CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

Frank Woeste Trio – Untold Stories

CD-RECENSIE

Frank Woeste Trio – Untold Stories
bezetting: Frank Woeste – piano, Fender Rhodes; Mathias Allamane – bas; Mathieu Chazarenc - drums
opgenomen: 20, 21 november 2006, Studio Meudon, Frankrijk
release: 2007
label: Challenge Jazz
tracks: 10
tijd: 45:05
website: www.frankwoeste.com - www.challenge.nl
myspace: www.myspace.com/frankwoeste
door: Erno Elsinga

Untold Stories is alweer het derde trioalbum van de klassiek geschoolde Duitse pianist Frank Woeste, zijn tweede voor het Nederlandse label Challenge. Woeste valt op door zijn doordachte composities en zijn mix van piano en Fender waardoor de muziek van een fris elan wordt voorzien. Het resultaat is een mengeling van jazz, klassiek en popgestructureerde werken.


Slotdagen Blue Note Records Festival boordevol contrasten

BLUE NOTE RECORD FESTIVAL, Bijloke Gent, 16 en 17 juli 2007
Archie Shepp / Roswell Rudd Quartet, Rashied Ali Quintet, Elvis Costello with the Allen Toussaint Band, Jeroen van Herzeele Project, Anjani, San Francisco Jazz Collective
beeld: Jos L. Knaepen
door: Mischa Andriessen

Op 17 juli 1967 overleed John Coltrane. De organisatie van het Blue Note Records Festival greep de kans met beide handen aan om veertig jaar na zijn dood een passend eerbetoon te brengen aan deze zo bescheiden man die waarschijnlijk de meest invloedrijke saxofonist binnen de jazz is.


´De NPS-programmering van het North Sea Jazz Festival was slecht, eenzijdig en beledigend´

INGEZONDEN
door: David Rothschild



Trombonist David Rothschild, als professioneel musicus werkend vanuit Nederland, heeft zich mateloos geërgerd aan de manier waarop de NPS-televisie verslag deed van het North Sea Jazz Festival 2007. Middels onderstaande ingezonden brief wil hij zijn ongenoegen spuien.


Ik wil graag enkele opmerkingen kwijt over de registratie van de NPS van het North Sea Jazz Fesitval 2007. Het gaat hier om het technische aspect én de artistieke keuze.


Stefano Battaglia - Re: Pasolini

CD-RECENSIE

Stefano Battaglia - Re: Pasolini
bezetting cd 1: Stefano Battaglia; piano, Michael Gassmann; trompet, Mirco Mariottini; klarinetten, Aya Shimura; cello, Salvatore Maiore; bas, Roberto Dani; drums
bezetting cd 2: Stefano Battaglia; piano, Dominique Pifarély; viool, Vincent Courtois; cello, Bruno Chevillon; bas, Michele Rabbia; percussie
opgenomen: april, juli 2005
release: 2007
Label: ECM
tracks: 24
tijd: 1.58.46
websites: www.ecmrecords.nl - wikipedia
door: Mischa Andriessen

De Italiaanse filmregisseur Pier Paolo Pasolini was een zeer kleurrijk figuur die meer dan dertig jaar na zijn gewelddadige dood in elk geval in eigen land de gemoederen nog steeds verhit. Zeer onlangs nog werd er verzocht om heropening van het onderzoek naar de moord uit 1975. Velen zijn ervan overtuigd dat Pasolini uit de weg is geruimd vanwege zijn revolutionaire ideeën. Veel van Pasolini’s denkbeelden zijn nog altijd omstreden. Zijn films en gedichten zijn bovendien zeer barok. Zijn oeuvre kan een magistrale inspiratiebron zijn, maar ook iets waaraan de geïnspireerde zich makkelijk vertild.


Reünie Defunkt een groot feest

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Defunkt NYC Downtown 80’s, 10 juli 2007
beeld: Hans Reitzema
door: Tim Sprangers

Al bijna dertig jaar bestaat het New-Yorkse Defunkt. De band baarde opzien door de zwarte funk te combineren met jazz, rock, metal en punk. Gitarist Vernon Reid, in het begin lid, bouwde later voort op deze combinatie met zijn band Living Colour. Succesvol was Defunkt begin jaren tachtig. De groep speelde op talloze jazz- en rockfestivals. Het podium deelde ze met Prince, James Brown, Maceo Parker en Larry Graham. De Red Hot Chilipeppers beschouwen de New Yorkers als één van hun grote inspiratiebronnen.


Bert van den Brink - Bert’s Bytes

CD-RECENSIE

Bert van den Brink - Bert’s Bytes
bezetting: Bert van den Brink, piano
opgenomen: september 2006
release: 2007
label: Challenge Records
tracks: 14
tijd: 64:11
website: www.bertvandenbrink.com - www.challenge.nl
door: Koen Graat

Hoewel Bert’s Bytes een tamelijk klassieke plaat is waar geen elektronica of technologie aan te pas komt, vormde juist de nieuwe mogelijkheden op internet het idee voor het album.
Enkele jaren geleden leek het pianist Bert van den Brink een aardig idee om met grote regelmaat korte stukjes pianosolo op zijn eigen website te zetten. Gedurende een periode vorig jaar verscheen er zelfs wekelijks een nieuwe ‘byte’ van Van den Brink op internet. Het vormde de aanleiding voor het soloalbum Bert’s Bytes.


Curtis Hasselbring - The New Mellow Edwards

CD-RECENSIE

Curtis Hasselbring - The New Mellow Edwards
bezetting: Curtis Hasselbring; trombone, rare geluiden, Chris Speed; klarinet, tenorsax, elektronica, Trevor Dunn; bas, John Hollenbeck; drums, percussie, melodica
opgenomen: augustus 2004
release: 2006
label: Skirl Records
tracks: 11
tijd: 47.16
websites: www.curha.com - www.skirlrecords.com
door: Mischa Andriessen

De titel, de hoes, de instrumenten, nummers met titels als: “(I’m the annoying guy who always yells) Freebird” en “White Sauce Hot Sauce Boss?”, alles wijst erop dat hier een weirdo aan het werk is. “The New Mellow Edwards” bevat echter niet alleen gekte, maar vooral ook zeldzaam inventieve, speelse en geestige composities.


Terence Blanchard boeit ook zonder beelden Spike Lee

CONCERTRECENSIE. Lantaren Venster i.s.m. North Sea Jazz, Rotterdam, Terence Blanchard Band (en Spike Lee), 12 juli 2007
beeld: Hans Reitzema
door: Tim Sprangers

Filmregisseur Spike Lee (‘Do the right thing’, ‘Malcolm X’) beweert in het interview voorafgaand aan het concert van Terence Blanchard, dat film misschien wel dé kunstvorm is van het heden en de toekomst: ‘Hier komen namelijk vele kunstvormen samen: beeldende kunst, dans, toneel en vooral muziek’. In het kader van jarenlange samenwerking met trompettist Blanchard bezetten beiden in Lantaren Venster het podium om te praten over de rol van muziek in film. Vele onwetende enthousiastelingen denken er veel te gemakkelijk over volgens Blanchard. Beelden voorzien van geluid is een taak die jarenlange ervaring en bovendien intelligent inzicht vereist.


Onvergetelijke slotdag North Sea

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, zondag 15 juli 2007
Joshua Redman Trio, Ornette Coleman Quintet, Dave Holland Quintet
beeld: Geneviève Ruocco
door: Mischa Andriessen

Volgens Plato’s veel geparafraseerde grotparabel spiegelt kunst ons schimmen voor in plaats van de werkelijkheid die oneindig veel kleurrijker is. Waar het echt om gaat, ontgaat ons. Elke luisteraar, zelfs elke liefhebber van Ornette Colemans muziek is zo’n grotbewoner. Hij raakt al dan niet begeesterd door ’s mans wonderbaarlijke manier van spelen, maar blijft gissen naar de precieze betekenis. Het verhaal dat Ornette Coleman vertelt, is zo eigenzinnig dat het onbegrijpelijk blijft. De luisteraar moet het doen met momenten van inzicht, maar die zijn al zo speciaal dat die paar ogenblikken zeer, zeer kostbaar zijn.


NSJ afgesloten met hilarische klucht, indrukwekkende Holland en een saaie Marsalis

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, Rotterdam, zondag 15 juli 2007
Sly & the Family Stone, Dave Holland Quintet, Wynton Marsalis Quintet
beeld: Geneviève Ruocco, Jos L. Knaepen, Ron Beenen
door: Koen Graat

De laatste dag van Nederlands grootste jazzfestival was er een van uiterste. In de Nile konden duizenden mensen de klucht rondom Sly Stone meemaken, in de Hudson overrompelde bassist Dave Holland de zaal met zijn kwintet en in de Amazon zag het publiek eerst een ontroerende Ornette Coleman en later een steriele Wynton Marsalis. North Sea Jazz 2007 zit er helaas alweer op.


Oude tijden herleven op tweede dag North Sea Jazz

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, Rotterdam, zaterdag 14 juli 2007
Steely Dan, Benny Golson & Johnny Griffin, Roy Hargrove Quintet
beeld: Geneviève Ruocco, Ron Beenen, Thomas Huisman
door: Koen Graat

Op een goed festival dolen de geesten uit het heden, verleden en de toekomst rond: de helden van dit moment, hoogtepunten uit het verleden en muziek die nog onbekend is bij het grote publiek. Vooral ´the ghost of christmas past´ had het er zaterdag maar druk mee, want nostalgische momenten waren er genoeg op de tweede dag van het North Sea Jazz. Steely Dan deed oudere mannen als kleine jongens stralen van geluk met nummers uit de oude doos. Rasverteller en saxofonist Benny Golson nam het publiek met zijn verhalen mee terug naar het Philadelphia waar hij opgroeide.


Othin Spake en Scofield houden het puur

BLUE NOTE RECORD FESTIVAL, Gent, 12 juli 2007
Othin Spake, Medeski, Scofield, Martin & Wood, Bill Laswell/Nils Petter Molvaer Quintet
beeld: Jos L. Knaepen
door: Erno Elsinga

Het ging mooi samen, de concerten van de Belgische improvisatiegroep Othin Spake en de puurheid van het kwartet Medeski, Scofield, Martin & Wood. Achtereenvolgens bestegen ze het Blue Note Records festivalpodium om er een fraai staaltje vrije muziek ten gehore te brengen. Het trio Othin Spake nodigde bovendien bassist Trevor Dunn en harpiste Shelly Burgon uit, om deel te nemen aan hun geheel geïmproviseerde set.


Jazz in alle soorten en maten op tweede dag North Sea

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL, Rotterdam, zaterdag 14 juli 2007
Vanguard Jazz Orchestra, Ketil Bj?rnstad Quartet, Erdmann 3000
beeld: Geneviève Ruocco
door: Mischa Andriessen

In de grote landelijke dagbladen werd het programma voor de tweede dag North Sea unaniem als het zwakste van de drie bestempeld. Grootheden als Maceo Parker, Randy Weston en Roy Hargrove komen vrijwel jaarlijks naar North Sea en van de tot de verbeelding sprekende grote namen moesten Ron Carter en Hank Jones helaas ook nog eens afzeggen.


Zoeken naar hoogtepunten op eerste dag North Sea Jazz

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL. Rotterdam, vrijdag 13 juli 2007
McCoy Tyner Trio & Gary Bartz, Christian Wallumr?d Ensemble, Charles Tolliver Bigband, Dimitar Bodurov Trio, Zbigniew Namslowski Quintet
beeld: Marcel Mutsaers, Ron Beenen
door: Mischa Andriessen

Ooit werd wel gezegd dat jazz een levensstijl was. Dat je jazz sliep, jazz at en jazz dronk. Misschien dat het voor sommigen nog altijd geldt, maar wie in afwachting van een concert wat rondslentert tussen de winkels ziet al snel dat kreeft en oesters, champagne en Grand Marinier een stuk makkelijker te vinden zijn dan een broodje kaas en een glas melk.


Hypnotiserende cadansen en langdradige jams op eerste dag North Sea Jazz

NORTH SEA JAZZ FESTIVAL. Rotterdam, vrijdag 13 juli 2007
Nils Petter Molvaer, E.S.T., Medeski, Scofield, Martin & Wood, Wynton Marsalis, Steps Ahead, Marcus Miller, Ojos De Brujo
beeld: Marcel Mutsaers
door: Koen Graat

Met een welgemeend ´Hello Amsterdam´ van zanger Al Green ging vrijdag in Rotterdam het North Sea Jazz festival van start. Ook dit jaar weer een keur aan artiesten die in meer of mindere mate iets met jazz te maken hebben. Op de eerste festivaldag gaf het Zweedse E.S.T. een energiek en spectaculair optreden, terwijl grote namen als Nils Petter Molvaer en John Scofield de hoge verwachtingen niet helemaal waarmaakten.


E.S.T. slaat brug tussen Truffaz en Haden

BLUE NOTE RECORD FESTIVAL. Gent, 10 en 11 juli 2007
E.S.T, Charlie Haden Quartet West, Erik Truffaz, Trijntje Oosterhuis, Stacey Kent
beeld: Jos L. Knaepen
door: Erno Elsinga

Festivalprogrammeur Bertrand Flamang zegt desgevraagd dat hij zowel de liefhebber van mainstream jazz alsmede de liefhebber van avontuurlijke jazz tevreden wil stellen. Avonturiers konden deze dagen hun hart ophalen aan het pianotrio E.S.T. en de soundscapes van de Zwitserse trompettist Erik Truffaz. Liefhebbers van de mainstream kwamen aan hun trekken bij de concerten van het Charlie Haden Quartet West en de zangeressen Tracey Kent en Trijntje Oosterhuis.


E.S.T. - Tuesday Wonderland

CD-RECENSIE

E.S.T. - Tuesday Wonderland
Bezetting: Esbjörn Svensson – piano; Dan Berglund – bass; Magnus Öström – drums
Opgenomen: maart 2006, Gothenburg
Release: 2006
Label: ACT Music
Tracks: 11
Tijd: 68:10
website: www.est-music.com
door: Mischa Andriessen

Dit weekeinde is E.S.T. een van de grote namen op North  Sea Jazz. Sinds de release van “From Gagarin’s point of view” in 1999 is de Zweedse band bij een steeds grotere groep jazzliefhebbers bekend geworden om zijn innovatieve benadering van het pianotrio. Het sensationeel effectieve gebruik van effectapparatuur blijft natuurlijk niet eeuwig nieuw, maar de groep slaagt er nog altijd in om te verrassen.


Een alledaagse werkdag voor Wynton Marsalis

BLUE NOTE RECORD FESTIVAL. Gent, 7 en 8 juli 2007
Jazz at Lincoln Center Orchestra & Wynton Marsalis, Chick Corea, Kurt Elling, Belmondo Sextet & Yusef Lateef, Soledad & Philip Cathérine
beeld: Jos L. Knaepen, Hilde Schmitz
door: Erno Elsinga

Het eerste festivalweekend van het Blue Note Records Festival in Gent bleek er eentje van mee- en tegenvallers. Wie had gehoopt op glansrollen van Wynton Marsalis en Chick Corea kwam bedrogen uit. Verrassingen zaten verborgen in de concerten van Soledad - dat aantrad met jazzgitarist Philip Cathérine - en de Amerikaanse jazzzanger Kurt Elling. Reikhalzend werd uitgezien naar het optreden van de legendarische Yusef Lateef die een gastrol vervulde in het sextet van de gebroeders Lionel en Stephane Belmondo.


Vijfde editie Jazz op het dak: flutweer, prachtprogramma

CONCERTRECENSIE. Jazz op het dak, Muziekgebouw aan het IJ Amsterdam, 6 en 7 juli 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Mischa Andriessen

Omdat de voorspelde weersomstandigheden niets met zomer te maken hadden en, belangrijker nog, de opbouw van het podium verhinderden, moest Jazz op het dak dit jaar uitwijken naar het Muziekgebouw aan het IJ. Dat is enerzijds jammer omdat het dak van het Nemo een unieke locatie is, maar daar tegenover staan ook een aantal voordelen, waarvan de voornaamste het formidabele geluid van de concertzaal is.


Amerikaanse jazzgeschiedenis in een notendop op openingsavond Blue Note Festival

BLUE NOTE RECORDS FESTIVAL. Gent, 6 juli 2007
Kenny Werner Quintet, Vanguard Jazz Orchestra, Charles Tolliver Big Band
beeld: Jos L. Knaepen
door: Erno Elsinga

Een bonte waaier aan muziek die een actueel beeld schetst van de evoluties binnen de muziek. Het is het credo waaraan het Blue Note Records Festival in Gent zich wenst te spiegelen. Op de eerste dag van het festival, afgelopen vrijdag, leidde dit tot een portie onversneden jazz met twee Amerikaanse bigbands, Kenny Werner en twee Belgen in de hoofdrollen.


CRAM: de nieuwe band van een Amsterdamse akkoordenfiguur

INTERVIEW met CORRIE VAN BINSBERGEN
door: Rinus van der Heijden









Corrie van Binsbergen speelt met CRAM op het North Sea Jazz Festival. Foto: Liesbeth Keder

Ja, peinst ze, het is “best lang geleden” dat ze speelde op het North Sea Jazz Festival. Dat was in 1999 toen ze met haar kwartet Vanbinsbergen met Anton Goudsmit en de broers Arling speelde op het Dakterras van het Nederlands Congresgebouw in Den Haag. Nu is ze uitgenodigd om met haar nieuwste groep CRAM te komen en daar is Corrie van Binsbergen natuurlijk blij mee. “Op de vrijdagavond konden Arend en Mick niet, dus we spelen nu in een wat kleinere zaal op de zondagmiddag, maar dat is met deze formatie misschien nog wel leuker.”


Matthew Shipp: man met een missie

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Matthew Shipp Trio / Benjamin Herman Improvisatiegroep, 30 juni 2007
Beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Bijna twee uur later dan afgesproken kwam pianist Matthew Shipp uit de coulissen van het Bimhuis gelopen. Met een flauw knikje naar het publiek liep hij linea recta naar zijn instrument. Dit greep hij vast met handen en hoofd om het onafgebroken pas vijf kwartier later weer los te laten. Hij dwong zijn publiek mee te denken over zijn ideeën. Dit was heftig, er werden zware onderwerpen aangehaald.


Graham Collier’s Hoarded Dreams - Hoarded Dreams

CD-RECENSIE

Graham Collier’s Hoarded Dreams - Hoarded Dreams
bezetting: Graham Collier; dirigent, Geoff Warren; altsax, altfluit, Juhanni Aaltonen; tenor- en altsax, Art Themen; tenor- en sopraansax, Matthias Schubert; tenorsax en hobo, John Surman; baritonsax en basklarinet, Kenny Wheeler, Henry Lowter, Manfred Schoof, Tomasz Stanko, Ted Curson; trompet, flugelhoorn, Malcolm Griffiths, Ele Thelin, Conny Bauer; trombone, Dave Powell; tuba, John Schröder, Ed Speight; gitaar, Roger Dean; piano, Paul Bridge; bas, Ashley Brown; drums en percussie
opgenomen: juli 1983, live, Bracknell Jazz Festival
release: 2007
label: Cuneiform Records
tracks: 7
tijd: 70.19
websites: www.jazzcontinuum.com - www.cuneiformrecords.com
door: Mischa Andriessen

Onlangs was de Britse componist Graham Collier nog in Nederland waar hij met studenten van het conservatorium in Arnhem een optreden gaf. Hoewel de inmiddels zeventigjarige Collier al zo’n veertig jaar actief is, zal zijn naam slechts bij een select gezelschap direct herkenning oproepen. Toch ontving hij in hij eigen land al vele prijzen en beurzen. Zeer recent publiceerde het gerenommeerde All About Jazz bovendien een uitgebreid interview met hem naar aanleiding van zijn nieuw verschenen cd “Hoarded dreams”, die weliswaar oude opnamen bevat. Bijna vijfentwintig jaar nadat het concert op het Bracknell Jazz Festival werd opgenomen, brengt Cuneiform Records het materiaal op de markt.


Tarhana Mundus is veelzijdig en omvangrijk maar ook wisselvallig

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Tarhana Mundus, 29 juni 2007
beeld: Ron Beenen
door: Tim Sprangers

Cross-overinitiatieven kunnen weliswaar niet altijd goed uitpakken, interessant zijn ze wel altijd. Musici uit verschillende muzikale achtergronden die tonen geïnteresseerd te zijn in elkaar, zijn zonder uitzondering fascinerend om te aanschouwen. Bovendien kan het leiden tot originele en vernieuwende samensmeltingen van klanken.


Kim - Kim is back

CD-RECENSIE

[[popup:cd_kim_is_back02.jpg:(thumbnail)::right:0]]Kim - Kim is back
bezetting: Kim Hoorweg; zang, Rolf Delfos; saxofoons, Erwin Hoorweg; piano, Guus Bakker; bas, Pascal Vermeer; drums
release: 2007
label: Universal Music
tracks: 13
tijd: 44:00
website: www.kim-music.nl
door: Koen Graat

Terwijl de meeste meisjes van veertien het druk hebben met school en vriendjes, zal Kim Hoorweg vooral bezig zijn met haar carrière als jazzzangeres. Haar eerste cd Kim is Back is net verschenen en volgende maand staat de veertienjarige op het North Sea Jazz Festival. De hype rondom de zangeres zal vooral met haar leeftijd te maken hebben. Haar muziek voegt weinig toe.


Wynton Marsalis - From the Plantation to the Penitentiary

CD-RECENSIE

Wynton Marsalis - From the Plantation to the Penitentiary
bezetting: Wynton Marsalis – trompet; Walter Blanding – saxofoon;
Dan Nimmer – piano; Carlos Henriquez – bas; Ali Jackson, jr. – drums; Jennifer Sanon – vocalen
opgenomen: juni 2006
release: 2007
label: Blue Note
tijd: 58: 32
tracks: 7
website: www.wyntonmarsalis.com
door Koen Graat

De Jazzpolitie was een Nederlandstalige popgroep uit de jaren negentig. Toch zullen veel jazzliefhebbers bij het horen van die naam vooral denken aan de Amerikaanse trompettist Wynton Marsalis. Wars van het experiment in jazz is Marsalis een conservator van de traditie. Daarbij laat hij geen mogelijkheid onbenut om te benadrukken dat jazz de muziek is van de onderdrukte, Afro-Amerikaan. Ook op zijn nieuwe album ‘From the Plantation to the Penitentiary’ krijgt de luisteraar een maatschappijkritische boodschap mee.