CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Michiel Braam’s Wurli Trio – Hosting Changes

CD-RECENSIE

Michiel Braam’s Wurli Trio – Hosting Changes
bezetting: Michiel Braam – Wurlitzer 200 A, Pieter Douma – semi-akoestische bas, Dirk-Peter Kolsch – drums, percussie
opgenomen: 29, 30 september 2005
release: 2006
label: ToonDist
tijd: 52.03
tracks: 9
website: www.michielbraam.com
door: Rinus van der Heijden

Michiel Braam, bekend als componist en pianist, begon als kind klassiek piano te spelen. Maar zoals dat altijd gaat met (nieuwsgierige) kinderen, kwam hij met popmuziek in aanraking. En vrijwel meteen met een voor hem nieuw instrument: de Wurlitzer 200A, een veelgebruikt elektronisch toetseninstrument, dat door Supertramp algemeen bekend werd.


Stefan Lievestro – Breakfast in Walhalla

CD-RECENSIE

Stefan Lievestro – Breakfast in Walhalla
bezetting: Stefan Lievestro – contrabas, Jesse van Ruller – gitaar, Harmen Fraanje – piano, Fender Rhodes, Mete Erker – tenor sax, Jasper Blom – tenor sax, Hans van Oosterhout – drums
opgenomen: juli 2005
release: 2006
label: Mainland Records
tijd: 73.18
tracks: 11
website: www.stefanlievestro.com
door: Erno Elsinga

Wellicht het meest verrassende Nederlandse debuutalbum van de laatste jaren. In een topbezetting met Van Ruller, Fraanje, Erker, Blom en Van Oosterhout brengt het sextet de Lievestro composities tot veelal euforische up-tempo jazzrock met hier en daar openingen naar de mystiek. In de structuur van de muziekstukken is veel ruimte voor improvisatie waardoor de plaat een hoog ‘live’ gehalte heeft. Van Ruller is scherp, soms ruw, schuwt de effecten niet maar laat zich meeslepen in de hitsige sound, aangedreven door Van Oosterhout en Lievestro.


VVG Trio met Jozef Dumoulin en Magic Malik – In Orbit

CD-RECENSIE

VVG Trio met Jozef Dumoulin en Magic Malik – In Orbit
bezetting: Bruno Vansina – alt- en sopraan sax, Teun Verbruggen – drums,
Gulli Gudmundsson – bas en loops, Magic Malik – fluit en stem, Jozef Dumoulin
– piano, Fender Rhodes
opgenomen: maart, mei 2005
release: 2006
label: Rat Records
tijd: 120.72 (dubbel-cd)
tracks: 16
website: www.brunovansina.com
VVG Trio downloadshop
door: Erno Elsinga

Avontuurlijk, meeslepend, spannend, zijn de clichés die je te binnen schieten bij het beluisteren van ‘In Orbit’ dat zoveel wil zeggen als ‘in een baan draaien’ of 'omloop’. De naam karakteriseert treffend de wijze van musiceren. Veelal vanuit de improvisatie vinden de stukken hun weg.


Harmen Fraanje: ‘Kritiek interesseert me steeds minder’

INTERVIEW
door: Koen Graat

Harmen Fraanje is genomineerd voor de Paul Acket Award.
Foto © Jos Knaepen.De status van pianist Harmen Fraanje (1976) blijft maar groeien. Hij stond met grootheden als Kenny Wheeler, Mark Turner en Magic Malik op het podium, kreeg de compositie opdracht tijdens het North Sea Jazz 2004, is pianist in de groepen van Eric Vloeimans en onlangs verscheen Ronja, zijn tweede cd als bandleider, waarop onder meer Nelson Veras en Hein van de Geyn meespelen. En nu is daar de nominatie voor de Paul Acket Award. ‘In Frankrijk moet alles er piekfijn uitzien. Wat een overbodige onzin denk ik dan.’


Yaron Herman – Variations

CD-RECENSIE

Yaron Herman – Variations
Solo piano
opgenomen: 2005
release: 2006
label: LaBorie Jazz
tijd: 59.56
tracks: 13
website: www.yaron-herman.com
door: Erno Elsinga

De Israëliër Yaron Herman schaart zich met zijn solodebuutalbum ‘Variations’ definitief in het rijtje van interessante pianisten. In 2004 bracht Herman ‘Takes 2 to know 1’ uit; een duo-plaat met drummer Sylvain Ghio. Herman (23) laat zich inspireren door onder andere Keith Jarrett. Paul Bley, en John Coltrane, maar ook door Bach en eigentijdse componisten zoals Björk en bedient zich van de theorie ‘Real Time Composing’.
Herman is een bedachtzame pianospeler, kan wegdromen in ‘Eli Eli (var.2), uitpakken in ‘Fugue’(var.1) of op een Jarreth geïnspireerd thema excelleren in Pie Jesu (var.3) door de donderende bassen af te wisselen met liefelijke catchy melodieën.


Tineke Postma - Live in Amsterdam

DVD-RECENSIE

Tineke Postma - Live in Amsterdam
bezetting: Tineke Postma -  saxofoons, Rob van Bavel - piano, Fender Rhodes,
Martijn van Iterson - gitaar, Marcel Serierse - drums, Jeroen Vierdag - bas, Ilja Reijngoud (gast) - trombone
opgenomen: Bimhuis, 29 augustus 2005
release: 2005
label: Munich Records
tijd: circa 70 minuten
tracks: 9
website: www.tinekepostma.com
Tineke Postma: downloadshop
door: Erno Elsinga

Bracht Tineke Postma vorig jaar haar ook in de Verenigde Staten en Japan goed ontvangen cd 'For the Rhythm' uit, Munich Records deed er nog een schepje bovenop door tevens de dvd ‘Live in Amsterdam’ op de markt te brengen.


Bobby Previte – The coalition of the willing

CD-RECENSIE

Bobby Previte – The coalition of the willing
Bezetting: Bobby Previte - drums, percussie, Charlie Hunter - gitaar, bas, Steven Bernstein – (slide-) trompet, Jamie Saft – orgel, mellotron, moog, gitaar, bas, Skerik – tenor- en baritonsax, Stanton Moore – drums, Stew Cutler – harmonica, slide gitaar
release: 2006
label: Ropeadope
tijd: 47.11
tracks: 8
website: www.bobbyprevite.com
door: Erno Elsinga

Liefhebbers van garage rock vermengd met hardcore jazz kunnen hun hart ophalen met Bobby Previte’s The coalition of the willing. Previte, ‘drummer, composer, writer, rockstar’ baadt zijn muziek in een onorthodoxe rocksound die voor wie wil zo nu en dan doet denken aan het primitieve geluid van de Beatles.


Wim Bronnenberg - Connected

CD-RECENSIE

Wim Bronnenberg - Connected
bezetting: Wim Bronnenberg (gitaar), John Ruocco (tenorsax, clarinet),
Harmen Fraanje (piano, Fender Rhodes), Uli Glaszmann (bass), Hans van Oosterhout (drums)
opgenomen: april 2005
release: 2006
label: Innertime Music
tijd: 62:54
tracks: 8
website: www.wimbronnenberg.nl
Wim Bronnenberg downloadshop
door: Koen Graat

‘De sfeer op deze opnames is er een zonder ego's’, aldus gitarist Wim Bronnenberg (1962) over zijn nieuwe album Connected. Deze opmerking doet misschien vermoeden dat de gitarist zijn kwintet met mindere goden heeft gecompleteerd, maar niets is minder waar. Met musici als John Ruocco, Hans van Oosterhout, Harmen Fraanje en Uli Glaszmann heeft Bronnenberg een interessante groep weten te formeren.


Harmen Fraanje Quintet - Ronja

CD-RECENSIE

Harmen Fraanje Quintet - Ronja
bezetting: Harmen Fraanje - piano, 'Magic' Malik Mezzadri - fluit, stem, Nelson Veras - gitaar, Hein van de Geyn - bas, Mathieu Chazarenc - drums
opgenomen: 14 & 15 september 2005
release: 2006
label: Challenge Jazz
tijd: 55.39
tracks: 10
website: www.harmenfraanje.nl
door: Erno Elsinga

Harmen Fraanje valt in de categorie Bill Evans en Monk, in die zin dat alles wat gespeeld wordt opgenomen en uitgebracht zou moeten worden. Of het nu een sessie, solowerk of concert betreft zodat, eenmaal op leeftijd, teruggekeken kan worden op een gigantisch oeuvre. In dat kader belicht brengt Fraanje (29) pas zijn tweede cd uit.


Avishai Cohen - Continuo

CD-RECENSIE

Avishai Cohen - Continuo
bezetting:  Avishai Cohen (bas), Sam Barsh (piano), Mark Guiliana (drums), Amos Hoffman (ud)
opgenomen: december 2005
release: 2006
label: Razdaz Recordz
tijd: 50.35
tracks: 10
website: www.avishaimusic.com
door: Koen Graat

Er zijn musici die de meest uiteenlopende muzikale stijlen weten te combineren zonder dat het ook maar enigszins geforceerd klinkt. Bassist / componist Avishai Cohen (1970), geboren in Israël, is zo iemand. Zijn nieuwe cd Continuo is een combinatie van opzwepende ritmische patronen, subtiele klassieke etudes en Arabische klanken. En al deze verschillende elementen smelten bij Cohen samen tot composities die de luisteraar meeslepen van het ene uiterste in het andere.


In de studio met Jef Neve

INTERVIEW
door: Erno Elsinga

Jef Neve werkt aan zijn nieuwe album en praat over muziek.
Foto © Jos Knaepen.In april bracht het Jef Neve Trio, met Piet Verbist op bas en Teun Verbruggen op drums, drie dagen in de studio door om een nieuw album op te nemen. Na ‘Blue Saga’ en het vorige jaar verschenen ‘It’s Gone’ wordt dat het derde album van de Belgische pianist die de release in november verwacht. Jef Neve is een bekende Belg maar door zijn talent en werklust is hij ook in ‘het buitenland’ allang geen onbekende meer. Recentelijk gaf hij enkele concerten in Nederland en was hij onder meer op 21 januari te bewonderen in het Bimhuis.