeorgiou; bas, Stéphane Galland; drums (AKA Moon), Baba Sissoko; tama, n'goni, kalemn'goni, zang, Diatourou Sissoko, Yacouba Sissoko, Makan Cissoko, Adame Kouyate, Bazoumana Sissoko, Abdoulaye Dit Baba Sissoko, Djime Sissoko
(Black Machine); tama, n'goni, kalebas, zang. Gast: Philip Catherine; gitaar
opgenomen: april 2009
release: 2009
label: Cypres Records
tracks: 9
tijd: 66.26
websites: www.akamoon.com - www.babasissoko.com 
door: Mischa Beckers

Voor veel (jazz)muzikanten is Afrikaanse muziek een inspiratiebron. Het Belgische jazztrio AKA Moon laat zich er niet alleen door inspireren maar zoekt actief naar samenwerking. Bandleider Fabrizio Cassol vindt zelfs dat Europese jazz niet meer kan vooruitgaan zonder een grondige kennis van de Afrikaanse cultuur. Na een succesvolle  tournee met de Malinese muzikant Baba Sissoko en zijn speciaal geformeerde Black Machine toog het gezelschap naar de studio.


Geen clichés voor The John Escreet Project

CONCERTRECENSIE. The John Escreet Project, Bimhuis Amsterdam, 15 januari 2010
beeld: Maarten Mooijman
door: Tim Sprangers

‘We gonna play some new music for you’ herhaalde John Escreet enkele keren. De toetsenist doelt hiermee op de nieuwe plaat van The John Escreet Project. Na de Europese tour duikt het kwintet de studio in; de podiumpraktijken dienen dan ook als conceptontwikkeling. Zijn uitspraak heeft, bewust of onbewust, meerdere referenties: de geboren Brit maakt nieuwe en vérnieuwende muziek.


De jonge pianist John Escreet trad met zijn Project aan in het Bimhuis, met onder meer bassist Matt Brewer en saxofonist David Binney.


Rudresh Mahanthappa’s Indo-Pak Coalition - Apti

CD-RECENSIE

Rudresh Mahanthappa’s Indo-Pak Coalition - Apti
bezetting: Rudresh Mahanthappa; altsax, Rez Abassi; gitaar, Dan Weiss; tabla
opgenomen: 21 januari 2008
release: 2009
label: Innova / Codaex
tracks: 8
tijd: 58:14
websites: www.rudreshm.com - www.innova.mu
myspace: www.myspace.com/rudreshm
door: Mischa Andriessen


Een eerste versie van deze groep bestond al in 1996, maar altist Rudresh Mahanthappa voelde zich lange tijd oncomfortabel bij het opzichtig vermengen van jazz en Indiase muziekstijlen. Die schroom heeft hij kortelings van zich afgeworpen, na 'Kinsmen' brengt hij nu 'Apti' uit, opnieuw een plaat die is doortrokken van Indiase invloeden. Met zoals altijd merendeels eigen stukken van Mahanthappa, maar dit keer ook een compositie van de beroemde sitarspeler Ravi Shankar.


Fragile: kwetsbare muziek van rijke geesten

CONCERTRECENSIE. Michael Moore’s Fragile, Paradox Tilburg, 15 januari 2010
beeld: Marcel Mutsaers
door: Rinus van der Heijden

Als je er een enigszins gezaghebbend woordenboek op naslaat, geeft het als betekenis van het woord ‘fragiel’ handenvol synoniemen. Enkele ervan zijn broos, delicaat, fijngevoelig, kwetsbaar, licht breekbaar, teder, heel dun, frêle en fijn gebouwd. Rietblazer Michael Moore gaf Fragile als naam aan zijn kwartet mee. Een op het oog gemakkelijk lijkende titel, maar het kwartet maakt alle voornoemde synoniemen letterlijk waar. En dat is een klus die in Nederland nog niet is geklaard.


Michael Moore's Fragile gaf een indrukwekkend concert in de Tilburgse Paradox. Met Harmen Fraanje en percussionist Michael Vatcher.


Tomasz Stanko - Dark Eyes

CD-RECENSIE

Tomasz Stanko - Dark Eyes
bezetting: Tomasz Stanko; trompet, Alexi Tuomarila; piano, Jakob Bro; gitaar, Anders Christensen; bas, Olavi Louhivuori; drums
opgenomen: april 2009
release: 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 10
tijd: 61:44
websites: www.tomaszstanko.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa AndriessenNever change a winning team is een gezegde in de sport dat blijkbaar voor Tomasz Stanko geen opgeld doet. Op zijn nieuwste cd is het succesvolle Poolse trio dat hem de afgelopen jaren begeleidde, vervangen door een jong Scandinavisch kwartet. Niet alleen door de andere spelers, maar zeker ook door de toevoeging van een gitarist (de jonge Jakob Bro, een groot talent) is het groepsgeluid anders. Nog sfeervoller, maar ook donkerder, melancholischer.


Artvark Saxophone Quartet – Truffles

CD-RECENSIE 

Artvark Saxophone Quartet – Truffles
bezetting: Rolf Delfos altsaxofoon; Bart Wirtz altsaxofoon; Mete Erker tenorsaxofoon; Peter Broekhuizen baritonsaxofoon
opgenomen: 2009 Fattoria Musica in Osnabrück Duitsland
release: 2010
label: Challenge Records
tracks: 11
tijd: 59.35
website: www.artvarksq.com - www.challengerecords.nl  
door: Rinus van der HeijdenSaxofoonkwartetten in de jazz zijn - helaas - geen alledaags verschijnsel meer. Daarom mag je reikhalzend uitzien als er van dit fenomeen weer iets nieuws op cd verschijnt. En zeker als het een Nederlands product betreft. Met het Artvark Saxophone Quartet heeft ons land iets moois onder de pannen. Hoe mooi laat deze ‘Truffles’ horen.


Anton Goudsmit wint Boy Edgar Prijs 2010

NIEUWS
door: Erno Elsinga
Anton Goudsmit winnaar VPRO/Boy Edgar Prijs 2010
Foto © Marcel Mutsaers

De VPRO/Boy Edgar Prijs 2010 is toegekend aan gitarist, componist en bandleider Anton Goudsmit. Dat maakte presentator Matthijs van Nieuwkerk vanavond in het programma De Wereld Draait Door bekend. De prijs, een van de belangrijkste in Nederland op het terrein van de jazz en geïmproviseerde muziek, bestaat uit een plastiek van Jan Wolkers en een geldbedrag van ruim twaalfduizend euro. Op maandag 26 april wordt de Boy Edgar uitgereikt tijdens een feestelijk programma in het Bimhuis in Amsterdam.


Christian McBride & Inside Straight – Kind of brown

CD-RECENSIE

Christian McBride & Inside Straight – Kind of brown
bezetting: Christian McBride; bas, Carl Allen; drums, Eric Scott Reed; piano, Steve Wilson; saxofoon, Warren Wolf jr.; vibrafoon
opgenomen: september 2008
release: 2009
label: Mack Avenue Records
tracks: 10
tijd: 64.20
websites: www.christianmcbride.com - www.mackavenue.com
myspace: www.myspace.com/christianmcbrideband
door: Mischa Beckers


Christian McBride is als solo-artiest, sideman, docent en artistiek directeur een drukbezet man. Tussen alle activiteiten door bracht de bassist in 2007 enkele bevriende musici samen in The Village Vanguard, New York. De reacties waren zo enthousiast dat de groep een meer blijvend karakter kreeg onder de naam Inside Straight, McBride’s nieuwe akoustische kwintet.


Billie Holiday: Lady Day, the many faces of Billie Holiday

DVD-RECENSIE

Billie Holiday: Lady Day, the many faces of Billie Holiday
DVD, 59.00 minuten, Medici Arts
Met o.a. Carmen McRae, Mal Waldron, Buck Clayton, Albert Murray, Harry Edison.
regisseur: Matthew Seig
2009

Thelonious Monk: American Composer
DVD, 59.00 minuten, Medici Arts
Met o.a. Thelonious Monk III, Ben Riley, Billy Taylor, Orrin Keepnews, Randy Weston.
regisseur: Matthew Seig
2009
website: www.medici.tv
door: Erno Elsinga

Masters of American Music is een tiendelige Amerikaanse televisiedocumentaire die eerder al op video verscheen, in 1994 bekroond werd met de Cable ACE Award en nu geremasterd op dvd is uitgebracht. De afleveringen over Billie Holiday en Thelonious Monk zijn een blauwdruk van de overige delen; aan de hand van eerstehands getuigen wordt het verhaal van niet alleen de muzikant verteld, maar schets het ook een beeld van de jaren dat de jazz gestalte kreeg, aangevuld met beeldfragmenten.


Koud avondje met Lage Lund en Will Vinson

CONCERTRECENSIE. Lage Lund-Will Vinson Quartet, Lantaren/Venster Rotterdam, 9 januari 2010
beeld: Rosaria Macri
door: Tim Sprangers

‘Tja’ is de eerste gedachte na afloop, als Lantaren/Venster wordt verlaten en de kou moet worden getrotseerd. Het optreden van het Lage Lund-Will Vinson Quartet was voor veel mensen eentje om naar uit te kijken. Vooral in de wandelgangen van het conservatorium klonk veel geroezemoes; de twee jonge muzikanten vormen voor veel studenten een voorbeeld. En inderdaad, technisch een zeer begaafd concert en machtig ingewikkelde schema’s. Maar onderhoudend? Nee.


Het kwartet van gitarist Lage Lund en altsaxofonist Will Vinson beleefde een moeizame start van hun Europese tournee in Lantaren Venster. Op bas Sean Fasciani.


Three of a Kind – Akasha

CD-RECENSIE 

Three of a Kind – Akasha
bezetting: Jan Kuiper akoestische en lotusgitaar; Stochelo Rosenberg akoestische gitaar; Zoumana Diarra elektrische gitaar, n’goni, kora en balafon
opgenomen: 2, 3, 17 september 2009 in De Eisseshof te Niehove
release: 2009
label: KDR
tracks: 12
tijd: 47.15 en 48.33 (2-cd)
website: www.jankuiper.com - www.rosenberg-trio.com - www.zoudiarra.com
door: Rinus van der Heijden


Als het zojuist begonnen jaar maar een kwart van de prachtige muziek van de cd ‘Akasha’ zou afgeven, dan wordt 2010 een ijzersterk muzikaal jaar. Want wat op deze trioplaat gebeurt, grenst soms aan het onwaarschijnlijke. Drie gitaristen uit evenveel volstrekt verschillende culturen, vloeien hier samen in een mengvorm die hun afkomst overeind laat, maar tevens naar een nieuwe cultuur reikt. Een die nog nooit is gehoord en dat is nogal wat als je het over muziek hebt.


Andy Bruce & The Rigidly Righteous – The Midge

CD-RECENSIE

Andy Bruce & The Rigidly Righteous – The Midge
bezetting: Andy Bruce trombone en stem; Hermine Deurloo sopraansaxofoon, accordeon; Frans Cornelissen tuba; Sander Hop gitaar; Martin Fondse toetsen, fluit, melodica; Alan Purves slagwerk en percussie
opgenomen: september 2008 in Huis van Eustachius Hilversum
release: 2009
label: Brokken Records
tracks: 11
tijd: 45.37
website: www.rigidlyrighteous.com  - www.corrievanbinsbergen.com
door: Rinus van der Heijden

De geboren Schot Andy Bruce verblijft al enkele jaren in Amsterdam, waar hij kennis maakte met groepen als het Willem Breuker Kollektief, de Beau Hunks, Raise The Roof en het Dutch Jazz Orchestra. Met hen nam hij diverse cd’s op, maar een schijf van zijn eigen groep The Rigidly Righteous, daar kwam het niet van. Tot eind afgelopen jaar, toen de boreling ‘The Midge’ via Brokken Records, het label van gitariste Corrie van Binsbergen op deze aarde kwam.


Jimmy Smith - Live in ‘69

DVD-RECENSIE

Jimmy Smith - Live in ‘69
bezetting: Jimy Smith; Hammondorgel, Eddie McFadden; gitaar, Charlie Crosby; drums
opgenomen: 1 december 1969
release: 2009
label : Naxos Jazz Icons DVD
tracks: 11
tijd: 90.00
websites: www.jazzicons.com - www.naxos.com
door: Mischa Andriessen


Voor de cameramannen die het Jimmy Smith Trio in 1969 in het Parijse Pleyel filmden, lag het geheim van de jazz klaarblijkelijk in de handen. Ze hebben ervoor gekozen om de drie musici die vlak naast elkaar op een rechte lijn staan, vooral van opzij in beeld te brengen en dan liefst in close-up; meestal niet van de gezichten (die wanneer ze wel in beeld verschijnen inderdaad maar matig expressief zijn) maar van de handen. ‘Niets zegt meer / over onze tijd hier dan onze handen,’ dichtte Graham Swift en in deze concertregistratie blijken de handen inderdaad niet alleen fascinerend om naar te kijken, maar lijken ze ook het verhaal van de muziek moeiteloos te kunnen vertellen.


Meeting Point - Quintessence

CD-RECENSIE

Meeting Point - Quintessence
bezetting: Eric Alexander; tenorsaxofoon, Jim Rotondi; trompet, flügelhorn, Andrei Kondakov; piano, Dmitri Kolesnik; bas, Lenny White; drums
opgenomen: 19 september 2008
release: 2009
label: Challenge Records Int.
tracks: 8
tijd: 58.28
websites: www.ericalexanderjazz.com - www.challenge.nl
door: Mischa Beckers


New York is zo’n typisch meeting point waar muzikanten uit diverse landen en delen van Amerika inspiratie op doen, samen musiceren en van elkaar leren in de wereld van jazz. In de band Meeting Point ontmoeten twee van oorsprong Russen drie Amerikanen. In grote lijnen groepeerde Dmitri Kolesnik, die op aanraden van Ron Carter naar Amerika verhuisde, daarmee de muzikanten met wie hij zijn eerste twee albums opnam.


Keyon Harrold - Introducing

CD-RECENSIE

Keyon Harrold - Introducing
bezetting: Keyon Harrold; trompet, Marcus Strickland; tenor- en sopraansax, Danny Grissett; piano, Dezron Douglas; bas, E.J. Strickland; drums. Gasten: Charles Tolliver; trompet, Jeremy Most; gitaar, Emanuel Harrold; drums
opgenomen: 14 juni 2008
release: 2009
label: Criss Cross Jazz / Challenge
tracks: 8
tijd: 58:53
website: www.myspace.com/keyonharrold - www.crisscrossjazz.com
door: Mischa Andriessen

Even voorstellen: Keyon Harrold een jonge trompettist uit de school van Charles Tolliver op wiens bigbandplaat ‘With Love’ hij bijvoorbeeld al te horen was. Na omzwervingen in tal van genres - hij trad op met rappers als Jay-Z en Snoop Dogg, R & B sterren als Jill Scott en Erykah Badu, maar ook met Reggie Workman en Jeff ‘Tain’ Watts – is nu zijn debuut cd verschenen.


Brokken Festival van hoogtepunt naar hoogtepunt

BROKKEN FESTIVAL. Corrie van Binsbergens Brokken Festival, Bimhuis Amsterdam, 27 december 2009
door: Rosa Groen


Hermine Deurloo op mondharmonica zit in het midden, om haar heen Kamal Hors op ud - Arabische luit - en gitariste Corrie van Binsbergen. De setting is klein, de stemming intiem. En toch luisteren de gasten in de overvolle zaal van het Bimhuis in gespannen afwachting op wat er komen gaat. Zes groepen op twee locaties in het Amsterdamse Bimhuis maken de tweede editie van het Brokken Festival tot een vrolijk en volwassen succes.