CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Drew Gress Quintet intrigeert, maar mist net de vonk

CONCERTRECENSIE. Drew Gress Quintet 7Black Butterflies, Bimhuis Amsterdam, 25 februari 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers

Contrabassist Drew Gress presenteert zich graag als sideman; hij behoort ook zeker tot de meest gevraagde bassisten in de jazz/improscene. Het is een bescheiden presentatie. Gress heeft met zijn laatste twee platen ‘7 Black Butterflies’ (2005) en ‘The Irrational Numbers’ (2008) iedereen overtuigt van zijn compositorische talenten. Gress componeert zoals hij speelt: omvangrijk, donker en dromerig.


Lage Lund Quintet – Early Songs

CD-RECENSIE

Lage Lund Quintet – Early Songs
bezetting: Lage Lund, gitaar; Marcus Strickland, sopraan- en tenorsaxofoon; Danny Grissett, piano; Orlando LeFlemming, bas; Kendrick Scott, slagwerk
opgenomen:  24 oktober 2007, Brooklyn, N.Y.
release: 2008
label: Criss Cross Jazz / Challenge
tracks: 8
tijd: 63.14
website: www.lage-lund.com - www.crisscrossjazz.com
door: Erno Elsinga


De Noorse gitarist Lage Lund maakte wereldwijd faam door in 2005 de prestigieuze Thelonious Monk International Jazz Competition te winnen. Sindsdien deed de gitarist in verschillende ensembles, waaronder die van Seamus Blake, ervaring op en is er nu zijn debuutalbum ‘Early Songs', uitgebracht door Criss Cross Jazz.


4Sure - Freedom of Speech

CD-RECENSIE

4Sure - Freedom of Speech
bezetting: Pablo Nahar; bas, Olaf Keus; drums, Mark Milan; piano, keyboards, Efraïm Trujilo; tenor- en sopraansax. Gast: Walter Rebatta; percussie
opgenomen: 2008
release: 2009
label: 4sure records
tracks: 9
tijd: 56:29
websites: www.4sure-latinjazz.com - www.myspace/4sure-latinjazz.com
door: Mischa Andriessen


Het kwintet werd een kwartet en dus veranderde de naam van Sur5 in 4Sure. Gebleven zijn bandleider/bassist Pablo Nahar en saxofonist Efraïm Trujillo. Beide zijn belangrijke vertegenwoordigers van de Suri-jazz.


Victoria Hart – The Lost Gershwin

CD-RECENSIE

Victoria Hart – The Lost Gershwin
bezetting: Victora Hart zang; Russel Watson zang; Pavao String Quartet, The Relevation Choir
opgenomen: Specific Sound Londen in 2008
release: 2009
label: Discrete Recordings
tracks: 12
tijd: 42.28
website: www.victoriahart.com - www.myspace.com/victoriahartmusic
door: Rinus van der Heijden


Twaalf stukken van George Gershwin, die sinds de Tweede Wereldoorlog zoek waren en onlangs in Londen werden gevonden. Gezongen door een 19-jarige serveerster, van wie anderhalf jaar geleden nog niemand had gehoord. Is dat interessant? Jazeker, als de muziek tenminste in het concept is gegoten, dat op deze cd is toegepast.


Acoustic Ladyland heeft de vorm gevonden

CONCERTRECENSIE Acoustic Ladyland, Lantaren-Venster, Rotterdam, 21 februari 2009
beeld: Thomas Huisman
door: Mischa Andriessen

Opwindend waren de platen van Acoustic Ladyland tot dusver wel, maar eerlijk gezegd was dat toch vooral om wat ze beloofden meer dan om wat werd gebracht. Zeker de laatste 'Skinny Grin' was in de eerste plaats experimenteel in die zin dat de band het zoeken liet prevaleren boven het eindresultaat. De belofte die met name op 'Last chance disco' werd gewekt, werd weliswaar niet compleet om zeep geholpen, maar echt geslaagde nummers telt 'Skinny Grin' uiteindelijk toch maar weinig.


Chet Baker - Chet Baker’s Finest

2 CD-RECENSIES

Chet Baker - Chet Baker’s Finest
bezetting: Chet Baker; trompet, zang. Diverse muzikanten o.a. Philip Catherine; gitaar
opgenomen: 1978-1988
release: 2009
label: Dopeness Galore
tracks: 13
tijd: 79:31
website: www.dopenessgalore.com
door: Mischa Andriessen


De muziek van Chet Baker en zeker zijn latere werk zal jazzliefhebbers blijven verdelen. Het is muziek van een wankel en breekbaar iemand. Muziek van iemand die buiten adem is en in gedachten dikwijls meer bij het volgende shot dan de volgende toon. Zijn onvaste stem en flabberende trompetspel vol fluffs en valse lucht is in de met virtuozen dichtbevolkte wereld van de jazz een uitzondering. Chet Baker is een unicum of je hem nu haat of verafgoodt.


Marc van Vugt: stuurman van het onvoorspelbare

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden
Marc van Vugt over Bizar Habit Revisited waarmee hij zaterdag in SJU Jazzpodium en zondag in Bimhuis speelt. Foto © Ron Beenen

De voorjaarsschoonmaak lijkt begonnen; de tent is geschrobd, stoelen zijn vervangen; het startsein staat op groen. Bizar Habit, het geesteskind van gitarist Marc van Vugt speelt zaterdag in vernieuwde samenstelling in het SJU Jazzpodium in Utrecht en zondag in het Bimhuis in Amsterdam. Bizar Habit Revisited derhalve.


Agog – Some Frump Skunk

CD-RECENSIE

Agog – Some Frump Skunk
bezetting: Frank Wingold, gitaar; Mark Haanstra, elektrische en akoestische basgitaar; Joost Lijbaart, slagwerk en amadinda (Oegandese xylofoon)
opgenomen: 20 en 21 november 2007 bij As Loud As
release: 2008
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 66,38
website: www.agog.de - www.trytone.org
door: Mischa Andriessen


Als je 'Meltdown' het samenwerkingsproject met het Zapp String Quartet buiten beschouwing laat, is 'Some Frump Punk' de tweede cd van het Duits/Nederlandse trio Agog. In vergelijking met de eersteling 'Shortcuts to detours' is deze opvolger evenwichtiger en subtieler.


Susanne Alt Quartet – On Track

CD-RECENSIE

Susanne Alt Quartet – On Track
bezetting: Susanne Alt, sopraan- en altsaxofoon, fluit; Thijs Cuppens, piano, Fender Rhodes, Hammond B 3, keyboards; Sven Schuster, contrabas; Philippe Lemm, slagwerk en percussie. Gasten: Fred Wesley, trombone; Bruno Speight, gitaar; Barry Olthof, tambourijn.
opgenomen: 24, 25, 26 juni 2008. Studio E-sound in Weesp
release: 2009
label: Venus Tunes
tracks: 14
tijd: 71.36
website: www.susannealt.com - www.myspace.com/susannealt
door: Erno Elsinga

De dertigjarige Susanne Alt, Duitse van geboorte maar al geruime tijd in Nederland woonachtig, heeft een krachtig en wendbaar saxgeluid. Op haar derde album ‘On Track’ mengt ze dat geluid in hoekige bop, funk, ska en jazzcomposities, uitgevoerd door haar vaste kwartet met gastoptredens van trombonist Fred Wesley en gitarist Bruno Speight.


Sun Trio – Time Is Now

CD-RECENSIE

Sun Trio – Time Is Now
bezetting: Kalevi Louhivuori trompet; Anntti Lötjönen contrabas; Olavi Louhivuori slagwerk
opgenomen: 20 t/m 22 dec 2007 in Palokan Pelimannitalo in Jyväskylä, Finland
release: 2009
label: CamJazz
tracks: 9
tijd: 60.30
website: www.camjazz.com
myspace: www.myspace.com/suntrio
door: Rinus van der Heijden

Scandinavische landen hebben al vanaf de jaren zeventig en tachtig van de vorige eeuw op het gebied van geïmproviseerde muziek een naam hoog te houden. Namen als die van Per Henrik Wallen, Jarmo Savolainen, Seppo Kantonen, Lars-Erik Norrström, Tomas Jäderlund en tegenwoordig Arve Henriksen zijn sindsdien in West-Europa geen onbekenden meer.


Keith & Julie Tippett – Nostalgia 77 sessions

CD-RECENSIE 

Keith & Julie Tippett – Nostalgia 77 sessions
bezetting: Julie Tippett stem en klankschalen; Keith Tippett piano, woodblocks en stenen; Gary Boyle gitaar; Mark Hanslip tenorsaxofoon; Fulvio Siguarta trompet en flugelhorn; Riaan Vosloo contrabas;  Adam Sorensen slagwerk
opgenomen: 2008 in Red Kite Studio’s in Wales
release: 2009
label: Thru Thougts
tracks: 14
tijd: 59.59
website: www.nostalgia77.com - www.etchshop.co.uk
myspace: www.myspace.com/keithtippett
door: Rinus van der Heijden

De naam van Julie Tippett zegt je niets? Julie Driscoll dan? ‘This Wheel’s On Fire’? Toegegeven, je moet er wel even voor terug in de tijd, maar deze jaren-zestighit was het grootste succes dat de Britse zangeres Julie Driscoll ooit binnenhaalde. Toch begon haar carrière pas nadien, nadat ze trouwde met pianist Keith Tippett, van wie ze ook de naam aannam.


Clusone 3 - Soft lights and sweet music

CD-RECENSIE

Clusone 3 - Soft lights and sweet music
bezetting: Michael Moore; altsax, clarinet, basklarinet, celeste, melodica,
Ernst Reijseger; cello, Han Bennink; drums, celeste
tracks: 18
opgenomen: 2 & 3 september 1993
release: 2008
label: Hathut
tijd: 62:20
website: www.hathut.com
door Mischa Andriessen 


“Soft lights and sweet music” bevat ruim vijftien jaar oude radio-opnamen die de WDR maakte van twee aan het werk van Irving Berlin gewijde concerten. De cd bevat klassiekers als “There’s no business like showbusiness,” “How deep is the ocean” en “White Christmas,” die natuurlijk niet naar de letter worden gespeeld. Maar hoewel beruchte dwarsliggers als Ernst Reijseger en Han Bennink de muziek zo nu en dan laten ontsporen, klinkt in de eerste plaats vooral een diepe liefde voor Berlins liederen door.


Liberty Ellman - Tactiles

CD-RECENSIE

Liberty Ellman - Tactiles
bezetting: Liberty Ellman; gitaar, Mark Shim; tenorsax, Stephan Crump; bas, Eric Harland; drums, Gast: Greg Osby; altsax
opgenomen: 30 april, 1 en 9 mei 2003
release: 2008
label: Pi Recordings
tracks: 9
tijd: 56:44
websites: www.libertyellman.com - www.pirecordings.com
door: Mischa Andriessen


Pi Recordings, een van de interessantere Amerikaanse jazzlabels heeft een nieuwe Nederlandse distributeur. Daardoor zijn ook wat oudere releases hier inmiddels (weer) verkrijgbaar. Een zo’n oudere uitgave is de tweede cd van gitarist Liberty Ellman getiteld “Tactiles.” De opvolger “Ophiochus butterfly” is het meesterstuk van de zevenendertigjarige gitarist, maar op “Tactiles” is goed te horen hoe zijn stijl vorm krijgt.


Scheepshoorn en kolengruis van Kurt Elling

CONCERTRECENSIE Kurt Elling, Lanteren Venster, Rotterdam, 7 februari 2009
beeld: Jos L. Knaepen
door: Cees van den Berg

Het is het laatste optreden in Europa voordat de band weer terugvliegt naar Amerika. Kurt Elling is op zijn gemak. Hij maakt veel grappen met zijn publiek en band. Kurt Elling is buiten een geweldige zanger ook een hele geestige vent.


Mark Alban Lotz – Bite!

CD-RECENSIE

Mark Alban Lotz – Bite!
bezetting: Mark Alban Lotz div. fluiten en bansuri; Albert van Veenendaal piano, geprepareerde piano, samples; Lysander le Coultre cello; Alan ‘Gunga’ Purves brim bram, squeeks, fluitjes, klokkenspel, percussie
opgenomen: 20 en 21 november 2008 in Osnabrück
release: 2009
label: LopLop Records
tracks: 19
tijd: 52.47
website: www.lotzofmusic.com - www.loplop.nl
myspace: www.myspace.com/markalbanlotz
door: Rinus van der Heijden

Fluitist Mark Alban Lotz is een multimediaproject aangegaan, waarin live-video en live-muziek elkaar vinden. Onder de titel ‘Een Nederlandse kijk op vis’ tracht de Duitse, in Nederland wonende jazzmusicus het leven onder water te verbeelden.


Kristina Fuchs – Im Röseligarte

CD-RECENSIE

Kristina Fuchs – Im Röseligarte
bezetting: Kristina Fuchs zang en loopstation; Monica Akihary zang en belletjes; Eric Vloeimans trompet; Jeroen van Vliet piano; Dré Pallemaerts slagwerk en percussie.
opgenomen: oktober en november 2008 Huis van Eustachius Hilversum en Saturnus Studio’s Den Haag
release: 2009
label: Sonic Records
tracks: 10
tijd: 57.44
website: www.roseligarte.com - www.myspace.com/roseligarte
door: Rinus van der Heijden


‘Im Röseligarte’ is een verzameling Zwitserse volksliederen, die een periode van vierhonderd jaar beslaat. Vorig jaar liep de uit Zwitserland afkomstige zangeres Kristina Fuchs zomaar tegen een uitgave van de liederen aan tijdens een overstap op het station van Bern. Zij was al negen jaar op zoek naar partituren van de liederen en toen zij ze eenmaal vond in Bern, was haar plan snel gemaakt: er moest een cd van komen.


Een nieuw avontuur van Eric Vloeimans

CONCERTRECENSIE Eric Vloeimans en Bojan Zulfikarpasic. Porgy & Bess, Terneuzen, 1 februari 2009
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Trompettist Eric Vloeimans speelde vorige week vijf duoconcerten met de uit Belgrado afkomstige pianist Bojan Zulfikarpasic, kortweg Bojan Z. genoemd. Afgelopen zondag sloot het duo deze korte tour af met een optreden in het Terneuzense Porgy en Bess.


Hellmüller’s 4 – L’envol

CD-RECENSIE

Hellmüller’s 4 – L’envol
bezetting: Franz Hellmüller; gitaar, Nat Su; saxofoon, André Pousaz; contrabas, Norbert Pfammatter; drums
opgenomen: augustus 2007
release: 2008
label: Meta Records Germany
tracks: 7
tijd: 48.24
website: www.hellmuller.com - www.metarecords.de
myspace: www.myspace.com/franzhellmller
door: Mischa Beckers


De Zwitserse gitarist Franz Hellmüller studeerde muziek in Parijs en Luzern, nam masterclasses bij een keur aan artiesten zoals Frank Möbus, Kurt Rosenwinkel en John Abercrombie, en leidt diverse ensembles waaronder het kwartet Hellmüller’s 4.


European Union Quartet – European Union Quartet

CD-RECENSIE

European Union Quartet – European Union Quartet
bezetting: Iman Spaargaren tenorsaxofoon; Ulrich Elbracht gitaar; Gavin Barras contrabas; Marek Dorcik slagwerk
opgenomen: 11 april 2008 in Limefield Studio in Middleton
release: 2008
label: GLP
tracks: 9
tijd: 52.54
website: www.jazzquartet.eu
door: Rinus van der Heijden


Het European Union Quartet is een relatief jong jazzkwartet rond de Utrechtse tenorsaxofonist Iman Spaargaren. Het internationale zit hem in de afkomst van de bandleden: tijdens zijn studie in Rotterdam ontmoette Spaargaren al de Britse contrabassist Gavin Barras. Daarna sloten slagwerker Marek Dorcik uit Slovenië en gitarist Ulrich Elbracht uit Duitsland aan. De groep claimt dat ieder bandlid zijn eigen inbreng heeft in de muziek.


Wired Paradise kruipt onder je huid

CONCERTRECENSIE. Yuri Honing Wired Paradise, Nieuw en Diep / Windkracht 13, Den Helder, 31 januari 2009
beeld: Marcel Mutsaers, Jojanneke Claessen
door: Cees van den Berg

Het album Meet Your Demons kwam begin 2008 al uit maar door de wisseling van gitarist Paul Jan Bakker voor Stef van Es en bassist Tony Overwater voor Mark Haanstra, is niet alleen de sound veranderd maar ook de chemie. Deze band kruipt onder je huid. En dat is zeker geen onaangenaam gevoel.


Christian Wallumrød Quartet is betoverend

CONCERTRECENSIE Christian Wallumrød Quartet. Bimhuis Amsterdam, 30 januari 2009
beeld: Elton Eerkens
door: Tim Sprangers

Waar de grens tussen improvisatie en compositie ligt bij het Christian Wallumrød Quartet, is moeilijk te herkennen. Zware klassieke tonen, melodieën en voornamelijk sferen fluisterden zich voort om zonder aanwijzing te veranderen in elkaar ondersteunde tonen die van de compositie afweken en toch in exact dezelfde sfeer opereerden. Wallumrød weet boeiende combinaties te vinden in muzikale denkwijzen en genres en dit te brengen als een vanzelfsprekendheid.