CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Kenny Wheeler/Hugo Wolf String Quartet/John Taylor – Other People

CD-RECENSIE

Kenny Wheeler/Hugo Wolf String Quartet/John Taylor – Other People
bezetting: Kenny Wheeler, trompet en flugelhorn; Hugo Wolf Strijkkwartet; John Taylor, piano
opgenomen: 24 t/m 26 oktober 2005 Bauer Studio Ludwigshafen
release: 2008
label: CamJazz
tracks: 8
tijd: 49,42
website: www.hugowolfquartet.com - www.camjazz.com
myspace: www.myspace.com/kennywheelerjazz
door: Rinus van der Heijden

Jazz en klassieke muziek, ze strijden en tegelijk zoeken elkaar al sinds eind jaren veertig, toen altsaxofonist Charlie Parker met een strijkersensemble ging experimenteren. Nadien volgden velen hem, onder wie Stan Getz, Ornette Coleman en om dichter bij huis te blijven Thijs van Leer (in betere dagen). De resultaten waren wisselend, maar meestal zo dat de solistische jazzklanken slechts ondersteuning kregen van fondantzoete, van valse romantiek druipende vioolpartijen.


Nieuwe albums Ken Vandermark: Beat Reader en Broken Music

2 CD-RECENSIES

Vandermark 5 - Beat reader
bezetting: Ken Vandermark; baritonsax, klarinetten, Dave Rempis; alt- en tenorsax, Tim Daisy; drums, Kent Kessler; bas, Fred Lonberg-Holm; cello en elektronica
opgenomen: 19-20 december 2006
release: 2008
label: Atavistic
tracks: 8
tijd: 69.26
website: www.kenvandermark.com - www.atavistic.com
door: Mischa Andriessen

De productiviteit van Ken Vandermark is legendarisch. Net als zijn inzet. Hij is een onvoorstelbaar energiek muzikant die er altijd vol in gaat. Vandermark is daarnaast een typische exponent van de experimentele jazzscene waarin met graagte en overgave wisselende bezettingen en stijlen worden uitgeprobeerd.


Furio Di Castri, Nguyen Le, Eric Vloeimans e.a. - Zapping

CD-RECENSIE

Furio Di Castri, Nguyen Le, Eric Vloeimans e.a. - Zapping
bezetting: Furio Di Castri – bas, sampling, electronics; Nguyen Le – gitaar, electronics; Eric Voeimans – trompet; Joel Allouche – slagwerk; Mauro Negri – altsax, klarinet, Rita Marcotulli - piano
opgenomen: 2008
release: 2008
label: Promo Music / Challenge distr.
tracks: 10
tijd: 50.53
websites: www.furiodicastri.com - www.ericvloeimans.com - www.nguyen-le.com - www.promomusic.it - www.challenge.nl
door: Erno Elsinga

Het werk van Frank Zappa én Thelonious Monk samenvangen, een idee van de Italiaanse bassist Furio Di Castri. Niet door klakkeloos stukken na te spelen, neen, nieuwe composities  die tegelijkertijd een weergave moet geven van de muzikale ontwikkelingen van de twintigste eeuw: ‘Zapping’.


Banana Hunters - Peel it

CD-RECENSIE

Banana Hunters - Peel it
bezetting: Renate Scheurer; zang, Dominic Montandon; keyboards, Thomas Schmidiger; gitaar, Simon Britschgi; drums, Thomas Gasser; bas, Christian Dillier; trompet, flugelhorn, Simon Vögeli: alt - en baritonsaxofoon, Lukas Wiese; tenor - en sopraansaxofoon
opgenomen: april - juni 2007
release: 2008
label: The Montreux Jazz label
tracks: 10
tijd: 52.59
websites: www.bananahunters.ch - www.tcbrecords.com
door: Mischa Beckers

Het Montreux Jazz label deelt muziekcategoriën in haar catalogus in kleuren in. Zo staat rood voor bebop, hardbop en postbop. Banana Hunters' Peel it valt in de categorie geel. Die staat voor new grooves in de huidge muziek en voor nieuwe ontwikkelingen in jazz.


Death jazz als feestelijk slot in Gent

GENT JAZZ FESTIVAL, Bijloke Site Gent, zondag 20 juli 2008
beeld: Jos L. Knaepen
door: Mischa Andriessen

Meer dan de dag ervoor werden op de slotdag van het Gent Jazz Festval de grenzen van de jazzverwantschap opgezocht.  Bij het motto van het festival ‘all that jazz’ staat in de tweede week heel plagerig een vraagteken. Dat het ten gehore gebrachte in lang niet alle gevallen jazz was, staat buiten kijf, maar dat heeft geen belang. Het meest opvallend aan de laatste festivaldag was dat de vier totaal verschillende acts allemaal veel succes hadden bij het publiek. Wat dat betreft, heeft de organisatie de openheid van geest van de bezoekers goed ingeschat.


Marzio Scholten - Motherland

CD-RECENSIE

Marzio Scholten - Motherland
bezetting: Marzio Scholten – gitaar, Floris van der Vlugt – tenor- en sopraansaxofoon, Lucas Dols – bas, Bob Roos – slagwerk, Randal Corsen – piano (1, 3 & 4)
opgenomen: 18, 19 oktober 2007
release: 2008
label: O.A.P. Records
tracks: 8
tijd: 62.50
website: www.marzioscholten.com - www.oaprecords.com
myspace: www.myspace.com/marzioscholten
door: Erno Elsinga

Niet voor niets werd de groep rondom gitarist Marzio Scholten (1982) vorig jaar door Stichting Jazz Nederland uitgeroepen tot een van de meest veelbelovende bands van Nederland. Scholten immers, bezit een doortastend schoon gitaargeluid waarmee hij moeiteloos en vol van kleur zijn visie loslaat op verschillende stijlverwanten.


North Sea Jazz Festival 2008: jazz als thema

NORTH SEA JAZZ, Ahoy Rotterdam, zondag 13 juli 2008
door: Tim Sprangers

Bij een festival draait het niet enkel om de muziek; ook het eten en het drinken, de sfeer, de mensen en de verschillende kraampjes bepalen je mening over het festijn. Het kwam daarom goed uit dat het gedurende de drie dagen North Sea Jazz 2008 nauwelijks regende en zondag zelfs vrijwel constant de zon scheen. Na een mooi concert of benauwd optreden kon worden gerelativeerd in de buitenlucht met drankje, hapje en sigaretje. Dit was zondag broodnodig door de wisselende kwaliteit van artiest én zaal.


De Bende van Drie - Stromen

CD-RECENSIE

De Bende van Drie - Stromen
bezetting: Onno van Swigchem, alt- en baritonsaxofoon; Pieter Jan Cramer van den Bogaart, accordeon; Dion Nijland, contrabas
opgenomen: 9, 10 en 11 november 2006 in Sing Sing Studio Metslawier
release: 2008
label; LopLop Records
tracks: 10
tijd: 57.57
website: www.debendevandrie.nl - www.loplop.nl
door: Rinus van der Heijden


Jazz heeft in relatief korte tijd grote veranderingen doorgemaakt. Daar is niets nieuws mee gezegd. Maar als je er als musicus in slaagt om al die veranderingen in jouw muzikale concept mee te nemen en daarbij ook nog slaagt de grondbeginselen van jazz vast te houden, dan lever je een enorme prestatie.


Slotweekend Gent Jazz Festival is veel meer dan een après North Sea

GENT JAZZ FESTIVAL, Bijloke site Gent, zaterdag 19 juli 2008
beeld: Jos L. Knaepen
door: Mischa Andriessen

Het voormalige Blue Note Records Festival heeft behalve een nieuwe naam ook een gedeeltelijk nieuwe formule. Het aantal concerten is teruggebracht en er is een duidelijker scheiding gekomen tussen de jazz- en de crossoverprogrammering. Een heldere opzet waarvan het niet verbazingwekkend lijkt dat deze de komende jaren gehandhaafd blijft.


Yellowjackets feat. Mike Stern – Lifecycle

CD-RECENSIE

Yellowjackets feat. Mike Stern – Lifecycle
bezetting : Bob Mintzer, tenor- en sopraansax, basklarinet, bes-klarinet, EWI; Russel Ferrante, piano, toetsen, slagwerk; Jimmy Haslip, el. bas, programming; Marcus Baylor, drums, slagwerk; Mike Stern, gitaar
release: 2008
label: Heads Up
tracks: 10
tijd: 62.46
websites: www.yellowjackets.comwww.mikestern.org
door: Jan Bol


De associatie met de Yellowjackets is funkjazz. Hoekige swing, drijvend op strak ritmische figuren van drums en bas. Op de cd Lifecycle wordt die verwachting maar voor de helft ingelost. Ook onvervalste hard bop in het nummer Double Nickel valt de luisteraar ten deel, met een voortvarende saxsolo en een fantastische pianosolo. Bovendien schuwt het kwartet aangevuld door gitarist Stern ook de romantiek niet in smeltende ballads als Dreams Go, Measure of Man en vooral ook Claire’s Closet.


Joel Harrison - The Wheel

CD-RECENSIE

Joel Harrison - The Wheel
bezetting: Joel Harrison; gitaar, Todd Reynolds; viool, Chris Howes; viool, Caleb Burhans; altviool, Wendy Sutter; cello, David Binney; altsax, Ralph Alessi; trompet, bugel, lindsey Horner; bas, Dan Weiss; drums
opgenomen: 9-10 februari 2008
release: 2008
label: Intuition
tracks: 6
tijd: 46:18
websites: www.joelharrison.com - www.intuition-music.com
door: Mischa Andriessen

Gitarist Joel Harrison die zich eerder al uitgebreid in de Amerikaanse volksmuziek en het werk van George Harrison verdiepte, heeft nu getracht het juiste midden te vinden tussen gecomponeerde en geïmproviseerde muziek.


Slotdag North Sea Jazz bevestigt afscheid van een tijdperk

NORTH SEA JAZZ, Ahoy Rotterdam, zondag 13 juli 2008
beeld: Thomas Huisman, Geneviève Ruocco
door: Mischa Andriessen

De derde dag van North Sea is traditioneel de dag waarop de verstokte jazzliefhebber zijn hart ophaalt omdat op die dag de nadruk meestal op echte jazz ligt. Vorig jaar kende het festival een onvergetelijke slotdag met memorabele concerten van Ornette Coleman, Dave Holland en Joshua Redman. Dit jaar leken de hoogtepunten aanmerkelijk dunner gezaaid. Dat kan natuurlijk een gevolg zijn van de gemaakte keuzes: de kans dat Brad Mehldau en Branford Marsalis teleurstellen is immers niet zo groot.


Drukke en verfrissende zaterdag North Sea Jazz 2008

NORTH SEA JAZZ, Ahoy Rotterdam, zaterdag 12 juli 2008
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Met ruim 23.000 bezoekers volledig uitverkocht, begon het North Sea Jazz Festival zaterdag aan zijn tweede dag. Vrijdag lukte het nog om rustig binnen te komen voor een drankje op het terras bij de Nile, peinzend gebogen over het programma. Zaterdag heerste meer de sfeer van dagbezoekers, die hun vrije dag in het weekend zo lang mogelijk aan het North Sea Jazz wilden wijden.


Tweede dag North Sea Jazz: grootse concerten van kleinere namen

NORTH SEA JAZZ, Ahoy Rotterdam, zaterdag 12 juli 2008
beeld: Thomas Huisman
door: Mischa Andriessen

Het is verleidelijk om North Sea te zien als een verzameling grote namen. De groten uit de pop brengen veel publiek en daarmee het geld binnen, die uit de jazz lokken liefhebbers uit binnen- en buitenland die er de nodige ontberingen voor over hebben om op één dag een keur aan artiesten bezig te zien die in elk geval in naam tot de top behoren.


Openingsavond North Sea Jazz is acht uur durende achtbaan

NORTH SEA JAZZ, Ahoy Rotterdam, vrijdag 11 juli 2008
beeld: Ron Beenen, Ron Jenner, Rico D'Rozario
door: Tim Sprangers

Wat is het toch eigenlijk vermoeiend, het North Sea Jazz Festival. Net als een achtbaan in een pretpark word je met een enorme vaart blootgesteld aan een hoop indrukken en bovendien verrassende wendingen. Het grote verschil is dat je tijdens deze rit geen keuzes hoeft te maken; je geeft je over aan wat de achtbaan wilt. In het North Sea Jazzpretpark ben je verplicht om te kiezen welke bocht je zal nemen. Daarbij word je beperkt door externe tegenslagen als hordes stilstaande mensen of voorbijsuisende opmerkingen die je doen twijfelen over de keuze waarvan de knoop net is doorgehakt.


Jon Herington - Pulse and Cadence

CD-RECENSIE

Jon Herington - Pulse and Cadence
bezetting: Jon Herington; gitaar, mandoline, zang, Jim Beard; piano, keyboards, hammondorgel, zang, Ralph Bowen; saxofoon; Michael Mossman; trombone, Victor Bailey; bas, Peter Erskine; drums, Arto Tuncboyaciyan; percussie, Leno Gomez; fluit, (bas)klarinet
opgenomen: 21 juni - 3 juli 1992
release: 2008
label: ESC Records
tracks: 8
tijd: 44.56
websites: www.jonherington.com - www.esc-records.de
door: Mischa Beckers

De Amerikaanse gitarist Jon Herington tourde en nam op met onder andere Boz Scaggs, Bette Midler, Bill Evans, Jim Beard group en Chroma. Vanaf eind jaren negentig is hij vaste kracht in Steely Dan. Zijn meest recente album is Like So. Pulse and Cadence bevat oudere opnamen maar ESC Records bracht het album pas onlangs uit.


Barbara Buchholz - Moonstruck

CD-RECENSIE

Barbara Buchholz - Moonstruck
bezetting: Barbara Bucholz; theremin. Gasten o.a. Arve Henriksen; trompet, Jan Bang; samples, Sebastian Merk; drums, Alejandro Govea Zappina; zang, gitaar, Susanna and the Magic Orchestra, Kammerflimmer Kollektief
release: 2008
label: Intuition / Challenge Records
tracks: 13
tijd: 46:11
websites: www.barbarabucholz.com - www.intuition-music.com
door: Mischa Andriessen

Alle composities op “Moonstruck” zijn gebouwd rond dat bizarre instrument de Theremin. Componiste en Thereminbespeelster Barbara Buchholz nodigde een aantal zeer uiteenlopende muzikanten uit en creëerde een programma waarin deze elektrofoon het stralende middelpunt is.


Jeroen van Vliet koestert zich in wolk van harmonieën

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden








Jeroen van Vliet kreeg van North Sea en MCN dit jaar de compositie-opdracht: "Ik wil niet dat het van tevoren teveel wordt ingevuld.” Foto © Stef Mennens


Vandaag, dinsdag, de laatste repetitie. Nog wat veranderen, schaven en eventueel weglaten of toevoegen. En dan is Jeroen van Vliet er klaar mee. De compositie-opdracht die hij kreeg van het North Sea Jazz Festival en Muziekcentrum Nederland (MCN) moet er dan stáán. Vrijdag 11 juli om 17.30 uur worden de door de pianist, componist en bandleider gecomponeerde stukken ten gehore gebracht bij de start van ’s werelds grootste indoor-jazzfestival in Rotterdam.


Koen Schouten - Jazzhelden

BOEKBESPREKING
Koen Schouten - Jazzhelden
De Volkskrant / Meulenhoff
Paperback 192 blz.
Isbn 9789029081597
Uitgegeven: 2008
www.meulenhoff.nl - www.volkskrant.nl
door: Mischa Andriessen






De titel van Koen Schoutens boek met interviews mag gerust ook ironisch worden opgevat. Jazzhelden? Rita Reys die vraagt of de interviewer misschien hongerig is. ‘Zal ik wat eieren bakken?’ Pat Metheny die zegt dat hij het liefste onzichtbaar zou zijn, ‘alleen maar geluid.’ Bij een held stel je je toch iets stoerders voor.


Pat Martino combineert routine met energie

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Pat Martino, 2 juli 2008.
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

‘We have two shows tonight’ vertelde Pat Martino bij aanvang van zijn concert. De gitarist begon met een vijf kwartier durende ode aan zijn voorbeeld Wes Montgomery en vervolgde na een half uur pauze met voornamelijk eigen werk. Het was een drie uur durend avontuur van een topmuzikant die weliswaar in de bop is blijven hangen, maar toch bijzonder spannend zijn instrument bespeelt.


Antonello Salis & Joey Baron - Keys and Skins

CD-RECENSIE

Antonello Salis & Joey Baron - Keys and Skins
bezetting: Antonello Salis, piano en geprepareerde piano; Joey Baron, drums
opgenomen: 14, 15 maart 2007
release: 2008
label: CAM
tracks: 11
tijd: 51:09
website: www.antonellosalis.com - www.joeybaron.com - www.camjazz.com
door: Jan Jasper Tamboer


Voor de hand liggende, maar prangende vraag: is het ontbreken van een bas een gemis? Als bewaker van de beat is de bas een belangrijke factor in vrijwel elke jazzbezetting. Belangrijk, maar ook onmisbaar? Eerder maakte drummer Joey Baron al solo met pianist Jasper van ’t Hof een cd, maar die speelde toen voor de verandering orgel. Dat geeft toch weer een ander beeld dan drums met piano. Voor piano en drums schreef Morton Feldman het stuk ‘Three Dances’, hoewel aangevuld met een glas, waar een van de musici af en toe een ‘ting’ tegen moet geven. Op ‘Keys and Skins’ is er ook een rol weggelegd voor een glas, een dat sneuvelt.


Depart - Mountain Messenger

CD-RECENSIE

Depart - Mountain Messenger
bezetting; Harry Sokal; tenor- sopraansax, effecten, Heiri Känzig; bas, Jojo Mayer; drums
opgenomen: 16-19 december 2007
release: 2008
label: ACT
tracks: 12
tijd: 57.01
websites: www.actmusic.com www.departjazz.com
door: Mischa Andriessen

Depart is een Zwisters- Oostenrijks trio dat met “Mountain messenger” haar tweede cd aflevert. Opvallendste bandlid is Harry Sokal, bekend van het Vienna Art Orchestra, die op deze plaat volledig de vrije hand krijgt en naar hartelust experimenteert met effectapparatuur. Hoe vervormd zijn sound soms ook is, steeds klinkt zijn wellustige spelplezier erin door.


Margriet Sjoerdsma – Bloom

CD-RECENSIE

Margriet Sjoerdsma – Bloom
bezetting : Margriet Sjoerdsma, zang, achtergrondzang; Shirma Rouse en Laise Aerts, achtergrondzang; Dimitar Bodurov, piano, toetsen, programming; Cord Heineking, bas, elektrische bas; Jasper van Hulten, drums, slagwerk, cajon; Artis Orubs, vibrafoon; Jeffrey Bruinsma en Hellen van der Hoeven, viool; Ro Krauss, altviool; Saartje Camp, cello
opgenomen: februari 2008
release: 2008
label: FM Jazz
tracks: 11
tijd: 49.53
websites: www.margrietsjoerdsma.com - www.foreignmediamusic.com
door: Jan Bol

De tweede cd van Margriet Sjoerdsma begint veelbelovend. Sobere piano, licht drumwerk, volle bas. Prettige, duidelijk zeer geschoolde stem, bluesy, een wat luie timing. Dan sluipen er strijkers in. Vervolgens wordt de sound steeds voller, totdat na zo’n anderhalve minuut het voltallige gezelschap losbarst, compleet met achtergrond zang. Weg intimiteit van het allereerste begin.