CSS Drop Down Menu by PureCSSMenu.com 

Jazz & het einde van de kunst

ESSAY
door: Koen Graat


‘Jazz isn’t dead, it just smells funny’. Hoe  zou je een essay over het ‘einde’ van de jazz beter kunnen beginnen dan met deze legendarische woorden van Frank Zappa. Hij had dan ook een haat-liefdeverhouding met jazz. Eric Dolphy en Charles Mingus waren helden. Maar wanneer jazz ook maar enigszins naar traditionele vormen neigde, zoals bijvoorbeeld Wynton Marsalis vandaag de dag nog steeds de jazztraditie verkondigt, hield Zappa het voor gezien. Over de traditionele harmonieën zegt hij: ‘Zowel liedjes uit de Tin Pan Alley-traditie als jazzstandards gedijen zeer goed op II-V-I. Voor mij is dit een weerzinwekkende progressie. In de jazz hangen ze er nog wat toeters en bellen aan door de akkoorden wat verder uit te bouwen, zodat ze wat chiquer klinken, maar het blijft II-V-I’.


Yuri Honing Wired Paradise - Temptation

CD-RECENSIE

Yuri Honing Wired Paradise - Temptation
bezetting: Yuri Honing sopraan, ts, Frank Mobus gitaar, Tony Overwater, bas, Joost Leijwaart, drums
opgenomen: september 2005
release: 2006
label: Jazz in Motion
tijd: circa 76 min (dubbel cd)
tracks: 9
website: www.yurihoning.com
door: Rinus van der Heijden

Tenorsaxofonist Yuri Honing is al ruim vijftien jaar leider van zijn eigen trio, met contrabassist Tony Overwater en slagwerker Joost Lijbaart. Met dat trio heeft hij schitterende cd's afgeleverd, maar ook een zoektocht gemaakt door de wereld van de muziek, die niet alleen jazz heet. Nu is Yuri Honing op een punt gekomen, dat hij wil wedijveren met harmonie. Daarom trok hij de Duitse gitarist Frank Möbus aan en kreeg contrabassist Tony Overwater de basgitaar omgegespt.


Michael Moore Quintet – Osiris

CD-RECENSIE

Michael Moore Quintet – Osiris
Bezetting : Michael Moore : altsax, klarinet, basklarinet, Eric Vloeimans : trompet, Marc van Roon: piano, Paul Berner: contrabas, Owen Hart Jr: drums
opgenomen: 18 oktober 2005
release: 2006
label: Ramboy Recordings
tracks: 10
tijd: 63.38
website: www.ramboyrecordings.com
door: Mischa Andriessen

De Amerikaanse blazer Michael Moore werkt al jaren in Nederland. Misschien dat hij daarom slechts door een kleine groep bewonderaars als wereldster wordt gezien. De Nederlandse bescheidenheid doet hem geen recht, want Moore hoort tot de allergrootsten.


Jesse van Ruller - Views

CD-RECENSIE

Jesse van Ruller - Views
bezetting: Jesse van Ruller gitaar, Seamus Blake tenorsax,
Sam Yahel Hammond B3 orgel, Bill Stewart drums
opgenomen: 19 oktober 2005
release: 2006
label: Criss Cross Jazz
tracks: 8
tijd: 50.11
website: www.jessevanruller.com
door: Mischa Andriessen

Talent is soms een last. Sinds Jesse van Ruller de prestigieuze Monk-award in de wacht sleepte, is hem door menig criticus aangewreven dat hij de hooggespannen verwachtingen niet volledig waarmaakte. Dat zijn nieuwste cd “Views” eenzelfde ontvangst ten deel zal vallen, is moeilijk voor te stellen. Bijgestaan door dezelfde drie topmuzikanten die op zijn vorige plaat “Circles” speelden, heeft Van Ruller een heel goede plaat afgeleverd waarop hij zelf bepaald geen bijrol vervult.


Interview met Jacob Fred Jazz Odyssey' Brian Haas en Jason Smart

INTERVIEW
door: Mischa Andriessen

Brian Haas. Foto © Jelle van der Hijden.


Jacob Fred Jazz Odyssey valt in eerste instantie op door de merkwaardige naam die ontleend is aan de hilarische film “This is Spinal Tap”; een persiflage op een hardrockgroep. Na lange tijd een geheimtip te zijn geweest, is Jacob Fred Jazz Odyssey het laatste jaar doorgedrongen tot een grotere groep liefhebbers van het avontuurlijke pianotrio.


Sean Bergin Quintet - Nansika

CD-RECENSIE

Sean Bergin Quintet - Nansika
bezetting: Sean Bergin tenorsax, Curtis Clarck piano, Franky Douglas gitaar, Jacko Schoonderwoerd ccontrabas, Victor de Boo drums
opgenomen: september 2004
release: 2005
label: Datarecords
tracks: 8
tijd: 63.30
website: www.seanbergin.nl
door: Rinus van der Heijden

Sean Bergin is teruggekeerd naar zijn wortels. En nu maar hopen, dat dat héél, héél lang gaat duren. De in Zuid-Afrika geboren, maar al ruim drie decennia in Nederland levende tenorsaxofonist nam in het najaar van 2004 in Bazel muziek op van Zuid-Afrikaanse componisten: Abdullah Ibrahim, Dudu Pukwana, Mongezi Feza, Johnny Dyani en Winston Ingozi. Pukwana, Feza en Dyani brachten een belangrijk deel van hun muzikale leven in Nederland door en zo wordt deze cd een dubbel feest van herkenning.


Avishai Cohen: 'Ik volg wat ik krijg'

INTERVIEW
door: Erno Elsinga

Avishai Cohen komt voor verschillende concerten naar Nederland.Cohen (1970) heeft een interessante staat van dienst. Hij speelde en nam op met Kurt Rosenwinkel (East Coast Love Affair), Brad Mehldau, brak min of meer door in de band van Danilo Perez, en speelde in Chick Corea’s sextet Origin. Al geruime tijd heeft Cohen een trio met Sam Barsh (p) en Mark Guiliana (d). Avishai mixt invloeden uit het Midden Oosten, Afrika, jazz, klassiek en rock tot een eigen sound en is in Amerika een grote naam. In Europa is hij wellicht minder bekend. Daarom zijn de reeks concerten een unieke kans kennis te maken met de muziek van Avishai Cohen. Via de telefoon hadden we contact met Avishai, in zijn huis in Jerusalem.


Julien Lourau Forget & Fire

2 CD-RECENSIES

Julien Lourau – Forget
Bezetting: Eric Löhrer gitaar, Bojan Zulfikarpasic Fender Rhodes/Cx3, Vincent Artaud contrabas, Daniel Garcia-Bruno drums, Julien Lorau Tenor- en sopraansax, Rhodes. (m.m.v. John Greaves, Malik Mezzadri, Allonymous, Mina Agossi, Sebastien Quezada zang en Olivier Nowak Fluit, Francois Christin Franse hoorn, Nora Cismondi hobo, Julien Hardy fagot, Thomas Savy klarinet).
Opgenomen: juni/oktober 2004
Release: 2005
Label: Label-Bleu
Tijd: 64.09
Tracks: 10
Website: www.label-bleu.com/artist.php?artist_id=75&c=d
door: Mischa Andriessen

De in jazz en wereldmuziek gespecialiseerde Franse platenmaatschappij Label-Bleu bestaat twintig jaar. Om dat te vieren heeft het label een aantal cd’s flink in prijs verlaagd waaronder “Forget” van saxofonist Julien Lourau. Samen met het kort daarvoor verschenen “Fire” vormt “Forget” een tweeluik waarin de actualiteit centraal staat.


Magic Malik Orchestra - Xp-2

CD-RECENSIE

Magic Malik Orchestra - Xp-2
Bezetting: Malik Mezzadri fluit,stem, Denis Guivarc’h altsax, Or Solomon keyboards, Maxime Zampieri drums, Sarah Muricia contrabas, Gilles Coronada gitaar, DJ Rebel draaitafels, Jean Luc Lehr elektrische bas, Steve Coleman altsax, Bo Van der Werf bariton sax. Scorphène Horrible video
Opgenomen: september 2004
Release: 2005
Label: Label-Bleu
Tijd: 66.54
Tracks: 11 (+video)
Website: www.label-bleu.com/artist.php?artist_id=30&c=d
door: Mischa Andriessen

Malik Mezzadri alias Magic Malik heeft samen met Julien Lourau in Lourau’s Groove gang gespeeld, maar zal in Nederland bekender zijn dan de saxofonist omdat hij met Harmen Fraanje heeft samengewerkt en op North Sea Jazz optrad. Op North Sea ontmoette hij Steve Coleman die op “XP 2” meespeelt. Er zijn veel raakvlakken tussen beide muzikanten, onder meer hun interesse in diverse (wereld) muziekstijlen.