CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 
» Joe Zawinul overleden

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Vanmorgen is in zijn geboorteplaats Wenen de Oostenrijks-Amerikaanse jazzpianist Joe Zawinul overleden aan de gevolgen van kanker. Zawinul was 75 jaar.



 

Sentimenten

COLUMN
door: Jan Bol

De dood van Joe Zawinul bracht me weer (even) tot het vinyl. Want Weather Report heb ik alleen maar op elpee. Nooit de moeite gedaan om ze op cd aan te schaffen. Misschien was ik bang teleurgesteld te worden. Bang dat zoete herinneringen verstoord zouden worden, hetgeen wel vaker gebeurt als je jeugdsentiment opnieuw aanschaft en beluistert.


Bart van Dongen - The Kitchen Sessions

CD-RECENSIE

Bart van Dongen - The Kitchen Sessions
bezetting: Bart van Dongen, piano
opgenomen: 19 december 2006, Galerie Achter de Kan, Den Bosch
release: 2007
label: EWM Music
tracks: 6
tijd: 47,11
website: www.ewm-music.com
door: Rinus van der Heijden

Bart van Dongen is een musicus, die in zijn woonplaats Den Bosch maar ook in de rest van Brabant behoorlijke bekendheid geniet. Hij is initiatiefnemer van allerlei projecten, die alle één ding gemeen hebben: een zoektocht naar nieuwe muziek of op zijn minst nieuwe klanken.


Fascinerende zoektocht naar mengvormen op 34e Free Music Festival

CONCERTRECENSIE. De Singel Antwerpen, Free Music Festival, 23 september 2007
beeld: Jos L. Knaepen
door: Mischa Andriessen

Het driedaagse Free Music Festival brengt jaarlijks prominente vertegenwoordigers van de vrije improvisatiemuziek op de planken in Antwerpen. Dit jaar waren naast grondleggers als Fred van Hove, Misha Mengelberg en Alexander von Schlippenbach ook nieuwe projecten als Eric Thielemans’ A Snare is a Bell, Michiel Braams Nopera en Spring Heel Jack op het programma gezet. Een verslag van de slotdag.


El Periquín: “‘Diálogos’ is een heel persoonlijk werkje geworden”

INTERVIEW
door: Nicolle Leenhouwers









De Nederlandse flamencogitarist ‘El Periquín’ in studio Eurosound om er te werken aan zijn nieuwe cd - foto: Cathrin Boer

Dit najaar verschijnt ‘Diálogos’, de langverwachte derde cd van de Nederlandse flamencogitarist ‘El Periquín’. Grote namen uit de flamenco-, jazz-, en  popwereld verleenden hun medewerking, waaronder bassist Carles Benavent, mondharpist Tollak Ollestad en percussionist Martin Verdonk. El Periquín, die in het dagelijks leven Peter Kalb heet, zit bijna 30 jaar in het vak. Hij kreeg les van de crème de la crème van de flamencowereld, ontving lovende kritieken voor zijn eerste twee cd’s en speelde op diverse grote podia in binnen- en buitenland. Jazzenzo zocht hem op in de studio in Herveld (provincie Gelderland), waar op dat moment de laatste hand wordt gelegd aan de nieuwe cd.


Komeda Project - Crazy Girl

CD-RECENSIE

Komeda Project - Crazy Girl
bezetting: Russ Johnson; trompet, flugelhorn, Krzysztof Medyna; tenor- en sopraansax, Andrzei Winnicki; piano, Michael Bates; bas, David Anthony;
drums
opgenomen: 22-11-2005 & 25-01-2006
release: 2006
label: WM Records
tracks: 9
tijd: 61.56
website: www.komedaproject.com
door: Mischa Andriessen

Eerlijk is het leven niet. Na het succes van “Nóz w Wodzie” (Een mes in het water) leek er voor regisseur Roman Polanski en pianist/componist Krzysztof Komeda  in de Verenigde Staten een gouden toekomst in het verschiet te liggen. Het lot schikte echter ten dele anders.


Pitch Pine Project: eigenzinnige en overtuigende fusion

CONCERTRECENSIE. Badcuyp Amsterdam, Pitch Pine Project, 13 september 2007
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers

Bassist Udo Pannekeet verwezenlijkte vijf jaar geleden zijn droom door een band samen te stellen die het geluid produceert waar hij lang naar had gezocht. Jazz met invloeden van topmuzikanten die refereren aan de funky fusion van de jaren zeventig en begin jaren tachtig. Melodieën staan centraal, net als improvisatie en warmte. Weather Report, van Pannekeets held Wayne Shortervormt een grote inspiratiebron.


Sterft mét Joe Zawinul nu ook de jazzrock?

COLUMN
door: Rinus van der Heijden

Nu ze allebei dood zijn, mag het wel eens worden gezegd: het is niks met die jazzrock – of zo u wilt rockjazz - van Miles Davis. Wel de naam hebben als bedenker, uitvinder en uitvoerder, alle eer opstrijken, maar het creatieve werk laten aan Joe Zawinul. Een echte handwerkman, die vorige week overleden toetsenist. Een die de allang platgetreden paden van de jazzrock blééf bewandelen, ze telkens maar weer omspitte en daarbij kans zag - soms - iets nieuws aan te boren.


Miroslav Vitous - Universal Syncopations II

CD-RECENSIE

Miroslav Vitous - Universal Syncopations II
bezetting : Miroslav Vitous ; bas, Bob Mintzer ; tenorsax, basklarinet, Gary Campbell ; sopraan- en tenorsax, Bob Malach ; tenorsax, Randy Brecker ; trompet, Daniele di Bonaventura ; bandoneon, Vesna Va?ko-Cáceres ; zang, Gerald Cleaver ; drums, Adam Nussbaum ; drums
opgenomen : november 2004, april 2005
release: 2007
label : ECM Records
tracks : 8
tijd : 50,02
websites: www.miroslavvitous.com - www.ecmrecords.com 
door: Mischa Andriessen

Het was een memorabel concert om de verkeerde reden. Vier jaar geleden trad Miroslav Vitous met een ijzersterk kwartet aan op het North Sea Jazz Festival. In plaats van de kwaliteiten van zijn medespelers Bob Malach, Adam Nussbaum en Julian Joseph uit te spelen, liet hij het geniepige vijfde bandlid – zijn laptop – een centrale rol vervullen. Het samenspel van de vier werd steeds hinderlijk onderbroken door flarden ingeblikt orkest. De show smoorde in pretenties en pianist Joseph had na afloop een award moeten krijgen voor het breken van het record verdrietig kijken tijdens een concert.


Supersilent creëert bibliotheek aan geluiden

CONCERTRECENSIE. Paradox Tilburg, Supersilent, 17 september 2007
beeld: Marcel Mutsaers
door: Erno Elsinga

Wie zoekt naar melodie in de muziek van Supersilent dient flink zijn best te doen. De Noorse supergroep rond wondertrompettist Arve Henriksen grossiert in geïmproviseerde, voornamelijk elektronisch aangestuurde geluidswallen gebaseerd op indringende ritmische patronen. Het creëren van sound, een geluid en niet meer dan dat, is het uitgangspunt van deze op zijn minst excentriek te noemen muziek.


Andreas Rapp Quartet - File under Jazz

CD-RECENSIE

Andreas Rapp Quartet - File under Jazz
bezetting: Andreas Rapp; altsax, Christoph Heckeler; piano, Matthias Debus; bas, Marcel Gustke; drums
opgenomen: Januari 2007
release: 2007
label: Neuklang
tracks: 11
tijd: 64.30
websites:
www.andirapp.de - www.bauerstudios.de
door: Mischa Andriessen

“File under jazz” is de debuut-cd van de jonge, Duitse altsaxofonist Andreas Rapp die hiervoor elf eigen composities heeft opgenomen. Rapp is een technisch begaafde speler die als componist echter te vaak rond de middelmaat blijft hangen. Het prachtige, tweede nummer “Cyclone” bewijst dat Rapp wel degelijk ook als schrijver zeer veel talent heeft, maar op zijn eersteling kiest hij nog te vaak voor veiligheid.


Paradox viert jubileum op wervelende wijze

CONCERTRECENSIE. Jubileumfestival Paradox 25 jaar, Tilburg, 14, 15 en 16 september 2007
beeld: Stef Mennens, Marcel Mutsaers
door: Erno Elsinga

“Het is prachtig de Tilburgse jazzgeschiedenis te zien spelen” zegt pianist Harmen Fraanje tijdens het slotconcert van het geslaagde meerdaagse jubileumfestival van de Paradox. Want in drie dagen tijd trok in een notendop deze in de jaren zeventig ontstane geschiedenis aan de bezoeker voorbij. Verschillende generaties Tilburgse jazzmusici zorgden afgelopen weekend voor een bruisend spektakel in een bomvol Paradox.


Palinckx - Tight Spots

CD-RECENSIE

Palinckx -  Tight Spots
bezetting: Jacq Palinckx, elektrische en akoestische gitaar, gitaarsynthesizer; Bert Palinckx, contrabas, basgitaar; Han Buhrs III, stem, lapmarimba, shaker, harmonica, elektronica; dj DNA, draaitafels, moog, trombone, kreten; Alan Purves, slagwerk, percussie, stem, fluiten , harmonica.
opgenomen: tussen 2004 en 2006 op diverse plaatsen
release: 2007
label: Vonk
tracks: 11
tijd: 44.05
website: www.palinckx.nl
door: Rinus van der Heijden

‘Tight Spots’ is de muzikale zwanenzang van Palinckx, die zo vreemde eend in de bijt, die dobbert tussen progressieve rockmuziek en vrije improvisatievelden. Vlak voor de zomerperiode besloten de vijf groepsleden ermee te kappen: de creativiteit was op en om het een beetje oneerbiedig te zeggen: ze waren ook wel enigszins op elkaar uitgekeken.


De mystiek van het Tord Gustavsen Trio

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Tord Gustavsen Trio, 12 september 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Alle drie de albums van het Tord Gustavsen Trio zijn overweldigend ontvangen door de nationale en internationale pers. Ook het laatste album, het eerder dit jaar verschenen ‘Being There’, ontving niets dan lof.


Herbert de Jonge Quartet - Real People

CD-RECENSIE

Herbert de Jonge Quartet - Real People
bezetting: Charles Huffstadt; drums, Arjan Gorter; bas; Esmee Olthuis; alt- en sopraansax, Herbert de Jonge; piano
release: 2007
tracks: 10
tijd: 60.01
website: www.herbertdejonge.nl
door: Mischa Andriessen

Wie naar de titels van de nummers kijkt, krijgt al een vermoeden van de grote poëtische kracht van deze cd: “wit en blauw”, “Vogeloog”, “Gods Noorwegen”. De meeste muzikanten van dit kwartet hebben hun roots in de free jazz en geven De Jonges composities met hun vrije benadering een bijzonder open karakter.


Joe Zawinul overleden

NIEUWS
door: Erno Elsinga

Vanmorgen is in zijn geboorteplaats Wenen de Oostenrijks-Amerikaanse jazzpianist Joe Zawinul overleden aan de gevolgen van kanker. Zawinul was 75 jaar.


De Mythe van het Authentieke (deel 2)

COLUMN
door: Mischa Andriessen

De rauwe puurheid van de blues is een verzinsel. Met voorbedachten rade is de blues die vanaf begin vorige eeuw op de plaat is gezet ruiger en zwarter gemaakt dan zij in werkelijkheid is geweest. De complexe mengvorm die blues in de Zuidelijke staten was, werd door handige jongens van de platenmaatschappijen uit het noorden omgebouwd tot een donker genre, waarin de lichtheid plaatsmaakte voor lompheid en de wederzijdse beïnvloeding tussen de verschillende rassen en muziekstijlen verdween. De gewezen bajesklant Leadbelly werd het rolmodel dat door zijn ontdekkers de Lomax Family liefst in boevenpak het podium werd opgestuurd.


Jackson Harrison Trio - Land Tides

CD-RECENSIE

Jackson Harrison Trio - Land Tides
bezetting: Jackson Harrison; piano, Thomas Morgan; bas, Dan Weiss; drums
opgenomen: 30 december 2005
release: 2007
label: Hathut records
tracks: 8
tijd: 51.36
website: www.hathut.com
door: Mischa Andriessen

De platen die op het Zwitserse Hathut-label worden uitgebracht, zijn over het algemeen bepaald geen eenvoudige kost. Bijzonder zijn zij doorgaans wel. De debuut cd van de jonge Ausstralische pianist Jackson Harrison is daarop geen uitzondering. Samen met de meesterlijke ritmesectie Morgan / Weiss  heeft hij een uiterste sfeervolle, ruimtelijke plaat gemaakt, die zeker voor Hatmut maatstaven zeer toegankelijk is.


Toeristische Zomerjazzfietstour 2007 in blakende zon

ZOMERJAZZFIETSTOUR 2007, Groningen, 25 augustus 2007
door: Theo Oppewal

De gemoedelijkheid straalt van de Zomerjazzfietstour af, met werkelijk overal goedgemutste mensen. Om het publiek het gemakkelijk te maken had de organisatie vier routes uitgestippeld. Wilde je je eigen programma samenstellen, dan kon dat wel eens consequenties hebben voor het aantal af te leggen kilometers. Een kwestie van flink doortrappen en de sokken erin houden tijdens deze alweer 21e festivaleditie.


Basquiat Strings with Seb Rochford - Basquiat Strings

CD-RECENSIE

Basquiat Strings with Seb Rochford - Basquiat Strings
Bezetting: Emma Smith; viool, Vicky Fifield; viool, Jenny May-Logan; altviool, Ben Davis; cello, Richard Pryce; bas, Seb Rochford; drums. M.m.v. Nell Catchpole; altviool
opgenomen: 2005
release: 2006
label: F-ire
tracks: 9
tijd: 40.38
websites: www.f-ire.com - www.bendavis.info
door: Mischa Andriessen

“Basquiat strings” is de debuut cd van deze Engelse groep, die voor de gelegenheid werd versterkt door Polar Bear / Acoustic Ladyland drummer Seb Rochford. Zo smaakvol als de hoes is verzorgd (de groep dankt haar naam natuurlijk aan de veel te jong gestorven schilder Jean-Michel Basquiat) is ook de muziek.


Na 25 jaar heeft Paradox nog altijd groeistuipen

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden

Muziekpodium Paradox in Tilburg bestaat 25 jaar. Jazz voert nog altijd de boventoon, maar ook andere muziekstijlen worden geprogrammeerd. In het weekeinde van 14, 15 en 16 september is het feest. Met de Paradox All Stars.

Bert en Franca heetten ze. Hij was kastelein, zij ook – maar liever was ze zangeres. Jazzzangeres. Tijdens of na het tappen mocht ze graag de microfoon ter hand nemen om wat jazzstandards ten beste te geven. Niet te lang, want echtgenoot Bert hoorde liever de kassa rinkelen dan zijn vrouw zingen.