CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Musici van Halifax zetten degelijke swingmachine neer

CONCERTRECENSIE. Rommy Halifax en band & Piet Noordijk. Jazz In The Greenhouse, Den Helder, 27 september
beeld: Jan Albert Vroegop
door: Cees van den Berg

Met een beetje kromme rug, zoals je dat zoveel ziet bij mannen van zijn leeftijd, zit hij op een halfhoge barkruk aan de zijkant van het podium. Gestoken in een mooi pak met pochet en zwarte lakschoenen. Als hij hoort dat hij bijna aan de beurt is staat hij langzaam op en doet een stap naar de microfoon. Hij zet de altsax aan zijn mond en begint te blazen. Hard, krachtig, soepel en strak. Zijn tonen stuiteren door het kassencomplex en bereiken makkelijk de achterste regionen. Zelfs de mensen die buiten staan te roken. Piet Noordijk, 76 jaar. Gaat en wil nog lang niet met pensioen.


Joost Swart / Saxion V / Gustav Klimt String Quartet – Symbiosis

CD-RECENSIE

Joost Swart / Saxion V / Gustav Klimt String Quartet – Symbiosis
bezetting: Joost Swart piano en fender rhodes; Ruud Vleij contrabas; Gijs Dijkhuizen slagwerk. Saxion V: Will Jasper altsaxofoon; Jorg Kaaij alt- en sopraansaxofoon; Paul van Batenburg tenorsaxofoon; Ad Colen tenorsaxofoon; Juan Martinez baritonsaxofoon. Gustav Klimt String Quartet: Arlia de Ruiter en Lorre Lynn Trytten viool; Mieke Honingh altviool; Bastiaan van der Werf cello. Gasten: Clemens van der Feen contrabas; Mike Schäperclaus percussie
opgenomen: 2006 en 2007 in Power Sound Studio
release: 2008
label: Morfo Music
tracks: 5
tijd: 42,46
website: www.morfomusic.com
door: Rinus van der Heijden

In een tijd waarin musici voor de zoveelste keer een brug proberen te slaan tussen klassieke muziek en jazz, is een opmerkelijk project nieuw leven ingeblazen. Al in 1974 bracht componist Claus Ogerman de vijfdelige suite ‘Symbiosis’ uit op plaat, waarop Bill Evans de plaats op de pianokruk innam en Phil Woods de altsaxofoonsectie aanvoerde. Het werk sloeg zodanig aan, dat het heden ten dage een cultstatus heeft verworven. Zowel in de geschiedenis van de jazz als die van de klassieke muziek.


Vein - Outstage

CD-RECENSIE

Vein - Outstage
bezetting: Michael Arbenz; piano, Florian Arbenz; drums, cymbalon, Thomas Lähns; contrabas
opgenomen: februari 2008
release: 2008
label: Meta records / Challenge
tracks: 7
tijd: 52.15
websites: www.vein.ch - www.metarecords.de
door: Mischa Beckers


De broers Florian en Michael Arbenz uit Basel musiceren al zo'n tien jaar samen. Artiesten als Greg Osby, Wolfgang Puschnig, Glenn Ferris, Kent Carter, Matthieu Michel en Marc Johnson speelden met hen mee tijdens cd-opnamen of concerten. Voor het project Vein nam het duo contrabassist Tomas Lähns in de arm. Outstage is het tweede album van dit gezelschap, en wat voor één.


E.S.T. - Leucocyte

CD-RECENSIE

E.S.T. - Leucocyte
bezetting: Esbjörn Svensson, piano, elektronica, transistorradio; Dan Berglund, contrabas, elektronica; Magnus Öström, drums, elektronica, stem
opgenomen: 2008, Sydney, Australië
release: 2008
label: ACT Music / Challenge
tracks: 7
tijd: 68.17
website: www.est-music.com - www.actmusic.com
myspace: www.myspace.com/esbjornsvenssontrio
door: Erno Elsinga

Je zou het een muzikale nalatenschap kunnen noemen, Leucocyte, het laatste album van E.S.T. dat in mei van dit jaar werd afgerond voordat een maand later pianist Esbjörn Svensson aan de gevolgen van een duikongeluk overleed.


Robin Nolan & Friends – Organized Crime

CD-RECENSIE

Robin Nolan & Friends – Organized Crime
Bezetting: Robin Nolan, gitaar; Kevin Nolan, slaggitaar; Simon Planting, bas; Anton Goudsmit, gitaar; Jesse van Ruller, gitaar; Jimmy Rosenberg, gitaar; John Jorgenson, gitaar, klarinet; Daniel lapp, viool.
opgenomen: 2008
release: 2008
label: Robin Nolan Music
tracks: 11
tijd: 44.00
website: www.robinnolan.com
myspace: www.myspace.com/robinnolan
door: Tim Sprangers

De Engelse gipsy gitarist Robin Nolan woont al jaren in Amsterdam en begint nu pas aan bekendheid te winnen bij het publiek. Dat hij wordt gewaardeerd binnen de muzikale scene blijkt uit de gasten die hij heeft uitgenodigd op ‘Organized Crime’: Anton Goudsmit, Jesse van Ruller en Jimmy Rosenberg. Zij vormen de crème de la crème van het hedendaagse Nederlandse improvisatiegenre. Eerdere albums van Nolan bestonden uit enkel zijn vaste trio.


Laetitia van Krieken Big Bang - Windfall

CD-RECENSIE

Laetitia van Krieken Big Bang - Windfall
bezetting: Angelo Verploegen; trompet, bugel, Mete Erker; sopraan- en tenorsax, basklarinet, Rolf Delfos; sopraan- en altsax, Jasper Blom; sopraan- en tenorsax, klarinet, Hans Sparla; trombone, Jeffrey Bruinsma; viool, Herman van Haaren; viool, Benjamin von Gutzeit; altviool, Annie Tangberg; cello, Laetitia van Krieken; piano, Ferhan Otay; gitaar, Gulli Gudmundson; bas, Pascal Vermeer; drums
opgenomen: 27 september 2007 in Bimhuis Amsterdam
release: 2008
label: Challenge
tracks: 8
tijd: 63.37
websites: www.laetitiavankrieken.com - www.challenge.nl
door: Mischa Andriessen

Het blijft een goed gekozen naam; in ‘big bang’ klinkt de reminiscentie aan de grote big bands natuurlijk duidelijk door, maar komt ook de explosiviteit van dit imposante gezelschap naar voren.


Het Sun Ra Arkestra raast zes dagen als storm door Tilburg

CONCERTRECENSIE. Sun Ra Arkestra, Paradox 18 en 20 september, Muzentuin Tilburg 21 september, 2008
beeld: Stef Mennens 
door: Rinus van der Heijden

Een orkaan die SRA heette, heeft zes dagen boven Tilburg gewoed. Een muzikale typhoon, want dit SRA staat voor Sun Ra Arkestra en dat trok een verwoestend spoor door muziekpodium Paradox en tijdens het openlucht slotconcert door de Muzentuin,  hartje stad.


Nils Petter Molvaer - Re-vision

CD-RECENSIE

Nils Petter Molvaer - Re-vision
bezetting: Nils Petter Molvaer; o.a. trompet, duduk, toetsen, elektronica, Nizamettin Aric; zang, Eivind Aarset; gitaar, Anders Engen; drums, Jan Bang; elektronica; Paolo Vinaccia; percussie
release: 2008
tracks: 12
tijd: 46.13
label: Sula Records / Universal
websites: www.nilspettermolvaer.com - www.emarcy.com
door: Mischa Andriessen


Op “Re-vision” wordt het werk bijeengebracht dat Nils Petter Molvaer maakte voor drie films: “Hoppet”, “Edy” en “Frozen Heart.” Het samen met Jan Bang geschreven “Perimeters” is een nieuwe compositie die als enige niet in een film is gebruikt. Overigens heeft Molvaer wel meer filmmuziek geschreven dan hier verzameld is.


The Unplayables: Ben Sluijs Quartet meets Erik Vermeulen – Harmonic Integration

CD-RECENSIE

The Unplayables: Ben Sluijs Quartet meets Erik Vermeulen – Harmonic Integration
bezetting: Ben Sluijs altsaxofoon en fluit; Jeroen van Herzeele tenorsaxofoon; Erik Vermeulen piano; Manolo Cabras contrabas; Marek Patrman slagwerk
opgenomen: 19 en 21 september 2007 in De Meent, Brugge
release: 2008
label: WERF
tracks: 11
tijd: 64,03
website: www.bensluijs.be - www.dewerf.be
door: Rinus van der Heijden

Toen  zo’n drie jaar geleden het album ‘True Nature’ van altsaxofonist Ben Sluijs uitkwam, betoonde de Belgische altsaxofonist zich als een slang die zijn oude huid afwerpt. Was Ben Sluijs tot die tijd vooral een gedegen – en daardoor brave – vakman, op ‘True Nature’ liet hij avontuur en durf toe.


Sun Ra’s muziek blijft uniek

CONCERTRECENSIE. Sun Ra Arkestra, Paradox Tilburg i.s.m. ZXZW Festival, 17 september 2008
beeld: Marcel Mutsaers
door: Mischa Andriessen

Ruim vijftien jaar is hij niet meer, Sun Ra, maar zijn volgelingen weten het door hem uitgedokterde concept van georganiseerde chaos nog altijd met verve tot uitvoering te brengen. Het spanningsveld tussen discipline en vrijheid is steeds het speerpunt van Sun Ra’s muziek geweest en onder de bezielende leiding van de inmiddels vierentachtigjarige Marshall Allen is dat niet anders.


Esperanza Spalding overtuigend in vol Bimhuis

CONCERTRECENSIE. Esperanza Spalding, Bimhuis Amsterdam, 15 september 2008
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Esperanza Spalding is een jonge jazzvocaliste en bassiste. Ze was al eens te gast in de door miljoenen Amerikanen bekeken talkshow van David Letterman. Ze wordt als een nieuwe jazzrevelatie gebracht met een geheel eigen sound en buitensporig  talent. Esperenza Spalding lijkt de zoveelste Diana Krall of Norah Jones te zijn met een ‘unieke’ visie op jazz. In dit geval echter, lijkt er werkelijk een grootheid te zijn opgestaan.


Guinga - Dialetto Carioca

CD-RECENSIE

Guinga - Dialetto Carioca
bezetting: Guinga; gitaar, zang. Paulo Sergio Santos; klarinet, Jorginho do Trompete; trompet, Lula Galvao; gitaar, Gabriele Mirabassi; klarinet
opgenomen: September 2005
release: 2008
label: Egea / Challenge
tracks: 13
tijd: 42.29
websites: www.egeamusic.com www.guinga.com
door: Mischa Andriessen


Een ‘carioca’ is een inwoner van Rio de Janeiro. Gitarist Guinga is afkomstig uit een van de arbeiderswijken van deze Braziliaanse stad. Daar beoefent hij al jaren twee beroepen; tandarts en muzikant. Voluit heet hij Carlos Althier De Souza Lemos Escobar, maar hij is bekend geworden als Guinga, een bijnaam die hij in zijn jeugd vanwege zijn toen nog opvallend witte huidskleur kreeg.


Zó klinkt improvisatiemuziek anno nu

CONCERTRECENSIE. Mete Erker Trio., Muziekpodium Paradox Tilburg, 12 september 2008
door: Rinus van der Heijden

Om nu alle openingsconcerten van jazzpodia in Nederland te gaan bespreken, nee, daar passen we voor bij Jazzenzo. Maar dit ene, de carte blanche die saxofonist Mete Erker kreeg van de programmacommissie van muziekpodium Paradox in Tilburg, daar maken – sterker nog: móeten – we een uitzondering voor (maken).


Bobby Previte & the New Bump - Set the alarm for monday

CD-RECENSIE

Bobby Previte & the New Bump - Set the alarm for monday
bezetting: Bobby Previte; drums, Ellery Eskelin; tenorsax, Steve Bernstein; trompet, Bill Ware; vibrafoon, Brad Jones; bas, Jim Pugliese; percussie
opgenomen: augustus 2007
release: 2008
label: Palmetto Records
tracks: 9
tijd: 48.41
websites: www.bobbyprevite.com - www.palmetto-records.com
door: Mischa Andriessen


Bobby Previte is verslaafd aan veranderen. Niet alleen zijn haarkleur is steeds weer anders, hij start ook graag nieuwe projecten op die vervolgens telkens van bezetting veranderen. The New Bump is, in elk geval in naam, een voortzetting van Previtte’s Bump The Renaissance. Met die band bracht Previte twee platen uit op het Palmetto-label, maar van de sterbezetting met Wayne Horvitz, Steve Swallow, Marty Ehrlich en Ray Anderson of Curtis Fowlkes is in The New Bump niemand overgebleven.


Amina Figarova vonkt te weinig in Bimhuis

CONCERTRECENSIE. Amina Figarova Sextet, Bimhuis, 7 september 2008
beeld: Thomas Huisman
door: Erik Werkman

Amina Figarova werd geboren in het op het eerste gehoor weinig jazzy klinkende Azerbaijan, maar is uitgegroeid tot een internationaal gevierd jazzpianiste en al geruime tijd woonachtig in Rotterdam. In relatief korte tijd heeft Figarova een substantieel oeuvre van eigen composities opgebouwd.


Twee generaties rasimprovisatoren brengen rock zonder gitaren

CONCERTRECENSIE. Peter Brotzmann, Toshinori Kondo, Massimo Pupillo, Paal Nilssen-Love, Bimhuis, 6 september
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Via een enkele knipoog naar elkaar begon het concert van twee generaties freejazz-iconen. Geen inleiding naar het publiek. Geen overbodige informatie. Vanaf de eerste toon barste een geluidsbombardement los, die pas na een dik anderhalf uur werd beëindigd. Een knetterhard optreden zónder gitaren.


Het ongrijpbare universum van Sun Ra

ACHTERGROND
door: Mischa Andriessen

Sun Ra, de in 1993 overleden naamgever van het gelijknamige Arkestra.

Sun Ra werd op 22 mei 1914 als Herman Poole Blount geboren in Birmingham in de staat Alabama. Het talent van de pianist wordt snel onderkend en al op jonge leeftijd maakt ‘Sonny’ zoals hij wordt genoemd, deel uit van diverse bigbands waaronder die van Fletcher Henderson, een vooraanstaande bandleider.


Zeeland Nazomerfestival goed bezocht

CONCERTRECENSIE. Zeeland Nazomerfestival, 26 augustus - 6 september 2008
beeld: Lex de Meester (Nazomerfestival)
door: Mischa Beckers

In Zeeland vond van dinsdag 26 augustus tot en met zaterdag 6 september 2008 voor de achtste maal het Nazomerfestival plaats. Gedurende twee weken waren bijzondere locaties in alle gemeenten van Zeeland podium en decor voor theatervoorstellingen en muziekuitvoeringen. Onder die laatste ook een aantal uit de categorie jazz en verwante stijlen.


Agog – Some Frump Skunk

CD-RECENSIE

Agog – Some Frump Skunk
bezetting: Frank Wingold, gitaar; Mark Haanstra, elektrische en akoestische basgitaar; Joost Lijbaart, slagwerk en amadinda (Oegandese xylofoon)
opgenomen: 20 en 21 november 2007 bij As Loud As
release: 2008
label: TryTone
tracks: 9
tijd: 66,38
website: www.agog.de - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden


Je zou het met de bezetting van dit eigenzinnige trio misschien niet helemaal verwachten, maar op de nieuwste cd ‘Some Frump Skunk’ heeft Agog zich tot doel gesteld aan de liedjescultuur nieuwe inzichten toe te voegen. In negen stukken zingt de gitaar van Frank Wingold en basgitaren en slagwerk zingen mee. Vraag niet hoe het kan, maar beluister daarentegen hoe deze drie musici in elkaars kielzog vooral de melodische kant in negen eigen stukken bejubelen.


Poly Quartet – Perfumed Dreams

CD-RECENSIE

Poly Quartet – Perfumed Dreams
bezetting: Andreas Polyzogopoulos, trompet, effecten; Kostas Yaxoglou, piano; Vasilis Stefanopoulos, contrbas; Sotiris Ntouvas, slagwerk
opgenomen:  2008, Athene, Griekenland
release: 2008
label: Puzzlemusik
tracks: 9
tijd: 56.25
myspace: www.myspace.com/polyquartet  - www.myspace.com/puzzlemusik
door: Erno Elsinga


Perfumed Dreams is het verrassende debuut van vier jonge Griekse musici die allen onlangs afstudeerden aan verschillende conservatoria in Nederland. Na hun tocht door de diverse muzikale culturen vormden zij het Poly Quartet en namen werk op van trompettist en bandleider Andreas Polyzogopoulos; negen bedachtzame, weids klinkende composities.


Spinifex Orchestra – Triodia

CD-RECENSIE

Spinifex Orchestra – Triodia
bezetting: Jasper Blom, sopraan- en tenorsaxofoon, klarinet; Joost Buis, trombone; Ned McGowan, fluit; Gijs Levelt, trompet; Tobias Klein, altsaxofoon, klarinet, basklarinet; Theo van Tol, accordeon; Raphael Vanoli, gitaar; Sean Fasciani, contrabas; Ulf Genenger, slagwerk, percussie.
opgenomen: 2008 in Studio Le Roy, Amsterdam
release: 2008
label: Karnatic Lab Records
tracks: 9
tijd: 56,44
website: www.karnaticlabrecords.com
myspace: www.myspace.com/spinifexorchestra
door: Rinus van der Heijden

Een wilde kamerjazzband. Zo omschrijven de negen leden van het Spinifex Orchestra hun muzikale idioom. Niet gek, die omschrijving. Alleen niet helemaal compleet, want de muziek breekt zich regelmatig uit de grenzen van kamerjazz en betreedt met gemak het land van de big bands. Wie gedacht mocht hebben dat dát terrein volledig is afgegraasd, moet dit bijzondere orkest maar eens beluisteren.


Aki Takase - Something sweet, something tender

CD-RECENSIE

Aki Takase - Something sweet, something tender
bezetting: Aki Takase; piano
opgenomen: mei, juni 2007
release: 2007
label: Enja
tracks: 16
tijd: 60.52
websites: www.akitakase.com - www.jazzrecords.com/enja
door: Mischa Andriessen

Kennis van de traditie is voor het werk van pianiste Aki Takase essentieel. In eerdere projecten dook ze al volop in het oeuvre van Duke Ellington, Fats Waller, Eric Dolphy en Ornette Coleman.  De laatste twee komen op deze cd die de titel aan een compositie van Dolphy dankt ook weer aan bod. Net als muziek van Carla Bley, Thelonious Monk en Takases echtgenoot Alexander von Schlippenbach.


Mark Murphy hoeft zich niet meer te bewijzen

CONCERTRECENSIE. Mark Murphy & Rob van Bavel Trio, Bimhuis, 1 september 2008
beeld: Ger Koelemij
door: Erik Werkman

Het probleem van levende legendes is dat ze vaak meer dood dan levend zijn. In geval van het optreden van Mark Murphy afgelopen maandag in het Bimhuis was dit echter gelukkig allesbehalve het geval.


Michael Bisio Quartet - Cimp 360: circle this

CD-RECENSIE

Michael Bisio Quartet - Cimp 360: circle this
bezetting: Michael Bisio; bas, Avram Fefer; tenor- en sopraansax, Stephen Gauci; tenorsax, Jay Rosen; drums
opgenomen: 20-22 september 2006
release: 2007
label: CIMP
tracks: 8
tijd: 71.54
websites: www.cimprecords.com - http://home.earthlink.net/~bisio
door: Mischa Andriessen


“Its own universe” heet een van de nummers op deze cd en dat is een titel die perfect bij de muziek van het Michael Bisio Quartet past. Bassist Michael Bisio bracht eerder op het Omnitone label al de cd “Undulations” uit waarop zijn kracht als improvisator en componist duidelijk naar voren kwam.


Is Wouter Hamel de jeune premier van de free jazz?

COLUMN
door: Rinus van der Heijden


Hoe zou het nu eigenlijk zitten met Wouter Hamel? Aan het begin van zijn nog niet zo lange carrière als zanger – drie jaar geleden - werd hij vanuit het niets geafficheerd als een nieuwe jazzartiest. Maar naarmate de tijd vordert, is hij zelf de eerste die deze kwalificatie afzwakt. “Ik en de band zitten overal tussenin”, zegt hij in een interview in Vara TVMagazine van afgelopen week. Ja, zo lust ik er ook nog wel een paar: interessant doen door jezelf in jazz te wentelen en als dat wordt bestreden schielijk de gulden middenweg kiezen.


Rima Khcheich – Falak

CD-RECENSIE

Rima Khcheich – Falak
bezetting: Rima Khcheich, zang; Yuri Honing, tenor- en sopraansaxofoon; Maarten van der Grinten, gitaar; Tony Overwater, contrabas; Joost Lijbaart, slagwerk; Ali El Khatib, riq en mazhar
opgenomen: januari 2008 in Wisseloord Studio’s Hilversum
release: 2008
label: Jazz In Motion / Challenge Records
tracks: 9
tijd: 46,57
website: www.rimakhcheich.com - www.jazzinmotion.com - www.challenge.nl
door: Rinus van der Heijden

Rima Khcheich is een Libanese zangeres, die zich heeft gespecialiseerd in klassieke Arabische zang. Tijdens een van de tournees van het Yuri Honing Trio in het Midden-Oosten in het begin van dit decennium, ontmoetten zangeres en westerse jazzmusici elkaar. Een eerste resultaat van die ontmoeting is te horen op de cd ‘Orient Express’ van voornoemd trio, waarop Rima Khcheich in enkele stukken zingt en die in 2002 uitkwam. Nadien vroeg de zangeres Tony Overwater haar te begeleiden op een van haar cd’s. En nu is er dit album  ‘Falak’ uitgekomen, op naam van Rima Khcheich waarop ze wordt begeleid door het Yuri Honing Trio, uitgebreid met gitarist Maarten van der Grinten en percussionist Ali El Khatib.