CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Celano/Baggiani Group – Nothing Changes

CD-RECENSIE

Celano/Baggiani Group – Nothing Changes
bezetting: Michael Moore altsax en klarinet; Gorka Benitez tenorsax en fluit; Guillermo Celano gitaar; Sven Schuster contrabas; Marcos Baggiani slagwerk en percussie
opgenomen: januari 2008 Leroy Studio’s Amsterdam
release: 2008
label: TryTone
tracks: 11
tijd: 65.19
website: www.celanobaggianigroup.com - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden

De Argentijnen Guillermo Celano en Marcos Baggiani moesten in 2001 helemaal naar Amsterdam komen om elkaar daar te ontmoeten. Zij besloten een duo te vormen, dat gecomponeerde muzikale ideeën en geïmproviseerde structuren wilde ineen schuiven om daarin allerlei muzikale culturen en invloeden toe te laten. Het behoeft geen betoog dat als je zo’n muzikale visie hebt, Amsterdam de plek is waar je moet zijn.


Cosmologic niet langer geheimtip

2 CD-RECENSIES

Cosmologic - Eyes in the back of my head
bezetting: Jason Robinson; tenorsax, Michael Dessen; trombone, Scott Walton; bas, Nathan Hubbard; drums
opgenomen: 14-15 december 2006
release: 2008
label: Cuneiform
tracks: 8
tijd: 62:50
websites: www.cosmologic.org - www.cuneiformrecords.com
myspace: www.myspace.com/cosmologic 
door: Mischa Andriessen


Bijna tien jaar bestaat Cosmologic nu en met de overstap van het eigen Circumvention records naar het grotere Cuneiform is het te hopen dat het Californische viertal niet langer een geheimtip van de happy few blijft. Omdat de bezetting al die jaren onveranderd is gebleven, hebben de vier bandleden een manier van samen spelen kunnen uitdiepen die zeldzaam empatisch is. Cosmologic geeft bovendien een fris vervolg aan de rijke traditie van vrij geïmproviseerde muziek. In de verte klinkt de invloed van bijvoorbeeld Ornette Coleman en Steve Lacy door, maar de vier componisten/musici van Cosmologic staan in alle opzichten op eigen benen.


Stichting Dutch Nu-Jazz Movement bestormt bastions met sampler

ACHTERGROND
door: Jan Horstink









Arthur Flink: “Het aanbod is zo enorm, dat er maar één mogelijkheid overbleef  en dat is de krachten te bundelen.” Foto © Stef Mennens.


Het valt in Nederland niet mee om als gerenommeerde jazzmusici echt aan de bak te komen, ondanks de gestaag stijgende populariteit van tal van jazzstijlen. Daar komt nog bij dat we in ons land beschikken over een groeiend leger uitstekende jazzmusici, waardoor de spoeling van speelmogelijkheden in een beperkt circuit van clubs en zaaltjes nog dunner wordt.


James Blood Ulmer & Black Rock Trio vrij van hokjesgeest

CONCERTRECENSIE James Blood Ulmer & Black Rock Trio. 013 Tilburg, 26 januari 2009
beeld: Stef Mennens
door: Rinus van der Heijden

Maakt het spreekwoord ‘onbekend maakt onbemind’ nog altijd opgang? Je zou het wel denken bij het concert van gitarist James Blood Ulmer in popcentrum 013 in Tilburg, dat slechts door zo’n zestig mensen werd bijgewoond. James Blood Ulmer deelt niet – hoewel hij zijn grootste faam verwierf bij de toch niet geheel onbekende Ornette Coleman – de bekendheid met jazzgitaristen als John Scofield, Bill Frisell of Pat Metheny. Typisch, want Ulmer is verreweg de interessantste snarenplukker die de jazz voortbracht.


Nitin Sawhney tilt festival Traces naar eenzame hoogte

CONCERTRECENSIE. Festival Traces, diverse locaties in Tilburg, 16 t/m 25 januari, 2009
beeld: Jeroen van der Voort
door: Rinus van der Heijden

Eén concert op twee plekken bezoeken. Dat konden degenen die zondag de slotdag van het Traces-festival bezochten in muziekpodium Paradox en in het gebouw van een voormalige uitgeverij. In deze laatste hal musiceerde een orkest van studenten van de muziek- en dansopleiding Factorium, in Paradox stond een trio paraat rond Nitin Sawhney.


VPRO-Boy Edgar Prijs 2009 voor contrabassist Ernst Glerum

NIEUWS
door: Rinus van der Heijden









Contrabassist Ernst Glerum wint de VPRO/Boy Edgar Prijs 2009.
Foto © Annegien Haselager



De VPRO/Boy Edgar Prijs 2009 is voor contrabassist Ernst Glerum. De Amsterdammer krijgt de prijs volgens de jury onder meer vanwege zijn verdiensten als ´verbindende figuur bij uitstek in de Nederlandse jazz´.


Cultuur- en kunstbestuiving door Ghasem Batamuntu

CONCERTRECENSIE Ghasem Batamuntu and the M.P.A.C. Factor -E-. Amsterdam, Bimhuis, 21 januari 2009
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers

Ghasem Batamuntu is volgens zichzelf geen jazzartiest. Hij wordt door velen wel zo gezien, zodat er een etiket op zijn voorhoofd kan worden geplakt. Jazz vormt zeker een belangrijk onderdeel van zijn geschiedenis en muzikale identiteit, en daarom is dit etiket ook niet zo gek gekozen. Liever echter wordt de saxofonist als een ‘multimedia performer’ gedefinieerd.


Gewaagd, maar geslaagd 3Dubbel Dutch

CONCERTRECENSIE 3Dubbel Dutch met Drummers Double Bill, CRAM en Talking Cows. 't Schuttershof, Middelburg, 21 januari 2009
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Drummers Double Bill, CRAM en Talking Cows herbergen diverse coryfeeën uit de Nederlandse jazz en improvisatie scene. In het programma 3Dubbel Dutch treden deze drie groepen afzonderlijk op maar ook in wisselende samenstellingen en uiteindelijk gezamenlijk, als een ware bigband.


Joe Maneri & Peter Dolger - Peace Concert

CD-RECENSIE

Joe Maneri & Peter Dolger - Peace Concert
bezetting:  Joe Maneri; altsax, Pete Dolger; drums
opgenomen: 1963 of 1964 (interview 2006)
release: 2008
tracks: 1 (plus interview)
tijd:  24:23 (interview 26:04)
label: Atavistic
websites: www.joemaneri.com - www.atavistic.com 
door: Mischa Andriessen 

In de ‘Unheard Music Series' van het Atavistic-label is nu een herontdekte live-opname van saxofonist Joe Maneri en drummer Pete Dolger uitgebracht. Omdat die opname nog geen vijfentwintig minuten duurt, wordt deze aangevuld met een interview dat producer Stu Vandermark met Joe Maneri had. Aantrekkelijker was het geweest als meer muziek van Maneri uit die tijd was toegevoegd. Er is immers maar weinig van hem voorhanden.


I Compani – Circusism

CD-RECENSIE

I Compani – Circusism
bezetting: Bo van de Graaf sopraan-, alt- en tenorsax; Ewout Dercksen tenor- en baritonsax; Jeroen Doomerink trompet; Tessa Zoutendijk viool; Hans Hasebos marimba en percussie; Albert van Veenendaal piano; Meinrad Kneer contrabas; Yonga Sun slagwerk; Sara Ercoli stem
opgenomen: 23 maart 2007 Bimhuis Amsterdam, 22 dec 2007 Schouwburg Amstelveen, 1 febr 2008 Paradox Tilburg
release: 2008
label: icdisc distr. Toondist
tracks: 15
tijd: 53.27
website: www.icompani.nl  www.toondist.nl 
door: Rinus van der Heijden


Dat I Compani niet in hokjes is te stoppen, bewijst de groep al sinds 1985. Filmmuziek van Nino Rota (de huiscomponist van regisseur Federico Fellini), een bewerking van Verdi’s opera ‘Aida’, samenwerking met een veejay, gebruikmaking van film, theater, video, beeldende kunst, poëzie en absurdisme, het komt allemaal uit de koker van het ensemble rond saxofonist Bo van de Graaf.


Gwilym Simcock debuteert overtuigend in Bimhuis

CONCERTRECENSIE Gwilym Simcock Trio. Amsterdam, Bimhuis, 16 januari 2009
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers

Gwilym Simcock wordt gezien als één van de grootste jazztalenten van Groot-Brittannië. De pianist uit Wales ontving al vele nationale prijzen en nominaties, maar is buiten de UK nog redelijk onbekend. Toch was het eerste optreden met zijn trio in het Bimhuis, verder bestaande uit contrabassist Yuri Golobev en drummer James Madddren, niet onaardig bezocht.


Vrije jazz van Von Schlippenbach, Laubrock en Anker

3 -CD-RECENSIES

Schlippenbach Trio - Gold is where you find it
bezetting: Alexander von Schlippenbach; piano, Evan Parker; tenorsax, Paul Lovens; drums
opgenomen: 11 & 12 juni 2007
release: 2008
label: Intakt
tracks: 10
tijd: 64:15
websites: www.intaktrec.ch - www.avschlippenbach.com
door: Mischa Andriessen


De eerste versie van Alexander von Schlippenbachs basloze trio dateert al uit 1972. Op de nieuwste plaat zijn het nog steeds dezelfde drie muzikanten die in het avontuur van de vrije improvisatie aangaan. Of de muziek van het drietal na al die jaren nog altijd onder de noemer avontuurlijk valt, is een discussiepunt.


Paul van Kemenade – Two Horns and a Bass

CD-RECENSIE

Paul van Kemenade – Two Horns and a Bass
bezetting: Paul van Kemenade altsax; Harmen Fraanje piano; Eric Vloeimans trompet; Michiel Braam piano; Wiro Mahieu contrabas en basgitaar; Rein Godefroy piano en Fender; Louk Boudesteijn trombone; Pieter Bast slagwerk; Ray Anderson trombone; Frank Möbus gitaar, Ernst Glerum contrabas; Han Bennink slagwerk
opgenomen: maart en december 2008 in Tafelbergstudio Tilburg en december 2007 in Bimhuis Amsterdam
release: 2008
label: Stemra Kemo
tracks: 11
tijd: 57.21
website: www.paulvankemenade.com
door: Rinus van der Heijden


Het is een bijzonder album geworden, deze nieuwste van Paul van Kemenade. En wel om twee redenen: de altsaxofonist laat zich als componist en uitvoerder van een nieuwe kant zien en de bezetting van het album heeft hij niet alleen gelaten aan zijn eigen kwintet. Als ondertitel kreeg deze plaat mee ‘Duos-Trios-Quintets’ en daarin ligt de grootste verrassing van alles; die nieuwe, bijna kamerachtige bezettingen. Neem daarbij nog in ogenschouw dat aan de cd een dvd is toegevoegd met een samengebalde live-uitvoering van Duke Ellingtons ‘In A Sentimental Mood’ en je zou met enige ruimte kunnen spreken van een nieuw concept.


Benjamin Koppel in Nederland uitgebracht

3 CD-RECENSIES

Benjamin Koppel /Thommy Andersson/ Alex Riel - The Copenhagen Incident
bezetting: Benjamin Koppel; altsax, Thommy Andersson; bas, Alex Riel; drums
opgenomen: juli 2004
release: 2008
label: Cowbell Music
tracks: 10
tijd: 56:33
website: www.cowbellmusic.dk
myspace: www.myspace.com/wwwmyspacecombenjaminkoppel
door: Mischa Andriessen


Voor haar uitgaven heeft het Deense Cowbell Music eindelijk een goede Nederlandse distributeur gevonden, zodat ook wat oudere releases nu voorhanden zijn. Oprichter van het label is saxofonist Benjamin Koppel. Hoewel ook cd’s van andere, met name Deense musici worden uitgebracht, biedt Cowbell Music in de eerste plaats onderdak aan de niet aflatende stroom projecten die Koppel zelf initieert. Projecten die gekenmerkt worden door een grote verscheidenheid.


Bruinsma Syndicaat – Area 51

CD-RECENSIE

Bruinsma Syndicaat – Area 51
bezetting: Jeffrey Bruinsma viool en effecten; Jesse van Ruller gitaar en effecten; Gulli Gudmundsson contrabas en effecten; Afra Mussawisade percussie; Martijn Vink slagwerk
opgenomen: 25 augustus 2006 in Concertgebouw Amsterdam
release: 2008
label: eigen
tracks: 6
tijd: 61.02
websites: www.jeffreybruinsma.com - www.myspace.com/bruinsmasyndicaat
door: Rinus van der Heijden


Een viool in de jazz. Het blijft een vreemde eend in de bijt. Na Joe Venuti in de jaren twintig en dertig van de vorige eeuw heeft enkele decennia later alleen Stéphane Grappelli met de viool veel roem opgebouwd. Vreemd genoeg moesten jazzvioolliefhebbers wachten tot een dikke tien jaar geleden toen in Nederland nog wel, plots violen in de geïmproviseerde muziek opdoken: Oene van Geel, Jasper Le Clercq en Jeffrey Bruinsma bespeelden met verve dit strijkinstrument.


Benjamin Herman - Hypochristmastreefuzz; More Mengelberg

CD-RECENSIE

Benjamin Herman - Hypochristmastreefuzz; More Mengelberg
bezetting: Benjamin Herman; altsax, Ernst Glerum; bas phillicorda, Joost Patocka; drums. Gasten: Anton Goudsmit; gitaar, Willem Friede; mellotron, Ruben Hein; zang
opgenomen: 29 september en 6 oktober 2008
release: 2009
label: Roach Records
tracks: 10 + bonus interview Misha Mengelberg
tijd: 47:42
websites:  www.benjaminherman.nl - www.doxrecords.com - www.stroom.ws
door: Mischa Andriessen


Het mag eigenlijk geen verrassing heten dat Benjamin Herman na zijn enthousiast ontvangen cd ‘Campert’ niet de ingeslagen weg is blijven volgen. Na de introspectieve, modale jazz van die plaat kiest Herman voor een aanpak die ten dele terug gaat op zijn vroege werk; zijn debuutplaat “Café Alto”, zijn voorlaatste “The Itch” en natuurlijk de eerdere hommage “Plays Misha Mengelberg.” Benjamin Herman blinkt gelukkig niet uit in voorspelbaarheid.


De wereld van verschil tussen klassiek en jazz heeft nu vorm

CONCERTRECENSIE Harmen Fraanje en Igor Roma. Austerlitz, Beauforthuis, 10 januari 2008
beeld: Ron Beenen
door: Rinus van der Heijden

Harmen Fraanje en Igor Roma ontmoetten elkaar voor het eerst na een concert van de eerste in Tilburg, waar Roma speciaal op was afgekomen. Er ontstond al snel een idee om iets samen te gaan doen. Deze zaterdag werd een denkbeeld werkelijkheid in het Beauforthuis in Austerlitz, waar de beide pianisten in een zinderend concert lieten horen wat het verschil is tussen spelopvatting in klassieke- en jazzmuziek.


Mario Pavone Double Tenor Quintet - Ancestors

CD-RECENSIE

Mario Pavone Double Tenor Quintet - Ancestors
bezetting: Mario Pavone; bas, Tony Malaby; tenor- en sopraansax, Jimmy Greene; tenor- en sopraansax, Peter Madsen; piano, Gerald Cleaver; drums
opgenomen: 15 januari 2008
release: 2008
tracks: 8
tijd: 51:20
label: Playscape Recordings
websites: www.mariopavone.com - www.playscape-recordings.com - www.improvisedcommunications.com
door: Mischa Andriessen 

De voorvaderen waarnaar de titel verwijst zijn Dewey Redman en Andrew Hill. Twee bepalende, avontuurlijke muzikanten wier invloed op gelijkgestemde jongere musici niet te overschatten is. Bassist Mario Pavone draait zelf al vele jaren mee. Hij maakte in de jaren zestig al deel uit van het trio van pianist Paul Bley en raakte bij veel jazzliefhebbers bekend door zijn langdurige samenwerking met de jonggestorven blazer Thomas Chapin.  Samen met Michael Sarin, de drummer uit die legendarische groep en de Nederlanders Mark van Vugt en Paul van Kemenade zal Pavone dit jaar een hommage aan Chapin op de podia brengen.


Jazz maakte in dertig jaar stormachtige ontwikkeling door

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Stichting Jazzpower in Eindhoven bestond onlangs dertig jaar. Een hele periode in een mensenleven en zeker in dat van de jazz. De stichting vierde dit afgelopen najaar met onder meer het uitbrengen van de dubbel-cd ‘Jazzpower the 3rd decade’. Op één stuk na betreffen het opnames die in eigen beheer zijn gemaakt tijdens concerten in het clubhonk Café Wilhelmina. In het begeleidende boekje wordt een poging gedaan een overzicht te geven van de ontwikkeling van dertig jaar jazz en improvisatiemuziek. In Eindhoven en daarbuiten. Zelfs in de verkorte weergave hieronder is op te merken, dat die ontwikkeling er een is van ongekende omvang.


Træben – Nordic Project

CD-RECENSIE

Træben – Nordic Project
bezetting: Søren Ballegaard, sax; Olaf Meijer, contrabas; Thorsten Grau, drums; Jens Larsen, gitaar.
opgenomen: december 2007
release: september 2008
label: O.A.P. Records
tracks: 11
tijd: 59.17
website: www.traeben.com - www.oaprecords.com
door: Tim Sprangers


In Denemarken hecht men veel waarde aan de traditionele volksmuziek. Het vormde aanleiding voor het nieuwe jazzkwartet Træben, met hierin twee Denen, Scandinavische volksmuziek als uitgangspunt te nemen voor hun ‘Nordic Project’: alle composities zijn telkens een interpretatie van volksliederen.


Mwendo Dawa – A Taste Of Four Free Minds

CD-RECENSIE

Mwendo Dawa – A Taste Of Four Free Minds
bezetting: Susanna Lindeborg piano, laptop; Ove Johansson tenorsaxofoon, EWI, laptop; Jimmi Roger Pedersen contrabas, laptop; David Sunby slagwerk
opgenomen: 13 december 2007 Nilento Studio Zweden
release: 2008
label: LJ Records
tracks: 8
tijd: 67.17
website: www.lj-records.se/mwendo.hmtl
myspace: www.myspace.com/mwendodawa
door: Rinus van der Heijden

Free jazz bestaat nog altijd. Een open deur? Ja, zeker als je denkt aan musici over de hele wereld die in de traditie van deze stijl de jaren zestig plegen te kopiëren. Dat het ook anders kan bewijst Mwendo Dawa, een Zweedse groep die al sinds eind jaren zeventig bestaat en zich volledig heeft vastgebeten in de erfenis van grote Amerikaanse improvisatoren als John Coltrane, Albert Ayler, Archie Shepp, Ornette Coleman en al die vele, vele anderen.


Wadada Leo Smith's Golden Quartet - Tabligh

CD-RECENSIE

Wadada Leo Smith's Golden Quartet - Tabligh
bezetting: Wadada Leo Smith; trompet, Vijay Iyer; piano, Fender Rhodes, synthesizer, John Lindberg; bas, Shannon Jackson; drums opgenomen: 2005
release: 2008
label: Cuneiform records
tracks: 4
tijd:  63:30
websites: www.cuneiformrecords.com  http://music.calarts.edu/~wls/
door: Mischa Andriessen



Ishmael Wadada Leo Smith is niet een muzikant die zich op een enkele stijl heeft vastgepind. Naast vooruitstrevende jazz heeft de zevenenzestigjarige trompetist ook klassieke muziek en muziek voor dans/theater gecomponeerd. Op dit moment speelt Smith in twee groepen. Het uit de kluiten gewassen Silver Orchestra waarin onder meer John Zorn en Marc Ribot terug te vinden zijn en het Golden Quartet, met daarin drie heel bijzondere muzikanten.