CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Aka Moon en Baba Sissoko werken op Nazomerfestival aan wereldvrede

CONCERTRECENSIE. Aka Moon en Baba Sissoko's Black Machine, Nazomerfestival, Middelburg, 29 augustus 2009
beeld: Lex de Meester (kleur), Fred Pauwels (z/w)
door: Mischa Beckers

Het Zeeland Nazomerfestival beleeft van 25 augustus tot en met 5 september haar negende editie. Bijzondere theateruitvoeringen zoals de Storm, Melkwoud en Zittend Meisje en de spectaculaire dansvoorstelling Wiek worden uitgevoerd op diverse speciaal ingerichte buitenlocaties. Voorstellingen voorzien van meestal eigentijdse composities. Muziekoptredens vinden traditioneel plaats op het Abdijplein in Middelburg. Een keur aan stijlen en genres komt langs. Afgelopen zaterdag speelde het Belgische Aka Moon met Baba Sissoko's Black Machine uit Mali.


Jon Balke – Siwan

CD-RECENSIE

Jon Balke – Siwan
bezetting: Amina Alaoui zang; Jon Hassell trompet en elektronica; Kheir Eddine M’Kachiche viool; Jon Balke toetsen en dirigent; Helge Norbakken percussie; Pedram Khavar Zamini zarb; 12-koppig barokensemble o.l.v. Bjarte Eike
opgenomen: 2007/08 in Rainbow Studio in Oslo
release: 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 11
tijd: 64.21
website: www.magnetic.no - www.siwan.no - www.ecmrecords.com
door: Rinus van der Heijden


Een mengeling van barokmuziek, Arabische- en Spaanse muziek en poëzie plus Europese improvisatie. Dat valt kort samengevat te beluisteren op deze meer dan intrigerende cd. De plaat maakt een verbluffende verbinding tussen voornoemde stijlen en invloeden, smeedt ze tot een logisch geheel en slaat daarmee een brug naar de muziek - álle muziek - van heden.


Louis Sclavis – Lost On The Way

CD-RECENSIE

Louis Sclavis – Lost On The Way
bezetting: Louis Sclavis klarinetten en sopraansaxofoon; Matthieu Metzger sopraan- en altsaxofoon; Maxime Delpierre gitaar; Olivier Lété basgitaar; François Merville slagwerk
opgenomen: september 2008 in Théâtre de St. Quentin-en-Yvelines, Frankrijk
release: 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 12
tijd: 56.59
websites: www.myspace.com/louissclavis - www.ecmrecords.com
door: Rinus van der Heijden


De titel van deze cd (De weg kwijt) zou kunnen slaan op de plek in zijn muzikale leven, waar de Franse klarinettist/saxofonist Louis Sclavis zich thans bevindt. Als dit al zo is, dan is het verlaten van een eerder ingeslagen weg, zelfgekozen. Want wie het Franse wonderkind – Sclavis behoort tot de top van Europese klarinettisten, sterker nog: hij is de beste – van eerdere producties kent, moet even slikken bij het beluisteren van zijn nieuwste cd.


De kunst van het compileren

2 CD-BOX RECENSIES

Charlie Parker - Bird in time 1940 -1947 selected recordings and rare interviews
bezetting: Charlie Parker; altsax met vele anderen waaronder Dizzy Gillespie, Miles Davis, Max Roach, Jay McShann, Cooty Williams, Rubberlegs Williams, Milt Jackson, Ray Brown
release: 2008
label: ESP-DISK / Challenge
tracks: 105
tijd: 74:52, 72:03, 75:58, 56:39 (4 cd’s)
website: www.espdisk.com - www.challenge.nl
door: Mischa Andriessen


Van vrijwel elke grote jazzartiest zijn momenteel wel een of meerdere compilatieboxen te koop voor een schamel bedrag dat omgerekend neerkomt op nauwelijks meer dan een euro per cd. Vaak is het een ratjetoe, stelt de vormgeving niets voor en is de informatie summier, maar voor dat geld mag je natuurlijk nergens over klagen. Zie daar dus als platenmaatschappij en officiële beheerder van de catalogus maar eens mee te concurreren.


Stonephace – Stonephace

CD-RECENSIE

Stonephace – Stonephace
bezetting: Larry Stabbins, saxofoons, fluit, orgel; Adrian Utley, gitaar; Jim Barr, contrabas, basgitaar; Helm DeVegas, toetsen, gitaar, percussie, trombone; Krzysztof Oktalski, elektronica; Mark Sanders, drums; Guy Barker, trompet; Richard Edwards, trombone; Roger Stabbins, gitaar
opgenomen: 2009
release: 5 mei 2009
label: Tru Thoughts Recordings 
tracks: 11
tijd: 50:00
website: www.stonephace.comwww.tru-thoughts.co.uk
myspace: www.myspace.com/stonephace1
door: Jan Jasper Tamboer

Geen drugs gebruiken en toch trippen? Beleef het door te luisteren naar het titelloze debuutalbum van Stonephace. De psychedelica van dit ensemble zijn niet slecht voor lichaam en geest. Daarentegen sporen ze het lichaam aan tot ritmische gymnastiek en krijgt de geest voeding en verrijking.


Norah Jones verandert koers op nieuw album

NIEUWS

Norah Jones slaat op haar in november bij Blue Note te verschijnen album een nieuwe weg in. Niet alleen werkt ze samen met een nieuwe groep muzikanten waaronder gitarist Marc Ribot, ook gaat ze met verschillende sounds aan de slag om te ontsnappen aan de comfortabele easy listening waarmee de zangeres furore maakte en vier Grammy's in de wacht sleepte.


Big Grin – Big Grin

CD-RECENSIE

Big Grin – Big Grin
bezetting: Rodrigo Reijers contrabas; Guillermo Celano gitaar; Flin van Hemmen slagwerk, stem, gitaar
opgenomen: Mirror Studios, 2007 en 2008
release: 2008
label: TryTone
tracks: 13
tijd: 39.35
website: www.myspace.com/biggergrin - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden


Wat is het goed dat er een label bestaat als TryTone, dat jonge musici de kans geeft onbevangen hun muziek de wereld in te brengen. In een tijd waarin dit steeds moeilijker wordt, blijft TryTone achter nieuwe ontwikkelingen aan zitten, wat voorlopig resulteerde in de uitgave van de eerste cd van het trio Big Grin. Dat levert een indringend toonbeeld op van ontwikkeling van improvisatiemuziek in het eerste decennium van deze eeuw.


Kristóf Bacsó Quartet - Alteregos

CD-RECENSIE

Kristóf Bacsó Quartet - Alteregos
bezetting: Kristóf Bacsó; alt- en sopraansax, Kornél Fekete-Kovács’ trompet en bugel, Mátyás Szandai; bas, Ferenc Németh; drums. Gasten: Árpád Oláh Tzumo; Fender Rhodes, Bálázs Kántor; cello
opgenomen: 13-14 juni 2008
release: 2008
label: BMC
tracks: 9
tijd: 55:21
websites: www.kristofbacso.com - www.bmcrecords.hu
myspace: www.myspace.com/kristofbacso 
door: Mischa Andriessen


De vormgever is nogal doorgeschoten in zijn pogingen deze plaat een hip hoesje te geven waardoor bandnaam en cd-titel nauwelijks leesbaar zijn. Nu zal de naam Kristóf Bacsó sowieso weinig mensen iets zeggen. Hij bracht twee cd’s als co-leader uit en speelde nu en dan mee op cd’s van anderen, onder meer bij de Hongaarse zanger Gabor Winand. De reden om het platenverleden van Bacsó eens uit te spitten is ‘Alteregos’ het debuut van zijn eigen kwartet, waarmee hij zich meteen manifesteert als een bijzonder groot talent.


Eric van de Kerkhof - Perfect Lives

CD-RECENSIE

Eric van de Kerkhof - Perfect Lives
bezetting: Eric van de Kerkhof; gitaar, Jeroen Vierdag; bas, Marleen van Emmerik; zang, Gijs Anders van Straalen; percussie, Tjaco Oostdijk; drums, vibrafoon, Robert Rook, piano. Gasten: Barend Tromp; bas, Teng van de Kerkhof; accordeon
release: 2008
label: Van de Kerkhof Music Productions
tracks: 8
tijd: 45.00
websites: www.ericvandekerkhof.nl
door: Mischa Beckers


Gitarist Eric van de Kerkhof maakte furore in de rockscene en is vooral bekend van de internationaal succesvolle hardrockgroep Mennen die het podium deelde met bands als Whitesnake en the Scorpions. De afgelopen vier jaar legde hij zich toe op jazzmuziek. Al in 2006 schreef hij een aantal stukken, stak Astor Piazzolla's Double concerto in een nieuw jasje, verzamelde een groep (jazz)musici om zich heen en nam in 2007 het album Perfect Lives op.


Robert Burger - City of Strangers

CD-RECENSIE

Robert Burger - City of Strangers
bezetting: Robert Burger; o.a. piano, accordion , gitaar, banjo, ukulele, marimba, Eyvind Kang; altviool, Carla Kihlstedt; viool, Max Moston; viool, Mark Orton; akoestische gitaar, Marc Ribot; elektrische gitaar, Kenny Wollesen; percussie
release: 2009
label: Tzadik / Challenge
tracks: 31
tijd : 51:18
websites: www.myspace.com/robburgermusic - www.tzadik.com
door: Mischa Andriessen


Robert Burger is een van de oprichters van het Tin Hat Trio waaruit ook violiste Carla Kihlstedt hier van de partij is. Daarnaast werkte Burger met uiteenlopende artiesten als Laurie Anderson, Rufus Wainwright en recentelijk nog op John Zorns ‘Alhambra Love Songs’.


David Murray een van de vele hoogtepunten op Jazz Middelheim 2009

JAZZ MIDDELHEIM 2009. Antwerpen, Park Den Brandt, zaterdag 15 en zondag 16 augustus
beeld: Eddy Westveer
door: Rinus van der Heijden

Een octet Cubaanse musici op de linkerzijde van het podium, een strijkerssectie aan de andere kant en ertussenin een man in een licht tropenachtig pak met een saxofoon op zijn borst. Dat was de visuele entree van het project ´David Murray plays Nat King Cole en Espanol´.


Lou Reed, Laurie Anderson en John Zorn trekken toendra’s impromuziek over

JAZZ MIDDELHEIM 2009. Antwerpen, Park Den Brandt, donderdag 13 augustus '09
beeld: Eddy Westveer
door: Rinus van der Heijden

Op Jazz Middelheim 2009 regeerde op de openingsavond rond negen uur, het grote niets. Er waren verwachtingen, jazeker. Maar hoe die ingevuld zouden worden, vrijwel niemand wist het. Zangeres Laurie Anderson, zanger/gitarist Lou Reed en multi-instrumentalist John Zorn zouden de eerste festivalavond afsluiten. En dat was het.


Jeff Aug - Living Room Sessions

CD-RECENSIE

Jeff Aug - Living Room Sessions
bezetting: Jeff Aug; gitaar
opgenomen: 2008
release: 2009
label: Musiczone
tracks: 15
tijd: 46:04
websites: www.jeffaug.com - www.netmusiczone.com
myspace: www.myspace.com/jeffaug  
door: Mischa Andriessen


Dit jaar vestigde gitarist Jeff Aug een wereldrecord; hij speelde binnen vierentwintig uur in zes Europese landen. Met zo’n recordpoging kan je natuurlijk de nodige persaandacht genereren, maar waarschijnlijk wordt Aug liever bekend om zijn talenten als gitarist en componist dan om zijn uithoudingsvermogen en de snelheid waarmee hij zijn koffers kan pakken en zich naar de volgende concertzaal begeven.