CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Hiromi – Spiral

CD-RECENSIE

Hiromi – Spiral
bezetting: Hiromi Uehara: piano, Tony Grey: bas, Martin Valihora: drums
opgenomen: 28, 29, 30 mei 2005
release: 2005
label: Telarc
tijd: 65.40
tracks: 8 + bonus dvd
website: www.hiromimusic.com
door: Rinus van der Heijden

’Spiral’ is alweer het derde album van de in Nederland vrij onbekende 26-jarige Japanse pianiste en componiste Hiromi Uehara. Op ’Spiral’ loopt Hiromi weer op drie sporen tegelijk: jazz, rock en klassiek. Ze heeft dat naar eigen zeggen, zelf zo gewild. Ze noemt dat driedelige orkestrale muziek.


Willem Hellbreker – Movements (Live)

CD-RECENSIE

Willem Hellbreker – Movements (Live)
bezetting:  Willem Hellbreker: sax, Bert van den Brink: piano, Wiro Mahieu: bas, Geert Roelofs: drums
opgenomen: 3 april 2006
release: 2006
label: Munich Records
tijd: 71:12 min.
tracks: 9
website: www.hellbreker.nl
Willem Hellbreker downloadshop
door: Koen Graat

‘Movements’ is de derde cd van saxofonist Willem Hellbreker. In tegenstelling tot wat zijn naam misschien doet vermoeden, breekt de hel op dit live album allerminst los. Het repertoire van het kwartet, waar verder Bert van den Brink (piano), Wiro Mahieu (bas) en Geert Roelofs (drums) in spelen, bestaat vooral uit ballads en laidback gespeelde funky jazz.


Martijn van Iterson – Streetwise

CD-RECENSIE

Martijn van Iterson – Streetwise
bezetting: Martijn van Iterson: gitaar, Karel Boehlee: piano, Frans van Geest: bas, Martijn Vink: drums
opgenomen: 17 en 18 april, 2006
release: 2006
label: Munich Records
tracks: 10
tijd: 58.31
website: www.martijnvaniterson.com
Martijn van Iterson downloadshop
door: Erno Elsinga

Na ‘It’s Happening’ en ‘The Whole Bunch’ is ‘Streetwise’ Van Itersons derde album en zijn tweede voor Munich. In het bezit van de Bird Award 2004 (nu Paul Acket Award) is Van Itersons ster snel rijzend. Met ‘Streetwise’ stapt de gitarist definitief uit de schaduw van Van Ruller en Goudsmit. “For me writing music is a purely auditory process” zegt Van Iterson in de liner notes, doelende dat hij puur op zijn gehoor muziek schrijft.


Ken McIntyre; een bescheiden genie

PORTRET
door: Mischa Andriessen


In zijn “Topologie der kunst” poneert criticus Boris Groys een even steekhoudende als verrassende stelling, namelijk dat het kunstenaarschap in principe tot falen gedoemd is, zo weinigen behalen er maar succes. Soms lijkt het dat jazzfans meer dan andere muziekliefhebbers van dit mislukken houden en vergeten helden te koesteren. Niettemin wordt het vergeetboek van de jazz bijna dagelijks aangevuld, al wordt er ook wel eens een naam uit geschrapt. Zo heeft bijvoorbeeld de connaisseurserie van Blue Note de afgelopen jaren zo nu en dan een miskende grootheid (voor even) weer bij het publiek bekend gemaakt.


Available Jelly - Bilbao Song

CD/RECENSIE

Available Jelly - Bilbao Song
bezetting: Eric Boeren: cornet, Wolter Wierbos: trombone, Michael Moore: altsax en klarinetten, Tobias Delius: tenorsax en klarinet, Ernst Glerum: contrabas, Michael Vatcher: slagwerk
opgenomen: 25, 26, 27 februari 2004
release: 2006
label: Ramboy Records
tijd: 55.45
tracks: 12
website: www.ramboyrecordings.com
door: Rinus van der Heijden

Available Jelly is weer zo’n Nederlands orkest, dat nergens onder te vangen valt. Op deze ‘Bilbao Song’ lijkt het sextet er nog meer moeite voor te doen, voornoemde bewering te onderstrepen. Eric Boeren (cornet), Wolter Wierbos (trombone), Michael Moore (altsax en klarinetten), Tobias Delius (tenorsax en klarinet), Ernst Glerum (contrabas) en Michael Vatcher (slagwerk) richten hier hun pijlen op muziek uit alle windstreken, niet om haar na te spelen, maar juist om ze in hun eigen vat te gieten.


Tilmar Junius - Songs and Dances

CD-RECENSIE

Tilmar Junius - Songs and Dances
bezetting: Tilmar Junius: Piano, Jan Voogd: Bas, Wim Kegel: Drums
opgenomen: juli 2005
release: 2006
label: Tinus (eigen beheer)
tracks: 10
tijd: 65.54
website: www.tilmarjunius.com
door: Mischa Andriessen

Toen in de achttiende eeuw op grote schaal belangstelling kwam voor volksmuziek is geprobeerd zo veel mogelijk liedjes en verhalen op te tekenen en te bewaren. De sprookjes van de gebroeders Grimm zijn daar een mooi voorbeeld van. In Nederland werden echter nauwelijks volksliedjes gevonden. Door de snelle verstedelijking (toen al) waren de meeste verloren gegaan; tradities worden het beste op het platteland in stand gehouden.


Talking Cows – Bovinity

CD-RECENSIE

Talking Cows – Bovinity
bezetting: Frans Vermeerssen: tenorsax, Robert Jan Vermeulen: piano, Dion Nijland: bas, Oeds Bouwsma: bas, Yonga Sun: drums
opgenomen: 2004, 2005
release: 2006
label: Morvin Records
tracks: 9
tijd: 56.17
website: www.talkingcows.nl
door: Mischa Andriessen

“Bovinity” verdient op zijn minst een eervolle vermelding voor een van de mooiste hoezen van dit jaar. Muzikaal is er ook niets mis met de Talking Cows. De groep heeft een lekker losse stijl waarin de vette sax van Vermeerssen van de even sterke als relaxte ritmesectie alle ruimte krijgt. Sfeer lijkt op “Bovinity” belangrijker dan techniek en juist door die speelse benadering komen de composities (allemaal eigen stukken) bijzonder goed tot hun recht.


Te veel vrijheid in debat over jazz en vrijheid

DEBAT

Jazz up your mind, Freedom of Jazz, Lantaren Venster Rotterdam, 8 juni 2006
beeld: Jelle van der Hijden
door: Koen Graat

Heeft een jazzmusicus volledige artistieke vrijheid, of spelen ook binnen de jazz commerciële en ideologische belangen mee? En waarom werd in veel landen met een autoritair regime jazz verboden? Is de vrijheid die jazz uitstraalt voornamelijk symbolisch? De Erasmus Universiteit organiseerde in het Rotterdamse Lantaren / Venster onder het motto ‘Jazz up your mind lezingen en een debat over het thema jazz en vrijheid. ‘Het verbod op jazz in communistische landen had niets te maken met syncopen of trommels, maar met de mensen die er naar luisteren. Jazz is muziek die je opstandig maakt’, aldus Rudi Kagi, discussieleider en auteur van het boek ‘De verboden saxofoon’.


Verschil Randy Brecker en Dual City Concert Band te groot

CONCERTRECENSIE. Jazz in Duketown, Parade Den Bosch, Randy Brecker en Dual City Concert Band, 4 juni 2006
door: Koen Graat

Stond de Parade in Den Bosch zondag in de namiddag tijdens het concert van Trijntje Oosterhuis en Candy Dulfer afgeladen vol, het optreden daarna kon gezien de matige opkomst de Bosschenaren blijkbaar minder interesseren. En dat terwijl niemand minder dan Randy Brecker de avond inluidde. Internationale status zegt dus ook niet alles, in ieder geval niet op Jazz in Duketown. Toch zou ook in Den Bosch bij de naam Randy Brecker een belletje kunnen rinkelen. Samen met broer Michael op saxofoon verwierf hij als trompettist wereldfaam met de Brecker Brothers. Daarnaast speelde hij met Frank Sinatra, Horace Silver, Steely Dan, Frank Zappa en Jaco Pastorius, om maar enkele namen te noemen.


John Zorn zoekt door ontwrichting naar zin

PORTRET
door: Mischa Andriessen


Zo geruisloos als het North Sea Jazzfestival vorig jaar Den Haag verliet, zo enthousiast wordt het in Rotterdam verwelkomd. Rondom het driedaagse evenement in Ahoy zijn in de hele stad tentoonstellingen, lezingen, workshops en discussieprogramma’s georganiseerd. Op 12 juli staat in Lantaren-Venster bovendien een absolute topattractie op het podium. John Zorns Accoustic Masada geeft daar hun enige optreden in Nederland dit jaar.


Jazz in Duketown. In gesprek met Goudsmit, Brecker en Toots

INTERVIEW
door: Rinus van der Heijden


Naar aanleiding van het Jazz in Duketown Festival in Den Bosch interviews met Anton Goudsmit, Randy Brecker en Toots Thielemans, mei 2006.


Anton Goudsmit: op de bank pielen met een pretsigaretje

Wanorde leidt bij Anton Goudsmit tot een prettig gesprek. Over het duo met violist Oene van Geel, over gitaarstemmen, over zijn nieuwe damesbrommertje, tja, over wat eigenlijk níet?