CD-RECENSIE
Nathalie Loriers Trio – Moments d’Eternité
bezetting: Bert Joris trompet en arrangementen; Nathalie Loriers piano, composities en arrangementen; Igor Semenoff eerste viool; Stefan Willems tweede viool; Aurélie Entringer altviool; Jan Sciffer cello; Philippe Aerts contrabas; Joost van Schaik slagwerk
opgenomen: februari 2009 in Studio Crescendo
release: 2009
label: WERF Records
tracks: 9
tijd: 56.35
website: www.nathalieloriers.com - www.dewerf.be
door: Rinus van der Heijden
Het beste uit de werelden jazz en klassiek, zo prijst een bijgaand persbericht de nieuwste cd van de Belgische pianiste Nathalie Loriers aan. Die combinatie duikt de laatste tijd steeds vaker op: jazz en klassiek, vertegenwoordigd door wisselende jazzbezetting, maar vrijwel altijd ook door een strijkkwartet. De vraag daarbij rijst: is er dan ook sprake van een samensmelting?
CD-RECENSIE
Rudresh Mahanthappa ft. Kadri Gopalnath & the Dakshina Ensemble - Kinsmen
bezetting: Rudresh Mahanthappa; altsax, Kadri Gopalnath; altsax, A. Kanyakumari; viol, Rez Abassi; gitaar, Poolavur Sriji; mridangam, Carlo de Rosa; bas, royal hartigan; drums
opgenomen: 13-14 november 2007
release: 2008
label: Pi Recordings / Codaex
tracks: 10
tijd: 69:19
websites: www.rudreshm.com - www.pirecordings.com
myspace: www.myspace.com/rudreshm
door: Mischa Andriessen
Het gebeurt niet vaak dat het tijdschrift The New Yorker een artikel aan een (levende) jazzmusicus wijdt en het gebeurt nog minder vaak dat dit artikel een grote lofzang is. Het overkwam Rudresh Mahanthappa naar aanleiding van de release van zijn cd “Kinsmen” Dat is dan ook in meerdere opzichten een bijzondere cd.
CONCERTRECENSIE. Jef Neve Trio, Paradox, Tilburg, 25 september 2009
beeld: Marcel Mutsaers
door: Erno Elsinga
Toen het Jef Neve Trio vier albums terug op plaat debuteerde, werd de jonge Vlaamse pianist in eigen land meteen op handen gedragen. Niet alleen omwille van zijn muziek. Neve’s ambitie om ook buiten de landsgrenzen te slagen werkte aanstekelijk en niemand was dan ook verbaasd dat Neve tekende bij het grote label Universal en zijn muziek hem bracht tot in Japan.
CONCERTRECENSIE. Cecil Taylor / Tony Oxley, Muziekgebouw aan het IJ, Amsterdam, 24 september 2009
beeld: Thomas Huisman
door: Mischa Andriessen
‘Geheimtip’ stond er groot op het affiche. Goed bedoeld is het zeker en misschien is het ook nog altijd waar, maar het blijft cru dat de tachtigjarige Cecil Taylor - een van de grootste jazzhervormers en al op plaat gedebuteerd in 1956 – een outsider is die klaarblijkelijk introductie behoeft. Geheel zonder blaam is de pianist in dezen eigenlijk niet. Taylor is een van de meest compromisvermijdende muzikanten. Niet alleen in de jazz – sowieso.
Cecil Taylor was bij vlagen onnavolgbaar in Muziekgebouw aan het IJ waar hij een concert gaf met drummer Tony Oxley
CD-RECENSIE
Steve Kuhn – Mostly Coltrane
bezetting: Steve Kuhn piano; Joe Lovano tenorsaxofoon en tarogato; David Finck contrabas; Joey Baron slagwerk
opgenomen: september 2008 in Avatar Studio’s New York
release: 2009
label: ECM / Challenge Records
tracks: 13
tijd: 77.30
website: www.stevekuhnmusic.com - www.ecmrecords.nl
myspace: www.myspace.com/stevekuhntrio
door: Rinus van der Heijden
Als je het aandurft om muziek van de legendarische tenor- en sopraansaxofonist John Coltrane onder handen te nemen, kan het dubbeltje twee kanten uit rollen. Die van die van de kopiïst, die probeert het unieke geluid van Coltrane te imiteren – en daar vrijwel nooit in slaagt, omdat de ziel erin ontbreekt – óf de muziek van Trane van nieuwe injecties te voorzien. Waarbij zich meteen de vraag aandient of dit nog wel mogelijk is.
CD-RECENSIE
Ikki - Riot’s Eve
bezetting: Matsumoto ‘Santi’ Kazushi; bastrombone, radio, stem, Thijs van Milligen; altsax, Flid Davidse; tenorsax, Peter Huber; trompet, Harpo ’t Hart; piano, Avishai Roet; basgitaar, Bernt Nellen; drums
release: 2009
opgenomen: 1-2 november 2007
label: eigen beheer
tracks: 6
tijd: 41:43
website: www.ikkimusic.com
door: Mischa Andriessen
Naar eigen zeggen maakt het Nederlands, Duits, Israëlisch en Japanse septet Ikki ‘unsophisticated powerjazz’, maar als belangrijke invloed worden onder meer Gil Evans en Carla Bley genoemd; bij uitstek geacheveerde musici, alles behalve ‘unsophisticated’.
CONCERTRECENSIE. Uri Caine’s Bedrock Trio. Paradox Tilburg, 18 september 2009
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden
Het Bedrock Trio met bassist Tim Lefebvre en slagwerker Zach Danziger is gegroepeerd rond toetsenist Uri Caine. Zoals gebruikelijk is de musicus die zijn naam verbindt aan een groep, ook degene die de meeste aandacht opeist. Bij het Uri Caine’s Bedrock Trio is daar geen sprake van. Wellicht dat Lefebvre en Danziger door hun manier van spelen de meeste aandacht verdienden, oude rot in het vak Uri Caine liet niet met zich sollen en tilde mét zijn twee kompanen de muziek naar grote en eenzame hoogten.
CD-RECENSIE
Gábor Winand, Ramón Valle, Eric Vloeimans - Fabulas
bezetting: Gábor Winand; zang, Ramón Valle; piano, Eric Vloeimans; trompet
opgenomen: 22-24 september 2008
release: 2009
label: BMC / Codaex
tracks: 10
tijd: 60:08
websites: Ramón Valle - Eric Vloeimans - Gábor Winand
myspace: Ramón Valle - Eric Vloeimans - Gábor Winand
door: Mischa Andriessen
Wat een onwaarschijnlijke combinatie lijkt, is soms makkelijk verklaarbaar. Gábor Winand, de Hongaarse zanger die hier ineens opduikt aan de zijde van het al langer gezamenlijk opererende duo Ramón Valle – Eric Vloeimans, is de man van Elsa Valle, de zus van Ramón.
CD-RECENSIE
John Surman – Brewster’s Rooster
bezetting: John Surman baritone- en sopraansaxofoon; John Abercrombie gitaar; Drew Gress contrabas; Jack DeJohnette slagwerk
opgenomen: september 2007 in Avatar Studio’s New York
release: 2009
label: ECM / Challenge Records
tracks: 9
tijd: 64.50
myspace: www.myspace.com/johnsurmanmusic
websites: www.ecmrecords.com - www.challengerecords.com
door: Rinus van der Heijden
Het label getrouw, brengt ECM naast ontdekkingen die het zelf doet, vooral werk uit van gerenommeerde jazzmusici. De ‘stal’ van ECM telt namen, die al járen op de loonlijst staan. Dat heeft als nadeel dat van vernieuwing nauwelijks sprake is en als voordeel dat verdieping nergens zo’n kans krijgt als bij het Duitse label van producer Manfred Eicher.
INTERVIEW
door: Mischa Beckers
"Ik houd van de complexe muziek die jazz vaak is, maar niet als
doel op zich." Foto © Jos L. Knaepen
Saxofoniste Tineke Postma is net de dertig gepasseerd maar al een begrip in Nederlandse en internationale jazzkringen. Ze heeft onder andere haar eigen kwintet, zowel een nationaal als een internationaal kwartet, treedt op met Han Bennink en Ernst Glerum en deelde het podium met artiesten als Dianne Reeves, Rita Coolidge en Doug Weiss. Net terug uit Japan, waar ze speelde tijdens Tokyo Jazz 2009 Dutch Jazz Garden, in Tower Record Shibuya en jazzclub Alfie in Roppongi, stond ze op het punt te vertrekken voor haar veertiendaagse Latin America Tour. Het liet even tijd voor een kort vraaggesprek.
CD-RECENSIE
Martin Fondse & Starvinsky Orkestar - Fragrant Moondrops
bezetting: Martin Fondse; piano, melodica, Eric van der Westen; bas, Dirk Peter Kölsch; drums, speelgoed, Eric Vloeimans; trompet, Claudio Puntin, klarinetten, micromegafoon, Steffen Schorn; baritonsax, contrabasklarinet,, tubax, basfluit, Irma Kort; hobo, SØren Siegumfeldt; c-melodysax, Gerdur Gunnarsdóttir; viol, Herman van Haaren; viol, Benni von Gutzeit; altviool, Jörg Brinkmann; cello
opgenomen: 26-29 mei 2008
release: 2009
label: Basta
tracks: 15
tijd: 63:40
websites: www.starvinsky.com - www.bastamusic.com
myspace: www.myspace.com/martinfondse
door: Mischa Andriessen
De bezetting van Martin Fondses Starvinsky Orkestar spreekt misschien al wel boekdelen; veel onalledaagse instrumenten en attributen, veel begaafde solisten ook. Drie sterke kanten van bandleider en componist Martin Fondse komen daarin al naar voren: zijn oor voor een uitgekiende klankkleur, zijn tegendraadse humor en zijn vermogen om net als de grote bigbandleiders - met name Duke Ellington - muziek op het lijf van de muzikanten te schrijven.
CONCERTRECENSIE. Beukorkest, Paradox Tilburg, 11 september 2009
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden
Grublit. Dat is een naam die de afgelopen weken plotseling opdook op allerlei reclamezuilen in het stadsbeeld van Tilburg. Wie er nog niet eerder over had gelezen, wist er geen betekenis aan te verbinden. Anderen wel: als je Grublit achterstevoren leest, krijg je Tilburg.
CONCERTRECENSIE. Mari Boine, Bimhuis, Amsterdam, 9 september 2009
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers
Een flink aantal trouwe fans zit in het goedgevulde Bimhuis. Ze zingen teksten mee, bewegen als in trance geraakt of gooien zo nu en dan hun armen in de lucht. De Noorse folkzangeres Mari Boine bekijkt haar publiek tevreden en jut het zelfs op door met haar rode jurk pirouetten te maken; ‘dans met me’ lijkt ze te uiten om haar wens even later letterlijk te verkondigen.
CD-RECENSIE
Enrico Pieranunzi/Marc Johnson/Joey Baron – Dream Dance
bezetting: Enrico Pieranunzi; piano, Marc Johnson; bas, Joey Baron; drums
opgenomen: december 2004
release: 2009
label: CAM Jazz
tracks: 9
tijd: 49.28
websites: www.enricopieranunzi.com - www.camjazz.com
myspaces: www.myspace.com/enricopieranunzi
door: Tim Sprangers
Het trio van pianist Enrico Pieranunzi, bassist Marc Johnson en slagwerker Joey Baron wordt terecht vergeleken met de legendarische trio’s van Bill Evans en Keith Jarrett. De drie hebben eenzelfde magie dat slechts aan weinigen is toegekend. Vijfentwintig jaar bestaan ze inmiddels en met hun cd ‘Dream Dance’ zetten ze een kroon op het jubileum.
CD-RECENSIE
Marcus Strickland - Of Song
bezetting: Marcus Strickland; tenor- en sopraansax, David Bryant; piano, Ben Williams; bas, E.J. Strickland; drums. Gast: Brandee Younger; harp
opgenomen: 18 december 2008
release: 2009
label: Criss Cross / Challenge
tracks: 9
tijd: 62:48
websites: www.marcusstrickland.com - www.crisscrossjazz.com
myspace: www.myspace.com/marcusstrickland2
door: Mischa Andriessen
‘Of Song’ is een plaat van tegenstellingen. Het is een intieme, maar ook een ambitieuze cd. Met in gedachten een plaat als John Coltranes ‘Ballads’ heeft saxofonist Marcus Strickland zich met zijn kwartet gewaagd aan een gepassioneerde maar ook ingetogen vertolking van bekende liederen als Jacques Brels ‘Ne me Quitte pas’, Bob Marleys ‘Is this Love?’ en ‘It’s a man’s man’s World’ van James Brown. Alleen het afsluitende ‘A Memory’s mourn’ is door Strickland zelf geschreven.
CD-RECENSIE
Tetzepi – Seed
bezetting: Esmée Olthuis alt- en sopraansax; Hans Leeuw trompet en Electrumpet; Bastiaan Woltjer en Dominique Brackeva trombone; Axel Schappert bastrombone; George Pancraz en Jimmy Sernesky trompet; Erik van der Weijden altsaxofoon en klarinet; Natalio Sued tenor- en sopraansaxofoon; Onno van Swigchem baritonsaxofoon; Peter Nitsch bas; Nout IngenHousz slagwerk; Charly Zastrau piano, Raphael Vanoli gitaar; Wouter Hakhoff dirigent
opgenomen: januari 2009 in Fattoria Musica Studio’s Osnabrück
release: 2009
label: TryTone
tracks: 10
tijd: 79.38
websites: www.tetzepi.nl - www.myspace.com/tetzepi - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden
Tetzepi zag in 1997 in Amsterdam het levenslicht. Oprichters waren Esmée Olthuis en Hans Leeuw en zij zijn het nog altijd, die dit Bigtet leiden, inspireren en telkens proberen van nieuwe impulsen te voorzien. Bij hun nieuwste cd ‘Seed’ – de vierde - doen zij dat door de Canadese componist John Korsrud te verzoeken een zaadje – Seed – te planten in de vorm van een aantal muzikale basiselementen en die door vrijheidslievende componisten verder te laten uitwerken. Als je dan namen als Corrie van Binsbergen, Jorrit Dijkstra, Hans Leeuw, Fabrizio Puglisi en John Korsrud zelf op de rol kunt zetten, dan kan het niet anders dan dat er interessant werk uit voortkomt.
ZOMERJAZZFIETSTOUR, Groningen, 29 augustus, 2009
beeld: Jurgen Moorlach
door Rosa Groen
Wie getuige was van de ZomerJazzFietsTour in Groningen, op 28 en 29 augustus, kon genieten van ontroerende ensembles in prachtige kerken en oude schuren. Soms druk, soms swingend, maar meestal subtiel en aangrijpend.
CONCERTRECENSIE. Lady Linn and her Magnificent Seven, Nazomerfestival, Middelburg, 3 september 2009
beeld: Lex de Meester
door: Mischa Beckers
Een keur aan stijlen en genres kwam langs bij muziekoptredens op het Abdijplein in Middelburg tijdens het negende Zeeland Nazomerfestival. Aka Moon met Baba Sissoko's Black Machine mengden jazz, Europese muziek, Malinese melodieën en Afrikaanse groove, Leoni Jansen speelde folk, Americana en 'wereldmuziek' en Filip Jordens bracht een ode aan Jacques Brel. Donderdag trad Lady Linn and her Magnificent Seven aan.
CD-RECENSIE
Lars Horntveth - Kaleidoscopic
bezetting: Lars Hornveth; Bb clarinet, basklarinet, akoestische – en elektrische gitaar, lapsteel gitaar, basgitaar, piano, keyboards, kokle (Letse luit) Letse Nationale Symfonie Orkest
opgenomen: 8 juni 2007 en 8 juli 2007
release: 2008
label: Smalltown Supersound
tracks: 1
tijd: 36:49
myspace: www.myspace.com/larshorntveth - www.smalltownsupersound.com
door: Mischa Andriessen
Een ambitieus project van een van de voormannen van Jaga Jazzist. De jonge Noorse Multi-instrumentalist Lars Horntveth heeft het aangedurfd om in zee te gaan met het Symfonieorkest van Letland en voor hen een heuse symfonie te schrijven.
CONCERTRECENSIE. Jacob TV: Cities Change The Songs Of Birds. Cultura Nova, Heerlen, 31 augustus, 2009
beeld: Speerfotografie
door: Rinus van der Heijden
Noem het een psychopatische safari, maar zie het vooral als een concert, een concert met beelden. Het project ‘Cities Change The Songs Of Birds’ van de Nederlandse componist Jacob ter Veldhuis, die zich Jacob TV noemt, kan namelijk niet zonder die beelden. En ook niet zonder een videoshow, zonder een lichtshow, zonder computeranimaties en al helemaal niet zonder Amerika. De zelfkant dan wel, want ‘Cities Change The Songs Of Birds’ is een inktzwart multimediaspektakel over de Verenigde Staten, waarin drie D’s de hoofdrol spelen: Drugs, Drank en Dood.