CONCERTRECENSIE. Super Quintet, Paradox Tilburg, 27 april 2007
beeld: Marcel Mutsaers
door: Rinus van der Heijden
Ooit was een generatie zwarte Amerikanen niet alleen jazzmusicus, maar ook vrijheidsstrijder, filosoof en boodschapper. Ze leefden in de tijd van Great Black Music, de jaren zeventig van de vorige eeuw en hadden namen als Archie Shepp, Leroy Jenkins en Art Ensemble of Chicago. Ze probeerden met hun muziek de status van de zwarte mens in de Verenigde Staten zo niet te verbeteren, dan wel een gezicht te geven.
COLUMN
door: Rinus van der Heijden
Wat een mooi woord is dat eigenlijk: instant composing. Het dook voor het eerst op in 1967, toen pianist Misha Mengelberg en slagwerker Han Bennink hun Instant Composers Pool introduceerden en daarmee vrije improvisatie in Nederland een ander gezicht gaven.
ACHTERGROND
door: de redactie
Op 17 juli zal het veertig jaar geleden zijn dat saxofonist John Coltrane overleed. Het sfeervolle Blue Note Records Festival dat aanvangt op 6 juli en doorloopt tot en met 17 juli in de Bijloke te Gent, kan die gedenkwaardige verjaardag natuurlijk niet onopgemerkt voorbij laten gaan. Aan de vooravond van die datum is het podium dan ook volledig gewijd aan de muziek van deze baanbrekende muzikant met onder meer concerten van Archie Shepp, Jeroen Herzeele en Rashied Ali, de voormalige drummer van Coltrane.
BOEKBESPREKING
Michiel Borstlap – Opera in Qatar
auteur: Michiel Borstlap
uitgever: Geert van Oorschot, Amsterdam
uitgegeven: 2006
paperback, 142 pagina’s
website: www.michielborstlap.com - www.vanoorschot.nl
door: Mischa Andriessen
In 2003 kreeg pianist Michiel Borstlap het onwaarschijnlijke aanbod om de allereerste Arabische opera te componeren. De opdrachtgevers, emir en emira van het rijke oliestaatje Qatar stelden hem een vorstelijke beloning, maar ook een nagenoeg onmenselijke deadline in het vooruitzicht. Feitelijk had Borstlap maar een maand om de compositie te voltooien.
CD-RECENSIE
Skerik’s Syncopated Taint Septet - Husky
bezetting: Craig Flory; baritonsax , klarinet, Hans Teuber; altsax, fluit, Steve Moore; trombone, Wurlitzer, Joe Doria; Hammond orgel, Dave Carter; trompet, Skerik; tenorsax, John Wicks; drums Gast; Isalee Teuber; zang
opgenomen: 1 maart 2004
release: 2006
Label: Hyena Records
tracks: 10
tijd: 67.34
website: www.syncopatedtaint.com - www.hyenarecords.com
myspace: www.myspace.com/syncopatedtaint
door: Mischa Andriessen
Skerik’s Syncopated Taint Septet is een band uit Seattle waarin de veelgevraagde saxofonist Skerik de scepter zwaait. De groep is vernoemd naar een xenofobe drugsjager uit de jaren dertig en met songtitels als “Go to hell Mr Bush” en “Fry his ass” presenteert het septet duidelijk als een politieke band.
CD-RECENSIE
Tom Beek Quintet – Live under the sun
bezetting: Tom Beek – tenorsaxofoon; Martijn van Iterson – gitaar; Karel Boehlee – piano, keyboards; Jeroen Vierdag – bas – Marcel Serierse - drums
opgenomen: januari 2007, in Bimhuis Amsterdam en Sociëteit de Burcht in Leiden
release: 2007
label: TomLaLa Records
tracks: 5
tijd: 62:55
website: www.tombeek.com - www.tomlala.com
door: Erno Elsinga
‘Live under the sun’ is het tweede album van duizendpoot Tom Beek. De saxofonist die opgroeide in de Leidse jazzscene, samen met bandgenoten Martijn van Iterson en Karel Boehlee, bracht ook deze cd onder op het door hem in 2005 in het leven geroepen label TomLaLa Records.
CONCERTRECENSIE. Sju Jazzpodium Utrecht, Atomic, 14 april 2007
beeld: Stef Mennens
door: Mischa Andriessen
“En toen gingen ze ineens ook nog over op een driekwartsmaat!” Twee jonge jongens uitten vlak na het optreden van Atomic opgewonden hun bewondering voor de ingenieuze manier waarop de groep de meest complexe ritmische en melodische patronen aan elkaar schakelt.
COLUMN
door: Koen Graat
Toen ik een goede kennis vertelde dat ik naar een concert van zangeres Lils Mackintosh ging, was zijn enige reactie: ‘Ah, VVD-jazz’. In eerste instantie nam ik zijn opmerking voor kennisgeving aan, maar eenmaal bij het concert begon ik te begrijpen wat hij bedoelde: oudere heren, netjes in pak. Zeg maar een zaal vol Hans Dijkstalletjes.
CD-RECENSIE
New Cool Collective Bigband - Live
bezetting: saxen: Benjamin Herman, Miguel Martinez, Efraïm Trujillo, Wouter Schueler, David Kweksilber. Trompetten: Jelle Schouten, Joe Rivera, David Rockefeller, Jan van Duikeren. Trombones: Bart Lust, Kees Adolfsen, Frans Cornelissen, André Pet. Gitaar: Anton Goudsmit. Fender-Rhodes: Willem Friede. Bas: Leslie López. Percussie: Jos de Haas, Frank van Dok. Speciale gast kora en stem: Ali Boulo Santo. Andere gasten: Martijn de Laat, Rainer Muller, Remco Keijzer, Manuel Hugas, Tini Thomsen.
opgenomen: 2006 in Rotown Rotterdam, De Pul Uden, Melkweg Amsterdam
release: 2007
label: Dox Records
tracks: 10
tijd: 65.47
website: www.newcoolcollective.com - www.doxrecords.com
door: Rinus van der Heijden
Halverwege het album plaatst de New Cool Collective Big Band het grootste contrast dat je maar kunt bedenken: in ´Komo Felle´ wordt het met Ali Boulo Santo een waar Afrikaans feest, dat strak wordt opgevolgd door ´El Cumbanchero´, een Latijns-Amerikaanse klassieker, die vanaf de jaren vijftig wekelijks via het programma ´Arbeidsvitaminen´ uit de radio schalde. Om dan weer even onvoorspelbaar voort te gaan met ´Misirlou´, waarin Anton Goudsmit zich ontpopt als de rock´n rollgitarist Duane Eddy.
CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Quadrant Extended, 9 april 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers
‘Mijn muziek is gebaseerd op de zucht naar vrijheid’ zei Eric van der Westen ooit in een interview. Hij is wars van de nette jazz die zich vastklemt aan conventionele patronen en zijn ogen sluit voor invloeden vanuit andere genres. Van der Westens Quadrant Extended gaf in het Bimhuis een cd-presentatie (The World Over) en vertaalde bovenstaand idee in muzikale noten.
CD-RECENSIE
The Leaders - Spirits Alike
bezetting: Chico Freeman, tenor- en sopraansax; Bobby Watson, altsax, Eddie Henderson, trompet; Fred Harris, piano; Cecil McBee, contrabas, Billie Hart, slagwerk
opgenomen: 29 en 30 augustus 2006 Twinz Studio’s New Jersey
release: 2007
label: Challenge Records
tracks: 10
tijd: 59,00
website: www.challengerecords.com
door: Rinus van der Heijden
In sommige gevallen kan een naam prestigieus overkomen. Neem het World Saxophone Quartet. Net of zij de besten ter wereld zijn. Zijn ze ook. Of The Leaders. Zijn zij de voormannen van een muziekstijl die jazz wordt genoemd? Zeker. Dat waren ze al in de jaren tachtig en dat zijn ze nu, in nieuwe bezetting, nog altijd.
CONCERTRECENSIE. Lantaren-Venster Rotterdam i.s.m. Jazz International Rotterdam, 7 april 2007
Wolfert Brederode / Joost Lijbaart, Wolfert Brederode / Susanne Abbuehl
beeld: Hans Reitzema
door: Mischa Andriessen
Net als bijvoorbeeld Jasper van ’t Hof is Wolfert Brederode in het buitenland zo succesvol dat de pianist maar weinig op de Nederlandse podia te zien is. Het was daarom een bijzonder goed idee van organisator Jazz International Rotterdam om met twee concerten verschillende facetten van Brederodes grote talent over het voetlicht te brengen. De vorig jaar verschenen cd “One” die hij met meesterdrummer Joost Lijbaart maakte, kreeg terecht overal lovende kritieken zodat hun concert iets was om reikhalzend naar uit te kijken. Brederode maakt bovendien ook al jaren deel uit van de band van zangeres Susanne Abbuehl die ook wereldwijd furore maakt. In Lantaren-Venster traden ook zij op als duo.
COLUMN
door: Mischa Andriessen
Een afgebladderde saxofoon, een bureaustoel waarop belletjes en ratels liggen, een grote fluit gemaakt van een afvoerpijp. Dan komen de muzikanten op. Een heeft een donkere, wollen muts strak over zijn lange haar getrokken. Een ander heeft zijn zwarte haar in een keurige scheiding gekamd alsof hij net bij zijn schoonouders op visite is geweest. Hij neemt plaats achteraan het podium, slaat het ene been over het andere en tuurt aandachtig naar zijn laptop. Ze beginnen te spelen. De pianist zit ineengedoken op zijn kruk. Soms beweegt hij minuten lang niet, hij luistert, lijkt volledig van de wereld afgekeerd. De saxofonist, een baardje van een paar dagen, staat weggestopt in een hoek naast het drumstel. Ze dragen oude t-shirts, truien. Een heeft een sweatshirt met capuchon aan over een keurig overhemd.
CONCERTRECENSIE. Paradox Tilburg, Eric Vloeimans Gatecrash, 6 april 2007
beeld: Marcel Mutsaers
door: Erno Elsinga
Dat Nederland met Eric Vloeimans de absolute top in huis heeft, blijkt weer uit het nieuwe project van de veelzijdige trompettist: Gatecrash. Nadat eerder dit jaar het live-album van de groep vol lof werd ontvangen, rest Vloeimans niets anders dan de open doekjes in ontvangst te nemen tijdens de triomftocht langs de Nederlandse jazzpodia.
CD-RECENSIE
Francisco Pais Quintet - Not afraid of color
bezetting: Francisco Pais; gitaar, Chris Cheek; tenor- en sopraansaxofoon, Ferenc Nemeth; drums, Leo Genovese; piano, fender rhodes, Massimo Biolcati, bas
opgenomen: december 2004
release: 2006
label: Fresh Sound New Talent
tracks: 9
tijd: 60.50
website: www.freshsoundrecords.com
myspace: http://www.myspace.com/franciscopaisquintet
door: Mischa Andriessen
Francisco Pais is een jonge Portugese gitarist die een aantal jaar geleden een prijs won die hem in staat stelde in de Verenigde Staten te gaan studeren. Op zijn debuut krijgt hij hulp van een aantal eveneens jonge talenten die uit weinig voor de hand liggende jazzlanden als Hongarije en Argentinië komen. Dat de gerenommeerde saxofonist Chris Cheek ook van de partij is, geeft al aan dat het hier niet om zomaar een stelletje beginnelingen gaat.
CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Tineke Postma Quartet, 30 maart 2007
beeld: Thomas Huisman
door: Tim Sprangers
Indrukwekkend is de biografie van Tineke Postma. Op jonge leeftijd (29) heeft ze - voornamelijk de laatste jaren - talloze nationale en internationale prijzen gewonnen. Leermeesters had ze in Chris Potter en David Liebman; inspiratie haalt ze voornamelijk uit de muziek van Wayne Shorter, John Coltrane, Miles Davis en Duke Ellington. Postma heeft meerdere formaties onder haar naam, met hierin de groten van de Nederlandse jazz. Het Tineke Postma Quartet bestaat uit Martijn Vink (drums), Frans van der Hoeven (contrabas) en Randal Corsen (piano). Op haar site beschrijft ze haar inspanningen als ‘moderne jazz, experimenteel en hardbop’. Een betere uitleg zou zijn ouderwets, risicoloos en voorspelbaar.
CD-RECENSIE
Keefe Jackson’s Fast Citizens - Ready everyday
bezetting: Keefe Jackson; tenorsax, Josh Berman; cornet; Aram Shelton; altsax, Fred Lonberg-Holm; cello, Anton Hatwich, Frank Rosaly; drums
opgenomen: juli/augustus 2005, juli 2006
release: 2006
label: Delmark
tracks: 7
tijd: 55.23
website: www.keefejackson.com - www.delmark.com
door: Mischa Andriessen
Chicago heeft een naam hoog te houden op het gebied van vooruitstrevende en eigenzinnige muziek. Muhal Richard Abrams, Anthony Braxton, de leden van The Art Ensemble of Chicago natuurlijk en de deze maand overleden violist Leroy Jenkins, om slechts een paar van de bekendste te noemen. De jonge saxofonist/klarinettist Keefe Jackson woont en werkt sinds enige jaren ook in windy city. Fast Citizens is een van zijn vele bands.
CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Jasper Blom, Arnold Dooyeweerd, Flin van Hemmen, 5 april 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Mischa Andriessen
“Op dit moment zijn wij overmand door emoties. Gelukkig heeft onze bassist Arnold Dooyeweerd op die momenten zijn gevoelsleven het beste onder controle, zodat hij weet wat het volgende nummer is dat wij gaan spelen”. Hoewel schertsend bedoeld is deze uitspraak van saxofonist Jasper Blom veelzeggend over de rolverdeling binnen het trio Blom/Dooyeweerd/Van Hemmen.
COLUMN
door: Rinus van der Heijden
Kreeg deze week een briefje. Anoniem uiteraard. ´Blij dat je opflikkert, zeikerd´. Het was er een van enkele tientallen. De reden? Na 38 jaar stop ik met mijn baan als kunstredacteur bij Brabants Dagblad. Alle briefjes overigens hadden - op dat ene na - een positieve toonzetting. Het geeft een beetje aan hoe verschillend er tegen het beroep van recensent wordt aangekeken.
CD-RECENSIE
Scott Kinsey – Kinesthetics
bezetting: Scott Kinsey (synthersizers, piano, vocoder VP-1) met verder tal van gastmuzikanten onder wie: Scott Henderson (gitaar); Gary Willis (bas); Vinnie Colaiuta (drums); Steve Tavaglione (saxofoon, dwarsfluit, klarinet)
opgenomen: 2004
release: 2007
label: BirdJAM
tracks: 12
tijd: 67: 08
website: www.scottkinsey.com
door: Koen Graat
De Amerikaanse toetsenist Scott Kinsey vond voor zijn cd Kinesthetics tal van musici bereid een bijdrage te leveren. Naast mensen als Vinnie Colaiuta (drums) en Tim Hagans (trompet) spelen ook de voormalig Tribal Tech-bandgenoten van Kinsey gitarist Scott Henderson en bassist Gary Willis mee. Kinesthetics is een fraai geproduceerde collage van grooves, solo’s en samples. Door een gebrek aan afwisseling verliest het album echter gaandeweg aan zeggingskracht.
CD-RECENSIE
Ivo Perelman with Dominic Duval - Soul Calling
bezetting: Ivo Perelman; tenorsax, Dominic Duval; bas
opgenomen: september 2000
release: 2006
tracks: 9
tijd: 68.35
label: Cadence Jazz records
website: www.ivoperelman.com - www.cadencebuilding.com
door: Mischa Andriessen
Met prijzenswaardige toewijding volhardt saxofonist Ivo Perelman al jaren in het volgen van de door Albert Ayler gewezen weg. Hij heeft een groot scala aan projecten op zijn naam staan, onder meer gewijd aan joodse en Braziliaanse muziek.
CONCERTRECENSIE. SJU Jazzpodium Utrecht, U-Ex o.l.v. Mark Alban Lotz m.m.v. Nathan Hubbard, Scot Walton, Jason Robinson, Michael Dessen en Franz von Chossy, 1 april 2007
beeld: Thomas Huisman
door: Mischa Andriessen
Sinds enige tijd organiseren fluitist Mark Alban Lotz en bassist Meinrad Kneer een reeks concerten in het Sju Jazzpodium waarbij in een steeds wisselende bezetting volop het experiment wordt gezocht. Voor de eerste aflevering van april was de Amerikaanse band Cosmologic bereid gevonden deel te nemen aan de sessie. Het Sju Jazzpodium haalde daarmee niet alleen een Nederlandse primeur in huis, maar ook vier toppers uit de Californische improvisatie scene.
CONCERTRECENSIE. Zaal van der Hooft, Zevenbergen, Lils Mackintosh en de Beets Brothers, 1 april 2007
door: Koen Graat
Voor het laatste concert van het vijftiende seizoen nodigde de Stichting Jazz Zevenbergen zangeres Lils Mackintosh uit. Een vreemde keuze is dat niet, want Edison-winnares Mackintosh gaf al eerder een succesvol concert in Zevenbergen en geldt als een topzangeres in de Nederlandse jazz. Toch wist ze haar reputatie in Zaal van der Hooft niet helemaal waar te maken. Daarvoor was er te weinig chemie tussen de zangeres en de Beets Brothers, de groep die haar voor deze gelegenheid begeleidde.
CD-RECENSIE
Sanna van Vliet Trio - A Time For Love, Remembering Shirley Horn
bezetting: Sanna van Vliet – zang, piano; Eric Ineke – drums; Marius Beets – contrabas; gast: Ferdinad Povel – tenorsaxofoon op 3,4 & 9.
opgenomen: 1 dember 2005
release: 2006
label: Maxanter
tracks: 11
tijd: 47:05
website: www.sannavanvliet.nl - www.maxanter.nl
door: Erno Elsinga
‘A Time For Love, Remembering Shirley Horn’ is het tweede album onder eigen naam van zangeres en pianiste Sanna van Vliet. Hierop zijn elf stukken uit het repertoire van de in 2005 overleden jazzlegende Shirley Horn te horen, opnieuw gearrangeerd door Van Vliet.
CONCERTRECENSIE. Hnita Jazzclub, Heist-op-den-berg, ‘solo Piano’, Alano Gruarin, 30 maart 2007
beeld: Jos L. Knaepen
door: Erno Elsinga
Met zijn eerste soloconcert ooit opende Genkenaar Alano Gruarin de tweede editie solopianoconcerten in de Belgische jazzclub Hnita-Hoeve in Heist-op-den-berg, gelegen onder de rook van Antwerpen. Naast de reguliere jazzconcerten herbergt de oudste jazzclub van België sinds vorig jaar de serie ‘solo Piano’; een reeks van zes concerten verdeelt over het voor- en najaar, plaatsvindend op de laatste vrijdag van de maand.
CD-RECENSIE
Nels Cline - New Monastery, A view into the music of Andrew Hill
bezetting: Nels Cline - gitaar; Bobby Bradford - cornet; Ben Goldberg - klarinetten; Andrea Parkins - arcordeon, effecten; Devin Hoff - bas; Scott Amendola - drums, percussie. Gast: Alex Cline - percussie
opgenomen: 3, 4 februari 2006
release: 2006
label: Cryptogramophone
tracks: 7
tijd: 73.41
websites: www.nelscline.com - www.cryptogramophone.com
door: Mischa Andriessen
Nels Cline is een zeer veelzijdig gitarist. Hij speelde op de soundtrack van Spongebob, met de excentrieke zangeres Lydia Lunch en Sonic Youth gitarist Thurston Moore, maar ook met vooruitstrevende jazzmusici als Jeff Gauthier, Vinny Golia en Julius Hemphill. “New Monastery” is geheel gewijd aan de muziek van Andrew Hill.