CONCERTRECENSIE. Royal Improvisers Orchestra & Han Bennink & Steve Beresford, Bimhuis, 27 juni 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Rosa Groen
Het democratisch georganiseerde Royal Improvisers Orchestra (RIO) is een nieuwe impuls in de avant-gardistische jazz. Een internationaal en jong gezelschap, dat wordt toegejuicht door gevestigde musici.
CD-RECENSIE
Marc Bischoff – Later Is Too Late
bezetting: Marc Bischoff, piano & effecten; Reno Steba, bas; Afra Mussawisada, percussie
opgenomen: augustus 2008
release: 2009
label: O.A.P. Records
tracks: 11
tijd: 57.22
website: www.marcbischoff.com - www.oaprecords.com
myspace: www.myspace.com/marcbischoff
door: Erno Elsinga
De Duitse pianist Marc Bischoff verdiende ruimschoots zijn sporen in de latin. Echter, op zijn debuutalbum ‘Later Is Too Late’ - uitgebracht door het relatief jonge Nederlandse O.A.P.-label - voert jazz de boventoon en laat Bischoff horen een begenadigd componist en uitvoerder te zijn. Het resultaat is een sprankelend, transparant en intrigerend album.
CD-RECENSIE
Tineke Postma – The Traveller
bezetting: Tineke Postma alt- en sopraansaxofoon; Geri Allen piano en Fender Rhodes; Scott Conley contrabas; Terri Lyne Carrington slagwerk; Anne Chris zang
opgenomen: 3 en 4 februari 2009 in System Two Studio New York
release: 2009
label: T2 Entertainment
tracks: 9
tijd: 55.46
website: www.tinekepostma.com - www.myspace.com/tinekepostma
youtube: www.youtube.com/tinekejazzsaxophone
door: Rinus van der Heijden
De Nederlandse alt- en sopraansaxofoniste Tineke Postma trok afgelopen winter de stoute schoenen aan en reisde naar New York om er in twee dagen met het puikje van de Afro-Amerikaanse jazz het album ´The Traveller´ op te nemen, het vierde alweer onder haar eigen naam.
CD-RECENSIE
Davy Mooney & John Pizzarelli – Last Train Home
bezetting: Davy Mooney zang en gitaar; John Pizzarelli gitaar
opgenomen: onbekend
release: 2009
label: Challenge Records: www.challengerecords.com
tracks: 15
tijd: 68:33
website: www.davymooney.net – www.johnpizzarelli.com
myspace: www.myspace.com/johnpizzarelli
door: Rosa Groen
Wie de naam Davy Mooney nog niets zei, leert hem snel kennen bij het luisteren van de cd ‘Last Train Home’. In 2005 brak de jonge gitarist door, met optredens op het North Sea Jazz Festival, het Ascona Jazz Festival in Zwitserland en zijn deelname aan de Thelonious Monk International Jazz Guitar Competition. Hij werd uiteindelijk derde, maar de gevestigde jazzgitarist en zanger John Pizzarelli was genoeg onder de indruk een cd met hem te maken.
CD-RECENSIE
John Scofield - Piety Street
bezetting: John Scofield, gitaren; Jon Cleary, vocals, piano, orgel; George Porter Jr., bas; Ricky Fataar, drums; John Boutic, vocals; Shannon Powel, tamboerijn, drums
release: 2009
label: Emarcy / Universal
tracks: 13
tijd: 62.14
website: www.johnscofield.com - www.emarcy.com
myspace: www.myspace.com/officialjohnscofield
door: Erno Elsinga
Al zo’n dikke dertig jaar draait gitarist John Scofield mee in de top van de jazz. Bijna veertig albums bracht hij uit onder eigen naam waarbij hij zich regelmatig waagde aan onverwachte projecten zoals nu met zijn nieuwste ‘Piety Street’ waarop hij de gospel volgens eigen inzicht gestalte geeft en voor de gelegenheid een nieuwe band formeerde, waarmee hij overigens ook op North Sea Jazz te horen en te zien zal zijn.
BOEKBESPREKING
All That Jazz
Diverse auteurs
Uitgever: Carrera
Isbn:9789048801879
Ingebonden: 427 pagina’s
Prijs: € 34, -
Uitgegeven: mei, 2009
Website: www.uitgeverijcarrera.nl
Door: Erno Elsinga
All That Jazz beoogt volgens het voorwoord niet het Boek der Boeken te zijn, noch een encyclopedie. Eerder een zogenaamd koffietafelboek; een luchtig samengesteld lijvig boek ingevuld door een kleine twintig schrijvers van uiteenlopend kaliber naar een idee van Paul Evers, uitgever van het poptijdschrift Oor en hoofdredacteur van Jazzmagazine.
CD-RECENSIE
Ad Colen Quartet - Free
bezetting: Ad Colen; tenor- en sopraansax, Gé Bijvoet; piano, Wiho Mahieu; bas, Yonga Sun; drums, kalimba, percussie. Gasten: Mark Alban Lotz; fluiten, Wim Bronnenberg; gitaar
opgenomen: 26-27 januari 2009
release: 2009
label: Sweet Briar music
tracks: 10
tijd: 67:37
websites: www.adcolen.com
myspace: www.myspace.com/adcolen
door: Mischa Andriessen
Is het bladmuziek die op de hoesfoto door de lucht dwarrelt? Als iemand die zojuist een lastig examen heeft gehaald, kijkt saxofonist Ad Colen bevrijd en breeduit lachend naar het omhoog gegooide papierwerk. ‘Free’ is voor de musicus Colen zeker geen examen. Hij draait al geruime tijd mee en dit is ook niet de eerste cd waarop hij demonstreert dat hij tot Nederlands beste saxofonisten behoort. Toch begrijp je vanaf je de eerste tonen van het geestige openingsnummer ‘Turkey Walk’ waarom deze cd ‘Free’ heet en Colen in zijn zomerse pak lachend op de cover staat.
CD-RECENSIE
Deborah J. Carter – Blue Notes & Red Shoes
bezetting: Deborah J. Carter zang en fluit; Coen Molenaar piano en Fender Rhodes, hammondorgel; Mark Zandveld contrabas; Enrique Firpi slagwerk en cajón. Gasten: Jan Akkerman, Leonardo Amuedo, Wolf Martini, Maarten van der Grinten gitaar; Danny van Kessel piano; Bart Fermie percussie; Simon Rigter saxofoon; Loet van der Lee trompet; Tim Welvaars harmonica
opgenomen: E-Sound Studio Nederland in 2008
release: 2009
label: Timeless Records
tracks: 12
tijd: 56.38
website: www.deborahjcarter.com - www.timeless-records.com
myspace: www.myspace.com/deborahjcarter
door: Rinus van der Heijden
De Amerikaanse, al járen in Nederland wonende zangeres Deborah J. Carter wil naar eigen zeggen met haar nieuwste cd ‘Blue Notes & Red Shoes’ de meer bluesy kant van jazzmuziek voor het voetlicht brengen. Dat drukt zij uit in twaalf heel verschillende stukken, maar ook in de doordachte titel van dit album. Want blue notes (tonen die onbekend zijn aan westerse toonladders) zijn de kern waar het in Afro-Amerikaanse jazz om draait; rode schoenen het symbool van vitaliteit en avontuur.
CONCERTRECENSIE. Ray Anderson / Marty Ehrlich Quartet, Bimhuis Amsterdam, 19 juni 2009
beeld: Ger Koelemij
door: Mischa Andriessen
De trombone is wel het meest vocale instrument genoemd. Er zijn weliswaar ploerten die denken dat de trombone een koperen windkussen is; een boer- en burpmachine, maar spelers die het instrument echt beheersen, halen er een buitengewoon rijk assortiment klanken uit. Ray Anderson is zo’n speler.
CD-RECENSIE
Lochs-Balthaus - Herskedal
bezetting: Bert Lochs trompet en flugelhorn; Dirk Balthaus piano en Fender Rhodes; Daniel Herskedal tuba
opgenomen: 17 en 18 februari 2009 in Fattoria Musica in Osnabrück
release: 2009
label: MUC
tracks: 10
tijd: 64.38
website: www.lochsbalthausherskedal.com - www.bertlochs.com
myspace: www.myspace.com/lochsbalthausherskedal
door: Rinus van der Heijden
Een tuba in de jazz is een instrument dat intrigeert en vooral nieuwsgierig maakt. Gebruikers ervan mengen de tuba met wisselend succes door improvisatiemuziek. Ook bij het ter hand nemen van deze cd geldt: wat gaat er gebeuren?
CD-RECENSIE
The Ploctones - 050
bezetting: Anton Goudsmit, gitaar; Efraim Trujillo, saxofonen; Jeroen Vierdag, bas; Martijn Vink, slagwerk
opgenomen: 2 en 3 april 2008 in Studio 150 & North Sea Jazz 2007
release: 2009
label: Challenge Records
tracks: 14
tijd: 60.47
website: www.ploctones.com - www.challenge.nl
myspace: www.myspace.com/ploctones
door: Erno Elsinga
The Ploctones beschrijven als de band rondom gitarist Anton Goudsmit, doet zeker geen recht aan de overige groepsleden. Het kwartet, met verder saxofonist Efraim Trujillo, bassist Jeroen Vierdag en slagwerker Martijn Vink in de gelederen, is vier jaar na het debuutalbum verder uitgegroeid tot een hechte swingmachine waarbij de musici elkaar het vuur na aan de schenen leggen in uiteenlopende muziekstijlen.
2 CD-RECENSIES
Henry Threadgill & Make a move - Everybody’s mouth’s a hook
bezetting: Henry Threadgill; altsax, fluit, Bryan Carrott; vibrafoon, Marimba, Brandon Ross; elektrische en akoestische gitaar, Stomu Takeishi; elektrische en akoestische bas, Dafnis Prieto; trap drums
opgenomen: 25-27 februari 2001
release: 2001 / 2009
label: Pi Recordings
tracks: 8
tijd: 50:33
wikipedia: Henry Threadgill / www.pirecordings.com
door: Mischa Andriessen
Twee kort na elkaar opgenomen cd’s die nu opnieuw zijn uitgebracht. Zoals dichter Fernando Pessoa voor elke afwijkende stijl waarin hij schreef een ander alter ego verzon, zo vertaalt Henry Threadgill zijn uiteenlopende muzikale ideeën telkens naar een specifiek project; zijn Very Very Circus klinkt anders dan Make A Move en Make A Move weer anders dan Zooid. Meer dan die verschillen, vallen echter de overeenkomsten op. Threadgill heeft als saxofonist en als componist een onmiddellijk herkenbaar eigen geluid. Hij heeft bovendien heel consequente opvattingen over klankkleur, met een prominente rol voor de gitaar en het uitgewerkte contrast tussen hoog en laag.
CD-RECENSIE
Subtone - Echolot
bezetting: Magnus Schriefl; trompet, bugel, Malte Dürrschnabel; alt – en sopraansaxofoon; Florian Höfner; piano, Benjamin Hiesinger; contrabas, Peter Gall; drums
release: 2009
label: Skip Records
tracks: 8
tijd: 64.49
websites: www.subtone-jazz.de - www.skiprecords.com
door: Mischa Beckers
Deze jonge Duitsers hebben allemaal een relatie (gehad) met het Nationale Duitse Jeugd Jazzorkest en vonden elkaar tijdens hun studie jazzmuziek aan de universiteit van Berlijn. ‘Echolot’ volgt de lijn van het debuutalbum ‘High Tide’. Dat betekent grofweg twee soorten composities.
CD-RECENSIE
Clazz Ensemble – Adventures (Live at the Bimhuis)
bezetting: Michael Moore, Dick de Graaf, Arno Bornkamp, Nils van Haften saxofoons en klarinetten; Martijn de Laat, Frank Anepool, Gerard Kleijn trompet en flugelhorn; Ilja Reijngoud, Koen Kaptijn trombones; Kris Goessens piano;
Paul Berner contrabas en basgitaar; Joost Kesselaar slagwerk; Bas Wiegers repetitor
opgenomen: 17 januari 2009 in Bimhuis Amsterdam
release: 2009
label: Clazz Music
tracks: 8
tijd: 72.28
website: www.clazzensemble.nl - www.myspace.com/clazzmusic
door: Rinus van der Heijden
Het samengaan – of als je wilt het naast elkaar opereren – van gecomponeerde en geïmproviseerde muziek is al zo oud als jazzmuziek. Velen beten er hun tanden op stuk, soms met klinkende resultaten, maar meestal strandend in pogingen hulpeloos bij elkaar aan te klampen. Het Clazz Ensemble, in 2007 opgericht door trompettist Gerard Kleijn en saxofonist Dick de Graaf ondernam de zoveelste poging. Het resultaat? Top!
CONCERTRECENSIE. Jeremy Pelt Quintet, Bimhuis Amsterdam, 12 juni 2009
beeld: Ger Koelemij
door: Mischa Andriessen
Ter aankondiging van het nummer 'Monte Christo' vertelde trompettist Jeremy Pelt dat een van zijn favoriete tijdverdrijven het roken van sigaren is. Het valt hem aan te zien dat hij van het leven geniet. Hij is iemand die kalm en met goesting proeft van wat er aan smakelijkheden voorhanden is.
CD-RECENSIE
Alfred Schnittke - Symphony No.9
bezetting: Dresdner Philharmonie o.l.v. Dennis Russel Davies, Elena Vassilieva; mezzo-sopraan, Hilliard Ensemble
opgenomen: januari 2008
release: 2009
label: ECM / Challenge
tracks: 1 Alfred Schnittke; Symphony no.9 2 Alexander Raskatov; Nunc dimittis
tijd: 53.06
website: www.alfredschnittke.com - www.ecmrecords.nl
door: Mischa Andriessen
De Russische componist Alfred Schnittke werd maar liefst vier keer getroffen door een infarct. Met verbeten kracht bleef hij ondanks meer en meer handicaps doorwerken. Sinds zijn eerste infarct uit 1985 schreef hij bijvoorbeeld nog een indrukwekkend werk als zijn vierde strijkkwartet en zijn eerste opera ‘Life with an idiot.’
CD-RECENSIE
Dick de Graaf e.a. – Cry Baby
bezetting: Dick de Graaf tenor- en sopraansaxofoon; Jerome Hol gitaar; Harry Emmery contrabas; Erik Kooger slagwerk
opgenomen: 10 september en 18 december 2008 in Studio Wijnbergen, Harlingen
release: 2009
label: Soundroots Records
tracks: 10
tijd 53.22
website: www.dickdegraaf.com - www.myspace.com/crybaby4tet
door: Rinus van der Heijden
Misschien is Dick de Graaf wel de driftigst grasduinende jazzmusicus van dit land. Hij dook al eens in de muziek van Jimi Hendrix, Franz Schubert, gaf zijn eigen visie op tango en natuurlijk benaderde hij jazz op verschillende manieren. Nu heeft de Rotterdammer weer een nieuwe weg gevonden: die van een nauwe samenwerking met musici van divers pluimage. Op ‘Cry Baby’, genoemd naar het beroemde wah-wahpedaal van gitarist Jimi Hendrix, wordt ambachtelijk gemusiceerd op het snijvlak van voor een breed publiek toegankelijke, maar ook fraai geïmproviseerde jazz.
CD-RECENSIE
Fly – Sky & Country
bezetting: Mark Turner: tenor- en sopraansaxofoon, Larry Grenadier: contrabas, Jeff Ballard: slagwerk
opgenomen: februari en juni 2008, New York
release: 2009
label: ECM Records / Challenge
tracks: 9
tijd: 67.45
website: www.flytrio.com - www.ecmrecords.com
myspace: www.myspace.com/flytrio
door: Erno Elsinga
Saxofonist Mark Turner, bassist Larry Grenadier en slagwerker Jeff Ballard schreven allen composities voor ‘Sky & Country’, de opvolger van hun debuutalbum ‘Fly’ uit 2004, destijds uitgebracht door Savoy. ‘Sky & Country’ wordt uitgebracht door het prestigieuze Duitse label ECM en zet voor het Amerikaanse trio Fly de deur naar Europa daarmee wagenwijd open.
CD-RECENSIE
Brian Blade - Mama Rosa
bezetting: Brian Blade; zang, gitaar, drums, piano, Goffrey Moore; gitaar, Aaron Embry; piano, zang, Chris Thomas; bas, Daniel Lanois; gitaar, bas, Kelly Jones; zang, Jon Cowherd; piano, traporgel, Kurt Rosenwinkel; gitaar, Greg Leisz; pedal steel gitaar, Patrick Smith; pedal steel gitaar, Adam Samuels; processing, Tucker Martine; processing, Daryl Johnson; zang, John Bigham; zang, Rocco Deluca; zang, Jenne Lee Lindberg; bas, Dave Coleman; Mxr.
release: 2009
label: Verve / Universal
tracks: 13
tijd: 52:19
websites: www.brianblade.com - www.vervemusicgroup.com
myspace: www.myspace.com/brianblade
door Mischa Andriessen
De invloed van pop, country en gospel was altijd al duidelijk hoorbaar in de muziek van Brian Blade. Op zijn vorige cd – het magistrale ‘Season of Changes’ – koos hij bovendien al meer dan voorheen voor minder complexe songstructuren. Die betrekkelijke eenvoud bracht vooral de melodische kracht van zijn composities naar voren en die haalden op hun beurt weer het beste uit de solisten naar boven.
CD-RECENSIE
Bobo Stenson Trio – Cantando
bezetting: Bobo Stenson piano; Anders Jormin contrabas; Jon Fält slagwerk
opgenomen: december 2007 in Lugano Zwitserland
release: 2008
label: ECM / Challenge
tracks: 11
tijd: 78.06
website: www.myspace.com/bobostenson - www.ecmrecords.com
door: Rinus van der Heijden
Pianist Bobo Stenson heeft met ‘Cantando’ een opmerkelijke cd gemaakt. In de bezetting van het ‘klassieke’ jazzpianotrio heeft hij kans gezien een enorme diversiteit aan muziek die door haar beperkingen tot weinig of geen avontuur noopt, toe te voegen. Dat komt enerzijds door de diverse componisten tot wie hij zich wendde, anderzijds door de brug die hij slaat tussen klassieke- en improvisatiemuziek.
CONCERTRECENSIE. Willem Breuker Kollektief, Bimhuis, Amsterdam, 4 juni 2009
beeld: Ger Koelemij
door: Rosa Groen
Ook nu het Willem Breuker Kollektief geen subsidie meer krijgt, blijft het muzikale verhalen maken. Het concert in het Bimhuis was verdrietig en vrolijk tegelijk.
CD-RECENSIE
Michiel Braam’s Wurli Trio – Non-Functionals!
bezetting: Michiel Braam Wurlitzer-piano 200A; Pieter Douma semi-akoestische bas, J-bas, P-bas en fretloze bas; Dirk-Peter Kölsch slagwerk en geluidsobjecten opgenomen: De Hut, Veghel 2008
release: 2009
label: BBB-cd11
tracks: 9
tijd: 40.17
website: www.michielbraam.com - www.pieterdouma.com - www.dirkpeter
kolsch.com
door: Rinus van der Heijden
Michiel Braam maakte ooit kennis met de Wurlitzer toen hij als jongetje les nam op muziekschool De Lindenberg in Nijmegen. In die dagen – de jaren zeventig – was dit bijzondere toetsinstrument een graag geziene gast in popgroepen. Supertramp besteedde er zijn intro van ‘Dreamer’ aan uit. Michiel Braam, die toen vooral pop en een klein beetje jazz speelde, ragde met plezier op de Wurlitzer.
CD-RECENSIE
Diana Krall – Quiet Nights
bezetting: Diana Krall: vocals, piano; Anthony Wilson: gitaar; John Clayton: bas; Jeff Hamilton: drums; Paulinho Da Costa: percussie. Orkest o.l.v. Claus Ogerman
opgenomen: 2009
release: 2009
label: Verve Music Group / Universal
tracks: 12
tijd: 55.04
website: www.dianakrall.com - www.ververecords.com
door: Erno Elsinga
Diana Krall met kwintet en orkest, die de Bossa Nova op eigen wijze gestalte geeft in een dozijn composities gearrangeerd door de befaamde arrangeur en dirigent Claus Ogerman. Een heerlijk zwoel album is het resultaat, dat het best onderuit in het zonnetje geconsumeerd wordt.
CONCERTRECENSIE. Jazzfestival Middelburg, Middelburg , 29, 30, 31 mei en 1 juni, 2009
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers
Zo'n zevenhonderd stoelen op het Middelburgse Abdijplein waren voor het derde International Jazzfestival gemiddeld genomen per avond nagenoeg allemaal bezet. Zoals het een jazzfestival van allure betaamt was er veel te beleven. De kinderopera Miles 7, traditionele jazz en dixieland in de street parades en op de Markt. De jazzkerkdienst met de New Orleans All Stars en Harriet Lewis, maar ook de Junior Jazz Award, gewonnen door drummer Thomas de Visser en publieksprijswinnaar J'azzcaut. Door de kredietcrisis haakten wat sponsors af, maar toch stonden er grote artiesten in Middelburg.
CD-RECENSIE
Sean Jones - The search within
bezetting: Sean Jones; trompet, bugel, Orrin Evans; piano, Fender Rhodes, Obed Calvaire; drums, Luques Curtis; bas, Brian Hogans; altsax. Gasten; Kahlil Bell; percussive, Walter Smith, tenorsax, Gregoire Maret; harmonica, Carolyn Perteete; zang, Erika von Kleist; fluit.
release: 2009
label: Mack Avenue Records / Challenge
tracks: 12
tijd: 57:59
websites: www.seanjonesmusic.com - www.mackavenue.com
myspace: www.myspace.com/seanjonesjazz
door: Mischa Andriessen
Na het dromerige intro gaat trompettist Sean Jones in ‘Transitions’ meteen op volle kracht van start. De viervoudig winnaar van de Down Beat Rising Star Award lijkt in dat nummer zijn exorbitante instrumentbeheersing dusdanig te willen demonstreren dat hij er voor het vervolg van deze cd vanaf is.
CD-RECENSIE
Thorsten Heitzmann’s Bonefunk – Soulfields
bezetting: Thorsten Heitzmann; trombone, Rainer Wind; bass, Florian Bungardt; drums, Thomas Nordhausen; gitaar, Xaver Fischer; keyboards, Frederik Köster; trompet
opgenomen: maart 2008
release: 2009
label: Mons Records / Challenge
tracks: 9
tijd: 42.14
websites: www.bonefunk.de - www.monsrecords.de
myspace: www.myspace.com/bonefunk
door: Mischa Beckers
De Duitse trombonist Thosten Heitzmann studeerde aan de Hogeschool voor Muziek in Keulen. Hij speelde bij de NDR Big Band, met Dieter Falk, Pee Wee Eillis, Nina Hagen, in musicals zoals Hair en Chicago en werkte met onder andere Steve Lacy en Nils Wogram. Heitzmann timmert al sinds 1999 aan de weg met zijn eigen jazz/funk formatie Bonefunk.