CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Sterk ‘Paranoia’-festival gaat als nachtkaars uit

STRANGER THAN PARANOIA. Paradox en 013 Tilburg, 29 en 30 december 2009
beeld: Marcel Mutsaers, Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Een flamencozanger en een mezzosopraan. Hij met aangrijpende Catalaanse muziek, zij met werk van de Italiaanse Renaissancecomponist Claudio Monteverdi. Een op papier onmogelijke combinatie, in de praktijk echter een adembenemende samenzang. Componist Niko Langenhuijsen maakte het mogelijk tijdens Stranger Than Paranoia in zijn project ‘Stranger Than A Paradox’, dat alweer een hoogtepunt vormde van een festival, dat 30 december werd afgesloten in popcentrum 013.


Kamermuziek, wereldgitaren en Middellandse Zee in één festival

STRANGER THAN PARANOIA 2009, Paradox Tilburg, 27 en 28 december
beeld: Joep Eijkens, Marcel Mutsaers, Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Dacht je met Three of A Kind al op de tweede dag van Stranger Than Paranoia het mooiste concert van het festival te hebben binnengehaald, knallen er een dag later twee andere zomaar overheen. Ze mogen op het conto worden geschreven van het duo Harmen Fraanje/Philip Catherine en de Amerikaans/Zwitserse Erika Stücky.


Tussen pijngrens en een frisse voorjaarsbui

STRANGER THAN PARANOIA 2009, Paradox, Tilburg, 24 december
beeld: Stef Mennens, Vera Mennens
door: Rinus van der Heijden

Vijf koper- en vier rietblazers, met achter hen opgesteld een traditionele ritmesectie. Dat is het Clazz Ensemble, waarvan de naam verraadt wat je bij hen krijgt opgediend: ‘cla’ staat voor classical music, ‘azz’ voor jazz. Mooi gevonden, maar de mengvorm klassiek-jazz is toch al zo oud als Methusalem? Niet bij het Clazz Ensemble.


Han Bennink: De wereld als trommel

BOEK-CD-DVD RECENSIE

Boek
Erik van den Berg - De wereld als trommel
Thomas Rap ISBN 9789060056714 www.thomasrap.nl
Dvd
Jellie Dekker – Hazentijd
DATA Images 06 www.datarecords.nl
Cd
Han Bennink Trio – Parken
ILK Music  www.hanbennink.com - www.simontoldam.com - www.ilkmusic.com
door: Mischa Andriessen


‘Het graf gaapt,’ zei Han Bennink tegen journalist en jazzkenner Erik van den Berg, ‘en jij moet mijn levensverhaal optekenen.’ Gezien de vitaliteit van de zevenenzestigjarige drummer is het moeilijk voorstelbaar dat hij er eens (laat staan spoedig) niet meer zal zijn, niettemin is het mooi dat er nu een boek over zijn leven is verschenen en een goed boek bovendien.


Dr. Lonnie Smith – The Art of Organizing

CD-RECENSIE

Dr. Lonnie Smith – The Art of Organizing
bezetting: Dr. Lonnie Smith Hammond B3-orgel; Peter Bernstein gitaar, Billy Drummond slagwerk
opgenomen: 15 december 1993 RPM Studio New York
release: 2009
label: Criss Cross Jazz / Challenge
tracks: 8
tijd: 65.07
website: www.drlonniesmith.com - www.crisscrossjazz.com 
myspace: www.myspace.com/drlonniesmith
door: Rinus van der Heijden

Afgelopen zomer koos de Jazz Journalists Association in Amerika Hammondorganist Dr. Lonnie Smith voor de vijfde keer als Organist van het Jaar. De nu 67-jarige organist kent een lange muzikale geschiedenis, waarin het opvalt dat hij een voorkeur heeft om zich te laten begeleiden door – of te duelleren met – een gitarist. George Benson was in 1965 en 1966 de bekendste, Peter Bernstein echter al jaren de vaste bondgenoot van Dr. Lonnie Smith.


Fred Anderson - 21st Century Chase

DVD-RECENSIE

Fred Anderson - 21st Century Chase
bezetting: Fred Anderson; tenorsax, Kidd Jordan; tenorsax, Harrison Bankhead; bas, Jeff Parker; gitaar, Chad Taylor; drums. Speciale gast: Henry Grimes; bas.
opgenomen: 22 maart 2009
release: 2009
tracks: 4
tijd: 1.24.00 (DVD)
label: Delmark
website: www.myspace.com/fredandersonsax - www.delmark.com
door: Mischa Andriessen

Op tweeëntwintig maart van dit jaar werd Chicago’s lokale jazzheld Fred Anderson tachtig. Om dat te vieren organiseerde hij in zijn eigen club The Velvet Lounge een eerbetoon. Niet in de eerste plaats aan zichzelf, maar aan Eddie Harris die op de T-shirts van zowel Anderson als Jordan prijkt, aan Albert Ayler en diens bassist Henry Grimes die voor een nummer zijn opwachting maakt. Dan is er ook nog een ode aan een van de voormannen van de AACM Alvin Fielder. Voor alles is dit concert echter een hommage aan een legendarisch tenorduel. Dat tussen Wardell Gray en Dexter Gordon uit 1947 en getiteld ‘The Chase’.


Seamus Blake - Bellwether

CD-RECENSIE

Seamus Blake - Bellwether
bezetting: Seamus Blake; tenor- en sopraansaxofoon, Lage Lund; gitaar,
David Kikoski; piano, Matt Clohesy; bas, Bill Stewart; drums
opgenomen: 11 december 2008
release: 2009
label: Criss Cross Jazz / Challenge
tracks: 7
tijd: 61.03
websites: www.seamusblake.com - www.crisscrossjazz.com
door: Mischa Beckers


Al voordat saxofonist Seamus Blake in 2002 de Thelonious Monk International Jazz Saxophone Competition won bracht hij diverse albums uit, leidde eigen ensembles, was een veelgevraagd sideman en één van de trekkers van The Mingus Bigband. Met zijn Seamus Blake kwartet nam hij het album Bellwether op.


Tegenstellingen dragen muziek Niko Langenhuijsen

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden








“Als muziek een kunstvorm is, ga je er altijd dát van maken waar muziek op dat moment niet mee bezig is.” Foto © Eddy Westveer


Niko Langenhuijsen heeft een carte blanche aanvaard van het improvisatiefestival Stranger Than Paranoia. Een mix van jazz, flamenco en Iraakse muziek, daarmee geeft  de voormalige Tilburger ten overvloede aan dat Stranger Than Paranoia niet in één hokje is te stoppen.


Matthieu Donarier Trio - Live Forms

CD-RECENSIE

Matthieu Donarier Trio - Live Forms
bezetting: Matthieu Donarier; saxofoons, Manu Codjia; elektrische gitaar, Joe Quitzke; drums
opgenomen: 15-16 december 2008, 15-16 januari 2009
release: 2009
label: Yolk
tracks: 11
tijd: 57:09
websites:  www.myspace.com/matthieudonarier - www.yolkrecords.com
door: Mischa Andriessen


Een bezetting met saxofoon, drum en gitaar, een walsje, een nummer met een reggaebeat, bewerkingen van chansons van Georges Brassens en Charles Trénet, als ook een ‘Gnossiene’ van Erik Satie; met deze informatie zou je op voorhand kunnen denken dat dit Franse drietal alles gebruikt wat in haar kraam te pas komt en zich inspant om anders dan anderen te zijn.


Miles Davis – Kind of Blue, 50th Anniversary Collector’s Edition

KIND OF BLUE 50 JAAR

Miles Davis – Kind of Blue, 50th Anniversary Collector’s Edition
bezetting: Miles Davis, John Coltrane, Bill Evans, Julian ‘Cannonball’Adderley, Paul Chambers, James Cobb, Wynton Kelly.
release: 2008
label: Columbia Records / Sony BMG
website: www.milesdavis.com - www.sonymusic.nl
door: Erno Elsinga


Kind of Blue, opgenomen en uitgebracht in 1959, is niet alleen Miles Davis’ best verkochte album, maar het best verkochte jazzalbum aller tijden. Bovendien prijkt de plaat bij menig jazzcriticus boven aan het lijstje van beste jazzplaat ooit. Heel begrijpelijk dus, dat Sony BMG – waarvan Columbia tegenwoordig een dochteronderneming is - een jubileumeditie uitbracht, voorzien van vele extra’s, zoals een dvd, lp, boek, poster, foto’s, alternate takes en memorabilia.


Nguyên Lê – Saiyuki

CD-RECENSIE

Nguyên Lê – Saiyuki
bezetting: Nguyên Lê gitaren; Mieko Miyazaki koto en stem; Prabhu Edouard tabla’s, percussie, stem; Hariprasad Chaurasia bansurifluit
opgenomen: Louxor Studio’s Parijs, april en mei 2009
release: 2009
label: ACT / Challenge
tracks: 10
tijd: 56.26
website: www.nguyen-le.com - www.actmusic.com 
myspace: www.myspace.com/nguyenle1
door: Rinus van der Heijden

Saiyuki betekent ‘Reis naar het westen’. Het westen, dat vanuit Chinees standpunt India is. Met China en India zijn twee bouwstenen van deze markante cd genoemd, voeg daar Vietnam bij en je kunt concluderen dat de muziek op Nguyên Lê’s nieuwste album Aziatisch is. Wereldmuziek dus? Zeker niet, want de Vietnamese gitarist voegt er uitdrukkelijk zijn eigen achtergrond als jazzgitarist aan toe.


Nine stories from Maarten van der Grinten & Jesse van Ruller

CD-RECENSIE

Nine stories from Maarten van der Grinten & Jesse van Ruller
bezetting: Maarten van der Grinten; gitaar, Jesse van Ruller; gitaar, cavaquinho.
opgenomen: 1998, 1999, 2000
release: 2009 / re-release
label: Challenge Records
tracks: 11
tijd: 62:22
wesites: www.jessevanruller.com - www.grinten.com - www.challenge.nl
door: Erno Elsinga


‘Nine stories from’ is een heruitgave van het album dat de gitaristen Jesse van Ruller en Maarten van der Grinten aanvankelijk uitbrachten in 1999. De negen muzikale verhalen, oorspronkelijk geproduceerd door Angelo Verploegen, zijn nog eens door de digitale mangel gehaald en aan het album zijn twee bonustracks toegevoegd.


Finland: Jazztrip naar het land van de duizend meren

2 CD-RECENSIES

Jukka Eskola - Walkover
bezetting: Jukka Eskola, trumpet; Jukkis Uotila, keyboards; Antti Lötjönen, bas; Teppo Mäkynen, drums, percussie; diverse gasten
opgenomen: 2009
release: 2009
label: Ricky-Tick Records
tracks: 9
tijd: 46:37
website: www.ricky-tick.com
myspace: www.myspace.com/jukkaeskola
door: Jan Jasper Tamboer

De Finse VVV adverteert zelfs prominent met jazzvakanties naar Finland, zozeer wil het land zich met jazz vereenzelvigen en het genre als marketinginstrument inzetten. Als de Finnen hun eigen jazzmuziek zo voorwaarts willen stuwen, moeten ze wel wat goeds te bieden hebben. Die vraag ligt hier ter beantwoording na het beluisteren van 'Walkover' door trompettist Jukka Eskola en Auteur Jazz met 'Aphorisms'.


Danny Grissett – Form

CD-RECENSIE 

Danny Grissett – Form
bezetting: Danny Grissett piano; Ambrose Akinmusire trompet; Steve Davis trombone Seamus Blake tenorsaxofoon; Vicente Archer contrabas; Kendrick Scott slagwerk
opgenomen: 13 december 2008 in Brooklyn, NY
release: 2009
label: Criss Cross Jazz / Challenge
tracks: 7
tijd: 60:00
website: www.crisscrossjazz.com
door: Rinus van der Heijden


Het Nederlandse label Criss Cross bestaat al ruim dertig jaar en bracht honderden platen voort. Gerry Teekens is de bezielende figuur achter dit label, dat allerlei slechte tijden heeft overleefd. De Enschedenaar heeft het kennelijk altijd als zijn taak gezien, minder bekende (Amerikaanse) jazzmusici aan zijn stal toe te voegen. Niet dat hij geen klinkende persoonlijkheden heeft gecontracteerd: namen als Kenny Barron, Terence Blanchard, Jimmy Cobb, Horace Parlan en Kurt Rosenwinkel zeggen in dit verband genoeg.


Acoustic Ladyland - Living with a tiger

CD-RECENSIE

Acoustic Ladyland - Living with a tiger
bezetting: Pete Wareham; tenorsax, Seb Rochford; drums, Chris Sharkey; gitaar, Ruth Goller; bas
release: 2009
label: Strong and Wrong
tracks: 10
tijd: 40:16
websites: www.acousticladyland.com - www.strongandwrong.bigcartel.com
myspace: www.myspace.com/acousticladylandmusic
door: Mischa Andriessen


Er is in korte tijd veel veranderd bij Acoustic Ladyland. De personele wisselingen die zijn doorgevoerd, hebben geleidelijk aan geresulteerd in een aangepaste stijl, die nog steeds (zelfs meer) geïnspireerd is op punk en indie-pop, maar die nu consistenter is. Of minder divers, het is maar hoe je het uitlegt. Eerder dit jaar gaf Acoustic Ladyland in Nederland al een aantal optredens met het nieuwe materiaal en die waren verbluffend energiek en krachtig.


Nathalie Matteau schept schoonheid in duistere muziek

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden








‘Mijn teksten zijn vaak ‘damned’, ze gaan over dood, liefde, bedrog, jaloezie, afscheid, eenzaamheid’. Foto © Brendan van den Breuken


De jaren twintig en dertig van de vorige eeuw. Daar heeft Nathalie Matteau haar hart aan verloren. De Canadese zangeres probeert sinds twee jaar vaste voet aan de grond te krijgen in Nederland. Het heeft er alle schijn van dat dit gaat lukken.


Ben Allison - Think Free

CD-RECENSIE

Ben Allison - Think Free
bezetting: Ben Allison; bas, Shane Endsley; trompet, Jenny Scheinman; viol, Steve Cardenas; gitaar, Rudy Roystons; drums
opgenomen: 23-24 juni 2009
release: 2009
label: Palmetto Records / Codaex
tracks: 8
tijd: 45:31
websites: www.benallison.com - www.palmetto-recordings.com
myspace: www.myspace.com/allisonben
door: Mischa Andriessen

Er zijn weinig jazzmuzikanten die zulke herkenbare en pakkende melodieën schrijven als bassist Ben Allison en er zijn er nog minder die deze kunst al op zo’n jonge leeftijd beheersen. Allison is drieënveertig, wat betekent dat hij het materiaal voor een van zijn beste cd’s ‘Medicine Wheel’ schreef toen hij de dertig maar net was gepasseerd.


Frontman Bugge Wesseltoft laat horen hoe Noorse jazz leeft

NEW GROUND NORWAY. Mari Kvien Brunvoll en Bugge Wesseltoft solo, Bimhuis Amsterdam, 27 november 2009
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Noorse jazz verdient aandacht. Geen rare gedachte van de NPS en het Bimhuis; Noorwegen drukt een steeds grotere stempel op de Europese jazz. Via een samenwerking van de twee cultuurhaarden kwam ‘New Ground Norway’ tot stand: een tweedaags festival met louter Noorse artiesten. En niet de minste. Donderdag vormde het intieme duo Sidsel Endresen en Håkon Kornstad een tweeluik met het energieke Jazzmob. Vrijdag stond de bekendste afgezant uit Noorwegen centraal: toetsenist/composer/producer Bugge Wesseltoft.


The David Liebman Trio - Lieb plays Weill

CD-RECENSIE

The David Liebman Trio - Lieb plays Weill
bezetting: David Liebman; sopraan - en tenorsaxofoon, fluit, piano, Marius Beets; bas, Eric Ineke; drums, special guest Jesse van Ruller; gitaar
opgenomen: 2 april 2008
release: 2009
label: Challenge Records International
tracks: 12
tijd: 71.00
websites: www.daveliebman.com - www.challengerecords.com
door: Mischa Beckers


Het repertoire van Kurt Weill is geliefd bij veel jazzmusici. Ook saxofonist David Liebman speelt al zijn gehele carrière composities van Weill. Het album 'Lieb plays Weill' is zijn hommage aan de Duits-Amerikaanse componist. Voor zijn trio reorganiseerde Liebman zijn favoriete Weill stukken.


Manfred Schoof Quintet - Resonance

CD-RECENSIE

Manfred Schoof Quintet - Resonance
bezetting: Manfred Schoof; trompet, bugel, Michel Pilz; basklarinet, Jasper van 't Hof; (elektrische) piano, orgel, Rainer Brüninghaus; piano, synthesizer, Günter Lenz; contrabas, Ralf-R. Hübner; drums
opgenomen: 1976, 1977 en 1979
release: 2009
label: ECM Records / Challenge
tracks: 14
tijd: 116.17
websites: www.manfred-schoof.de - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Beckers


Het door ECM Records uitgebrachte dubbelalbum 'Resonance' is een compilatie die stukken bevat van de lp’s 'Scales', 'Light lines' en 'Horizons'. Inderdaad, lp’s. Trompettist Manfred Schoof nam ze namelijk met zijn Quintet op in respectievelijk 1976, 1977 en 1979. Het resultaat op 'Resonance' is verbluffend. Anno 2009 staat dit materiaal nog steeds als een huis.


Intimiteit winnaar op eerste dag New Ground Norway

NEW GROUND NORWAY. Sidsel Endresen / Håkon Kornstad, Jazzmob, Bimhuis Amsterdam, 26 november 2009
door: Mischa Andriessen

Twee dagen lang stond Noorse jazz centraal tijdens een tezamen met de NPS georganiseerd minifestival in het Bimhuis. De scene in Noorwegen is zo rijk dat vier acts nooit een afspiegeling ervan kunnen zijn ongeacht welke acts je kiest. Niettemin was een zeer aansprekend programma samengesteld met opvallend veel intieme optredens. Zoals op de eerste dag het openingsconcert van zangeres Sidsel Endresen en saxofonist Håkon Kornstad.