CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com



 

‘Freedom’: heropstanding ‘strijdjazz’ uit de jaren zeventig

ACHTERGROND
door: Rinus van der Heijden 

Alleen al om het verlies van de vermenging van Latijnsamerikaanse strijdmuziek met jazz, zou je treuren dat de jaren zeventig voorbij zijn. Voornaamste vertolker van die muziek was het Liberation Music Orchestra van contrabassist Charlie Haden en pianiste en componiste Carla Bley. Zij sloten met hun muziek, vooral voortgebracht door koperinstrumenten, aan bij de strijd die vrijheidsgezinden voerden in de Spaanse Burgeroorlog, in Mozambique, Angola, Portugal en El Salvador. En in andere landen van Zuid-Amerika, waar Che Guevara het boegbeeld was. Maar na de vrijheidsoorlogen leek de ‘strijdjazz’ het loodje te hebben gelegd. Tot vrijdagavond, want dan vindt in de Toonzaal in Den Bosch - en later elders in Brabant- een grootse wederopstanding plaats.


Myra Melford - The Image of your body

CD-RECENSIE

Myra Melford - The Image of your body
bezetting: Myra Melford; piano, harmonium, Brandon Ross; elektrische gitaar, banjo, stem, Cuong Vu; trompet, elektronica, Stomu Takeishi; elektrische- en akoestische bas, elektronica, Elliot Humberto Kavee; drums
opgenomen; 2,3 december 2003
release: September 2006
label: Cryptogramophone Records
tracks: 10
tijd: 66.05
website: www.myramelford.com - www.cryptogramophone.com
door: Mischa Andriessen

Myra Melford is een veeleisend muzikant en componist. Door zich steeds te willen vernieuwen, vraagt zij veel van zichzelf én van de luisteraar. Zij heeft die prachtige plaat “Yet Can Spring” met Marty Ehrlich op haar naam staan, maar ook moeilijk toegankelijke cd’s als “Equal Interest” en “Above Blue”. Melford is hevig beïnvloed door oosterse, meer specifiek Sufi filosofie, maar haar muziek is vaak alles behalve Zen, in die zin dat het er dikwijls nogal ruig aan toegaat.


Soweto Kinch multidisciplinair maar niet modieus

CONCERTRECENSIE. Paradox Tilburg, Soweto Kinch, 23 februari 2007
beeld: Marcel Mutsaers
door: Erno Elsinga

Multidisciplinair moeten zijn lijkt een gegeven waar de moderne jazzmuzikant niet aan ontkomt. Verschillende facetten succesvol en op originele wijze samenvoegen is echter niet iedereen gegeven. Soweto Kinch weet, door hierin niet modieus te willen zijn, vast te houden aan authenticiteit; pure jazz en hiphop klinken vertrouwd naast elkaar alsof het nooit anders is geweest.


David Binney - Cities and Desire

CD-RECENSIE

David Binney - Cities and Desire
bezetting: David Binney; altsax, Mark Turner; tenorsax, Craig Taborn; piano, Thomas Morgan; bas, Dan Weiss, drums
opgenomen: maart 2006
release: 2006
label: Criss Cross Jazz
tracks: 13
tijd: 75.52
website: www.davidbinney.com - www.crisscrossjazz.com
door: Mischa Andriessen

“Bastion of sanity” Binneys vorige plaat voor het Criss Crosslabel betekende een grote stap voorwaarts voor de Amerikaanse saxofonist. Hoe goed veel van zijn voorgaande cd’s ook zijn, zij gaan soms toch wat gebukt onder de ongebreidelde dadendrang van de New Yorker die te veel tegelijkertijd wilde.


Het verhaal achter de stem

COLUMN
door: Koen Graat

In 1969 verscheen de plaat Clouds van een jonge Canadese zangeres. Ze was toen halverwege haar jaren twintig. Op het album staan folk-achtige liedjes met alleen gitaar, waarbij je meteen denkt aan de hippiecultuur. Kampvuur, jointje erbij, ofwel flower power in optima forma. Het laatste liedje op Clouds heet Both Sides, Now. De jonge (hippie)zangeres zingt daarin: ‘Now old friends they’re acting strange and they shake their heads and they tell me that I’ve changed. Well something’s lost, but something’s gained in living every day’.


Reid & Masque mist creativiteit

concertrecensie. Bimhuis Amsterdam, Vernon Reid & Masque, 11 februari 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Gitarist Vernon Reid is eveneens voorman van Living Colour; een revolutionaire band die voornamelijk furore maakt(e) met een ongekende mengelkroes van stijlen. In een mix van funk, soul, rock, metal, jazz en hiphop lieten deze niet-blanke muzikanten horen te kunnen rocken. Reid dankt er zijn faam aan. Hij is uitermate actief en brengt onder meer albums uit onder de naam Reid & Masque. Met dit soloproject speelde de gitarist na een afwezigheid van 22 jaar weer eens in het Bimhuis.


Mäâk’s Spirit - 5

CD-RECENSIE

Mäâk’s Spirit - 5
bezetting: Laurent Blondiau – trompet; Jeroen van Herzeele – saxofoon; Jean-Yves Evrard – gitaar; Jozef Dumoulin – Fender Rhodes, keyboards; Eric Thielemans – drums. Gasten: Sophie Kokaj, Samanta7 – teksten en stem
opgenomen: 19, 20, 21 februari 2006, Studio102, Lokeren
release:  2006
label: De Werf
tracks: 7
tijd: 68:30
website: www.maaksspirit.be - www.dewerf.be
door: Erno Elsinga

Met ‘5’ brengt het Belgische-Franse avant-gardistische jazzensemble Mäâk’s Spirit zijn vijfde album op de markt. De muzikale concepten van trompettist Laurent Blondiau wentelen zich in een muzikale vrijheid waarin veel, zoniet alles, mogelijk is.


Network of Stoppages: topbezetting maar nog geen topband

concertrecensie. 013 Tilburg, Muzieklab Vers Project, Network of Stoppages, 15 februari 2007
beeld: Stef Mennens
door: Koen Graat

Het gebeurt in de jazz regelmatig dat muzikanten een podium opstappen, terwijl ze nauwelijks met elkaar hebben gerepeteerd. Dat was ook het geval bij Stoppage of Network, het nieuwe project van trompettiste Sanne van Hek. Door de complexiteit van de composities stond er in Tilburg echter een band die zich vooral bezighield met tellen. Echt van de grond kwam het eerste optreden van Stoppage of Network in 013 nauwelijks. Daarvoor was het geheel te rommelig.


‘Bovenkamermuziek’: muziek uit het grensgebied van gek en normaal

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden












In gesprek met Jacq en Bert Palinkx over het project 'Bovenkamermuziek'. Te zien: 14/03 Muziekgebouw aan ‘t IJ, Amsterdam, 16/03 Concertzaal Tilburg, 19/03 De Doelen Rotterdam.


De menselijke hersenen als inspiratiebron voor een muziekproject. Daaraan wagen zich het improrockensemble Palinckx en componiste Mayke Nas, het Asko Ensemble, componist Yannis Kyriakides en acteur/musicus Hans Dagelet. Onder de titel ‘Bovenkamermuziek’, komt het initiatief in maart op de podia van drie grote Nederlandse concertzalen.


Soweto Kinch - A life in the day of B19: tales of the tower block

CD-RECENSIE

Soweto Kinch - A life in the day of B19: tales of the tower block
bezetting: Soweto Kinch; altsax, mc, Abram Wilson; trompet, Femi Temowo; gitaar, Michael Olatuja; bas, Troy Miller; drums. Gasten: Denys Baptiste; tenorsax, Harry Brown, trombone, Moira Stuart; vertelster.
opgenomen: niet vermeld
release: februari 2007
label: Rub Recordings
tracks: 15
tijd: 78.54 (dubbel-cd)
website: www.myspace.com/sowetokinch - www.rubrecordings.com
door: Mischa Andriessen

B19 is een beruchte wijk in Birmingham. Een troosteloos betondorp dat de hoofdrol speelt in de raps op deze dubbel-cd. Soweto Kinch is alom gelauwerd voor zijn pogingen hiphop met jazz te mixen. Op “A life in the day…” geeft Kinch echter blijk van een enigszins gespleten persoonlijkheid.


Jazz: de beste manier om te vereenzamen

COLUMN
door: Mischa Andriessen

“Ik raakte al mijn vrienden kwijt omdat ik naar het Art Ensemble of Chicago luisterde”, Deze uitspraak komt uit een interview. Met wie weet ik niet meer en ook in welk blad ik het heb gelezen, ben ik vergeten, maar ik herken het gevoel maar al te goed. Er is muziek die geen gezelligheid duldt, zelfs geen enkel samenzijn. Waar gepraat wordt mag het verhaal van de muziek niet te aanwezig zijn en er is muziek die letterlijk de kamer vult; er kan niets of niemand meer bij.


Vardan Ovsepian Chamber Ensemble - Voce

CD-RECENSIE

Vardan Ovsepian Chamber Ensemble - Voce
bezetting: Vardan Ovsepian; piano, Megumi Sasaki; viool, Andrew Eng; viool, Fabrizio Mazzetta; cello, Yulia Musayelyan; fluit, Maeve Gilchrist; keltische harp, Martin Haroutunian; duduk, shvi, Joshua Davis; bas, Take Toriyama; percussie
opgenomen: mei 2006
release: 2006
label : eigen beheer
tracks: 17
tijd: 44.08
website: www.vardanovsepian.com
door: Mischa Andriessen

Met zijn op het Fresh Sounds New Talent-label uitgebrachte solodebuut “Abandoned Wheel” maakte pianist Vardan Ovsepian op mij grote indruk. Ovsepian bleek niet alleen een bijzonder begenadigd pianist, maar ook iemand die in zijn composities op een overtuigende en originele manier zocht naar een synthese van klassiek en jazz. Ook het in een originele bezetting opgenomen “Voce” bevindt zich op het breekpunt tussen beide genres al kleurt de muziek door het instrumentarium meer naar klassiek.


David Kikoski Quartet - Limits

CD-RECENSIE

David Kikoski Quartet - Limits
bezetting: David Kikoski – piano; Seamus Blake – tenor saxofoon; Larry Grenadier – bas; Bill Stewart - drums
opgenomen: 7 december 2005
release: 2006
label: Criss Cross Jazz
tracks: 9
tijd: 67:12
website: www.davidkikoski.com - www.crisscrossjazz.com
door: Erno Elsinga

‘Limits’ is het zevende Criss Crossalbum van pianist David Kikoski. Hoewel Kikoski eerder al afzonderlijk met de bezetting van ‘Limits’ werkte, bracht hij niet eerder Larry Grenadier, Bill Stewart en Seamus Blake voor een gezamenlijk album bij elkaar.


Alessandra’s Circus voor de echte avonturiers

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Alessandra’s Circus, 3 februari 2006
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Vier muzikanten met een bagage van in totaal 800 Bimhuisoptredens plus een zangeres die aankondigt het publiek ‘een soort geïmproviseerde, nieuwe opera’ voor te schotelen. Eén ding is duidelijk bij aanvang van ‘Alessandra’s Circus’: dit is geen bladpapierconcert. Met Han Bennink, Ab Baars, Tristan Honsinger en Mischa Mengelberg voltrok zich boven het podium een parasol van improvisaties die al het licht op enige vorm van ingestudeerde composities wegnam.


Ted Reichman - My ears are bent

CD-RECENSIE

Ted Reichman - My ears are bent
bezetting: Ted Reichman; piano, elektronica, gitaar, bas, percussie, traporgel, Mary Halvorson; elektrische gitaar, John Hollenbeck; drums
opgenomen: juni-augustus 2005
release: 2006
label: Skirl Records
tracks: 7
tijd: 44.52
website: www.tedreichman.com - www.skirlrecords.com
Myspace: www.myspace.com/tedreichman
door: Mischa Andriessen

In een verhaal van Peter Bichsel (als ik mij niet vergis) vindt een man een apparaat uit dat bewegende beelden kan uitzenden. Op een dag brengt hij zijn ontwerp naar het patentbureau om daar te horen dat zijn uitvinding televisie heet en dat bijna iedereen zo’n ding al thuis heeft staan. De man keert terug naar zijn werkplaats en vindt daar achter elkaar apparaten uit die al bestaan.


Bud Shank kan nauwelijks verrassen

CONCERTRECENSIE. Paradox Tilburg, Bud Shank met Rein de Graaff Trio, 9 februari 2007
beeld: Marcel Mutsaers
door: Rinus van der Heijden

In een muziekstijl die ruim een eeuw oud is, kun je een ontwikkeling die inmiddels bijna zestig jaar bestaat, gerust klassiek noemen. Dus wekt het geen verbazing als een van de oudste vertolkers van de cool-jazz – daar hebben we het over - een klassieke manier van spelen én van opvattingen heeft. Er zullen er vrijdagavond in muziekpodium Paradox weinigen zijn geweest, die verwachtten dat de Amerikaanse altsaxofonist Bud Shank de revolutie kwam prediken. Maar zó voorzichtig was nu ook weer niet nodig geweest.


Human Feel speelt recht uit het hart

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Human Feel, 9 februari 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Erno Elsinga 

Als een groep gretige jonge muzikale honden die elkaar uit het oog verloren maar nu, na tien jaar, elkaar op het podium weerzien. De chemie tussen de blazers Chris Speed en Andrew D’Angelo, gitarist Kurt Rosenwinkel en drummer Jim Black is hartverwarmend. Hun muziek ook; Human Feel speelt recht uit het hart.


De eeuwige discussie: Hendrix versus Vaughan

COLUMN
door: Koen Graat

Aron Raams is een getalenteerde gitarist en boven alles een goede vriend van me. En toch vliegen we elkaar elk feestje weer in de haren. Verjaardagen, afstudeerfeestjes, oud en nieuw, het maakt niet uit of de eeuwige discussie komt weer terug: Hendrix versus Stevie Ray Vaughan.


Vein - Vein

CD-RECENSIE

Vein - Vein
bezetting: Michael Arbenz - piano; Florian Arbenz - drums; Thomas Lähns -bas
opgenomen: januari 2006
release: 2006
tracks: 8
tijd: 43.37
label: Meta Records
website: www.vein.ch - www.metarecords.de
door: Mischa Andriessen

Net zo goed als er om de zoveel tijd steeds weer iemand roept dat jazz dood is, presenteert zich zo nu en dan een groep zich als de verlosser die het pianotrio uit zijn vastgeroeste positie bevrijdt. Net zo min als ik geloof in het einde van jazz of welke muziek- of kunststroming dan ook, geloof ik dat drie muzikanten op eigen houtje een genre uit de modder kunnen trekken. Dat veel pianotrio’s erg op elkaar lijken, is echter een denkelijk veilige bewering.  De ronkende hoestekst bij de cd van het Zwitserse Vein is daarom op voorhand verdacht. Net zoals uit de bandfoto’s een wel erg zelfverzekerde houding spreekt.


Bart Quartier Quintet – Thank You

CD-RECENSIE

Bart Quartier Quintet – Thank You
bezetting: Bart Quartier - vibrafoon, marimba; Nico Schepers - trompet, flügelhoorn; Bart Defoort, sopraan-, tenorsax; Jean-Louis Rassinfosse - bas; Jan de Haas - drums
opgenomen: februari/maart 2006
release: 2006
label: De Werf
tijd: 50.58
tracks: 9
website: www.bartquartier.be - www.dewerf.be
door: Mischa Andriessen

“Thank You” is het debuut als bandleider van de Belgische vibrafonist en marimbaspeler Bart Quartier. Quartier heeft een mooi kwintet om zich heen verzameld dat optimaal recht doet aan het open karakter van de negen composities die hij voor deze cd schreef.


Avontuurlijk programma Utrecht Jazz Fest

ACHTERGROND
door: Erno Elsinga

Van 1 t/m 3 maart vindt in Vredenburg, SJU Jazzpodium en Tivoli het Utrecht Jazz Fest plaats
In gesprek met Marcel Kranendonk, programmeur van het Festival

Het jaarlijkse SJU Jazz festival heeft een naamswijziging ondergaan. Vanaf nu heet het Utrecht Jazz Fest, ‘een logisch gevolg van de samenwerking tussen diverse podia in Utrecht die in 2011 gezamenlijk het nieuwe Muziekpaleis gaan bevolken’ aldus Marcel Kranendonk, eindverantwoordelijke voor het festivalprogramma dat van 1 tot en met 3 maart alweer zijn 18e editie beleeft. De programmering is breed; van een lunchconcert met Bert van den Brink tot een rap-jazzconcert van Soweto Kinch met daartussenin heel veel moois.


Dan Weiss Trio - Now yes when

CD-RECENSIE

Dan Weiss Trio - Now yes when
bezetting: Dan Weiss - drums, stem; Jacob Sacks - piano; Thomas Morgan - bas. Gasten: Jacob Garschik - trombone; Ben Gerstein - trombone
opgenomen: 7 augustus 2005
release: 2006
label: TOAP
tracks: 10
tijd: 55.54
website: www.danweiss.net
door: Mischa Andriessen

Onder meer door zijn werk bij David Binney en Joel Harrison is drummer Dan Weiss de laatste jaren bij een breder publiek bekend geworden. Zijn virtuoze spel en enerverend vrije benadering van de maat worden gevoed door zijn voorliefde voor Indiase muziek. Weiss vorige cd was dan ook een omzetting van originele Indiase tintal naar een westerse drumset.


Uitwisselingsproject Canada - Nederland succesvol

CONCERTRECENSIE. Bimhuis Amsterdam, Voages Canada – Nederland, 28 januari 2007
beeld: Ger Koelemij
door: Tim Sprangers

Exact een jaar geleden vertrokken de Nederlandse bands Electra en Rosa Ensemble naar Canada voor een samenwerking met Canadese musici. Het uitwisselingsproject was een succes en bevindt zich nu in een proces van omgekeerde richting: Tim Brady en Quasar uit Canada zijn naar Nederland gekomen om hier hun kunsten te vertonen en deze uit te wisselen met Hollandse jazzmusici.


Rik Mol – What’s on tonight

CD-RECENSIE

Rik Mol – What’s on tonight
bezetting: Rik Mol – trompet, flugelhorn; Ben van den Dungen – sopraan- en tenorsaxofoon; Rob van Bavel – Rhodes en piano; Jeroen Vierdag – bas; Joost Patocka – drums en cimbalen;  Wiboud Burkens – keyboards; Ed Verhoeff – gitaar; Claus Tofft – percussie; Sandra Karres, Marieke de Bruin, Joe Waterman – violen; Floris Mijnders - cello
opgenomen: niet vermeld
release: 2006
label:eigen beheer
tracks: 11
tijd: 54:21
website: www.rikmol.nl - www.myspace.com/rikmol9
album downloaden
door: Erno Elsinga

De Nederlandse Nu-jazztrompettisten vieren hoogtij. Rob van de Wouw, Sanne van Hek, Arthur Flink (State of Monk) doen naast trompettist Rik Mol allen verdienstelijke pogingen het genre in Nederland naar een hoger plan te stuwen. Rik Mol wordt algemeen beschouwd als de meest talentvolle.


Cracow Klezmer Band neemt afscheid van traditie en zichzelf

CONCERTRECENSIE. Rasa Utrecht, Cracow Klezmer Band, 28 januari 2007
door: Mischa Andriessen

“De klezmer voorbij”. Zo stond de Cracow Klezmer Band aangekondigd. Het Poolse kwartet dat al sinds enige jaren het genre probeert te vernieuwen, heeft het woord klezmer inmiddels zelfs uit zijn naam geschrapt. Vanaf nu heet de groep Bester Quartet naar accordeonist, bandleider en componist Jaroslaw Bester.


Jean Paul Steeghs - Terra Ingognita

CD-RECENSIE

Jean Paul Steeghs - Terra Ingognita
bezetting: Jean Paul Steeghs- composities & arrangementen, musical coordination; André Cimiotti - alt- sopraansax, klarinet, basklarinet, fluit; Martin Classen - tenor- sopraansaxofoon, fluit; Malte Schiller - alt- sopraansaxofoon; German Marstatt - trompet; Jurgen Neudert - trombone; Uli Plettendorf - trombone; Tilmar Junius - piano; Ingo Senst - bas; Jens Duppe - drums; Ton Luiting - vocals
release: 2006
label: Toonbank Records
tijd: 69:22
tracks: muziek 13, gedichten 12
website: www.toonbankrecords.nl - www.gomy-music.com
door: Rinus van der Heijden

Een jazzsuite met muziek zo breed als kamertapijt. Want het is niet alleen jazz die voorbij komt. Fraai georkestreerde, gecomponeerde muziek, naar klassieke muziek verwijzende passages, geïmproviseerde en gecomponeerde jazz uiteraard en fragmenten lichtere klanken, het is er allemaal.


De Nieuwe Jazzzangeres

COLUMN
door: Rinus van der Heijden

Deze week even niet goed geworden. Dat was bij het beluisteren van ‘Not Too Late’, de nieuwe cd van Norah Jones. Zij, die door velen werd gezien als De Nieuwe Jazzzangeres, is nu definitief toegetreden tot het Gilde van Zielloze Neuzelaars. Wat een ellende. De titel van de cd klopt ook al niet: wel te laat dus.