CONCERTRECENSIE Tilburgs Jiddisch Festival met Yoram Lachish & Rembrandt Frerichs Trio; David Krakauer & Klezmer Madness & dj SoCALLED. Paradox Tilburg, 27 november 2009
beeld: Nicole Maas
door: Rinus van der Heijden
Het Tilburgs Jiddisch Festival onderscheidt zich met elke aflevering meer van andere kleinschalige muziekfestivals. De vorige vier edities groeiden langzaam met bezielde, maar niet al te grote namen uit de wereld van de klezmermuziek, dit jaar waren op één avond de Israëlische hobospeler Yoram Lachish en de Amerikaanse klarinetvirtuoos David Krakauer geprogrammeerd. Zij zorgden voor een topavond. Krakauer liet zich begeleiden door zijn eigen Klezmer Madness en dj SoCALLED, Lachish had voor drie Nederlandse begeleiders gekozen en dat bleek een gouden greep.
NIEUWS
door: Erno Elsinga
Jazzpianiste en –vocaliste Pia Beck is vanmorgen in haar huis in het Spaanse Torremolinos overleden aan een hartstilstand. Zij werd 84 jaar.
CONCERTRECENSIE Harmen Fraanje Quartet, Paradox Tilburg, 25 november 2009
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden
Pianist Harmen Fraanje heeft sinds deze week een nieuw kwartet. Dat moet je letterlijk nemen, want één dag voor het eerste concert in Tilburg repeteerden de vier musici voor het eerst. Wellicht ligt het daaraan dat je gaandeweg dit premièreconcert steeds sterker de indruk kreeg: hier moet nog hard worden gewerkt.
CD-RECENSIE
Igor Roma – Encores
bezetting: Igor Roma piano
opgenomen: 29, 30 juni en 1 juli 2009 in Het Cenakel, Tilburg
release: 2009
label: IR2
tracks: 24
tijd: 71.44
website: www.igorroma.com
door: Rinus van der Heijden
Igor Roma behoort tot de beste concertpianisten van de wereld. Vreemd genoeg weten weinigen dat en vertoeft de Italiaan sinds hij in 1996 het prestigieuze Franz Liszt Pianoconcours in Utrecht won, aan de duistere kant van het sterrendom. Bij elk optreden toont Igor Roma zijn duizelingwekkende techniek, zijn eigenzinnig toucher en vooral zijn bijzondere kijk op de pianoliteratuur, die echt niet stopt bij de grote klassieke meesters.
CD-RECENSIE
Catherine Russell - Sentimental Streakbezetting: Catherine Russell; zang, Steven Bernstein; trompet, schuiftrompet, cornet, Howard Johnson; tuba, Mark Shane; piano, James Wormworth, drums, Mark Munisteri; gitaar, banjo, Byron Isaaks; bas, Lee Hudson; bas, Larry Ham; piano, Brian Mitchell; piano, Larry Campbell; gitaar, mandolin, viol, Rachelle Garniez; accordeon, Erik Lawrence; saxofoon
release: 2009
label: World village
tracks: 14
tijd: 47:05
websites: www.catherinerussell.net - www.worldvillagemusic.com
myspace: www.myspace.com/catrussell
door: Mischa Andriessen
Bij de eerste beluistering moest toch even bekeken worden of er niet een oude cd in de speler was blijven zitten. Producer Larry Campbell is erin geslaagd de cd op een prettige manier gedateerd te laten klinken, zoals je een hedendaagse foto met een bruin tintje ook wat meer sfeer kan geven (mits je het goed doet en niet overdrijft).
CD-RECENSIE
Joris Teepe Big Band – We Take No Prisoners
bezetting: trompetsectie met o.a. Josh Evans; trombonesectie met o.a. Dion Tucker; rietsectie met o.a. Don Braden; gitaar Bruce Arnold; piano Jon Davis, contrabas Joris Teepe; slagwerk Gene Jackson. Speciale gast: Rashied Ali
opgenomen: 30 augustus 2008 in Twinz Studios New York
release: 2009
label: Challenge Records
tracks: 6
tijd: 54.43
website: www.joristeepe.com - www.challengerecords.com
door: Rinus van der Heijden
De Nederlandse contrabassist Joris Teepe woont en werkt al vanaf 1992 in New York. In die jaren bouwde hij een groot netwerk op van musici met wie hij speelde en hield ondertussen ook contacten met zijn vaderland warm. Twee jaar geleden leidde dat er toe, dat hij een compositieopdracht kreeg van het Noord Nederlands Orkest, die hij invulde met zijn eigen kwartet. Dit had weer tot gevolg dat Joris Teepe als gastsolist werd uitgenodigd bij de Radio Big Band in Boekarest.
EDISON JAZZ/WORLD 2009, Muziekcentrum Frits Philips, Eindhoven, 18 november
beeld: Ron Beenen
door: Erno Elsinga
In Muziekcentrum Frits Philips in Eindhoven zijn woensdag de Edisons Jazz/World 2009 uitgereikt. Grote ster tijdens het jaarlijkse gala was jazzdiva Dianne Reeves die een Edison ontving voor haar gehele oeuvre. De Publieksprijs ging naar Sabrina Starke.
CONCERTRECENSIE. Branford Marsalis Quartet, Concertgebouw Amsterdam, 17 november 2009
beeld: Ron Beenen
door: Mischa Andriessen
Joey Calderazzo, Eric Revis; niet vaak worden ze als grote naam in de jazz bestempeld. Van Justin Faulkner hebben nog maar weinig mensen gehoord. Die laatste was dit jaar ineens de verrassende vervanger van Jeff ‘Tain’ Watts, een weergaloze drummer met wie Branford Marsalis al heel lang samenwerkte. Watts is een krachtig en empathisch muzikant en bovendien een man die zijn klassiekers kent, maar niet bang is vooruit te kijken. Geen kleine om te vervangen dus. Het is te veel gevraagd en te vroeg om van de achttienjarige Faulkner te verwachten dat hij de herinnering aan deze geweldige musicus zoek zou spelen.
CONCERTRECENSIE. Tony Scherr/Rob Jost/Anton Fier, Bimhuis, Amsterdam, 16 november 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers
Tony Scherr is een bekende bassist. We zagen hem bij Willie Nelson, Bill Frisell, Joey Baron en Rufus Wainwright. Dat hij in een eigen trio zingt en de gitaar bespeelt, weten weinigen; een handjevol mensen zit op een maandagavond in het Bimhuis. Erg jammer, de ervaren Scherr speelt puur op gevoel en met zoveel schwung dat hij ook als singer-songwriter fascineert.
CD-RECENSIE
Michael Wollny - Wunderkammer
bezetting: Michael Wollny; piano, celesta, harpsichord, harmonium, Fender Rhodes, Tamar Halperin; harpsichord, celesta
opgenomen: mei 2009
release: 2009
label: ACT / Challenge
tracks: 12
tijd: 51:32
websites: www.michaelwollny.com - www.actmusic.com
door: Mischa Andriessen
Op zijn soloplaat ‘Hexentanz’ uit 2007 liet de Duitse pianist Michael Wollny zich kennen als een pianist wiens smaak zich allesbehalve tot jazz beperkt; Franz Schubert bleek net zo goed een invloed als Björk. Diezelfde plaat liet ook al een wat occulte inslag horen. Wollny is waarschijnlijk een van de weinigen die een Gothic jazzpianist genoemd kan worden.
CONCERTRECENSIE. Roy Hargrove Quintet, Bimhuis, Amsterdam, 15 november 2009
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers
Eén van de clichés van jazz is dat zij vernieuwend moet zijn. Jazz is een avontuurlijk genre, waarin de muzikanten consequent behoren te zoeken naar ongekende geluiden. De relevantie en haalbaarheid van deze redenering is nihil. Maar een cliché ontstaat niet uit het niets; een kern van waarheid is onoverkomelijk.
CD-RECENSIE
Atzko Kohashi meets Frans van der Hoeven – Amstel Moments
bezetting: Atzko Kohashi piano; Frans van der Hoeven contrabas
opgenomen: 11 en 12 december 2008 in ABMA Studio Amsterdam
release: 2009
label: B.J.L.
tracks: 12
duur: 58.38
website: www.atzkokohashi.com - www.fransvanderhoeven.com
door: Rinus van der Heijden
De Japanse pianiste Atzko Kohashi woont sinds 2005 in Amsterdam. Tot enorme tevredenheid, zoals zij in het cd-boekje van deze plaat uitlegt. Amsterdam inspireert haar, ze ontmoette er prachtige mensen en ze roemt de rijke jazzhistorie van de stad, die mede wordt gevormd door bezoek of verblijf van groten uit de geschiedenis van de jazz. De titel ‘Amstel Moments’ van deze cd is er dan ook een met grote betekenis voor de jazzpianiste.
CONCERTRECENSIE. Aaron Parks, Bimhuis, Amsterdam, 11 november 2009
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers
‘Invisible Cinema’, de eerste grote plaat van Aaron Parks op eigen naam, is door menig criticus genoemd als het meest verrassende album van het afgelopen jaar. Voornamelijk zijn onalledaagse insteek plezierde vele oren. De jonge pianist (26 jaar inmiddels) luistert meer naar pop- rock- en hiphopmuziek en dit hoor je dan ook in de composities. Heldere thema’s en frisse structuren, rockconventies en veel luchtigheid kenmerken de plaat.
CONCERTRECENSIE. James Carter & De Nazaten, 't Schuttershof Middelburg, 11 november 2009
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers
De Nazaten bestaan sinds 1995. Hun 'bastaardblaasmuziek' bevat Surinaamse kaseko, jazz, Antilliaanse wals en Europese fanfaremuziek en nog veel meer. Onlangs kwam hun album Skratyology uit. Gastsaxofonist James Carter, met wie de Nazaten sinds 2005 samenwerken, heeft daarop een belangrijke rol.
CONCERTRECENSIE. Nils Petter Molvaer Trio. Paradox Tilburg, 11 november 2009
beeld: Marcel Mutsaers
door: Rinus van der Heijden
Eric Vloeimans of Nils Petter Molvaer? Die vraag van de aanwezigen zoemde veelvuldig rond na het concert dat de Noorse trompettist Molvaer verzorgde in Paradox. Niet zo heel vreemd, want de muzikale vergelijking met Molvaers Nederlandse vakbroeder dook nogal eens op.
SESSIE. Sean Bergin, Jacko Schoonderwoerd, Victor de Boo e.a., Het Museum, Amsterdam, 7 november 2009
beeld: Gwion Lopez
door: Jan Jasper Tamboer
Rokerig is het er niet meer, maar voor het overige ziet Café Restaurant Het Museum er uit als een prima plek voor live jazzmuziek. Een bruinachtige kroeg zoals zovele in Amsterdam. Wel prijken er zwartwitfoto's van jazzhelden aan de muren en ook hangen er posters van Het Bimhuis. Hier spelen tenorsaxofinist Sean Bergin, contrabassist Jacko Schoonderwoerd en drummer Victor de Boo hun wekelijkse akoestische sessie, met wisselende gastmuzikanten.
CONCERTRECENSIE. ICP Orchestra, Harmonie Leeuwarden, 8 november 2009
beeld: Stef Mennens
door: Rosa Groen
Ondanks de complexe arrangementen is het Instant Composers Pool (ICP) Orchestra een van de weinige groepen in het genre die een goed contact maakt met het publiek. Er wordt pur sang samengespeeld en de stukken worden frivool aangekondigd. De luisteraar wordt uitgedaagd om mee te gaan op een muzikale ontdekkingstocht.
CONCERTRECENSIE. Rein de Graaff Trio Featuring Charles McPherson, De Burcht Leiden, 8 november 2009
beeld: Jan de Zeeuw
door: Mischa Andriessen
Een foutloos optreden werd het beslist niet. Geluidsproblemen; rondzingende tonen die de vlugge bebopchanges nu en dan in de war schopten, maar ook stroeve vingers, intonatiesores, heel soms een problematische inzet. In de uptempo nummers werd dan ook nog wel eens een nootje gesmokkeld; weggemoffeld of overgeslagen.
CONCERTRECENSIE. Bill Frisell 858 Quartet, Bimhuis Amsterdam, 5 november 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers
Muziek maak je met elkaar door te communiceren. Ruisloze communicatie is enkel mogelijk als een zelfde taal gesproken wordt. Maar daar blijft het niet bij. Goede muziek behoeft meer dan zuivere interactie. Er moet gebouwd worden op een gemeenschappelijk fundament en de muzikanten moeten open staan voor elkaar.
CD-RECENSIE
Tom Beek – Big Time
bezetting: Tom Beek sopraan- en tenorsaxofoon; Katharina Thomson baritonsaxofoon en basklarinet; Ilja Reijngoud trombone; Martijn de Laat trompet en flugelhorn; Ray Bruinsma trompet en flugelhorn; Martijn van Iterson gitaar; Rob van Bavel Fender Rhodes; Udo Pannekeet basgitaar; Marcel Serierse slagwerk en percussie
opgenomen: 25 april en 1 en 17 mei 2009 in Studio 47, Enkhuizen
release: 2009
label: TomLaLa Records
tracks: 9
tijd: 53.25
website: www.tombeek.nl
door: Rinus van der Heijden
Tom Beek houdt niet van teveel woorden. Daar duidt de titel van zijn derde cd al op: Big Time. Mooi gevonden, want voor de in 1996 van het conservatorium gekomen half-Belg, half-Nederlander is het ‘big time’ om met de sterbezetting zoals hierboven vermeld, een cd te mogen opnemen.
CD-RECENSIE
DASH! - Bangalore
bezetting: Jeannine Valeriano, Monique de Adelhart Toorop, Marieke Snijders, Kiki Manders zang; Peter Bergman bas; Joshua Samson percussie; Eric Hoeke drums; Maarten Ornstein saxofoon/basklarinet/zang; alleen op # 9: Tadas Zukaukas viool; Anton Lukoszevieze cello
opgenomen: 2007 in Studio Wisseloord
release: 2009
label: EWM Records
tracks: 9
tijd: 53.02
website: www.dashmusic.net
myspace: www.myspace.com/maartenornstein
door: Rosa Groen
Er zijn veel bands die iets nieuws pretenderen te doen, en maar weinig die dat ook waarmaken. DASH! vormt daarin een uitzondering. De band, opgericht in 2004 door muzikaal omnivoor Maarten Ornstein, bestaat uit vier zangeressen, een bassist, percussionist en een drummer. En Ornstein zelf natuurlijk, die saxofoon speelt, basklarinet, zingt en daarnaast ook bekend is in de klassieke muziek als rietblazer, de theaterwereld als schrijver van muziek voor toneelgezelschappen en prijzenwinnaar op North Sea Jazz. De derde cd Bangalore van DASH! heeft nieuwe componenten in de vorm van gastmuzikanten Tadas Zukaukas (viool) en Anton Lukoszevieze (cello), die de muziek van het gezelschap zo mogelijk nog bonter maken.
CD-RECENSIE
Vijay Iyer Trio - Historicity
bezetting: Vijay Iyer; piano, Stephan Crump; bas, Marcus Gilmore; drums
opgenomen: 3 november 2008 en 31 maart 2009
release: 2009
label: ACT Music / Challenge
tracks: 10
tijd: 61.57
website: www.vijay-iyer.com en www.actmusic.com
myspace: www.myspace.com/vijayiyer
door: Mischa Beckers
De jonge pianist Vijay Iyer is evenals Rudresh Mahanthappa een in Amerika geboren zoon van immigranten uit India. Deze innovatieve pianist won in 2006 en 2007 de Downbeat International Critics Polls for Rising Star Jazz Artist en Rising Star Composer. Iyer nam met zijn trio het album Historicity op. Een album met veel covers, maar wel met een speciaal sausje.
CD-RECENSIE
Timuçin ?ahin Quartet - Bafa
bezetting: Timuçin ?ahin; gitaren, electronica, John O’Gallagher; altsax, Tyshawn Sorey; drums, Thomas Morgan; bas
opgenomen: 31 augustus 2008
release: 2009
label: Between the Lines / Challenge
tracks: 7
tijd: 58:19
websites: www.betweenthelines.de
myspace: www.myspace.com/timucinsahin
door: Mischa Andriessen
In 2001 won gitarist Timuçin ?ahin de Dutch Jazz Competition. Hoewel zijn virtuositeit en talent toen al boven elke twijfel verheven waren, heeft hij sindsdien een grote ontwikkeling doorgemaakt. Waar zijn titelloze trioalbum uit 2005 nog erg gezocht en freakerig aandoet, heeft hij inmiddels een stijl gevonden die nog volop plaats biedt aan zijn maniakale vondsten en onvoorspelbare technische vernuft, maar die ook ruimte geeft voor meer subtiliteit en verdieping.
CONCERTRECENSIE. Ernst Glerums Omnibus, Paradox Tilburg, 30 oktober 2009
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden
In de jaren vijftig van de vorige eeuw schreef het duo Josef Hrabe en J.E. Storch zevenenvijftig variaties voor contrabas solo. Inmiddels zijn de variaties geducht lesmateriaal voor conservatoriumstudenten, maar Ernst Glerum, zelf docent aan zo’n conservatorium – dat van Amsterdam – nam de variaties als uitgangspunt voor een tournee en een nieuwe cd.