CD-RECENSIE
Koos Wiltenburg –What A Wonderful Day For The Blues
bezetting: Eef Albers elektrische en akoestische gitaar; Leo Janssen sopraan- en tenorsax en klarinet; Koos Wiltenburg contrabas; Arno van Nieuwenhuize slagwerk en percussie; gast Thomas Zoetelief gitaar
opgenomen: mei, juni augustus 2008
release: 2008
label: Fullhouse
tracks: 10
tijd: 58.17
website: www.fullhousemusic.nl
door: Rinus van der Heijden
Dit is een album dat de luisteraar al na het eerste nummer op het verkeerde been zet. De titel ‘What A Wonderful Day For The Blues’ wordt al in het eerste stuk ‘Speak Easy’ alle eer aangedaan door de vertolking van een dikke blues. Maar dan! Een niet al te attente luisteraar wordt heen en weer gesmeten tussen oordelen: is dit pop? Of jazz? Of pure rock? Advies: gewoon luisteren, dan komt het antwoord vanzelf.
CONCERTRECENSIE. Captain Hook en Bart Lust Quintet, Bimhuis, Amsterdam, 26 maart 2009
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers
Het voordeel van de programmering van twee bands op een avond is dat er twee keer zoveel mensen komen. Waar het Bimhuis halfvol geweest zou zijn als slechts één van de twee relatief onbekende formaties ‘Captain Hook’ en ‘Bart Lust Quintet’ een avond had moeten vullen, raakte de zaal nu opvallend vol. Een ander voordeel is dat de vertoning nu ook vermakelijk bleef, daar beide bands na een uur hun spanning zouden verliezen.
CONCERTRECENSIE. By Any Means: Charles Gayle, William Parker, Rashied Ali, Lantaren-Venster, 28 maart 2009
beeld: Ron Beenen
door: Mischa Andriessen
In 2002, tijdens de tweede editie van World Port Jazz, dat sublieme Rotterdamse jazzfestival dat een aflevering later al weer ter ziele ging, zou ene Charles Gayle spelen met zijn kwartet. Er was een door de Knitting Factory samengesteld programma met onder meer Gutbucket en Amsterdam Klezmer Band en daarin was ook een plek ingeruimd voor deze naar verluidde beestachtige saxofonist die de erfenis van Albert Ayler op onnavolgbare wijze levend hield. Er kwam echter geen saxofonist en evenmin een kwartet. Een magere man met een clownsneus op speelde piano. Free Jazz, een mengeling van intense concentratie en nonchalance. Een heilig moeten dat zichzelf meteen weer ophief. Contact met het publiek was er niet. Gayle speelde schijnbaar voor zichzelf alleen.
2 CD-RECENSIES
Jan Raas improviseert – Het huis in de poëzie
bezetting: Jan Raas orgels, vleugel en harmonium; Sander Commandeur poëzie
opgenomen: 31 mei 2007 Orgelpark Amsterdam
release: 2008
label: Orgelparkrecords
tracks: 7
tijd: 35.08
website: www.orgelpark.nl
door: Rinus van der Heijden
Wie een heel bijzondere cd wil horen, moet deze ‘Jan Raas improviseert etc.’ beslist gaan aanschaffen. Een organist die vrij improviseert op drie orgels, een harmonium en een vleugel en zich daarbij laat ondersteunen/vergezellen/verdwalen door poëzie, zo’n plaat vind je niet in de schappen van Free Records Shop.
CD-RECENSIE
Swingin' Fireballs – Swing Trek
bezetting: André Rabini; zang, Holger Becker; trompet, flügelhorn, Matthias Rambach; trompet, flügelhorn, Volker Bruder; alt - en baritonsaxofoon, klarinet, Matthias Schinkopf; tenor - en sopraansaxofoon, fluit, Joachim Refardt; piano, Micha Keding; bas, Friedemann Bartels; drums
opgenomen: 27 - 29 juli 2008
release: 2008
label: Mons Records
tracks: 24
tijd: 78:08
websiite: www.swingin-fireballs.de
myspace: www.myspace.com/swinginfireballs
door: Mischa Beckers
Amerikaans entertainment uit de jaren 50 en 60, bigband swing, jump 'n' jive, Frank Sinatra, zomaar wat associaties die dit bijzondere gezelschap oproept. De goed geschoolde muzikanten deden ervaring op bij onder andere James Last, Udo Lindenberg, Paul Anka, Joe Cocker en Peter Herbolzheimer en bij gerenommeerde orkesten en musicals zoals Starlight Express alvorens zich in 1999 te verenigen in de Swingin' Fireballs. Swing Trek is hun zesde album.
CD-RECENSIE
Wirtz - Prologue
bezetting: Bart Wirtz altsaxofoon; Jasper Soffers piano; Jeroen Vierdag bas; Joost van Schaik slagwerk. Gast: Tim Eijmaal gitaar (3)
opgenomen: 2009
release: 2009
label: Challenge Records
tracks: 8
tijd: 48.00
website: www.bartwirtz.com - www.challengerecords.com
myspace: www.myspace.com/bartwirtz
door: Erno Elsinga
Prologue is de toepasselijke titel van het kwartetdebuutalbum van altsaxofonist Bart Wirtz. De jonge Nederlander is geen onbekende voor de oplettende jazzliefhebber; Wirtz maakt deel uit van de succesvolle formaties Monsieur Dubois, Artvark Saxophone Quartet, Rotterdam Jazz Orchestra en The Young Sinatra’s.
CD-RECENSIE
Azure - When she smiles
bezetting: Rogier Schneemann; gitaar, Antonio Pisano; drums, Eric Heijnsdijk; bas, Pierre-François Blanchard; piano
opgenomen: 9-11 juni 2008
release: 2008
label: Azure Music
tracks: 9
tijd: 59:24
website / myspace: www.azuremusic.nl - www.myspace.com/azurejazz
door: Mischa Andriessen
Als beginnende band eruit springen binnen het gigantische aanbod valt niet mee. Veel groepen roepen daarom de hulp in van een bekende collega die dan wat aardige woorden over de muziek zegt. Vaak hebben die statements weinig om het lijf, maar heel soms snijden ze hout. Dave Liebman heeft over het Haagse kwartet Azure opgemerkt: "You guys have a sound," en daarin heeft hij helemaal gelijk.
CD-RECENSIE
Polar Bear – Polar Bear
bezetting: Pete Wareham tenorsax; Mark Lockheart tenorsax; Sebastian Rochford drums; Leafcutter John elektronica; Tom Herbert bas. Gasten: Amanda Drummond viool (12), Julia Biel vocals (7,8), Brian Edwards tenorsax (7), Ben Davis cello (8), Ingrid Laubrock tenorsax (11).
opgenomen: 2009
release: 2009
label: Rub Recordings
tracks: 14
tijd: 75.19
website: www.polarbearmusic.com - www.rubrecordings.com
myspace: www.myspace.com/sebastianrochford
door: Erno Elsinga
Het is alweer vier jaar geleden dat Polar Bears tweede en laatste album verscheen, het door de BBC voor beste album 2006 genomineerde ‘Held On The Tips Of Fingers’. Sindsdien vergaart het Engelse gezelschap van drummer en bandleider Seb Rochford ook aan vaste wal toenemende waardering, zowel bij de jazz- als popliefhebber.
INTERVIEW
door: Mischa Beckers
Hans Zuiderbaan, voorzitter van Stichting Porgy en Bess: "Wij kunnen het ons niet veroorloven om extreem te programmeren. Wel verrassend, en daar kun je net zo goed vernieuwend in zijn." Foto © Eddy Westveer
Dankzij een afgelast concert in Moskou kon jazzpodium Porgy en Bess het Roy Hargrove Quintet naar Terneuzen halen. Het kwintet speelt er op 28 maart tijdens het mini jazzfestival 'Summertime' waar een dag later het Roberta Gambarini Quartet optreedt. Ook tijdens dat concert geeft trompettist Hargrove acte de précense. Het jazzpodium dat in 2007 het 50-jarig jubileum vierde, heeft met de programmering geen moeite. Vele groten uit de nationale en internationale jazzscène stonden en staan nog steeds in de rij om er te spelen. Voorzitter van Stichting Porgy en Bess, Hans Zuiderbaan, geeft tekst en uitleg.
DVD-RECENSIE
Sonny Rollins - Live in ’65 & '68
bezetting: Sonny Rollins; tenorsax, Niels- Henning Ørsted Pedersen; bas, Alan Dawson; drums (’65), Kenny Drew; Piano (’68), Albert ‘Tootie’ Heath; drums (’68)
opgenomen: 31 oktober of 1 november 1965, 20 september 1968
release: 2008
label: Jazz Icons
tracks: 9
tijd: 86.00
websites: www.jazzicons.com - www.sonnyrollins.com
door: Mischa Andriessen
De populaire dvd-serie Jazz Icons is al weer aan de derde reeks toe en het einde is gelukkig nog niet in zicht. Klaarblijkelijk liggen de archieven van de Nederlandse, Belgische, maar vooral die van de Scandinavische televisiezenders nog boordevol beeldmateriaal. Waarschijnlijk omdat daarvan het meeste voorhanden is, ligt de focus op de jaren zestig. Stemmige zwart-witbeelden van muzikanten die aanvankelijk nog netjes een jasje aantrokken als ze voor tv werden opgenomen en zich pas aan het eind van dat decennium in een hippe outfit hulden. Alan Dawson treedt keurig in pak op, Albert Heath drumt in een soort dashiki.
CONCERTRECENSIE. Gatecrash ft. Simin Tander, Master Talent Series, Badcuyp, Amsterdam, 13 maart 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers
Het fijne, knusse bovenzaaltje van de Badcuyp is nog steeds nauwelijks ontdekt door jazzminnend Amsterdam. En dat terwijl de sfeer immer intiem is, de prijzen on-Amsterdams aantrekkelijk zijn en, het belangrijkste, er interessant wordt geprogrammeerd. Het podium op de hoek van de beroemde Albert Cuypstraat valt op door bijzonder aardige initiatieven. Zoals de zogenoemde ‘Master Talent Series’, waarin een muzikale grootheid een talent uitnodigt om de eerste set mee te musiceren.
INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden
Jacob ter Veldhuis’ project ‘Cities change the song of birds’ wordt uitgevoerd tijdens het Cross-Linxfestival in Enschede, Eindhoven en Utrecht, van 19 tot en met 21 maart.
‘Avant pop composer’ staat er op zijn visitekaartje. Jaren geleden was dat wel anders. Toen werd Jacob ter Veldhuis gezien als een componist van eigentijdse klassieke muziek. Nu schrijft hij muziek over de tijd waarin hij leeft. In de vorm van popsongs, zoals hij zelf zegt. En met samples, vooral samples.
CD-RECENSIE
Steven Delannoye Trio – Midnight Suite
bezetting: Steven Delannoye tenor- en sopraansax; Yannick Peeters contrabas; Lionel Beuvens slagwerk
opgenomen: maart 2008 in VRT Studio Toots
release: 2009
label: WERF Records
tracks: 11
tijd: 44.03
website: www.stevendelannoye.com - www.dewerf.be
myspace: www.myspace.com/stevendelannoyetrio
door: Rinus van der Heijden
Het begint al met de bezetting: tenorsaxofoon, contrabas en slagwerk. Lijkt voor de hand liggend, maar een saxofoon die de meestal gebruikte piano vervangt, zorgt voor geheel andere muzikale kleuren. Voeg daarbij het muzikale concept van dit jonge Belgische trio: een mix van jazz, pop, bezonken klankvelden en de oortjes van de luisteraar worden vanzelf gespitst.
CONCERTRECENSIE. Brokkenbal - Corrie van Binsbergen presenteert Ramsey Nasr & Toon Tellegen in concert; speciale gast Remco Campert. Bimhuis, Amsterdam, 11 maart 2009
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers
Kunstdisciplines inspireren elkaar. Zo ook kunstenaars uit verschillende kunstdiscplines. Gitariste Corrie van Binsbergen is de eerste die dit zal erkennen. Enkele maanden geleden begeleidde ze de drie uur durende film l’Atlantide live van een soundtrack. Ook organiseert de veelzijdige muzikante sinds 2003 ‘Schrijvers in Concert’ waarbij zij dichters en schrijvers op het podium begeleidt met beeldende muziek. Dit jaar stonden op de eerste dag van de boekenweek Toon Tellegen, Remco Campert en Ramsey Nasr centraal.
CONCERTRECENSIE. Wayne Shorter Quartet, Lantaren-Venster Rotterdam, 13 maart 2009
beeld: Jos L. Knaepen
door: Mischa Andriessen
Op de publiciteitsfoto van deze tournee kijkt een lachende Wayne Shorter de toeschouwer recht in het gezicht. Ter hoogte van zijn borst houdt hij zijn linkerhand met pink en wijsvinger omhoog; de satansgroet. Zet Shorter zijn publiek de horens op?
CONCERTRECENSIE. Gijs Hendriks Nonet, Vandermark 5, Utrecht Jazz Fest, Rasa, 11 maart 2009
beeld: Ron Beenen
door: Mischa Andriessen
Nog tot en met zaterdagavond duurt het Utrecht Jazz Fest; vier dagen jazz verspreidt over diverse podia in de stad. Woensdagavond speelden onder meer het Utrechtse Gijs Hendriks Nonet en het kwintet van rietblazer Ken Vandermark. Beide concerten vonden plaats in Rasa.
CD-RECENSIE
Walter "Wolfman" Washington - Doin' the funky thing
bezetting: Walter "Wolfman" Washington; zang, gitaar, John "Jack" Cruz; bas, zang, James "Jimmy" Carpenter; tenor - en baritonsax, zang, Antonio Gambrell; trompet, Kevin O'Day; drums. Gasten o.a. Dr. John; Hammondorgel, Troy Andrews en David Jumper; trompet, Judson Nielsen; keyboard, Hammondorgel
release: 2008
label: Zoho Music
tracks: 10
tijd: 49.12
websites: www.walterwolfmanwashington.com - www.zohomusic.com
myspace: www.myspace.com/walterwolfman
door: Mischa Beckers
Walter "Wolfman" Washington werd bekend in de begeleidingsbands van New Orleans legendes Ernie K-Doe en Lee Dorsey. Er bestaat een anekdote die meldt dat P-funker van het eerste uur, George Clinton, verknocht raakte aan funk toen hij ‘Get out of my life woman’ van Lee Dorsey hoorde met Washington op gitaar. In 1965 en 1966 is hij te horen op versies van ‘Ride your pony’ en ‘Working in the coal mine’ van Allen Toussaint.
CONCERTRECENSIE. Jim Black AlasNoAxis, Bimhuis Amsterdam, 6 maart 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers
Wat maakt een concert tot een succes? Of wanneer is een band opwindend? Het optreden behoeft overgave van de muzikanten en publiek; de sfeer moet gespannen zijn voor, tijdens en na een concert; sommigen stellen spelplezier centraal, anderen opperste concentratie; een ideale balans tussen technisch vernuft en creatief vermogen. Wat dan ook, AlasNoAxis heeft het allemaal.
CD-RECENSIE
Susanna - Flower of Evil
bezetting: Susanna Karolina WallumrØd; piano, Hammond orgel, zang, Pål Hausken; drums, vibrafoon, percussive, zang, Helge Sten; gitaar. Gast: Bonnie ‘Prince’ Billy; zang
opgenomen: niet vermeld
release: 2008
label: Rune
tracks: 14
tijd: 66:17
websites: www.myspace.com/susannasonata - www.runegrammofon.com
door Mischa Andriessen
De titel verwijst naar de duistere poëzie van Baudelaire. De hoes is diep zwart met slechts een paar gekleurde waterkringen. Dat de muziek van Susanna stemmig en somber is, mag daarom geen verbazing wekken.
CONCERTRECENSIE. Edward Simon/David Binney’s Afinidad, Paradox Tilburg, 6 maart 2009.
beeld: Thomas Huisman
door: Rinus van der Heijden
Een goed concert. Daarvoor tekende Afinidad, de groep van Edward Simon en David Binney. Een kwartet dat naast de pianist en altsaxofonist nog contrabassist Scott Colley en slagwerker Antonio Sanchez herbergt. De vier Amerikanen worden gezien als vertegenwoordigers van een nieuwe generatie jazzmuzikanten en dat wisten ook jongere jazz- en andere muziekliefhebbers, getuige hun grote opkomst deze avond in muziekpodium Paradox.
CD-RECENSIE
Tineke de Jong e.a. – Midday Moon
bezetting: Tineke de Jong viool; Albert van Veenendaal (geprepareerde) piano; Alan Purves percussie; Hans Hasebos marimba
opgenomen: juni 2008 in Huis van Eustachius in Hilversum
release: 2009
label: Brokkenrecords
tracks: 14
tijd: 48.08
website: www.tinekedejong.com
door: Rinus van der Heijden
Tineke de Jong is een violiste die sinds begin jaren negentig actief is als professioneel musicus. Zij speelde onder meer in het Koninklijk Concertgebouworkest, het Nederlands Philharmonisch Orkest, het ASKO/Schönberg Ensemble, de Amsterdamse Bach Solisten en Combattimento Consort Amsterdam. Maar ook bij de door Corrie van Binsbergen geïnitieerde serie ‘Schrijvers in Concert’. Vandaar dat zij met deze cd ook terecht kwam op het nieuwe platenlabel Brokkenrecords van deze Amsterdamse gitariste.
CONCERTRECENSIE. Piet Noordijk Quartet, De Spiegeltent Gouda, 1 maart 2009
beeld: Hermen Buurman
door: Jan Horstink
Nog voor de zomer van dit jaar komt er een gloednieuw album met cd en dvd uit van Piet Noordijk. De nestor van de Nederlandse bebop speelt daarop nummers van Charlie Parker, begeleid door de strijkers van het Metropole Orkest, The Metropole Strings. De ritmesectie bestaat uit de vaste pianist van het orkest Hans Vromans, bassist Frans van Geest en drummer Marcel Serierse.
CONCERTRECENSIE. Paul van Kemenade Two horns and a bass, SJU Jazzpodium Utrecht 1 maart 2009
beeld: Ron Beenen
door: Mischa Andriessen
Op zijn nieuwste cd brengt Paul van Kemenade muziek in drie verschillende formaten; duo, trio en kwintet. Voor een aantal concerten in de huidige tournee heeft hij die formule weten te handhaven. Dat is op zich al een prestatie aangezien vrijwel alle muzikanten die Van Kemenade heeft uitgekozen zeer druk bezet zijn.
CONCERTRECENSIE. The Bad Plus & Wendy Lewis. Amsterdam, Bimhuis, 28 februari 2009.
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers
Al jaren wordt The Bad Plus lyrisch toegezongen. Hun verfrissende aanpak krijgt alom waardering van fans en journalisten. De Amerikaanse band leunt op deconstructies van bekende pop- en rocksongs en transformeert deze tot compleet nieuwe composities die uitblinken in verrassende explosiviteit, originaliteit en onvoorspelbaarheid. De vraag is nu of de praktijken van The Bad Plus nu spannend zijn voor zowel de pop -als de jazzluisteraar.
CONCERTRECENSIE. Rein de Graaff Trio & Sonny Fortune & Benjamin Herman. Tilburg, Paradox, 27 feb. '09
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden
Jazz in de puurste vorm, dat bracht het Rein de Graaff Trio met als gasten de altsaxofonisten Sonny Fortune en Benjamin Herman. Dat betekende verregaand vakmanschap, swing, uitgesponnen improvisaties, elkaar uitdagen, verknocht groepsspel en een warme koestering van de jazzhistorie. Kortom, een ode aan het Walhalla van de jazz, van waar uit de goden met soms milde, dan weer strenge blik de verrichtingen van hun opvolgers beschouwen. Als ze dan uitpakken als Rein de Graaff en de zijnen, kan het niet anders dan dat één van hen komt afdalen. Dat dit uitgerekend John Coltrane moest zijn, verleende dit optreden het predikaat ‘uniek’.
DVD-RECENSIE
Gétatchèw Mekurya &The Ex + Guests - 11 (ethio-punk) songs
Een film van Stéphane Jourdain
opgenomen: 7 april 2006
release: 2007
websites: www.budamusique.com - www.theex.nl
door: Mischa Andriessen
Volgens sommigen had hij de stijl van Albert Ayler al ontdekt voordat Ayler die zelf had uitgevonden. Saxofonist Gétatchèw Mekurya is naast iemand als Mulatu Astake een van de kopstukken van de Ethiojazz. Eind jaren zestig en begin jaren zeventig kende de jazz in Ethiopië een korte bloeiperiode. De gewelddadige en ongemeen hardvochtige dictatuur van het leger die zich onder leiding van Mengistu Haile Mariam in 1974 vestigde, legde deze eigenzinnige en sprankelende muziek voor heel lang het zwijgen op.