CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Japanners en tango: een onverwacht goede mix

CONCERTRECENSIE. Japan now: Salle Gaveau, Bimhuis Amsterdam, 27 augustus 2008
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Het is een wat maffe combinatie: de stille, schuchtere en emotieloze Japanners die zich op het terrein van de hartstochtelijke en levendige tango bevinden. Voor velen is de koppeling  onbekend. Toch wint de Argentijnse muziekstijl al tientallen jaren aan populariteit op het eiland. Echter, Japanners zouden zichzelf niet zijn als er geen eigenzinnige draai aan het idioom van de tango wordt gegeven.


Anton Goudsmit als Legobouwer

INTERVIEW
door: Mischa Beckers









Eens kijken of ik in dat tempo die akkoorden er ook uit krijg"
Foto © Marcel Mutsaers  


Gitarist Anton Goudsmit is een drukbezet man. Hij is één van de grondleggers van New Cool Collective, speelt ‘vast’ bij Fugimundi maar is daarnaast veelvuldig in de weer met andere ensembles zoals Benjamin Herman’s Itch en Dinami. Dit jaar staat nagenoeg volledig in het teken van zijn eigen band, Ploctones.


Giya Kancheli - Little Imber

CD-RECENSIE

Giya Kancheli - Little Imber
bezetting: Nederlands kamerkoor, Raschèr Saxophone Quartet, Klaas Stok; dirigent, Mamuka Gaganidze; stem, Zaza Miminoshvili; gitaar, Rustavi koor, kinderkoor, Nika Menanishvili; dirigent, keyboard
opgenomen: augustus 2003 en mei 2006
release: 2008
label: ECM / Challenge
tracks: 2
tijd: 62.06
website: www.ecmrecords.nl
door: Mischa Andriessen

In 1991 ontvluchtte componist Giya Kancheli Georgië. Na een tijd in Berlijn te hebben gewoond, verhuisde hij naar Antwerpen waar hij sindsdien gebleven is. Afgesneden zijn van je wortels is een wezenlijk motief in Kancheli’s muziek. Dat blijkt uit een titel als “Abii ne viderem” (weggaan om niet te hoeven kijken), maar vooral uit de van weemoed doortrokken composities. Weinig componisten hebben een zo herkenbaar eigen geluid als Kancheli. Zijn stukken hebben een typerend ijle toonzetting en een extreme dynamiek. Nauwelijks hoorbaar wordt afgewisseld met snoeihard.


Jazz Warriors - Afropeans

CD-RECENSIE

Jazz Warriors - Afropeans
bezetting: Courtney Pine; fluit, basklarinet, tenorsaxofoon, Jason Yarde; sopraan - en baritonsaxofoon, Shabaka Hutchins; basklarinet, tenorsaxofoon, Byron Wallen; trompet, flugelhorn, Chris Storr; trompet, flugelhorn, Jay Phelps; trompet, flugelhorn, Harry Brown; trombone, Nathanel Facey; altsaxofoon, Omar Puente; elektrische viool, Ayanna Witter Johnson; cello, stem, Femi Temowo; gitaar, Alex Wilson; akoestische piano, Darren Taylor; contrabas, Samuel Dubois; alt - en bas steelpan, Robert Fordjour; drums, table
opgenomen: 6 oktober 2007
release: 2008
label: Destin-E Records / Challenge
tracks: 8
tijd: 40.42
websites: www.courtneypine.co.uk - www.destinerecords.com - www.challenge.nl
door: Mischa Beckers

In 2007 was het 200 jaar geleden dat in Groot-Brittannië de slavenhandel werd afgeschaft. Ter ere van dit heugelijke feit werd Courtney Pine gevraagd om muziek te componeren en een bijbehorende band samen te stellen. Pine bracht hiervoor de Jazz Warrios weer bij elkaar, de band die (toen) 20 jaar eerder hun enige album, Out Of Many, One People, uitbracht. Afropeans is het resulterende live-album dat is opgenomen in de Londense Barbican Concert Hall.


Francesco Bearzatti Tinisima Quartet - Suite for Tina Modotti

CD-RECENSIE

Francesco Bearzatti Tinisima Quartet - Suite for Tina Modotti
bezetting: Francesco Bearzatti; sax en klarinet, Giovanni Falzone; trompet en stem, Danilo Gallo; bas, Zeno de Rossi; drums en percussie
opgenomen: 4,5 en 27 juni 2007
release: 2008
label: Parco della musica / Challenge distr.
tracks: 9
tijd: 50.39
website: www.francescobearzatti.com - www.auditorium.com
myspace: www.myspace.com/bearzatti 
door: Mischa Andriessen

Tina Modotti was fotografe, actrice en politiek activiste. Zij was bovendien een veelbegeerde schoonheid die nog wel eens een huwelijk om zeep hielp. Een van de redenen waarom haar vroegtijdige dood in 1942 aanleiding was en is voor allerhande speculaties.


Ploctones veelzijdiger met toevoeging Harmen Fraanje en Sanne van Hek

CONCERTRECENSIE, The Ploctones & Sanne van Hek, Harmen Fraanje, Bimhuis Amsterdam, 21 augustus 2008
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

De laatste tonen van Anton Goudsmit verdwenen als de rook van een uitgebrande kaars in de lucht. Geen geweld, gepoch, drukte of onstuimigheid. Toch leken The Ploctones naam te hebben gemaakt als meest energieke band van Nederland; ze staan voor spelplezier en vermaak gecombineerd met technisch vernuft. Met de toevoeging van Harmen Fraanje krijgt de band van Goudsmit plotseling diepgang en raakt het café-achtige geroezemoes verstomd: The Ploctones kunnen nu ook ontroeren.


Wycliffe Gordon – Boss Bones

CD-RECENSIE

Wycliffe Gordon – Boss Bones
bezetting : Wycliffe Gordon, trombone; Andre Hayward, trombone; Mike LeDonne, piano; John Webber, bas; Kenny Washington, drums
opgenomen: 22 oktober 2007
release: 2008
label: Criss Cross Jazz
tracks: 9
tijd: 62.46
websites: www.wycliffegordon.com - www.andrehayward.com - www.crisscrossjazz.com
door: Jan Bol

Wycliffe Gordon en Andre Hayward komen beiden uit de stal van Wynton Marsalis. Ze spelen onder andere in het Lincoln Center Jazz Orchestra. Gordon speelde ook in de band van Marsalis, die zo veel traditie in zijn repertoire doet. Gospel, New Orleans, big band, bebop, hard bop, rhythm ’n blues, het komt ook allemaal voorbij in het werk van Gordon. In dat opzicht is het haast logisch dat hij cd’s maakt voor de mainstream en bopgerichte labels Criss Cross Jazz en de Duitse look alike Nagel Heyer.


Han Bennink verrast met eigen trio

CONCERTRECENSIE, Han Bennink Trio, Bimhuis Amsterdam, 22 augustus 2008
beeld: Jelmer de Haas
door: Mischa Andriessen

In de twintig was Han Bennink toen hij met Eric Dolphy, Wes Montgomery en andere grootheden speelde. Ruim veertig jaar later heeft de drummer voor het eerst een groep die zijn naam draagt; het Han Bennink Trio, met twee bandleden die nu ongeveer zo oud zijn als hijzelf toen hij naam begon te maken.


Franco Ambrosetti & Uri Caine Trio - The Wind

CD-RECENSIE

Franco Ambrosetti & Uri Caine Trio - The Wind
bezetting: Franco Ambrosetti; trompet, Uri Caine; piano, Drew Gress; bas, Clarence Penn; drums
opgenomen: 11-12 februari 2007
release: 2007
label : Enja
tracks: 9
tijd: 48:26
websites: www.francoambrosetti.com - www.enjarecords.com
door: Mischa Andriessen


Een van de vele groten waarmee de Italiaanse trompettist heeft gespeeld, is de vorig jaar overleden saxofonist Michael Brecker die op deze cd met het nummer “Mike on wings” wordt geëerd. Ook de titeltrack is een eerbetoon en wel aan Chet Baker.


Dafnis Prieto Sextet – Taking The Soul For A Walk

CD-RECENSIE

Dafnis Prieto Sextet – Taking The Soul For A Walk
bezetting: Peter Apfelbaum, C sopraansax, tenorsax & melodica; Avishai Cohen, trompet; Yosvany Terry, Bb sopraan sax & alto sax; Yunior Terry, bas; Manuel Valera, piano & fender Rhodes; Dafnis Prieto, drums, percussion; Itai Kriss, fluit (track 10)
opgenomen: oktober 2007
release: 3 maart 2008
label: Dafnison Music
tracks: 12
tijd: 62:48
website: www.dafnisprieto.com
door: Erik Werkman

Dit is Dafnis Prieto’s derde album, uitgebracht op zijn eigen label Dafnison, na diens “About The Monks” en “Absolute Quintet” voor het Zoho label. En zoals het aloude gezegde “driemaal is scheepsrecht” al aangeeft lost deze buitengewoon getalenteerde drummer zijn belofte als veelbelovend componist en bandleider hiermee volledig in.


Mo’Blow – Funkatristic

CD-RECENSIE

Mo’Blow – Funkatristic
bezetting: Felix F. Falk; sax, percussie, Anthony Ormesher; gitaar, Matti Klein; Rhodes piano, Tobias Fleischer; bas, André Seidel; drums
gast: Franz Bauer; vibrafoon
opgenomen: 2007
release: 2008
label: Neuklang
tracks: 11
tijd: 55:08
websites: www.moblow.de - www.bauerstudios.de
door: Mischa Beckers

Mo’ Blow is de jazzfunkband van de Duitse saxofonist Felix F. Falk. De liner-notes van Funkatristic vermelden dat Falk zijn groovy composities voorziet van een percussieve Joshua Redman-achtige stijl van saxofoon spelen. Na het beluisteren van de eerste nummers dringt eerder de vergelijking met Maceo Parker op.


Winnaars, maar vooral verliezers na verdeling jazzsubsidies

ACHTERGROND
door: Erno Elsinga



Het wordt voor veel ensembles improviseren geblazen nadat het Nederlands Fonds voor Podiumkunsten (NFPK) vandaag de definitieve verdeling van de kunstgelden openbaar maakte. In het genre jazz zijn de grote verliezers het Willem Breuker Kollektief, Jazz Orchestra of the Concertgebouw, POW Ensemble, maar ook Dutch Jazz Orchestra, I Compani en TryTone. Zij krijgen de komende vier jaar geen subsidie toegekend.


Jazz Middelheim 2008 laat Requiem voor Deze Tijd schrijven

CONCERTRECENSIE, Jazz Middelheim 2008, Antwerpen, 14, 15, 17 augustus
beeld: Bruno Bollaert (VRT)
door: Rinus van der Heijden

Jazz Middelheim 2008 was het festival dat een blik wierp op de toekomst van de jazz. Maar zoals het een goed initiatief betaamt: ook het verleden in herinnering riep. In de concertpraktijk van de afgelopen dagen sloegen Amerikaanse duivelskunstenaars een huiveringwekkende brug tussen toen en nu.


The Boom Boom Room knalt er meteen hevig in

CONCERTRECENSIE, Theaterfestival Boulevard, Den Bosch, 15 en 16 augustus 2008
Gelegenheidsformatie Eric Vloeimans, duo Harmen Fraanje/Philip Catherine
door: Rinus van der Heijden

In een omgeving die het interieur van een jazzclub suggereert, maar die van een bodega uit de jaren vijftig veel meer benadert – met fluwelen gordijnen, kroonluchters en een levensgrote pin-up tegen de achterwand - kreeg een nieuw muzikaal initiatief op Theaterfestival Boulevard in Den Bosch in vijf avonden een definitief gezicht. ‘The Boom Boom Room’, een bedenksel van jazzmusicus en programmeur Jeroen Doomernik, trok telkens volle zalen met festivalgangers, die zich lieten verrassen door veelal onbekende muziek en voor hen nog onbekendere uitvoerders.


Albert van Veenendaal en Meinrad Kneer's Evil Rabbit Records

3 CD-RECENSIES
door: Mischa Beckers



Evil Rabbit Records werd in 2006 opgericht door pianist Albert van Veenendaal en contrabassist Meinrad Kneer. Naar eigen zeggen is het een label door muzikanten voor muzikanten met als doel het produceren en promoten van originele hedendaagse jazz en geïmproviseerde muziek. De huidige catalogus bestrijkt inmiddels tien albums. Release vijf, acht en negen, Seductive Sabotage, Rigop me en The Mystery Guests respectievelijk, zijn hiervan een mooie dwarsdoorsnede.


Mathias Eick - The Door

CD-RECENSIE

Mathias Eick - The Door
bezetting: Mathias Eick; trompet, gitaar, vibrafoon, Jon Balke; piano, Fender Rhodes, Audun Erlien; elektrische bas, gitaar, Audun Kleive; drums, percussie. Gast: Stian Carstensen; pedal steel gitaar
opgenomen: september 2007
release: 2008
label: ECM
tracks: 8
tijd: 49.19
websites: www.ecmrecords.nl www.myspace.com/mathiaseick
door: Mischa Andriessen

Hij viel al op in Jaga Jazzist en in de bands van Jacob Young , Iro Haarla en Manu Katché, maar nu debuteert de Noorse trompettist Mathias Eick onder eigen naam op het ECM-label. “The door” houdt het midden tussen het typerende sferische ECM-geluid en de elektrische bands van Miles Davis en Nils Petter-Molvaer.


Global Tourists - Urban turban

CD-RECENSIE

Global Tourists - Urban turban
bezetting: Epaminondas Ladas; Bouzouki, Tobias Hoffmann; gitaar, electronica, Mathias Mauersberger; gitaar, electronica, Frank Mauersberger; bas, Daniel Freundlieb; drums, percussie
release: 2008
label: VanDyckRecords
tracks: 12
tijd: 51:47
websites: www.global-tourists.com - www.vandyckrecords.de
myspace: www.myspace.com/globaltourists 
door: Mischa Beckers

Deze jonge muzikanten uit Keulen zijn op zoek gegaan naar inspiratie buiten de gebaande wegen zoals een toerist naar nieuwe landen zou reizen om nieuwe impressies op te doen. Dat ze daarbij elementen uit jazz, funk, pop en dance laten samensmelten is op zich niet opzienbarend. Speciaal is echter de inbreng van Epaminondas Ladas die opgroeide met Griekse Rembetiko muziek en die invloed behoorlijk laat gelden, niet in het minst door zich te bedienen van de traditionele bouzouki.


Enrico Rava – Italian Ballads

CD-RECENSIE

Enrico Rava – Italian Ballads
bezetting : Enrico Rava, trompet; Domenico Caliri, Roberto Cecchetto, gitaar; Giovanni Maier, bas; U.T. Ghandi, drums, slagwerk; Barbara Casini, zang; Richard Galliano, accordeon
opgenomen: maart 1996
release: 2007
label: Venus Records Japan / Challenge
tracks: 15
tijd: 72.14
websites: www.enricorava.com - www.venusrecord.com - www.challenge.nl
door: Jan Bol

Italië, drama, film, opera, liederen. Genoeg ingrediënten voor een verzameling ballads die stuk voor stuk wel heel breed uitgesmeerd worden door de nestor van de Italiaanse jazztrompettisten, Enrico Rava. Hij nam samen met de zogenoemde Electric Five muziek van Nino Rota bij films van Fellini en operastukken van Puccini (O Mio Babbino Caro) onder handen. Daarnaast staan er klassiekers uit het Italiaanse liedrepertoire op de cd, zoals Torna A Surriento, Senza Fine, Un Canto en Stringimi Forte I Polsi. In deze liederen laat Barbara Casini haar sensuele stem horen.


Olivia Trummer Trio featuring Matthias Schriefl - Westwind

CD-RECENSIE

Olivia Trummer Trio featuring Matthias Schriefl - Westwind
bezetting: Olivia Trummer; piano, Joel Locher; bas, Bodek Janke; drums, Matthias Schriefl; trompet, bugel
opgenomen: 27-29 december 2007
release: 2008
label: Neuklang / Challenge distr.
tracks: 8
tijd: 58:24
websites: www.olivia-trummer.de - www.bauerstudios.de
door: Mischa Andriessen


Haar debuut “Nach Norden” was verrassend sterk en volwassen. De oprechte lyriek van de jonge Duitse zorgde voor sprankelende songs met een aantrekkelijke frisse sound. Voor de opvolger heeft Trummer voor andere muzikanten gekozen en voor een belangrijkere rol van de gastblazer.


Stephan Micus – Snow

CD-RECENSIE

Stephan Micus – Snow
bezetting: Stephan Micus, alle instrumenten, w.o. doussn’gouni, duduk, maung, gitaar, gongs, dulcimers, stem
opgenomen: 2004-2008 in MCM Studio’s
release: 2008
label: ECM / Challenge distr.
tracks: 8
tijd: 53.14
website: www.stephanmicus.com - www.ecmrecords.com - www.challenge.nl
door: Rinus van der Heijden


Stephan Micus. Al bijna veertig jaar lang exploreert de 55-jarige Duitser allerlei muziek. Muziek evenwel, die hij uit hoeken en gaten plukt waar anderen nooit of nauwelijks zijn geweest. Micus is daarbij een Don Quichotte, die opbokst tegen gevestigde waarden en altijd en overal zijn eigen weg gaat. Of hij een boodschap heeft? Nou nee, hij wil gewoon laten horen dat muziek een universele betekenis heeft, dat zij niet binnen perken kan worden gevangen en dat van bestaande muziek – en vooral instrumenten – met een gedegen aanpak altijd iets nieuws kan worden gemaakt.


Poolplayers - Way below the surface

CD-RECENSIE

Poolplayers - Way below the surface
bezetting: Arve Henriksen; trompet, zang, electronica, Benoît Belbecq; piano, bass station, Lars Juul; drums, electronica, Steve Argüelles; Usine, delays, Sherman filter
opgenomen: 12 - 13 juli 2006
release: 2008
label: Songlines / Challenge distr.
tracks: 9
tijd: 57.52
websites: www.poolplayersmusic.com - www.songlines.com
door: Mischa Andriessen

Poolplayers is een nieuw collectief waarin vier prominente vertegenwoordigers van de progressieve geïmproviseerde muziek in Europa hun krachten gebundeld hebben. Bekendste naam is trompettist Arve Henriksen, wiens groep Supersilent een cultstatus heeft, maar die daarnaast aan vele prachtige platen heeft meegewerkt.


Paul Bley – About Time

CD-RECENSIE

Paul Bley – About Time
bezetting : Paul Bley, piano
opgenomen: mei 2007
release: 2008
label: Justin Time / Challenge distr.
tracks: 2
tijd: 43.53
websites: www.improvart.com/bley - www.justin-time.com
door: Jan Bol


Paul Bley speelt niet alleen piano, hij speelt ook met de luisteraar. Muziek met al zijn noten en tellen is een reis door de tijd. Een reis van twee lange tracks op deze cd, About Time en Encore.


Michel Blanc – Les onze tableaux de l’escouade

CD-RECENSIE

Michel Blanc – Les onze tableaux de l’escouade
bezetting: Michel Blanc, drums, vibrafoon, percussie; Jean-Luc Capozzo, trompet, bugel; Franck Vigroux, gitaar, elektronica; Jean-Marc Bourg, stem; Antonin Rayon, orgel; Sandrine Robilliard, cello ; Eloïse Decazes, zang ; Tom Gareil, vibrafoon ; Aurélien Besnard, klarinet
opgenomen: juli, augustus 2007
release: 2007   
label: D’Autres Cordes
tracks: 11
tijd: 39:40
myspace: www.myspace.com/michelblanc - www.myspace.com/dautrescordes
door: Jan Jasper Tamboer

De muziek op het tweede album van de Franse drummer, bandleider en componist Michel Blanc schiet alle kanten op, van lieflijke melodieën op de vibrafoon tot zwaar overstuurde gitaren, en van dromerige trompetpartijen tot bizarre elektronica. Maar de lieflijkheid en dromerigheid hebben het wel flink te verduren.


Hiromi’s Sonicbloom – Beyond standard

CD-RECENSIE

Hiromi’s Sonicbloom – Beyond standard
bezetting: Hiromi Uehara – piano, keyboards; David Fiuczynski – (fret en fretloos) gitaar; Tony Grey – bas; Martin Valihora - drums
opgenomen: 20 – 27 februari 2008
release: 2008
label: Telarc
tracks: 9
tijd: 59:43
website: www.hiromimusic.com - www.telarc.com
myspace: www.myspace.com/hiromimusic
door: Erno Elsinga

Belangrijkste verschil met de vier voorgaande albums van de Japanse pianiste Hiromi Uehara is dat naast haar vaste trio op Beyond standard de jazzrockgitarist David Fiuczynski is toegevoegd. In deze samenstelling gaven ze, voor het eerst in Nederland, in mei van dit jaar succesvolle concerten op The Hague Jazz en Bimhuis.


Walt Weiskopf – Day In Night Out

CD-RECENSIE

Walt Weiskopf – Day In Night Out
bezetting: Walt Weiskopf, tenorsaxofoon, fluit; Andy Fusco, altsaxofoon, fluit, clarinet; Gary Smulyan, baritone sax; Michael Leonhart, trompet, flugelhorn; John Mosca, trombone; Peter Zak, piano; Doug Weiss, bas; Kendrick Scott, drums
opgenomen: 3 april 2007
release: februari 2008
label: Criss Cross Jazz
tracks: 10
tijd: 59:44
website: www.waltweiskopf.com  - www.crisscrossjazz.com
door: Erik Werkman

Al sinds 1992 is Walt Weiskopf een vaste waarde van Gerry Teekens’ Criss Cross Jazz en daar mag de laatste trots op zijn. Elk nieuw album is weer iets om naar uit te kijken, aangezien Weiskopf voor elk nieuw project weer alles uit de kast haalt en zich niet graag herhaalt. Ditmaal treedt hij aan met een octet, waarin enkele opvallende nieuwe gezichten zijn waar te nemen.


Fred van Doorn - Blue Notes; jazzportretten

BOEKBESPREKING

Fred van Doorn - Blue Notes; jazzportretten
Uitgeverij Thomas Rap
Paperback, 221 blz
Uitgegeven: 2008
Prijs: 17,90
ISBN 9789060057469
www.thomasrap.nl
door: Mischa Andriessen





“Lost heroes”, Fred van Doorns vorige boek over jazz, is een van de pareltjes uit de jazzbibliotheek die Uitgeverij Van Gennep in de jaren tachtig probeerde op te bouwen. Wie het wil hebben, moet zijn heil bij antiquariaten zoeken, maar gelukkig zijn een paar geactualiseerde portretten uit dit werk ook opgenomen in “Blue notes.”