CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Jasper Blom Quartet behoeft klont modder

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Jasper Blom Quartet, 23 april 2008
beeld: Jojanneke Claessen
door: Tim Sprangers

Met een topbezetting heeft saxofonist Jasper Blom deze maand zijn cd ‘Statue of Liberty’ uitgebracht. Met Jesse van Ruller op gitaar, Frans van der Hoeven op contrabas en de beste Nederlandse jazzdrummer van dit moment Martijn Vink, ontving Blom lovende reacties op zijn plaat. Het afwisselende doch evenwichtige album wordt gekaraktiseerd door sterke composities waar gecompliceerde en overredende thema’s botvieren. Ook live boeit de samenstelling zeer zeker. Toch had de wat technische subtiliteit wat vaker mogen wijken voor een ongeveinsde collectieve uitbarsting; échte overtuiging mist het Jasper Blom Quartet nog.


Krachtpatser Avishai Cohen herhaalt zichzelf

CONCERTRECENSIE. Paradox Tilburg, Avishai Cohen Trio, 25 april 2008
beeld: Marcel Mutsaers
door: Erno Elsinga

Wie het voorlaatste album Continuo van Avishai Cohen en diens zojuist verschenen Gently Disturbed naast elkaar beluistert, zal op het eerste gehoor weinig verschil ontdekken. De uit Israël afkomstige basvirtuoos diept zijn concept van springerige melodieuze ritmen uit tot het uiterste. Na een afwezigheid van twee jaar stond Avishai Cohen en zijn trio wederom op de planken van het Paradox podium, ditmaal voor een eenmalig Nederlands concert.


Wordt de toekomst van jazz muziek met de kurk op de fles?

COLUMN
door: Rinus van der Heijden


Wat een ongelooflijk staaltje van kleinburgerlijke truttigheid was dat toen zo’n jaar of tien geleden dirigenten van klassieke orkesten verordonneerden, dat het publiek in hun concertzalen niet meer mocht kuchen of hoesten. Met in hun kielzog natuurlijk de media werd duidelijk gemaakt dat wanneer onder het orkaangeweld van Mahlers Derde Symfonie de dirigent iemand op de voorste rij zijn keel zou horen schrapen, dat zijn concentratie zou verstoren.


Yuri Honing Wired Paradise – Meet Your Demons

CD-RECENSIE

Yuri Honing Wired Paradise – Meet Your Demons
bezetting: Yuri Honing, saxofonen; Frank Möbus, gitaar; Paul Jan Bakker, gitaar; Tony Overwater, bas; Joost Lijbaart, slagwerk
opgenomen: december 2007, Wisseloord Studios Hilversum
release: 2008
label: Jazz in Motion
tracks: 8
tijd: 45.58
website: www.yurihoning.com - www.jazzinmotion.com - www.challenge.nl
door: Erno Elsinga


Meet Your Demons is de opvolger van Yuri Honings Wired Paradise debuutalbum Temptation, genomineerd voor een Edison in 2006. Op het zojuist verschenen album is wederom de Duitse avant-garde jazzgitarist Frank Möbus van de partij, maar wordt hij nu bijgestaan door rockgitarist Paul Jan Bakker, voormalig bandlid van de muzikanten verslindende groepen van Anouk en Kane.


The Roy Campbell Ensemble - Akhenaten Suite, Live at Vision Festival XII

CD-RECENSIE

The Roy Campbell Ensemble - Akhenaten Suite, Live at Vision Festival XII
bezetting: Roy Campbell; trompet, bugel, blokfluit en arghul, Billy Bang; viool, Bryan Carrot; vibraharp, Hillard Greene; bas, Zen Matsuura; drums
opgenomen: 2007
release: 2007
label: Aum Fidelity www.aumfidelity.com
tracks: 7
tijd: 57.16
websites: www.roycampbellmusic.comwww.visionfestival.org
door: Mischa Andriessen


Hij heeft nog een poosje in Rotterdam gewoond, trompettist Roy Campbell, maar hij woont  en werkt al weer geruime tijd in de V.S. waar hij een spilfiguur in de vrije improvisatiescène is geworden. Hij speelt in Marc Ribot’s Spiritual Unity Quartet, in William Parkers Other Dimensions in Music en in vele andere projecten zoals Spring Heel Jack.


Ilja Reijngoud - Untamed world

CD-RECENSIE

Ilja Reijngoud - Untamed world
bezetting: Ilja Reijngoud; trombone, Bart van Lier; trombone, Jörgen van Rijen; trombone, Jan Oosting; trombone, Evert Josemanders; trombone, Lode Mertens; trombone, Martin van den Berg; bastrombone, Rob van Bavel; piano, Fender Rhodes, Martijn van Iterson; gitaar, Marius Beets; bas, Marcel Serierse; drums
opgenomen: april 2007
release: 2008
label: Maxanter
tracks: 8
tijd: 59.42
website: www.maxanter.nl
door: Mischa Andriessen

Adriaan Jaeggi heeft in zijn boek “Tromboneliefde” treffend beschreven hoe de trombone vaak als boertig instrument te kijk wordt gezet. Een equivalent van het schetenkussen of op zijn minst de banaliteit ten top. Een instrument voor clowns. Mocht Jaeggi ooit nog eens om argumenten verlegen zitten om hen die tegenspreken dat de trombone een elegant en veelzijdig instrument is, de mond te snoeren, kan hij zijn toevlucht nemen tot de nieuwste cd van Ilja Reijngoud.


Philip Catherine coached jonge violist naar grote hoogte

CONCERTRECENSIE. Porgy en Bess Terneuzen, Philip Catherine, 20 april 2008
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Jazzgitarist Philip Catherine speelde in 1985 voor het eerst in Porgy en Bess in Terneuzen. Hij maakte toen deel uit van Chet Baker's ensemble. De muzikanten dwongen af dat het publiek muisstil werd. Inmiddels kwam Catherine zo'n tien keer naar Porgy en Bess. Afgelopen zondag speelde de gitarist, inmiddels de 65 gepasseerd, er ook en weer kreeg hij het publiek muisstil.


Oz Noy - Fuzzy

CD-RECENSIE

Oz Noy - Fuzzy
bezetting: Oz Noy; gitaar, gitaarloops, elektrische sitar, Jimmy Johnson; bas, Will Lee; bas, James Genus, bas, Anton Fig; drums, Keith Carlock; drums, Vinnie Colaiuta; drums, Jim Beard; toetsen, Shai Bachar; toetsen, George Witty; wurlitzer
opgenomen: 29 september, 17, 26 oktober 2006
release: 2007
label: Magnatude
tracks: 10
tijd: 67.25
websites: www.myspace.com/oznoy - www.magnatuderecords.net
door: Mischa Andriessen

Oz Noy is een jonge Israëlische gitaarvirtuoos die met “Fuzzy” al zijn derde soloplaat uitbrengt. Bijgestaan door vakkundige muzikanten die in vele stijlen thuis zijn, komt Noy met voornamelijk eigen werk. Al worden er ook nummers van Prince en Thelonius Monk gespeeld.


Eric Vloeimans Gatecrash– Hyper

CD-RECENSIE

Eric Vloeimans Gatecrash– Hyper
bezetting: Eric Vloeimans; trompet, effecten, Jeroen van Vliet; Fender Rhodes, keyboards, Gulli Gudmundsson; contrabas, elektrische bas, effecten, Jasper van Hulten; drums
opgenomen: 2 december 2006, Live in Lantaren Venster Rotterdam
release: 2008
label: Challenge Jazz
tracks: 7
tijd: 51.58
websites: www.ericvloeimans.com - www.challengerecords.nl
door: Mischa Beckers

De CD Gatecrashin (2007) bevat zeven bij elkaar passende nummers van de twee uur live muziek die Eric Vloeimans met zijn band Gatecrash op twee december 2006 opnam in het Lantaren/Venster theater in Rotterdam. Op Hyper staan nog eens zeven nummers van die set.


Blackshaw en Van Wissem creëren intrigerende brug van oude naar nieuwe muziek

CONCERTRECENSIE. Theater Kikker Utrecht, James Blackshaw en Jozef van Wissem, 17 april 2008
beeld: Maarten Mooijman
door: Mischa Andriessen

Het Utrechtse Theater Kikker dat veel onalledaagse muziek op haar podia programmeert, bood plaats aan twee opmerkelijke snaarinstrumentalisten; gitarist James Blackshaw en luitist Jozef van Wissem. De laatste heeft al heel wat bijzondere projecten op zijn naam staan. Met voormalig Captain Beefheart gitarist Gary Lucas bijvoorbeeld, maar ook met de Japanse minimalist Tetuzi Akiyama en heel veel solowerk met daarbij ook zijn intrigerende verklanking van de kruiswegstaties: het vorig jaar op cd uitgebrachte “Stations of the cross.”


Jeroen van Vliet Trio zoekt een beetje wat ze willen

CONCERTRECENSIE. ‘t Schuttershof Middelburg, Jeroen van Vliet Trio, 16 april 2008
beeld: Eddy Westveer
door: Mischa Beckers

Vorig jaar gaf pianist Jeroen van Vliet in 't Schuttershof in Middelburg met Gatecrash, de band rond trompettist Eric Vloeimans, een indrukwekkend optreden. Afgelopen woensdag speelde Van Vliet opnieuw in ’t Schuttershof maar nu met zijn eigen trio.


FAB Trio toonbeeld van onderling begrip

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, FAB Trio, 16 april 2008
beeld: Daniel Theunynck, Ziga Koritnik
door: Mischa Andriessen

Uit het samenvoegen van de eerste letters van de achternamen van de drie muzikanten is de bandnaam FAB Trio ontstaan. Een tongue-in-cheek aanprijzing van drie bescheiden musici die zich tijdens hun lange carrières vooral ten dienste van anderen hebben opgesteld.


Brad Mehldau Trio – Live

CD-RECENSIE

Brad Mehldau Trio – Live 
bezetting: Brad Mehldau, piano; Larry Grenadier, bas, Jeff Ballard, drums
opgenomen: 2006, Village Vanguard, New York
release: 2008
label: Nonesuch
tracks: 12
tijd: 156:20 (2 cd)
website: www.bradmehldau.com - www.nonesuch.com
door: Erno Elsinga


In de afgelopen weken verschenen twee albums van eigentijdse grondleggers, eerst het dubbelalbum van gitarist Kurt Rosenwinkel en zojuist ook het eveneens dubbelalbum van Brad Mehldau Trio. Beide albums zijn live opgenomen, in de fameuze jazzclub Village Vanguard in New York.


John Scofield schuwt het experiment niet

CONCERTRECENSIE. Stadsschouwburg Middelburg, John Scofield Trio with Horns, 8 april 2008
beeld: Jos L. Knaepen
door: Mischa Beckers

Als opmaat voor het International Jazzfestival Middelburg - van 9 tot en met 12 mei - speelde John Scofield in de Zeeuwse hoofdstad. Scofield kiest tijdens de huidige tournee uit zo'n twintig nummers een representatieve set. De meeste daarvan zijn van het album This meets that (2007). In de vaste opener, The house of the rising sun, introduceert Scofield uitgebreid het bekende thema voordat hij de akkoorden grondig binnenstebuiten keert.


Matana Roberts Quartet - The Chicago Project

CD-RECENSIE

Matana Roberts Quartet - The Chicago Project
bezetting: Matana Roberts; altsax, Frank Roasly; drums, Josh Abrams; bas, Jeff Parker; gitaar. Gast: Fred Anderson: tenorsax
release: 2007
label: Central Control
tracks: 9
tijd: 56.27
websites: www.matanaroberts.com - www.centralcontrol.co.uk
myspace: www.myspace.com/matanaroberts
door: Mischa Andriessen


Er lijkt geen eind te komen aan de interessante releases die vanuit Chicago de wereld in worden geslingerd. Saxofoniste Matana Roberts is het zoveelste grote talent uit de stad die zij op deze cd eert. Samen met een aantal inmiddels vaste waarden uit de vrije improvisatiescene en op een enkel nummer met de befaamd eigenzinnige tenorist Fred Anderson, heeft Roberts een prachtige plaat opgenomen.


Quincey - Circus

CD-RECENSIE

Quincey - Circus
bezetting: Diederik Rijpstra; trompet, bugel, Floris van der Vlugt; saxofoons, Daan Herweg; piano, Lucas Dols; bas, Jurjen Bakker; drums
opegenomen: 22-23 september 2007
release: 2008
label: Maxanter Records
tracks: 11
tijd: 65.12
websites: www.quinceyjazz.com - www.maxanter.nl
door: Mischa Andriessen


“Circus” is al weer de derde cd van deze voormalig finalist van de Dutch Jazz Competition. De vormgeving verraadt een doordachte eigengereidheid die ook in de muziek doorklinkt. Zorgvuldig uitgevoerde eigen composities die een frisse interpretatie van de (bop)traditie laten zien.


Donny McCaslin is status van talent ontgroeid

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Donny McCaslin Trio, 10 april 2008
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Hij is al een veertiger en toch wordt saxofonist Donny McCaslin nog steeds gezien als een groot talent. Waarschijnlijk omdat ‘talent’ de connotatie heeft van ‘nog niet door het grote publiek ontdekt’. En dat terwijl McCaslin al geruime tijd een graag gehoorde muzikant is. Hij is een vaste sideman van Dave Douglas waarmee hij later deze maand weer in het Bimhuis staat en heeft ook al verschillende cd’s onder eigen naam. Zijn naam klinkt echter bij velen onbekend en dus blijft hij ‘een talent’.


Soo Cho komt van ver steeds dichterbij

INTERVIEW
door: Erno Elsinga








"Het gaat niet om hoe goed iemand is, of hij een grote naam is en een goede techniek heeft, maar om veel samen spelen." Foto © Marcel Mutsaers

Dat ze het dit jaar zó druk zou krijgen had ze niet verwacht. Pianiste Soo Cho studeert aan twee conservatoria tegelijk, bracht dit jaar haar debuutalbum ‘Prayer’ op de markt en werd gevraagd voor een reeks concerten in de Young Vips Tour 2008. De Zuid-Koreaanse die in 2001 naar Nederland kwam en faam verwierf in het Dordrechtse jazzmilieu, brak daarmee landelijk door. Maar wie is Soo Cho eigenlijk? En wat zijn haar drijfveren binnen de muziek? Een gesprek met een bescheiden musicus die tegenslagen overwon en door keihard werken is waar ze nu is.


Ignaz Dinné featuring Ron Carter - The Next Level

CD-RECENSIE

Ignaz Dinné featuring Ron Carter - The Next Level
bezetting: Ignaz Dinné; altsax, Ron Carter; bas, Pete Rende; piano, traporgel, Jochen Rueckert; drums
opgenomen: november 2005
release: 2008
label: Double Moon Records
tracks: 9
tijd: 53.45
websites: www.myspace.com/ignazdinnewww.roncarter.net
door: Mischa Andriessen

Grootspraak is een blijvende erfenis uit de beginjaren van de jazz. Om boven te komen drijven in het enorme aanbod van getalenteerde muzikanten en niet onopgemerkt te blijven, kan een beetje borstklopperij geen kwaad. De titel en hoesfoto op de tweede cd van de Duitse saxofonist Ignaz Dinné stralen een niet stuk te krijgen zelfverzekerdheid uit. Dat dit onwankelbaar vertrouwen in eigen kunnen wel ergens op gebaseerd is, bewijst het meespelen van Ron Carter en Pete Rende, een niet alom bekende maar zeer geïnspireerd spelende toetsenist.


Oxymore Quintet – oxyMORE

CD-RECENSIE

Oxymore Quintet – oxyMORE
bezetting: Oene van Geel, viool; Guillaume Orti, alt- en c-melody saxofoon; Mark Haanstra, basgitaar; Harmen Fraanje, piano; Chander Sardjoe, slagwerk
opgenomen: 17 en 18 oktober 2006, As loud as, Herveld
release: 2008
label: TryTone
tracks: 8
tijd: 47.11
website: www.oxymoremusic.org - www.trytone.org
door: Rinus van der Heijden

Hoekig. Zo kan de openingscompositie van deze eerste cd van het Oxymore Quintet worden omschreven. Hoekig pianospel, hoekige bas- en slagwerkbegeleiding. En daaroverheen een  dwingende saxofoon. Hoewel de muziek soms ingekeerde momenten kent, zoals in ‘Silhouette’, is ritmiek op deze cd vaak de boodschap. De nadruk ligt dus vooral op stevig voortstappen door muziek die een beetje jazzliefhebber al in een verder verleden tot zich heeft kunnen nemen. Het zijn vooral accenten die je opgediend krijgt, accenten die op zeker moment elke streek op viool, elke ademtocht door de saxofoon en elke aanslag op de piano, basgitaar en slagwerk opslorpen.


Wolfert Brederode creëert muziek die het aardse ontstijgt

INTERVIEW
door: Nicolle Leenhouwers








Wolfert Brederode: "Het intrigeert me wel als ik niet helemaal snap wat er gebeurt." Foto © Geneviève Ruocco


De muziek van de Nederlandse pianist en componist Wolfert Brederode is niet bij één genre onder te brengen. Dat klassiek aan de basis ligt, is duidelijk. Maar ook jazz is er fijntjes doorheen geweven. En daar blijft het niet bij. Armeense volksliedjes, Indiase raga’s en zelfs rockmuziek kunnen zich aandienen. Waar dit alles precies terug te horen valt, is soms moeilijk te zeggen. Dat is de uitdaging voor de luisteraar. Wat wél duidelijk is, is de aanwezigheid van twee kernbegrippen: ruimte en intensiteit. Een combinatie die een dromerige sfeer doet ontstaan, waarbij elk besef van tijd lijkt te ontbreken.


[em] - 3

CD-RECENSIE

[em] - 3
bezetting: Michael Wollny; piano, Eva Kruse; bas, Eric Schaefer; drums
opgenomen: september, oktober 2007
release: 2008
label: ACT
tracks: 13
tijd: 51.47
website: www.actmusic.com
door: Mischa Andriessen

het Berlijnse pianotrio [em] gaf drie jaar geleden een overdonderend optreden tijdens het SJU jazzfestival. Hun twee tot dusver verschenen cd’s haalde het constante, hoge niveau van dat concert echter niet. Met evenveel muzikanten als componisten in de groep leek het er sterk op dat er te veel kapiteins op het schip aanwezig waren. Prachtige nummers werden helaas ook afgewisseld met zwakke momenten waarin de band een richtingloze en zoekende indruk maakte.


Mike Reed’s Loose Assembly: weer een juweel uit Chicago

CONCERTRECENSIE. SJU Jazzpodium Utrecht, Mike Reed’s Loose Assembly & Rempis Percussion Quartet, 30 maart 2008
beeld: Maarten Mooijman
door: Mischa Andriessen

Vrije improvisatiemuziek uit Chicago krijgt dit jaar speciale aandacht in de programmering van het SJU Jazzpodium. Jorrit Dijkstra was al te gast met zijn prachtige Flatlands Collective en tijdens het Utrecht Jazz Fest ook Joe McPhee en Peter Brötzmann die Wuppertal geregeld inruilt voor ‘the windy city.’ Dit keer waren met Mike Reed’s Loose Assembly en Rempis Percussion Quartet twee tamelijk nieuwe groepen aan de beurt en er volgen er dit jaar nog meer.


Achtergrondmuziek

COLUMN
door: Mischa Andriessen


Volgens componist en filosoof Thedor Adorno is het uit den boze om muziek te gebruiken als achtergrondmuziek. Misbruiken, inderdaad. Adorno mag dan als componist volledig en als filosoof zo goed als vergeten zijn, in zijn boude stellingname staat hij niet alleen. Harry Mulisch heeft bijvoorbeeld wel eens gezegd dat hij geen woord op papier zou krijgen als hij tijdens het schrijven naar muziek zou luisteren. Hij zou immers meteen bevangen raken door de grootsheid van een symfonie of ander orkestwerk.


Ed Saindon & Dave Liebman – Depth Of Emotion

CD-RECENSIE

Ed Saindon & Dave Liebman – Depth Of Emotion
bezetting: Dave Liebman, sopraansax en Indiase fluit; Ed Saindon, vibes, piano, marimba; David Clark, contrabas; Mark Walker, slagwerk
opgenomen: 17 oktober 2006 Jon Chase Studio in Methuen, Amerika
release: 2007
label: WIM
tracks: 14
tijd: 72.57
website: www.edsaindon.com - http://daveliebman.com
door: Rinus van der Heijden

De focus gericht op sopraansaxofoon en de muziek van piano en marimba. Dat is de kern of zo je wilt de  bedoeling geweest van deze cd, die waarschijnlijk als titel meekreeg ‘Depth Of Emotion’. Waarschijnlijk, want het kan ook de naam zijn van dit kwartet, dat is geformeerd rond toetsenist Ed Saindon en saxofonist/fluitist Dave Liebman.


Doorleefde Ljiljana Buttler kort in Bimhuis

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Ljiljana Buttler & Mostar Sevdah Reunion, 27 maart 2008
beeld: Jojanneke Claessen
door: Tim Sprangers

Wat een verhaal. In Bosnië was ze in de jaren zeventig en tachtig een nationale beroemdheid. Zangeres Ljiljana Buttler werd geprezen voor haar machtige en diepe stemvermogen en was regelmatig te zien en te horen op radio en televisie. Tijdens de gruwelijkheden in het Miloševi?tijdperk raakte ze spoorloos; het land vreesde een overlijdensbericht. Echter, plots dook ze op in 2003 in Düsseldorf.


The Jasper Blom Quartet – Statue of Liberty

CD-RECENSIE

The Jasper Blom Quartet – Statue of Liberty
bezetting: Jasper Blom – tenorsaxofoon; Jesse van Ruller – gitaren; Frans van der Hoeven – bas; Martijn Vink - slagwerk
opgenomen: juni en augustus 2007 in Studio 150 in Amsterdam
release: april 2008
label: Mainland Records
tracks: 8
tijd: 50.37
website: www.jasperblom.com
myspace: www.myspace.com/jasperblom
door: Erno Elsinga

‘Statue of Liberty’, het eerste album van The Jasper Blom Quartet, is het logische gevolg van de jarenlange samenwerking van de betrokken musici. In talloze bezettingen kruisen Jesse van Ruller, Martijn Vink, Frans van der Hoeven en Jasper Blom elkanders wegen wat immer resulteert in levendige en vooral ook doordachte muziek.


Charlie Hunter Trio: Muziek voor open monden

CONCERTRECENSIE. SJU Jazzpodium Utrecht, Charlie Hunter Trio, 29 maart 2008
beeld: Maarten Mooijman
door: Mischa Andriessen

Direct na afloop van het concert spoedden drie jonge bezoekers zich naar het podium en maakten met hun mobieltjes de ene na de andere foto van de gitaar die toen al afgebeuld in zijn koffer lag. Het beroemde, zelfgebouwde achtsnarige instrument waarmee Charlie Hunter wereldfaam vergaarde was het niet. In plaats daarvan bespeelde Hunter een variant met zeven snaren die hem waarschijnlijk nog beter in staat stelde gitaar- en baspartijen te combineren.